Željko Komšić vs. Ivo Miro Jović

Post Reply

Na sljedecim izborima, glasat cu za:

Zeljko Komsic
43
67%
Ivo Miro Jovic
3
5%
Nekog drugog kandidata
18
28%

Total votes: 64

edikamedika

Post by edikamedika »

mostarac wrote:
edikamedika wrote:Switzerland sits at the crossroads of several major European cultures that have heavily influenced the country's languages and culture. Switzerland has three official languages: German (64%) in the north and centre; French (19%) to the west; and Italian (8%) in the south.

Evo ga, 8% a imaju jednaka prava kao i Nijemci kojih je 64%.

I niko im ne bira predstavnike u vlasti do oni sami.
sa jednom sicusnom razlikom, ali bas sicusnom - NEMAJU SECESIONISTICKE AMBICIJE ;)
Sad predjimo na povijest ratnih sukoba u svicarskoj :D

Nemaju ambicija jer nemaju vremena od posla i normalnog zivota.

Inace, BH Hrvati nemaju secesionisticke ambicije bar kako ja to vidim, jedina ambicija koju ja vidim je ambicija da sami sebi biraju predstavnike u vlasti BiH.

Ne vidim koja je logika da Bosnjaci i Srbi imaju ikakve veze sa tim.
edikamedika

Post by edikamedika »

I opet pitam, po kojem to popisu stanovnistva Hrvata u BiH ima 8%???
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

mostarac wrote:ja sam za to da budu 3 entiteta ako vec hocete cjelovitu BiH, ali ucesce u vlasti da bude proporcionalno broju stanovnika. Dakle obzirom da je Hrvata 8% svakih 40 godina Hrvat bi bio predsjednik, premijer ili predsjednik skupstine. Jeste li sigurni da to zelite?
Moram priznat da ne kontam šta si s ovime htio reći.
I da razjasnimo, ja nisam za entitete, ni 3 entiteta, a pogotovo ne 2.
mostarac wrote: Mislim da se u sustini radi o ovome i da katolicka crkva (a ona vodi politiku a ne HDZ da se ne zavaravamo) ima ovakav plan
Kratkorocno: Stvaranje entieta koji ce se prema BiH odnositi kao prema koloniji, koji ce biti drzava u drzavi, koji ce od BiH samo uzimati, a nista joj nece davati, koji ce raditi na svakom koraku na razbijanju BiH i koji ce uvijek gledati koji je interes Hrvatske a ne Bosne i Hercegovine i koji ce naravno stalno kukati o ugrozenosti, a davace 33% vlasti.
Dugorocno: Stvaranje antagonizma izmedju hercegovine i Bosne i stvaranja umjetne Hercegovacke drzavnosti kao sasvim relevantnog osnova za otcjepljenje kad za to dodje prilika.
Ovi planovi, kako kratkorocni tako i dugorocni su vec poceli da se realizuju, s tim sto ne bas najuspjesnije.
Katolička crkva, tj. biskupska konferencija je predložila ustroj sa 4 regije. Ni crkva se ne zalaže za 3. entitet. :roll:
mostarac wrote: I na kraju krajeva zasto bi Bosnjaci koji cine 50% stanovnistva pristali na sve to
Iz istog razloga kao Nijemci u Švicarskoj kojih je 64%.
Zbog mira, stabilnosti i napretka. Bošnjaci ne gube nego dobivaju ako su ostvarena nacionalna prava Hrvata. To su Nijemci u Švicarskoj shvatili.
mostarac

Post by mostarac »

edikamedika wrote:I opet pitam, po kojem to popisu stanovnistva Hrvata u BiH ima 8%???
po kardinalovom. to su njegove rijeci
mostarac

Post by mostarac »

Tomislav MO wrote:
mostarac wrote:ja sam za to da budu 3 entiteta ako vec hocete cjelovitu BiH, ali ucesce u vlasti da bude proporcionalno broju stanovnika. Dakle obzirom da je Hrvata 8% svakih 40 godina Hrvat bi bio predsjednik, premijer ili predsjednik skupstine. Jeste li sigurni da to zelite?
Moram priznat da ne kontam šta si s ovime htio reći.
I da razjasnimo, ja nisam za entitete, ni 3 entiteta, a pogotovo ne 2.
mostarac wrote: Mislim da se u sustini radi o ovome i da katolicka crkva (a ona vodi politiku a ne HDZ da se ne zavaravamo) ima ovakav plan
Kratkorocno: Stvaranje entieta koji ce se prema BiH odnositi kao prema koloniji, koji ce biti drzava u drzavi, koji ce od BiH samo uzimati, a nista joj nece davati, koji ce raditi na svakom koraku na razbijanju BiH i koji ce uvijek gledati koji je interes Hrvatske a ne Bosne i Hercegovine i koji ce naravno stalno kukati o ugrozenosti, a davace 33% vlasti.
Dugorocno: Stvaranje antagonizma izmedju hercegovine i Bosne i stvaranja umjetne Hercegovacke drzavnosti kao sasvim relevantnog osnova za otcjepljenje kad za to dodje prilika.
Ovi planovi, kako kratkorocni tako i dugorocni su vec poceli da se realizuju, s tim sto ne bas najuspjesnije.
Katolička crkva, tj. biskupska konferencija je predložila ustroj sa 4 regije. Ni crkva se ne zalaže za 3. entitet. :roll:
mostarac wrote: I na kraju krajeva zasto bi Bosnjaci koji cine 50% stanovnistva pristali na sve to
Iz istog razloga kao Nijemci u Švicarskoj kojih je 64%.
Zbog mira, stabilnosti i napretka. Bošnjaci ne gube nego dobivaju ako su ostvarena nacionalna prava Hrvata. To su Nijemci u Švicarskoj shvatili.
od kojih bi jedna bila hrvatski entitet Hercegovina :D
Mislim ta muda pod bubrege katolicka crkva treba da prodaje negdje drugo. ovde je narod previse iskusan
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

mostarac wrote:od kojih bi jedna bila hrvatski entitet Hercegovina :D
Mislim ta muda pod bubrege katolicka crkva treba da prodaje negdje drugo. ovde je narod previse iskusan
Regije se poklapaju sa granicama biskupija u BiH. Provjeri prvo pa onda reci mišljenje.
mostarac

Post by mostarac »

Tomislav MO wrote:
Regije se poklapaju sa granicama biskupija u BiH. Provjeri prvo pa onda reci mišljenje.
biskupija duvanjsko-mostarska :D
edinbug

Post by edinbug »

Tomislav MO wrote:
mostarac wrote:
Tomislav MO wrote: Imaju vlast koliko i Hrvati.
Zar ti tu ne vidiš nelogičnost, ovamo se priča da je ok "jedan čovjek - jedan glas", a u Mostaru treba Statut koji čuva manjinsku nacionalnost upravo od PREGLASAVANJA i opet nije dovoljno? Tu je sad odjednom ipak bitna nacija?

ako je statut dobar, idemo ga uvesti barem u Bugojnu i Travniku, da ne kažem u cijeloj BiH?
Ne mozes porediti Mostar i Tuzlu naprimjer jer iz Tuzle Hrvate niko nije tjerao, dok iz Mostara Bosnjake jeste HVO i do ovog omjera snaga se doslo genocidom
Nisam napisao Tuzlu, nego sam napisao Bugojno. :wink:

Uostalom, Bošnjaka u Mostaru ima gotovo koliko i prije rata. Hrvatska većina je nastala doseljavanjem iz srednje Bosne i Konjica, a nakon rata iz zapadne Hercegovine.
Nisam imao namjeru da se uključujem u ovu ogavnu diskusiju, dok nisam pročitao da se spominje moje Bugojno.
Serete o "ugroženosti" naroda itd. , ovdje se izvinjavam forumašima koji nedozvoljavaju da nas više svrstavaju po nacionalnim torovima.
U Bugojnu je u toku rata zvjerski ubijeno oko četrdeset Bošnjaka, mahom civila. Takođe je nestalo (ubijeno) negdje oko dvadeset Hrvata, od toga većina su bili ratni zarobljenici. Zločin nema ni ime ni naciju.
Hrvati su napustili grad, nako je morao a neko nije. U mom komšiluku je najmanje 50 % Hrvata ostalo živjeti skupa sa Bošnjacima i niko ih nije ugrožavao, čak naprotiv imovina onih koji su otišli je sačuvana.
Rat je zaustavljen, hvala Bogu, ljudi se polako vraćaju svojim kućama, obnavljaju se pokidane veze, negdje manje, negdje više. Ali uvjek oko izbora se "nacionalno" zatalasa. Mene Bošnjački politički predstavnici plaše od Hrvata, Hrvate plaše od Bošnjaka i tako ukrug. Narod kao narod, GLUP, prestrašen još uvijek ... glasa za koga glasa. Prođu izbori i onda SDA i HDZ "okreću" volove i janjce i slave pobjedu. Bugojanski slučaj 2000-te.
I zato Tomislave, pusti šuplju. Kazni na izborima one koji te lažu godinama o ugroženosti pa onda glasovima SDA budu izabrani u Presjedništvo (Ivo Miro Jović), i onda opet kada im se stolica zaljulja plaše tebe i mene.
Biraj čovjeka ili stranku koja će ti obezbijediti posao, pravdu, evropske norme itd.
Ja od svih kandidivanih za Presjedništvo smatram da je Željko Komšić najbolje rješenje i zato ću za njega glasati i to mi pravo niko nemože oduzeti.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

edinbug wrote:I zato Tomislave, pusti šuplju. Kazni na izborima one koji te lažu godinama o ugroženosti pa onda glasovima SDA budu izabrani u Presjedništvo (Ivo Miro Jović), i onda opet kada im se stolica zaljulja plaše tebe i mene.
Biraj čovjeka ili stranku koja će ti obezbijediti posao, pravdu, evropske norme itd.
Ja od svih kandidivanih za Presjedništvo smatram da je Željko Komšić najbolje rješenje i zato ću za njega glasati i to mi pravo niko nemože oduzeti.
Kako ću kaznit kad ćeš ti izabrat mog predstavnika umjesto mene.

Meni preostaje samo da popijem kavu, ili da u inat glasujem za Jovića. :roll:
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

mostarac wrote:
Tomislav MO wrote:
Da zaključimo, regija nipošto ne može biti "geografska" ni "ekonomska" ako su u njoj većina Hrvati?
mostarac

Post by mostarac »

Tomislav MO wrote:
mostarac wrote:
Tomislav MO wrote: Regije se poklapaju sa granicama biskupija u BiH. Provjeri prvo pa onda reci mišljenje.
Da zaključimo, regija nipošto ne može biti "geografska" ni "ekonomska" ako su u njoj većina Hrvati?
ne nego to da se crkva ne zalaze za entiete je prodavanje muda pod bubrege. Samo su to malo ljepse upakovali ko fol u granice biskupija, a u sustini zalazu se za isto. Sustinsko pitanje koje bi ja htio postaviti crkvi je sljedece: KOLIKE SU OVLASTI TIH REGIJA? E onda mozemo govoriti o tome zalaze li se crkva za entitete ili ne i utvrdicemo da se zalaze.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

mostarac wrote:ne nego to da se crkva ne zalaze za entiete je prodavanje muda pod bubrege. Samo su to malo ljepse upakovali ko fol u granice biskupija, a u sustini zalazu se za isto. Sustinsko pitanje koje bi ja htio postaviti crkvi je sljedece: KOLIKE SU OVLASTI TIH REGIJA? E onda mozemo govoriti o tome zalaze li se crkva za entitete ili ne i utvrdicemo da se zalaze.
ccc, što si ti pesimističan. Uopće ne znaš kako glasi prijedlog, a već znaš koji će bit odgovor na tvoje pitanje. :)
mostarac

Post by mostarac »

Tomislav MO wrote:
mostarac wrote:ne nego to da se crkva ne zalaze za entiete je prodavanje muda pod bubrege. Samo su to malo ljepse upakovali ko fol u granice biskupija, a u sustini zalazu se za isto. Sustinsko pitanje koje bi ja htio postaviti crkvi je sljedece: KOLIKE SU OVLASTI TIH REGIJA? E onda mozemo govoriti o tome zalaze li se crkva za entitete ili ne i utvrdicemo da se zalaze.
ccc, što si ti pesimističan. Uopće ne znaš kako glasi prijedlog, a već znaš koji će bit odgovor na tvoje pitanje. :)
pa znam ko je biskup Peric i kardinal Puljic pa onda ni odgovor na pitanje nije tesko pretpostaviti
edinbug

Post by edinbug »

Tomislav MO wrote:
edinbug wrote:I zato Tomislave, pusti šuplju. Kazni na izborima one koji te lažu godinama o ugroženosti pa onda glasovima SDA budu izabrani u Presjedništvo (Ivo Miro Jović), i onda opet kada im se stolica zaljulja plaše tebe i mene.
Kako ću kaznit kad ćeš ti izabrat mog predstavnika umjesto mene.

Meni preostaje samo da popijem kavu, ili da u inat glasujem za Jovića. :roll:
Pa ja pokušavam da te "ubijedim" da ja i ti zajedno izaberemo predstavnika koji će štititi naše interese ne gledajući ko je koje nacionalnosti. Pa i Željko je Hrvat, nije Marsovac, a iznad svega je jako pozitivan lik.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Tomislav MO wrote:
Nego, de Tomislave objasni mi samo jednu sitnicu... Zasto tebi uopste smeta da i Bosnjaci i Srbi ucestvuju u izboru hrvatskih predstavnika u politickom zivotu ? Skontaj malo, sta bi bilo da je izborni zakon normalan, a ne ovakav kakav jeste - po mom misljenju protuustavan, i vjerovano nije u skladu sa vecinom medjunarodnih konvencija o lj. pravima koje ko fol obavezuju BiH ?

Onda bi predstavnici svih naroda polagali racune svim gradjanima, pa razmisli kako bi se njihova nacionalisticka retorika istopila, kada bi i Dodik i Paravac, i Tihic i Terzic, i Jovic i Covic morali puno vise paziti sta rade i govore... Sta je u tome toliko lose ? Ja bi sutra dao glas da predsjednik bude npr. Bogic Bogicevic, ali za Paravca nikad ne bi glasao...
mostarac

Post by mostarac »

Alfons Kauders wrote:
Tomislav MO wrote:
Nego, de Tomislave objasni mi samo jednu sitnicu... Zasto tebi uopste smeta da i Bosnjaci i Srbi ucestvuju u izboru hrvatskih predstavnika u politickom zivotu ? Skontaj malo, sta bi bilo da je izborni zakon normalan, a ne ovakav kakav jeste - po mom misljenju protuustavan, i vjerovano nije u skladu sa vecinom medjunarodnih konvencija o lj. pravima koje ko fol obavezuju BiH ?

Onda bi predstavnici svih naroda polagali racune svim gradjanima, pa razmisli kako bi se njihova nacionalisticka retorika istopila, kada bi i Dodik i Paravac, i Tihic i Terzic, i Jovic i Covic morali puno vise paziti sta rade i govore... Sta je u tome toliko lose ? Ja bi sutra dao glas da predsjednik bude npr. Bogic Bogicevic, ali za Paravca nikad ne bi glasao...
a i Srbi i hrvati bi itekako uticali na to koji Bosnjak sjedi u predsjednistvu i to bi bilo jedino normalno.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

edinbug wrote:Pa ja pokušavam da te "ubijedim" da ja i ti zajedno izaberemo predstavnika koji će štititi naše interese ne gledajući ko je koje nacionalnosti. Pa i Željko je Hrvat, nije Marsovac, a iznad svega je jako pozitivan lik.
Komšić će dobiti dovoljno glasova od Bošnjaka. Nemaš me uopće potrebe ubjeđivat. :D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Tomislav MO wrote:
edinbug wrote:Pa ja pokušavam da te "ubijedim" da ja i ti zajedno izaberemo predstavnika koji će štititi naše interese ne gledajući ko je koje nacionalnosti. Pa i Željko je Hrvat, nije Marsovac, a iznad svega je jako pozitivan lik.
Komšić će dobiti dovoljno glasova od Bošnjaka. Nemaš me uopće potrebe ubjeđivat. :D
Pa sta i ako dobije ? U biti sta fali Komsicu ? Nije ni on savrsen, daleko od toga, ali u poredjenju sa Jovicem je gospodin... :D
nineac

Post by nineac »

Nekontam kako neko moze biti GLUP toliko i glasati za Ivu Miru Jovica? Covjek koji je bio u UDBA-i a sad je "krscanin" kao sto sam kaze! Znaci kako je tad promjenio dres, i sutra ce a tebe ce tomislave jebat u dupe jace nego sto te jebe sada. De malo covjece svojom glavom misli, a ne tudjom!
To se odnosi i na one na "bosnjackoj" strani "srpskoj" koji glasaju za svoje "plemeske" vodje koji vozaju auta od 150.000Km dok ti nemas sta jesti! Pogledaj gdje zivis, svijet ode naprijed a ti glasas za nekog nastavnika iz kiseljaka koji nezna sastaviti prosto prosirenu recenicu na nasem, a kamoli da nas u sviijetu predstavlja.
Halo ba probudi se i glasaj za Zeljku, sta jel to Ivo veci hrvat od zeljke? Ko mu je dao to pravo da on predstavlja hrvate u BiH? Znaci oni koji glasaju za Zeljku nisu "dovoljno" hrvati?
Ako opet SDA/HDZ/SDS zavrse na vlasti, ja nekontam nazad nikad! Jebo tu zemlju onda!
edinbug

Post by edinbug »

Tomislav MO wrote:
Nadam se, jer će bolje voditi računa o državi i svim njenim građanima i narodima bolje i od Jovića, Ljubića, Tihića, Silajdžića, Paravca ...
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Alfons Kauders wrote:Nego, de Tomislave objasni mi samo jednu sitnicu... Zasto tebi uopste smeta da i Bosnjaci i Srbi ucestvuju u izboru hrvatskih predstavnika u politickom zivotu ? Skontaj malo, sta bi bilo da je izborni zakon normalan, a ne ovakav kakav jeste - po mom misljenju protuustavan, i vjerovano nije u skladu sa vecinom medjunarodnih konvencija o lj. pravima koje ko fol obavezuju BiH ?

Smeta mi što Bošnjaci praktično biraju hrvatskog i bošnjačkog predstavnika, a Hrvati ne biraju nikoga, niti mogu utjecati na izbor bošnjačkog člana.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

edinbug wrote:
Tomislav MO wrote:
Nadam se, jer će bolje voditi računa o državi i svim njenim građanima i narodima bolje i od Jovića, Ljubića, Tihića, Silajdžića, Paravca ...

...sto i nije neki problem... :D Trebalo bi se jebeno potrudit pa da bude gori od njih... :D :D
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Alfons Kauders wrote:
Tomislav MO wrote:
Pa sta i ako dobije ? U biti sta fali Komsicu ? Nije ni on savrsen, daleko od toga, ali u poredjenju sa Jovicem je gospodin... :D
Ne fali ništa Komšiću, ali fali puno toga izbornom zakonu i unutarnjem uređenju BiH.
nineac

Post by nineac »

Ja bogami glasam za Zeljku, jer glasam za covjeka, a ne "katolika" ili "hrvata" ili "krvna zrncad" .
Nadam se da ce dovoljno dobiti glasova da onu svinju izbaci iz predsjednistva!
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Tomislav MO wrote:
Alfons Kauders wrote:Nego, de Tomislave objasni mi samo jednu sitnicu... Zasto tebi uopste smeta da i Bosnjaci i Srbi ucestvuju u izboru hrvatskih predstavnika u politickom zivotu ? Skontaj malo, sta bi bilo da je izborni zakon normalan, a ne ovakav kakav jeste - po mom misljenju protuustavan, i vjerovano nije u skladu sa vecinom medjunarodnih konvencija o lj. pravima koje ko fol obavezuju BiH ?

Smeta mi što Bošnjaci praktično biraju hrvatskog i bošnjačkog predstavnika, a Hrvati ne biraju nikoga, niti mogu utjecati na izbor bošnjačkog člana.
E, pa fino ti govorim za izborni zakon, podijeljeni su glasaci po nacionalnim torovima, i sad kad se pojavila situacija koji tu podjelu sjebe i svi se zabrinu, a da nije bilo te debilne podjele likovi poput trenutnih clanova predsjednistva bi mogli eventualno biti portiri u insituciji na cijem su sad celu... :D :D
Post Reply