Reis Ceric izjavljuje da smo mi Bosanci i Hercegovci Turci

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Da li su BosanciHercegovci i Bosnjaci Turci?

Da
19
18%
Ne
86
80%
Neznam
2
2%

Total votes: 107

BAHadzic

Post by BAHadzic »

Evo sa jednog foruma iz njemacka ispala svadja sto tolko igraca a koji su rodjeni u BIH igraju za kosarkasku reprezentaciju hrvatske

ja sam isto iz Mostara i Hrvat sam (Hercegovac), a ne Bosanac!!! a Ja jesam drzavljanin BiH i to je cinjenica, isto kao sto je npr. Kukic (Köln) po nacionalnosti Srbin,ali drzavljanin BiH!! Odakle ti to Bosanac katolicke vjeroispovjesti ja neznam, ali znam da nemas pojma sta pricas, uostalom to uopce nije bitno, jer svatko zna najbolje sta je i ko je, samo vi neki "Bosanci" jos neznate ko ste i sta ste!!!!!
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

Post by Latina »

To sto ti kazes da si Hrvat iz Mostara je kao da ja kazem da sam - Bosanka iz Zagreba.

:wink:
Efekt

Post by Efekt »

danas wrote:
zavrzlama wrote:njega bi ja i one vehabije sve u vozic pa u tu maticu Tursku :D
vehabija nema u turskoj, ne budi lud. ne smiju tamo ni primirisat. to je sve doslo iz saudijske arabije, jemena, sta ja znam. kakva turska, pa turska je sekularna drzava... :-)
Bas tako , vehabije dolaze , tj nihov pokret iskljucivo i jedino iz Saudijske Arabije.Turci bi im kosti polomili kada bi samo primirisali.Turci uce na turskom , klanjaju normalno kao i mi od.mi kao i oni ( vehabije klanjaju stojeci , to jos nisam vidio u svom zivotu , jel im mrsko pasti na sedzdu , imaju isijas ili....bice da su oni lijeni :-) ) Dalje te vehabije ne mogu ocima Kemala Ataturka tvorca moderne i sekularne Turske , a Turci bi te vehabije i svakog drugog zbog Ataturka na cengele stavili.Sto se tice teme ef.Ceric je puko skroz naskoroz .On vise ne zna sta prica .Ja nikad u zivotu nisam vidio vise plave kose i plavih ociju nego kada sam vidio onaj egzodus iz Srbrenice kada su one prezivjele ( zena i mala djeca ) ukrcavali na UN kamione ." Pravi Turci "nema sta :-) :-) :-) Iz aviona se vidi da su Bosanci slavenskog porijekla , i po gradji i po fizonomiji i po jeziku i geografiji i po istoriji i i po svemu svemu ........
Reina

Post by Reina »

BAHadzic wrote:Tuzno da se Bosnjaci oko toga raspravljaju sta su Bosnjaci ili Bosanci

jebes covijeka koji nezna sta je :(
ma znam sigurno da si nepismen a mi smo naravno i jedno i drugo
i Bosnjaci i Bosanci , kao sto su bosanski Hrvati i Srbi - Bosanci
kapis sad :D
Efekt

Post by Efekt »

Emina1 wrote:
bos wrote:Vi ocito citate samo sto vama odgovara...

I mi jesmo Turci, po našem povijesnom sjećanju, povijesnom određenju, identitetu islama koji su nam Turci donijeli. Ali mi smo i Bošnjaci - kazao je jučer prof. dr. Cerić.
Samo ti njega brani i budi turcin po cemu god hoces, ja nisam sigurno.
Ceric se davno pokazao kakav je covjek ili bolje reci necovjek...Sramota za jednog vjernika..Cudno da se ne boji Boga,a vjeruje u njega??

Nema veze s temom,ali zanima me da li nosi suncanice i kad je mrak?
Kako znas da se on boji Boga i da vjeruje u njega ? Po onome sto prica i radi niti on vjeruje niti se u skladu tim boji.On samo prica . da on ovo i ono Bog ovo Bog ono .......takvi ljudi se zovu , farizeji !!!!!!!!
BAHadzic

Post by BAHadzic »

Latinica wrote:To sto ti kazes da si Hrvat iz Mostara je kao da ja kazem da sam - Bosanka iz Zagreba.

aha i pita te neko sta si ? ti kazes Bosanka. a on muslimanka jeli ? i onda imas izbor, DA ne Hrvatica ili ne Srbkinja.

a mozes i fino ljepo reci odma na pocetku Bosnjakinja, i on te pita odakle si odgovaras iz koje si sela/grada
Efekt

Post by Efekt »

zavrzlama wrote:
danas wrote:
zavrzlama wrote:Ako mi iko ide na zivce to je Ceric....gdje god se hodze i popovi mijesaju u politiku tu dobra nema..
ma vidis kako on fino zna -- nemre vise sa cetnicima da se nosi ubjedjujuci ih da mi nismo turci, pa je popustio merhametli... eto onda... 'mi jesmo turci'... morel' se hodza odlucit sta smo -- muslimani, bosnjaci, turci? na kraju necemo biti nista, a cini mi se da on na to i cilja... jer izgleda moze se biti sve samo ne bosanac u zemlji bosni... :roll:

a da ne pricam da sad svaki lijevi rogaticanin moze biti turcin -- pa nemre to tako... sta sa nama istinskim turcima? :x :lol:
dobro me podsjeti na nesto...zasto se ja ne izjasnjavam kao "bosnjak" iako ima istorijsko uporiste....iz razloga sto ne dolazi od ljudi kojima je Bosanstvo na prvom mjestu...BIH ce samo sacuvati "Bosanstvo" pa tek kasnije bosnjastvo,srpstvo i hrvatstvo..... a Ceric to samo potvrduje ludim izjavama...
Tacno !!!!!! Nek bude Bosnjak , pustilo je korijen , nema govora i ja govorim mi Bosnjaci .......ali Bosanac je na prvom mjestu , to kad kazes , Bosanac , puna usta , tako su me zvali svugdje u Zagrebu , u Ljubljani u Beogradu , u Americi ( Bosnian man ) u Frnacuskoj ( Bosniak , u Njemackoj Bosnishe men > Bosna je bosanska .Bosanac ima tapiju na Bosnu !!!!!!!!!
Efekt

Post by Efekt »

Harrys wrote:danasnji Avaz:
U sarajevskom naselju Ilidzˇa jucˇer je, uz dovu koju je proucˇio reisu-l-ulema Mustafa ef. Ceric´, polozˇen temeljac za kampus Internacionalnog univerziteta Sarajevo (IUS), cˇija c´e izgradnja kosˇtati visˇe od 40 miliona eura.

Prijateljski odnosi
Prisustvovali su predstavnici vlasti, obrazovnih institucija, kao i turska delegacija predvo?ena zamjenikom premijera Abdullatifom Sˇenerom (Sener). Istaknutim gostima podijeljeni su i prigodni pokloni.
- Mi iz Bosne kad idemo na hadzˇ, idemo preko Istanbula, a Turci u Evropsku uniju idu preko Sarajeva, odnosno ovog univerziteta. Zˇelim da ovaj univerzitet primijeni pravilo Gazi Husrev-bega: "Neka se ucˇi ono sˇto trazˇi mjesto i vrijeme" - izjavio je za "Dnevni avaz" reisu-l-ulema Mustafa ef. Ceric´.

Mozeli mi neko objasniti znacenje ove recenice,ja stvarno ne razumijem.

"Mi iz Bosne kad idemo na hadzˇ, idemo preko Istanbula, a Turci u Evropsku uniju idu preko Sarajeva, odnosno ovog univerziteta".
Pitaj Franju Tudjmana ? On je rekao da Bosanski muslimani idu u Evropu preko Hrvatske.Ma ne bi se ja bunio ali prva stanica Dretelj . :-)
Efekt

Post by Efekt »

danas wrote:
zavrzlama wrote:
dobro me podsjeti na nesto...zasto se ja ne izjasnjavam kao "bosnjak" iako ima istorijsko uporiste....iz razloga sto ne dolazi od ljudi kojima je Bosanstvo na prvom mjestu...BIH ce samo sacuvati "Bosanstvo" pa tek kasnije bosnjastvo,srpstvo i hrvatstvo..... a Ceric to samo potvrduje ludim izjavama...
ako vec u bosni ne mogu biti bosanka, onda cu vala radije biti nista.
You are the man !!!!!!!!!!!!!!!
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Igman wrote:Meni se cini da su definitvno ljudi na ovom sajtu niske inteligencije. Zar je tolika matematika shvatiti rijeci, poruku i cilj njegove izjave.
Pa mi Bosnjaci umjesto da smo sretni i ponosni sto imamo takvog covijeka, mi od naseg obijesa i nase ucmalosti izmisljamo kako da nekog srozamo ili da ga unistimo.
Hutbe efendije Cerica su tako jake inelektualno i misaono da jednostavno odudaraju od Bosanske umorne svakodnevnice.
Pa efendiji Cericu su otvorena vrata sirom svijeta. Cest je gost sjedista Evropske Unije. Rado viden gost kraljevskih familija. Uvazeni musafir u Arapskom svijetu .... I onda se nadu kojekakvi isfrustrirani tipovi da kritikuju efendiju Cerica. :-) Gluposti... Ali to govori o njihovom rasponu pameti.
Sve to stoji. Ef. Ceric je jako ucen, moderan i mudar covjek. Ali stvar je sto je on rekao da smo mi nesto sto nismo, jer mi nismo ni Turci ni Srbi ni Hrvati ni Austrijanci ni Arapi ni Englezi ni Amerikanci mi smo samo Bosnjaci i Bosanci i Sandzaklije(sad ce neko se naljutit zbog ovog zadnjeg ali tako ja mislim i ne samo ja nego svugdje u svijetu cak i u Srbiji) a predstavnik mene kao muslimana gradjanina Bosne i Hercegovine Reis-ul-lema Islamske Zajednice Bosne i Hercegovine kaze da sam ja Turcin i Bosnjak. On nema to pravo reci, fakat jeste da je rijec Turcin nekad tumacena kao musliman jer je Islam smatran "turskom vjerom" ali to nije tako danas i danas postoje samo Turci = gradjani Republike Turske bez obzira na naciju i Turci = Etnicki Turci odnosno pripadnici turske nacije. Musliman je nesto sasvim drugo ali Reis to izgleda jos nije skontao. I ne moze za narod kojem i sam pripada i kojeg(vjerski) predstavlja reci da je nesto drugo ma koliko bio historijski, kulturoloski i vjerski povezan sa njime jer uprkos svega toga nije to drugo! Kao sto ni Turci nisu Bosnjaci. Ja znam da Reis prica sa aspekta Islama ali opet nebi turski Reis sada rek´o "mi smo i Turci i Arapi". Jednostavno, ne ide! Turci su nam prijatelji hvala Bogu ali nisu etnicki i nacionalno isto kao mi!

Da ne bude zablude, nemam nista protiv Turaka, imam prijatelja Turaka i smatram ih dobrim, marljivim i cestitim narodom mnogo cemu slican nasem ali mi ne mozemo biti isto kao oni. 500.000 Bosnjaka u Turskoj nisu etnicki Turci kako cemo mi u BiH ili eto sad ja u Svedskoj to biti? I da Reis sada kaze "dobro fulio sam, ponijele me emocije, mislio sam ovo i ono" halalio bih mu jer je veliko dobro za Bosnjake-muslimane ali mislim da ce samo isto k´o prije nastavit. Gdje su Dani da sada napisu kolumnu?
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

@ Autor priloga @ Vodenjak

Za neupucene...

Ma, ne mogu da odolim, iako

@Ahmedde...
Slazem se s tobom 101 %!

Ali, ima jedno ali... :(

Kada bi se ti, ja, i svi oni koji zele da otvorena srca razgovaraju o ovoj temi nasli za jednim okruglim stolom, dalo bi se cak i dodati jos mnogo stvari u istom tonu u kojem si ti ovo napisao.
Medjutim, vrijeme u kome zivimo, godine uzasa kroz koje smo prosli i posebno genocid koji je ucinjen nad nasim narodom u ime, kako im je govoreno, konacne pobjede nad Turcima, stavlja pred ljude koji na bilo koji nacin stoje na celu tog istog naroda posebnu odgovornost.
Vjernik si covjek...
Postujem tvoja opredeljenja i, iako vjerovatno ne zvucim tako cesto kao neko ko to dobro poznaje, vjeruj da je tako. Odrastao sam naime u porodici u kojoj je vjera bila nesto sveto. Toliko sveto da se o tome nije diskutovalo i da se to nije nicim isticalo!

Ono sto treba nasem narodu danas, najmanje je isticanje religije, vjere, Boga, poniznosti!
Ono sto nas narod treba danas je da svi oni koji mu pripadaju, a posebno oni koji ga vode posvecuju svaki trenutak svoga bivstvovanja na razvoj njegove nacionalne svijesti! Upravo tako! Nacionalne svijesti!
I to ne iz razloga da pokazemo onima drugima, pa ma ko oni bili, da smo mi pripadnici jedne nacije, da imamo svoje korijene, da imamo svoju istoriju i kulturu!
Ne!
Nama je to potrebno zbog nas samih! Ljudi koji su poveli ovaj narod i koji ga i danas vode su u vecini slucajeva, bicu blag, otpadnici od tog naroda!
Oni su treca liga!
Oni su ono sto ovaj narod nije!
Oni su olicenje kriminala, nesposobnosti, bolesnih ambicija, lopovluka!
Dakle sve ono sto ovaj narod nije!
A vjera..
Ona je samo dio, ne nevazan, ali ipak samo dio svega onoga sto cini jedan narod! Ona je onaj milje koji treba da blago popunjava sve one neobjasnjive praznine u nasim zivotima nastale u procjepima nase svakodnevne borbe za prezivljavanje, za ocuvanje kulture i tradicije, za bolje sutra nasih i buducih generacija.
Zato je svaka rijec, svaki potez, svaki pogled ljudi koji na bilo koji nacin uticu na svijest naseg covjeka, posebno u ovim katastrofalnim godinama po isti, od presudnog znacaja!
Okruzeni smo nacionalizmom, netrpeljivoscu, lazima, opstom izgubljenoscu... Velika vecina ljudi na nasim prostorima vapi za nekim ko ce im pokazati da sve nije izgubljeno, da bolje sutra postoji, da oni pali nisu pali uzalud a ovi zivi ne zive samo da bi prezivjeli!
Ovim ljudima su potrebni vizionari, ovim ljudima su potrebni prijatelji, ovim ljudima je potrebna istina...
I potreban je neko ko ce im reci da imaju sansu.
U buducnosti!
Nikako u prizivanju aveti proslosti koje su proizvele toliko mrznje, zlobe, bola u svakom od nas!

Zato, i, ako ni zbog cega drugog, a ono samo zato, vjerski poglavar zajednice koja obuhvata bosnjacki narod nema pravo da na ovakvim a ni bilo kakvim skupovima filozofski pokusava da docara nasu vezu sa Turcima, a jos manje da nas svojim rijecima svrstava u istu genetsku skupinu sa njima.
Vjeruj mi, malo ih je koji ce te njegove rjeci shvatiti kao ti!
Ili kao ja...
Ako se potrudim :-) :)

Svako dobro i... ne zamjeri!
@ Vodenjak,
hvala ti za ovaj fantasticni prilog. Svaka ti je na mjestu i pogodjeno u srz problema :)
Igman

Post by Igman »

Ovde je kod mnogih proradio crv trulezi srpske politike. Ona nas zove Turcima i nas se Bosnjo upire svim silama da dokaze da nije. Nas je Bosnjo radije Svedanin, Njemac, Amerikanac,... ali ga nazvati Turcinom, to je uvreda. E, jadni li smo i cemerni.
Ja jesam Bosanac i Hercegovac, ali sam i Turcin. Oni su mi donijeli vjeru, oni su mi donijeli kulturu, oni su mi donijeli jezik i na kraju krajeva donijeli i hranu koju danas jedemo. Zato sa ponosom kazem da sam i Turcin. Sto drugi vise negiraju, ja sve vise isticem da sam Turcin. Sto me Srbi vise zovu Turcinom, ja se sve vise odzivam i sve vise dizem glavu.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

BAHadzic wrote:Bosnjaci su narod juznoslavenskog porijekla i jezika koji se od ostalih Juznih Slavena istog jezika ( Srba , Hrvata i Crnogoraca ) raspoznaje po som razlicitom vjerskom , odnosno kulturno-politickom iskustvu

S obzirom na osoben historijski razvitak i geopoliticko okruzenje u Bosni i Hercegovini su se pravoslavni etnicki oformili kao Srbi, katolici kao Hrvati a muslimani kao Bosnjaci. Drugim rjecima, u Bosni je vjeroispovjest bila i ostala osnovom konstituiranja tri glavne etnicke zajednice. Medjutim, dok vjersko naslijede dijeli Bosnjake kao muslimane od pravoslavnih i katolika s kojima zive na istom geopolitickom prostoru, dotle ih istovremeno slavensko porijeklo i jezik odvaja od turaka koji su donijeli islam u Bosnu i Hercegovinu.

To znaci da , opcenito gledano, narod niije samo etnografska i filoloska kategorija, nego prije svega jedan drzavnopravni, tj. terirotijalno-politicki i kulturno-historijski pojam. U tom je smislu svaki narod rezultat posebnih, ali na odredenom teritoriju jednistvenih historijskih, politickih i kulturnih procesa i okolnosti. odatle bise Bosnjaci mogli definirat kao onaj dio juznoslavenskog etniciteta/plemena koji se kao narod oformiro i koji zivi na osobenom jistorijskom prostoru bosanske drzavno pravne ideje i kulturne misli.

Bosnjaci su pretezno nastanjeni u zapadnom dijelu Balkanskog poluotoka. U tom smislu njihovo historijsko, etnicko i demografsko srediste je Bosna i Hercegovina, skupa sa Sandzakom, bez obzira na njegovu teritorijalnu podjelu izmedju Srbije i Crne Gore. Pored toga, Bosnjaci se jednim manjim brojem srecu i na Kosovu i n Makedoniji.
I opet ti citiras nekakve Wikipedije :?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Igman wrote:Ovde je kod mnogih proradio crv trulezi srpske politike. Ona nas zove Turcima i nas se Bosnjo upire svim silama da dokaze da nije. Nas je Bosnjo radije Svedanin, Njemac, Amerikanac,... ali ga nazvati Turcinom, to je uvreda. E, jadni li smo i cemerni.
Ja jesam Bosanac i Hercegovac, ali sam i Turcin. Oni su mi donijeli vjeru, oni su mi donijeli kulturu, oni su mi donijeli jezik i na kraju krajeva donijeli i hranu koju danas jedemo. Zato sa ponosom kazem da sam i Turcin. Sto drugi vise negiraju, ja sve vise isticem da sam Turcin. Sto me Srbi vise zovu Turcinom, ja se sve vise odzivam i sve vise dizem glavu.
Ti svakim postom pokazujes da si samo sve veca... Dopuni sebi, valjda imas toliko pameti...
Iron_Aurora

Post by Iron_Aurora »

Mislim da je ovo cista glupost.
Bosanci su bosanci muslimani, bosanci katolici i bosanci pravoslavci.
Ko se drugacije osjeca neka ide u "maticnu" mu zemlju.
Ja se ne mogu osjecati bosanskim turcinom jer sam "PROUD TO BE BOSNIAN".
Pitanje: zasto uvijek mijesamo nacionalnost sa vjeroispovjesti?
Efekt

Post by Efekt »

Igman wrote:Ovde je kod mnogih proradio crv trulezi srpske politike. Ona nas zove Turcima i nas se Bosnjo upire svim silama da dokaze da nije. Nas je Bosnjo radije Svedanin, Njemac, Amerikanac,... ali ga nazvati Turcinom, to je uvreda. E, jadni li smo i cemerni.
A ko je turcima donio vjeru ? Valjda Arapi . Da li su Turci Arapi ? Nisu > A da li govore arapskim ? Ne ! Ako kazes Turcinu da je Arap , nadam se da imas dobro medicinsko osiguranje.I hranu ti donijeli ? Jos ti traju konzerve od Selima III :-) I jezik ti donijeli :-) nisam ni znao da znam(o) turski :-) Jeli turski jezik sluzbeni ili oficijelni u B i H . A kad te srbi zovu turcinom kako se sve vise odazivas ? A kako to sve vise i vise dizes glavu ? Da ti nisi mozda zirafa ?
Dezze

Post by Dezze »

_BosanaC wrote:
danas wrote:
zavrzlama wrote:njega bi ja i one vehabije sve u vozic pa u tu maticu Tursku :D
vehabija nema u turskoj, ne budi lud. ne smiju tamo ni primirisat. to je sve doslo iz saudijske arabije, jemena, sta ja znam. kakva turska, pa turska je sekularna drzava... :-)
Problem je sto danasnju Tursku poistovjecuju s Osmanskim carstvom...
Ja bih prije rekao da je problem sto BiH poistovjecuju sa Osmanskom imperijom....jos uvijek :((

Bas je ovo sve oko reisa smijesno. On je vrhovni vjerski poglavar, a jos nisam cuo jednog muslimana da ga hvala...niko ga ocima ne moze :-)
Dezze

Post by Dezze »

Hehehehe, jadan si ti ako su ti Turci donijeli sve sto navede :))))))
Efekt

Post by Efekt »

Dezze wrote:
_BosanaC wrote:
danas wrote: vehabija nema u turskoj, ne budi lud. ne smiju tamo ni primirisat. to je sve doslo iz saudijske arabije, jemena, sta ja znam. kakva turska, pa turska je sekularna drzava... :-)
Problem je sto danasnju Tursku poistovjecuju s Osmanskim carstvom...
Ja bih prije rekao da je problem sto BiH poistovjecuju sa Osmanskom imperijom....jos uvijek :((

Bas je ovo sve oko reisa smijesno. On je vrhovni vjerski poglavar, a jos nisam cuo jednog muslimana da ga hvala...niko ga ocima ne moze :-)
Fali ga ovaj @Igman koji tvrdi da su Bosanci Turci odnosno da je on Turcin.:-) A posto ti kazes da nema muslimana koji fali Cerica ja dolazim do zakljucka da su @Igman i efendija Ceric jedna te ista licnost.Mora covjek malo u svoju korist .
Dezze

Post by Dezze »

Vidis ti, kad Turcin napravi, bistrije se dijete ne mere roditi :D Kako njemu pade na pamet da se sam hvali....heheheh, jesmo ga provalili ;)
Jara

Post by Jara »

Ahmmed wrote: Moja nacionalna pripadnost teško se može definirati jednom riječju :) Kako god, nemam posebnog razloga da se niti ponosim niti ne ponosim njome. Nisam je birao!
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

Post by Latina »

Igman wrote:Ona nas zove Turcima i nas se Bosnjo upire svim silama da dokaze da nije
Nema se tu sta puno dokazivati Igman, izuzev tebi izgleda. Mi ispisasmo 10 stanica mashallah, rasclanismo sve do osnovne partikle, a ti tako. Nema smisla. :D
Nas je Bosnjo radije Svedanin, Njemac, Amerikanac,... ali ga nazvati Turcinom, to je uvreda
Ne, nismo Svedi, Nijemci ili Amerikanci, tamo radimo i predstavljamo nasu zemlju svojim radom i sposobnoscu. Svake godine unesemo ono sto zaradimo u maticnu nam - Jednu I Jedinu, Najljepsu i Ponosnu Bosnu i Hercegovinu. Bogu hvala, tako i treba. :wink:
E, jadni li smo i cemerni.
Opet on. :lol: Nismo ni jadni ni cemerni, laze te neko. Jos jednom, neko te laze opasno ( ko to kaze... :lol: ).
Pa dobro, ako ti se svidja tako. A da te Srbi smatraju potomkom Hapsburgovaca, ti bi i to povjerovao, jel'da ? Dizao bi glavu i oslovljavao sve oko sebe na cistom njemackom ? :-)
BAHadzic

Post by BAHadzic »

_BosanaC wrote:
BAHadzic wrote:Bosnjaci su narod juznoslavenskog porijekla i jezika koji se od ostalih Juznih Slavena istog jezika ( Srba , Hrvata i Crnogoraca ) raspoznaje po som razlicitom vjerskom , odnosno kulturno-politickom iskustvu

S obzirom na osoben historijski razvitak i geopoliticko okruzenje u Bosni i Hercegovini su se pravoslavni etnicki oformili kao Srbi, katolici kao Hrvati a muslimani kao Bosnjaci. Drugim rjecima, u Bosni je vjeroispovjest bila i ostala osnovom konstituiranja tri glavne etnicke zajednice. Medjutim, dok vjersko naslijede dijeli Bosnjake kao muslimane od pravoslavnih i katolika s kojima zive na istom geopolitickom prostoru, dotle ih istovremeno slavensko porijeklo i jezik odvaja od turaka koji su donijeli islam u Bosnu i Hercegovinu.

To znaci da , opcenito gledano, narod niije samo etnografska i filoloska kategorija, nego prije svega jedan drzavnopravni, tj. terirotijalno-politicki i kulturno-historijski pojam. U tom je smislu svaki narod rezultat posebnih, ali na odredenom teritoriju jednistvenih historijskih, politickih i kulturnih procesa i okolnosti. odatle bise Bosnjaci mogli definirat kao onaj dio juznoslavenskog etniciteta/plemena koji se kao narod oformiro i koji zivi na osobenom jistorijskom prostoru bosanske drzavno pravne ideje i kulturne misli.

Bosnjaci su pretezno nastanjeni u zapadnom dijelu Balkanskog poluotoka. U tom smislu njihovo historijsko, etnicko i demografsko srediste je Bosna i Hercegovina, skupa sa Sandzakom, bez obzira na njegovu teritorijalnu podjelu izmedju Srbije i Crne Gore. Pored toga, Bosnjaci se jednim manjim brojem srecu i na Kosovu i n Makedoniji.
I opet ti citiras nekakve Wikipedije :?
Bosnjacki Kongress i Stephen Schwartz Sarajevo Novembar 2000

Slusaj Bosanac nije NACIONALNOST to je samo regionalna definacija sta se raspravljas oko svoje nacionalnosti jesi djete ako si Bosnjak onda so Bosnjak po NACIONALNOSTI a ne turcin, ni arap ni cigan ni srbin ni hrvat.

Bosanac je nova rjec koja u historijskim knjigama neces ni naci kao, posto se NIKO NIKAD u Bosni po NACIONALNOM smislu nije izglasnio kao BOSANAC svi mi znamo da u bosni zive BOSANCI I HERCEGOVCI to je cinjenica ali je i cinjenica da u BIH zive BOSNJACI, HRVATI, SRBi itd

necu se vise ni javit na ovu temu svaki Bosnjak koji se protivi da govori da je Bosnjak taj je izdajnik.

po vasoj prici Bosnjaci u Sandzaku prvo moraju bit Srbijanci ili sandzaklije i tek onda Bosnjaci.

gluposti

neki pricaju o bosanstvu toga je nekada bilo ali su katolici i pravoslavco u 19 stoljecu odluci biti hrvati i srbi, a muslimano ostalo kod starog imena Bosnjaci .
_BosanaC

Post by _BosanaC »

BAHadzic wrote: Bosnjacki Kongress i Stephen Schwartz Sarajevo Novembar 2000
E ovo ti je fakat pouzdan izvor :lol: :lol:
Slusaj Bosanac nije NACIONALNOST to je samo regionalna definacija sta se raspravljas oko svoje nacionalnosti jesi djete ako si Bosnjak onda so Bosnjak po NACIONALNOSTI a ne turcin, ni arap ni cigan ni srbin ni hrvat.
Nisu me mogli ni Srbi '92. nauciti da sam Srbin, tako neces ni ti da sam Bosnjak.

A ovo kazes TI koji ne znas razliku izmedju nacionalnosti i narodnosti? :? U kom se kontektstu onda spominje Americka nacija, koja je stara nekih dvjesto i kusur godina? :roll:
Bosanac je nova rjec koja u historijskim knjigama neces ni naci kao, posto se NIKO NIKAD u Bosni po NACIONALNOM smislu nije izglasnio kao BOSANAC svi mi znamo da u bosni zive BOSANCI I HERCEGOVCI to je cinjenica ali je i cinjenica da u BIH zive BOSNJACI, HRVATI, SRBi itd
Vec si rekao koje knjige citas...
necu se vise ni javit na ovu temu svaki Bosnjak koji se protivi da govori da je Bosnjak taj je izdajnik.
Ovo ti je jedna od pametnijih stvari koju si odlucio napraviti :) Imas moju punu podrsku :-)
neki pricaju o bosanstvu toga je nekada bilo ali su katolici i pravoslavco u 19 stoljecu odluci biti hrvati i srbi, a muslimano ostalo kod starog imena Bosnjaci .
Kao sto rekoh, sreca pa si nam vec otkrio svoje izvore informacija :-)
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Svakog dana hrpa sranje iz gustog granja., Predizborna zajebancija s ciljem grupisanja stada. Hvala Cericu sto me prosvjetli, do sad sam mislio da me je Tata napravio od kojeg sam nasljedio Bosansko ama bas sve Bosansko. Ljudi nisam ni znao da me je rodjeni otac lagao.
Cericu prihvati se djamije i islama a postedi ovaj napacen narod od ovakvih gluposti. Tite ti.
Locked