Jos jedan dokaz hrvatske agresije i podjele BiH
-
Grom iz vedra neba
Ono sto znam je da je Republika Hrvatska rukovodila napadom na Gornji Vakuf, jer je bio od strateskog znacaja u Tudjmanovoj viziji Banovine s obzirom da Vakuf povezuje sjevernu hercegovinu sa srednjom bosnom.Liska wrote:Grome, jel znas nesto o gubicima Hrvata iz G. Vakufa u tome sukobu? Je li bilo stete na dijelu grada koji su drzali Hrvati? Ili da sacekamo nekoga iz G. Vakufa da se javi, on bi trebao najbolje znati.
Takodjer znam da je nezavisno od 300 ubijenih civila u gradu, ovdje ne govorim o braniteljima kojih je takodjer poginulo oko 300, bilo nekoliko masakara u kojima su pretezno operisali vojnici HVO-a (ne znam da li je Hrvatska imala veze s tim, ali se sada o tome raspravlja u Hagu), a to su zlocini u Uzricju, Hrasnici, Dusi, i u dijelu grada pod kontrolom HV.
I sto je kljucno u svemu tome, za rat u gornjem vakufu se sudi hrvatskom vrhu, jer se radilo o klasicnoj opsadi i terorisanju civila.
Ono sto takodjer znam iz licnih razgovora s ljudima, jeste da su hrvatske snage imale praksu da svoje civile prije napada na neki grad npr. novi travnik, vakuf, vitez i sl. posalju vani ili u hrvatsku, dok ne obave posao. u tome ih je pretezno savjetovala crkva.
-
Grom iz vedra neba
Franji Tudjmanu, Susku, Bobetku...sve crno na bijelo u optuznici Prlic i ostali, fino stoji: udruzeni zlocinacki poduhvat, naravno, njihova smrt ih ne amnestira od zlocina, zbog toga se tamo sudi u paketu, a ne pojedinacno, zato sto je zlocinaski poduhvat dio politike, a ne pojedinacni slucaj. Ovim koji su zivi ce se odrediti kazna prema stepenu ucesca u zlocinackom poduhvatu, ali i dalje ostaje zlocinacki poduhvat kao politicki, planirani, sistematski zlocin jedne politike.Liska wrote:Kome se to iz hrvatskog vrha sudi u Hagu? Kad kazes hrvatski vrh, onda mislim na Republiku Hrvatsku.
-
Liska
OK, grome kako god ti kazes. Cuj, sude mrtvim ljudima? Sto onda ne nastavise sa sudjenjem Milosevicu? Nego, da ipak sacekamo konacnu presudu. A kakva god bila, nista promjeniti nece. Jesu li presude Haskog suda promjenile prilike u RS-u? Nisu, niti ce. Nama svima je i dalje ostati ovdje i graditi zemlju zajedno, ako budemo znali i mogli.
-
Grom iz vedra neba
Liska, sudjenje politici prije svega, a ne mrtvim ljudima, da bi to razumio potrebno je da poznajes medjunarodno pravo.Liska wrote:OK, grome kako god ti kazes. Cuj, sude mrtvim ljudima? Sto onda ne nastavise sa sudjenjem Milosevicu? Nego, da ipak sacekamo konacnu presudu. A kakva god bila, nista promjeniti nece. Jesu li presude Haskog suda promjenile prilike u RS-u? Nisu, niti ce. Nama svima je i dalje ostati ovdje i graditi zemlju zajedno, ako budemo znali i mogli.
presude su itekako bitne, prije svega da se prestanemo konacno lagati, i da nam djeca uce istu historiju, mozda se ta historija nece pisati odmah sad, ali za 10-20 godina, te presude ce biti podloga historicarima cijelog svijeta, ovaj rat je dio svjetske historije, iz koje generacije koje dolaze treba da uce i da ne ponavljaju iste greske.
da bi se zemlja gradila, mora se graditi na istini i pravdi prije svega, a za rat u bih su odgovorne susjedne zemlje, koje su u svojim planovima ovu nasu zemlju poharale, s namjerom unistenja jednog miroljubivog naroda, jer im se ne uklapa u "vjerski" temelj evrope.
-
Liska
De, grome nemoj samo o medjunarodnom pravu i o njegovim principima koji vaze samo za balkanska i africka plemena! Presude su bitne, ali ovde se nikada nece uciti jedna historija. U stvari moze se uciti u skoli, ali ce djeca od svojih roditelja uciti neku drugu. Tako je bilo u i SFRJ, jedno se ucilo u skoli, a drugo u kuci. Pravda i istina su vazni, ali oni nisu princip na kome se gradi drzava. Jesu li mozda Amerikanci svoju drzavu napravili na pravdi i istini ili na genocidu nad Indijancima? Ili navedi mi barem jednu drzavu na svijetu koja u svoje postojanje i izgradnju nije utkala nevinu krv drugih i drugacijih? I navedi mi koja se to izvinula ili vratila stvari na vrijeme prije zlocina? A ja ti opet kazem, da je Tudjman namjeravao unistiti Bosnjake bas tako kako ti kazes, onda bi skupa sa Milosevicem krenuo u njihovo unistenje. Ili kako pravdati cinjenicu da je Armija BIH dobijala vojnu pomoc od VRS oko Mostara i zasto bi je dobijala ako su se Hrvati i Srbi dogovorili da ce unistiti Bosnjake? Zar nije bilo logicno da Srbi udare sa druge strane? Ili zar je samo Tudjman bio taj kome su smetali Bosnjaci? Nije li Europa inicirala i pothranjivala podjelu Bosne i Hercegovine? Sud u Hagu bi morao udariti i na raznorazne britanske lordove jer su oni direktno i indirektno ohrabrivali takvu politiku. Ali sve je to sada nebitno. Presude u Hagu nece nista promjeniti a na nama je da nadjemo nacin kako dalje. Cekajuci pravdu i istinu samo cemo se raspravljati tko je koga i kako ubio ili je li moje ubojstvo planirano a tvoje individualni cin. A zivot ne ceka, ide dalje.
-
vatra i voda
" Pravda i istina po tebi nisu princip na kome se gradi drzava " Onda su to nepravda i laz principi na kojima se gradi drzava.Na tome mozes graditi neku drzavu Liska ali Bosnu i Hercegovinu neces.Ti si covjek koji je definitivno i zvanicno stavio tacku i uzvicnik na svoju ljudskost na svoj karakter i na svoju misiju na ovom forumu .Tvoj posao je bio jalov od pocetka i ovo je samo kruuna tvog mesetarenja i spletkarenja kada si sam sebe nazvao lazovom i nepravednikom.I na kraju si zacinio " citat /Liska wrote:De, grome nemoj samo o medjunarodnom pravu i o njegovim principima koji vaze samo za balkanska i africka plemena! Presude su bitne, ali ovde se nikada nece uciti jedna historija. U stvari moze se uciti u skoli, ali ce djeca od svojih roditelja uciti neku drugu. Tako je bilo u i SFRJ, jedno se ucilo u skoli, a drugo u kuci. Pravda i istina su vazni, ali oni nisu princip na kome se gradi drzava. Jesu li mozda Amerikanci svoju drzavu napravili na pravdi i istini ili na genocidu nad Indijancima? Ili navedi mi barem jednu drzavu na svijetu koja u svoje postojanje i izgradnju nije utkala nevinu krv drugih i drugacijih? I navedi mi koja se to izvinula ili vratila stvari na vrijeme prije zlocina? A ja ti opet kazem, da je Tudjman namjeravao unistiti Bosnjake bas tako kako ti kazes, onda bi skupa sa Milosevicem krenuo u njihovo unistenje. Ili kako pravdati cinjenicu da je Armija BIH dobijala vojnu pomoc od VRS oko Mostara i zasto bi je dobijala ako su se Hrvati i Srbi dogovorili da ce unistiti Bosnjake? Zar nije bilo logicno da Srbi udare sa druge strane? Ili zar je samo Tudjman bio taj kome su smetali Bosnjaci? Nije li Europa inicirala i pothranjivala podjelu Bosne i Hercegovine? Sud u Hagu bi morao udariti i na raznorazne britanske lordove jer su oni direktno i indirektno ohrabrivali takvu politiku. Ali sve je to sada nebitno. Presude u Hagu nece nista promjeniti a na nama je da nadjemo nacin kako dalje. Cekajuci pravdu i istinu samo cemo se raspravljati tko je koga i kako ubio ili je li moje ubojstvo planirano a tvoje individualni cin. A zivot ne ceka, ide dalje.
" Cekajuci pravdu i istinu samo cemo se raspravljati ko je koga i kako ubio .......a zivot ne ceka nego ide dalje " Pa da sto ce nam pravda i istina kada je ona na Bosnjackoj strani , zaboravi agresiju i genocid i hajmo zapjevati jednu od Thompsona .......Zivot ide dalje , to je istina ali mi cemo paralelno sa zivotom traziti istinu i pravdu pa makar i umrli na tom putu pa ce to nastaviti oni koji dolaze i ako treba milon godina cemo je traziti Liska jer nama je pravda i istina svetinja i ona je iznad svega .Meni je potpuno jasno da je tebi i Praljku istina mrska a pravda nevazna ali nama nije , kao sto rekoh.
-
Liska
Spani malo sa tvojim definicijama moje moralnosti. Mislim, hebe mi se sta mislis o meni. I ne znam zasto meni spominjes Tompsona i Praljka? Nit ih volim nit ih cijenim. Ja sam Praljku 1993. godine rekao sta sam mislio i zbog toga sam degradiran u obicnog vojnika a sve je imalo posljedice i na moj kasniji zivot. Nego, kad vec spominjes pravdu i istinu reci mi drzavu koja je nastala na tome? Reci mi drzavu koja nije ubijala civile i nevine da bi nastala? Ima li je? Jesu li Amerikanci prvo cekali da osude svoj genocid nad Indijancima ili su to uradili jedno 200 godina poslije a u medjuvremenu su se razvijali? Jel mislis da mi mozemo drugacije ili cemo 200 godina cekati? A ja ti kazem da ti BiH neces izgraditi na istini i pravdi na nacin na koji mislis. Jer tvoja istina i pravda je, mozda, za onog drugo nepravda i neistina. Mozete se sto godina raspravljati cija je istina jaca ili veca, ali zemlju pokrenuti necete.
-
Qwert
Sve sto navodite ili se navodi su posljedice stanja na terenu sto opet ne umanjuje krivice odredjenih ljudi. Vazno se je osvrnuti na pocetak odnosno razlog sukoba hrvata i bosnjaka za koji je prije svega odgovorna engleska i jos neke druge obavestajne sluzbe. Jer, nije im odgovarao hrvatsko-bosnjacki zavez koji je bio garant opstanka Bosne prije svega Bosnjaka-muslimana. Tadasnja logika je prosto bila 2 naprema jedan i cekati dok srbija i hrvatska rijese 'muslimansko' pitanje...sreca, po nas, predugo je trajalo.
-
almassy
Ti jednostavno nisi normalan! Procitaj ponovo sta pises! Valjda svijet treba da evoluira, valjda treba nesto nauciti, ako vec nisi iz proslog rata ili 2 svjetskog rata... koja relativizacija...Ipak ostajem pri tome da su tvoja javljanja ovdje produkt lose savjesti, ti to najbolje znas!Liska wrote:Spani malo sa tvojim definicijama moje moralnosti. Mislim, hebe mi se sta mislis o meni. I ne znam zasto meni spominjes Tompsona i Praljka? Nit ih volim nit ih cijenim. Ja sam Praljku 1993. godine rekao sta sam mislio i zbog toga sam degradiran u obicnog vojnika a sve je imalo posljedice i na moj kasniji zivot. Nego, kad vec spominjes pravdu i istinu reci mi drzavu koja je nastala na tome? Reci mi drzavu koja nije ubijala civile i nevine da bi nastala? Ima li je? Jesu li Amerikanci prvo cekali da osude svoj genocid nad Indijancima ili su to uradili jedno 200 godina poslije a u medjuvremenu su se razvijali? Jel mislis da mi mozemo drugacije ili cemo 200 godina cekati? A ja ti kazem da ti BiH neces izgraditi na istini i pravdi na nacin na koji mislis. Jer tvoja istina i pravda je, mozda, za onog drugo nepravda i neistina. Mozete se sto godina raspravljati cija je istina jaca ili veca, ali zemlju pokrenuti necete.
-
zico
I šta misliš da li je svijet evoluirao u poz.smjeru, s obzirom na način na koji je nastala Republika Srpskaalmassy wrote:Ti jednostavno nisi normalan! Procitaj ponovo sta pises! Valjda svijet treba da evoluira, valjda treba nesto nauciti, ako vec nisi iz proslog rata ili 2 svjetskog rata... koja relativizacija...Ipak ostajem pri tome da su tvoja javljanja ovdje produkt lose savjesti, ti to najbolje znas!Liska wrote:Spani malo sa tvojim definicijama moje moralnosti. Mislim, hebe mi se sta mislis o meni. I ne znam zasto meni spominjes Tompsona i Praljka? Nit ih volim nit ih cijenim. Ja sam Praljku 1993. godine rekao sta sam mislio i zbog toga sam degradiran u obicnog vojnika a sve je imalo posljedice i na moj kasniji zivot. Nego, kad vec spominjes pravdu i istinu reci mi drzavu koja je nastala na tome? Reci mi drzavu koja nije ubijala civile i nevine da bi nastala? Ima li je? Jesu li Amerikanci prvo cekali da osude svoj genocid nad Indijancima ili su to uradili jedno 200 godina poslije a u medjuvremenu su se razvijali? Jel mislis da mi mozemo drugacije ili cemo 200 godina cekati? A ja ti kazem da ti BiH neces izgraditi na istini i pravdi na nacin na koji mislis. Jer tvoja istina i pravda je, mozda, za onog drugo nepravda i neistina. Mozete se sto godina raspravljati cija je istina jaca ili veca, ali zemlju pokrenuti necete.
-
almassy
Duhovit si!zico wrote:I šta misliš da li je svijet evoluirao u poz.smjeru, s obzirom na način na koji je nastala Republika Srpskaalmassy wrote:Ti jednostavno nisi normalan! Procitaj ponovo sta pises! Valjda svijet treba da evoluira, valjda treba nesto nauciti, ako vec nisi iz proslog rata ili 2 svjetskog rata... koja relativizacija...Ipak ostajem pri tome da su tvoja javljanja ovdje produkt lose savjesti, ti to najbolje znas!Liska wrote:Spani malo sa tvojim definicijama moje moralnosti. Mislim, hebe mi se sta mislis o meni. I ne znam zasto meni spominjes Tompsona i Praljka? Nit ih volim nit ih cijenim. Ja sam Praljku 1993. godine rekao sta sam mislio i zbog toga sam degradiran u obicnog vojnika a sve je imalo posljedice i na moj kasniji zivot. Nego, kad vec spominjes pravdu i istinu reci mi drzavu koja je nastala na tome? Reci mi drzavu koja nije ubijala civile i nevine da bi nastala? Ima li je? Jesu li Amerikanci prvo cekali da osude svoj genocid nad Indijancima ili su to uradili jedno 200 godina poslije a u medjuvremenu su se razvijali? Jel mislis da mi mozemo drugacije ili cemo 200 godina cekati? A ja ti kazem da ti BiH neces izgraditi na istini i pravdi na nacin na koji mislis. Jer tvoja istina i pravda je, mozda, za onog drugo nepravda i neistina. Mozete se sto godina raspravljati cija je istina jaca ili veca, ali zemlju pokrenuti necete.
Gledajmo ovako, ja zico u tebe ispalim 3 metka i ubijem te, dodju mi tvoji koji zele pravdu...onda im se kaze, pa ubojstava je oduvijek bilo...pogledajte svaki dan u novinama crnu kroniku, taj fenomen postoji oduvijek, neodvojiv je ljudskog karaktera...Bilo tko ko na bilo koji nacin relativizira 92 - 95 ima dobrih mentalnih problema, uvjetovanij najvjerojatnije losim odgojem zacinjenim vjersko-nazi mitovima. U tim glavama caruje balkanski KKK!
-
Liska
Smijesan si care. Ti ovdje spominjes neciji moral i losu savjest i prema tome izgleda da imas neki problem s tim kod sebe. Ja nijednom rijecju nisam spomenuo tvoj moral ili savjest, niti me to zanima. Ovo je forum a ne kutak za psihoanalizu. A svijet ne da nije evoluirao, nego je sve gori i gori. Ti ako to ne vidis, to je tvoj problem. Vidim nisi sposoban navesti nijednu drzavu koja nije nastala zlocinom? Nema je, nije postojala sem u utopiji filozofa. Ako je to tebi relativizacija, neka ti i ostane ali bi onda morao znati koje su to drzave nastale bez zlocina iza sebe, i koje su se to pokajale za taj zlocin i uradile sve da ga isprave? Ako ih slucajno i ima vrlo ih je malo. Vjeruj mi, BiH nece biti u tome broju. Ne zato sto nece, nego zato sto ne moze.almassy wrote:Ti jednostavno nisi normalan! Procitaj ponovo sta pises! Valjda svijet treba da evoluira, valjda treba nesto nauciti, ako vec nisi iz proslog rata ili 2 svjetskog rata... koja relativizacija...Ipak ostajem pri tome da su tvoja javljanja ovdje produkt lose savjesti, ti to najbolje znas!Liska wrote:Spani malo sa tvojim definicijama moje moralnosti. Mislim, hebe mi se sta mislis o meni. I ne znam zasto meni spominjes Tompsona i Praljka? Nit ih volim nit ih cijenim. Ja sam Praljku 1993. godine rekao sta sam mislio i zbog toga sam degradiran u obicnog vojnika a sve je imalo posljedice i na moj kasniji zivot. Nego, kad vec spominjes pravdu i istinu reci mi drzavu koja je nastala na tome? Reci mi drzavu koja nije ubijala civile i nevine da bi nastala? Ima li je? Jesu li Amerikanci prvo cekali da osude svoj genocid nad Indijancima ili su to uradili jedno 200 godina poslije a u medjuvremenu su se razvijali? Jel mislis da mi mozemo drugacije ili cemo 200 godina cekati? A ja ti kazem da ti BiH neces izgraditi na istini i pravdi na nacin na koji mislis. Jer tvoja istina i pravda je, mozda, za onog drugo nepravda i neistina. Mozete se sto godina raspravljati cija je istina jaca ili veca, ali zemlju pokrenuti necete.
-
almassy
Svijet nije gori i gori, vec je oduvijek bio grozan, pa valjda se treba truditi i napraviti better place...Tvoja relativizacija HB je direktno vezana za tvoja javljanja ovdje, prema tome tvoja podsvjest ako nije savjest te natjerala na to... A cim si pricao sa Slobodanom (Praljkom), i jos se hvalisao da si lazov i ljubitelj nepravde, zar se moze dublje otici?!?Liska wrote:Smijesan si care. Ti ovdje spominjes neciji moral i losu savjest i prema tome izgleda da imas neki problem s tim kod sebe. Ja nijednom rijecju nisam spomenuo tvoj moral ili savjest, niti me to zanima. Ovo je forum a ne kutak za psihoanalizu. A svijet ne da nije evoluirao, nego je sve gori i gori. Ti ako to ne vidis, to je tvoj problem. Vidim nisi sposoban navesti nijednu drzavu koja nije nastala zlocinom? Nema je, nije postojala sem u utopiji filozofa. Ako je to tebi relativizacija, neka ti i ostane ali bi onda morao znati koje su to drzave nastale bez zlocina iza sebe, i koje su se to pokajale za taj zlocin i uradile sve da ga isprave? Ako ih slucajno i ima vrlo ih je malo. Vjeruj mi, BiH nece biti u tome broju. Ne zato sto nece, nego zato sto ne moze.almassy wrote:Ti jednostavno nisi normalan! Procitaj ponovo sta pises! Valjda svijet treba da evoluira, valjda treba nesto nauciti, ako vec nisi iz proslog rata ili 2 svjetskog rata... koja relativizacija...Ipak ostajem pri tome da su tvoja javljanja ovdje produkt lose savjesti, ti to najbolje znas!Liska wrote:Spani malo sa tvojim definicijama moje moralnosti. Mislim, hebe mi se sta mislis o meni. I ne znam zasto meni spominjes Tompsona i Praljka? Nit ih volim nit ih cijenim. Ja sam Praljku 1993. godine rekao sta sam mislio i zbog toga sam degradiran u obicnog vojnika a sve je imalo posljedice i na moj kasniji zivot. Nego, kad vec spominjes pravdu i istinu reci mi drzavu koja je nastala na tome? Reci mi drzavu koja nije ubijala civile i nevine da bi nastala? Ima li je? Jesu li Amerikanci prvo cekali da osude svoj genocid nad Indijancima ili su to uradili jedno 200 godina poslije a u medjuvremenu su se razvijali? Jel mislis da mi mozemo drugacije ili cemo 200 godina cekati? A ja ti kazem da ti BiH neces izgraditi na istini i pravdi na nacin na koji mislis. Jer tvoja istina i pravda je, mozda, za onog drugo nepravda i neistina. Mozete se sto godina raspravljati cija je istina jaca ili veca, ali zemlju pokrenuti necete.
Hm, primjera u nedavnoj povijesti stavranja drzava mirnim putem... raspad URSS-a, balticke drzave, Ceska i Slovacka, u neka davna vremena Svicarska, Nizozemska, Belgija, kraljevina Tajland...Tema je agresija RH na BIH... I da, mozda ipak malo da se bacis na citanje medjunarodnog humanitarnog i kaznenog prava...pa se javi...mozda budes zvucao ozbiljnije...
-
Liska
Almassy, svijet nece nikada biti better place nego samo jos gore mjesto za zivljenje. Ako ti to vidis kao moje velicanje toga svijeta, to je opet tvoj problem. Ja samo zelim biti realan i ne zivjeti u iluzijama da ce se nesto dogoditi samo zato jer ja to zelim. Da ti ne kazem da je to tipicno djecje razmisljanje. A ja sam bio pripadnik HVO-a, dakle, prema Zakonu o obrani i nedavno usvojenom Zakonu o pravima boraca, branilac BiH, pa i organizator otpora ako vec hoces; prirodom posla imao sam, ponekad, kontakt sa Praljkom kao zapovjednikom HVO-a. O tome sta sam rekao neces nikada saznati, ali mi je bilo lakse, makar sam znao da letim iz vojske ili picim nazad u prasinare. Raspad SSSR-a ti i nije najbolji primjer, kao ni Tajland. Ceska i Slovacka su skoro pa izuzetak. Hajdmo nabrajati nastajanje Italije,Francuske, Njemacke, Turske, USA, Velike Britanije, Spanjolske, juznoamericke zemlje, kolonije u Africi, SFRJ i zbrajati koliko je tu nesretnika izgubilo glavu ili bilo protjerano. A tebi bi bilo bolje da se bacis na citanje medjunarodnog humanitarnog i kaznenog prava ne bi li konacno shvatio da ono vazi samo za male narode. To ti je sasvim dovoljno da shvatis koliko je i humanitarno i opredjeljeno za neku idealnu pravdu, a sto je cilj. Jos jednom ti napominjem da ja nisam sretan radi cinjenice da je svijet los i pokvaren, ali da je ne mogu negirati. Ako je to tebi podrska takvom svijetu, onda je to opet tvoj problem i problem tvoga zakljucivanja. Isto tako ako mislis prvo uspostaviti neku idealnu pravdu, koja ne postoji, u BiH pa tek onda graditi zemlju ostati ces i bez pravde i bez zemlje. Dok se mi raspravljamo o tome, prestigose nas sve zemlje a mi ostadosmo na zacelju Europe. Ako ce nam siromastvo i pravda koja stici nece, izgraditi zemlju, onda si u pravu. Samo mi nabroji jos neku zemlju koja se tim metodama digla na noge da bi bude lakse cekati.
-
vatra i voda
Istina je samo jedna i mi cemo je izganjati pa makar zemlju okrenuli.Poredjenje sa Ameriko je neozbiljno i infantilno.To opet mozes procitati samo na vescarnjkovom i slicnim hrvatskim i srpskim forumima .Liska wrote:Spani malo sa tvojim definicijama moje moralnosti. Mislim, hebe mi se sta mislis o meni. I ne znam zasto meni spominjes Tompsona i Praljka? Nit ih volim nit ih cijenim. Ja sam Praljku 1993. godine rekao sta sam mislio i zbog toga sam degradiran u obicnog vojnika a sve je imalo posljedice i na moj kasniji zivot. Nego, kad vec spominjes pravdu i istinu reci mi drzavu koja je nastala na tome? Reci mi drzavu koja nije ubijala civile i nevine da bi nastala? Ima li je? Jesu li Amerikanci prvo cekali da osude svoj genocid nad Indijancima ili su to uradili jedno 200 godina poslije a u medjuvremenu su se razvijali? Jel mislis da mi mozemo drugacije ili cemo 200 godina cekati? A ja ti kazem da ti BiH neces izgraditi na istini i pravdi na nacin na koji mislis. Jer tvoja istina i pravda je, mozda, za onog drugo nepravda i neistina. Mozete se sto godina raspravljati cija je istina jaca ili veca, ali zemlju pokrenuti necete.
Kad im spomenes genocid u bosni i odgovornost , kada Amerika trazi od od njih suradnju i izrucenje Den Hagu oni kazu " a sta ste vi radili indijancima " ma to je bedasto i infantilno ti to znas, ako ne znaju ucesnici serbien cafee.
Drugo indijanci su nestali a Bosanci nisu.Ja vrlo dobro znam da je moja istina za onog drugog laz.I u tome je srz ove nase diskusije .A ja znam da istina na kraju pobjedjuje.I jos nesto da si ti prijatelj hrvatskog naroda ne bi pisao sta pises.Ja ti garantiram da sam ja veci prijatelj hrvatskog naroda nego ti.Samo se smij .Ti nisi dorastao tome da priznas i da pogledas istini u oci.Nisi.Evo jednog primjera u prilog moje tvrdnje.Ko je veci prijatelj hrvatskog naroda .Vesna Pusic koja je rekla da je Hrvatska
izvrsila agresiju na bosnu i da je usvojena saborska deklaracija koja to porice lakrdija i neozbiljna stvar , ili , ili je veci prijatelj hr.naroda npr.....evo samo jednog zastupinika da uzmem Ljubu Cesica Rojsa koji kaze da agresije nije bilo nego ......bla bla , hajde stavi ove ljude na vagu i reci.Ako se pitas gdje si ti u svemu pome .Evo ja cu ti reci > Ti si blizi Rojsu i Seksu i Pasalicu po nekim ( ne po svim ) stvaovima nego li Pusicki i Mesicu .a @ Grom iz vedra neba je u ovoj prici Stipe Mesic ili Vesna Pusic.Kontas . Kuzis stari moj . ?
-
Grom iz vedra neba
HAG/DEN HAAG, 04.10.2006.
Akcija tajne službe Franje Tuđmana: Operacija "Haag"
http://www.sense-agency.com/ba/stream.p ... 8597&kat=6
Kako je, u cilju odbrane "nacionalnih interesa", Tuđmanova tajna služba sprečavala pojedine bosanske Hrvate da sarađuju sa tužilaštvom Tribunala i nastojala da "koordinira" odbrane Tihomira Blaškića i Darija Kordića kako međusobnim optuživanjem ne bi štetili "hrvatskoj stvari."
Uz podnesak u kojem obrazlaže protivljenje da se Hrvatskoj odobri status "prijatelja suda" na suđenju trojici hrvatskih generala optuženih za zločine tokom i nakon operacije "Oluja", tužilaštvo je priložilo dokument iz jula 1998. godine u kojem šef Hrvatske izvještajne službe (HIS) izveštava tadašnjeg predsednika Franju Tuđmana o "aktivnostima u svezi s provedbom Operativne akcije (OA) Haag". Te aktivnosti su, prema dokumentu, imale za cilj da spreče ugrožavanje nacionalnih interesa Hrvatske do kojih bi došlo usled eventualne nagodbe pojedinih optuženika sa tužilaštvom i nedovoljne koordinacije između branilačkih timova bosanskih Hrvata pred Tribunalom.
Pod oznakom "vrlo tajno" HIS navodi da će Hrvatska pomagati odbranu "svih optuženih Hrvata", ali da u isto vreme svi učesnici u procesima pred Tribunalom moraju da se pridržavaju pravila propisanih tim dokumentom. Ona nalažu da odbrana pojedinaca ne sme ugroziti interese Hrvatske, niti interese drugih optuženika. Ističe se da je namera tužilaštva da "uveže" politički zapovedni lanac koji bi od Tihomira Blaškića i Darija Kordića linijom Gojko Šušak – Mate Boban "sezao do predsednika Hrvatske".
HIS izražava bojazan da bi nagodbu sa tužilaštvom pre svih mogao da sklopi Zlatko Aleksovski, optužen za zločine u zatvoru Kaonik. Zato bi, navodi se u dokumentu, "trebalo utvrditi postojanje uvjeta da se pošalje osoba od povjerenja Zlatka Aleksovskog" koja će mu ukazati na potrebu da "ostane u ekipi" kao i da bi "eventualna nagodba njegove obrane sa tužiteljstvom, na štetu nekog drugog optuženika, bila štetna po njega samoga."
U izveštaju se ističe i "podozrivost" hrvatskih pritvorenika prema Dariju Kordiću zato što on "telefonski komunicira sa velikim brojem osoba o zbivanjima u tribunalu, odnosima među zatvorenicima i zbivanjima u srednjoj Bosni". Pritvorenici zato "izražavaju sumnju da postoji sporazum između Kordića i tužiteljstva". Upozorenje drugih pritvorenika da pripazi šta govori preko telefona nije, kako se konstatuje, "rezultiralo promenom Kordićevog ponašanja".
U dokumentu se ukazuje i na nezadovoljstvo Tihomira Blaškića prema hrvatskoj državi zbog "neplaćanja odvjetniku Hejmenu/Haymanu i nedostatka dokumentacije za potrebe obrane". Zato HIS zahteva efikasniju pomoć optuženicima kako bi se umanjilo njihovo nezadovoljstvo i sprečila eventualna saradnja sa tužilaštvom.
HIS, takođe, ukazuje na nužnost bolje koordinacije između "odvjetničkih timova u skladu sa zaštitom interesa Hrvatske", pre svega zbog međusobnog prebacivanja odgovornosti između odbrana Darija Kordića i Tihomira Blaškića optuženih za zločine u Lašvanskoj dolini. Zato je za koordinatora ta dva, ali i drugih branilačkih timova optuženih Hrvata, angažovan američki advokat Dejvid/David Rivkin, tadašnji pravni savetnik Republike Hrvatske. Pokušaj "koordinacije", međutim, nije doneo rezultate, što se moglo videti iz završne reči na suđenju Blaškiću kada je njegova odbrana krivicu za Ahmiće i druge zločine u srednjoj Bosni prebacila na Darija Kordića.
Predsednik Tuđman je u izveštaju HIS upozoren i da bi trebalo popraviti situaciju sa medijima jer "problematiku procesa pred tribunalom prezentiraju bez prethodnih konzultacija sa nadležnim državnim tijelima" što bi moglo dovesti do "neželjenih posljedica za položaj optuženih Hrvata, ali i za ukupan položaj Hrvatske".
-
Liska
Indijanci nisu nestali, ali su skoro unisteni, a kao cinjenica u Americi ne postoje. Pitaj prosjecnog Amerikance je li za vracanje Amerike u vrijeme prije dolaska bijelaca ili za nesto drugo? Ako cemo biti posteni, bijelci bi se trebali iseliti iz Amerike zbog pocinjenog genocida, ali im to ne pada na pamet! A vecernjakove i ine forume ne poznajem, jer ne idem na njih. Po meni ni Rojs ni Pusicka nisu prijatelji hrvatskog naroda, nego prijatelji svoje politicke karijere. Iako je pitanje moze li se Rojs kvalificarati kao politicar uopce. Sto god da rade, ne rade radi naroda nego radi sebe. Posto si ti najveci prijatelj hrvatskog naroda oni ionako nemaju sanse pored tebe. Hrvatski narod bi stvarno volio da konacno upozna svog najboljeg prijatelja.vatra i voda wrote:Istina je samo jedna i mi cemo je izganjati pa makar zemlju okrenuli.Poredjenje sa Ameriko je neozbiljno i infantilno.To opet mozes procitati samo na vescarnjkovom i slicnim hrvatskim i srpskim forumima .Liska wrote:Spani malo sa tvojim definicijama moje moralnosti. Mislim, hebe mi se sta mislis o meni. I ne znam zasto meni spominjes Tompsona i Praljka? Nit ih volim nit ih cijenim. Ja sam Praljku 1993. godine rekao sta sam mislio i zbog toga sam degradiran u obicnog vojnika a sve je imalo posljedice i na moj kasniji zivot. Nego, kad vec spominjes pravdu i istinu reci mi drzavu koja je nastala na tome? Reci mi drzavu koja nije ubijala civile i nevine da bi nastala? Ima li je? Jesu li Amerikanci prvo cekali da osude svoj genocid nad Indijancima ili su to uradili jedno 200 godina poslije a u medjuvremenu su se razvijali? Jel mislis da mi mozemo drugacije ili cemo 200 godina cekati? A ja ti kazem da ti BiH neces izgraditi na istini i pravdi na nacin na koji mislis. Jer tvoja istina i pravda je, mozda, za onog drugo nepravda i neistina. Mozete se sto godina raspravljati cija je istina jaca ili veca, ali zemlju pokrenuti necete.
Kad im spomenes genocid u bosni i odgovornost , kada Amerika trazi od od njih suradnju i izrucenje Den Hagu oni kazu " a sta ste vi radili indijancima " ma to je bedasto i infantilno ti to znas, ako ne znaju ucesnici serbien cafee.
Drugo indijanci su nestali a Bosanci nisu.Ja vrlo dobro znam da je moja istina za onog drugog laz.I u tome je srz ove nase diskusije .A ja znam da istina na kraju pobjedjuje.I jos nesto da si ti prijatelj hrvatskog naroda ne bi pisao sta pises.Ja ti garantiram da sam ja veci prijatelj hrvatskog naroda nego ti.Samo se smij .Ti nisi dorastao tome da priznas i da pogledas istini u oci.Nisi.Evo jednog primjera u prilog moje tvrdnje.Ko je veci prijatelj hrvatskog naroda .Vesna Pusic koja je rekla da je Hrvatska
izvrsila agresiju na bosnu i da je usvojena saborska deklaracija koja to porice lakrdija i neozbiljna stvar , ili , ili je veci prijatelj hr.naroda npr.....evo samo jednog zastupinika da uzmem Ljubu Cesica Rojsa koji kaze da agresije nije bilo nego ......bla bla , hajde stavi ove ljude na vagu i reci.Ako se pitas gdje si ti u svemu pome .Evo ja cu ti reci > Ti si blizi Rojsu i Seksu i Pasalicu po nekim ( ne po svim ) stvaovima nego li Pusicki i Mesicu .a @ Grom iz vedra neba je u ovoj prici Stipe Mesic ili Vesna Pusic.Kontas . Kuzis stari moj . ?
-
vatra i voda
Nazalost , nista ne bi pomoglo.SAmo im je dragi bog za ramazan posaloLiska wrote:Indijanci nisu nestali, ali su skoro unisteni, a kao cinjenica u Americi ne postoje. Pitaj prosjecnog Amerikance je li za vracanje Amerike u vrijeme prije dolaska bijelaca ili za nesto drugo? Ako cemo biti posteni, bijelci bi se trebali iseliti iz Amerike zbog pocinjenog genocida, ali im to ne pada na pamet! A vecernjakove i ine forume ne poznajem, jer ne idem na njih. Po meni ni Rojs ni Pusicka nisu prijatelji hrvatskog naroda, nego prijatelji svoje politicke karijere. Iako je pitanje moze li se Rojs kvalificarati kao politicar uopce. Sto god da rade, ne rade radi naroda nego radi sebe. Posto si ti najveci prijatelj hrvatskog naroda oni ionako nemaju sanse pored tebe. Hrvatski narod bi stvarno volio da konacno upozna svog najboljeg prijatelja.vatra i voda wrote:Istina je samo jedna i mi cemo je izganjati pa makar zemlju okrenuli.Poredjenje sa Ameriko je neozbiljno i infantilno.To opet mozes procitati samo na vescarnjkovom i slicnim hrvatskim i srpskim forumima .Liska wrote:Spani malo sa tvojim definicijama moje moralnosti. Mislim, hebe mi se sta mislis o meni. I ne znam zasto meni spominjes Tompsona i Praljka? Nit ih volim nit ih cijenim. Ja sam Praljku 1993. godine rekao sta sam mislio i zbog toga sam degradiran u obicnog vojnika a sve je imalo posljedice i na moj kasniji zivot. Nego, kad vec spominjes pravdu i istinu reci mi drzavu koja je nastala na tome? Reci mi drzavu koja nije ubijala civile i nevine da bi nastala? Ima li je? Jesu li Amerikanci prvo cekali da osude svoj genocid nad Indijancima ili su to uradili jedno 200 godina poslije a u medjuvremenu su se razvijali? Jel mislis da mi mozemo drugacije ili cemo 200 godina cekati? A ja ti kazem da ti BiH neces izgraditi na istini i pravdi na nacin na koji mislis. Jer tvoja istina i pravda je, mozda, za onog drugo nepravda i neistina. Mozete se sto godina raspravljati cija je istina jaca ili veca, ali zemlju pokrenuti necete.
Zeljka Komsica ali taj dar ne zele ni da vide ni da skinu masnicu sa kutije da vide sta je unutra .Ako im Zeljko ne valja kako cu im ja valjati sa turskim imenom.Neka su prijatelji hrvatskog naroda Bender , Brajkovic ....i ostala lica sa potjernica ..........i ti si im strasan prijatelj nema sta , pa bolan ti nisi prijatelj sam sebi , ubjedjujes sebe samog u nesto sto jednostavno ne odgovara cinjenicama .
-
Liska
Jesam li ja spomenuo ijednom rijecju Bendera i Brajkovica? Prema tome, ne spominji mi imena ljudi pored kojih ne volim ni proci. Jesam li ja ikada rekao ijednu losu rijec o Komsicu? Nisam, prema tome ne znam zasto ga uopce spominjes u kontekstu u kojem govorimo? Preporucio bih ti da se bavis psihoanalizom. Nije da nesto znas, ali je ocigledno da volis nagadjati kakav je tko privatno i je li covjek sebi prijatelj ili neprijatelj?!
-
Kefallo
Ti nevidis ili nezelis da vidis poentu a to je: Zlocini koje je uradio HVO krenuli su samim izbijanjem sukoba ili to je i bila inicijacija samog sukoba(razoruzavanje, hapsenje pripadnika Armije, odvodzenje muskaraca u zatvore i logore), zlocini koje je izvrsila Armija desili su se kao reakcija na to i reakcija na reakciju itd. Niko ama bas niko ovdije, procitao sam sve diskusije od pocetka ne negira ili opravdava zlocine Armije ali ti si se izgubio dokazivanju Hrvatske nevinosti.Liska wrote:Bar navedi neku kontradiktornost! Dalje, Srbi iz Mostara su otisli iz grada i nitko ih nije protjerao, sem Srba iz sela Bogodol koji su zbilja protjerani. I ne znam zasto mene za njih pitas, jer nisu samo Hrvati bili u Mostaru 1992. godine. Imas ovdje i Bosnjaka iz Mostara, upitaj i njih kako se zauzimala srpska imovina od strane protjeranih Bosnjaka iz istocne Hercegovine. Bosnjaci Mostara, Capljine, Stoca i Ljubuskog su protjerani. Izvadi mi citat gdje sam ja to napisao da su Bosnjaci normalno zivjeli u zapadnom Mostaru. Napisao sam da ih je ostalo i da nisu svi protjerani, sto je istina. Koliki je to broj, ne znam ali nije bio ispod dvije tisuce onako ofrlje. Ono sto sam mogao uraditi je bilo da nijedan Bosnjak nije protjeran iz moje zgrade. Da su normalno zivjeli nisu, i to je istina. Nego, koji su to dokazi za pocetak rata u G. Vakufu tamo u 1992. godini. Kakav sukob, koliko mrtvih? Pa i u Mostaru su se znale zakaciti jedinice iz iste vojske radi naoruzanja, pa to nije bio sukob. Reci mi kakav je to sukob bio u G. Vakufu i je li bas jedna strana kriva za to? Ili je li HVO ikada uhvatio pripadnike Armije koji su dosli na pregovore pa ih pobio kao sto je Armija uradila u Zenici? To je bio poziv na mir, sta li? I tvoja greska je ako smatras da branim HVO huntu. Ne branim ih, jer da ih branim ja bih danas bio covjek bez financijskih problema u zivotu. Ne bih bio crna macka u svome narodu. Oni su tamo gdje zasluzuju da budu, ali se ovdje uporno zlocini koje je Armija pocinila umanjuju ili prikazuju kao ispadi pojedinaca. Kad HVO sravni bosnjacko selo i pobije sve zivo u njemu to je zlocin bez presedana i tu se slazem. Kad Armija uradi istu stvar, to je onda stvar pojedinaca iz Armije. Tu je glavni sukob u nasim razmisljanjima.almassy wrote:Kontradiktoran si i nekonsekventan u svojim postovima vec duze vrijeme! Dobro si se nalagao u slucaju sukoba u Konjicu, dokaze imas za pocetak sukoba u Prozoru i G. Vakofu 1992-e vec...Kako ti vise ne dosadi relativizacija hb projekta, vecina ljudi ne negira ZLOCINE ABIH na ovom forumu, rasprava se vodi o namjeri i motivu tih zlocina...Znas vec i sam! Posto znam da si Mostarac, i da si samo branio svoj dom, hajde nam malo pojasni kuda nestadose skoro svi Srbi i Bosnjaci Mostara, Capljine, Stoca, Ljubuskog...Tvoja izjava da je krajem 93 u "zapadnom Mostaru" bilo vise tisuca Bosnjaka koji su normalno zivjeli je naprosto zapanjujuca, nakon toga ne znam tko te moze smatrati ozbiljnim sugovornikom...Vjesto mijesas lazi i istinu, s primjesama srednjovjekovnih vitezova i idealima pravedne borbe za svoj dom (u sta ne sumnjam da si i sam vjerovao u ratu), ali na stranu subjektivna osjecanja...Povijesni sud o HB i HVO hunti je vec ispisan i zao mi je da si se nasao u svemu tome...mozda je i to odgovor zasto tako tvrdoglavo zastupas neke teze na forumu...Liska wrote:Vau! Znaci cekali ste godinu dana da bi skupili sve brigade a dotada ste se zajebaval. Reci to porodicama poginulih Armijasa da su iz zajebancije poginuli na Vitezu! Kazes, javio Kljujic?Zar to nije akt izdaje od Kljujica jer je odao podatke neprijatelju, da ne kaze agresoru? Vec sam se nekoliko puta ogradio od zlocina HVO-a nad Bosnjacima? Sta sad trebam svakome ponavljati u facu? A kad objasnis ziteljima Buhinih kuca ili Krizancevog sela da su pobijeni pojedinacno, i da to nije planirano, onda si i mene ubijedio. Stvarno genijalna logika, udjes u selo, pobijes 70 i nesto zitelja i onda kazes da su to ucinili pojedinci i da Armija nema nista sa tim. Eto, bar da je Armija kaznila te pocinitelje, covjek bi ti i povjerovao. Nego ni to, jos su dobili pohvale jer su oslobodili selo.
Razlika je pasa moj sto su ciljevi HVO i HV zacrtani prije i nisu birane metode dase to ispuni.
Sve sto se poslije desilo je reakcija, to je poenta.
Jer na koji nacin mi mozes opravdati sljedece. Tog famoznog jutra kad su poceli sukobi, ja se budim a puca se na sve strane u gradu Konjicu, ne na okolnim polozajima prema cetnicima, nego u gradu- ne kontam sta se dogadza- u sobu u kojojsmo spavali ja i moj jaran( dernecili smo noc prije uveliko), upada njegov stari i kaze da je HVO zauzeo svje ranije ukopane polozaje(o kojima sam prije pisao ) i da puca na sve zivo sto pokusava izaci napolje iz zgrada, 2 zene iz naseg ulaza su ranjene.Ranjeno je i ubijeno nekoliko muskaraca, zena i djece taj dan.
Niko ama bas niko nije ni pomislio da ce se nesto desiti (Hrvata je po popisu bilo oko 13 posto). U opstini Konjic i imali su bojnu HVO, svoju zasebnu komandu, niko ih nije prisiljavao ni nasta, nisu morali cak ni na liniju prema cetnicima (nemoj da pomislis da zanegiras jer to znam sepurili su se po gradu u novim uniformamam sa Heklerima i M16-, a mi smo goloruci isli na liniju i niko im nije prigovarao, niko nije ni pomislio da ih prisli ni nasto, nijedna se odluka nije donosila bez njihovog ucesca(zato su nas i iznenadili)),za razliku od Herecegovackih gradova gdje se ni pod razno nije mogla uspostaviti ni jedna jedinica ArBiH.Sve sto se desilo u sljedeci par dana je bila reakcija i nije tacno da je bilo planiranog ubijanja civila. Eto ti dokaz!!!!
Isto se pokusalo uraditi u G.vakufu, Bugojnu isto se uradilo u Prozoru,Mostaru, da ne govorim o zapadnoj Herecegovini itd.
Kad pricas o zgradi u Mostaru da to nije ona koju su Bosnjacki civili sa heliodroma "gurali" naprijed nazad po cijeli dan na temperaturi 40?
A gdje su bili tad ti oficiri HVO tad da se usprotive i budu degradirani!!!
Tvoje moralisanje bi bilo smijesno da nije tragicno tuzno!!!!
-
Liska
Gledaj, sto se tice Konjica sacekacu Sekija da se vrati iz Finske pa cu njega pitati. Njemu vjerujem, sta mi god kaze. Ako si iz Konjica, onda znas Sekija. Njemu ne mozes reci da je neprijatelj Bosnjaka kad vec ima onoliko gelera u sebi koje je zaradio na fronti. Da se pohvalim, on je i moj veoma dobar prijatelj. Kad smo vec kod oficira, gdje su bili oficiri Armije da sprijece Grabovicu, ili da sprijece odvodjenje Bugojanaca na stadion, ili da sprijece ubojstvo 24 Bugojanca itd. Nego, Armija je u Konjicu bila toliko jaka da je istjerala citav HVO iz grada a nije bila jaka da iz makne iz Drecelja. To mi nekako ne idu jedno sa drugim. Da ti ne kazem da znam svjedocenja Hrvata iz Konjica koje su Armijasi protjerali iz stanova i kuca. Nekako mi je normalnije da vjerujem covjeku koji u suzama prica svoju sudbinu protjerivanja iz kuc, nego tebi. I to sto nitko nije znao sta ce se desiti, ne znaci da netko ipak nije znao sta ce se i kako desiti. A Armija u Konjicu i nije mogla puno utjecati na HVO i na njihovo sepurenje iz vise razloga. Valjda ti ne moram objasnjavati kojih. Samo vidi odakle je dolazila hrana i oruzje. U Hercegovini i Mostaru je bilo dozvoljeno osnovati postrojbe Armije samo nije bilo nikoga da ih osnuje. Armija je u Mostaru uspjela osnovati jedan polovan bataljun koji je i logistiku i municiju primao od HVO-a. Bukvalno je bio na HVO kazanu. Nitko im nije branio da naprave brigadu, ali ih nije bilo za brigade. Armija se u Mostaru organizirala tek kad je HVO istjerao JNA iz grada i uspostavio linije na Podvelezju. Tada se vracaju silni dezerteri sa mora i ukljucuju se u Armiju.
-
Kefallo
Tuzno ne.... smijesno...Hranu i oruzje, jeli to onu hranu i oruzje sto je bila placena ili poslata nama, a vi nam je ponovo prodavali(Steka cigareta u Sirokom bila 1DM a kilo sirove kafe 0,5 DM pa ni u brazilu nije jeftinija).Cinjenica je da ste nam prodavali vec placeno i poslato a ukradeno. HVO uspostavio linije u podvelezju aaaaaa koje ti kontradikcije lupas. Sto se drecelja tice nije da nismo pokusavali .... ali nije lako ratovat sa dva neprijatelja jos kad saradzuju.A jesu li ti ti uplakani Konjicni pricali kako su probirali koga ce ubiti na starom i novom mostu i naravno koliko ih je kostala saradnja sa cetnicima(od samih cetnika) i jos, zasto nebi na kraju Hrvatske opcine konjic. Na kraju rata kad ih razdvojismo od cetnika. I ako hoces da znas pravu istinu( ocigledno je da te ne ineresuje ali eto) upitaj one Hrvate koji su ostali zajedno sa nama u konjicu, mogu ti preporuciti par njih---ili oni mozda nisu pravi kao ni Zeljko KomsicLiska wrote:Gledaj, sto se tice Konjica sacekacu Sekija da se vrati iz Finske pa cu njega pitati. Njemu vjerujem, sta mi god kaze. Ako si iz Konjica, onda znas Sekija. Njemu ne mozes reci da je neprijatelj Bosnjaka kad vec ima onoliko gelera u sebi koje je zaradio na fronti. Da se pohvalim, on je i moj veoma dobar prijatelj. Kad smo vec kod oficira, gdje su bili oficiri Armije da sprijece Grabovicu, ili da sprijece odvodjenje Bugojanaca na stadion, ili da sprijece ubojstvo 24 Bugojanca itd. Nego, Armija je u Konjicu bila toliko jaka da je istjerala citav HVO iz grada a nije bila jaka da iz makne iz Drecelja. To mi nekako ne idu jedno sa drugim. Da ti ne kazem da znam svjedocenja Hrvata iz Konjica koje su Armijasi protjerali iz stanova i kuca. Nekako mi je normalnije da vjerujem covjeku koji u suzama prica svoju sudbinu protjerivanja iz kuc, nego tebi. I to sto nitko nije znao sta ce se desiti, ne znaci da netko ipak nije znao sta ce se i kako desiti. A Armija u Konjicu i nije mogla puno utjecati na HVO i na njihovo sepurenje iz vise razloga. Valjda ti ne moram objasnjavati kojih. Samo vidi odakle je dolazila hrana i oruzje. U Hercegovini i Mostaru je bilo dozvoljeno osnovati postrojbe Armije samo nije bilo nikoga da ih osnuje. Armija je u Mostaru uspjela osnovati jedan polovan bataljun koji je i logistiku i municiju primao od HVO-a. Bukvalno je bio na HVO kazanu. Nitko im nije branio da naprave brigadu, ali ih nije bilo za brigade. Armija se u Mostaru organizirala tek kad je HVO istjerao JNA iz grada i uspostavio linije na Podvelezju. Tada se vracaju silni dezerteri sa mora i ukljucuju se u Armiju.
-
Liska
Opet ti meni Komsica spominjes. Djaba ti je jer sam glasao za njega, ako vec hoces da znas. Kao sto kazes, svatko ima svoju istinu. A imas i u Mostaru Bosnjaka koji su ostali, da ne kazem ostali u HVO-u. Ili oni nisu mozda pravi Bosnjaci kao ti. Treba li ti preporuciti nekog od njih!Reci mi, jel to mozda Armija BiH u sestom mjesecu 1992. godine uspostavila linije na Podvelezju? Ne mozes meni to pricati, ja sam gore bio mjesec dana u periodu od polovine juna do polovine jula. Jesu li tebi Bosnjaci iz Mostara pricali o suradnji sa cetnicima, onim istim koji su sa HVO-om dogovorili unistenje Bosnjaka u Mostaru. Mislim, tako je dogovoreno izmedju Franje i Slobe, ali me interesira sto nije sprovedeno ako je vec dogovoreno?! S obzirom da sam ipak proveo neko vrijeme i u Sirokom, mozes li mi reci u kojoj je to trafici steka cigareta bila 1 KM a kafa 0,5 KM? Ili si to samo cuo od nekoga? Ne znam zasto ne bi Hrvatske opcine Mostar ili bi mi ti mogao odgovoriti zasto ne bi nista od miuslimanske opcine u Mostaru?