Željko Komšić: Kad igraju Hrvatska i BiH, navijam za Bosnu!

Post Reply
nineac

Post by nineac »

Mislim da se iz njegovih postova vidi da od prosvjetljenja nema nista :x
vlado986

#202 Kreten Dodik

Post by vlado986 »

Zaboravio sam napisati u prethodnom postu, da je u ponedjeljak navečer na HTV-u gostovao Dodik. To je valjda prvi put da je on na HTV-u uživo. On je tokom cijele emisije provocirao ("ne znam zašto se toliko malo ljudi vraća, ovom prigodom pozivam da se vrate"); a na zadnje novinarsko pitanje: Da igraju nogomet BiH i Srbija za koga bi navijao?

Odgovor je bez ustručavanja bio da bi tada navijao za Srbiju. Svaki komentar je suvišan, kao što bi i usporedba njega i Komšića bila suvišna.

Na slično pitanje jednako odgovaraju i hrvatski Srbi u Podunavlju (Baranja i okolica Vukovara). E, ali Srbi iz Knina malo drugačije razmišljaju i malo su oprezniji.

U čemu je razlika??

Srbi iz Knina su "dobili po tamburi", a iz Vukovara nisu. Naime, taj dio tzv. "RSK" je reintegriran u Hrvatsku tek početkom 1998. godine, makar je prema potpisanom sporazumu trebao pripasti sredinom 1996. Naravno, Srpi su maksimalno otezali, a međunarodna zajednica je "progledavala kroz prste".

Kad Dodik i slični njemu "dobiju po tamburi" (pravnim aktima da se ugasi RS, ne oružjem), pa će valjda doći na vlast neki Srbi građanskog usmjerenja.
repeater

Post by repeater »

-Kad igraju reprezentacije Hrvatske i BiH, za koga navijate?
-Zašto nemate domovnicu?
ko je smisljao ova pitanja/optuzbe: ivo miro jovic?
moj savjet komsicu, u buduce na ovakve budalestine odgovaraj mudro i jednostavno: boli vas kurac.
mala-i

Post by mala-i »

repeater wrote:
-Kad igraju reprezentacije Hrvatske i BiH, za koga navijate?
-Zašto nemate domovnicu?
ko je smisljao ova pitanja/optuzbe: ivo miro jovic?
moj savjet komsicu, u buduce na ovakve budalestine odgovaraj mudro i jednostavno: boli vas kurac.
pitanja jesu bila provokativna ali to je vjerovatno ono sto interesuje hrvatsku javnost jer moras priznati da je kuriozitet nakon onih koji su do sad predstavljali hrvate u predsjednistvu :)
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Evo citam, rek'o Puljic kardinal, da Zeljko ne valja.
Boze sacuvaj...
danas

Post by danas »

GandalfSivi wrote:Evo citam, rek'o Puljic kardinal, da Zeljko ne valja.
Boze sacuvaj...
pu, pu zeljko... :x
pa kako ce valjat, zena mu sabina gluho bilo i daleko :x nek nas sacuvaju isusimarija... :shock:
repeater

Post by repeater »

da, to mi je jasno. ali to ne opravdava ovakva pitanja. u ostalom, kao clan predsjednistva bih i bosanac zar je on mogao drukcije odgovoriti na ova pitanja. a bojim se, da se jutarnji list zbog ciste senzacijze nadao ovakvim odgovorima. jebes to.
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Mrmak wrote:Vidis, i ja sam Hrvat po svom rodjenju kao i sva familija mi i ne nosam to kao znacku o reveru.
Nisam glasao za Komsica (a pogotovo ne za Jovica) pa mi je opet drago da je tip pobijedio. Ako nista drugo, civilizovan je i zna kako da se ponasa.
Da ti je tesko u Travniku vjerujem. Nije lako nikome pa tako ni tebi. Ne zato sto si Hrvat vec zato sto je sva drzava(ili ono sto mi definismo pod time) u glibu a nije bas da su za sve komunjare krive. Nema ih vec odavno, samo sto ti to mozda nisi primjetio.

Moja kompletna familija je bukvalno nestala iz Bos.Posavine al' je poprilicno blentavo ubjedjivati me kako su za to krivi samo oni drugi kada savrseno znam da je glavni krivac za to bio u Zagrebu.
Za njega i njemu slicne smo bili samo sitnis, kusur u trgovini al' treba jos vode proci ispod mostova dok se ta istina provari.

Kuce moje familije su popljackali i popalili momci iz Zadra no kako znamo pricu da HV nikada nije ratno djelovala u Bosni ovo je samo moja halucinacija.
Sto bi zapjevali becarci :
"...Posavino ostala mi pusta
prodala te iskrivita usta...

Na kraju krajeva, zar nismo i mi ubijali, zar nismo i mi silovali, zar nismo i mi konc-logore drzali i ko zna koliko majki u crno zavili u ime hrvatskog jedinstva i tisucljetnog sna? Mi smo se samo branili, drugi su za sve krivi? Komunjare, balije, cetnici....

Jesi li se zapitao nije li mozda previse zla posijano i previse neduzne krvi proliveno u tvoje ime da bi sad pretendovao tek tako nosati dres cro-tima u sredini u kojoj si.

Domoljublje se ne iskazuje time za koga ces navijati vec koliko si hrabar boriti se za istinu pa cak i ako su u toj istini oni u koje se zaklinjes crnji od samoga vraga. Nije lako al' sto prije odrecitujemo "mea culpa", ne zbog recitacije, vec zbog ubjedjenja svima ce nam mozda biti mrvicu bolje.
@Mrmak, imaš moje duboko poštovanje.
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Mrmak wrote:Vidis, i ja sam Hrvat po svom rodjenju kao i sva familija mi i ne nosam to kao znacku o reveru.
Nisam glasao za Komsica (a pogotovo ne za Jovica) pa mi je opet drago da je tip pobijedio. Ako nista drugo, civilizovan je i zna kako da se ponasa.
Da ti je tesko u Travniku vjerujem. Nije lako nikome pa tako ni tebi. Ne zato sto si Hrvat vec zato sto je sva drzava(ili ono sto mi definismo pod time) u glibu a nije bas da su za sve komunjare krive. Nema ih vec odavno, samo sto ti to mozda nisi primjetio.

Moja kompletna familija je bukvalno nestala iz Bos.Posavine al' je poprilicno blentavo ubjedjivati me kako su za to krivi samo oni drugi kada savrseno znam da je glavni krivac za to bio u Zagrebu.
Za njega i njemu slicne smo bili samo sitnis, kusur u trgovini al' treba jos vode proci ispod mostova dok se ta istina provari.

Kuce moje familije su popljackali i popalili momci iz Zadra no kako znamo pricu da HV nikada nije ratno djelovala u Bosni ovo je samo moja halucinacija.
Sto bi zapjevali becarci :
"...Posavino ostala mi pusta
prodala te iskrivita usta...

Na kraju krajeva, zar nismo i mi ubijali, zar nismo i mi silovali, zar nismo i mi konc-logore drzali i ko zna koliko majki u crno zavili u ime hrvatskog jedinstva i tisucljetnog sna? Mi smo se samo branili, drugi su za sve krivi? Komunjare, balije, cetnici....

Jesi li se zapitao nije li mozda previse zla posijano i previse neduzne krvi proliveno u tvoje ime da bi sad pretendovao tek tako nosati dres cro-tima u sredini u kojoj si.

Domoljublje se ne iskazuje time za koga ces navijati vec koliko si hrabar boriti se za istinu pa cak i ako su u toj istini oni u koje se zaklinjes crnji od samoga vraga. Nije lako al' sto prije odrecitujemo "mea culpa", ne zbog recitacije, vec zbog ubjedjenja svima ce nam mozda biti mrvicu bolje.
@Mrmak, imaš moje duboko poštovanje.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Tomislav MO wrote:
DaysleepeR wrote:yole reci mi da li ti govoris rijeci kao:

- dućan
- kat
- temelj

ili govoriš

- radnja, granap
- sprat
- podloga, osnova
Eee, jako smo se izolirali, jako. :roll:

Kako mi sad para uši granap, sprat, kafa, ne biste vjerovali :D
E Tomo zao mi je sto si se ti upecao.

Naime, dućan, kat i temelj su samo neki od turcizama u hrvatskom jeziku.

Cisto dokaz besmislice da ne postoji jasna dinstikcija izmedju jezika na ovim prostorima iako neki to zele da nasilu stvore.

Bosanski jezik je po meni jezik koji sadrzi i srpski i hrvatski i turcizme kao i rijeci perzijskog porijekla.

Turcizam je usvojenica u hrvatskom jeziku porijeklom iz turskog jezika, koji je utjecao na sve jezike prostora na kojem se rasprostiralo Osmansko Carstvo u srednjem vijeku.

Turcizmi su najčešći u štokavskom narječju, a rijetki u drugim narječjima. Mnogi su turcizmi prihvaćeni u standardnom jeziku, neki su rasprostranjeni samo regionalno i dijalektalno, a neki su potisnuti iz upotrebe.

Neki primjeri za turcizme ušle u standardni jezik:

* bakar < tur. bakır
* boja < tur. boya
* bubreg < tur. böbrek
* budala < tur. budala
* čarapa < tur. çorap
* čelik < tur. çelik
* dućan < tur. dükkân
* džep < tur. cep
* jastuk < tur. yastık
* jogurt < tur. yoğurt
* kat < tur. kat
* kula < tur. kule
* kutija < tur. kutu
* majmun < tur. maymun
* pamuk < tur. pamuk
* pekmez < tur. pekmez
* pilić < tur. piliç
* rakija < tur. rakı
* sapun < tur. sabun
* sat < tur. saat
* šećer < tur. şeker
* temelj < tur. temel
* torba < tur. torba
Rijeci perzijskog porijekla:

Glagoli

-ati, -anti, pehlevijski glagolski korijeni biti, perz. budan – konjugacija:

književni govorni
sam, jesam perz. hastam hasam
si, jesi perz. hasti hasi
je perz. hast ili ast -e
smo, jesmo perz. hastim hasim
ste, jeste perz. hastid hasid
su, jesu perz. hastand hasand

* dati, perz. dadan, prezentska osnova: deh < srednjoperz. prezentska osnova dad < staroperz. prezentska osnova data-, imenica: dade
* derati, perz. daridan, prezentska osnova: dar
* čamiti, perz. čamidan, prezentska osnova: čam
* goriti, perz. goridan ili gor gereftan, prezentska osnova: gor, imenica gorre
* htjeti, perz. hāstan – konjugacija:

hoć(u) perz. xāh(am)
hoć(eš) perz. xāh(i)
hoć(e) perz. xāh(ad)
hoć(emo) perz. xāh(im)
hoć(ete) perz. xāh(id)
hoć(e) perz. xāh(and)

* kušati, pokušati, perz. kušidan, prezentska osnova: kuš
* lajati, staroperz. lāidan, prezentska osnova: lāj
* lizati, perz. lisidan, prezentska osnova: lis
* napisati, pisati, perz. neveštan ili nebeštan, prezentska osnova: nevis < pehlevijski perz. ni-pis < staroperz. ni-piš prefiks: ni + korijen: pais
* njušiti, novoperz. njušidan, prezentska osnova: njuš < perz. prezentska osnova: niyōš- < pehlevijski staroperz. prezentska osnova: niγōš < staroperz. prezentska osnova: nigauš
* peći, staroperz. pazidan, prezentska osnova: paz, < pehlevijski perz. glagolski korijen pačati-
* pohati, perz. pohtan (pazidan), prezentska osnova: paz, < pehlevijski perz. glagolski korijen pačati-
* živjeti, perz. zistan, prezentska osnova: zi < srednjoperz. Ziwistan prezentska osnova: ziw < staroperz. Žiwistan, prezentska osnova: živ

[uredi]

Imenice

* adrija, perz. daryā : more < srednjoperz. drayab < staroperz. drayah
* Bog , staroperz. bağ < sanskrit bağ
* ban, avestijski pāna < perz. bān: sufiks koji znači čuvar
* brat, perz. baradar < srednjoperz. brad(ar) < staroperz. bratar
* čuča, perz. đuđe
* jesen, perz. hazān
* kolač, perz. koluče (vrsta kolača)
* kuća, perz. kuče (kujče): malo naselje, staroperz. kuša, kušan
* govedar, perz. gāvdār (gāv: govedo, krava + dār: prezentska osnova od infinitiva daštan «imati, držati»)
* mater, perz. i srednjoperz. mādar < staroperz. matar
* miš, perz. muš
* mozak, perz. magz < srednjoperzijski mazg < staroperzijski mazga-
* nov, perz. nov < srednjoperz. nōg < staroperz. nava-
* obrva, perz. abru (u množini: abrovān)
* pazuh, perz. bazu (nadlaktica)
* pusa, perz. bus, buse
* stan, perz. –stān (sufiks za mjesto): obitavalište, mjesto, npr. Armanestān: zemlja Armena (Armenija), Ozbakestān: zemlja Uzbeka (Uzbekistan)
* uši, perz. guš < srednjoperz. goš < staroperz. Guša
* vjetar, perz. bād < srednjoperz. vāt < staroperz. vāta
* žena, perz. i srednjoperz. zan < staroperz. žan
* zima, perz. zemestān: zem + sufiks za mjesto, lokaciju stān < sanskrit hima: snijeg, hladnoća (himalaya: stan snijega, tamo gdje snijeg obitava)

[uredi]

Brojevi

* dvjesto, perz. dvist, devist
* jedan, perz. (jek)dāne (književni), jedāne ili jedune (govorni) : jedan, komad nečega

hrvatski perzijski [[sanskrt]] avestijski

jedan, jek < eka < aeva
dva, do < dva < dva
tri, se < tri < thri
četiri, čahar < čatvar < čathwar
pet, panđ < panča < panča
šest, šeš < šaš < xšvaš
sedam, haft < sapta < hapta
osam, hašt < ašta < ašta
devet, noh < nava < nava
deset, dah < dasa < dasa

[uredi]

Prijedlozi

* iz (od), perz. az
* do, perz. tā

[uredi]

Pridjevi

* tanak, perz. tang
* više, perz. biš
* znan, perz. šenās < avestijski žnatar
* baština, perz. bāstān

[uredi]

Sufiksi

* -ar, perz. kar ili gar: sufiks za zanimanje, kao u imenicama govedar, limar, itd. ili u perzijskom gāvdār lahimkār ili lahimgar itd.

[uredi]

Upitne zamijenice

* ča (što), perz. če ili či npr. ča je? perz. (govorni) či-je?
* ko (tko), perz. ki npr. ko (tko) je? perz. (govorni) ki-je?

[uredi]

Upitni prilog

* kuda, perz. kođā (kodja)

[uredi]

Mjesni prilozi

* ondje, perz. ānđā (onđā) ili āndjā (ondjā)
* ovdje, staroperz. avadā: ovdje
Prema tome, apsurd je jezicna podjela, pogotovo u BiH.

Sve je to bosanski jezik, cak je i hrvatski kojim govore HDZ-ovci prilicno razlicit od hrvatskog koji se govori u Hrvatskoj, pogotovo u Dalmaciji.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Samo da kazem da se manete @yoleta jer on ocito samo prica gluposti i ne moze da se pomiri sa cinjenicom da je na BiH izvrsena agresija i genocid, i SA HRVATSKE STRANE, i on ocito samo fura svoje nacional-fasisticke parole i dokazano LAZE jer je na drugoj temi rekao da "kuca iz inostranstva" kada ga je neko ispravio oko kvakica a sada kaze da je u Travniku pa onda da je isao u etnicki cistu bosnjacku skolu pa onda ne znam ni sam sta... Kako god obradovah se kad rece da ce ako Bog da biti u Hrvatskoj, kad za nju i navija pa puce od bjesa kad to ne radi Komsic i slomi se sto mu je zena Bosnjakinja, pa cak izmislja sad ne znam kakve price....

Samo za te yole:
Image
cevapXXL

Post by cevapXXL »

mr__bosnjak wrote:Samo da kazem da se manete @yoleta jer on ocito samo prica gluposti i ne moze da se pomiri sa cinjenicom da je na BiH izvrsena agresija i genocid, i SA HRVATSKE STRANE, i on ocito samo fura svoje nacional-fasisticke parole i dokazano LAZE jer je na drugoj temi rekao da "kuca iz inostranstva" kada ga je neko ispravio oko kvakica a sada kaze da je u Travniku pa onda da je isao u etnicki cistu bosnjacku skolu pa onda ne znam ni sam sta... Kako god obradovah se kad rece da ce ako Bog da biti u Hrvatskoj, kad za nju i navija pa puce od bjesa kad to ne radi Komsic i slomi se sto mu je zena Bosnjakinja, pa cak izmislja sad ne znam kakve price....

Samo za te yole:
Image
Tooooooo kralju :-)

yole gledaj na datum!!!
mala-i

Post by mala-i »

repeater wrote:da, to mi je jasno. ali to ne opravdava ovakva pitanja. u ostalom, kao clan predsjednistva bih i bosanac zar je on mogao drukcije odgovoriti na ova pitanja. a bojim se, da se jutarnji list zbog ciste senzacijze nadao ovakvim odgovorima. jebes to.
jbg senzacija prodaje novine.jos ako je u naslovu ili podnaslovu ili na naslovnici eto ti punog pogotka...
zakon trzista...nazalost...
sarayewo

Post by sarayewo »

yole wrote:Nije problem za koga navija,ja bar mislim da svatko moze navijati za koga hoce,njegov izbor i to mi ne smeta,ali kad kaze da govori bosanski jezik e to mu ne mogu oprostiti,to je umjetni jezik nastao poslije rata od jedne nacije.
Balavac neobrazovani, mozda ti ovaj forum i dobro dodje da nesto novo naucis...

Image

Edit: Izvinjenje, povukao me za jezik... Nisam vidio da je bosnjak vec stavio sliku...
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

DaysleepeR wrote: E Tomo zao mi je sto si se ti upecao.

Naime, dućan, kat i temelj su samo neki od turcizama u hrvatskom jeziku.
Da, i? Postoje turcizmi, germanizmi i razni drugi izmi, nitko nije tvrdio da ih nema. :roll:
DaysleepeR wrote: Cisto dokaz besmislice da ne postoji jasna dinstikcija izmedju jezika na ovim prostorima iako neki to zele da nasilu stvore.
Nitko to ne stvara silom. Sam hrvatski narod u BiH želi da govori hrvatskim jezikom. Jedina prisila koja postoji dolazi od strane Bošnjaka koji bi silom nametnuli nešto što Hrvati ne žele.
DaysleepeR wrote: Bosanski jezik je po meni jezik koji sadrzi i srpski i hrvatski i turcizme kao i rijeci perzijskog porijekla.
To je lijepo, drago mi je zbog bošnjačkog jezika.
DaysleepeR wrote: Prema tome, apsurd je jezicna podjela, pogotovo u BiH.
Sve je to bosanski jezik, cak je i hrvatski kojim govore HDZ-ovci prilicno razlicit od hrvatskog koji se govori u Hrvatskoj, pogotovo u Dalmaciji.

Možda je to tebi apsurd, ali ti nemaš pravo braniti nekome da kaže koji je njegov jezik. Moj jezik je hrvatski i tako će ostati dok sam živ. Tvoje je da to prihvatiš. Ako ti pak smeta više jezika, a u ostalom ionako misliš da je sve jedan jezik i da to nije bitno, onda i ti govori hrvatski i neće biti jezične podjele među nama.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Boze sacuvaj...
Kardinal je bio OGAVAN.... neko bi m utrebao objasniti da je BiH sekularna drzava, a onda ga opalit rjecnikom po glavi dok ne utuvi sebi u glavu sta znaci SEKULARNA....

i po njemu i po jovicu samo hrvat iz reda HDZa moze biti legitimni clan predsjednistva...fuj....
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

mIRCerka wrote:
Boze sacuvaj...
Kardinal je bio OGAVAN.... neko bi m utrebao objasniti da je BiH sekularna drzava, a onda ga opalit rjecnikom po glavi dok ne utuvi sebi u glavu sta znaci SEKULARNA....

i po njemu i po jovicu samo hrvat iz reda HDZa moze biti legitimni clan predsjednistva...fuj....
Puljić nije rekao da Željko ne valja nego da ga nije izabrao hrvatski narod. Je li moguće da ne možete to shvatiti? Mislim da se samo pravite blesavi. :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Tomislav MO wrote:
mIRCerka wrote:
Boze sacuvaj...

Puljić nije rekao da Željko ne valja nego da ga nije izabrao hrvatski narod. Je li moguće da ne možete to shvatiti? Mislim da se samo pravite blesavi. :D
1. Nadji komplet njegov govor pa onda reci da nije rekao da ne valja
2. PULJICU , ako ni Reisu, NIJE MJESTO U POLITICI I TU JE KRAJ SVAKE DISKUSIJE.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

mIRCerka wrote:
Tomislav MO wrote:
mIRCerka wrote: Kardinal je bio OGAVAN.... neko bi m utrebao objasniti da je BiH sekularna drzava, a onda ga opalit rjecnikom po glavi dok ne utuvi sebi u glavu sta znaci SEKULARNA....

Je li moguće da ne možeš shvatiti? :lol:

PROČITAJ govor, evo ti vijest na http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=42263

Je li ili nije Komšić dobar se ne spominje, spominje se samo da je izabran zbog nepravednog zakona i da ga nije izabrao hrvatski narod.

Ajde citiraj gdje je rekao da Komšić ne valja? :P
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Tomislav MO wrote:
mIRCerka wrote:
Tomislav MO wrote: Puljić nije rekao da Željko ne valja nego da ga nije izabrao hrvatski narod. Je li moguće da ne možete to shvatiti? Mislim da se samo pravite blesavi. :D
Je li moguće da ne možeš shvatiti? :lol:

PROČITAJ govor, evo ti vijest na http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=42263

Je li ili nije Komšić dobar se ne spominje, spominje se samo da je izabran zbog nepravednog zakona i da ga nije izabrao hrvatski narod.

Ajde citiraj gdje je rekao da Komšić ne valja? :P
izvini, ja sam ga slusala na TV, prepricavanje mi nije milo....btw, ja nisam cula da je rekao ono LEGALNO AL NIJE LEGITIMNO i iskreno da ti kazem, ovo nije prvi put da Puljic fura HDZ politiku...
:D

jos jednom, PULJICU JE MJESTO ZA OLTAROM NE ZA POLITICKOM GOVORNICOM....
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

mIRCerka wrote: izvini, ja sam ga slusala na TV, prepricavanje mi nije milo....btw, ja nisam cula da je rekao ono LEGALNO AL NIJE LEGITIMNO i iskreno da ti kazem, ovo nije prvi put da Puljic fura HDZ politiku...

Vidi joj priče slušala, pa evo dao sam ti link, pa mi označi gdje je to rekao.

Znači, dogovorili smo se da Puljić nije to rekao? ;)
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Tomislav MO wrote:
mIRCerka wrote: izvini, ja sam ga slusala na TV, prepricavanje mi nije milo....btw, ja nisam cula da je rekao ono LEGALNO AL NIJE LEGITIMNO i iskreno da ti kazem, ovo nije prvi put da Puljic fura HDZ politiku...

Vidi joj priče slušala, pa evo dao sam ti link, pa mi označi gdje je to rekao.

Znači, dogovorili smo se da Puljić nije to rekao? ;)
Bilo na BHT1 vijestima....ja slusala Kardinala....
valjda vise vjerujem svojim ocima i ushima, nego pricam ti pricu prepricavanju....

tomislave, ono sto imas izmedju usiju je mozak, i to se treba koristiti za vise stvari od disi, jedi i glasaj za SVOJE...
Dont Let

Post by Dont Let »

Tomislav MO wrote: Ako ti pak smeta više jezika, a u ostalom ionako misliš da je sve jedan jezik i da to nije bitno, onda i ti govori hrvatski i neće biti jezične podjele među nama.
Kako mi smatramo da je sve to jedan jezik, po našem onda i ti govoriš bosanski! A mi uz bosanski i hrvatski! :) Je li ti sad srce na mjestu? Ili baš hoćeš da nas vrbuješ, pa da "zvanično" kažemo da je hrvatski?
nineac

Post by nineac »

Tomislave de mi reci koji kurac ima on davat misljenje ko treba predstavljat hrvatski narod??? On je kardinal a ne politicar!
leonard

#225 Re: Željko Komšić: Kad igraju Hrvatska i BiH, navijam za Bos

Post by leonard »

sunroof wrote:Intervju novoizabranog hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine

• Reakcije hrvatskih stranaka na vaš izbor bile su oštre, sve do najava da bi to moglo obnoviti zahtjeve za trećim entitetom. Hoćete li se u tom slučaju osjećati odgovornim?

- Ne. Neka se oni koji to potežu samo sjete Herceg Bosne i Hrvatske samouprave Ta dva velika propala projekta naštetila su prije svega Hrvatima, i ne treba im treći. Hrvati u BiH trebaju na svakom dijelu teritorija biti jednakopravni i konstitutivni, to nositi u sebi i tako se osjećati.

• Spomenuli ste Herceg Bosnu, kako procjenjujete politiku Hrvatske prema BiH u zadnjih 15 godina?

- Znatno se promijenila nabolje. Očekivan je i daljnji razvoj u duhu dobrosusjedstva, a ono je dvosmjerno. Ne možemo se mi na ovim prostorima ponašati po principu, kako to kod nas u Bosni kažu, dobro je ako komšiji crkne krava. Nije dobro ako komšiji crkne, i tvoja će crknuti.

• Kako komentirate odnos vlasti RH prema izborima u BiH?

- Posljednje izjave gospodina Sanadera i gospodina Mesića pokazuju da su to politički izrazito mudri i pametni ljudi. Jedino zbog situacije u kakvoj smo mi, u cijeloj regiji, to nekome može izgledati nenormalno, ali za mene je to sasvim normalna reakcija čelnih ljudi Hrvatske.

• Jeste li već dobili čestitke iz Hrvatske?

- Naravno, iz naše sestrinske stranke SDP-a, i od mojih prijatelja u institucijama u Hrvatskoj, ali službene čestitke ne možete očekivati prije službene potvrde izbora. Čestitaju mi iz Hercegovine i drugih prostora za koje moji protukandidati misle da su ekskluzivno njihovi.

• Vesna Pusić je upozorila kako je dobro vidjeti da se BiH kreće u građanskom smjeru, ali da vi kao hrvatski član Predsjedništva BiH morate voditi računa i o interesima Hrvata.

- Svakako, to se podrazumijeva, i nikad nije ni bilo sporno ni za mene ni za SDP BiH. Svjestan sam odgovornosti prema biračima i prema hrvatskom narodu, ali nemojte mi uzimati kao minus to što osjećam odgovornost i prema svima ostalima; mislim da je to dobro za BiH.

Paradoks! Kako moze zastupati interese biraca i Hrvata.

• Slažete li se s ocjenama hrvatskih političara da su Hrvati u BiH kao najmalobrojniji ugroženi?

- Pa oni su bili vlast svih ovih godina, treba njih pitati što su učinili da to tako ne bude? Nažalost, živimo u zemlji u kojoj na tako mnogo mjesta ljudi osjećaju tu nepravdu; nekad zbog imena i podrijetla, nekad zbog ekonomskog statusa. Zato su važne ustavne promjene. Taj osjećaj nepravde među ljudima treba ozbiljno razmotriti. Treba poslušati ono što ljudi pričaju, i oni to definitivno mogu očekivati od mene.

• Kad igraju reprezentacije Hrvatske i BiH, za koga navijate?

- Za BiH, naravno.

• A Hrvati u BiH?

- Bit ću realan, velik dio ih navija za Hrvatsku, ali promijenit će se i to, uvjeren sam.

• Na koji način?

- Pa BiH je domovina Hrvata. Bosanskohercegovački Hrvati su bosanskohercegovački Hrvati. Ovo je njihova zemlja, razumijete?

Hrvat sam, ali nemam domovnicu
• Kako se nacionalno izjašnjavate?

- Ja sam Hrvat po rođenju. Kršten sam u crkvi Svetog Ante na Bistriku, no ateist sam iako je moja obitelj iznimno vjernički raspoložena. Nemam putovnicu ni domovnicu, moja žena ima domovnicu a zove se Sabina.

• Zašto je nemate?

- Zato što imam državljanstvo i pasoš BiH. Ovdje se preko domovnice procjenjuje patriotizam, ali nemojmo si lagati, pitanje domovnice i putovnice u BiH je vrlo praktična stvar jer se s hrvatskim dokumentima može putovati bez viza. Osjećam kao svoju obvezu imati pasoš BiH. Ovo je moja zemlja, na kraju krajeva.

Kako neko moze priznavati izvjesne principe, a opravdavati krsenje istih u isto vrijeme. Da li Sabina osjeca BiH kao svoju zemlju? Paradoks!

• Napadaju vas da ne govorite hrvatski.

- Govorim kako su me otac i mati naučili i apsolutno se dobro razumijem sa svima. Znam ja riječi siječanj, veljača ožujak, travanj, čak i razumijem što one znače, ali govorim jezikom koji su me roditelji naučili.

• Kako taj jezik nazivate?

- Najradije ga nazivam bosanskim.

http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/c ... c,45011.jl
Post Reply