Cuj suplje?! De mi ba reci jednu bosansku firmu? Stranci su sve pokupovali po bosni, ama bas sve. To su sve strana ulaganja. Dijaspora i ljudi sa vana da dignu ruke od bosne ... eto odmah novoga rata. I da nekazem kad bi se bosna opet digla na noge, jer poslje 15 godina jos je u stanju na koljenima, gdje je u pravoj pozi da pusi k_rac.Pearl wrote:jebo lud zbunjenogStari wrote:Eih...ovo mi vec pocinje liciti na diskusiju nedostojnu ovog foruma. Jedni se zale da ne vidjese ni pare prebijene od dijasporskih sredstava ....? Pa ....lutko Bechina ...otvori, ako zelis dijasporske pare, cevabdzinicu, burekdzinicu, slasticarnicu, dzamiju, kafanu, salon za masazhu (napucaj to sve sa raskosnim stereo uredjajem na kojem se vrte svabski , svicarski, svedski i austrougarski m rock'n'rol motivi ....i eto ti rahatluka) ....ili ako ti je mrsko zajebavati se sa tim glupostima ....udaj se za dijaspocra.... i eto para i investicija (ko schodera)![]()
![]()
jel ja trazim te pare? NE!!!
ne zelim da mi neko soli pamet i govori da on treba da ucestvuje u odlucivanju o stanju u Bosni na osnovu toga sto mi zivimo od para koje nam on/oni salju...
ja zivim od svog rada, hvala lijepo, i nicija "sadaka" mi ne treba, pogotovo sto on smatra da time ima pravo da odlucuje o mojoj i sudbini ljudi koji ovdje, za razliku od njih, zive...
prijatelja koji zive vani imam jako puno, koji mi ne sole pamet kako JA treba da zivim, niti mi govore da ja od njihovih para i ulaganja prezivljavam...
Majku li im j*b*m!
-
rashid
-
_BosanaC
Poslao sam ti ja jednu Bosansku firmurashid wrote:Cuj suplje?! De mi ba reci jednu bosansku firmu? Stranci su sve pokupovali po bosni, ama bas sve. To su sve strana ulaganja. Dijaspora i ljudi sa vana da dignu ruke od bosne ... eto odmah novoga rata. I da nekazem kad bi se bosna opet digla na noge, jer poslje 15 godina jos je u stanju na koljenima, gdje je u pravoj pozi da pusi k_rac.Pearl wrote:jebo lud zbunjenogStari wrote:Eih...ovo mi vec pocinje liciti na diskusiju nedostojnu ovog foruma. Jedni se zale da ne vidjese ni pare prebijene od dijasporskih sredstava ....? Pa ....lutko Bechina ...otvori, ako zelis dijasporske pare, cevabdzinicu, burekdzinicu, slasticarnicu, dzamiju, kafanu, salon za masazhu (napucaj to sve sa raskosnim stereo uredjajem na kojem se vrte svabski , svicarski, svedski i austrougarski m rock'n'rol motivi ....i eto ti rahatluka) ....ili ako ti je mrsko zajebavati se sa tim glupostima ....udaj se za dijaspocra.... i eto para i investicija (ko schodera)![]()
![]()
ne zelim da mi neko soli pamet i govori da on treba da ucestvuje u odlucivanju o stanju u Bosni na osnovu toga sto mi zivimo od para koje nam on/oni salju...
ja zivim od svog rada, hvala lijepo, i nicija "sadaka" mi ne treba, pogotovo sto on smatra da time ima pravo da odlucuje o mojoj i sudbini ljudi koji ovdje, za razliku od njih, zive...
prijatelja koji zive vani imam jako puno, koji mi ne sole pamet kako JA treba da zivim, niti mi govore da ja od njihovih para i ulaganja prezivljavam...
A ako nastavis tako narasce ti kamate
-
Reina
ja ni u blizoj ni u daljoj rodbini ne znam nikog da prima ista (mislim na neku tu crkavicu) od nekog ko je vani... pa dobro mogu reci kad procitam sta se pise i Bogu hvala....
al' ono sto je istina je da vi vise kukate da nemate nego ovi ljudi u Bosni,
ovo iskreno pisem .... a i ovo samo da kazem
pljuvanja po Bosni sam se vise nacitala od "dijaspore" mada ja ipak mislim da su to neki nedobronamjerni ljudi koji ne zele dobro inace Bosancima i Hercegovcima pa to ne uzimam za ozbiljno. 
al' ono sto je istina je da vi vise kukate da nemate nego ovi ljudi u Bosni,
ovo iskreno pisem .... a i ovo samo da kazem
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Jel ti poma¾e¹ Bosnu ili poma¾e¹ svoju familiju isto onako kako bi je pomagao i da su u Sjevernoj Pizdi Materini? Ko ti daje pravo da zine¹ bilo ¹ta o DR®AVI Bosni i Hercegovini kad od tvog "bosankluka" koristi ima samo tvoja u¾a familija?rashid wrote:Cuj suplje?! De mi ba reci jednu bosansku firmu? Stranci su sve pokupovali po bosni, ama bas sve. To su sve strana ulaganja. Dijaspora i ljudi sa vana da dignu ruke od bosne ... eto odmah novoga rata. I da nekazem kad bi se bosna opet digla na noge, jer poslje 15 godina jos je u stanju na koljenima, gdje je u pravoj pozi da pusi k_rac.Pearl wrote:jebo lud zbunjenogStari wrote:Eih...ovo mi vec pocinje liciti na diskusiju nedostojnu ovog foruma. Jedni se zale da ne vidjese ni pare prebijene od dijasporskih sredstava ....? Pa ....lutko Bechina ...otvori, ako zelis dijasporske pare, cevabdzinicu, burekdzinicu, slasticarnicu, dzamiju, kafanu, salon za masazhu (napucaj to sve sa raskosnim stereo uredjajem na kojem se vrte svabski , svicarski, svedski i austrougarski m rock'n'rol motivi ....i eto ti rahatluka) ....ili ako ti je mrsko zajebavati se sa tim glupostima ....udaj se za dijaspocra.... i eto para i investicija (ko schodera)![]()
![]()
-
vodolija_33
buraz, pošto vidim da poznaješ problematiku i način na koji se BH problem može riješiti, ja te pozivam - dođi i povedi nas u bolju budućnost... bit ćemo ti zahvalniBECHO wrote:Nemaju se dijasporci sta opravdavat ovima sto su ostali dole. Da su isti mogli, otisli bi rado preko grane i bili bi mozda gore galamdzije od nekih pojedinaca koji se javljaju na forumu. Ali dok ima dijasporaca, bice i onih dole koji zive od hadije, tj. od onog dolara ili franka sto mu posalje rodjo iz Kanade ili Svice, dok on frajercina gleda meksicke sapunice po vas cijeli dan i *ebe mater dijaspori po kaficima. Da ste imalo sposobni (ovi dole sto zive) k'o sto niste, napravili bi neku mini revoluciju, uzeli bi krampove u ruke i skidali lagano s qrca one koji vam ispiru mozak tolike godine. Ali nejse, dok god buraz salje donaciju iz dijaspore, *ebo krizu i revoluciju, *ebo izbore i glasacke listice. Jel tako? Tako je!

-
Reina
ztluhcs wrote:Jel ti pomažeš Bosnu ili pomažeš svoju familiju isto onako kako bi je pomagao i da su u Sjevernoj Pizdi Materini? Ko ti daje pravo da zineš bilo šta o DRŽAVI Bosni i Hercegovini kad od tvog "bosankluka" koristi ima samo tvoja uža familija?rashid wrote:Cuj suplje?! De mi ba reci jednu bosansku firmu? Stranci su sve pokupovali po bosni, ama bas sve. To su sve strana ulaganja. Dijaspora i ljudi sa vana da dignu ruke od bosne ... eto odmah novoga rata. I da nekazem kad bi se bosna opet digla na noge, jer poslje 15 godina jos je u stanju na koljenima, gdje je u pravoj pozi da pusi k_rac.Pearl wrote: jebo lud zbunjenog![]()
![]()
jest vala pomazu tamo neku jadu kojoj zaista treba pomoc i opet joj to nabija na nos po forumu to je meni fujjj, a ako ste tako parli i sposobni pa kupite vi te firme i preduzeca a ne da kupuju raznorazni lobiji i stranci...
eto vi ste sposobni i zelite dobro Bosni pa BUJRUM dokazite
-
rashid
Pa da i tebi pomognem? Nemoj mi zivce vuci .... GAMAD!ztluhcs wrote:Jel ti pomažeš Bosnu ili pomažeš svoju familiju isto onako kako bi je pomagao i da su u Sjevernoj Pizdi Materini? Ko ti daje pravo da zineš bilo šta o DRŽAVI Bosni i Hercegovini kad od tvog "bosankluka" koristi ima samo tvoja uža familija?rashid wrote:Cuj suplje?! De mi ba reci jednu bosansku firmu? Stranci su sve pokupovali po bosni, ama bas sve. To su sve strana ulaganja. Dijaspora i ljudi sa vana da dignu ruke od bosne ... eto odmah novoga rata. I da nekazem kad bi se bosna opet digla na noge, jer poslje 15 godina jos je u stanju na koljenima, gdje je u pravoj pozi da pusi k_rac.Pearl wrote: jebo lud zbunjenog![]()
![]()
-
Pearl
kako da shvatis vise: MI VAMA NISTA NE TRAZIMO!!!!!!!!!! ti/vi sami poturate izjave da mi od vas i vaseg novca zivimo... to ti govoris, a ne mi...rashid wrote:
Pa da i tebi pomognem? Nemoj mi zivce vuci .... GAMAD!
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Ti pomozi prvo sam sebi... A poslije razmisli za¹to se pola dijaspore sad ne potuca po azilantskim domovima od nemila do netraga veæ se kurèi sa dvojnim dr¾avljanstvima...rashid wrote:Pa da i tebi pomognem? Nemoj mi zivce vuci .... GAMAD!ztluhcs wrote:Jel ti poma¾e¹ Bosnu ili poma¾e¹ svoju familiju isto onako kako bi je pomagao i da su u Sjevernoj Pizdi Materini? Ko ti daje pravo da zine¹ bilo ¹ta o DR®AVI Bosni i Hercegovini kad od tvog "bosankluka" koristi ima samo tvoja u¾a familija?rashid wrote: Cuj suplje?! De mi ba reci jednu bosansku firmu? Stranci su sve pokupovali po bosni, ama bas sve. To su sve strana ulaganja. Dijaspora i ljudi sa vana da dignu ruke od bosne ... eto odmah novoga rata. I da nekazem kad bi se bosna opet digla na noge, jer poslje 15 godina jos je u stanju na koljenima, gdje je u pravoj pozi da pusi k_rac.
-
mr2
Kolika je naša pomoć Bosni i Hercegovini
Šaljemo milijardu eura kući!
Mile Lasić
Teško je ući u trag na koji način se prate različiti novčani tokovi po bijelom svijetu, ali eto eksperti Ujedinjenih naroda su utvrdili da približno jednu milijardu eura mi Bosanci i Hercegovci rasuti po svijetu šaljemo svojima i na taj način svojoj zemlji. Ako je taj podatak tačan slijedi pitanje: šta on znači? Je li to mnogo ili je to malo što tzv bih dijaspora čini za svoje i za svoju BiH?
U Bosanskoj pošti smo nedavno pisali o vrlo znakovitom izvještaju Globalne komisije Ujedinjenih naroda o migracijama («The Global Commission on International Migration”), u kojem je, između ostalog, konstatirano da je međunarodna zajednica propustila do sada pojmiti puni potencijal migracija. U ovom izvještaju je kazano, kao što se čitatelji vjerojatno sjećaju, da su prihodi koje migranti dostavljaju svojim familijama u zemljama podrijetla često veći i značajniji od domaćih ili stranih investicija u tim zemljama, u pravilu nerazvijenim ili zemljama u razvoju.
Ove ocjene su, pak, u potpunosti potvrđene i u upravo prezentiranom godišnjem izvještaju Svjetske banke, sa sjedištem u Washingtonu. U njemu se, naime, također kaže da je u 2005. godini 200 miliona ljudi iz cijelog svijeta živilo i radilo u inozemstvu, te da su ti ljudi poslali samo u prošloj godini rodbini u zemlje iz kojih potječu cijelih 232 milijarde dolara!
U «Global Economic Prospects», kako se izvještaj Svjetske banke zove, kaže se, također, da su migranti slanjem novca rodbini postali najznačajniji faktor privrednog rasta u zemljama iz kojih potječu. Prema podacima SB, prošle je godine oko 70% od ovih 232 milijarde dolara stiglo baš u nerazvijene zemlje, među kojima su, na žalost, i Bosna i Hercegovina i druge zemlje Zapadnog Balkana. Tih 167 milijardi dolara je, kako je već naznačeno, veća suma od one koje zemlje u razvoju godišnje prime u formi pomoći zemljama u razvoju. U najvećem broju ovih zemalja migrantski ili iseljenički novac predstavlja nerijetko i glavni izvor kapitala. U nekima od njih ta suma dostiže čak trećinu bruto-društvenog proizvoda, kao što je to slučaj sa Moldavijom, Lesotom ili Bosnom i Hercegovinom, navodi se u izvještaju SB za 2005. godinu..
Najveće sume iseljeničkog novca pristižu u Indiju, Kinu i Meksiko, kaže Jan Hillered, šef banke Western Union za Srednju Evropu. Kada je riječ o doseljenicima u Njemačku, objašnjava pomenuti Hillered, oni najviše novca šalju u zemlje bivše Jugoslavije i bivšeg Sovjetskog Saveza, te, naravno, u Tursku. Kao što je znano, naši ljudi dostavljaju novac rodbini na razne načine, ali i preko banke Western Union, koja jedina garantira transfer novca u istom danu. (Potpisnik ovih redova nema, naravno, namjeru praviti besplatnu reklamu za „Western Union“, ali se ovoj financijsakoj kući, koja egzistira više od 130 godina, mora priznati da je neuporediva što se tiče dostave novca iz inozemstva i u Bosnu i Hercegovinu.)
Svjetska banka smatra da su takse za transfer novca jednostavno previsoke i da je u ovom sektoru neophodna konku-rencija. Popratne pristojbe od 10% do 15% od ukupne sume poslatog novca su jednostavno previsoke. No, poseban je problem, upozoravaju stručnjaci SB, što poslati novac nema poželjan i očekivani pozitivan utjecaj na privrede zemalja u koje se šalje, jer nerijetko nedostaje efikasan financijski sektor u tim zemljama, koji bi bio u stanju da zadrži novac i stavi ga na raspolaganje investitorima. Ovako poslati novac, po riječima Floriana Vadeana iz Instituta za migracije u Hamburgu, odlazi prevashodno u konzum. Potrošnja se zadovoljava uvozom, što znači da se transferirani novac od rodbine iz inozemstva ne koristi za izgradnju privrednih kapaciteta u zemlji. Florian Vadean misli da bi upravo ovaj novac, pametno uložen, mogao između ostalog, povećati kreditnu sposobnost dotičnih zemalja.
U međuvremenu su i bh. ekonomski stručnjaci potvrdili navode u izvještaju Svjetske banke i ove teze. Oni su apsolutno suglasni da najmanje milijardu eura godišnje stigne u BiH iz skoro dvomilijunske bh. dijaspore, ako se u to šaroliko društvo ubroje svi ljudi iz BiH, koji su iz nje otišli u nekoliko migrantskih valova, uključivo ovaj posljednji. Mnogi misle, pak, da je riječ i o mnogo, mnogo većoj sumi. «Naravno, priznat ćete da se radi o vrlo značajnom iznosu i to na neki način popravlja platni bilans zemlje. Znači, dovodi ga u određenu ravnotežu u odnosu na ovaj trgovinski deficit, koji je jako naglašen.», kazao je za „Njemački val“ („Deutsche Welle“) profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu dr Fikret Hadžić. «Procjenjuje se da oko dvije trećine ovih sredstava završava na formalnom tržištu, odnosno u formalnom sektoru kroz različite nivoe jačanja potražnje za različitim proizvodima kod nas. Radi se o transferima koji se pored ostalog transferiraju rodbini koja je ostala ovdje ili se radi o određenim investicijama i znači dio tih sredstava ili dobar iznos tih sredstava uključen je u formalni sektor gdje se opet kroz tražnju za određenim proizvodima i uslugama u Bosni i Hercegovini doprinosi njenom razvoju», kazao je dr Hadžić.
Ovaj je ekonomski stručnjak ukazao i na znanu činjenicu, o kojoj se nerado govori, da se, naime, znatan dio državnog proračuna puni upravo novcem bh. iseljenika, najviše kroz kupovinu takozvanih «trajnih potrošnih dobara», posebno kupovinom nekretnina, odnosno devastiranih objekata i zemljišta, te namještaja i bijele tehnike. I upravo je to jedan od razloga porasta cijena nekretnina u Bosni i Hercegovini, kaže dr Hadžić. Po njegovom mišljenju, „relativno malo novca se u Bosnu i Hercegovinu šalje putem banaka, jer nema se dovoljno povjerenja u taj segment poslovanja, pa novac u Bosnu i Hercegovinu uglavnom dolazi takozvanim individualnim, odnosno neformalnim kanalima“.
U razgovoru za „Deutsche Welle“ ekonomista Mustafa Hajrić iz njemačkog Düsseldorfa je ukazao, pak, na još jednu izuzetno značajnu činjenicu vezanu za transfer novca iz dijaspore u zemlju. Po njegovom mišljenju, «dijaspora je faktor socijalnih stabilnosti u Bosni i Hercegovini, jer s onim primanjima koja naš narod trenutno ima ne mogu ni deset dana izdržati“. Hajrić priznaje da govori i iz svog iskustva, jer samo on „izdržava trenutno tri do četiri porodice“ u BiH, a to nije rijedak slučaj. Po njegovim računicama, oko pola milijuna naših iseljenika šalje novac više-manje stalno u BiH, pa se tek u ovom svijetlu dade sagledati kako veliki novčani iznosi dolaze iz dijaspore u zemlju. Država, zasigurno, uopće ne bi mogla funkcionirati bez tih sredstava, koja su poslana da se potroše i da narod od toga živi, tvrdi Hajrić. On je uvjeren da dijeli radost brojnih ljudi u dijaspori što mogu takvo što da pruže, jer time ljudi „odrađuju dio svojih obaveza i odgovornosti prema državi i prema svom narodu“.
Dodajmo uz njegove riječi samo toliko, na ovaj način se, u stvari, i potvrđuje patriotizam, onaj pravi, a ne gnjili i prazni, „bosnoljupstvo“ na isprazan način, koje nikoga ništa ne košta, ali ničemu niti ne doprinosi. Ako je to tako, mislim, evo još jednog validnog argumenta za pritisak iz dijaspore na vlasti u BiH da dijaspori konačno osiguraju mjesto u državnom parlamentu, i na drugim nivoima vlasti u zemlji, naravno, kao što je to već slučaj u Republici Hrvatskoj, i ne samo tamo.
http://www.bosniskpost.no
Šaljemo milijardu eura kući!
Mile Lasić
Teško je ući u trag na koji način se prate različiti novčani tokovi po bijelom svijetu, ali eto eksperti Ujedinjenih naroda su utvrdili da približno jednu milijardu eura mi Bosanci i Hercegovci rasuti po svijetu šaljemo svojima i na taj način svojoj zemlji. Ako je taj podatak tačan slijedi pitanje: šta on znači? Je li to mnogo ili je to malo što tzv bih dijaspora čini za svoje i za svoju BiH?
U Bosanskoj pošti smo nedavno pisali o vrlo znakovitom izvještaju Globalne komisije Ujedinjenih naroda o migracijama («The Global Commission on International Migration”), u kojem je, između ostalog, konstatirano da je međunarodna zajednica propustila do sada pojmiti puni potencijal migracija. U ovom izvještaju je kazano, kao što se čitatelji vjerojatno sjećaju, da su prihodi koje migranti dostavljaju svojim familijama u zemljama podrijetla često veći i značajniji od domaćih ili stranih investicija u tim zemljama, u pravilu nerazvijenim ili zemljama u razvoju.
Ove ocjene su, pak, u potpunosti potvrđene i u upravo prezentiranom godišnjem izvještaju Svjetske banke, sa sjedištem u Washingtonu. U njemu se, naime, također kaže da je u 2005. godini 200 miliona ljudi iz cijelog svijeta živilo i radilo u inozemstvu, te da su ti ljudi poslali samo u prošloj godini rodbini u zemlje iz kojih potječu cijelih 232 milijarde dolara!
U «Global Economic Prospects», kako se izvještaj Svjetske banke zove, kaže se, također, da su migranti slanjem novca rodbini postali najznačajniji faktor privrednog rasta u zemljama iz kojih potječu. Prema podacima SB, prošle je godine oko 70% od ovih 232 milijarde dolara stiglo baš u nerazvijene zemlje, među kojima su, na žalost, i Bosna i Hercegovina i druge zemlje Zapadnog Balkana. Tih 167 milijardi dolara je, kako je već naznačeno, veća suma od one koje zemlje u razvoju godišnje prime u formi pomoći zemljama u razvoju. U najvećem broju ovih zemalja migrantski ili iseljenički novac predstavlja nerijetko i glavni izvor kapitala. U nekima od njih ta suma dostiže čak trećinu bruto-društvenog proizvoda, kao što je to slučaj sa Moldavijom, Lesotom ili Bosnom i Hercegovinom, navodi se u izvještaju SB za 2005. godinu..
Najveće sume iseljeničkog novca pristižu u Indiju, Kinu i Meksiko, kaže Jan Hillered, šef banke Western Union za Srednju Evropu. Kada je riječ o doseljenicima u Njemačku, objašnjava pomenuti Hillered, oni najviše novca šalju u zemlje bivše Jugoslavije i bivšeg Sovjetskog Saveza, te, naravno, u Tursku. Kao što je znano, naši ljudi dostavljaju novac rodbini na razne načine, ali i preko banke Western Union, koja jedina garantira transfer novca u istom danu. (Potpisnik ovih redova nema, naravno, namjeru praviti besplatnu reklamu za „Western Union“, ali se ovoj financijsakoj kući, koja egzistira više od 130 godina, mora priznati da je neuporediva što se tiče dostave novca iz inozemstva i u Bosnu i Hercegovinu.)
Svjetska banka smatra da su takse za transfer novca jednostavno previsoke i da je u ovom sektoru neophodna konku-rencija. Popratne pristojbe od 10% do 15% od ukupne sume poslatog novca su jednostavno previsoke. No, poseban je problem, upozoravaju stručnjaci SB, što poslati novac nema poželjan i očekivani pozitivan utjecaj na privrede zemalja u koje se šalje, jer nerijetko nedostaje efikasan financijski sektor u tim zemljama, koji bi bio u stanju da zadrži novac i stavi ga na raspolaganje investitorima. Ovako poslati novac, po riječima Floriana Vadeana iz Instituta za migracije u Hamburgu, odlazi prevashodno u konzum. Potrošnja se zadovoljava uvozom, što znači da se transferirani novac od rodbine iz inozemstva ne koristi za izgradnju privrednih kapaciteta u zemlji. Florian Vadean misli da bi upravo ovaj novac, pametno uložen, mogao između ostalog, povećati kreditnu sposobnost dotičnih zemalja.
U međuvremenu su i bh. ekonomski stručnjaci potvrdili navode u izvještaju Svjetske banke i ove teze. Oni su apsolutno suglasni da najmanje milijardu eura godišnje stigne u BiH iz skoro dvomilijunske bh. dijaspore, ako se u to šaroliko društvo ubroje svi ljudi iz BiH, koji su iz nje otišli u nekoliko migrantskih valova, uključivo ovaj posljednji. Mnogi misle, pak, da je riječ i o mnogo, mnogo većoj sumi. «Naravno, priznat ćete da se radi o vrlo značajnom iznosu i to na neki način popravlja platni bilans zemlje. Znači, dovodi ga u određenu ravnotežu u odnosu na ovaj trgovinski deficit, koji je jako naglašen.», kazao je za „Njemački val“ („Deutsche Welle“) profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu dr Fikret Hadžić. «Procjenjuje se da oko dvije trećine ovih sredstava završava na formalnom tržištu, odnosno u formalnom sektoru kroz različite nivoe jačanja potražnje za različitim proizvodima kod nas. Radi se o transferima koji se pored ostalog transferiraju rodbini koja je ostala ovdje ili se radi o određenim investicijama i znači dio tih sredstava ili dobar iznos tih sredstava uključen je u formalni sektor gdje se opet kroz tražnju za određenim proizvodima i uslugama u Bosni i Hercegovini doprinosi njenom razvoju», kazao je dr Hadžić.
Ovaj je ekonomski stručnjak ukazao i na znanu činjenicu, o kojoj se nerado govori, da se, naime, znatan dio državnog proračuna puni upravo novcem bh. iseljenika, najviše kroz kupovinu takozvanih «trajnih potrošnih dobara», posebno kupovinom nekretnina, odnosno devastiranih objekata i zemljišta, te namještaja i bijele tehnike. I upravo je to jedan od razloga porasta cijena nekretnina u Bosni i Hercegovini, kaže dr Hadžić. Po njegovom mišljenju, „relativno malo novca se u Bosnu i Hercegovinu šalje putem banaka, jer nema se dovoljno povjerenja u taj segment poslovanja, pa novac u Bosnu i Hercegovinu uglavnom dolazi takozvanim individualnim, odnosno neformalnim kanalima“.
U razgovoru za „Deutsche Welle“ ekonomista Mustafa Hajrić iz njemačkog Düsseldorfa je ukazao, pak, na još jednu izuzetno značajnu činjenicu vezanu za transfer novca iz dijaspore u zemlju. Po njegovom mišljenju, «dijaspora je faktor socijalnih stabilnosti u Bosni i Hercegovini, jer s onim primanjima koja naš narod trenutno ima ne mogu ni deset dana izdržati“. Hajrić priznaje da govori i iz svog iskustva, jer samo on „izdržava trenutno tri do četiri porodice“ u BiH, a to nije rijedak slučaj. Po njegovim računicama, oko pola milijuna naših iseljenika šalje novac više-manje stalno u BiH, pa se tek u ovom svijetlu dade sagledati kako veliki novčani iznosi dolaze iz dijaspore u zemlju. Država, zasigurno, uopće ne bi mogla funkcionirati bez tih sredstava, koja su poslana da se potroše i da narod od toga živi, tvrdi Hajrić. On je uvjeren da dijeli radost brojnih ljudi u dijaspori što mogu takvo što da pruže, jer time ljudi „odrađuju dio svojih obaveza i odgovornosti prema državi i prema svom narodu“.
Dodajmo uz njegove riječi samo toliko, na ovaj način se, u stvari, i potvrđuje patriotizam, onaj pravi, a ne gnjili i prazni, „bosnoljupstvo“ na isprazan način, koje nikoga ništa ne košta, ali ničemu niti ne doprinosi. Ako je to tako, mislim, evo još jednog validnog argumenta za pritisak iz dijaspore na vlasti u BiH da dijaspori konačno osiguraju mjesto u državnom parlamentu, i na drugim nivoima vlasti u zemlji, naravno, kao što je to već slučaj u Republici Hrvatskoj, i ne samo tamo.
http://www.bosniskpost.no
-
Stari
MRAVOJED wrote:objašenje ne možeš dobitijer da mi se prvi put opširnije pisalo ne bih se ni javljao u šiframa
![]()
uostalom, i sam si sebi objasnio poantu.
a ako te pak muči to što niječem pravoNe osjecam ...barem ne prijeku potrebu...eto ako ces mi vjerovati...u BiH nisam bio ...evo vec 16-ta godina...glasao nisam ni jedan jedini put... toliko osjecam potrebu za mijesanjem.momku finom i kulturnom kakav sam i sam (ne sjećam se da sam spominjao nikakve mangupe
) da se miješa u buduće ljubavne zavrzlame ostavljenje mu djevojke
ha bože moj, ne kažem da me ne bi, ovako fina i kulturna, takve stvari kopkale
ali, ovako fin i kulturan, si ne bih dopustio nikakvu akciju u tom pogledu
ima li nade da sam udovoljio tvom zahtjevu za objašnjenjem
Nade definitivno ....ima.
Momak je naravno bio fin...i nije se on kurvao...nego je dosao drugi frajer i zajedno sa svojom rajom ... ga poslao po sibice ... u Novu Zelandiju. A curetak je ostao zabezeknut ...iznenadnim raspletom dogadjaja. Moguce se ti ne slazes sa mojim vidjenjem ....te romanse...no u redu je....slazemo se u principu....nakon 10-tak 15-tak godina ...nije preporucljivo mijesati se.
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
Pearl - ako covjek govori o Buzimu - opstini od 20.000 ljudi iz koje je ubijeno 500 muskaraca u ratu samo - mozda je i u pravu. Ne mozes se uvijek - iz svoje perspektive Sarajke - i svoje uze okoline - donositi generalno zakljucak. U tom gradu nema familije da nije izgubila nekog u ratu - dakle ostao je uvijek neko - o kome se treba brinuti, bilo da je starac ili dijete.Pearl wrote:kako da shvatis vise: MI VAMA NISTA NE TRAZIMO!!!!!!!!!! ti/vi sami poturate izjave da mi od vas i vaseg novca zivimo... to ti govoris, a ne mi...rashid wrote:
Ljudi - shvatite samo da iza monitora sjede ljudi od krvi i mesa. I da nije ovo Sci-Fic. igrica - vec da jedni drugim razdirete rane koje su nastale usljed rata - s manje bitnim stvarima.
Primarni problem BiH je jos uvijek u BiH. Zove se nacionalizam i cetnistvo. Dijaspora kako god da se ponasa - je reakcija na akciju istog toga nacionalizma. Kada za njega u BiH nadjete penicilin - vjeruj mi da ce mnogo toga i u dijaspori doci na svoje mjesto. Dokle god to nije tako - svi mi lutamo. I oni koji znaju pravo stanje na terenu i ne znaju sta da rade. I oni koji ne znaju pravo stanje na terenu i "znaju" sta da urade.
-
Pearl
ovdje je konstantno izvrcu postovi..:S:S:SNosferatu wrote:Pearl - ako covjek govori o Buzimu - opstini od 20.000 ljudi iz koje je ubijeno 500 muskaraca u ratu samo - mozda je i u pravu. Ne mozes se uvijek - iz svoje perspektive Sarajke - i svoje uze okoline - donositi generalno zakljucak. U tom gradu nema familije da nije izgubila nekog u ratu - dakle ostao je uvijek neko - o kome se treba brinuti, bilo da je starac ili dijete.Pearl wrote:kako da shvatis vise: MI VAMA NISTA NE TRAZIMO!!!!!!!!!! ti/vi sami poturate izjave da mi od vas i vaseg novca zivimo... to ti govoris, a ne mi...rashid wrote:
Ljudi - shvatite samo da iza monitora sjede ljudi od krvi i mesa. I da nije ovo Sci-Fic. igrica - vec da jedni drugim razdirete rane koje su nastale usljed rata - s manje bitnim stvarima.
Primarni problem BiH je jos uvijek u BiH. Zove se nacionalizam i cetnistvo. Dijaspora kako god da se ponasa - je reakcija na akciju istog toga nacionalizma. Kada za njega u BiH nadjete penicilin - vjeruj mi da ce mnogo toga i u dijaspori doci na svoje mjesto. Dokle god to nije tako - svi mi lutamo. I oni koji znaju pravo stanje na terenu i ne znaju sta da rade. I oni koji ne znaju pravo stanje na terenu i "znaju" sta da urade.
nemam snage vise da po 10 put objasnjavam da se ne misli na pomoc svojim najblizima nego na ta velika ulaganja iz dijaspore koja se spominju... a mi jos u velikim govnima.. pa se samo pitam gdje ta spomenuta ulaganja odose.. eto, npr ta milijarda iz prethodnog posta..
pricamo ocito na razlicitim valnim duzinama...
-
_BosanaC
Pokusavam se sjetiti koliko znam ljudi u BiH koji imaju nekoga "gore" koji salje njemu "dole" svaki mjesec odredjeni iznos.
I znam ih fakat puno.
Onda razmislim, koliko od tih ljudi ima ikakav posao? Njih mozda 20%.
A koliko ih moze raditi, ali nece, jer onaj "odozgo" salje njemu "dole" tako da mu je draze spavati do 12, sjediti po vazdan u kafanama i palamuditi kako je ovdje jebeno tesko i kako treba ici odavde jer, vidis, rodjak je otisao, snasao se, pa ima dovoljno da i njemu salje?
E, dijasporo, jebem vas glupe!!!
Ne zato sto saljete. Nego zato sto tom svom govnetu od rodjaka ne objasnite koliko se krvi ispisa da bi se zaradilo dovoljno da se zivi tamo negdje i plus da se izdrzava prav i zdrav konj u svojim dvadesetim godinama koji moze a nece da radi, u vecini slucajeva.
Cast izuzetcima, naravno.
Ali je zato bitno da vi ubjedjujete u glavnom one koji i ovdje krv pisaju svaki dan da bi radili i zaradili i hranili i bili nahranjeni i skolovali se i skolovali nekog drugog kako da im nije vas ne bi bilo ni njih.
Onih o kojima ja pricam i onako kao da nema. Cekaju pogodan trenutak da se ispare "gore". Jer poslove koje je sramota ovdje raditi a moze se i od njih zaraditi i zivjeti tamo nije a i rodjak ce poslati papire.
I znam ih fakat puno.
Onda razmislim, koliko od tih ljudi ima ikakav posao? Njih mozda 20%.
A koliko ih moze raditi, ali nece, jer onaj "odozgo" salje njemu "dole" tako da mu je draze spavati do 12, sjediti po vazdan u kafanama i palamuditi kako je ovdje jebeno tesko i kako treba ici odavde jer, vidis, rodjak je otisao, snasao se, pa ima dovoljno da i njemu salje?
E, dijasporo, jebem vas glupe!!!
Ne zato sto saljete. Nego zato sto tom svom govnetu od rodjaka ne objasnite koliko se krvi ispisa da bi se zaradilo dovoljno da se zivi tamo negdje i plus da se izdrzava prav i zdrav konj u svojim dvadesetim godinama koji moze a nece da radi, u vecini slucajeva.
Cast izuzetcima, naravno.
Ali je zato bitno da vi ubjedjujete u glavnom one koji i ovdje krv pisaju svaki dan da bi radili i zaradili i hranili i bili nahranjeni i skolovali se i skolovali nekog drugog kako da im nije vas ne bi bilo ni njih.
Onih o kojima ja pricam i onako kao da nema. Cekaju pogodan trenutak da se ispare "gore". Jer poslove koje je sramota ovdje raditi a moze se i od njih zaraditi i zivjeti tamo nije a i rodjak ce poslati papire.
-
mr2
evo pearl sta, kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu dr. Fikret Hadžić.
«Procjenjuje se da oko 2/3 ovih sredstava završava na formalnom tržištu, odnosno u formalnom sektoru kroz različite nivoe jačanja potražnje za različitim proizvodima kod nas. Radi se o transferima koji se pored ostalog transferiraju rodbini koja je ostala ovdje ili se radi o određenim investicijama i znači dio tih sredstava ili dobar iznos tih sredstava uključen je u formalni sektor gdje se opet kroz tražnju za određenim proizvodima i uslugama u Bosni i Hercegovini doprinosi njenom razvoju.»
Znatan dio državnog budžeta puni se upravo novcem bh. iseljenika, najviše kroz kupovinu takozvanih «trajnih potrošnih dobara», posebno kupovinom nekretnina, odnosno devastiranih objekata i zemljišta, te namještaja i bijele tehnike. I upravo je to jedan od razloga porasta cijena nekretnina u Bosni i Hercegovini.
Ekonomist Mustafa Hajrić, Düsseldorf: «Dijaspora je faktor socijalnih stabilnosti u Bosni i Hercegovini znajući da s onim pimanjima koja naš narod trenutno ima ne mogu ni deset dana izdržati. Znajući prema svom iskustvu, ja izdržavam trenutno tri do četiri porodice, onda izračunajte da oko 500 hiljada iseljenika šalje novac stalno, tek onda ćete imati jasnu sliku kako veliki novčani iznosi tamo odlaze. Država zasigurno uopće ne bi mogla funkcionirati bez tih sredstava koja su poslana da se potroše i da narod od toga živi. Mogu reći da sam u ime dijaspore jako sretan i zadovoljan da i mi jedan dio svojih obaveza i odgovornosti na taj način prema državi i prema svom narodu odrađujemo.»
«Relativno malo novca u Bosnu i Hercegovinu šalje se putem banaka, jer nema se dovoljno povjerenja u taj segment poslovanja. Novac u Bosnu i Hercegovinu uglavnom dolazi takozvanim individualnim, odnosno neformalnim kanalima.», kaže prof. dr. Hadžić.
«Još imamo jak osjećaj pripadnosti svojim porodiciama u domovini. Drugo bi bilo stvaranje uvjeta za povratak u slučaju naših ljudi koji su vani i planiraju penziju. To je neka srednja starosna struktura koja ima izraženu nostalgiju ili san povratka u domovinu i naravno ekonomska kriza od koje ni zapad nije imun.»
Gospodin Hajrić smatra da je iznos priliva dijasporskih sredstava u Bosnu i Hercegovinu znatno veći, jer je, kaže, bh. dijaspora ipak gotovo dvomilionska.
«Procjenjuje se da oko 2/3 ovih sredstava završava na formalnom tržištu, odnosno u formalnom sektoru kroz različite nivoe jačanja potražnje za različitim proizvodima kod nas. Radi se o transferima koji se pored ostalog transferiraju rodbini koja je ostala ovdje ili se radi o određenim investicijama i znači dio tih sredstava ili dobar iznos tih sredstava uključen je u formalni sektor gdje se opet kroz tražnju za određenim proizvodima i uslugama u Bosni i Hercegovini doprinosi njenom razvoju.»
Znatan dio državnog budžeta puni se upravo novcem bh. iseljenika, najviše kroz kupovinu takozvanih «trajnih potrošnih dobara», posebno kupovinom nekretnina, odnosno devastiranih objekata i zemljišta, te namještaja i bijele tehnike. I upravo je to jedan od razloga porasta cijena nekretnina u Bosni i Hercegovini.
Ekonomist Mustafa Hajrić, Düsseldorf: «Dijaspora je faktor socijalnih stabilnosti u Bosni i Hercegovini znajući da s onim pimanjima koja naš narod trenutno ima ne mogu ni deset dana izdržati. Znajući prema svom iskustvu, ja izdržavam trenutno tri do četiri porodice, onda izračunajte da oko 500 hiljada iseljenika šalje novac stalno, tek onda ćete imati jasnu sliku kako veliki novčani iznosi tamo odlaze. Država zasigurno uopće ne bi mogla funkcionirati bez tih sredstava koja su poslana da se potroše i da narod od toga živi. Mogu reći da sam u ime dijaspore jako sretan i zadovoljan da i mi jedan dio svojih obaveza i odgovornosti na taj način prema državi i prema svom narodu odrađujemo.»
«Relativno malo novca u Bosnu i Hercegovinu šalje se putem banaka, jer nema se dovoljno povjerenja u taj segment poslovanja. Novac u Bosnu i Hercegovinu uglavnom dolazi takozvanim individualnim, odnosno neformalnim kanalima.», kaže prof. dr. Hadžić.
«Još imamo jak osjećaj pripadnosti svojim porodiciama u domovini. Drugo bi bilo stvaranje uvjeta za povratak u slučaju naših ljudi koji su vani i planiraju penziju. To je neka srednja starosna struktura koja ima izraženu nostalgiju ili san povratka u domovinu i naravno ekonomska kriza od koje ni zapad nije imun.»
Gospodin Hajrić smatra da je iznos priliva dijasporskih sredstava u Bosnu i Hercegovinu znatno veći, jer je, kaže, bh. dijaspora ipak gotovo dvomilionska.
-
Pearl
@mr2, to ti profesor kaze, ja vidim cinjenicno stanje.. a ono je da nam privreda bas i ne cvjeta.. ponavljam, o izdrzavanju porodica ne govorimo..
@furlan: nije dijaspora kriva za sve
i niko im to ne kaze.. mi se hvatamo samo za izjave pojedinih da bismo mi svi pocrkali da nije njih, a pri tome oni ne misle na pomaganje svojim porodicama nego na ulaganje u privredu.. a privreda u klincu 
mozda ja nisam dobro skontala, pa cu da se povucem iz ove rasprave, ionako se vrtimo u krug, pa je sljedeci korak medjusobno pljuvanje, a to bih da izbjegnem..
lijep pozdrav
@furlan: nije dijaspora kriva za sve
mozda ja nisam dobro skontala, pa cu da se povucem iz ove rasprave, ionako se vrtimo u krug, pa je sljedeci korak medjusobno pljuvanje, a to bih da izbjegnem..
lijep pozdrav
-
Pearl
i to je ono sto _Bosanac govori: dok god djabajebarosi mogu da sjede za kaficom o tudjem trosku i kukaju, niko guzicom mrdnuti nece..A wrote:Privreda ne cvjeta, ali pogledaj - proizvodnje gotovo i nema, a jedine aktivnosti koje jos donose nesto - to su trgovina i usluge. Ako nema proizvodnje - odakle onda sredstva za kupovinu svih tih dobara? Ili drugacije - ako prestane taj priliv sredstava - onda ce i trgovina da zamre.Pearl wrote:@mr2, to ti profesor kaze, ja vidim cinjenicno stanje.. a ono je da nam privreda bas i ne cvjeta.. ponavljam, o izdrzavanju porodica ne govorimo..
-
_BosanaC
Upravo.A wrote:Privreda ne cvjeta, ali pogledaj - proizvodnje gotovo i nema, a jedine aktivnosti koje jos donose nesto - to su trgovina i usluge. Ako nema proizvodnje - odakle onda sredstva za kupovinu svih tih dobara? Ili drugacije - ako prestane taj priliv sredstava - onda ce i trgovina da zamre.Pearl wrote:@mr2, to ti profesor kaze, ja vidim cinjenicno stanje.. a ono je da nam privreda bas i ne cvjeta.. ponavljam, o izdrzavanju porodica ne govorimo..
Ali je problem u nepostojanju institucija, kao i nepostojanju volje, da neko od tih para napravi nesto sto ce biti samoodrzivo i da se pocne baviti bilo kakvom proizvodnjom. A i zasto bi, bolje popiti te pare u kafani jer rodjak ce poslati opet naredni mjesec isto toliko.
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
Pa u sta bi to ti Pearl investirala da si dijaspora?
Daj mi prijedloge konkretne? U sta - u zemlju koja nije drzava, a kad ce ne zna se? U rezim koji nema legalno-pravne kicme - a kad ce ne zna se? U podijeljenu i zavadjenu zemlju iz kojeg su te otjerali ili si sam pobjegao - napola lud a nacijelo divilji?
Ja ne vidim - da gradjni BiH - investiraju imalo drukcije nego dijaspora. Svi investirate sami u svoju guzicu. Ja jos nisam vidjeo - da su gradjani negdje - skupili pare - pa podigli dom penzionera u BiH npr. Ili izgradili neku fabriku. Jos to nisam cuo. Da je doslo 2000 ljudi i napravilo fabriku od svojih para. Valjda ne treba svakom golf 3-ca ni 4-ica? Ima i gradski prevoz, negdje nekad? A moze se i u busu sa oznojenim ici na more? Ili - ne ici nikako. Pa izvoli - pa ulazi. 10 godisnjih svojih - srokaj u privredu - pa nam javi kako ide.
Daj mi prijedloge konkretne? U sta - u zemlju koja nije drzava, a kad ce ne zna se? U rezim koji nema legalno-pravne kicme - a kad ce ne zna se? U podijeljenu i zavadjenu zemlju iz kojeg su te otjerali ili si sam pobjegao - napola lud a nacijelo divilji?
Ja ne vidim - da gradjni BiH - investiraju imalo drukcije nego dijaspora. Svi investirate sami u svoju guzicu. Ja jos nisam vidjeo - da su gradjani negdje - skupili pare - pa podigli dom penzionera u BiH npr. Ili izgradili neku fabriku. Jos to nisam cuo. Da je doslo 2000 ljudi i napravilo fabriku od svojih para. Valjda ne treba svakom golf 3-ca ni 4-ica? Ima i gradski prevoz, negdje nekad? A moze se i u busu sa oznojenim ici na more? Ili - ne ici nikako. Pa izvoli - pa ulazi. 10 godisnjih svojih - srokaj u privredu - pa nam javi kako ide.
-
_BosanaC
Hoces mi reci da neko, ko dobija redovno, svaki mjesec, odredjenu kolicinu novca, ne moze, ako nista drugo, dici kredit i zapoceti nesto sto je samoodrzivo?Nosferatu wrote:Pa u sta bi to ti Pearl investirala da si dijaspora?
Naravno, kod nas bi svi odmah da budu veliki direktori i da vozaju po mogucnosti turbo mega giga novo i nasminkano auto i da te pare sjebu u vlastitu guzicu.
-
Pearl
jel sad ovo pjanska, ono oko 4 ujutro, kad si vec pod stolomrashid wrote:Bilo kako bilo ja vas sve volim ... ama bas sve ... a najvise onoga ko moze samnom da pivu pije ... nemozes me platiti ... koliko mogu ja pive popiti.