Polaganje vozačkog u Sarajevu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Zin@

#201 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Zin@ »

daxon wrote:
Zin@ wrote:Zdravo, interesuje me da li neko upoznat kako se trenutno polaže na Dobrinji, zbog radova na putu je li izmjenjeno ili je još uvijek po rutama..?
Hvala...
Po rutama ali su rute malo korigovane da bi se zaobišao dio gdje se izvode radovi.
DRUGO POLAZNO MJESTO
PARKING U DOBRINJI IV

Sa parkinga ulicom Avde Ćuka do raskrsnice sa ulicom Lukavička cesta, skrenuti lijevo i ulicom Lukavička cesta voziti do prvih semafora i na raskrsnici skrenuti lijevo i voziti do semafora na raskrsnici sa ulicom Bulevar Mimar Sinana. Na ovim semaforima skrenuti desno i voziti do raskrsnice sa ulicom Braće Mulića, nastavi vožnju ravno ulicom Braće Mulića, te na spoju ulica Braće Mulića i Kurta Schorka voziti desno. Voziti ulicom Kurta Schorka do spoja ulice sa Alejom Bosne Srebrne, izvršiti skretanje desno u ulicu Aleje Bosne Srebrne, te voziti tom ulicom do raskrsnice sa ulicom Ante Babića. Od pomenute raskrsnice nastaviti vožnju u skladu sa već ranije utvrđenim voznim rutama-putanjama.
Povratak na polazno mjesto, kako bi se zaobišla ulica Ante Babića, izvršiti ulicama Aleja Bosne Srebrne, Kurta Schorka, Braće Mulića, Bulevar Mimar Sinana, Lukavička cesta, polazno mjesto.

Hvala, sada ima još veću tremu :roll: , znači i dalje važe rute, samo što zaobiđemo radove, to znači da izvalačimo rute kao ranije, samo što je taj dio izmjenjen ili..?
Hvala..
Last edited by Zin@ on 23/06/2011 18:24, edited 1 time in total.
daxon

#202 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

Zin@ wrote:to znači da izvalačimo rute kao ranije, samo što je taj dio izmjenjen ili..?
Da, rute se uzvlače kao ranije, samo je jedan dio izmjenjen.
Zar vas instruktor nije pripremio na sve što vas čeka i uvježbao vas na dijelu koji je uzmjenjen?
Zin@

#203 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Zin@ »

daxon wrote:
Zin@ wrote:to znači da izvalačimo rute kao ranije, samo što je taj dio izmjenjen ili..?
Da, rute se uzvlače kao ranije, samo je jedan dio izmjenjen.
Zar vas instruktor nije pripremio na sve što vas čeka i uvježbao vas na dijelu koji je uzmjenjen?

Uredu, hvala na informacijama.
Pretpostavljam da bez obzira što je neradni dan, da ćemo ići tim izmjenjenim dijelom rute.
Hvala Vama puno.
Pozdrav
Last edited by Zin@ on 23/06/2011 18:23, edited 1 time in total.
daxon

#204 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

Zin@ wrote:Pretpostavljam da bez obzira što je neradni dan, da ćemo ići tim izmjenjenim dijelom rute.
Ne mora da znači, meni je ispitivač prošle subote vodio kandidata redovnom putanjom.
Zin@

#205 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Zin@ »

daxon wrote:
Zin@ wrote:Pretpostavljam da bez obzira što je neradni dan, da ćemo ići tim izmjenjenim dijelom rute.
Ne mora da znači, meni je ispitivač prošle subote vodio kandidata redovnom putanjom.
Super, i ja bih voljela da bude tako .).
Hvala.
LaCici

#206 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by LaCici »

Ima li igdje spisak clanova komisije za vozacki? Na stranici ne mogu da nadjem.
LaCici

#207 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by LaCici »

Ma ne treba mi za polaganje :D Polozila sam neki dan, nego me interesuje ime cike koji je bio u komisiji, od treme nisam zapamtila, pa kad bih vidjela spisak sjetila bih se. :-D Prije sam vidjala taj spisak na onoj stranici monks ali sad ga nema.
_amy_

#208 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by _amy_ »

Ima li neko do vas preporuku za dobrog instruktora u Vogosci? Ok, znam da se sve polaze u gradu, ali kontam ako je on iz Vogosce kao i ja, dolazit ce po mene, da ne moram ici do grada i peglati se po busevima :)
AS_sa

#209 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by AS_sa »

_amy_ wrote:Ima li neko do vas preporuku za dobrog instruktora u Vogosci? Ok, znam da se sve polaze u gradu, ali kontam ako je on iz Vogosce kao i ja, dolazit ce po mene, da ne moram ici do grada i peglati se po busevima :)
ima jedan sa Kobilje glave ... radio je do sad u max line, a sad otvara sebi skolu ... pravo dobar instruktor ... broj na PP
Ateista

#210 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Ateista »

neoazz wrote:Auto skola "Code" i instruktor Edo :thumbup: ..Ja mislim da ne moze biti bolji instruktor..Prvi put sjeo u auto 6. maja,polozio 4. juna,a jos mi dao onako reda radi 10ak dodatnih casova da se stelim sa pjesacima i manjim greskicama..Sjeo u subotu sa komisijom i pocijepao voznju,bez greske..Covjek bi ruku za kandidata dao,eto takav utisak imam..Bori se za svakoga,od testova,pa sve do komisije..Topla preporuka,cijena je 1100 km sve ukupno..Auto skola se nalazi na Grbavici kod shoping centra,pa ko voli nek' izvoli :)
Nisam kod njega polagao vozacki, ali kod njega registrujem auto i stvarno je ljudina.

Ne znam kakav je kao instruktor, ali ako je bar upola dobar insturktor koliko je kao covjek, preporucujem ga svakom. :thumbup:

Sto se tice polaganja sa stelom, pustite se suplje kako treba polagati bez stele da bi naucio voziti.
Ne znam koliko dobar da je instruktor, na obuci niko ne moze nauciti da vozi, vec samo da polozi.
Prvi razlog je broj casova, potrebno je daleko vise da neko stvarno nauci voziti, i puno vise vremena.
Drugi razlog su pravila polaganja od kojih je dosta daleko od realne voznje, tako da onaj ko zna dobro voziti sa tom voznjom ne moze poloziti, a onaj ko zna poloziti ne zna voziti, i to je tako.

Zato, treba sto jednostavnije poloziti vozacki i onda poceti uciti voziti.
Mlad i Nevin

#211 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Mlad i Nevin »

Apsolutno se slažem....niko ne primjenjuje taj stil vožnje sa obuke u autoškolama inače bi bio totalni saobraćajni kolaps. U autoškoli se jedino možeš malo navići na volan i eventualno osloboditi straha ali pravo učenje tek počinje nakon što dobijete ružičasti dokument u novčanik. Samo pamet u glavu i peglanje kilometara i onda to ide samo od sebe..
Ateista

#212 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Ateista »

Da ne bude zabune, ovo nije protiv instruktora voznje, nije do njih, to se trazi od kandidata na polaganju i oni ih to uce.
Dobar instruktor je onaj koji ce te nauciti da polozis a ne da vozis.

Poslije toga, najbolje je ako imate nekog starijeg s kim cete se neko vrijeme vozati, ili ko ima dovoljno para da placa instruktoru nakon polaganja da ga nauci pravoj voznji.

Ja sam recimo nakon sto sam dobio vozacku, prvo morao poloziti kod starog da bih dobio auto, i to je bilo puno teze nego poloziti vozacki. :D
donsedin

#213 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by donsedin »

Ateista wrote:Da ne bude zabune, ovo nije protiv instruktora voznje, nije do njih, to se trazi od kandidata na polaganju i oni ih to uce.

Poslije toga, najbolje je ako imate nekog starijeg s kim cete se neko vrijeme vozati, ili ko ima dovoljno para da placa instruktoru nakon polaganja da ga nauci pravoj voznji.

Ja sam recimo nakon sto sam dobio vozacku, prvo morao poloziti kod starog da bih dobio auto, i to je bilo puno teze nego poloziti vozacki. :D
Kako je ovo pogresno i ovo koji god instruktor uradi samo je tebi na stetu uradio, ne ucis da polozis nego da nekog ne ubijes svojom voznjom. Ako si naucio da vozis onda nece bit problema da polozis bilo u SA il bilo u kojem drugom gradu/drzavi.
Ateista

#214 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Ateista »

donsedin wrote:
Ateista wrote:Da ne bude zabune, ovo nije protiv instruktora voznje, nije do njih, to se trazi od kandidata na polaganju i oni ih to uce.

Kako je ovo pogresno i ovo koji god instruktor uradi samo je tebi na stetu uradio, ne ucis da polozis nego da nekog ne ubijes svojom voznjom. Ako si naucio da vozis onda nece bit problema da polozis bilo u SA il bilo u kojem drugom gradu/drzavi.
Nije pogresno, fino sam maloprije objasnio.

Sistem i pravila polaganja su takva da se trazi "skolska" voznja koja je po meni najopasnija, moras misliti o raznim glupostima koje ti u realnoj voznji nikad nece trebati a ne naucis da vozis.
Ako te neki instruktor nauci pravoj voznji sa takvom voznjom nemas sansi da prodjes jer komisija ne trazi pravu vec upravo skolsku voznju.

Poenta je da treba biti svjestan toga i ne misliti da si naucio voziti time sto si "zasluzio" vozacku dozvolu, nego da je to tek prvi korak da se pocne uciti voziti.
donsedin

#215 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by donsedin »

Slazem se da jedino kilometrima steknes ono iskustvo koje se bas razlikuje od skolskog nacina vozanja, ali sve sto si naucio u skolskom rezimu voznje primjenjujes i u stvarnom zivotu, dobro ne stajes na stop, dok sve ostalo promjenjujes.
ek0

#216 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by ek0 »

-
Last edited by ek0 on 09/11/2016 13:41, edited 1 time in total.
atko

#217 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by atko »

kada bi vozili strogo kako su nas ucili u skoli, po zakonima i signalizaciji na terenu ... saobracaj bi dozivio totalni kolaps na mnogim raskrsnicama ...

Vozacka sluzi samo da zakonski mozes izaci na cestu i s minimumom znanja da si ustanju poceti da ucis kako se stvarno vozi.

i kilometri cine vozaca ;)
donsedin

#218 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by donsedin »

ek0 wrote:
donsedin wrote: dobro ne stajes na stop.
Daleko ces dogurati.
Onda tesko onom ko vozi iza tebe, kad 5 puta stajes prije raskrsnice.
ek0

#219 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by ek0 »

-
Last edited by ek0 on 09/11/2016 13:41, edited 1 time in total.
donsedin

#220 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by donsedin »

Ne vjerujem da je samo zbog stopa i bijele linije al eto ti najbolje znas.
Ateista

#221 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Ateista »

Problem kod skolskog stajanja na STOP je sto se moras zaustaviti prije znaka, a odatle u 99% slucajeva nemas pregled raskrsnice, ali svejedno moras stati prvo prije znaka, pa onda ponovo stati da vidis ide li neko ili ne. U praksi je dovoljno stati samo jednom.

Ima tu jos dosta stvari, recimo samo to sto ti neko odredjuje kuda trebas ici i ti veliki dio svoje koncentracije moras usmjeriti na to sta ce ti komisija ili instruktor reci, pogotovo u kombinaciji sa tim da moras voziti iskljucivo desnom trakom, pa onda kad ti kaze da negdje skrenes tek onda se smijes prestrojiti, sto je pogotovo problem na mjestima gdje je kratko rastojanje izmedju dva semafora a ti ne smijes prije vremena da se prestrojis u neku drugu traku i slicno.

U normalnoj voznji se covjek sa ovim ne susrece, a ima jos puno nekih sitnica koje pravu voznju cine tecnijom, laksom i sigurnijom, a na polaganju nije dozvoljeno.
daxon

#222 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

Što se tiče samog izvođenja polaganja vozačkog ispita slažem se sa prethodnikom, tj. da ispitivač remeti koncentraciju kandidata, mišljenja sam da bi kandidat bolje pokazao svoje vozačko umijeće ukoliko bi mu ispitivač rekao odvezi nas od tačke A do tačke B tom i tom relacijom, poštujući sva pravila i propise ili da se pusti instruktora da vodi ispit, a ispitivač samo da ocijeni kandidata, jer u ovom slučaju kandidat je naviknut na komunikaciju sa instruktorom i u 35 časova koliko su proveli zajedno prilično su usklađeni, međutim takve izmjene će sigurno još pričekati, iako ja, a i većina mojih kolega instruktora priželjkuje da se to desi što prije.

Što se tiče znaka stop tu se ne bih složio, znak stop i znak nailazak na put sa prvenstvom prolaza su iste važnosti ali različitog značenja, na znak stop je obaveza zaustavljanja bez obzira ima li ili nema vozila na putu sa prvenstvom prolaza, nakon kraćeg zaustavljanja prenosimo taj znak stop na dio gdje imamo dobru preglednost i ukoliko nema vozila na putu sa prvenstvom prolaza nastavljamo vožnju, to zaustavljanje nije bez razloga, dakle, ono služi da bi se vozač na trenutak skoncentrisao za prolazak ili uključenje sa sporednog puta u slabo preglednoj ili skroz nepreglednoj raskrsnici, taj znak je inače i postavljen na mjestima gdje je preglednost nedovoljna zbog nekih građevina i sl. te je potrebno da se na put sa prvenstvom prolaza uključi sa naročitim oprezom i obazrivošću, a kandidat time ujedno pokazuje razumjevanje tog znaka i situacije u kojoj se nalazi.
xbosanceros

#223 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by xbosanceros »

Zna li iko dobru auto školu za polaganje A kategorije i koliko je para otprilke sve sa prvim izlaskom na polaganje, s tim da je več položena B kategorija?
daxon

#224 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

xbosanceros wrote:koliko je para otprilke sve sa prvim izlaskom na polaganje, s tim da je več položena B kategorija?
Ukoliko imaš položenu "B" kategoriju ne moraš polagati testove i prvu pomoć, a obavezna obuka iz upravljanja traje 10 časova, cijena nastavnog časa je 20, 00 KM, ukoliko ti auto škola ne ponudi drugu cijenu, izlazak na polaganje će te koštati dodatnih 100, 00 do 120, 00 KM i to je to.
xbosanceros

#225 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by xbosanceros »

daxon wrote:
xbosanceros wrote:koliko je para otprilke sve sa prvim izlaskom na polaganje, s tim da je več položena B kategorija?
Ukoliko imaš položenu "B" kategoriju ne moraš polagati testove i prvu pomoć, a obavezna obuka iz upravljanja traje 10 časova, cijena nastavnog časa je 20, 00 KM, ukoliko ti auto škola ne ponudi drugu cijenu, izlazak na polaganje će te koštati dodatnih 100, 00 do 120, 00 KM i to je to.
VIdim da poznaješ tematiku pa rekoh još da priupitam...
Je li potrebno i ljekarsko uvjerenje ili je dovoljno što se ima validna vozačka B kategorije?
Hvala unaprijed.
Post Reply