EKV

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#201 Re: EKV

Post by Entropio »

Je li Milan Mladenović odsvirao ovaj solo:
Pjesma je odlična, ali je solo vrh.
Better Man

#202 Re: EKV

Post by Better Man »

Solo gitaru u pjesmi Sedam dana svira Australac Teodore Yanni koji je bio producent albuma Ljubav na kojem se nalazi ta pjesma.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#203 Re: EKV

Post by Entropio »

Better Man wrote:Solo gitaru u pjesmi Sedam dana svira Australac Teodore Yanni koji je bio producent albuma Ljubav na kojem se nalazi ta pjesma.
Hvala.
Edin H.

#204 Re: EKV

Post by Edin H. »

Better Man wrote:
CVIKERASH wrote:Zasto Srdjan Todorovic nije ucestvovao u dokumentarcu "Kao da je bilo nekad" ? Negdje sam procitao da kad se zabavljao sa Magi da ga je otac (Milan Todorovic) prijavio policiji.Pretpostavljam koji je razlog.Nakon cega on napusta ne samo EKV vec i karijeru muzicara da bi postao uspjesan glumac.

Ali ,nejasno mi je zbog cega ga nije bilo ,jer je ipak on bio 3 godine u Ekv.
Samo da te ispravim u vezi imena njegovog oca, jer ako ne grijesim Srdjan Todorovic Zika je sin legendarnog Bore Todorovica! A zasto nije ucestvovao ni ja to ne znam, a ostavio fin trag u grupi!
Pogledah dokumentarac na youtube-u sa zadovoljstvom, premda je u biti tuzan.

Jedino nisam shvatio na kraju da li je EKV na kraju ucestvovao u ovim koncertima za podrsku Sarajevu.
dezurni_ucenik

#205 Re: EKV

Post by dezurni_ucenik »

.
Last edited by dezurni_ucenik on 21/03/2016 22:29, edited 1 time in total.
šeficaraje

#206 Re: EKV

Post by šeficaraje »

radostan dan

#207 Re: EKV

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 23/10/2011 20:50, edited 1 time in total.
šeficaraje

#208 Re: EKV

Post by šeficaraje »

MILAN MLADENOVIĆ bi, da je poživio malo duže, u rujnu ove godine proslavio 53. rođendan. Umjesto rođendanskog slavlja Mladenović će, čini se, dobiti još jednu ulicu. Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Grada Zagreba na svojoj zadnjoj sjednici prihvatio je prijedlog jednog građanina hrvatske metropole da Mladenović dobije svoju ulicu u Zagrebu.

Mladenović već ima svoje ulice u Beogradu i Podgorici, a njegovo ime nosi i plato pred beogradskim Domom omladine.

"Popularna kultura 80-ih vodi živahan zagrobni život koji prati veliki medijski i općenito kulturni utjecaj. Zato nazvati neku ulicu, trg ili park po Milanu Mladenoviću znači dati i priznanje jednoj epohi, jednoj mladosti i jednom načinu razmišljanja brutalno zatučenom tijekom 90-ih godina 20. stoljeća", napisao je na svom blogu Marin Knezović, predsjednik gradskog odbora koji odlučuje o imenima ulica.

http://www.index.hr/xmag/clanak/milan-m ... 76895.aspx
Better Man

#209 Re: EKV

Post by Better Man »

Vrijeme je da i u Sarajevu u kojem je proveo 6 godina svog zivota i odrastanja dobije ulicu i to ne bilo gdje, vec u samom centru!
Margita81

#210 Re: EKV

Post by Margita81 »

Better Man wrote:Vrijeme je da i u Sarajevu u kojem je proveo 6 godina svog zivota i odrastanja dobije ulicu i to ne bilo gdje, vec u samom centru!
:thumbup:
kenan225

#211 Re: EKV

Post by kenan225 »

a ne mozemo ici sa stavom da je narkoman,pa svi su umjetnici manje vise narkomani alkoholicari i sl.
moze dobiti priznanje(posthumno) zbog antiratnih izjava i zalaganja za mir,ne znam sto je sad bas tolika fora da dobijes ulicu,ko god je uradio neku dobro stvar treba dobiti ulicu wtf
Cipelica

#212 Re: EKV

Post by Cipelica »

Nek imamo ulice koje se nazivaju po fasistima i zlocincima, a nek jedan 'narkoman' predstavlja problem.
Covjek koji se zalagao za mir i ljubav zasluzuje ulicu ovdje.
Ali, nece je dobiti. Oni 'veliki' bjeze od njegovih poruka.

Over and out.
Better Man

#213 Re: EKV

Post by Better Man »

maho_sa wrote:
Better Man wrote:Vrijeme je da i u Sarajevu u kojem je proveo 6 godina svog zivota i odrastanja dobije ulicu i to ne bilo gdje, vec u samom centru!
Na osnovu kojih zasluga treba da dobije ulicu ? Jel' zato što se rodio i živio prvih 6 (šest) godina u Sarajevu !?!? Čime je on zadužio ovaj grad ? Čime je zadužio ove ljude ?

Onom psihodeliričnom muzikom i onim narkomanskim buncanjima ?

Ma dajte molim vas !!
Prvo nije se rodio u Sarajevu, već u Zagrebu i drugo u Sarajevu je živio od 6-te do 12-te godine. Ako ne znaš na osnovu čega treba da dobije ulicu u Sarajevu, ona se stobom nema šta polemisati. Najveći umjetnik, odnosno muzičar iz ex Yu i jedan veliki borac za mir, humanost itd., čovjek koji je jasno i glasno rekao NE fašizmu, nacionalizmu, rasizmu i ratovima.
carlos acosta
Location: mozda je vrijeme da si priznas da na svijetu nema niceg osim sna

#214 Re: EKV

Post by carlos acosta »

maho, pogledaj ovo, pametnom covjeku dosta, ali samo pametnom
zovemsecrveni

#215 Re: EKV

Post by zovemsecrveni »

:sax:
Last edited by zovemsecrveni on 10/11/2011 00:02, edited 2 times in total.
radostan dan

#216 Re: EKV

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 23/10/2011 20:48, edited 1 time in total.
ultima_palabra

#217 Re: EKV

Post by ultima_palabra »

Da se mene pita ja bih dao ulicu i Milanu i Magi i Vdu i mnogim drugima... ali sam u manjini, a Mahe su u većini :roll: Naučio sam da se zbog takvih stvari ne sekiram, barem ne puno... kako će se zvati neka ulica je najmanji od naših problema.
irvinx1

#218 Re: EKV

Post by irvinx1 »

:thumbup: :thumbup: za inicijativu

I u Sarajevu obavezno predloziti nes` slicno, iako znamo da ce tesko da prodje...
radostan dan

#219 Re: EKV

Post by radostan dan »

.
atko

#220 Re: EKV

Post by atko »

S tim sto bihja predlozio da se imenuje ulica "ekatarina velika" u cast svima njima (i spomen plocu u istoj za mladenovica) ... u cast ljubavi, umjetnosti, covjecnosti i rock-u ... sarajevo bi moralo imati senzibilitet za takvo nesto ... sarajevo je nekad bilo skola rocka

al ovdje zaduzis grad samo ako si poslo tri slepere gebire u tor :-) ... kako smo samo prizemni da te dusa zaboli :(
bepinaa

#221 Re: EKV

Post by bepinaa »

carlos acosta wrote:
radostan dan wrote:Evo malo razmišljanja iz cro štampe -

Ulica, trg ili plato nosiće njegovo ime
Zagreb u čast Milana Mladenovića

Frontmenu Ekatarine Velike, Milanu Mladenoviću, glavni grad Hrvatske uskoro će dati ulicu. To je treći grad u bivšoj Jugoslaviji koji je na ovaj način odao počast Milanu Mladenoviću i pokušao da sačuva sjećanje na njega, nakon Podgorice i Beograda

Kako piše Jutarnji list, taj je prijedlog na prošloj sjednici gradskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova prihvaćen te je naziv ulice ušao u fond imena.

“To znači da će jedna ulica, trg ili plato sigurno nositi njegovo ime. U gradu trenutačno postoje deseci ulica koje zbog nereda u gruntovnici nisu službeno vlasništvo grada, pa nose privremena imena. Jedna od tih ulica sigurno će biti imenovana po slavnom zagrebačkom rokeru”, kaže Marin Knezović, predsjednik odbora.

Image

Naziv ulice predložio je rock and rollu sklon građanin, koji se ponadao da bi time mogao potaknuti Odbor da cijeli jedan kvart imenuje po preminulim rock umjetnicima. “Imati takvo naselje bio bi civilizacijski i kulturni iskorak. No zasad nemamo dovoljno imena za takvo što - nasreću, malo je pokojnih rock umjetnika. Kod nas žestoki život rockera još nije uzeo danak” smatra Knezović.

Odbor je prijedlog podržao zbog velikog utjecaja kojeg je grupa Ekatarina Velika imala na pop-rock scenu u Jugoslaviji 80-ih i 90-tih godina, a cijeli niz mladih bendova i danas je pod njihovim utjecajem. Sam Milan Mladenović rođen je u gradu Zagrebu, što je dodatan poticaj da se neka ulica zove njemu u čast, piše Jutarnji list.

Podsjetimo, u Beogradu je postojala inicijativa da jedna od ulica glavnog grada Srbije ponese ime čovjeka koji je u njega utkao svoje stvaralaštvo i svoj život, ali od toga nije bilo ništa jer se, kako su neki odbornici pojašnjavali, radilo o narkomanu. Takođe, jedan od argumenata je bio da postoji već Ulica Milana Mladenovića u Zemunu. Tek nakon dodatne inicijative, Milan Mladenović je dobio prostor na ulazu u Dom omladine, koji se danas zove Plato Milana Mladenovića.

Milanovo stvaralaštvo obilježio je snažni i doslijedni antiratni angažman; jedan je od osnivača ad hoc benda Rimtutituki, sa članovima bendova Partibrejkers i Električni orgazam koji je u vreme zahuktavanja rata u bivšoj Jugoslaviji pjesmom „Slušaj 'vamo“ poručio „Mir. mir, brate mir!“. Bend je vodio antiratnu kampanju, a koncert u Banjaluci Mladenović je otkazao zbog rušenja džamije Ferhadija sagrađene u 16. veku.

Milan Mladenović rođen je 21. septembra 1958. u Zagrebu, a umro 5. novembra 1994. u Beogradu od raka pankreasa. Sa prvim bendom Limunovo drvo imao je zapažene žive nastupe i dva samostalna koncerta u beogradskom SKC-u. Sa Dušanom Kojićem Kojom i Ivanom Vdovićem Vdom i Dragoslavom Mihajlovićem Gagijem 1980. osniva sastav Šarlo akrobata koji će obilježiti početak novog talasa. Njihove pesme „Niko kao ja“ i „Ona se budi“ našle su se na jednoj od najznačajnijih ploča domaćeg roka Paket aranžman. Album Šarla Bistriji ili tuplji čovek biva kad... izlazi 1981, nakon čega se bend raspada. Sa bendom Katarina II izdaje 1984. istoimeni album, a potom osniva Ekatarinu veliku, jedan od najuspješnijih bendova bivše SFRJ, sa kojim do 1994. izdaje sedam albuma.

„Za kraj bih rekao samo da mi ni u kom slučaju nije žao što sam sve ove godine protraćio na tako neozbiljnu stvar kao što je rokenrol, i mislim da poštenije i iskrenije nisam mogao da potrošim sve te godine“, rekao je Milan Mladenović pred kraj života.

:thumbup:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
palamuda

#222 Re: EKV

Post by palamuda »

Milan Mladenović je poslije Milića Vukašinovića napisao najiskreniju pjesmu o Sarajevu.
Da je bio narkoman jeste, da je bio umjetnik jeste.
Ja sam odrastao uz njegove pjesme.
Treba li mu dati ulicu u Sarajevu mislim da ne, ali možda neki prostor, neki plato, nešto što bi bila asocijacija na urbano, progresivno, nešto čime bi se povezala simbolika njegovog imena i određenog prostora. To sa davanjem imena ulicama kod nas obično završi sa naprđivanjem koja je ulica sarajevskija od druge, pa tako ima umjetnika koji misle da ako njegovo ime nosi ulica na Dobrinji odmah smatra da je zakinut jer naš mentalitet palanke smatra da je od Marin Dvora do Hadžića sve selo.
radostan dan

#223 Re: EKV

Post by radostan dan »

.
carlos acosta
Location: mozda je vrijeme da si priznas da na svijetu nema niceg osim sna

#224 Re: EKV

Post by carlos acosta »

da se vratimo na temu

eNEMYYY

#225 Re: EKV

Post by eNEMYYY »

Mladen definitivno zaslužuje svoju ulicu :)
Post Reply