mislim da ovo ne odgovara istini. To mozda tako djeluje kod ljudi koji te momke sa strane posmatraju ili koji stalno citaju propagandu protiv tih momaka. Ali kada upoznas te ljude, vidjeti ces da sve optuzbe padaju u vodu i da su to u stvari normalni ljudi koji se striktno drze vjerskih propisa. Ovo ne znaci da nema pojedinaca medju njima koji nikoga ne slusaju i s vremena na vrijeme naprave neki belaj. Ali takvih ima i medju drugima i nije pravedno na osnovu pojedinaca donositi genaralnu ocjenu odredjene skupine.Diwan wrote:Problem je ovdje sto vehabije uzimaju sebi pravo i ekskluzivitet na vjeru i njeno tumacenje i interpretiranje, odnosno na PRAVI PUT, a sto naravno niko ne moze imati niti to ko moze svojatati.amrino wrote:vjera i religija je u principu neodvojiva od tradicije.ja71 wrote: Kako znati sta je "izvorni i originalni" oblik islama ?
Cak i da stvarno jeste, ko zna sta je bio uzrok za bas takav oblik.
Odnosno da li bi ti isti ljudi (koji su onda praktikovali "izvorni i originalni" islam) na isti nacin ga i danas praktikovali ?
Da li je to sto neki akcentiraju kao "izvorni i originalni" islam stvarno njegova svrha i njegov smisao ?
o tome se ovdje radi.
razlika izmedju nas i "vehabija" postoji ali ni mi ne smijemo razmisljati na njihov nacin i razglabati o tome ciji je nacin prakticiranja ispravniji. ne smijemo se uplesti u tu zamku.
u islamu nema ispravnog i neispravnog nacina postoji jedna objava i cinjenica da ce svaki covjek sam odgovarati za svoja djela.
ako oni imaju pogresan pristup to se na neki nacin mora regulisati. mora im neko objasniti na koji nacin se mogu ponasati u ovoj zemlji ukoliko zele da zive ovdje, ali ne treba ih sada kolektivno lincovati.
Ovdje sa radi o odbrani od takvog ugnjetavackog i nadasve bahatog, nekulturnog i primitivnog ponasanja.
Bojim se da su oni mnogo vise pogrijesili i zgrijesili kod samg Boga nego sto ih mi ovdje osudujemo, jer su jednu velicanstvenu licnost, licnost Bozijeg Miljenika, koji je pojava nad pojavama i primjer nad primjerom ovog postojanja, sveli na kratke pantalone i bradu.U stvari svako se i ogleda u Muhamedu a.s - ako je njihov krajnji domet i videnje pantalone i brada, daleko im kuca od moje.
Rijaset IZ osudio izjave Rešida Hafizovića o ''vehabijama''
-
novajlija
-
novajlija
mislim da ovo ne odgovara istini. To mozda tako djeluje kod ljudi koji te momke sa strane posmatraju ili koji stalno citaju propagandu protiv tih momaka. Ali kada upoznas te ljude, vidjeti ces da sve optuzbe padaju u vodu i da su to u stvari normalni ljudi koji se striktno drze vjerskih propisa. Ovo ne znaci da nema pojedinaca medju njima koji nikoga ne slusaju i s vremena na vrijeme naprave neki belaj. Ali takvih ima i medju drugima i nije pravedno na osnovu pojedinaca donositi genaralnu ocjenu odredjene skupine.Diwan wrote:Problem je ovdje sto vehabije uzimaju sebi pravo i ekskluzivitet na vjeru i njeno tumacenje i interpretiranje, odnosno na PRAVI PUT, a sto naravno niko ne moze imati niti to ko moze svojatati.amrino wrote:vjera i religija je u principu neodvojiva od tradicije.ja71 wrote: Kako znati sta je "izvorni i originalni" oblik islama ?
Cak i da stvarno jeste, ko zna sta je bio uzrok za bas takav oblik.
Odnosno da li bi ti isti ljudi (koji su onda praktikovali "izvorni i originalni" islam) na isti nacin ga i danas praktikovali ?
Da li je to sto neki akcentiraju kao "izvorni i originalni" islam stvarno njegova svrha i njegov smisao ?
o tome se ovdje radi.
razlika izmedju nas i "vehabija" postoji ali ni mi ne smijemo razmisljati na njihov nacin i razglabati o tome ciji je nacin prakticiranja ispravniji. ne smijemo se uplesti u tu zamku.
u islamu nema ispravnog i neispravnog nacina postoji jedna objava i cinjenica da ce svaki covjek sam odgovarati za svoja djela.
ako oni imaju pogresan pristup to se na neki nacin mora regulisati. mora im neko objasniti na koji nacin se mogu ponasati u ovoj zemlji ukoliko zele da zive ovdje, ali ne treba ih sada kolektivno lincovati.
Ovdje sa radi o odbrani od takvog ugnjetavackog i nadasve bahatog, nekulturnog i primitivnog ponasanja.
Bojim se da su oni mnogo vise pogrijesili i zgrijesili kod samg Boga nego sto ih mi ovdje osudujemo, jer su jednu velicanstvenu licnost, licnost Bozijeg Miljenika, koji je pojava nad pojavama i primjer nad primjerom ovog postojanja, sveli na kratke pantalone i bradu.U stvari svako se i ogleda u Muhamedu a.s - ako je njihov krajnji domet i videnje pantalone i brada, daleko im kuca od moje.
-
Gost123
to bi sve bilo ok da su "vehabije" poput, primjerice amisha u americi. imaju svoje neko vidjenje, tumacenje, zive svojim nacinom zivota, imaju svoj stil odijevanja, ne koriste tehnologiju itd... ne diraju druge, ne govore im da trebaju zivjeti kao oni, ne preobracaju ih na svoj "ispravni" nacin i "izvorno" krscanstvo pricajuci im da ih njihovi vjerski vodje pogresno uce, da su ovakvi, onakvi... "vehabije" su vise poput jehovinih svjedoka, samo imaju vise novca i lakse izgleda pridobivaju ljude nego jehovini svjedoci.novajlija wrote: mislim da ovo ne odgovara istini. To mozda tako djeluje kod ljudi koji te momke sa strane posmatraju ili koji stalno citaju propagandu protiv tih momaka. Ali kada upoznas te ljude, vidjeti ces da sve optuzbe padaju u vodu i da su to u stvari normalni ljudi koji se striktno drze vjerskih propisa. Ovo ne znaci da nema pojedinaca medju njima koji nikoga ne slusaju i s vremena na vrijeme naprave neki belaj. Ali takvih ima i medju drugima i nije pravedno na osnovu pojedinaca donositi genaralnu ocjenu odredjene skupine.
a tu je i njihov redukcionisticki pogled na islam...
-
KOGOD KADGOD
potpisujemGost123 wrote:to bi sve bilo ok da su "vehabije" poput, primjerice amisha u americi. imaju svoje neko vidjenje, tumacenje, zive svojim nacinom zivota, imaju svoj stil odijevanja, ne koriste tehnologiju itd... ne diraju druge, ne govore im da trebaju zivjeti kao oni, ne preobracaju ih na svoj "ispravni" nacin i "izvorno" krscanstvo pricajuci im da ih njihovi vjerski vodje pogresno uce, da su ovakvi, onakvi... "vehabije" su vise poput jehovinih svjedoka, samo imaju vise novca i lakse izgleda pridobivaju ljude nego jehovini svjedoci.novajlija wrote: mislim da ovo ne odgovara istini. To mozda tako djeluje kod ljudi koji te momke sa strane posmatraju ili koji stalno citaju propagandu protiv tih momaka. Ali kada upoznas te ljude, vidjeti ces da sve optuzbe padaju u vodu i da su to u stvari normalni ljudi koji se striktno drze vjerskih propisa. Ovo ne znaci da nema pojedinaca medju njima koji nikoga ne slusaju i s vremena na vrijeme naprave neki belaj. Ali takvih ima i medju drugima i nije pravedno na osnovu pojedinaca donositi genaralnu ocjenu odredjene skupine.
a tu je i njihov redukcionisticki pogled na islam...
- Fair Life
#205 Re: Rijaset IZ osudio izjave Rešida Hafizovića o ''vehabijam
Bosanac sa dna kace wrote:Hayat - Povodom teksta "Oni dolaze po nasu djecu" koji je napisao Resid Hafizovic, profesor islamske doktrine na fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Rijaset Islamske Zajednice se oglasio saopstenjem u kojem kaze da je iznenadjen retorikom kojom se sluzi profesor Resid Hafizovic u analizi odredjenih pojmova i pojava u islamskoj povjesti poput pojma "vehabija".
Nije primjereno da profesor Islamske doktrine na Fakultetu Islamskih Nauka u Bosni i Hercegovini naziva bilo koga, a kamoli imama Muhammeda b. Abdulvehabba "bezumnikom iz Nedzda". To nije u duhu islamskog naroda niti je to u duhu bosanske tradicije islama.
Profesor Resid Hafizovic ima pravo na slobodu misljenja i govora, ali nema pravo na sirenje krivih informacija. Krivo je govoriti a jos vise napisati "oni v e h a b i j e dolaze po nasu djecu da uzmu krvavi danak" stoji izmedjuostalog u sapostenju Rijaseta.
A profesor Hafizovic je umedjuostalom u jucerasnjem tekstu napisao: "svaka civilizacija ima svoje tragedije, padove i pogubelji pa tako i ona muslimanska, ali je vrhunac tragedije koja je zadesila muslimane zbio se godine 1944 kada je bezumnik iz Nedzda pod imenom Muhammed ibn 'Abd al-Wehhab sa svojom falangom beduina i ljudih zeljnih pljena, krvi i ubijanja proglasio sluzbeni dzihad protiv svih muslimana".
Rijaset Islamske Zajednice se ogradjuje od neprimjernih kvalifikacija od profesora Resida Hafizovica i trazi od njega da postuje pravila rada fakulteta Islamskih Nauka.
Rijaset je jos 1993 godine donio jasnu fetvu o duznosti postovanja hanefiskog mezheba u mektebima, dzamijama, medresama i fakultetima islamske zajednice te na svojoj tematskoj prosirenoj sjednici u Lukavcu to je jos jednom i ponovio.
Izvor: Hayat
[img]http://www.ex-yupress.com/dani/dani.gif[/img][color=white]. . . [/color][size=117]Broj 495 - 08.12.2006.[/size] wrote:Intervju Dana: Mustafa Spahić
Reis je ispunio sve uvjete da bude smijenjen
Nakon skandaloznog Saopćenja Rijaseta IZ-a u BiH izdatog povodom teksta prof. dr. Rešida Hafizovića, uslijedila je bosanska šutnja. Jedan od najpoznatijih osuđenika zbog delikta mišljenja, žrtva montiranih političkih procesa Mustafa Spahić na takav odnos ne želi pristati: predavač povijesti islama u Gazi Husrev-begovoj medresi i hatib sarajevske džamije Čobanija Danima objašnjava razloge zbog kojih Islamska zajednica mora mijenjati ili reisa ili praksu ef. Cerića.
Vildana Selimbegović
DANI: Dozvolite mi da citiram akademika Esada Durakovića povodom Saopćenja Rijaseta: "Pogubnije od toga do jučer meni nezamislivog čina Rijaseta može biti samo jedna stvar: da nastavnički kolektiv FIN-a, prema kome je Abu Hamza već isturio pesnicu, a koju ne primjećuje ni Rijaset - da taj kolektiv ostavi na brisanom prostoru uzornu čestitost i odvažnost akademika Rešida Hafizovića." Čini se da upravo tome svjedočimo.
SPAHIĆ: U hijerarhiji vrijednosti islama - sloboda prethodi objavi i ona je okvir i prostor objave. Iz objave slijedi vjera, iz vjere religija, obredi i etika. Vjera je ono što nas ispunjava i određuje, a religija je prva i najosvjedočenija manifestacija vjere. Obredi su veza, komunikacije između Stvoritelja i ljudi te sjećanje na Boga, a etika je primijenjena religija u međuljudskim odnosima. Ako gledate ovu hijerarhiju, sloboda je ono što prethodi i objavi, i vjeri, i religiji, i obredima. Bez slobode ništa od toga ne može na od Boga određeni način biti posvjedočeno. Upravo zato, kad se i ne bih slagao sa formulacijama akademika Rešida Hafizovića, sa sadržajem onoga što je kazao u svome tekstu, ja bih branio njegovo pravo na slobodu uvažavajući njegov dignitet i autoritet i uvažavajući vrijednost slobode jer Allah se u Kur'anu kune gradom Mekkom da će Muhammed i ljudi u Mekki biti slobodni. No, da kažem i ovo: ja apsolutno podržavam akademika Hafizovića, profesore Adnana Silajdžića i Mustafu Sušića i akademika Durakovića, ali ovdje u prvi plan ističem slobodu kao univerzalno načelo.
DANI: Iz Vas progovara žrtva montiranih političkih procesa, osuđenik zbog delikta mišljenja. Zaista, koja je bila prva Vaša reakcija na Rijasetovo Saopćenje?
SPAHIĆ: Saopćenje Rijaseta je saopćenje sa sjednice društva jedne ličnosti. Rijaset je promptno reagirao na Hafizovićev tekst: odmah sutradan. Pouzdano se zna da se sjednica Rijaseta nije održala. To nije ništa čudno niti iznenađujuće kada je u pitanju reis Cerić i odnosi u Rijasetu koje on dominantno profilira i određuje unazad 14 godina. Ako se sjećate Deklaracije evropskih muslimana - reisul-ulema ju je sam napisao, promovirao i predstavljao kao dokument, a i ona je bila deklaracija društva jednog lica. Tek kad sam ja javno kazao da iza te deklaracije ni formalno pa ni u najbezazlenijoj formi ne stoji ni Rijaset ni Sabor Islamske zajednice niti Vijeće za fetvu ni Ustavni sud IZ-a, onda je Cerić - možda je i cijela godina prošla - deklaraciju odnio na Rijaset i tako je prihvaćena. Ovdje se mora kazati: u Rijasetovoj osudi Rešida Hafizovića je recidiv za kojeg sam smatrao da samo može ostati u romanima, kao što je Ime ruže, i u povijesti, kao pokušaj zapćenja, uvezivanja mišljenja u lance. Poslanik islama Muhammed a.s. kaže da je najveći stepen džihada, javnog angažmana, moćniku, silniku, vladaru, onom koji je postao mjera sam sebi - reći istinu u lice. U tom saopćenju se osuđuje Rešid Hafizović. To se može svrstati u povijesni laboratorij beščašća i bestida onoga iza čega su stajali faraoni, iza čega je stajala crkva preko inkvizicije, ali i crkva danas ne voli da joj se to spominje niti da ju se na to podsjeća. Ako ima išta što je sveto i svijetlo u islamu i muslimanima, to je da nema presuditelja o onom što ljudi misle, žele, osjećaju ili namjeravaju. Čitav šerijat počiva i završava, reklo bi se, na jednoj krajnje ljudskoj formi pozitivizma. Šerijat sudi izvanjskom djelu, djelu iza kojeg slijedi šteta, a intelektualnim raspravama je mjesto u okviru sile argumenata, a nikako argumenata sile u kojima se upotrebljava i zloupotrebljava institucija Rijaseta IZ-a. Ponavljam, nije bilo sjednice, a reis potpisuje Rijaset.
DANI: Da li ste o tome razgovarali s nekim od članova Rijaseta?
SPAHIĆ: O tim pitanjima razgovarati s ljudima u IZ-u, osim časnih pojedinaca, moguće je samo privatno, kada obećate da nećete kazati ko vam je rekao. No, ovo je čin koji po iznenađenju prijeti da nadiđe i samog reisa Cerića, jer on je prvi put u nekoj odluci pominje riječ - osuđuje. Udbine sinove iz Zelene knjige, Čuvare Jugoslavije, nije osudio nego ih je počastio amnestijom. Idejne kreatore čina da se isprebija sarajevski muftija Husein Smajić, šef vjersko-prosvjetne službe Muharem Omerdić, glavni imam u Sarajevu Ferid Dautević i tadašnji predsjednik Medžlisa Suad Berbić - on je primio u posjetu. Govorim o Carevoj džamiji i pokušaju da se tamo pitanje neinstitucionalnih imama i hatiba riješi po dogovoru, u okviru procedure IZ-a, sa dotadašnjim imamom koji već ima 90 godina. Dakle, kada su ti ljudi isprebijani - umjesto da njih zovne sebi u posjetu da ih javno zaštiti, da prime neku vrstu satisfakcije od svoga vjerskog poglavara - primljeni su kod reisa oni koji su na njih napad organizirali. Reisul-ulema se i tada vodio logikom kojom završava Balkanski špijun: "Moj će brat tebi oprostiti što te je tukao." Sljedeća činjenica u logici istog reda je odnos reisul-uleme prema Fakultetu islamskih nauka. FIN je u okviru i pod okriljem Rijaseta, reisul-ulema je profesor na tom fakultetu, član Upravnog odbora FIN-a je Muhamed Salkić, generalni sekretar Rijaseta. Doskora, sve do svoje smrti, Ibrahim Džananović, nekadašnji dekan je po funkciji dekana bio član Rijaseta. Kad je on preselio na ahiret, da ne bi Enes Karić bio član Rijaseta - jer su se bližili izbori u IZ-u - uzet je dekan Islamske pedagoške akademije iz Zenice.
DANI: Na web-siteu Rijaseta piše da je po toj funkciji Šukrija Ramić, mada je dekan sada Zuhdija Adilović.
SPAHIĆ: Sada je Zuhdija član, ali to nije važno - važno je da je iskorištena prilika da ne bude Karić. I dok se orkestrirano, kroz novine i televiziju, napada institucija FIN-a, njegovi profesori, dva akademika - umjesto da njih primi u posjetu reisul-ulema prima čovjeka koji u hijerarhiji islama nema nikakvo zvanje. Njemu niko ne može osporiti odnos prema islamu, ali može kvalifikacije koje on iznosi. Ako reisul-ulemi ne odgovara dekan ili doktrina FIN-a, program, predmeti - sve to Rijaset može staviti na raspravu, ali i u ovom slučaju, Cerić u goste zove napadača, a ne žrtvu. Dalje, on se nikada nije javno odredio naspram Alžirske grupe - jest krajnje negativno kad je bio u Americi, ali to znaju oni koji su ga gledali na američkoj TV. Tamo se reis odredio potpuno drugačije nego ovdašnja javnost, nego sud u BiH, uprkos činjenici da se od njega očekuje da podrži pravni sistem države BiH. Nikada se nije odredio ni prema invaziji na Irak, a na Al Jazzeri je polemizirao s novinarima zbog Izraela i Palestine i ustvrdio da su i građani Izraela žrtve. Sve rezolucije UN-a od 1967. do danas pozivaju Izrael da se povuče sa okupiranih teritorija, a ja ću uvijek i javno reći: Palestinac po definiciji ne čini nasilje na teritoriji koju je Izrael okupirao.
DANI: Prošle subote reis Cerić je dao intervju Avazu u kojem ga niko nije ni pitao za Saopćenje Rijaseta, ali je objasnio odnos prema Saudijskoj Arabiji: rekao je kako ne treba rezati granu na kojoj sjedite. Meni osobno je bio zanimljiviji prilog u Oslobođenju koje je donijelo priređen tekst Die Zeita koji ef. Cerića zove islamskim reformatorom i citira njegovu izjavu ovom njemačkom tjedniku: "Teroristi ne napadaju samo kršćane i nevjernike, nego kada napadaju slobodu i demokraciju napadaju također mene kao evropskog muslimana." Osobno bih voljela da sam takvu izjavu ef. Cerića čula nakon ataka na porodicu Anđelić.
SPAHIĆ: Reis Cerić ima uporište u islamu za takvu rečenicu. Ali i pitanja koja vi otvarate Rijaset je tri puta razmatrao: prvo 27. marta 2006., onda 7. novembra, pa je početkom decembra dva dana u Lukavcu rasprava trajala do duboko u noć. Reisul-ulema je izašao u onoj novini u kojoj se slika svaki dan i ustvrdio da toga o čemu vi govorite - jer ja od 11. septembra 2001. taj termin uopće ne koristim - nema. Zašto ga vi novinari niste pitali: "Reisul-ulema, ako nema - o čemu ste onda raspravljali u tri navrata od marta do novembra četiri dana?" Zar ozbiljni i odgovorni ljudi mogu provesti četiri dana raspravljajući kako da riješe problem kojeg nema? Ili: kako je reisul-ulema, ako već drži do sebe, mogao formirati dvije komisije da proučavaju problem kojeg nema? Komisije su formirane za akaid i za fikh i one imaju unaprijed zadat cilj: moraju dokazati ono što je već reis rekao - toga nema. One su i formirane da to kažu. Na tako važan skup u Lukavac nije pozvan redovni profesor FIN-a dr. Fikret Karčić koji je predsjednik Ustavnog suda IZ-a, nisu pozvani članovi Ustavnog suda IZ-a, članovi Komisije za ustavna pitanja i onaj koji daje konkretne odgovore na ova stručna pitanja - fetva i emin - prof. dr. Enes Ljevaković. Od istinske struke i kompetencije, dakle, nije pozvan niko, a jesu li uključeni u komisije kojima je reisul-ulema već odredio da imaju dokazati čega nema - ja ne znam. Moje je duboko uvjerenje da se od svega toga želio napraviti još jedan medijski spektakl, ali kako samo Bog može sve planirati - ovdje su stvari izmakle kontroli i ja u tome vidim reakciju na Hafizovićev tekst. Jer su i Mustafa Sušić i Rešid Hafizović i Adnan Silajdžić i Esad Duraković iznijeli stavove: između njihovih stavova i reisovih tvrdnji o tom čega nema - ogromne su i nepomirljive razlike.
DANI: Nakon Saopćenja više nema dilema da je tako. Ali, zašto onda šute eksperti, profesori, ulema?
SPAHIĆ: Svijet počiva na četiri temelja - na pravdi pravednih vladara, na pravoj istinskoj ulemi, na darežljivosti imućnih i pobožnosti i čestitosti naroda. U islamskom smislu alim, evropski - intelektualac, onaj je čovjek koji čitavim svojim životom, umom, razumom i znanjem stoji iza onog u što vjeruje i do čega drži. Takvi ljudi nikad ne prešućuju javno dobro i javni cilj. Njihovo jedino oružje jesu jezik, pero i javna riječ. To je intelektualac od antičke Grčke do danas. Naspram intelektualca za stare Grke stoje idioti: oni imaju sva stručna znanja i zvanja, ali se o javnim poslovima i javnom dobru ne određuju i ne izjašnjavaju. Na pitanje i problem o kojem su se očitovali profesori Sušić, Duraković, Silajdžić i Hafizović - s obzirom na njihova znanja i uže oblasti kojima se bave - u bošnjačkom narodu u BiH najpozvaniji su bili da se jave i oglase dr. Fikret Karčić, profesor šerijatskog prava na FIN-u i predavač Pravnog fakulteta i predsjednik Ustavnog suda IZ-a u BiH. Drugi je Mustafa Imamović, redovni profesor Pravnog fakulteta koji je itekako uključen i upućen u ove procese, te Adil Ljubović, profesor Filozofskog fakulteta gdje predaje islamsku kulturu i civilizaciju. Nažalost, ni po ovom pitanju, a ni po drugim oni se nikada do sada nisu javno oglasili. Moje je apsolutno uvjerenje - a parafrazirat ću Budu - da nikad zlo, nasilje ni manipulacija nisu isti dok se šuti i kada se o njima progovori. Onaj ko u istinskom smislu ima pretpostavke da bude intelektualac mora javno, za opće dobro svjedočiti. Ukoliko to nije za stare Grke, on je idiot. Ima i treći sloj: inteligencija. To su oni što kao kineski mandarini rade po narudžbi moćnika i onih koji ih plaćaju. Šaćir Filandra se recimo izrazito privatno ponaša - on se bavi samo svojim vlastitim interesom i poslovima, a tako se intelektualac ne može ponašati.
DANI: Ima li rješenja?
SPAHIĆ: Rijaset je društvo jednog lica i to jedno lice nije više problem. Reisul-ulema je hrabar taman onoliko koliko su oko njega kukavice i moćan onoliko koliko su oni oko njega nemoćni. Njegov jedini oblik djelovanja je monopol: on svoje vlastito, pojedinačno i lično postavlja kao opće, a opće i sve nas - postavlja kao privatno. Kad klanja dženazu u Srebrenici za hiljadu duša, pred svom rodbinom svih onih šehida, ne držeći ni do njih ni do rodbine - on demonstrira znanje engleskog i obred nijeti na engleskom. Mustafa Cerić tako radi 14 godina. Njegov je problem u nečem drugom, a poslužit ću se slikom koju opisuje Marko Vešović - pričao mu Matija Bećković kad se pojavio Milošević među 50 srpskih književnika, profesora, akademika, pjesnika, intelektualaca: "Kad se on pojavio, nas je nestalo, postali smo fleke, mrlje." Nije, dakle, problem Mustafa Cerić, problem je što se moj prijatelj i profesor Zdravko Grebo divi i hvali njegovu deklaraciju o evropskim muslimanima. Kao redovni profesor Pravnog fakulteta, Zdravko Grebo mora znati da opća akta, povelje, deklaracije, rezolucije - donose najviša zakonodavna tijela. Rijaset nije zakonodavni organ i pravno-formalno Rijaset ne može nikad donijeti ni rezoluciju ni deklaraciju. Već Sabor IZ-a. Nekad je predsjednik Sabora bio akademik Mustafa Kamarić, pa Sulejman Filipović pa akademik Hamdija Ćemerlić pa... sve do Hilme Neimarlije. Sabor je garancija zajednice vjernika, a Rijaset je zajednica vjere: Rijaset je iz zajednice vjere izašao u zajednicu vjernika pa ono što treba donositi Sabor donosi Rijaset, a muftije i glavni imami sve više postaju uprava i administracija.
DANI: Predsjednik Sabora danas je načelnik Općine Zenica Husein Smajlović. Šta radi?
SPAHIĆ: Ja govorim o nivou: nekad je sjednica Sabora znala po tri dana trajati. Husein Smajlović, kao dobronamjeran čovjek, nije kriv što je on udes sudbine. Hilmo Neimarlija nije više mogao ostati i opstati kao predsjednik Sabora u ovakvoj zajednici vjere koja je u potpunosti ugušila zajednicu vjernika. Predsjednik Sabora će i dalje za deklaracije povelje i proklamacije saznavati iz novina, kao i ja, a možda će mu ih s pola ili godinu zakašnjenja reis donijeti na usvajanje i potpisivanje. Podjela vlasti i odgovornosti u IZ-u je u cjelini uzurpirana. Reis Cerić po mom najdubljem uvjerenju nema više niti jedan uslov koji nije ispunio da se smijeni ili da sam dadne neopozivu ostavku.
DANI: Dakle, Sabor je na redu da povuče potez?
SPAHIĆ: Sabor nema šta da povlači, on treba da radi svoj posao i poštuje Ustav Islamske zajednice. Ovakvim načinom vođenja Islamske zajednice, za ovih njegovih 14 godina, mi smo, kao ulema u cjelini, u očima naroda - bojim se - izgubili više autoriteta i digniteta nego za pola stoljeća komunizma. Narod nas izjednačava s nečim što se ne može pomiriti s islamskom ulogom. Naš je posao misija, podučavanje ljudi vjeri, a mi smo ostavili prazninu - jer ne radimo - i ko god naiđe, narod će se gladan vjere ili sujevjerja za njega lijepiti. Rasprave o islamskim temama i pitanjima, sila argumenata, to su uvjeti da bi se misao u islamu održala i da bismo davali na temeljima islama odgovor za svaku situaciju. Ove krajnje složene stručne rasprave se kao takve prenose u narod, a to narod ne može izdržati. To vodi u sukob. Najosjetljivije razlike koje postoje na dunjaluku i koje ne dozvoljava nijedna muslimanska zemlja ni društvo jesu u okvirima različitog tretiranja i izvršavanja obreda. Obred je ono što drži ljudsko mišljenje i pamćenje. Ono što su za intelektualce razlike - to je u narodu sukob, borba i krvoproliće. Nema niko pravo po osnovi vršenja obreda dovoditi bošnjački narod u poziciju građanskog rata, bez obzira kakve namjere i vjerske pobude imao.
Džamija Kralja Fahda wrote:Mevlud, tevhid i hatma - nespojivi s islamom?!
- Da, čuo sam da je Salkić izjavio kako je Fahdova džamija u potpunosti u sistemu IZ-a i da reisul-ulema u toj džamiji drži vazove. Tačno je da reisul-ulema drži vazove i da se iz te džamije ispraćaju hadžije na hadž. To je tačno, a istina je na drugoj strani: istina je da IZ, uključujući Rijaset, Muftijstvo sarajevsko, Medžlis IZ-a u Sarajevu, Gazi Husrev-begovu medresu, nikada do sad u toj džamiji nije uspio održati vjerske tradicionalne manifestacije kakve inače održavamo u BiH - mevlud, tevhid, hatme... Veoma su nam dragi izrazi, koje ja nikad ne upotrebljavam jer islam nema ispred sebe atributa ni zagrada, bosanski islam, evropski muslimani. Ali, u toj džamiji - znam iz neposrednog iskustva jer je Medresa trebala održati program uoči mubarek noći - nama nije dozvoljeno ono što radimo redovno u Begovoj džamiji. Rekli su da je to novina nespojiva sa islamom.
-
Hattab72
Hvala Allahu s.w.t. Gospodaru svih svjetova i neka je salavat, selam i spas na Posljednjeg Allahovog Poslanika Muhammeda s.a.w.s., njegove plemenite ashabe i na sve one kojima su oni uzor i inspiracija u implementaciji i primjeni islama u svakom segmentu zivota.
Vidim da ne razumijete pojam “wehabizma”, a i kako bi razumjeli kada slusate samo jednu stranu, pa cu vam pokusati, iz mog sturog i skromnog znanja, predstaviti o cemu se i o kakvim igrama i spletkama tu radi.
Muhammed ibn AbdulWehhab reformator islama iz 18. vijeka nije nikakav utemeljivac nekakvog novog pravca u islamu, vec reformator koji je, kada se arabijskim poluostrvom rasirio sirk i praznovjerje( posjecivanje kaburova i turbeta, molitva mrtvim ljudima za neko dobro, obilazenje raznih svetih mjesta, koja nisu utemeljena u islamskoj praksi i mnoge druge novotarije koje su predstavljale opasnost za islam i njegovu opstojnost), a sve manje ostajalo od izvornog islama, jednostavno sto milom sto silom je zaustavio to unistavanje izvornog islama, porusio turbeta i mjesta gdje se cinio najveci grijeh prema Allahu s.w.t. a to je sirk (pripisivanje Njemu sudruga i partnera u vlasti).
Sa ovom se reformom i islamskim preporodom sufije i sijje nikako ne mogu pomiriti, jer su navedene devijacije i zastranjivanja u islamu bila od njih (a i dan danas su), te su pribjegli jednoj perfidnoj metodi spletkarenja protiv svih onih koji ne misle kao oni i koji se ne slazu sa njihovim zastranjivanjima i nakaradnim shvatanjem islama.
Zasto wehhabije? Zasto ne Muhammedije, jer je to ime ovog reformatora? Zasto ne Abdulwehhabije? Zasto poigravanje sa jednim od Allahovih lijepih imena (Wehhab)?
Mozete li naci bilo koga da za sebe kaze da je wehhabija ili je taj epitet nametnut od nekoga treceg? Za razliku od sufija,sijja,ahmedija,alevija,… koji sami sebe zovu ovim imenima, na kugli Zemaljskoj necete naci bilo koga da sebe naziva wehhabijom, vec cete taj izraz cuti od ovih gore pobrojanih sekti u islamu, kojima izvorno tumacenje islama nije u interesu, jer se to izvorno tumacenje kosi sa interesima necijeg novcanika, polozaja, porodice u kojoj doticni ne moze sprovesti propise i principe islama, a kako onda da ih tumaci i siri na druge…
Sjetimo se etiketiranja muslimana u proslosti kao “islamski fundamentalisti”, kako su bili etiketirani oni koji su iole do vjere drzali. Medjutim danasnja kafirska propaganda, potpomognuta sufijsko-sijjskim spletkama, ide dalje, pa za one koji se drze temelja vjere, koji zive i umiru za ovu vjeru, a ne zive od vjere, kao neki, ta falanga tu bracu naziva “wehhabije”, sto treba u prijevodu znaciti oni koji pretjeruju u vjeri, ekstremisti, teroristi.
Allah s.w.t. u Kur’anu kaze: “Sada sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera.” (05:03)
Dakle, nije receno da vam sufizam, siizam, wehhabizam, bude vjera,vec islam, onakav kakav je objevljen i dostavljen posljednjem Allahovom Poslaniku s.a.w.s.
Allah s.w.t. nas u Kur’anu naziva muslimanima I nikako drugacije:
“A ako vam se ne odazovu, onda znajte da se on objavljuje samo s Allahovim znanjem i da nema boga osim Njega - zato muslimani postanite!” (011-014)
“I kada sam učenicima naredio: ’Vjerujte u Mene i Poslanika Moga!’ - oni su odgovorili: ’Vjerujemo, a Ti budi svjedok da smo mi muslimani’.” (05-011)
“i borite se, Allaha radi, onako kako se treba boriti! On vas je izabrao i u vjeri vam nije ništa teško propisao, u vjeri pretka vašeg Ibrahima. Allah vas je odavno muslimanima nazvao, i u ovom Kur’anu, da bi Poslanik bio svjedok protiv vas, i da biste vi bili svjedoci protiv ostalih ljudi. Zato, molitvu obavljajte i zekat dajite i u Allaha se pouzdajte; On je Gospodar vaš, i to kakav Gospodar i kakav zaštitnik!” (022:078)
Dakle, nema mjesta nikakvom etiketiranju onih koji sebe ne etiketiraju odredjenim imenom, a ovi ajeti iz Casnog Kur’ana su dokazi protiv onih koji sami sebe nazivaju kojekakvim imenima i nazivima, sto nije od islama i prakse Allahovog Poslanika s.a.w.s. i njegovih ashaba r.a.
Najzalosnije je to sto ljudi neuki u islamu nasjedaju na ovakva podmetanja od strane onih kojima je u interesu da sire ovakve smutnje na iskrenu bracu i sestre u islamu, jer neuk covjek tesko moze u svoj ovoj zbrci prepoznati ko je u pravu, a ko ne.
Posebno sto ti koji pricaju protiv brace i sestara, su uglavnom povrsno u vjeri ili su skolovani, ali imaju pogresnu akidu (vjerovanje), pa su u islam ubacili ono sto nema veze sa islamom,a kad dodju iskreni Allahovi robovi da ukazu na greske i nedostatke, ovi ih zele po svaku cijenu udaljiti od obicnog covjeka, spletkareci i sluzeci se propagandom i medijima da bi se obicni i neuki covjek zastrasio te brace i njihove interpretacije islama, a jos im na ruku idu i kafiri koji su od iskrenih vjernika napravili teroriste, a zamislite kakav je to musliman sa kojim je kafir zadovoljan, a kakav musliman je onaj sa kojim nevjernik nije zadovoljan i boji ga se, te ga pokusava onemoguciti i zaustaviti svim mogucim sredstvima i na svim poljima djelovanja.(ovdje mislim na otvorene neprijatelje koji danas atakuju na muslimane i koji rijeke krvi prolijevaju u mnogim muslimanskim drzavama)
Spocitavati ljudima da su zbog svog praktikovanja islama, kojeg da napomenem zele doslovno sprovesti u svoje zivote, zbog brade, koja je od sunneta Allahovog Poslanika s.a.w.s., kratkih nogavica, sto je i Allahov Poslanik s.a.w.s. praktikovao, zbog pokrivanja zena, sto je farz, stroga naredba u islamu, te zbog svih ovih , a i drugih stvari koje nisam naveo, a koji su od islama, nazivati ljude nekakvim bezveznim imenima, kao sto su: wehabije,teroristi, ekstremisti,…, a ne muslimanima, je grijeh za koji ce svako onaj koji to radi biti pitan na Sudnjem danu.
Jer, ti ljudi slijede sunnet Allahovog Poslanika s.a.w.s. i praksu njegovih ashaba r.a. , a za takve Allah s.w.t. u Kur’anu kaze:
“Allah je zadovoljan prvim muslimanima, muhadžirima i ensarijama i svima onima koji ih slijede dobra djela čineći, a i oni su zadovoljni Njime; za njih je On pripremio džennetske bašče kroz koje će rijeke teći, i oni će vječno i zauvijek u njima boraviti. To je veliki uspjeh.”
Dakle, Allah s.w.t. u Kur’anu kaze da je zadovoljan sa prvim muslimanima (ashabima i tabiinima), a i sa onima koji ih u dobru slijede.
A vi tako olahko potezete pogrdne rijeci za takve koji nastoje da slijede dosljedno Allahovog Poslanika s.a.w.s. i prve muslimane i protiv takvih dizete hajku i propagandu, da bi kod obicnog svijeta postigli odredjeni efekat.
Ako ste dobronamjerni naucite nesto vise od islama, proucite zivot Allahovog Poslanika s.a.w.s., upoznajte ucenje islama, a ne samo ono sto vam neko servira kao jedinu istinu, budite objektivni, jer jednog dana cete morati odgovarati za svu nepravdu koju ste namjerno ili ne pomogli i podrzavali protiv iskrenih Allahovih robova, a vjerujte, taj dan, dan polaganja racuna ce doci i tada vam nista od pomoci nece biti i kajanje vam tada nece vrijediti.
Zato na vrijeme se otklonite sve lose sto imate pri sebi i budite objektivni, iskreni i dobronamjerni, a kad to postignete, onda ce i oni koje svakodnevno napadate bez razloga, biti u mogucnosti da u najmanju ruku dematuju lazi koje se pletu oko njih.
Na kraju da zavrsim sa kojim hadisom Allahovog poslanika s.a.w.s. :
“SUHEJB IBN SINAN pripovijeda da je čuo da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we selem, rekao: "Čudan li je primjer vjernika! Usvakoj situaciji on dobija a takvo stanje nije ni s kim drugim nego samo sa vjernikom; ako ga zadesi kakva radost, on zahvaljuje Allahu, džš, štom udonosi korist, a ako ga, oak, pogodi kakvo zlo i šteta, on se strpi, i postojano se drži, pa mu i ot donosi nagradu od Allaha, džš."
( Rijadussalihin, br/str. 0027, Hadis bilježe: MUSLIM, )
“ EBU HUREJRE ABDURRAHMAN prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao: "Svakog dana je čovjek dužan podijeliti sadaku za svaki djelić svoga tijela: da pravedno presudiš između dvojice je sadaka, pomoći čovjeku da se uspne na konja, ili pomoći mu da na njega natovari teret je sadaka, lijepa riječ je sadaka, svaki korak prema džamiji ti je sadaka i uklanjanje sa puta onoga što smeta prolaznicima je sadaka."
( Rijadussalihin, br/str. 0122, Hadis bilježe: MUTTEFEKUN ALEJHI, )
“ ABDULLAH IBN OMER prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao: "Musliman je brat muslimanu; neće mu nasilje učiniti niti će dozvoliti da drugi nad njime nasilje čini. Ko pomogne svome bratu u nevolji, Allah će njemu pomoći u njegovoj nevolji. Ko otkioni nedaću jednog muslimana, Allah će njemu otkloniti jednu od njegovih nedaća na Sudnjem danu. A ko prikrije (sramote) jednog muslimana, Allah će prikriti njegove na Sudnjem danu."
( Rijadussalihin, br/str. 0244, Hadis bilježe: MUTTEFEKUN ALEJHI, )”
“ HARIS IBN VEHB prenosi od Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve selleme, da je rekao: "Hoćete li da vas obavijestim o tome ko su stanovnici Dženneta? Dženetlija je svaki nemoćni, slabi i skrušeni musliman. Kada bi on Allaha za nešto zakleo, Allah bi mu zasigurno to udovoljio. Hoćete li da vas obavijestim o stanovnicima Džehennema? To je svaki zadrti, sebični i oholi čovjek."
( Rijadussalihin, br/str. 0252, Hadis bilježe: MUTTEFEKUN ALEJHI, )”
Molim Allaha da nam svima podari mudrosti i sabura, da nas uputi ispravnom stazom i na toj stazi odrzi, da rasprostrani ljubav i samilost medju muslimane, i da ucini da spletke munafika (licemjera) i nevjernika budu otkrivene i unistene, da potpomogne one iskrene od vjernika i da istina pobjedi nad lazi, amin.
Vidim da ne razumijete pojam “wehabizma”, a i kako bi razumjeli kada slusate samo jednu stranu, pa cu vam pokusati, iz mog sturog i skromnog znanja, predstaviti o cemu se i o kakvim igrama i spletkama tu radi.
Muhammed ibn AbdulWehhab reformator islama iz 18. vijeka nije nikakav utemeljivac nekakvog novog pravca u islamu, vec reformator koji je, kada se arabijskim poluostrvom rasirio sirk i praznovjerje( posjecivanje kaburova i turbeta, molitva mrtvim ljudima za neko dobro, obilazenje raznih svetih mjesta, koja nisu utemeljena u islamskoj praksi i mnoge druge novotarije koje su predstavljale opasnost za islam i njegovu opstojnost), a sve manje ostajalo od izvornog islama, jednostavno sto milom sto silom je zaustavio to unistavanje izvornog islama, porusio turbeta i mjesta gdje se cinio najveci grijeh prema Allahu s.w.t. a to je sirk (pripisivanje Njemu sudruga i partnera u vlasti).
Sa ovom se reformom i islamskim preporodom sufije i sijje nikako ne mogu pomiriti, jer su navedene devijacije i zastranjivanja u islamu bila od njih (a i dan danas su), te su pribjegli jednoj perfidnoj metodi spletkarenja protiv svih onih koji ne misle kao oni i koji se ne slazu sa njihovim zastranjivanjima i nakaradnim shvatanjem islama.
Zasto wehhabije? Zasto ne Muhammedije, jer je to ime ovog reformatora? Zasto ne Abdulwehhabije? Zasto poigravanje sa jednim od Allahovih lijepih imena (Wehhab)?
Mozete li naci bilo koga da za sebe kaze da je wehhabija ili je taj epitet nametnut od nekoga treceg? Za razliku od sufija,sijja,ahmedija,alevija,… koji sami sebe zovu ovim imenima, na kugli Zemaljskoj necete naci bilo koga da sebe naziva wehhabijom, vec cete taj izraz cuti od ovih gore pobrojanih sekti u islamu, kojima izvorno tumacenje islama nije u interesu, jer se to izvorno tumacenje kosi sa interesima necijeg novcanika, polozaja, porodice u kojoj doticni ne moze sprovesti propise i principe islama, a kako onda da ih tumaci i siri na druge…
Sjetimo se etiketiranja muslimana u proslosti kao “islamski fundamentalisti”, kako su bili etiketirani oni koji su iole do vjere drzali. Medjutim danasnja kafirska propaganda, potpomognuta sufijsko-sijjskim spletkama, ide dalje, pa za one koji se drze temelja vjere, koji zive i umiru za ovu vjeru, a ne zive od vjere, kao neki, ta falanga tu bracu naziva “wehhabije”, sto treba u prijevodu znaciti oni koji pretjeruju u vjeri, ekstremisti, teroristi.
Allah s.w.t. u Kur’anu kaze: “Sada sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera.” (05:03)
Dakle, nije receno da vam sufizam, siizam, wehhabizam, bude vjera,vec islam, onakav kakav je objevljen i dostavljen posljednjem Allahovom Poslaniku s.a.w.s.
“A ako vam se ne odazovu, onda znajte da se on objavljuje samo s Allahovim znanjem i da nema boga osim Njega - zato muslimani postanite!” (011-014)
“I kada sam učenicima naredio: ’Vjerujte u Mene i Poslanika Moga!’ - oni su odgovorili: ’Vjerujemo, a Ti budi svjedok da smo mi muslimani’.” (05-011)
“i borite se, Allaha radi, onako kako se treba boriti! On vas je izabrao i u vjeri vam nije ništa teško propisao, u vjeri pretka vašeg Ibrahima. Allah vas je odavno muslimanima nazvao, i u ovom Kur’anu, da bi Poslanik bio svjedok protiv vas, i da biste vi bili svjedoci protiv ostalih ljudi. Zato, molitvu obavljajte i zekat dajite i u Allaha se pouzdajte; On je Gospodar vaš, i to kakav Gospodar i kakav zaštitnik!” (022:078)
Dakle, nema mjesta nikakvom etiketiranju onih koji sebe ne etiketiraju odredjenim imenom, a ovi ajeti iz Casnog Kur’ana su dokazi protiv onih koji sami sebe nazivaju kojekakvim imenima i nazivima, sto nije od islama i prakse Allahovog Poslanika s.a.w.s. i njegovih ashaba r.a.
Najzalosnije je to sto ljudi neuki u islamu nasjedaju na ovakva podmetanja od strane onih kojima je u interesu da sire ovakve smutnje na iskrenu bracu i sestre u islamu, jer neuk covjek tesko moze u svoj ovoj zbrci prepoznati ko je u pravu, a ko ne.
Posebno sto ti koji pricaju protiv brace i sestara, su uglavnom povrsno u vjeri ili su skolovani, ali imaju pogresnu akidu (vjerovanje), pa su u islam ubacili ono sto nema veze sa islamom,a kad dodju iskreni Allahovi robovi da ukazu na greske i nedostatke, ovi ih zele po svaku cijenu udaljiti od obicnog covjeka, spletkareci i sluzeci se propagandom i medijima da bi se obicni i neuki covjek zastrasio te brace i njihove interpretacije islama, a jos im na ruku idu i kafiri koji su od iskrenih vjernika napravili teroriste, a zamislite kakav je to musliman sa kojim je kafir zadovoljan, a kakav musliman je onaj sa kojim nevjernik nije zadovoljan i boji ga se, te ga pokusava onemoguciti i zaustaviti svim mogucim sredstvima i na svim poljima djelovanja.(ovdje mislim na otvorene neprijatelje koji danas atakuju na muslimane i koji rijeke krvi prolijevaju u mnogim muslimanskim drzavama)
Spocitavati ljudima da su zbog svog praktikovanja islama, kojeg da napomenem zele doslovno sprovesti u svoje zivote, zbog brade, koja je od sunneta Allahovog Poslanika s.a.w.s., kratkih nogavica, sto je i Allahov Poslanik s.a.w.s. praktikovao, zbog pokrivanja zena, sto je farz, stroga naredba u islamu, te zbog svih ovih , a i drugih stvari koje nisam naveo, a koji su od islama, nazivati ljude nekakvim bezveznim imenima, kao sto su: wehabije,teroristi, ekstremisti,…, a ne muslimanima, je grijeh za koji ce svako onaj koji to radi biti pitan na Sudnjem danu.
Jer, ti ljudi slijede sunnet Allahovog Poslanika s.a.w.s. i praksu njegovih ashaba r.a. , a za takve Allah s.w.t. u Kur’anu kaze:
“Allah je zadovoljan prvim muslimanima, muhadžirima i ensarijama i svima onima koji ih slijede dobra djela čineći, a i oni su zadovoljni Njime; za njih je On pripremio džennetske bašče kroz koje će rijeke teći, i oni će vječno i zauvijek u njima boraviti. To je veliki uspjeh.”
Dakle, Allah s.w.t. u Kur’anu kaze da je zadovoljan sa prvim muslimanima (ashabima i tabiinima), a i sa onima koji ih u dobru slijede.
A vi tako olahko potezete pogrdne rijeci za takve koji nastoje da slijede dosljedno Allahovog Poslanika s.a.w.s. i prve muslimane i protiv takvih dizete hajku i propagandu, da bi kod obicnog svijeta postigli odredjeni efekat.
Ako ste dobronamjerni naucite nesto vise od islama, proucite zivot Allahovog Poslanika s.a.w.s., upoznajte ucenje islama, a ne samo ono sto vam neko servira kao jedinu istinu, budite objektivni, jer jednog dana cete morati odgovarati za svu nepravdu koju ste namjerno ili ne pomogli i podrzavali protiv iskrenih Allahovih robova, a vjerujte, taj dan, dan polaganja racuna ce doci i tada vam nista od pomoci nece biti i kajanje vam tada nece vrijediti.
Zato na vrijeme se otklonite sve lose sto imate pri sebi i budite objektivni, iskreni i dobronamjerni, a kad to postignete, onda ce i oni koje svakodnevno napadate bez razloga, biti u mogucnosti da u najmanju ruku dematuju lazi koje se pletu oko njih.
“SUHEJB IBN SINAN pripovijeda da je čuo da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we selem, rekao: "Čudan li je primjer vjernika! Usvakoj situaciji on dobija a takvo stanje nije ni s kim drugim nego samo sa vjernikom; ako ga zadesi kakva radost, on zahvaljuje Allahu, džš, štom udonosi korist, a ako ga, oak, pogodi kakvo zlo i šteta, on se strpi, i postojano se drži, pa mu i ot donosi nagradu od Allaha, džš."
“ EBU HUREJRE ABDURRAHMAN prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao: "Svakog dana je čovjek dužan podijeliti sadaku za svaki djelić svoga tijela: da pravedno presudiš između dvojice je sadaka, pomoći čovjeku da se uspne na konja, ili pomoći mu da na njega natovari teret je sadaka, lijepa riječ je sadaka, svaki korak prema džamiji ti je sadaka i uklanjanje sa puta onoga što smeta prolaznicima je sadaka."
“ ABDULLAH IBN OMER prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao: "Musliman je brat muslimanu; neće mu nasilje učiniti niti će dozvoliti da drugi nad njime nasilje čini. Ko pomogne svome bratu u nevolji, Allah će njemu pomoći u njegovoj nevolji. Ko otkioni nedaću jednog muslimana, Allah će njemu otkloniti jednu od njegovih nedaća na Sudnjem danu. A ko prikrije (sramote) jednog muslimana, Allah će prikriti njegove na Sudnjem danu."
“ HARIS IBN VEHB prenosi od Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve selleme, da je rekao: "Hoćete li da vas obavijestim o tome ko su stanovnici Dženneta? Dženetlija je svaki nemoćni, slabi i skrušeni musliman. Kada bi on Allaha za nešto zakleo, Allah bi mu zasigurno to udovoljio. Hoćete li da vas obavijestim o stanovnicima Džehennema? To je svaki zadrti, sebični i oholi čovjek."
Molim Allaha da nam svima podari mudrosti i sabura, da nas uputi ispravnom stazom i na toj stazi odrzi, da rasprostrani ljubav i samilost medju muslimane, i da ucini da spletke munafika (licemjera) i nevjernika budu otkrivene i unistene, da potpomogne one iskrene od vjernika i da istina pobjedi nad lazi, amin.
- Fair Life
Ne sumnjam u to da razumiju profesori Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu... ako mi vec ne razumijemo.Hattab72 wrote:...
...
-
Lika
Eto ti si ideoloski ispravan i prosvjetljen, aman blago tebi...Hattab72 wrote:Oni savrseno dobro razumiju o cemu se radi, ali su ideoloski zalutali, tako da te ljude mrze vise od istinskih dusmana...
koja ste vi wehabiti bagra to islamska historija nije zapamtila i konacno je vrijeme da se podvuce crta i na taj slucaj.
Dzabe vam i reis Seric koji vas podrzava i koji je gori od svih vas dzabe vam saudijski monah karte su otvorene i ovdje cete razbit glavu.
Ima "pjane" bosanske da vam presude samo dok im dozlogrdi a tu je to...
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Zadaj ba muzike kakve fine... Ne tro¹i kalorije bezze o ¹eicima na pravom putuLika wrote:Eto ti si ideoloski ispravan i prosvjetljen, aman blago tebi...Hattab72 wrote:Oni savrseno dobro razumiju o cemu se radi, ali su ideoloski zalutali, tako da te ljude mrze vise od istinskih dusmana...
koja ste vi wehabiti bagra to islamska historija nije zapamtila i konacno je vrijeme da se podvuce crta i na taj slucaj.
Dzabe vam i reis Seric koji vas podrzava i koji je gori od svih vas dzabe vam saudijski monah karte su otvorene i ovdje cete razbit glavu.
Ima "pjane" bosanske da vam presude samo dok im dozlogrdi a tu je to...
-
novajlija
Kad sam ja na ovoj ili drugoj temi (ne sjecam se tacno) napisao kako iza napada na tzv. "vehabije" stoji rusenje reisa, ljudi su me ismijavali. Ipak, ovaj intervju (kao i intervjui i govori Hafizovica) potvrdjuje ono sto sam napisao.Reis je ispunio sve uvjete da bude smijenjen
-
KOGOD KADGOD
Uzviseni Boze, Ti si Kadar i Ti Sve znas, i baatin i zaahir... pa zar moze neko ovako da misli a da se na zamisli nad tim sto misli?...Hattab72 wrote:Hvala Allahu s.w.t. Gospodaru svih svjetova i neka je salavat, selam i spas na Posljednjeg Allahovog Poslanika Muhammeda s.a.w.s., njegove plemenite ashabe i na sve one kojima su oni uzor i inspiracija u implementaciji i primjeni islama u svakom segmentu zivota.
Ovdje se na skoro svim stranicama i govori o tome da se ne etiketiraju MUSLIMANI nego da budu to sto im je Bog i rekao da budu Muslimani (pokoreni Njegovoj Rijeci) i Mu'mini (vjernici)... Da ne budu ni hanefije, ni shi'a, ni sunni, ni vehabije, ni kako se vec nazivaju svako po svom "tabijatu" - nego da se kao MUSLIMANI (POKORENICI) koji slijede Boziju Rijec koja je jedina autenticna i u koju nema sumnje, zajedno nadgradjujemo na do sad izgradjeni Islam, cineci ga sve ljepsim i naprednijim sto su vremena naprednija?
CITAT iz gore-navedenog citata:
TVOJE TUMACENJE:
Ako si iole upoznat, kako to nama preporucujes (i hvala) sa historijom Islama, PAZIO bi na to KAKO tumacis Boziju Rijec...
Znas li koliko je ljudi napustilo Islam odmah nakon smrti Muhammeda?
Koliko je muslimana pobijeno od strane muslimana RADI vladavine (hilafeta)?
Svakog HALIFU (khulefair-rashidiin) je ubio neki musliman da bi na njegovo mjesto dosao neko koga je ubica smatrao "podobnijim"?
Koliko je familije Muhammeda, i iskrenih ashaba koji su stali na stranu istine, pobijeno od strane ljudi koji su bili njegovi SUVREMENICI?
Koliko se Bozijih zabrana prekrsilo u medjusobnom glozenju o tome da li je Muhammed rekao OVO ili ONO, odobrio OVO ili ONO, pokudio OVO ili ONO? I jos "hejbet" toga...
SVE GORE-NAVEDENO JE POCINJENO OD STRANE ONIH KOJI SU BILI (BAR ZA NJEGOVA ZIVOTA), ASHABI (SLJEDBENICI) MUHAMMEDA MUHADZIRI (IZBJEGLICE) I POMAGACI (ANSARI) MUHAMMEDA.
Zar zaista mozes da tumacis Boziju Rijec da bi On bio zadovoljan sa SVIMA njima i njihovim djelima? OCITO NIJE, JER JE NAGLASIO ONE "KOJI DOBRA DJELA CINE".
Dakle, ti ili porices istinitost Bozije Rijeci (sto znam da ne bi nikad ucinio), ili smatras SVE ljude koji su BILI suvremenici Poslanika (kao i narednu generaciju, kako kazes - tabiin) onima kojima je Bog zadovoljan. Radije ce biti ovo drugo, a to samo pokazuje kako nedovoljno poznajes historiju islama.
Ne treba, kao papagaj, ponavljati rijeci koje smo culi, a da o njima prvo ne razmislimo....
Sljedbenici Poslanika su bili LJUDI, nista drugaciji od danasnjih (osim u vremenskom periodu i dotadasnjim dostignucima), bilo ih je ISKRENIH i DOBRIH (kao i danas) a bilo ih je i munafika (licemjera), i neiskrenih, i onih koji su svoju vjeru za jeftino "prodali" (kao i danas)...
Na jednoj strani branis i opravdavas BARBARSKO unistavanje historijske bastine (koja pripada COVJECANSTVU a ne samo zemlji u kojoj je nadjena) radi navodne "opasnosti" shirka (svako ima svoj razlog zasto bi posjetio takva historijska mjesta koja se NIKADA nece moci ponovo povratiti, a Bog gleda na NAMJERE ljudi) a s druge strane i sam IDOLIZIRAS ljude tog vremena kao da su bili "savrseni"....
Nisu ni Ebu-Bekr, ni 'Omar, ni "Osman, ni 'Alija ni halife i sultani poslije njih UNISTILI historijska mjesta neprocjenjive vrijednosti za covjecanstvo (iako su ljudi posjecivali ta mjesta ko iz historijske radoznalosti ko iz nekog drugog razloga, Bog presudjuje), nego se nasao jedan nikogovic iz Nedzda da ih UNISTI!... I da "REFORMISE" Islam po nekim svojim pravilima i tumacenjima - sto ga nije reformisao po Bozijoj Rijeci, ljude opismenjavao i vjeru im ojacavao pa da sami shvate sta im valja i ne valja ciniti?
-Pa mogli bi i Ka'bu da unistimo, jer (ne znam jesi li bio) na hadzdzu se narod (neuk, naravno) medjusobno mlati da do nje dodju i dotaknu je ili poljube hadzerul-aswad!... (pokvare stanje IHRAMA koje je farz, za hatur nekog hadisa o ljubljenju crnog kamena)...
-Ili da srusimo i Masdzidun-Nabawi (dzamiju u Medini) jer narod (neuk naravno) trlja po njenim vratima "sevapa" radi!?...
-Ili da zatrpamo Zem-Zem vrelo, jer narod (neuk naravno) donosi kefine (za kad umru) pa ih u njegovoj vodi peru i onda osuse, vjerujuci da ce im lakse biti u kaburu?!...
-Ili da sravnimo Dzabal an-Nuur (planinu gdje je prva Objava data Muhammedu) jer narod (neuk naravno) usput po grmlju vezuje sarene trakice materijala sa "srecu" ili za ispunjenje nekog "zavjeta"?!... a "usput" i Dzabal as-Suur (gdje se Muhammed krio kada je iz Mekke u Medinu isao) jer se i na njoj slicno radi...
"Lakse" bi to bilo, nego narod opismenjavati u uciti Bozijoj Uputi...
Sto sve te pare sto im je Bog u AMANET dao (jer je On dao da se nafta bas tu slegne), ne uzmu pa da placaju za OPISMENJAVANJE MUSLIMANA SVIJETA? U pakistanu je pismenost zena 2% a u Iranu 98%!... A ni muskarci ne "zaostaju" u nepismenosti. Da ne pominjemo Indiju, Afriku itd... Ko bi onda imao jedan luster vrijedan 1 000 000 rijala, a da ne nabrajam na jos sve kakve stvari ne bacaju pare...
Zato sto je NEPISMENOM narodu lakse utuviti svoju ideologiju i svoje tumacenje Islama...
Ne sumnjam u tvoju iskrenost da ustanes u zastitu "istine" ali prvo dobro izuci sve aspekte koji su doveli do toga sto ti smatras "istinom"...
mir svima...
- zanzibar
Imao sam priliku upoznati mnogo ljudi koji podržavaju ono što danas zovu vehabijama. Moram priznati da su njihove namjere čiste, iskrene, pravda, Allahova riječ, ali metod kojeg koriste, razumijevanje onoga što rade, potpuno je pogrešno. To je dovelo do toga da se izoluju u sebe, u svoje grupice, da sve što je izvan toga preziru, pa čak iako Allah ne voli mržnju, počinju da mrze, jer sve što nije kao oni manje je vrijedno. Toliko su obuzeti tuđim greškama, kao ovi rade novotarije, ovaj nepropisno klanja, ovaj je šija, ovaj derviš, onaj ovakav, onaj onakav,... tako da pri tome potpuno izgube iz vida da su i oni ljudi, znači skloni griješenju...Znam nekoliko primjera gdje su tako povrijedili svoje roditelje(verbalno) jer su htjeli nakon 60 godina njihovog života da razmišljaju kao oni... Nije to u skladu s islamom... Ali ono što može biti u svemu pogubno jeste da se i dodatno radikalizuju, sada su etiketirani, u njih svi prstom upiru, a kada je netko napadnut u njemu jednostavno proradi odbrambeni mehanizam,...Ti ljudi koje znam već sada govore, kako više negledaju tv, jer su tamo sve vijesti kjafirske, ne čitaju novine jer su kjafirske, ...njihovo okruženje postaje im jednostavno neprilagodivo, počinje ih nervirati, postaje im neprijateljsko...Ono što ne mogu da shvate jeste da trebaju imati razumjevanje za drugo i drugačije...Pa šta bi bilo da je sve isto, zar Allah to nije mogao učiniti... na žalost njihov intelekt ne može da shvati da prisile u vjeri nema
- Bosanac sa dna kace
kolko sam ja upoznat i ''vehabije'' su za smjenu sadasnjeg Rejza!novajlija wrote:Kad sam ja na ovoj ili drugoj temi (ne sjecam se tacno) napisao kako iza napada na tzv. "vehabije" stoji rusenje reisa, ljudi su me ismijavali. Ipak, ovaj intervju (kao i intervjui i govori Hafizovica) potvrdjuje ono sto sam napisao.Reis je ispunio sve uvjete da bude smijenjen
- Fair Life
novajlija wrote:Kad sam ja na ovoj ili drugoj temi (ne sjecam se tacno) napisao kako iza napada na tzv. "vehabije" stoji rusenje reisa, ljudi su me ismijavali. Ipak, ovaj intervju (kao i intervjui i govori Hafizovica) potvrdjuje ono sto sam napisao.Reis je ispunio sve uvjete da bude smijenjen
[img]http://www.ex-yupress.com/dani/dani.gif[/img][color=white]. . .[/color][size=117]Broj 96 - 01.03.1999.[/size] http://www.bhdani.com/arhiva/96/tekst596.htm wrote:REAGIRANJA
AKO TREBATE REISA...
("Reisolucija koja tece", Dani br. 94, 1. februar/veljaca 1999, str. 34-36)
Mislim da je red, a i vrijeme, da se i mi iz dijaspore bar ponekad javimo i odamo priznanje na uredjivackoj politici lista i da se vama i vasim saradnicima zahvalimo na spremnosti da budu izvrgnuti nepravednoj i neopravdanoj kritici koja uvijek dolazi iz istih izvora. Dani su neosporno nas najbolji list, ne samo zato sto je najkurazniji nego i radi izbora tema koje zasluzuju obradu, narocito u ovim kriticnim danima kada je vladajuca stranka (nekada se govorilo vladajuca partija) izgubila kompas i maltene sa zadovoljstvom slijedi najkorumpiranije elemente drustva koji bh. narod vode u ambis.
Rado bih se osvrnuo na vas clanak o Mustafi Cericu, koga sam poznavao za njegovog djakovanja u Chicagu i hodzinske sluzbe u Zagrebu. U Chicagu se proslavio svojom ljenoscu i arogancijom. Mnogi misle da je on jos za boravka u vjetrovitom gradu promijenio prvi imanski sart od Amentu billahi u "Amentu dollari". Jasine je prodavao po 50,00 dolara, a ucenje istih (ako ih nije imao na rafu) delegirao svojoj zeni. Dolare je toliko zavolio da je nakon kratkog sluzbovanja u zagrebackom Islamskom centru, gdje je, naravno, radio za dinare, izrazio zelju da se ponovo vrati na duznost hodze u Chicagu. Cikazani, pak, koji su ga zapamtili kao "imama" koji u trenirci gura loptu oko dzamije, dok oni kose travu, odbili su njegov prijedlog. Naucen na dolare, efendija je potpuno zaboravio da se obvezao oduziti ondasnjoj jugoslovenskoj Islamskoj zajednici i raditi na njenom duhovnom preporodu, otpelovao u Maleziju, gdje su prosjecni gradjani te lijepe i bogate zemlje o islamu znali mnogo vise nego nase zavrsene medreslije. Ceric, dakle, nije otisao da siri islam; otisao je po dolare u koje se toliko zaljubio da bez njih nije mogao mirovati niti u divnom cetverosobnom stanu koji mu je zagrebacka Islamska zajednica velikodusno dodijelila.
Iz Sarajeva su me nedavno pitali da li znam kako je postao reisul-ulema, iako se u svom hodzinskom radu nije istakao nijednom vrlinom ili mudroscu?
- Pa, postavili su ga kao sto su postavljali i one prije njega.
- Jest, mi znamo da je postavljen, ali bi rado znali ko ga je postavio.
- Dobro, ako znate da je postavljen, onda mora da znate i ko ga je postavio.
Ja mislim da vas interesira ko ga je onako nekvalifikovanog predlozio "da bude postavljen". Cujte, to je tesko znati, ali po bijelom svijetu se pronosi ova prica: Bio jednom neki plemeniti Salem Sabic iz Gracanice (ili nekog sela pored nje), koji je dobar dio svog zivota i svoje imovine utkao u izgradnju zagrebacke dzamije. Govorilo se da je bio pukovnik KOS-a, ali to je sasvim nevazno. Bitno je da je od Gracanice (odakle je i Cericeva zena) i da je poznavao Aliju i one okolo njega. Kazu da je prije rata bio poznat po svojoj darezljivosti, a u ratu toliko skroman da za sebe nikad nista nije trazio. Kad su ga sarajevski Bosnjaci, oni iz SDA, u znak zahvalnosti za prikupljene pare za oslobodilacku borbu i privatizaciju, pitali kako da mu se oduze na svemu sto je za njih ucinio, plemeniti Salem je odgovorio: "Ako trebate reisa, birajte Mustafu Cerica, pa nek se zna da i mi u Gracanici imamo zena koje su dostojne velikih ljudi."
Aziz Ceric, San Diego, Kalifornija, SAD
-
KOGOD KADGOD
Hvala na ovom postu, zaista je vrijedan komentara.zanzibar wrote:Imao sam priliku upoznati mnogo ljudi koji podržavaju ono što danas zovu vehabijama. Moram priznati da su njihove namjere čiste, iskrene, pravda, Allahova riječ, ali metod kojeg koriste, razumijevanje onoga što rade, potpuno je pogrešno. To je dovelo do toga da se izoluju u sebe, u svoje grupice, da sve što je izvan toga preziru, pa čak iako Allah ne voli mržnju, počinju da mrze, jer sve što nije kao oni manje je vrijedno. Toliko su obuzeti tuđim greškama, kao ovi rade novotarije, ovaj nepropisno klanja, ovaj je šija, ovaj derviš, onaj ovakav, onaj onakav,... tako da pri tome potpuno izgube iz vida da su i oni ljudi, znači skloni griješenju...Znam nekoliko primjera gdje su tako povrijedili svoje roditelje(verbalno) jer su htjeli nakon 60 godina njihovog života da razmišljaju kao oni... Nije to u skladu s islamom... Ali ono što može biti u svemu pogubno jeste da se i dodatno radikalizuju, sada su etiketirani, u njih svi prstom upiru, a kada je netko napadnut u njemu jednostavno proradi odbrambeni mehanizam,...Ti ljudi koje znam već sada govore, kako više negledaju tv, jer su tamo sve vijesti kjafirske, ne čitaju novine jer su kjafirske, ...njihovo okruženje postaje im jednostavno neprilagodivo, počinje ih nervirati, postaje im neprijateljsko...Ono što ne mogu da shvate jeste da trebaju imati razumjevanje za drugo i drugačije...Pa šta bi bilo da je sve isto, zar Allah to nije mogao učiniti... na žalost njihov intelekt ne može da shvati da prisile u vjeri nema
Evo, jedan OSOBNI primjer, da ne bude da "prenosim" tamo necije:
Kada sam, trazeci "najispravnije" tumacenje Islama, dosla pod "okrilje" vehabijskog tumacenja (koje sam, naravno tada vidjela samo kao ISLAM u "najboljem" obliku), i, sto se kaze, "satrala" se ja da se sto vise Bogu "umilim" i da sto bolja muslimanka budem (sto nikad nisam ni prestala niti cu inshallah).
U "islamskim" knjigama ("made in" Saudi i "made in" Indija, Pakistan [with Saudi cash]) pise treba ovako, treba onako...
OK. Sve cu ja, ama za moga Gospodara mi nista ne moze biti tesko...
Udadoh se, a covjeka JEDNOM vidjeh ("nije vazno" sto je nepismen i iz afganistanskih brda, vazno je da klanja i posti i to..). Hvala Bogu, sve je na hajir, i to je proslo.
Zamotala se ja, usred Zapada, do ociju. Jedina u milionskom gradu (od svih muslimanki). I ubijedjena da tako treba (pa oni "pametniji" od mene su tako rekli, i protumacili, da Bog kada kaze TO a u stvari misli ONO) nista mi nije bilo da "shtrchim", samo neka je moj Allah sa mnom zadovoljan... Opet su mi nemuslimani/ke prilazile, jer su mi oci zracile srecom i ubjedjenjem, pa podjemo o Islamu, i kako se Islam ne treba presudjivati po muslimanima, i tako to.
Mati mi rodjena, sto mi je straznjicu prala i s cijih prsa sam dvije godine nafaku dobijala - najednom postade NEMAHREM (jer nije muslimanka, a "zena nemusliman je jednaka muskarcu muslimanu sto se tice pokrivanja"). Materi svojoj, sto je tri mjeseca sa mnom bila nakon sto se nismo vidjele TRI godine nisam svoje kose smjela otkriti - nista sem lica!?
Srce joj se slamalo, ali je zena visoko-obrazovana i otvorena uma, i opet je procitala zbirku hadisa na nasem jeziku (nije se "usudila" Qur'an procitati da ne dodje u iskushenje i primi Islam pod stara doba), i rekla:"kada bi ove mudrosti prenijela tamo "nasima" tj. hrishchanima, svako bi se slozio da se ovome nista ne moze ni dodati ni oduzeti, ali ako im kazes da je to Muhammed rekao - odmah bi sve porekli!"
- Sto se mene tice - ja sam bila najsretnija, jer je dosla kod mene kao ateista (prva generacija poslije rata, clan partije cijeli zivot i ona i svi u familiji osim mene) - a otisla cvrsto vjerujuci u Boga i prihvatajuci poslanstva svih Poslanika ukljucujuci Muhammeda, pa neka mi ona pali svijece i sta god joj religija nalaze kada se vratila u Bosnu, ne ocekujem da sad podje tamo "siriti" Islam - za mene je ona muslimanka a to sto javno ne iskazuje u sredini u kojoj zivi - Bog zna srca... Mada je tamo cijeloj mojoj familiji pricala o Islamu dok ih usi nisu zaboljele
Halala sam joj trazila, i, k'o mati, sve halali, ali ja SEBI halaliti ne mogu sto sam dozvolila da moju iskrenost iskoristavaju oni kojim je stalo do sto veceg broja sljedbenika a ne do Istine, - nejse i to je bio dio mog puta - i hvala Bogu.
I jos hejbet toga, sto NEMA LOGIKE NITI SMISLA a Islam je SAV logika i smisao...
Jedno sam, oduvijek Boga molila - "ne daj mome srcu da se smiri u baatil-u (nestini) makar Istina u vecini bila ako u sebi i zerru neistine sakrivene nosila"....
I sve sam "po sherijatu" radila i vanjski i unutarnje koliko sam god vise mogla - ali u meni smiraja nije bilo...
I NEKA, NEKA SAM SVE PROBALA, TO JE MOJE PRAVO, ALI NIKADA DRUGE NISAM BIHUZURILA I TVRDILA DA SAM SAMO JA NA PRAVOM PUTU, JER SAMO BOG ZNA SRCA I ON JE DOSTOJAN DA PRESUDJUJE.
Ja mogu da kazem sta MISLIM da je dobro, i svako ima pravo na to, narocito ako je upitan.
I dan-danas se toga pridrzavam, kazem sta mislim - i mozemo razmjenjivati misljenja, ako vidim da sam u krivu PRVA sam koja ce to priznati (ili Boga moliti da mi podari da shvatim ako sam u krivu) ako znam da sam u pravu - koliko mogu iznijecu argumente radi kojih smatram da sam u pravu - ali opet SVAKO ima pravo da zadrzi svoje misljenje.
Svi vi koji mislite da je Islam u najboljem obliku bas to sto vi mislite i ubjedjeni ste da jeste - bujrum, vas put je vas... Ali da nekome pridjete pa mu "k'o iz vedra neba" zveknete da pogresno stoji, ili da pogresno sjedi, klanja, sta god - to nije prihvatljivo.
Sta vrijedi vas namaz ako, u saffu kraj brace muslimana, mislite kako "ovaj s desne strane nije dovoljno noge rasirio", "ovaj s lijeva ne udara prstom dovoljno jako po butini pri teshshehudu" (jer k'o to sejtana "mlati" biva), "nuto, imam nije napravio pauzu da nam da da u sebi proucimo Fatihu" i ko zna sta se sve po vasima glavama mota - NAMAZ VRIJEDI AKO STE PRI NJEMU TOLIKO SKRUSENI I "UNESENI" DA NE PRIMJETITE NISTA OKO SEBE a koliko vas je u stanju tako klanjati?...
Sta vrijedi post pri kojem, kuci dodjete pa hanumi: "ovaj 'vaki onaj 'naki" a ona vama: "pa jah, ova 'vaka ona 'naka", "sve je to u kjafirluk otislo" moj covjece / moja zeno... - to ako i mozete da razgovarate uz Ramazan a da se ne posvadjate... Sta vrijedi "po sejtanu prstom mlatiti" kad vas on za nos vuce, kud god on hoce, cim vam se srdzba podje raspaljivati?...
Nisu VJERNICI jedni drugima dushmani...
Dushmani su nam svima:
-Sejtan prokleti (sto nas zavadja)
-nefs (egoizam koji je neobuzdan)
-dunjaluk (sto se nefsom najvise sluzi)
Medju to troje, nije lahko biti INSAN, pa imajte milosti prema svim VJERNICIMA, svim pokorenicima (muslimanima) - a i one koji ne vjeruju gledajte milostivo i molite se da im se srca otvore (jer ko zna sta su predurali pa su razocarani religijom [a ne VJEROM] samo oni ne znaju razliku)...
Bog upucuje one koji Uputu iskreno zele.
- Fair Life
Samo da ponovim ono sto je KOGOD KADGOD vec konstatirala:KOGOD KADGOD wrote:(...)
Nisu VJERNICI jedni drugima dushmani...
Dushmani su nam svima:
-Sejtan prokleti (sto nas zavadja)
-nefs (egoizam koji je neobuzdan)
-dunjaluk (sto se nefsom najvise sluzi)
Medju to troje, nije lahko biti INSAN, pa imajte milosti prema svim VJERNICIMA, svim pokorenicima (muslimanima) - a i one koji ne vjeruju gledajte milostivo i molite se da im se srca otvore (jer ko zna sta su predurali pa su razocarani religijom [a ne VJEROM] samo oni ne znaju razliku)...
Bog upucuje one koji Uputu iskreno zele.
"Nisu VJERNICI jedni drugima dushmani..."
...
Vijest je trajala koliko i dnevne novine: Vedad Hafizović, dvadesettrogodišnji mladić iz Sarajeva, u ponedjeljak, 27. februara, u ranim jutarnjim satima zaklao je svoju majku. Sav krvav otišao je do Istikal džamije na Otoci da se opere na česmi i radnicima koji su ga upitali šta se desilo rekao kako je kod kuće "zaklao kurban". Nadležnim policijskim i pravosudnim organima, pak, objasnio je kako je majku ubio jer tog kobnog jutra nije htjela sa njim klanjati sabah-namaz. Hafizović je, saznali su novinari u tužiteljstvu i policiji, jedan od onih revnosnih posjetilaca džamije Kralj Fahd i Kulturnog centra Kralj Fahd koje prepoznajemo kao vehabije.
...
- Bosanac sa dna kace
a izvor informacije je...?????Fair Life wrote: Samo da ponovim ono sto je KOGOD KADGOD vec konstatirala:
"Nisu VJERNICI jedni drugima dushmani..."
...
Vijest je trajala koliko i dnevne novine: Vedad Hafizović, dvadesettrogodišnji mladić iz Sarajeva, u ponedjeljak, 27. februara, u ranim jutarnjim satima zaklao je svoju majku. Sav krvav otišao je do Istikal džamije na Otoci da se opere na česmi i radnicima koji su ga upitali šta se desilo rekao kako je kod kuće "zaklao kurban". Nadležnim policijskim i pravosudnim organima, pak, objasnio je kako je majku ubio jer tog kobnog jutra nije htjela sa njim klanjati sabah-namaz. Hafizović je, saznali su novinari u tužiteljstvu i policiji, jedan od onih revnosnih posjetilaca džamije Kralj Fahd i Kulturnog centra Kralj Fahd koje prepoznajemo kao vehabije.
...
sto nam ne npisu da je bio narkoman......
-
novajlija
kafanske price ne vrijedi komentarisati...Fair Life wrote:novajlija wrote:Kad sam ja na ovoj ili drugoj temi (ne sjecam se tacno) napisao kako iza napada na tzv. "vehabije" stoji rusenje reisa, ljudi su me ismijavali. Ipak, ovaj intervju (kao i intervjui i govori Hafizovica) potvrdjuje ono sto sam napisao.Reis je ispunio sve uvjete da bude smijenjen[img]http://www.ex-yupress.com/dani/dani.gif[/img][color=white]. . .[/color][size=117]Broj 96 - 01.03.1999.[/size] http://www.bhdani.com/arhiva/96/tekst596.htm wrote:REAGIRANJA
AKO TREBATE REISA...
Mislim da je red, a i vrijeme, da se i mi iz dijaspore bar ponekad javimo i odamo priznanje na uredjivackoj politici lista i da se vama i vasim saradnicima zahvalimo na spremnosti da budu izvrgnuti nepravednoj i neopravdanoj kritici koja uvijek dolazi iz istih izvora. Dani su neosporno nas najbolji list, ne samo zato sto je najkurazniji nego i radi izbora tema koje zasluzuju obradu, narocito u ovim kriticnim danima kada je vladajuca stranka (nekada se govorilo vladajuca partija) izgubila kompas i maltene sa zadovoljstvom slijedi najkorumpiranije elemente drustva koji bh. narod vode u ambis.
Rado bih se osvrnuo na vas clanak o Mustafi Cericu, koga sam poznavao za njegovog djakovanja u Chicagu i hodzinske sluzbe u Zagrebu. U Chicagu se proslavio svojom ljenoscu i arogancijom. Mnogi misle da je on jos za boravka u vjetrovitom gradu promijenio prvi imanski sart od Amentu billahi u "Amentu dollari". Jasine je prodavao po 50,00 dolara, a ucenje istih (ako ih nije imao na rafu) delegirao svojoj zeni. Dolare je toliko zavolio da je nakon kratkog sluzbovanja u zagrebackom Islamskom centru, gdje je, naravno, radio za dinare, izrazio zelju da se ponovo vrati na duznost hodze u Chicagu. Cikazani, pak, koji su ga zapamtili kao "imama" koji u trenirci gura loptu oko dzamije, dok oni kose travu, odbili su njegov prijedlog. Naucen na dolare, efendija je potpuno zaboravio da se obvezao oduziti ondasnjoj jugoslovenskoj Islamskoj zajednici i raditi na njenom duhovnom preporodu, otpelovao u Maleziju, gdje su prosjecni gradjani te lijepe i bogate zemlje o islamu znali mnogo vise nego nase zavrsene medreslije. Ceric, dakle, nije otisao da siri islam; otisao je po dolare u koje se toliko zaljubio da bez njih nije mogao mirovati niti u divnom cetverosobnom stanu koji mu je zagrebacka Islamska zajednica velikodusno dodijelila.
Iz Sarajeva su me nedavno pitali da li znam kako je postao reisul-ulema, iako se u svom hodzinskom radu nije istakao nijednom vrlinom ili mudroscu?
Ja mislim da vas interesira ko ga je onako nekvalifikovanog predlozio "da bude postavljen". Cujte, to je tesko znati, ali po bijelom svijetu se pronosi ova prica: Bio jednom neki plemeniti Salem Sabic iz Gracanice (ili nekog sela pored nje), koji je dobar dio svog zivota i svoje imovine utkao u izgradnju zagrebacke dzamije. Govorilo se da je bio pukovnik KOS-a, ali to je sasvim nevazno. Bitno je da je od Gracanice (odakle je i Cericeva zena) i da je poznavao Aliju i one okolo njega. Kazu da je prije rata bio poznat po svojoj darezljivosti, a u ratu toliko skroman da za sebe nikad nista nije trazio. Kad su ga sarajevski Bosnjaci, oni iz SDA, u znak zahvalnosti za prikupljene pare za oslobodilacku borbu i privatizaciju, pitali kako da mu se oduze na svemu sto je za njih ucinio, plemeniti Salem je odgovorio: "Ako trebate reisa, birajte Mustafu Cerica, pa nek se zna da i mi u Gracanici imamo zena koje su dostojne velikih ljudi."
- Fair Life
Tacno... zato treba oslusnuti "price" Hafizovica, Spahica... One nisu kafanske, naprotiv... akademske.novajlija wrote:kafanske price ne vrijedi komentarisati...Fair Life wrote:novajlija wrote: Kad sam ja na ovoj ili drugoj temi (ne sjecam se tacno) napisao kako iza napada na tzv. "vehabije" stoji rusenje reisa, ljudi su me ismijavali. Ipak, ovaj intervju (kao i intervjui i govori Hafizovica) potvrdjuje ono sto sam napisao.[img]http://www.ex-yupress.com/dani/dani.gif[/img][color=white]. . .[/color][size=117]Broj 96 - 01.03.1999.[/size] http://www.bhdani.com/arhiva/96/tekst596.htm wrote:REAGIRANJA
AKO TREBATE REISA...
-
Grom iz vedra neba
Fair, ako toliko volis dane i sb, pa covjece otvori blog: Anti-Alija Fan Club Senad and Senad...ovako fakat spamujes teme...debilno izgleda sto jest jest.
Ili jednostavno otvori temu za clanke iz DANA o "borbi za islam" (tobe jarabi)...
...ovo mi licni na cirkus...dosli ljudi da onanisu, da si daju oduska na temama o borbi protiv vehabija...

Ili jednostavno otvori temu za clanke iz DANA o "borbi za islam" (tobe jarabi)...
...ovo mi licni na cirkus...dosli ljudi da onanisu, da si daju oduska na temama o borbi protiv vehabija...
- Bosanac sa dna kace
bilo u Preporıdu, nazalost neam taj broj Preporoda, mislim da je bilo pismo dzemtlija iz Fahdove dzamije!njonjica wrote:daj izvorBosanac sa dna kace wrote:
a izvor informacije je...?????
sto nam ne npisu da je bio narkoman......