Sta je bilo upuceno meni?
Dzehenemska vatra
-
mr__bosnjak
@KOGOD KADGOD
-
Gost123
joj....KOGOD KADGOD wrote: Ono sto ljude "navodi" na "grijesenje" je njegov Ego i Id (i sejtan) .
Posto su i Ego i Id "vezani" za tjelesni i "dunjakucki" koncept oni "nestaju" sa dekompozicijom tijela, tako da taj nece "osjecati" potrebu ni zelju za cinjenjem "sranja".
pretpostavljam da ti imas neku svoju definiciju ega i id-a... aj molim te navedi jer ovo...
- vatrogasac
...pa znamo šta je Orvela inspirisalo....islam sigurno nije.....digger wrote:
I nije li "Veliki Brat nas posmatra" tvoj moto?
http://orwell.ru/library/novels/Animal_ ... an/szhf_vr
...i velika je razlika između atributa 'Velikog Brata' i atributa Boga.....
-
KOGOD KADGOD
SAMO DA NAVEDEM DA SLIJEDECEI CITAT NIJE DIO MOG TEKSTA.
Mozda je se greskom nasao uz cut/paste.
Slozices se mozda sa mnom da ogroman broj vjernika nije bas najpismeniji i nema pristup razlicim knjigama. Kako njima objasniti da su tu i tamo u zabludi i da ne zive po pravilima, a oni se dani satrase da but dobri podanici? Pa lokalni im hodza to ponavlja svakog petka!
Ovo su rijeci @digger-a.
I da, slazem se.
Nije svako isti, niti naklonjen dubljem razmisljanju ili izucavanju. Nema svako ni vremena za to. Narod se "oslanja" na to da - hodza / pop / velecasni - "bolje" zna i da ne bi narod namjerno zavaravao.
Zato i jeste OGROMNA obaveza preuzeti na sebe da nekoga "vodis", ja im u kozi ne bih bila. Da znaju koliki je teret "usmjeravati" druge, pobjegli bi glavoma bez obzira"...
Ali, neko i to "mora", zato su najbolje vodje one koji se ustrucavaju da "vode" ali ih, pod uticajem okolnosti, drugi spontano "postave" na tu poziciju. Takvi su najodgovorniji, paze sta kome i kako govore, blagi su prema svakom a striktni prema sebi...
Oni sto se "laktaju" da budu "vazni" i "pitani", da donose "velike" odluke, i tako dalje, takvi najmanje zasluzuju da budu "vodje" bilo kome (pa ni sebi), jer ocito nisu svjesni odgovornosti i nijjet (namjera) im je licne (samoljubive) prirode.
Postoje, opet oni koji znaju svoju vrijednost i sposobnost (i znaju da je odgovornost velika) ali i to da, ako se oni ne ponude za neko odgovorno mjesto - ponudice se neko stetan.
Vjerski / historijski primjer:
Kada je Jusuf a.s. (nakon svojih patnji radi zloce njegove brace) napokon upitan od strane Faraona da mu kaze sta god zeli (koje god mjesto na "carskom" dvoru) i dace mu se.
Jusuf mu je rekao da ga postavi za carskog (faraonovog) BLAGAJNIKA jer je "povjerljiv".
Znaci ovdje se Jusuf nudi (na ponudjeno) za mjesto za koje zna da je "kvalifikovan" jer za blagajnika je najvaznije da je "posten" i "povjerljiv".
Svojim postenjem i vjestinom "baratanja" ekonomijom, Jusuf spasava Egipat od godina sushe koje su nastale, i napokon to postaje i sredstvo njegovog ponovnog susreta sa voljenim mladjim bratom Bin Jaminom i ocem mu Jakubom (jer su iz okolnih zemalja, zatecenih sushom, dolazili ljudi da traze pomoc Egipta koji je imao zalihe psenice i drugog zita zahvaljujuci Jusufovoj strucnosti).
Drugo je kada neko iznese svoja shvatanja i misljenja (stecena na osnovu izucavanja) pa se neko sa doticnim SLOZI i "prihvati" tj. stekne svoje misljenje koje je u skladu sa tim koje je iznijeto. Tada nije "obavezan" onaj koji je iznio informaciju za onog koji ju je "prihvatio" i obratno.
@digger
Kao sto i sam navodis, svi mi imamo svojih obaveza, ovo sto dam vremena ovom forumu moram "oduzeti" s druge strane (obicno od nocnog odmora) jer danju radim kao i vecina.
Uzmite u obzir (koji posjecujete ove strane) da iza svake izjave ili objasnjenja ovdje navedenog stoje mnogi sati proucavanja i "pretresanja" historije i stotina drugih informacionih izvora (knjiga, web-stranica) tako da, sto god ovdje iskazemo, samo je "ekstremno sazeta" verzija te pozadne (background) informacije.
Hvala
Mozda je se greskom nasao uz cut/paste.
Slozices se mozda sa mnom da ogroman broj vjernika nije bas najpismeniji i nema pristup razlicim knjigama. Kako njima objasniti da su tu i tamo u zabludi i da ne zive po pravilima, a oni se dani satrase da but dobri podanici? Pa lokalni im hodza to ponavlja svakog petka!
Ovo su rijeci @digger-a.
I da, slazem se.
Nije svako isti, niti naklonjen dubljem razmisljanju ili izucavanju. Nema svako ni vremena za to. Narod se "oslanja" na to da - hodza / pop / velecasni - "bolje" zna i da ne bi narod namjerno zavaravao.
Zato i jeste OGROMNA obaveza preuzeti na sebe da nekoga "vodis", ja im u kozi ne bih bila. Da znaju koliki je teret "usmjeravati" druge, pobjegli bi glavoma bez obzira"...
Ali, neko i to "mora", zato su najbolje vodje one koji se ustrucavaju da "vode" ali ih, pod uticajem okolnosti, drugi spontano "postave" na tu poziciju. Takvi su najodgovorniji, paze sta kome i kako govore, blagi su prema svakom a striktni prema sebi...
Oni sto se "laktaju" da budu "vazni" i "pitani", da donose "velike" odluke, i tako dalje, takvi najmanje zasluzuju da budu "vodje" bilo kome (pa ni sebi), jer ocito nisu svjesni odgovornosti i nijjet (namjera) im je licne (samoljubive) prirode.
Postoje, opet oni koji znaju svoju vrijednost i sposobnost (i znaju da je odgovornost velika) ali i to da, ako se oni ne ponude za neko odgovorno mjesto - ponudice se neko stetan.
Vjerski / historijski primjer:
Kada je Jusuf a.s. (nakon svojih patnji radi zloce njegove brace) napokon upitan od strane Faraona da mu kaze sta god zeli (koje god mjesto na "carskom" dvoru) i dace mu se.
Jusuf mu je rekao da ga postavi za carskog (faraonovog) BLAGAJNIKA jer je "povjerljiv".
Znaci ovdje se Jusuf nudi (na ponudjeno) za mjesto za koje zna da je "kvalifikovan" jer za blagajnika je najvaznije da je "posten" i "povjerljiv".
Svojim postenjem i vjestinom "baratanja" ekonomijom, Jusuf spasava Egipat od godina sushe koje su nastale, i napokon to postaje i sredstvo njegovog ponovnog susreta sa voljenim mladjim bratom Bin Jaminom i ocem mu Jakubom (jer su iz okolnih zemalja, zatecenih sushom, dolazili ljudi da traze pomoc Egipta koji je imao zalihe psenice i drugog zita zahvaljujuci Jusufovoj strucnosti).
Drugo je kada neko iznese svoja shvatanja i misljenja (stecena na osnovu izucavanja) pa se neko sa doticnim SLOZI i "prihvati" tj. stekne svoje misljenje koje je u skladu sa tim koje je iznijeto. Tada nije "obavezan" onaj koji je iznio informaciju za onog koji ju je "prihvatio" i obratno.
@digger
Kao sto i sam navodis, svi mi imamo svojih obaveza, ovo sto dam vremena ovom forumu moram "oduzeti" s druge strane (obicno od nocnog odmora) jer danju radim kao i vecina.
Uzmite u obzir (koji posjecujete ove strane) da iza svake izjave ili objasnjenja ovdje navedenog stoje mnogi sati proucavanja i "pretresanja" historije i stotina drugih informacionih izvora (knjiga, web-stranica) tako da, sto god ovdje iskazemo, samo je "ekstremno sazeta" verzija te pozadne (background) informacije.
Hvala
-
KOGOD KADGOD
Ma ono, ba, da je Bozije Postojanje za nas cinjenica, jer kad u nesto nemas ni tracka sumnje tebi ne treba vise "dokaz".mr__bosnjak wrote:@KOGOD KADGOD
To je bilo "upuceno" tebi (posto si rek'o da ce @digger prihvatiti svaku teoriju osim da Bog postoji) pa ja rekoh (misleci na tebe i sebe) da to nije teorija nego cinjenica...
Vidis, sad se ti zbunio k'o sto sam ja oko "sprdnje"
ako Bog da, cim stignem poslacu jedan post o tome da se "nije taj rodio ko je svakom ugodio" , ishallah svidjece ti se, pa prati kad mognes.
-
KOGOD KADGOD
Cekaj malo,talijan wrote:Ma, znas sta, zelim ti sve najbolje i vozdra...
Kazi samo i razjasnicemo, mozda ja ne kuzim tvoj komentar, mozda je greska "u koracima" kod mene.
-
KOGOD KADGOD
Citat:
@KGKG
"Sada smatram da je vrijeme da se dogovorimo da li hoces da razgovaramo o VJERI opcenito ili Islamu odredjeno?"
@digger
Dogovorimo? Ovo je kao izazov na duel.
Pa zar je POZIV na DOGOVOR "izazov"?
Da je "izazov" bilo bi nesto kao: "hajde, sko smijes, da se o tome i tome raspravljamo", a ne da se "dogovorimo" o cemu cemo pricati pa da ne mijesamo teme i komplikujemo stvari...
Eh, moj kopacu, toliko si navik'o na "pohasene" i "ponosne" da ne mozes povjerovati da neko ima ko zaista misli skromno i sebe vidi uvijek falicno ("i nad popom ima pop"), tj. nista ja ne smatram da je "moje" ...
a kamoli da se vidim na nekom nivou "svetosti" daleko od toga...
@KGKG
"Sada smatram da je vrijeme da se dogovorimo da li hoces da razgovaramo o VJERI opcenito ili Islamu odredjeno?"
@digger
Dogovorimo? Ovo je kao izazov na duel.
Pa zar je POZIV na DOGOVOR "izazov"?
Da je "izazov" bilo bi nesto kao: "hajde, sko smijes, da se o tome i tome raspravljamo", a ne da se "dogovorimo" o cemu cemo pricati pa da ne mijesamo teme i komplikujemo stvari...
Eh, moj kopacu, toliko si navik'o na "pohasene" i "ponosne" da ne mozes povjerovati da neko ima ko zaista misli skromno i sebe vidi uvijek falicno ("i nad popom ima pop"), tj. nista ja ne smatram da je "moje" ...
a kamoli da se vidim na nekom nivou "svetosti" daleko od toga...
-
KOGOD KADGOD
Gost123 wrote:joj....KOGOD KADGOD wrote: Ono sto ljude "navodi" na "grijesenje" je njegov Ego i Id (i sejtan) .
Posto su i Ego i Id "vezani" za tjelesni i "dunjakucki" koncept oni "nestaju" sa dekompozicijom tijela, tako da taj nece "osjecati" potrebu ni zelju za cinjenjem "sranja".
pretpostavljam da ti imas neku svoju definiciju ega i id-a... aj molim te navedi jer ovo...
"jer ovo..." ... je sta?
"nejasno", "nedovoljno", "glupo"? - dovrsi recenicu, molim te...
Sta da "navedem"?
Je li mislis da navedem RAZLIKE izmedju definicije "EGO" i "ID"?
-
KOGOD KADGOD
@KGKG
"Ili o "religijama" sto je tema za sebe. Ili filozofiji?"
@digger
"Najprije me preplasis kako si obrazovana pa onda me tako omeksanog pozivas na dublje rasprave.
Nisam ti ja ni filozof niti poznajem bilo koju vjeru sto se tice pisane rijeci. Ali imam nesto vise "kilometraze" nego ti... ako to nesto znaci."
KOGOD KADGOD:
Pa TEMA ovog ogranka foruma I jeste "Religija i Filozofija".
Zato i upitah...
A "kilometraza" mi puno znaci, zato i cijenim ovaj dijalog, jer nema te knige ni informacije koja ce prevazici godine iskustava...
Kao sto znas, ima tri vrste ljudi:
- oni koji uce na svojim greskama / iskustvima
- oni koji nikada ne nauce
- oni koji uce na greskama / iskustvima drugih
Ja najradije volim sto vise biti u ovoj trecoj, ali naravno da, kao i svako, sam "kombinacija" sve tri...
"Ili o "religijama" sto je tema za sebe. Ili filozofiji?"
@digger
"Najprije me preplasis kako si obrazovana pa onda me tako omeksanog pozivas na dublje rasprave.
Nisam ti ja ni filozof niti poznajem bilo koju vjeru sto se tice pisane rijeci. Ali imam nesto vise "kilometraze" nego ti... ako to nesto znaci."
KOGOD KADGOD:
Pa TEMA ovog ogranka foruma I jeste "Religija i Filozofija".
Zato i upitah...
A "kilometraza" mi puno znaci, zato i cijenim ovaj dijalog, jer nema te knige ni informacije koja ce prevazici godine iskustava...
Kao sto znas, ima tri vrste ljudi:
- oni koji uce na svojim greskama / iskustvima
- oni koji nikada ne nauce
- oni koji uce na greskama / iskustvima drugih
Ja najradije volim sto vise biti u ovoj trecoj, ali naravno da, kao i svako, sam "kombinacija" sve tri...
-
KOGOD KADGOD
@digger
"Nekima od vas je tesko shvatiti da drugi ne dijele vase misljenje ni entuzijazam. Jer ako pazljivo gledas okolo, vise je onih koje zele da "convert" druge, nego onih koji zele da vas odvrate od vjere. I ako ja taj nisam"
KGKG:
"Nekima" jeste mozda tesko to shvatiti, ali meni licno to ne pretstavlja problem.
U tome i jeste ljepota itelekta. Kad bi svi bili slicni (intelektualno) "k'o jaje jajetu" ne bi ni bili "ljudi", a i zamisli kako bi to bilo dosadno...
Ako imas dojam (a mislim da ga nemas, bar kad sam ja u pitanju) da sam bilo na kom koraku, pokusala da nekoga "convert" tj. "preobratim" onda si potpuno promasio cilj svega sto je bila samo razmjena misljenja.
Kako god si ti negdje mene pokusao da navedes da rezonom neku izjavu potvrdim tako sam i ja tebe.
To je sve.
To je diskusija, debata, rasprava.
To je FORUM.
"Nekima od vas je tesko shvatiti da drugi ne dijele vase misljenje ni entuzijazam. Jer ako pazljivo gledas okolo, vise je onih koje zele da "convert" druge, nego onih koji zele da vas odvrate od vjere. I ako ja taj nisam"
KGKG:
"Nekima" jeste mozda tesko to shvatiti, ali meni licno to ne pretstavlja problem.
U tome i jeste ljepota itelekta. Kad bi svi bili slicni (intelektualno) "k'o jaje jajetu" ne bi ni bili "ljudi", a i zamisli kako bi to bilo dosadno...
Ako imas dojam (a mislim da ga nemas, bar kad sam ja u pitanju) da sam bilo na kom koraku, pokusala da nekoga "convert" tj. "preobratim" onda si potpuno promasio cilj svega sto je bila samo razmjena misljenja.
Kako god si ti negdje mene pokusao da navedes da rezonom neku izjavu potvrdim tako sam i ja tebe.
To je sve.
To je diskusija, debata, rasprava.
To je FORUM.
-
KOGOD KADGOD
Citat:
@KGKG
"Ja ni u kom slucaju ne "osudjujem" nikoga bilo sta da taj radio ili ne radio."
Citat
@digger
"A zasto ne? Cemu dupli standard? Ti ne treba da im skrenes paznju na nacin kako si meni jucer komentarisala, ali buduci da mozes da realno razlucis stvar, treba da igrajs ulogu branioca vjere—i to na sav glas. Kao sto to radi moja "jaranica" Irshad Manji iz Vankuvera."
POGLEDAJ KAKO SAM SEBE KONTRADIKTUJES:
@KGKG
o tome kako se neki ljudi drze natruha i obicaja koji nisu vezani za vjeru (pogledaj stranicu, cini mi se, 7)
Citat:
@digger
"Ali je cinjenica da ih se dio vjernika negdje u svijetu drzi—mozda cak i strogo. S kakvim pravom ti to opovrgavas dok hiljade, ili stotine hiljada zivi svaki dan postujuci ih? Ili ti i to znas bolje od njih?!?
Milionima takvih ti mislis da tumacis sa svog vlastitog BH ugla?. FPRIVATE "TYPE=PICT;ALT=Rolling eyes"
- - - - -
Pa hocu li im kazati da nisu u pravu ili cu ih pustiti. jer "sta ja znam iz mog vlastitog BH ugla?"
Salim se. @digger, ukazujem ja kad mi se pruzi prilika ali ne "osudjujem" jer nije moje da osudjujem (ja vjerujem u Boga pa time i u to da samo On ima pravo da sudi ko je kakav).
A takodje, ono da "ko ce mene slusati" od ucenjaka "nece oni sa svakim", to nije bilo skroz tacno, vise da ti pokazem da nisam "medresash".
Raspravljam ja sa 'alimima (ucenjacima" kao i sa dzahilima (neznalicama),
jer svi mi spadamo i u jedne i u druge (samo neko malo vise u jedne neko malo vise u druge).
Ima ih:
- onaj koji ZNA i ZNA da ZNA
- onaj koji NE ZNA a misli da ZNA
Ucenjak, ako je otvorena uma, ili vec zna ovo sto ja govorim i zna da je to ideja stara koliko i vjera, ili se slozi da je tako. Takvih je VEOMA MALO.
Ucenjak koji nije bas tako otvorena uma, bjezi od mene k'o od kuge, jer nema odgovore na moja pitanja.
Ucenjak koji vec zna da je ovo sto ja govorim istina, ali nema dovoljno ISKRENOSTI prema Bogu. Taj ce se sa mnom sloziti, ali drugima to nece priznati da ne bi izgubio "ugled" i "status" koji mu njegova "ahmedija" ili "kardinalski ogrtac" donose.
A "neznalica" isto ima vise vrsta:
- onaj koji NE ZNA a NE ZNA da NE ZNA
- onaj koji NE ZNA i ZNA da NE ZNA
pa svaki na ove argumente reaguje u skladu s vrstom kojoj pripada.
Sa nekima od njih ima smisla raspravljati se a sa nekima nema:
A ima i prirodno nadarenih (tj neko nesto zna i shvata ali nije svjestan vrijednosti toga dok mu se na to ne ukaze) t je:
- onaj koji ZNA a NE ZNA da ZNA
Mir svima
@KGKG
Citat
@digger
"A zasto ne? Cemu dupli standard? Ti ne treba da im skrenes paznju na nacin kako si meni jucer komentarisala, ali buduci da mozes da realno razlucis stvar, treba da igrajs ulogu branioca vjere—i to na sav glas. Kao sto to radi moja "jaranica" Irshad Manji iz Vankuvera."
@KGKG
o tome kako se neki ljudi drze natruha i obicaja koji nisu vezani za vjeru (pogledaj stranicu, cini mi se, 7)
Citat:
@digger
"Ali je cinjenica da ih se dio vjernika negdje u svijetu drzi—mozda cak i strogo. S kakvim pravom ti to opovrgavas dok hiljade, ili stotine hiljada zivi svaki dan postujuci ih? Ili ti i to znas bolje od njih?!?
Milionima takvih ti mislis da tumacis sa svog vlastitog BH ugla?. FPRIVATE "TYPE=PICT;ALT=Rolling eyes"
- - - - -
Pa hocu li im kazati da nisu u pravu ili cu ih pustiti. jer "sta ja znam iz mog vlastitog BH ugla?"
Salim se. @digger, ukazujem ja kad mi se pruzi prilika ali ne "osudjujem" jer nije moje da osudjujem (ja vjerujem u Boga pa time i u to da samo On ima pravo da sudi ko je kakav).
A takodje, ono da "ko ce mene slusati" od ucenjaka "nece oni sa svakim", to nije bilo skroz tacno, vise da ti pokazem da nisam "medresash".
jer svi mi spadamo i u jedne i u druge (samo neko malo vise u jedne neko malo vise u druge).
Ima ih:
Ucenjak, ako je otvorena uma, ili vec zna ovo sto ja govorim i zna da je to ideja stara koliko i vjera, ili se slozi da je tako. Takvih je VEOMA MALO.
Ucenjak koji nije bas tako otvorena uma, bjezi od mene k'o od kuge, jer nema odgovore na moja pitanja.
Ucenjak koji vec zna da je ovo sto ja govorim istina, ali nema dovoljno ISKRENOSTI prema Bogu. Taj ce se sa mnom sloziti, ali drugima to nece priznati da ne bi izgubio "ugled" i "status" koji mu njegova "ahmedija" ili "kardinalski ogrtac" donose.
A ima i prirodno nadarenih (tj neko nesto zna i shvata ali nije svjestan vrijednosti toga dok mu se na to ne ukaze) t je:
Mir svima
-
Gost123
navedi definiciju: sto je ego, sto je id, jer prema onomu sto si napisala, ne znas sto je ni jedno ni drugo, pa sam pretpostavio da imas neku svoju verziju prema kojoj ti ona recenica imas smisla...KOGOD KADGOD wrote: "jer ovo..." ... je sta?
Sta da "navedem"?
- black
dvije su vrste znanja, znanje utkano u dushu i preneseno znanje, a preneseno znanje ne koristi ako nema onoga utkanog u dushu...KOGOD KADGOD wrote:Citat:
@KGKG
Citat
@digger
@KGKG
Citat:
@digger
- - - - -
Pa hocu li im kazati da nisu u pravu ili cu ih pustiti. jer "sta ja znam iz mog vlastitog BH ugla?"![]()
Ima ih:
Mir svima
-
KOGOD KADGOD
Bog nije stvorio ljude da "ne grijese" nego da kad nesto pogrijese - pokaju se.water wrote:daj boze da dobacim do hladovine lotosovog drveta. Puno sam brate grijesio u zivotu, najvise prema sebi samom, malo prema roditeljima, al sam sada dobar i slusam. Realno, kakve su mi sanse da ne zaglavim u dzehenemu. Znam reci cete samo Bog dragi zna, ali me bas to interesira.
Ja se ovo ne zezam vec ozbiljno.
To ne znaci da se treba kontati "hajd ja cu ovo uraditi pa cu se "poslije" pokajati.
Kad kod se covjek iskreno Bogu (a ne tamo nekima "izmedju" svecima, Isusu, andjelima) samo BOGU - On UVIJEK prasta.
Kako je to "nagodno", ha?
Istina da Bog prasta kad kod trazimo oprosta. Ali tu ima jedna "caka".
Posto niko ne zna kad ce umrijeti, zato se i ne smijemo kontat' hajd pokajacu se kasnije, jer STA AKO TO "KASNIJE" ne docekamo?
Takodje, postoje CETIRI stupnja pokajanja (tobe). I razlika izmedju grijeha prema sebi i grijeha prema drugima. O tome sad nije relevantno, ali ako postoji interes mozemo ih navesti i objasniti.
Samo Bog zna kako ce ko "proci" kada dodje Dan u koji nema nikakve sumnje. Sto se kaze, "za dlaku dobijes, za dlaku izgubis".
Nase je da se trudimo koliko najbolje mozemo da cinimo dobro sebi i drugima, da se, koliko bolje mozemo, ne grijesimo ni prema sebi ni prema drugima i da se cesto za grijehe kajemo a za dobra djela da molimo da od nas budu primljena (kabul) i da Boga slavimo i zahvaljujemo Mu se sto nam je DAO da hocemo i zelimo da cinimo dobro i cuvamo se zla, i da Ga molimo da nam pomogne i nas put Ispravnim ucini da ne skrecemo "oci" sa cilja...
Radi kao da ces hiljadu godina zivjeti a
Boga stuj i moli (ibadet) kao da ces sutra umrijeti...
-
KOGOD KADGOD
black wrote:dvije su vrste znanja, znanje utkano u dushu i preneseno znanje, a preneseno znanje ne koristi ako nema onoga utkanog u dushu...KOGOD KADGOD wrote:Citat:
@KGKG
Citat
@digger
@KGKG
Citat:
@digger
- - - - -
Pa hocu li im kazati da nisu u pravu ili cu ih pustiti. jer "sta ja znam iz mog vlastitog BH ugla?"![]()
Ima ih:
Mir svima
veoma lijepo receno...
Upravo je tako. To "utkano u dusu" je ovo zadnje pomenuto, kad neko zna a ne zna da zna... Ako taj stice i "preneseno" znanje ono ga "potsjeti" na ono ukano i "izvuce" ga iz potsvijesti u svjesnost.
Najpozeljnije je teziti ka obadva, tako da se "preplicu" iskrenost znanja utkanog u dusu sa ljepotom izrazavanja prenesenog znanja.
-
KOGOD KADGOD
nemam "svoju" definiciju...Gost123 wrote:navedi definiciju: sto je ego, sto je id, jer prema onomu sto si napisala, ne znas sto je ni jedno ni drugo, pa sam pretpostavio da imas neku svoju verziju prema kojoj ti ona recenica imas smisla...KOGOD KADGOD wrote: "jer ovo..." ... je sta?
Sta da "navedem"?
Ali, nakon proucavanja sta su o tome rekli Freud, i mnogi drugi koji su zivote posvetili izucavanju ljudske psihe, zajedno sa mudrostima "starih" religija i filozofija kao i definicijama navedenih u Svetim Knjigama (a narocito Qur'anu) kao i objasnjenjima Bozijih Poslanika - imam neko shvatanje izvuceno iz svih tih izvora... Posto je pitanje postavljeno jednostavno i jasno, takav je i odgovor (koliko je u mojim mogucnostima) ist sazet i sto jednostavniji, i odnosi se direktno na onog ko je pitao.
S obzirom na to da smatras da ne znam "sto je ni jedno ni drugo", mozes li mi objasniti kako, u tvom vidjenju, ta recenica nema smisla?
Pa cu, u svjetlu tvog "neshvatanja" pokusati da je bolje izrazim.
-
zooropa
Tvoj me post najviše zainteresirao jer je i kod mene situacija donekle slična. Dok sam bio dijete, išao sam u mejtef, klanjao i "praktikovao" vjeru. To sam radio jer mi je majka rekla da tako treba. Kasnije kad sam počeo razmišljati o svemu tome, sve mi je bilo totalno neshvatljivo i nejasno, tipa "zašto ja ovo radim?" To me je natjeralo da prestanem vjerovati (ali ne da postanem i ateista u bukvalnom smislu). Kako sam odrastao, počela su ona famozna pitanja "otkud mi, otkud svijet itd." i prihvatio sam da nije mogla neka hemijska reakcija ili šta već drugo samo od sebe stvoriti život (priznajem, ne razumijem se u to) već da je nešto veće, moćnije, inteligentnije(ukratko, svemoguće) moralo da udahne život. Od tada vjerujem u Boga, ali ne pripadam nijednoj religiji (i danas smatram da je vjera puno važnija od religije; ukoliko se ne varam, i u Kur'anu se kaže da je se bolje osloniti na dobrog vjernika druge religije, nego na labilnog muslimana). To upravo iz razloga što su ljudi ti koji prenose religiju. Naravno, to je mnogim ljudima neshvatljivo. Svete Knjige ne treba prosuđivati, ali svakakva tumačenja se prenose.water:
Mrzim da postirem (je li ovo uopste rijec?) ove duge citate, ali volio bih da se nadovezem na KOGOD KADGOD. Moj problem sa vjerom i religijom je da ja nekako ne vjerujem ljudima. Ja sam ako se moze reci "samouk" vjernik, prosao kroz faze ateist, agnostik, pa na kraju vjernik upravo zbog sasvim jasnih dokaza o perfektnosti kreacije fizickog i nama shvatljivog univerzuma. Moje porijeklo je u islamu i ja bih volio da se smatram muslimanom ali moj problem je apsolutno prihvatanje svetih knjiga. Ne zbog toga sto bih ja selektivno odbacivao i uzimao sto mi se svidja, vec cinjenica da su ljudi ti koji su pisali i prepisivali. Ko mi kaze da su ljudi bili ista bolji nakon smrti poslanikove nego sta su danas. ( da i negovorimo o autenticnosti starog i novog zavijeta i sl.)Ja naprimjer citajuci milion puta naidjem na kontradiktorne stavove: tipa da karikiram, ova zica na kraju je bezopasna i ti mozes je uhvatiti, a onda pet sura kasnije, ova zica je opasna i nemoj je uhvatiti. Ja u tom slucaju imam samo jednu sansu ako pogrijesim ja sam gotov. Ja bih dopustio da ja ne razumijem neke stvari sa mojim IQ koji nije ni blizu 180, ali valjda nas ima puno takvih.
Ja rijetko srecem ljude cija religioznost jeste duhovnost a ne flagrantna manifestacija osjecaja pripadnosti, nesto vise kao vjerski nacionalizam, manje kao istinski put evolucije o kojoj KG KG prica. U mojim molitvama ja konstantno postavljam ova pitanja u nadi da cu naci odgovore na slicna pitanja. Oni dolaze postepeno, ovdje i ondje, ponekad kad im se najmanje nadam, ali jos uvijek je puno, puno vise pitanja nego odgovora.
KG KG je spomenuo knjigu koju cu svakako potraziti, ja sam ustvari procitao jednu drugu knjigu koja je vjerovatno pisana na popularan nacin i bavi se svim i svacim:A short history of everything by Bill Bryson,
koja je nesto kao popularna nauka, ali nakon koje shvatis u kakvoj ravnotezi ovaj vidljivi i nevidljivi svijet se drzi i nakon koje se samo osmijehnes i uputis pogled prema nebu i kazes I got it.
Pozdrav
Ipak, u zadnje vrijeme puno pričam sa prijateljima o Bogu, raspitujem se o Kur'anu, a bio sam uzeo i čitati (što ću učiniti i sa Biblijom). Stvari koje danas saznajem puno su mi jasnije, i zbog nekih novih spoznaja više pazim šta radim i pričam. Zbog svega ovoga uvijek kažem: "Nemoj svoje dijete tjerati u crkvu ili džamiju, već mu pokaži put do nje." Vjerujem da je potrebna određena zrelost da bi dijete moglo početi vjerovati i praktikovati vjeru (vjerovatno većina tako misli, ali se izgleda ne pridržava toga), jer kako dijete od 9 ili 10 godina može razmišljati ko je njega stvorio, kako je šta nastalo itd. Tu nastaju problemi, ne samo kod nas, nego i svugdje u svijetu, vjera je postala stvar tradicije, a puno manje stvar duševnog.
Ovo govorim zbog situacije (i mnogo je takvih) koju sam imao prije skoro godinu dana. Pita me jedan prijatelj da li klanjam, a ja odgovorim negativno. On se poče ibretiti, "pa kako to?" Odgovorim jednostavno da nisam pročitao Kur'an i da smatram kako bi bilo prilično licemjerno s moje strane da idem i da se klanjam Bogu, a da ne znam koje Mu to molitve upućujem niti šta ustvari govorim, odnosno da ne osjećam ono što govorim. Njemu to "nigdje veze", važno je da ja odem u džamiju. Ja to ne mogu nikako dokučiti: s moje strane, jeste problem što nisam pročitao Kur'an i tu ja griješim, ali moj prijatelj ide u džamiju čisto zato "što tako treba" i "što su ga tako naučili"?! Ovo je upravo ta manifestacija neke pripadnosti o kojoj si govorio, to da se pokaže ko si, šta si, a šta zapravo misliš i radiš nebitno je. Zbog ovakvih stvari shvatam ono, da je se bolje osloniti na dobrog vjernika druge religije, nego na labilnog vjernika tvoje religije. Također se slažem sa KGKG da je istina jedna, a puteva do nje koliko i ljudi.
-
digger
Ne mislim da je moje kontradikcija.KOGOD KADGOD wrote:Citat:
@KGKG
Citat
@digger
Prvo je vazilo za tvoje stavove gdje sam te ja pitao od kuda ti pravo da drzis pridike "ex catedra" tj. generalno.
Drugo se odnosilo na to da kada god vidis pogresno tumacenje, ustani protiv toga. I to za svaki konkretni slucaj.
Znaci, nemoj da uzmes na sebe da znas apsolutno sve najbolje u odnose na zivote drugih i istreses im sve sto je po tvome pogresno. Ali, vazno da ustanes na svaki pojedinacni ekces na koji naletis i otvoreno ga kritikujes.
Zato i jesam napisao .... Ti ne treba da im skrenes paznju na nacin kako si meni jucer komentarisala...tj. generalno.
Znam da shvatas...
- MuaDib
Ja vjerujem u reinkarnaciju, pa ako budem loš biti ću u narednom životu životinja, a ako budem dobar biti ću vanzemaljac sa visokom inteligencijom. Iskreno ako smo se rodili za jedan život, pa umrli da odemo u pakao ili raj, te da čekamo sudnji dan, i da se pržimo ili uživamo dok ga čekamo malo je naivno shvatanje poimanja života i smrti! 
-
digger
Ja kako vidim, ti si tu veoma posten i cist sam sa sobom. To su vjernici koje ja stvarno cijenim. Vjera u nesto je tvoja, i nema nikakvog razloga da slusas savijet prijatelja koji smatra da ti moras u dzamiju—znao ti nesto o Kur'anu ili ne.zooropa wrote: Tvoj me post najviše zainteresirao jer je i kod mene situacija donekle slična. Dok sam bio dijete, išao sam u mejtef, klanjao i "praktikovao" vjeru. To sam radio jer mi je majka rekla da tako treba. Kasnije kad sam počeo razmišljati o svemu tome, sve mi je bilo totalno neshvatljivo i nejasno, tipa "zašto ja ovo radim?"
To oko dzamije je kao nekada imati partijsku knjizicu: nije vazno da li vjerujes u komunizam ali... imas partijsku knjizicu.
-
Pretposljednji Mohikanac
Beatrix wrote:yup... po svemu sudeci, ima bea da se strmoglavimedju raju
-
njonjica
MuaDib wrote:Ja vjerujem u reinkarnaciju, pa ako budem loš biti ću u narednom životu životinja, a ako budem dobar biti ću vanzemaljac sa visokom inteligencijom. Iskreno ako smo se rodili za jedan život, pa umrli da odemo u pakao ili raj, te da čekamo sudnji dan, i da se pržimo ili uživamo dok ga čekamo malo je naivno shvatanje poimanja života i smrti!
S tim da ja mislim da se covjek ne moze roditi kao nizi oblik zivota (ovim ne mislim nista ruzno-ali cinjenica je da biljke i zivotinje nemaju duhovno ja).
Buduci da je human jedini stvoren sa duhovnom iskrom on se moze radjati iskljucivo kao covjek u raznim razdobljima i sredinama.
I da u tim inkarnacijama linearno vrijeme nema uticaj.....
-
\/\/\/
Neko rece : "Daj dokaz"
Odgovor: "Ti si sam dokaz!"
Zar ovom jadu i cemeru i svoj ovoj nepravdi koja se nanosi drugima nema kraja?
A to sto se ubjeđujete, pa dobro, razgovarate dijelite svoje stavove, nema tu nista lose. Ali Allah, dž.š. upucuje na pravi put koga On hoce a ostavlja u zabludi koga On hoce i nema toga koga ce uputiti na pravi put. Sve je u Allahovim rukama.
Pa ne mogu svi biti vjernici, zar ste zaboravili da postoji Džennet i Džehennem. Oba se moraju napuniti ljudima i džinima.
Parafriziracu, kada je Allahov Poslanik s.a.v.s. razgovarao sa svojim ashabima o Džennetu i Džehennemu. Između ostalog je rekao kada se ljudi budu okupili u jednu skupinu na Sudnjem danu da ce od hiljadu ljudi samo jedan uci u Džennet a ostali u Džehennem. Ashabi Muhammeda a.s.
su toliko poceli plakati da su suzama natopili svoju bradu. Pa im je
Allahov Poslanik, s.a.v.s. rekao da je muslimanski ummet od nastanka svijeta pa do njegova kraja kao bijela dlaka na crnome biku.
-
KOGOD KADGOD
water wrote:Mrzim da postirem (je li ovo uopste rijec?) ove duge citate, ali volio bih da se nadovezem na KOGOD KADGOD. Moj problem sa vjerom i religijom je da ja nekako ne vjerujem ljudima. Ja sam ako se moze reci "samouk" vjernik, prosao kroz faze ateist, agnostik, pa na kraju vjernik upravo zbog sasvim jasnih dokaza o perfektnosti kreacije fizickog i nama shvatljivog univerzuma. Moje porijeklo je u islamu i ja bih volio da se smatram muslimanom ali moj problem je apsolutno prihvatanje svetih knjiga. Ne zbog toga sto bih ja selektivno odbacivao i uzimao sto mi se svidja, vec cinjenica da su ljudi ti koji su pisali i prepisivali. Ko mi kaze da su ljudi bili ista bolji nakon smrti poslanikove nego sta su danas. ( da i negovorimo o autenticnosti starog i novog zavijeta i sl.)Ja naprimjer citajuci milion puta naidjem na kontradiktorne stavove: tipa da karikiram, ova zica na kraju je bezopasna i ti mozes je uhvatiti, a onda pet sura kasnije, ova zica je opasna i nemoj je uhvatiti. Ja u tom slucaju imam samo jednu sansu ako pogrijesim ja sam gotov. Ja bih dopustio da ja ne razumijem neke stvari sa mojim IQ koji nije ni blizu 180, ali valjda nas ima puno takvih.KOGOD KADGOD wrote:u pravu si, ovaj se tekst odnosio na one koji VJERUJU u Boga (Stvaralacku Moc; Apsolutnu Energiju; "nesta tamo gore"; ono sto je oduvjek, nestvoreno i "iza" velikog praska; nazovi kako hoces).Pretposljednji Mohikanac wrote:evo jedno pitanje, al da mi odgovorite prema biserkinim pravilimaznaci, zanima me vase vjernicko misljenje (ne muhamedovo, ne alahovo, nego vase)..
..iz prva dva-tri posta KOGOD KADGOD-a dvije stvari su mi zapele za oko...da sad ne trazim ponovo, u jednom se kaze da "ljudi moraju boga "zadovoljavati""a u drugom, mislim da je to citat iz kurana, da je "bog stvorio dzine i ljude samo da bi njega spoznali"
![]()
Pitanje: zar vam se ne cini da je taj svevisnji malo sebican?
kao sto je prijethodno navedeno u mom tekstu, trebacu primeniti pravila PRIORITETA, jer da bi svatio to sto pitas trebas prvo da shvatis ono prije toga.
Evo, pokusacu, sto prostije i krace mogu, hronoloski da ti pretstavim duhovni i intelektualni razvoj vjernika i kako "zadovoljavati" i zasto "spoznati":
necu ici u historiju filozofije i antickih pitanja homo-sapiensa koja su ga uvijek "mucila" u manje-vise istoj mjeri. Uzecemo primjer KOGA GOD KADA GOD.
1. Prvo se neko ljudsko bice pocne pitati nesto kao:"KAKO je sve i ja u tome svemu, POSTALO? Zatim, koristeci svoj um i rezon, ta osoba pocne dublje razmisljati o svemiru, o svojem "JA", kako sam ja drugaciji od zivotinja i drugih stvorenja, itd?
2. Kada ta osoba spozna da sve stvoreno je previse savrseno u svom prividnom haosu da bi se "samo od sebe stvorilo", i spozna da postoji Ultinatna Stvaralacka Realnost (neko kaze Bog, neko God, neko Allah, zavisno od jezika) TADA ta osoba postane VJERNIK.
3. Onda taj vjernik pocne da se pita nesto kao:"ako je Bog vec stvorio sve, i mene u tome svemu, - ZASTO? SA KOJOM SVRHOM?
4. Kada vjernik postavlja takva pitanja i trazi da spozna odgovor, taj vjernik onda pronadje da ga taj njegov Stvoritelj nije samo "stvorio i ostavio da sam sebe skonta" (jer ga nije stvorio sa sposobnoscu da "sam sebe skonta") nego je poslao Svete Objave u kojima daje odgovore na ta, i mnoga druga, pitanja.
5. Kada vjernik to spozna i PRIHVATI, onda se pocne pitati nesto kao:"kad je Stvoritelj vec sve stvorio i mene u tome svemu, i u Objavama pojasnio da me je stvorio sa "glavnim" razlogom (izmedju ostalih) da, KORISTECI MISAONU SPOSOBNOST KOJOM ME JE OBDARIO, sebe izdignem sa nivoa animalistickog "jedi, spavaj, mnozi se" na nivo SPOZNAJE da Bog postoji (to sto je imenica "muskog roda" NE ZNACI da je Bog muskog, zenskog ili bilo kojeg roda, vidi gore-navedenu definiciju, nama se samo Objavljuje na nacin koji nam je lakse za shvatiti), dakle kada mi je vec dao da SPOZNAM Njegovo postojanje, kako bih ja mogao da najbolje iskoristim tu svoju SPOZNAJU (jer spoznaja nije kraj vec POCETAK novog vidjenja zivota i mene u njemu)?
6. Onda se taj vjernik upita nesto kao:"kad je Bog vec stvorio sve, i mene u svemu, i dao mi sposobnost da Ga spoznam, STA BIH JA TREBALO DA CINIM DA OVAJ SVOJ ZIVOT ISKORISTIM NA NAJBOLJI NACIN, TAKO DA SAM USPJESAN I SADA A I KADA SE NAKON FIZICKE SMRTI, VRATIM SVOM STVORITELJU?" (jer je, do sad, iz Objava shvatio da on nije samo materija nego nesto mnogo vise od toga)
7. Tada se vjernik obrati Svetim Objavama koje je Stvoritelj objavio svakom razumnom bicu preko Poslanika, tj. ODABRANIH LJUDI (mnogi su "slani" u intervalima, zavisno od svijesti ljudi toga doba), a u koje on sad cvrsto vjeruje, da su inspirisane UPUTOM za to kako da se "uspije" i iskoristi svoj zivot sto bolje.
U tim Uputama, Tvorac (ili kako god to nazoves) nam objavljuje KAKO je najbolje zivjeti ZA NASU LJUDSKU SOPSTVENU KORIST a NE ZA SVOJU. Ovdje govorimo samo o ljudskom bicu a ne o drugim bicima (dzinni tj. spiritualna bica, andjeli, itd), to je zasebna tema.
Kada vjernik kaze da zeli da "zadovolji" svog Kreatora, on misli na to da zeli da se DRZI koliko je u njegovoj moci, tih dobrih uputa jer je Bog "zadovoljan" kada mi sebi koristimo a nije "zadovoljan" kada sebe ili druge stetimo.
Bog nema NISTA od toga sto mi poslusamo Njegovu Uputu "ne ubij" - MI IMAMO KORIST OD TOGA.
Bog nema NISTA od toga sto mi poslusamo Njegovu Uputu "ne ukradi" - MI IMAMO KORIST OD TOGA.
Bog nema nista od toga sto vjernik poslusa Njegovu Uputu "cini dobra djela" - MI SAMO IMAMO KORISTI OD TOGA.
ISTI JE SLUCAJ SA DRUGIM UPUTAMA, DA NE NABRAJAM.
U biti se vrlo malo onoga sto se "treba" i onoga sto se "ne smije". Izmedju ta dva pojma je siroko polje "pozeljnog" ili "pokudjenog", ali, sto je najvaznije,
BOG NE OBAVEZUJE NIKOGA DA "MORA" VJEROVATI. Do uvjerenja i spoznaje se treba doci samo SVOJEVOLJNO i zato nam je data MOGUCNOST IZBORA.
Ako na primjer, ja znam da je kraj zice koju drzim u ruci "ziva" struja, i ti hoces da uzmes taj kraj u ruku (samo hipotetican primjer) i ja tebi kazem "ako dotaknes kraj ove zice udarice te struja" na TEBI je da mi povjerujes ili ne. Meni je svejedno jer znam da je drugi kraj zice (koji tebi nije vidljiv) ukljucen u uticnicu, i time sto si s moje strane upozoren se zavrsava i moja odgovornost prema tome sta ces ti izabrati da uradis.
Ili, na primjer, ako si kupio auto, i proizvodjac tog auta ti je dao knjizicu sa instrukcijama kako da odrzavas to auto, i izmedju ostalog, tu pise da je gorivo koje to auto koristi BENZIN. I ti odlucis da ignorises te instrukcije ("sta on zna, voda je jeftinija ne mora bas biti benzin") pa ti fino naspes vodu umjesto benzina i nadjes da ne samo ne moze auto da radi nego mu je i time ostecen cijeli sistem, KO JE "KRIV" I NA GUBITKU?
-Proizvodjac nije, ne mozes njega kriviti jer ti je dao knjigu instrukcija.
-Auto nije, jer je ono proizvedeno tako da za gorivo koristi benzin.
-Voda nije, jer te nije pitala da je sipas umjesto benzina.
SAM SI KRIV STO NISI VJEROVAO ONOME KOJI JE AUTO NAPRAVIO.
ISTO TAKO, ONAJ KOJI JE STVORIO MENE (I SVE OSTALO), I KOJI ZNA KAKO ME JE STVORIO, ZASTO ME JE STVORIO, SA KAKVIM OGRANICENJIMA I KAKVIM SPOSOBNOSTIMA ME JE STVORIO NAJBOLJE ZNA STA MENI TREBA.
NJEMU "NI U DZEP NI IZ DZEPA" AKO JA ODLUCIM DA U NJEGA NE VJERUJEM ILI DA NE KORISTIM NJEGOVE "INSTRUKCIJE" PA ZIJANIM SEBE I OVO MALO VREMENA STO MI JE DATO.
(cesto se kaze da "zdrav razum" nalazi i shvata dobro ili zlo, ali su svi KONCEPTI dobra i zla IDENTIFIKOVANI I DEFINISANI bas tom INSPIRACIJOM "zdravog razuma" Bozijih poslanika, i mada se poslanici zaborave, IDEJE ostaju i prenasaju se kao "mudrost")
Dakle Bog NIJE "sebican" jer Njemu niko ne moze "koristiti" niti "nauditi" jer je On sam Sebi dovoljan.
Pomenuto te da je On sve IZ LJUBAVI stvorio, tj. u Svom VJECNOM bivstvovanju On je bio, i jeste, Milostiv pa je stvorio svakakva stvorenja, od kojih je LJUDSKO BICE jedno, i time nam dao priliku da iz NISTAVILA udjemo u realm POSTOJANJA i, najprostije receno, "malo zavirimo" u to kako je to "postojati, zivjeti" jer u stvarnosti SAMO ON POSTOJI a sve ostalo je manifestacija ili odraz Njegovog stvaranja.
Dakle, samo ako se shvati ORIGIN misaone evolucije covjeka od rodjenja, kroz sazrijevanje do starosti, samo se tada moze shvatiti o cemu se u mom tekstu govorilo.
Naravno, ako osoba NE VJERUJE (i to je navedeno ranije) u autenticnost npr. Qur'ana, onda se na nju NE ODNOSI niti je OBAVEZUJE da vjeruje u istinitost citata iz te knjige. Isti je slucaj i sa svim drugim spisima, filozofijama, religijama ili idejama.
Znaci moj citat da je Bog "stvorio dzinne i ljude" samo da Njega spoznaju postaje relevantan samo na (gore-navedenom) "nivou" br. 7, tj. kada je osoba vec dosla do uvjerenja da su Objave ili Svete Knjige istinite.
Gornja "hronologija" razvoja vjerske svijesti nije neka bezkompromisna stavka, to je samo MOJ pokusaj da sto jasnije pretstavim taj razvoj.
Nadam se da je u svjetlu ovog razjasnjenja biti i shvacene izjave ne koje se pozivas.
Ako pogledas moj prvi upis od 19/11, na samom kraju, se bas zamoljavaju oni koji nemaju (ili ne zele da imaju) osnovno shvatanje vjere da ne pokrecu pitanja na izjave koje nisu obavezni da vjeruju ili se direktno ne odnose na njih, bas zato sto je tesko objasniti nekome "zasto" je nesto ako oni ne shvataju kako je to tog "neceg" doslo...
Hvala na komentaru i nemoj zamjeriti na opsirnosti jer se neke stvari jednostavno ne mogu odgovoriti sa "da" ili "ne".
Ja rijetko srecem ljude cija religioznost jeste duhovnost a ne flagrantna manifestacija osjecaja pripadnosti, nesto vise kao vjerski nacionalizam, manje kao istinski put evolucije o kojoj KG KG prica. U mojim molitvama ja konstantno postavljam ova pitanja u nadi da cu naci odgovore na slicna pitanja. Oni dolaze postepeno, ovdje i ondje, ponekad kad im se najmanje nadam, ali jos uvijek je puno, puno vise pitanja nego odgovora.
KG KG je spomenuo knjigu koju cu svakako potraziti, ja sam ustvari procitao jednu drugu knjigu koja je vjerovatno pisana na popularan nacin i bavi se svim i svacim:A short history of everything by Bill Bryson,
koja je nesto kao popularna nauka, ali nakon koje shvatis u kakvoj ravnotezi ovaj vidljivi i nevidljivi svijet se drzi i nakon koje se samo osmijehnes i uputis pogled prema nebu i kazes I got it.
Pozdrav
Upravo kroz takvu "evoluciju" sam i sama prosla:
ateista (Titov pionir pa omladina)
agnostik (trazila sam po svim crkvama, pa cak isla i na "satsang" (hindu zajednicka meditacija) od svoje 14-15-te godine)
vjernik
musliman (s tim da moje familijano porijeklo NIJE Islam pa je bilo malo teze)
Medjutim, najtezi proces evolucije je bio ovaj:
- Islam (tradicionalni, kakav se danas pretstavlja) sam pokusavala primjeniti do u najsitniji detalj... Pored redovnog proucavanja Qur'ana i prevoda (na Bosnskom i Engleskom) u tih 15-tak godina od "primanja" Islama sam procitala kompletan Sahih Bukhari (engleski, DEVET volumena svaki oko 300-400 stranica); Sahih Muslim (CETIRI volumena 200-400 stranica svaki); Abu Dawud; Tirmidhi; Sirah (historija Objave Muhammedu); Tefsir (tumacenje Qur'ana) raznovrsnih 'Alima (ucenjaka); savladala TEDZWID (tecno ucenje Qur'ana na arapskom ); Fiqh (pravo); Shari'ah (Islamski zakon); Aqidah (islamska vjerovanja) i svaku drugu knjigu koju sam mogla naci (zene u islamu(samo na tu temu oko 40-tak knjiga i knjizica), o namazu, postu, hodocascu, svakodnevnom zivotu (spavanje, ishrana, brak, familija, putovanje, druzenje......); zatim o DUHOVNIM dubinama Islama (ZIKR "spominjanje Boga"), odricanje dunjaluka, Ghazzali-jeve Ihya-'Ulumud-Din 4 toma kao i mnoge duge "sufijske" pisce i evlije; i tako dalje i tako blize (vecinom "dalje")
15 dova samo za ABDEST (ritualno pranje pred molitvu) napamet (na arapskom) sa dovama za svaku djelatnost u danu: prije i poslije jela, izlaska iz kuce, ulaska u kucu, prije i poslije bracnih odnosa, prije i poslije obavljanja nuzde, pri ulasku i izlasku iz dzamije, prije i poslije bilo kakvog duzeg razgovora, za povecanje znanja, ama ne mogu sve nabrojati sta god jedan insan svakodnevo cini ili govori... dove pokajanja i slavljenja Boga...
Sve skupa, necu pretjerati ako kazem (Bog zna i svjedok je) da sam procitala o Islamu (kao i predmetima koji su me zanimali, psihologija, nauke itd) za tih 15-tak godina oko 700-800 knjiga sto kupljenih sto posudjenih (vecinu sam skoro dala kao donaciju biblioteci Drustva Teozofa kao i islamskim zajednicama, dzamijama i skolama)...
38 rekata namaza (molitve)(od kojih samo 17 obaveznih) dnevno (plus nocni salatu-l-layl)
Brak sa covjekom kojeg sam samo JEDNOM vidjela prije vjencanja (jer mi je receno da je haram da zene i muskarci razgovaraju direktno)
Pokrivena da se samo lice vidi "dzilbaab" pogresno zvan "hidzaab" (pa kasnije samo oci "feredza" ili "niqaab") ne radi muza, nego zato sto mi je receno da je farz (obavezno)
Na Hadzdz sam isla CETIRI puta i na UMRAH u Ramazanu jedne godine i tamo provela Ramazan jer mi je receno da je 'umrah u Ramazanu ao Hadzdz sa Resulullahom (poslanikom)
Cak mi je receno da mi ni RODJENA MATI "nije mahrem" tj. kako god me ne smije vidjeti muskarac tako ni zena ne-muslimanka (jer mi roditelji i braca nisu muslimani) pa mi nije kose vidjela 15 godina, ona koja mi je straznjicu prala i s cijih grudi sam dojila TRI godine...
I jos bezbroj toga...
I Kada kazem "RECENO" mislim i na pricanje "uleme ali vecinom na PISCE ISLAMSKIH KNJIGA I HADISA, jer kada nesto procitano od strane nekog "ucenjaka" to ja kao da ti je taj REKAO to i to je farz, ili sunnet, ili dzaiz, ili mubah, ili haram, ili makruh, ili.....ili...
Sve ovo je "podrzavano" ovim ili onim HADISOM. U Qur'anu pise jedno - ali mi (NAM) je receno da je to "nedovoljno" objasnjeno pa ovaj ili onaj HADIS objasnjava sta Bog u stvari objavljuje tj. "sta je pisac htio da kaze"....
iako Bog kaze "ovo je detaljna Knjiga", "ovo je kompletna Uputa", "kada bi sva mora bila mastilo da se ispisu Rijeci Gospodara tvoga - mora bi se isusila ali se Rijeci tvoga Gospodara ne bi iscrpile", "o vi koji vjerujete, stojte cvrsto i NE RAZDJELJUJTE SE", "ovo je al-Furqaan, Kjniga koja razlucuje Istinu od neistine", "koji HADIS (pripovjedanje) osim HADISA (pripovjedanja) ALLAHOVOG (Qur'an) oni hoce?"....
Ali, na svako moje pitanje, odgovaralo se HADISOM (Pejgamber je rekao...) MOJE SRCE JE ZNALO DA MUHAMMED NE BI REKAO NISTA STO JE U SUPROTNOSTI SA PORUKOM (PEJGAM) KOJU JE PRENIO OD BOGA.
"To nije "u suprotnosti" to se samo tako CINI"...
pa kad vise nemaju odgovora, kazu "ko ne vjeruje u HADISE taj nije musliman" dok Bog u Qur'anu kaze "oni koji vjeruju u Boga, i Njegove meleke (andjele) i Njegove Knjige, i Njegove Poslanike, i u Sudnji Dan i da se sve samo Njegovom Voljom i dopustenjem desava - ti nemaju sta da brinu niti da strahuju"
I sve sam primjenjivala da bih sto "bolja" muslimanka bila, ne radi ljudi vec jer mi je dat utisak da je Allah time "zadovoljan" da On takve muslimane "voli" - a ja sam (i sada isto) samo zeljela da me On voli i da je sa mnom zadovoljan...
Godine su prolazile, ali koliko god sam se trudila i VANJSKI i UNUTARNJE da sto bolje "praktikujem" islam - to je bivala veca praznina u meni, jer "nesto nije bilo u redu", cijelo moje bice se osjecalo "nebalansirano"...
Ali DOVA (molba) je KLJUC vjernika za vrata Bozije Milosti... Molila sam i molim samo jedno: Boze, ne dozvoli mome srcu mira sve dok se i tracak neistine negdje medju Istinom krije... podari mi al-furqaan (sposobnost da razlucim Istinu od neistine) i ucini me samo Svojim robom a ne robom ljudskih samoljubivih iterpretacija, muslimana podjeljenih na "sto" grupa i grupacija svaka na svoju vodenicu vodu nanoseci, i svaka insistirajuci da je jedina ispravna...
Boze, RASKOMADALI su tijelo islama, glava, ruke, noge, mogu ispuniti svoju svrhu SAMO u koordinaciji i slozi sa drugim udovima i dijelovima tijela; sama glava nije insan, sama ruka nije korisna, samo srce dzabe kuca ako nema kome da salje kisik kroz krv...
Nit se moze reci "desna ruka je dovoljna, lijeva nije neophodna", dovoljne su noge ne trebaju ruke", "dovoljna je glava srce je bez svhe"...
Tako se ponasaju grupe i grupacije u Islamu (i u svim religijama).
Muslimani jedan drugom nazovu SELAM ALEJKUM (MIR S TOBOM) pa se zavade odmah nakon pozdrava! Ili se odpozdrave WE ALEJKUMUS SELAM WE RAHMETULLAH (I TEBI MIR I MILOST BOZIJA) pa cim zadju za cosak jedan drugog podju olajavati i ogovarati...
I zato moje srce nije imalo mira... Ne radi djela muslimana, znam da svako grijesi, ja najvise, vec radi KONFUZIJE koju su stvorili oni gladni vlasti i dunjaluka.
"ALLAH PRIMA MOLBE ONOG KOJI MOLI, SVAKI PUT KADA ZAMOLI ISKRENA SRCA I BEZ SUMNJE" rekao je On u Qur'anu i ja nisam ni na tren pomislila da mi nece na moju odgovoriti... OTVORIO MI JE MORE ZNANJA (Qur'an) i SUD DUHOVNE PODRSKE PREPLAVLJEN LJUBAVLJU (sheykh) kada i gdje sam se najmanje nadala...
I vidjeh ODAKLE neravnoteza.
I vidjeh da sto vise "izucavah" HADISE pripisane Muhammedu (za koje nema garancije autenticnosti) - to se vise udaljavah od Hadisa (pripovjedanja) Bozijeg, od Qur'ana za koji je On rekao "i Mi smo ga ucinili lakim za shvatiti" (SVAKOM ne samo IZUZETNIM "ucenjacima").
Ne znaci da onaj koji cita Qur'an (na svom jeziku) treba SVOJE shvatanje nametati drugima ili ga smatrati JEDINIM ISPRAVNIM. Njemu Bog daje da shvati koliko moze ZA SEBE, i sto vise proucava nauku i historiju to ce bolje shavtiti KADA PONOVO cita, i opet i opet. I svaki put nesto "novo" mu se da da shvati.
HADIS (pripovjedanja o Muhammedu i njemu pripisanih izreka) IMA SVOJU VRIJEDNOST. Ali, historijsku, a ne kao podloga za ZAKON i "primjer" kako se treba zivjeti svakodnevnica DANAS. Iz tih pripovjedanja mi steknemo nesto UVIDA u to kako se zivjelo tada, kako su Muhammed i muslimani predurali tu "revoluciju" arapske svijesti i priitivnih tradicija.
Malo ko zna da npr. Sahih (tj "cvrsti" pripovjed) Bukhari (ime autora) navodi brojno najmanje od Alije (amidzica Muhammedovog i usvojenog siroceta), Fatime (kceri mu koja se kasnije udala za Aliju) KOJI SU CIJELI SVOJ ZIVOT PROVELI UZ MUHAMMEDA a najvise hadisa od Ebu Hurejire (da ne duzim o njegovom nadimku) koji je u Muhammedovoj blizini (naravno ne svakodnevnoj i cjelodnevnoj) proveo SAMO DVIJE GODINE!
S obzirom da je Muhammed zabranjivao zapisivanje njegovih izreka, one su se usmeno prenosile (k'o mi uz kahvu i meze tada medom zasladjena voda i svjeze hurme i sl.).
Ebu Hurejira je poceo da naglo prenosi ogroman broj "izreka" nekako bas nakon Muhammedove smrti. Cesto su ga Ajisa (mlada udovica Muhammeda) i drugi ashabi (prijatelji, sljedbenici), koji su Muhammeda duze i bolje poznavali, KORILI ZASTO PRENOSI TAKVE PRICE (cesce "narodne mudrosti i izreke") i "CITIRA" pejgambera.
Takodje je cinjenica (vidi historiju hadisa) da su vecina pripovjedi, "citiranih" od strane Ebu Hurejire, WAAHID hadis (tj. hadis izrecen u prisustvu samo jede (waahid) osobe tj. Ebu Hurejire i Muhammeda "SAMIH" bez drugih ljudi.
Ovdje ne govorimo o desetinama nego o STOTINAMA hadisa koje, i kad bi zaista imao sposobnost pamcenja (o tome ima njegova prica o "ogrtacu), jednostavno nije prakticno moguce da se nasao SAM u drustvu Muhammeda dovoljno cesto da bi "sakupio" toliko izreka.
Naj "razuzdanije" je postalo "sjecanje" Ebu Hurejire u doba kada ga je Muawwija (halifa nakon Alije, pogledaj upis o "osvajanju Mekke" na ovoj temi) postavio za jednog od svojih VEZIRA.
Ako je ovo slucaj samo JEDNE osobe koja itekako ima uticaj na danasnje muslimane (jer se Buharijina zbirka smatra "najvjerodostojnijom" iako je Buhari bio Turkistanac i zivio oko 200 godina NAKON Muhammeda i svih onih koji su bili "originalni" muslimani) zamislite sta cete sve naci ako "zagrebete" malo dublje u historiju Islama opcenito i hadisa odredjeno?...
Allah je rekao u Qur'anu O Qur'anu: "Mi ga objavljujemo i Mi cemo ga ZASTITITI" tj zastititi njegovu autenticnost MEMORIZACIJOM HAFIZA kao i skoro pronadjenim MATEMATICKIM KODOM baziranim na broju 19. CUDESNO jedno otkrice, i pored svih ostalih naucnih cinjenica pomenutih u Qur'anu koje se nikako nisu mogle znati u tom dobu (bez mikroskopa, teleskopa, seizmioskopa itd).
Evo, vec SEST godina nakon onih "prvih" petnaest, Bog je uslisio moju molbu da "razlucim Istinu od neistine"... To jest, JOS RAZLUCUJEM ali sada imam KRITERIJ koji je NEPOBITAN u svojoj autenticnosti (nemojte sad pokrenuti "svadju" o tome, NEPOBITAN je za mene i sve muslimane koji u Qur'an vjeruju).
vidi sajt: submission.org
Toliko UKRATKO (jer kako DVADESET godina i hiljade i hiljade informacja "sabiti u nekoliko redaka?...
Da se vratimo na prvobitni CITAT, o prolazenju "faza" od ateizma do vjere... Doci ce vrijeme, bez sumnje, mozda ne za naseg zivota ali za par generacija, kada ce se muslimani "osloboditi" okova koji ih sputavaju postati nova svjetska "sila" ne po ratu i destrukciji vec po REKONSTRUKCIJI ISLAMA vodjeni SVJETLOM QUR'ANA i NAUKE.
Jedan je AJET (znak, dokaz" Bozijeg Postojanja i Moci), QUR'AN
a drugi AJET (znak, dokaz" Bozijeg Postojanja i Moci) je STVORENI SVIJET OKO NAS i u nama (proucavanjem kojeg se bavi NAUKA)...
P.S. samo da NAGLASIM da ni na trenutak ne zalim NISTA kroz sta sam prosla, kao ateista ni Kao vjernik, jer sve je to dio putovanja i SPOZNAJE, zahvalna sam na svakoj suzi na svakom "udarcu" sudbine jer me je SVE ONO STO JE BILO I STO SE DESILO OSNAZILO I IZGRADILO U OVO STO SAM SADA...
Molim Ga da me uvrsta medju "ZAHVALNE" i da mi oprosti moje mahane koje se ne bi mogle ispisati kad bih svaku stranicu svake teme svakog foruma ispunila...
I molim Ga da SVIM ljudima oprosti i uputi sve one koje hoce i traze Istinu da Je nadju gdje god Ona bila za njih, a poznace je po SMIRENOSTI (islamu) svojih srca i presretnom treperenju svojih dusa...