Da li djecu treba tuci?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li djecu treba fizicki kaznjavati?

Da uvijek - batina je iz raja izasla
14
14%
Ne nikad
33
33%
Kad bas zasluze
54
53%

Total votes: 101

kekec

Post by kekec »

Vingo wrote:"Član 6.

Pojam nasilja u porodice
...
...
Evo malo zakona za ove sto se lako daju iznervirati....
Slijepo pridrzavanje ovog Zakona, moze imati za posljedicu
da imas osakaceno dijete ili dozivotnog invalida (ne desilo se nikome).
Struja, vrela voda, vrela ringla, pad kroz prozor, nesreca na cesti i
jos mnogo opasnosti vreba male nezasticene, neuke, zive i radoznale
"istrazivace" koji hoce, zele da vide, cuju, osjete, saznaju.

Djeca se radjaju sa urodjenim ili prirodnim refleksima (npr. dojenje),
ali postepeno dobivaju i stecene. Jedno PEC,PEC je novi steceni refleks,
koji dijete, koje je dobilo sipkicu po ruci zbog diranja uticnice, stice i ne
zaboravlja. I NECE GA STRUJA UBITI.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Moj dedo je imao troje djece.
Stariji dajdza, moja mama, mladji dajdza.
Kad god bi mladji dajdza nesto usrao, on bi namlatio ovo dvoje starijih jer su oni ko biva trebali pomoci u odgoju ovog mladjeg. Sve mu je bilo dopusteno.
Nikad niko nije povisio tona na njega.
On dobio dvoje djece. Prvo kcerku, pa sina.
Kcerka je ok dijete, jbg ona je zensko pa i nije frka ako se sta desi, nemoj da se jedinom nasljedniku sta desi.
Nasljednik je u sred rata, sa sve 5 godina zivota, cuvsi na radiju kako cetnici pale sarajevo, uzeo sibice i smugnuo u bastu, i zapalio sijeno. I sve vikao Ja sam cetnik ja sam cetnik.
Podavio desetine dedinih macica.
Prije nego je polozio vozacki imao dva "kucanja" autima.
Rodjenu majku zatjera u "tri lijepe picke materine" kad mu prigovori sto sa 16 godina dodje kuci u 2 ujutro.
i da ne nabrajam dalje....
Ako se sad, posto studira u drugom gradu, ne uozbilji i ne unormali, nece nikad.
amrino

Post by amrino »

e njega vidis treba namlatit... :-D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

amrino wrote:e njega vidis treba namlatit... :-D
bih rado, ali je mnogo jaci od mene, 190+ visok, bukvalno na kajmaku rastao, bi me slomio ko pilence...
kekec

Post by kekec »

Image

Duso, imamo sve potrebne knjige za trudnice, odgoj i
vaspitanje djece od 10 mjeseci do 10 godina,
idemo sada u bracnu postelju da pravimo djecu.

U skolu obavezno uvesti predmet: "Vaspitanje djece bez
fizickih argumenata", a za vjencanje obavezno uvesti i
potvrdu da su mladenci kupili bar 5 knjiga iz ove oblasti
i polozili test iz Zakona o porodici.

Knjiga jeste covjekov prijatelj, ali zivjeti i prema djeci se odnositi
iskljucivo po uputstvima iz knjiga je glupo.
idic

Post by idic »

Vingo wrote:"Član 6.

Pojam nasilja u porodice

Nasilje u porodici je bilo koje djelo koje nanosi fizičku, psihičku, seksualnu ili ekonomsku štetu ili patnju, kao i prijetnje takvim djelima, ili propuštanje dužnog činjenja i pažnje koje ozbiljno sputavaju članove porodice da uživaju u svojim pravima i slobodama na principu ravnopravnosti u javnoj ili privatnoj sferi života.
Radnje nasilja u porodici, u smislu st. 1. ovog člana su:
svaka primjena fizičke sile ili psihičke prinude na fizički ili psihički integritet člana porodice,
svako postupanje jednog člana porodice koje može prouzrokovati fizičku ili psihičku bol ili ekonomsku štetu,
prouzrokovanje straha ili osobne ugroženosti ili povrede dostojanstva člana porodice ucjenom ili drugom prinudom, fizički napad člana porodice na drugog člana porodice, bez obzira da li je nastupila fizička povreda ili nije, verbalni napad, vrijeđanje, psovanje, nazivanje pogrdnim imenima, te na drugi način grubog uznemiravanja člana porodice od drugog člana porodice"

Evo malo zakona za ove sto se lako daju iznervirati....

Ovo je samo jedan član zakona, a preskočila si jedno 350 stranica teorije Porodičnog prava gdje se objašnjava šta je roditeljsko pravo, dužnosti i obaveze roditelja ili staratelja itd itd.
Vjeruj mi da na tom "demokratskom zapadu" ima milion primjera kada socijalne službe ili neke druge ustanove još gore krše prava djece oduzimajući ih od roditelja na najbanalniju prijavu bilo koga. U većini slučajeva prvo oduzmu djecu pa tek onda ispituju razloge. Možeš zamisliti trauma te djece koja se nađu u prihvatnim centrima ili kod neke nepoznate prodice odgojitelja bez prava da viđaju svoje roditelje. Ili djece koja iz čistog pasjaluka prijave roditelje da ih zlostavljaju i ovi ih odmah hapse i zatvaraju. Odatle taj strah ljudi iz dijaspore koji su čuli xy primjera takvih slučajeva pa im najblaže kažnjavanje djece dođe kao bauk.
Kome se sviđa taj liberalni sistem, samo naprijed. Meni ne pada na pamet da me dijete spremi u materinu ili da se valja i urliče po prodavnici kad nešto ne dobije što želi. Lako je od djeteta napravit debila - ništa lakše, pogotovu u ovakvom okruženju gdje su sve moralne i relane životne vrijednosti doživjele takav sunovrat. Dijete se odgaja dok je malo i dok imaš uticaja na njegovo ponašanje, kad već dođe u pubertet tu nema više popravnog. Što postigneš do 8 - 9 godina to ostaje zauvijek.
Last edited by idic on 21/12/2006 14:07, edited 1 time in total.
Vingo

Post by Vingo »

Stari wrote:Gledajuci onaj izvod iz zakona koji dopisnik Vingo prilaze u korist svojih tvrdnji .... nesto kontam ... kako bi isti taj mogao biti primjenjen u onom slucaju koji sam ja opisao na prethodnoj stranici...onaj slucaj gdje otac osamari sina ...da bi izbjegao tragediju vecih razmjera...(osim toga to radi bez ikakve namjere da kazni dijete ...samo radi kaznjavanja...) i jos ga uvrijedi govoreci "picka ti majcina."

Mislim (a mozda grijesim jer nisam pravnik nit advokat) da ni u najrigoroznijem tumacenju navedenog zakonskog texta ....cha-cha u onoj situaciji ne moze dobti vise od blazeg usmenog ukora.
Vidim...sad se druga strana hvata onakvog zakona kao pjan plota. A ja sam ga citirala samo da "iznerviranima" dokazem da nisam JA izmislila da je svaka fizicka kazna nasilje. Stoji crno na bijelo....A zakon onako napisan krsim i sama.....

Stari ti si to sam fantasticno elborirao u prethodnom javljanju. Mogao si primijetiti da i ja pokret ruke usmjeren ka djetetu smatram reakcijom, refleksnom reakcijom zbog gubitka samokontrole. Ne volim govoriti hipoteticki, ali sam nekako 100% sigurna da bih i sama reagovala kao taj covjek. Ali kao sto si i sam rekao......covjek se poslije kaje. Nije imao izbora, ali svejedno se kaje. Mozda se poslije i izvine djetetu.
Ali ne koristi to kao odgojnu metodu. I mozda nikad prije nije udario dijete. I mozda nece nikada poslije.

I to sve i dalje ne znaci da je batina OK....i da je OK dijete odgajati refleksima.
Vingo

Post by Vingo »

Ni meni ne pada napamet da me dijete psuje, ugrozava sebe i druge i pravi ruzne scene. I ono to ni ne radi.
Kako vec rekoh (ako ko uopste sta cita :D ) posto primjecujem da iste stvari moram nekoliko puta ponoviti....neprihvatljivo ponasanje se mora sankcionisati. Daleko sam ja od liberala ili pristalice permisivnog odgoja.
Ali ne fizicka kazna.
Vingo

Post by Vingo »

cHupjahalic@ wrote:Nisam sve komentare procitala i nisam mogla da primijetim da je iko od vas (mislim na vas forumashe koji ste vec roditelji 8-) ) spomenuo koliko je bitno da su oba roditelja slozna po pitanju odgajanja svog djeteta.
Vidjela sam toliko parova gdje se njihov nacin odgoja nikako ne poklapa: - jedan od roditelja je ZA da dijete bira sta ce rucati, dok drugo od roditelja je vec odlucilo da dijete jede sto i oni i zavrsena prica.
I sta se desava? - dijete kaze da nece da jede to sto i oni jedu, mama (koja je odlucila da mora tako da bude) stoji iza svojih rijeci, dok otac govori djetetu da moze jesti sta hoce.
Eto jedan mali primjer kako dolazi do nesuglasica gdje su sami roditelji krivi sto se nisu unaprijed dogovorili. Na ovakav nacin dodju do diskusija koje su mogli izbjeci, a najgore u svemu tome je da su velike sanse da ce dijete platiti na kraju jer "najlakse" je spucati svoje dijete u guzu zato sto nece da jede ono sto je pripremljeno. :roll: :(

Poznajem par koji su kao nebo i zemlja. Jos dok je ona bila trudna govorila mi je kako se boji odgajati djecu sa njim (mene je samim tim sokirala da uopste zivi sa njim). Ona je vise stroga, ima odredjena pravila (bar je prije takva bila), dok joj je on u lice govorio da nece nikad smjeti povisiti tona na "njegovu" djecu(valjda su samo njegova, ne njena) i da ce "njegova" djeca moci raditi sta zele (od prvog dana valjda znaju kako da se sami odgoje, sta ce im roditelji :? :roll: ). :roll:

Esencijalno.
A taj primjer udaranja djeteta u guzu jer nece da jede.....Uh zasluzuje posebnu temu
(OK... necu :D )
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Vingo wrote:Ni meni ne pada napamet da me dijete psuje, ugrozava sebe i druge i pravi ruzne scene. I ono to ni ne radi.
Kako vec rekoh (ako ko uopste sta cita :D ) posto primjecujem da iste stvari moram nekoliko puta ponoviti....neprihvatljivo ponasanje se mora sankcionisati. Daleko sam ja od liberala ili pristalice permisivnog odgoja.
Ali ne fizicka kazna.
hajd mi objasni kako bi kaznila bezobrazno neodgojeno dijete koje na tvoje oci udavi macu u skafu vode, ili zapali plast sijena a ima 5 godina...

samo nemoj ko moja bivsa sefica reci da su tvoja djeca sa 2 godine starosti znala da zbog razlike polariteta trolejbus ima dvije trole...
Vingo

Post by Vingo »

I da....grozno me zanima iskustvo roditelja starije djece. Da li je neko predeverao prvih recimo 5 godina, bez udarca i prvi udarac, pljusku, cusku, batine...zadao nakon toga? (ne pikaju se ekstremni slucajevi kao ovaj od Starog) :-)
vesela

Post by vesela »

mIRCi, covjek je najbolji roditelj sve dok ne dobije dijete...

dijete je ogledalo kuce (kucnog odgoja) i kad dijete napravi "zijan" roditelj se treba upitati sta je promasio!...svako nemirno (hiperaktivno) dijete svojim nestaslucima skrece paznju na sebe, jer se osjeca zapostavljenim!

udaranje djeteta, bez obzira koliko udarac bio blag, ostavlja traume i osjecaj ponizenja koji se ne zaboravlja!...znas da imam dvoje odrasle djece i NIKADA ih nisam udarila...znas da radim sa malom djecom i njihovi sastavi i crtezi jako puno govore o ponizenju zbog batina.
Vingo

Post by Vingo »

Pod uslovom da se razumijemo A.... pa moze i anonimno....kao guest... :lol:
Nekako ja mislim da ako bez udaraca predeveras uspjesno one godine kad mu ne mozes objasniti, ne padnes u iskusenje ni poslije...no mozda se varam...

Ima dalje jedan isto divan tekst...
Covjek koji ga je napisao je u svojoj psihoterapeutskoj karijeri mnogo pomagao bosanskim izbjeglicama u Hrvatskoj tokom rata.

Violence Is Violence
by Jesper Juul
Integrity and self-esteem are related. The more successfully parents look after a child’s integrity, the greater the possibility that the child will develop healthy self-esteem. Violence is an infringement of children’s integrity and therefore detrimental to their self-esteem.
The fact that we have laws that forbid grievous physical violence against children does not mean that other forms of violence are not harmful: we have simply decided that these manifestations of violence should not be classified as criminal.

Over time, we have coined many synonyms for physical violence. In Denmark we refer to a parent’s "right to inflict corporal punishment" and talk about "smacks" or "slaps." In the United States, parents talk about "disciplining" and "spanking." In short, most cultures have their own pet names that people use in order to justify the phenomenon. But no euphemism can obscure the fact that violence is violence, and that violence destroys the self-esteem and dignity of victim and perpetrator.

In my experience, parents who use violence on their children can be divided into three groups. The first group uses violence as an attitude or ideology. These parents say, "Well, I don’t think that it does children any harm to get a smack on their bottom when they deserve it." If pressed, they usually admit that they didn’t feel this way before they became parents, and that their change of heart reflects an attempt to make a virtue out of necessity.

Those parents for whom the use of violence represents an ideology, and who believe that violence is an essential part of responsible child rearing, often come from environments or societies that are dominated by totalitarian ideologies, whether religious or political. In such societies, the lives and the quality of life of ordinary individuals play a subordinate role; therefore the fact that violence is destructive for the individual carries little weight.

The second group consists of parents who use violence simply because they want power over their children. Their goal is control and domination; they value obedience over closeness.

In the third group are those parents, including the typical Scandinavian parent, who hit their children on occasion but feel bad about it each time.

Regardless of a parent’s attitude, however, all violence toward children has exactly the same consequences as violence toward adults: it creates anxiety, mistrust, and feelings of guilt in the short term, and low self-esteem, anger, and violence in the long term. The repercussions of violence are not necessarily proportional to how often a child is hit. I have met people who had been treated violently by their parents on only one occasion in the course of their childhood and adolescence, and who have never recovered from the pain. I have also met people who have been hit on ten to twenty occasions and who bear few scars. The factor that seems to have an impact on how seriously an act of violence will reverberate is whether the parents take responsibility for the violence or blame their children for it.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

vesela wrote:mIRCi, covjek je najbolji roditelj sve dok ne dobije dijete...

dijete je ogledalo kuce (kucnog odgoja) i kad dijete napravi "zijan" roditelj se treba upitati sta je promasio!...svako nemirno (hiperaktivno) dijete svojim nestaslucima skrece paznju na sebe, jer se osjeca zapostavljenim!

udaranje djeteta, bez obzira koliko udarac bio blag, ostavlja traume i osjecaj ponizenja koji se ne zaboravlja!...znas da imam dvoje odrasle djece i NIKADA ih nisam udarila...znas da radim sa malom djecom i njihovi sastavi i crtezi jako puno govore o ponizenju zbog batina.
vesela, znaci po tebi samo ako dijete nakon 9 mjeseci provedenih u mojoj utrobi izlaskom iz moje vagine mene cini roditeljem..ili odgajateljem...super...
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

Vingo wrote:I da....grozno me zanima iskustvo roditelja starije djece. Da li je neko predeverao prvih recimo 5 godina, bez udarca i prvi udarac, pljusku, cusku, batine...zadao nakon toga? (ne pikaju se ekstremni slucajevi kao ovaj od Starog) :-)
neko je vec na temi rekao da ga je mama prvi put udarila kada je imao 15-ak godina. Spucala mu je samar, a nakon toga su oboje plakali.

ja sam definitivno uvjerena da se dijete moze odgajat bez batina. I cvrtsa sam u tom svom uvjerenju. Jedino sto smatram je da ce se kad tad desit da se izivciram i udarim dijete (ne krvnicki), ili ga iz straha za njim lupim. I ne mislim da je to dobro, ali mislim da takvi roditelji nisu losi roditelji i da im zbog toga treba uzimat djecu. :roll:

Vingo, nasa djeca su jos mala. Poslije dolaze belaji :D kad vidim djecu od svojih prijateljica fino me prpa uhvati. Nisu to losa djeca, ali su mali vragovi. I one ne koriste batinjanje, ali mi je svaka od njih rekla da im se desilo da su u afektu lupile dijete po guzi :roll:
Vingo

Post by Vingo »

Pa da...to je treca grupa...
Pearl

Post by Pearl »

mamica 31 wrote:
Vingo wrote:I da....grozno me zanima iskustvo roditelja starije djece. Da li je neko predeverao prvih recimo 5 godina, bez udarca i prvi udarac, pljusku, cusku, batine...zadao nakon toga? (ne pikaju se ekstremni slucajevi kao ovaj od Starog) :-)
neko je vec na temi rekao da ga je mama prvi put udarila kada je imao 15-ak godina. Spucala mu je samar, a nakon toga su oboje plakali.

ja sam definitivno uvjerena da se dijete moze odgajat bez batina. I cvrtsa sam u tom svom uvjerenju. Jedino sto smatram je da ce se kad tad desit da se izivciram i udarim dijete (ne krvnicki), ili ga iz straha za njim lupim. I ne mislim da je to dobro, ali mislim da takvi roditelji nisu losi roditelji i da im zbog toga treba uzimat djecu. :roll:

Vingo, nasa djeca su jos mala. Poslije dolaze belaji :D kad vidim djecu od svojih prijateljica fino me prpa uhvati. Nisu to losa djeca, ali su mali vragovi. I one ne koriste batinjanje, ali mi je svaka od njih rekla da im se desilo da su u afektu lupile dijete po guzi :roll:
pa zar se nismo "dogovorili" da je i ovo zlostavljanje :lol: :lol:
Pearl

Post by Pearl »

A wrote:
Pearl wrote:pa zar se nismo "dogovorili" da je i ovo zlostavljanje :lol: :lol:
Ali nije tako strasno kao pec-pec :D
ihhhhh.... pa bolje po ruci, nego po dupetu :D ja te pec-pecove nisam ni zapamtila :D
Vingo

Post by Vingo »

Ne znam zasto me se tereti za iskljucivost....i slijepo pridrzavanje instrukcija iz knjiga?
Takve ocjene mi granice sa zlobnoscu...
Ja bas rekoh da iz knjiga uzimam ono sto mogu prihvatiti i sto mi je logicno. Nisam ni iskljuciva. Otvorila sam temu veoma spremna za argumentiranu obranu batine kao sredstva....Ovo je rasprava....iako malo zadire u intimu...no ucesce nije obavezno.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

Vingo wrote:Pa da...to je treca grupa...
nesto tako... ali je ne opravdavam i ne mislim da sad namijenski (kao sto je mene mama poslije razgovora sa uciteljicom) znala istuc. Znaci, dodje poslije pola sata kuci, uzme kais i mlatne me po dupetu.
Mislim da se udarac u afektu (iako je i on sila) nesto drugo. On ustvari pokazuje da i roditelji imaju nekakve ljudske granice... :roll:
Nesavrsena sam :roll: ne znam sta moze bit
:roll:
Stari

Post by Stari »

Vingo wrote:
Stari wrote:Gledajuci onaj izvod iz zakona koji dopisnik Vingo prilaze u korist svojih tvrdnji .... nesto kontam ... kako bi isti taj mogao biti primjenjen u onom slucaju koji sam ja opisao na prethodnoj stranici...onaj slucaj gdje otac osamari sina ...da bi izbjegao tragediju vecih razmjera...(osim toga to radi bez ikakve namjere da kazni dijete ...samo radi kaznjavanja...) i jos ga uvrijedi govoreci "picka ti majcina."

Mislim (a mozda grijesim jer nisam pravnik nit advokat) da ni u najrigoroznijem tumacenju navedenog zakonskog texta ....cha-cha u onoj situaciji ne moze dobti vise od blazeg usmenog ukora.
Vidim...sad se druga strana hvata onakvog zakona kao pjan plota. A ja sam ga citirala samo da "iznerviranima" dokazem da nisam JA izmislila da je svaka fizicka kazna nasilje. Stoji crno na bijelo....A zakon onako napisan krsim i sama.....

Stari ti si to sam fantasticno elborirao u prethodnom javljanju. Mogao si primijetiti da i ja pokret ruke usmjeren ka djetetu smatram reakcijom, refleksnom reakcijom zbog gubitka samokontrole. Ne volim govoriti hipoteticki, ali sam nekako 100% sigurna da bih i sama reagovala kao taj covjek. Ali kao sto si i sam rekao......covjek se poslije kaje. Nije imao izbora, ali svejedno se kaje. Mozda se poslije i izvine djetetu.
Ali ne koristi to kao odgojnu metodu. I mozda nikad prije nije udario dijete. I mozda nece nikada poslije.

I to sve i dalje ne znaci da je batina OK....i da je OK dijete odgajati refleksima.
:shock: ali sam nekako 100% sigurna da bih i sama reagovala kao taj covjek. :shock:

Ijao...izgleda da mi je defintivno istekao rok trajanja....ali pomnom analizom ove recenice....uvidjam da je forumski dopisnik Vingo...zensko...tj Teta...i vjerovatno mama....

Dozvolite mi stovani publikume da se odem malo presabrati...javicu se kad se povratim iz behuta.
Vingo

Post by Vingo »

mIRCerka wrote:
Vingo wrote:Ni meni ne pada napamet da me dijete psuje, ugrozava sebe i druge i pravi ruzne scene. I ono to ni ne radi.
Ali ne fizicka kazna.
hajd mi objasni kako bi kaznila bezobrazno neodgojeno dijete koje na tvoje oci udavi macu u skafu vode, ili zapali plast sijena a ima 5 godina...

samo nemoj ko moja bivsa sefica reci da su tvoja djeca sa 2 godine starosti znala da zbog razlike polariteta trolejbus ima dvije trole...
Ko sam ja to malcu u ovoj hipotetickoj situaciji? Mama?
Vingo

Post by Vingo »

:)))))) staris stari.....Sjecam se da sam te vec jednom davno isto tako sokirala....
Reina

Post by Reina »

mamica 31 wrote:
Vingo wrote:Pa da...to je treca grupa...
nesto tako... ali je ne opravdavam i ne mislim da sad namijenski (kao sto je mene mama poslije razgovora sa uciteljicom) znala istuc. Znaci, dodje poslije pola sata kuci, uzme kais i mlatne me po dupetu.
Mislim da se udarac u afektu (iako je i on sila) nesto drugo.
ovo prvo je sa umisljajem pa je vise kaznjivo a ovo drugo nije pa je manje kaznjivo :lol:
pardon
tempora

Post by tempora »

Nigje ne naidjoh na tako zustru odbranu kaznjavanja batinom kao ovdje. :oops: Krajnost i iskljucivost je covjeku svojstvena, pogotovo kada se radi o bliskim nadasve emotivnim temama.
Puno je argumenata velite ZA vaspitno popravnu pljusku, a eto i smatrate da ukoliko se djete ne "opali po prstima" ispitat ce sve uticnice u blizoj i siroj okolini. :? Velite, ne moze mu se drukcije dokazati? ( jedan od primjera)

Naravno da nema idealnog roditelja, naravno da ce svaki roditelj izgubiti strpljenje i uciniti nesto zbog cega ce se poslije kajati. Naravno da covjek ne mora biti obrazovan i imucan da bi imao djecu i "lijepo" ih odgajao. No svi ti izgovori ne mogu biti opravdanje za zlostavljanje djece. Svi dati izgovori su meni licno, povrsni i grozni, jer na zalost, da naglasim opet, statistike pokazuju koliko i na koji nacin se izivljavamo nad djecom. Pocev od fizickog zlostavljanja sto ukljucuje i seksualno pa do onog psihickog-utjerivanja straha, manipulisanja itd itd. Cifre govore dovoljno- a nad njima se grozimo jer eto uvijek se to desava negdje drugdje, a nikada kod nas.
Niko nije rekao, ako se ne varam, da roditelj koji opali pljesku svome djetetu treba na sud i treba ga okarakterisati kao monstruma. Ali ako nista svaki roditelj se itekako treba zamisliti nad svojom metodom kaznjavanja i zapitati se cemu ona vodi. Posljedice, uglavnome dolaze kasnije. Modrice zarastaju ali manifestacija psihickih posljedica moze biti veoma raznolika i ponajvise stetna za zivot tog djeteta.

Odgajati djecu, mozda je najzahtjevniji i najtezi posao. I naravno, vise je faktora koji utjecu na osobu i nacin odgoja koji ce ona primjenjivati.

Niti je najbolja majka ona majka koja uz djete provede 24 sata, niti je grozan roditelj onaj koji je mozda na svoj nacin korigovao ponasanje djeteta. ( ukljucujuci eto i "lagano" po prstima) Ali metode batinanja su samo i SAMO izgovor o nemoci koju zelimo prikriti.
Post Reply