Tomislav MO wrote:mostarac wrote:Tomislav MO wrote:
Imaju vlast koliko i Hrvati.
Zar ti tu ne vidiš nelogičnost, ovamo se priča da je ok "jedan čovjek - jedan glas", a u Mostaru treba Statut koji čuva manjinsku nacionalnost upravo od PREGLASAVANJA i opet nije dovoljno? Tu je sad odjednom ipak bitna nacija?
ako je statut dobar, idemo ga uvesti barem u Bugojnu i Travniku, da ne kažem u cijeloj BiH?
Ne mozes porediti Mostar i Tuzlu naprimjer jer iz Tuzle Hrvate niko nije tjerao, dok iz Mostara Bosnjake jeste HVO i do ovog omjera snaga se doslo genocidom
Nisam napisao Tuzlu, nego sam napisao Bugojno.
Uostalom, Bošnjaka u Mostaru ima gotovo koliko i prije rata. Hrvatska većina je nastala doseljavanjem iz srednje Bosne i Konjica, a nakon rata iz zapadne Hercegovine.
Nisam imao namjeru da se uključujem u ovu ogavnu diskusiju, dok nisam pročitao da se spominje moje Bugojno.
Serete o "ugroženosti" naroda itd. , ovdje se izvinjavam forumašima koji nedozvoljavaju da nas više svrstavaju po nacionalnim torovima.
U Bugojnu je u toku rata zvjerski ubijeno oko četrdeset Bošnjaka, mahom civila. Takođe je nestalo (ubijeno) negdje oko dvadeset Hrvata, od toga većina su bili ratni zarobljenici. Zločin nema ni ime ni naciju.
Hrvati su napustili grad, nako je morao a neko nije. U mom komšiluku je najmanje 50 % Hrvata ostalo živjeti skupa sa Bošnjacima i niko ih nije ugrožavao, čak naprotiv imovina onih koji su otišli je sačuvana.
Rat je zaustavljen, hvala Bogu, ljudi se polako vraćaju svojim kućama, obnavljaju se pokidane veze, negdje manje, negdje više. Ali uvjek oko izbora se "nacionalno" zatalasa. Mene Bošnjački politički predstavnici plaše od Hrvata, Hrvate plaše od Bošnjaka i tako ukrug. Narod kao narod, GLUP, prestrašen još uvijek ... glasa za koga glasa. Prođu izbori i onda SDA i HDZ "okreću" volove i janjce i slave pobjedu. Bugojanski slučaj 2000-te.
I zato Tomislave, pusti šuplju. Kazni na izborima one koji te lažu godinama o ugroženosti pa onda glasovima SDA budu izabrani u Presjedništvo (Ivo Miro Jović), i onda opet kada im se stolica zaljulja plaše tebe i mene.
Biraj čovjeka ili stranku koja će ti obezbijediti posao, pravdu, evropske norme itd.
Ja od svih kandidivanih za Presjedništvo smatram da je Željko Komšić najbolje rješenje i zato ću za njega glasati i to mi pravo niko nemože oduzeti.