Imena u Bosni i Hercegovini

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hodidjed

#201 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Hodidjed »

IceQueen wrote:Cijela ova rasprava je poprilicno glupa a tema prazna. Svako ima pravo dati svome djetetu ime kakvo zeli, a ukoliko je taj neko vjernik, naravno da ce to ime na neki nacin odrazavati njegov vjerski identitet (u vecini slucajeva). To je tako uvijek bilo i bit ce.
Slazem se. Poenta ove teme je dokucena.
JThomas

#202 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by JThomas »

emra_a wrote:
Air Ramiz wrote:Bosnjaci su nekad bili dijelom ogromne imperije, tad smo svi biti Otomani, i iz tog perioda vuce taj segment naseg identiteta. Nemamo se mi cega odricat u tom smislu, Otomansko castvo je bilo visenacionalna drzava, sa vrlo bogatom kutlurom. Nasa jela, obicaji, imena, moze se reci i mentalitet su duboko ukorijenjeni u taj period nase historije. Nemojte mijesat Turke sa Otomanima, jer se nacionalna Turska drzava formirala raspadom Carstva i znaci nesto sasvim drugo. Mi smo i obogatili otomansku kulturu i mnogo toga iz te kulture pokupili. Puno mi je ljepse ime Hamza (Lav) nego Bruno :D

Bruno :-) :D

slazem se i kad se uzme u obzir da su turci protjerali zadnjeg otomanskog sultana onda je svima jasno.Osmanlije su bili svi muslimani koji su bili gradjani tog carstva...pa vecina sultana uopste nisu bili turci vec su vecinom bili s Balkana porijeklom(ili barem s jedne strane)
koji ti je ovo put da pričaš o nečemu o čemu pojma nemaš? bogati, je li toliko teško proguglati neke stvari? ili se manuti priča o istoriji i religiji...

osmansko carstvo je manje više jedinstveno u istoriji po tome što SVI sultani, od prvog do zadnjeg, potiču od osnivača dinastije Osmana u neprekinutom nizu.
Hodidjed

#203 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Hodidjed »

Vozdra raja wrote:OK, hajde da raspravu svedemo na sledeci nivo;

Sta je problem u tome sto bosanski muslimani djeci nadijevaju arapska, turska, perziska imena??
Zasto to nije dobro??

Zar na ovom Balkanu nema dovoljno Nenada, Slobodana, Milana itd... Zar nije dobro to sto na ovom prostoru imamo i malo drugacija imena, da ne bude sve blijedo, jednako, i dosadno.
Ne vidim ja da je iko rekao da to "nije dobro", vec samo "da moze i drugacije" i da tu nema nista strasno.
Medjutim, tebi je upravo to "drugacije" u isto vrijeme i "strasno". Horor koji se ne smije dopustiti. Ne dao Bog jos da je "medjureligijski brak", sta cemo onda? Katastrofa.....Kako djeci dati ime? "Krstodin" mozda?
Rasprava se vodila na nivou imena i u to ne treba petljati ni vjeru ni politiku. Imena treba dijeliti samo na lijepa i ruzna.
Hodidjed

#204 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Hodidjed »

Evo jos jedan primjer:
Imam dva prijatelja, oba se zovu Damir. Prvi katolik, a drugi musliman :)
Sta cemo sad? Cija majka crnu vunu prede?
emra_a

#205 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by emra_a »

Hodidjed wrote:Evo jos jedan primjer:
Imam dva prijatelja, oba se zovu Damir. Prvi katolik, a drugi musliman :)
Sta cemo sad? Cija majka crnu vunu prede?
ja znam jednog Damira Husseina,iz neke arapske zemlje(ne znam koje)
Hodidjed

#206 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Hodidjed »

Iskreno, Damir mi zvuci bezveze, bas kao i Samir.
Mozda zato sto ih ima previse, bukvalno iza svakog coska.
sheilak

#207 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by sheilak »

Evo, ja imama tri primjera " cross over " imena :-D :

Moj rodjak Armin - Bosanac i prijatelj Armin - Nijemac.

Moja rodjaka Leila - Bosanka i prijateljica Leyla - Engleskinja .

Moje prijateljice, Dalila - Bosanka i Dalila Hrvatica.

Iste takve primjere imam za Selmu, vec spomenutog Damira ( Dadu ), Denisa, Saru...
emra_a

#208 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by emra_a »

Lejla i Dalila su muslimanska imena,,,,Armin je "muslimansko" jedino u Bosni .Ali mnoga arapska imena su postala popularna i na zapadu
Samir je izvorno arapsko..ali mi je Semir skroz bezveze,nema ko ne zna nekog Semira :-)
emra_a

#209 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by emra_a »

inace...sto se tice mene,,ako budem imala sina i kcerku ako Bog da bit ce Imana i Muhamed :) ta imena mi se pravo svidjaju
sheilak

#210 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by sheilak »

Armin je germansko ime , od Arminius - Herman, sto znaci vojskovodja.

Eto, i sama kazes da su mnoga arapska imena postala popularna i na zapadu, pa oni ne dovode svoj identitet zbog toga u pitanje niti vjeru. Bitno je znacenje imena, pa taman ono bilo indijsko, arapsko, germansko, keltsko, ...

I jesu lijepa ta dva imena koja si odabrala. :)
Air Ramiz

#211 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Air Ramiz »

JThomas wrote:
emra_a wrote:
Air Ramiz wrote:Bosnjaci su nekad bili dijelom ogromne imperije, tad smo svi biti Otomani, i iz tog perioda vuce taj segment naseg identiteta. Nemamo se mi cega odricat u tom smislu, Otomansko castvo je bilo visenacionalna drzava, sa vrlo bogatom kutlurom. Nasa jela, obicaji, imena, moze se reci i mentalitet su duboko ukorijenjeni u taj period nase historije. Nemojte mijesat Turke sa Otomanima, jer se nacionalna Turska drzava formirala raspadom Carstva i znaci nesto sasvim drugo. Mi smo i obogatili otomansku kulturu i mnogo toga iz te kulture pokupili. Puno mi je ljepse ime Hamza (Lav) nego Bruno :D

slazem se i kad se uzme u obzir da su turci protjerali zadnjeg otomanskog sultana onda je svima jasno.Osmanlije su bili svi muslimani koji su bili gradjani tog carstva...pa vecina sultana uopste nisu bili turci vec su vecinom bili s Balkana porijeklom(ili barem s jedne strane)
koji ti je ovo put da pričaš o nečemu o čemu pojma nemaš? bogati, je li toliko teško proguglati neke stvari? ili se manuti priča o istoriji i religiji...

osmansko carstvo je manje više jedinstveno u istoriji po tome što SVI sultani, od prvog do zadnjeg, potiču od osnivača dinastije Osmana u neprekinutom nizu.
Vjerovatno je mislila na vezire, a ne na sultane. Doduse i Osman - osnivac Osmanskog carstva je pripadao Ouzima, to nisu klasicni Turci, vise Azerbejdzanci. Turci i Osmanlije su poprilicno razliciti termini. Nacionalna svijest kod Turaka pocinje se oblikovat tek s dolaskom Ataturka...
Madame de Pompadour

#212 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Madame de Pompadour »

emra_a wrote:inace...sto se tice mene,,ako budem imala sina i kcerku ako Bog da bit ce Imana i Muhamed :) ta imena mi se pravo svidjaju
Muhamed je najbrojnije musko ime u GB, tako da ga smatraju i najpopularnijim,
jedna

#213 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by jedna »

Madame de Pompadour wrote:
emra_a wrote:inace...sto se tice mene,,ako budem imala sina i kcerku ako Bog da bit ce Imana i Muhamed :) ta imena mi se pravo svidjaju
Muhamed je najbrojnije musko ime u GB, tako da ga smatraju i najpopularnijim,
Prodali i oni svoj identitet :D
Btw, ja mislim da je Muhamed najbrojnije (samim tim i najpopularnije) u cijelom svijetu.
emra_a

#214 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by emra_a »

Btw, ja mislim da je Muhamed najbrojnije (samim tim i najpopularnije) u cijelom svijetu

to sam citala u novinama
jedna

#215 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by jedna »

Najpopularnija potvrda teze da su Srbi „nebeski narod“ stiže iz matične službe opštine Savski venac - imena koje Srbi najčešće daju svojim sinovima upravo su imena hrišćanskih svetaca i apostola. Na tronu popularnosti već dve godine suvereno „vlada“ Nikola, a za njim slede Luka, Marko, Aleksa, Lazar, Stefan, Aleksandar, Filip, Jovan, Nemanja, Miloš, Uroš, Petar, Vuk i Dušan. Najveći broj devojčica u prestonici odziva se na ime Milica, a slede Anđela, Jovana, Teodora, Katarina, Ana, Marija, Sara, Anja, Jana, Iva, Tamara, Sofija, Tijana i Jelena.

Gordana Milanović, načelnica odeljenja za Opštu upravu opštine Savski venac, na čijoj se teritoriji nalaze tri najveća porodilišta u prestonici, primećuje da roditelji ženskoj deci daju kraća imena i internacionalna koja po formi podsećalu na nadimke, dok roditelji dečaka uglavnom smatraju da njihovi sinovi treba da nose imena svetitelja i srednjovekovnih vladara Srbije.

Kada roditelji požele da nasledniku daju ime Petar drugi ili Aleksandar treći, matičari su prinuđeni da roditelje podsete da zakonodavac zabranjuje davanje imena koje je pogrdno ili je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine.

„Tako smo ocu koji je poželio da mu se sin zove Petar drugi objasnili da ćemo da mu uslišimo molbu kada bude podneo dokaz da je on Petar prvi. Sličnu argumentaciju smo koristili kada smo odbili zahtev roditelja da im se sin zove Maslačak, odnosno da devojčica bude nazvana imenom Oprolećovala. Naime, kada donosimo odluku da li da u krštenicu upišemo nako neobično ime, moramo da vodimo računa o tome u kojoj će sredini dete da odrasta. I to je „jezičak na vagi“ koji presuđuje da roditeljima romske nacionalnosti dozvolimo da dete nazovu Klinton ili Rambo, jer znamo da postoji velika verovatnoća da mu se tata zove Tarzan, a mama Kasandra“, objašnjava naša sagovornica.

Gordana Milanović se priseća vremena kada je Beogradom zavladala moda davanja deci imena voća, pa su bebe dobijale imena Jagoda, Malina, Višnja i Dunja. Naša sagovornica kaže da moda davanja određenih imena u proseku traje oko pet godina, a da se u poslednjih pola veka na top listi popularnosti ženskih imena nalaze Marija, Ana, Milica i Katarina, dok se najveći broj (odraslih) dečaka u našoj zemlji zove Aleksandar, Nikola, Marko i Jovan. Aleksandar i Marija su imena koja u srpskom rodoslovu imaju status večnosti.

Mali doprinos međunacionalnom poverenju mogao bi da učini baš neki Luka, s obzirom na to da je to trenutno najpopularnije muško ime i u Srbiji i u Hrvatskoj. Posle Luke, dečaci u Hrvatskoj najčešće se odazivaju na ime Karlo, Filip, Antonio, Matej, Dominik, David, Lovro i Leon, dok se devojčice zovu Petra, Sara, Lucija, Dora, Laura, Marta, Karla, Ema i Klara.

Dečaci koji odrastaju u Sloveniji danas se najčešće zovu Franc, Janez, Anton, Ivan, Jožef, Andrej, Marko, Jože, Marjan i Peter. Male Slovenke danas najčešće nose imena Marija, Ana, Irena, Maja, Jožef, Mojca, Frančeška, Mateja, Nataša i Ivana. Pogled u nacionalni rodoslov otkriva da su pedesetih i šezdesetih godina suvereno vladale Biljana, Ljiljana, Gordana i Dragana, dok su Jelena i Maja bila imena koja su se najčešće nalazila u krštenicama beba rođenih sedamdesetih i osamdesetih godina. Iako su devedeseste godine donele raspad zemlje i metaforične stihove jednog poete „naš je Jug, a njihov Sever“, tako je i ime Jug jedino „preživelo“ modu davanja imena po stranama sveta.

„Potpuno je netačno da je ime Slobodan bilo jedno od najpopularnijih imena tokom devedesetih godina. Slobodan i Petar su imena koja su najčešće davana nakon Drugog svetskog rata, kada su se roditelji preko imena naslednika veoma jasno opredeljivali za monarhiju ili socijalizam. To su bila dva najpopularnija muška imena sve do polovine šezdesetih, kada su na sccenu popularnosti stupila imena Dragan i Zoran. Devedesetih godine u modu su se vratila imena srednjovekovnih vladara Srbije“, priča Gordana Milanović.

„Za dvadeset godina koliko radim nikada mi se nije desilo da neko ima ružno ime ili ime koje vređa njegovo dostojanstvo, pa želi da ga promeni, ali je suprotnih primera bilo u izobilju. Naime, nikad se nije desilo da Staljin poželi da bude prekršten u Zorana, ali se dogodilo da Zoran po svaku cenu hoće da bude - Andersen i da Milan insistira da se zove Jon. Meni je ipak najupečatljiviji slučaj jednog Sretena, koji je u pedesetoj godini poželeo da se prekrsti u - Haralampija i zapretio tužbom kada mu je molba odbijena“, kaže naša sagovornica.

Katarina Đorđević - Politika, 21.04.2007.
JThomas

#216 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by JThomas »

Air Ramiz wrote:
JThomas wrote:
emra_a wrote:

Vjerovatno je mislila na vezire, a ne na sultane. Doduse i Osman - osnivac Osmanskog carstva je pripadao Ouzima, to nisu klasicni Turci, vise Azerbejdzanci. Turci i Osmanlije su poprilicno razliciti termini. Nacionalna svijest kod Turaka pocinje se oblikovat tek s dolaskom Ataturka...
pa sad...znam i ja da su različiti termini, ali ono je stvarno bila glupost.

a uostalom, većina turaka koji su poslije bitke kod manzikerta došli u malu aziju su upravo oguzi...tako da je vjerovatno da i većina onih koji se danas zovu turcima vode porijeklo upravo od njih.

dok se za azerbejdžance smatra da su većim dijelom autohtono kavkasko stanovništvo koje je primilo jezik i kulturu turaka.
Umjetnik a

#217 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Umjetnik a »

Stari_dub wrote:Imena u Bosni i Hercegovini su u principu pravi mix kao malo gdje u svijetu. Rijetko koji narod je dopustio sebi da izgubi svoja izvorna imena tj. imena iz svoga jezika, tako npr. Bošnjaci-musilmani su apsolutno izgubili svoja imena Slavenska, imena svoja su izgubili prelaskom na islam, tako npr. koriste arapska, turska i perzijska imena za koja im treba rijecni da skontaju šta znace. Ali arapi naravno imaju svoja, turci svoja i nesto arapski, iranci po najvise svojih itd... samo Bošnjak je sva svoja odbacijo prelaskom na islam.
Drugi narodi tj druge vjeroispovjesti u Bosni kao što su pravoslavci katolici zadržali su svoja slavenska (aferim)
Evo neki primjera i to školski kod muslimana bosanski:
Šemska (arap.) - na slav. tj. bosanskom jeziku SUNCICA
Esad (arap.) - na slaven. jeziku tj. bosanskom LAV
Džula (tur.) - na slaven. jeziku tj. bosanskom RUŽA
Mirza (perz.) - na slaven. jeziku tj. bosanskom - PRINC itd...
U Kur'anu svetoj knjizi muslimana kaže se da se daju ljepa imena djeci pa eto dajite LAV, SUNCICA, RUZA , PRINC što imena tih znacenja se daju na arapskom turskom i perzijskom ! :shock:

jesi li ti normalan, haj pročitaj ovo opet, nekoliko puta, možda i skontaš nešto

p.s.
gdje mogu naći značenja muslimanskih imena na internetu, neka stranica...
Madame de Pompadour

#218 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Madame de Pompadour »

Ukucaj na google muslimanska muska/ zenska imena ili muslim names, i odmah ce ti izbaciti linkove,
Vozdra raja :-)

#219 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Vozdra raja :-) »

Hodidjed wrote: Rasprava se vodila na nivou imena i u to ne treba petljati ni vjeru ni politiku. Imena treba dijeliti samo na lijepa i ruzna.
Ok, ali ja nikada ne vidjeh na hrvatskoj televiziji da se neko zove Adnan, Mirsad, Kenan, ili Ahmed... Zasto to??

Kada oni pocnu davati nasa imena, onda cemo i mi mozda poceti davati njihova.

Uvijek se radi na tendenciji da bosnjaci popuste, ali se nikada to ne ocekuje od drugih, bas kao i u bivsoj nam drzavi... :oops:

Dakle, bosnjacima se svidjaju imena koja se koriste u arabiji, sta je tu problem? Eto bas ta nam se svidjaju...
nigdje.nikog

#220 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by nigdje.nikog »

Da me se krivo ne shvati (mada znam da hoce), upravo muslimanska imena predstavljaju jos jedan dokaz problema koji se zove "Bosnjacki nacionalni identitet".
Ovdje su neki dobro primjetili - medju Bosnjackom populacijom postoji najvise eksperimenata i dosta imena koja se smatraju pravim muslimanskim (bosnjackim) nisu nista drugo nego FONETSKE ZABLUDE.
Imamo cak i primjera potpune zamjene gdje se, recimo, ime Sabrina kod nas smatra muslimanskim a zapravo je krscansko ime!

Ipak, najveci je problem u samoj cinjenici da se, za razliku od vecine slavenskih imena, muslimanska imena MORAJU PREVODITI.
Mislim, ne moraju, ali vecina njih i ako su prava muslimanska imaju zaista lijepa znacenja na arapskom jeziku, bez obzira kako nasem uhu zvucala.

Ali moramo priznati, dosta muslimanskih imena imaju zaista problem - koliziju izmedju fonetskog efekta na nasem, Bosanskom, jeziku i stvarnog znacenja tog imena na arapskom jeziku.

Srecom i tu postoje dobri kompromisi - tj. muslimanska imena koja zaista posjeduju oboje - i svoju lijepu zvučnost na bosanskom i svoje izvorno lijepo znacenje na arapskom jeziku. Ja bih ih nazvao - "lijepa Bosnjacka imena" kao što su: Azra, Ajša, Medina, Mirsada...(ovaj put samo ženska).

Ali isto tako smatram da ce se ovdje tesko prihvacati imena poput DŽANFEZA ili MELAHATA, bez obzira na njihova prelijepa tumacenja (ona koja srce razveseljava i ljepota).

Ime je ipak ime, a ne "certifikat".
Jazz_Junkie

#221 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Jazz_Junkie »

Vozdra raja wrote:
Hodidjed wrote: Rasprava se vodila na nivou imena i u to ne treba petljati ni vjeru ni politiku. Imena treba dijeliti samo na lijepa i ruzna.
Ok, ali ja nikada ne vidjeh na hrvatskoj televiziji da se neko zove Adnan, Mirsad, Kenan, ili Ahmed... Zasto to??

Kada oni pocnu davati nasa imena, onda cemo i mi mozda poceti davati njihova.

Uvijek se radi na tendenciji da bosnjaci popuste, ali se nikada to ne ocekuje od drugih, bas kao i u bivsoj nam drzavi... :oops:

Dakle, bosnjacima se svidjaju imena koja se koriste u arabiji, sta je tu problem? Eto bas ta nam se svidjaju...
10 stranica teme i ti nista ne kontas. Na HRT-u nema Kenana, Mirsada, Adnana i drugih posto to nisu ni vasa bosnjacka imena, a kamoli hrvatska. Miroslav, Ladislav, Boris, Zlatko itd. su hrvatska imena posto slavenska. Ivan, Petar, Stjepan nisu hrvatska imena, ali se daju djeci. Kenan, Adnan i Mirsad su arapska imena. Muslimanska ne postoje. Svako ime svoj korijen i svoju definiciju u jednom od svjetskih jezika. Zar je to toliko tesko shvatiti? Zamoli koji narod daje kakva imena, ali postoje cinjenice koje ne mozes brkati i tumaciti ih kako tebi odgovara.
Hodidjed

#222 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Hodidjed »

emra_a wrote:Lejla i Dalila su muslimanska imena,,,,Armin je "muslimansko" jedino u Bosni .Ali mnoga arapska imena su postala popularna i na zapadu
Samir je izvorno arapsko..ali mi je Semir skroz bezveze,nema ko ne zna nekog Semira :-)
Nema veze jel' to ime arapsko ili kinesko.
Ima veze samo da li je lijepo ili ruzno.
Hodidjed

#223 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Hodidjed »

Tema se u potpunosti okrenula oko toga "koja su to muslimanska iliti bosnjacka imena".
Haj'mo stvari postaviti ovako: KOJA SU TO BOSANSKA IMENA?
Npr. u Srbiji je trend davanja imena djeci po starim srednjevjekovnim srpskim vladarima. Zasto to ne bi bio trend i kod nas pa da djeci dajemo imena po bosanskim srednjevjekovnim kraljevima, banovima, princevima i princezama?
nigdje.nikog

#224 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by nigdje.nikog »

Hodidjed wrote:Tema se u potpunosti okrenula oko toga "koja su to muslimanska iliti bosnjacka imena".
Npr. u Srbiji je trend davanja imena djeci po starim srednjevjekovnim srpskim vladarima. Zasto to ne bi bio trend i kod nas pa da djeci dajemo imena po bosanskim srednjevjekovnim kraljevima, banovima, princevima i princezama?
Znas sta, na ovoj temi, koja se, usput, ponavlja po ko zna koji put, zaista postoje oni koji ovu, kao uostalom i sve druge teme, momentalno prevode na nacionalizam.

Ali druga krajnost su ovakvi poput tebe. Kad zakuhate i kad vidite koliko je stvar slozena, onda pustite staru demagogiju, ma svi smo Bosansci, svi smo jedan narod, svi poticemo od istih predaka (sto je sve tacno) ali zasto mi svi ne bi cesce svojoj djeci davali "Lijepa Izvorna Bosanska Imena" - Mustafe, Azre, Muhammeda...
bez razlike koje smo vjeroispovjesti !?

Pa onda skroz druga krajnost - a gdje su imena starih Bosanskih vladara?

Na koje vladare mislis - Kotromanjice, Tvrtkovice... ili Sokolovice, Latase

I tako sad sve ukrug. Kad bi neko zapoceo sa temom - posto paprike na pijaci, prvi post bi bio - jel zelene il crvene.
Ako su zelene - te su OK, a ove crvene...dosta je nama bilo komunista, jebo vas Lagumdzija!

B O L E S T !
Hodidjed

#225 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Hodidjed »

nigdje.nikog wrote:
Hodidjed wrote:Tema se u potpunosti okrenula oko toga "koja su to muslimanska iliti bosnjacka imena".
Znas sta, na ovoj temi, koja se, usput, ponavlja po ko zna koji put, zaista postoje oni koji ovu, kao uostalom i sve druge teme, momentalno prevode na nacionalizam.

Ali druga krajnost su ovakvi poput tebe. Kad zakuhate i kad vidite koliko je stvar slozena, onda pustite staru demagogiju, ma svi smo Bosansci, svi smo jedan narod, svi poticemo od istih predaka (sto je sve tacno) ali zasto mi svi ne bi cesce svojoj djeci davali "Lijepa Izvorna Bosanska Imena" - Mustafe, Azre, Muhammeda...
bez razlike koje smo vjeroispovjesti !?

Pa onda skroz druga krajnost - a gdje su imena starih Bosanskih vladara?

Na koje vladare mislis - Kotromanjice, Tvrtkovice... ili Sokolovice, Latase
Bio sam precizan u tome "na koje vladare" mislim, a Azra, Mustafa i Muhamed nisu izvorna bosanska imena vec su dosla ovdje sa dolaskom Osmanlija i islama.
Post Reply