Jok, bolan... nije on bio u talu s njima...
-
Jastreb35
U tom slucaju, imas moje izvinjenje. Ne volim kada se meni imputira ono sto nisam rekao, tako da to zaista ne zelim raditi drugima.Nikad, NIKAD nisam rekao da je AI kriv za RAT! I nikad to necu ni pomisliti!
A cijenio bih kada bi (plasticno) objasnio sta se i kako trebalo uraditi. Dakle, danas znamo da je dogovarana podjela BiH od strane Milosevica i Tudjmana, znamo po desavanjima u Vukovaru i Dubrovniku da tada velikosrpski orijentisane politicare nije interesovala SFRJ, prema kojoj smo ti i ja osjecali (ili osjecamo) ljubav, nego da se radilo o suprotstavljenim nacionalizmima, s jedne strane srpskom, a s druge strane hrvatskom. Dakle, sta je i kako trebalo uraditi ? Vec sam ti objasnio zasto BiH ne bi prezivjela pristanak Bosnjaka na krnju SFRJ, odnosno zasto Izetbegovic i Karadzic ne bi mogli nametnuti rjesenje Grudama, a ako ti mislis da to oni jesu bili u stanju uraditi, izvoli pa objasni kako.Na ostale dijelove posta zaista ne vrijedi odgovarati jer je ocito da stojimo na potpuno razlicitim polazistima kad je u pitanju period 1990-1992.
Sto je ruzna posljedica neizbjeznog rata. Vazno je da se ocuvalo drzavu, a generacijsku svijest je moguce mijenjati. Tacno je da u ratu nije izboreno sve za sto su se drzavi lojalni gradjani borili, tacno je da sa separatistima nije zavrsena partija, nego je usred svega sklopljena tabla i postignut mir. Ali napredak je evidentan. Formalno, Srbi, Hrvati i Bosnjaci su svoji na svom bilo gdje u BiH. To je ogromna pobjeda u poredjenju na stanje iz ranih devedesetih i na tom treba dalje graditi.Na papiru Bosna i Hercegovina jeste suverena, ali je polovina njene teritorije nastanjena ljudima koji to uglavnom ne priznaju.
A kvaliteta zivota nije samo zaposlenje, nego i pravo da te se ne moze protiv tvoje volje deklarisati hrvatskim cvijecem, negirati nacionalnu posebnost i proglasavati nacionalnom manjinom u vlastitoj drzavi. Nelson Mandela nije rizikovao svoj zivot da bi crncima omogucio posao, nego slobodu. Kada slobodu i obraz zrtvujes jer si suocen sa arsenalom JNA naoruzanim dobrovoljcima, relativizira se vrijednost tog zivota, pijacarski mu dajuci cijenu jednog solidnog zaposlenja.
-
Oceania
Dolina avalona wrote:Ma da svakakostickitout wrote:To ti je i alija radio u najgorim vremenima za BiHDolina avalona wrote:Uh ala smo danas svi pametni!
Kako je ugodno sjediti u vrucem i prosipati pamet iz rahatluka.![]()
Bio co'jk u Austriji.![]()
Za tvoju informaciju, AI je bio civilna vlast i ostao u Sarajevu u najtezim momentima, svaki njegov ured je pogodjen granatom, isao je u posjete borcima na frontove sto je posebno zbunjivalo dusmane itd... I stvarno nema smisla dalje elaborairati...
- stickitout
[quote] [/quote][/b]
Nikad, NIKAD nisam rekao da je AI kriv za RAT! I nikad to necu ni pomisliti!
I inace je mnogima ovdje glavna optuzba upucena prema kriticarima AI upravo to da su (smo) takvog misljenja, sto je apsurd, podmetanje kukavicijeg jajeta i u krajnjoj liniji pokazatelj nemoci branioca lika i djela vrlog nam prvog predsjednika!
Taj covjek je za ogromnu vecinu njegovih kriticara na ovom forumu jednostavno bio - nesposoban politicar, sto je nespojivo sa proglasavanjem istoga za tamo neki rat![/b]
Mozda im dopre u ovom formatu, ja se zaista iskreno nadam.

Nikad, NIKAD nisam rekao da je AI kriv za RAT! I nikad to necu ni pomisliti!
I inace je mnogima ovdje glavna optuzba upucena prema kriticarima AI upravo to da su (smo) takvog misljenja, sto je apsurd, podmetanje kukavicijeg jajeta i u krajnjoj liniji pokazatelj nemoci branioca lika i djela vrlog nam prvog predsjednika!
Taj covjek je za ogromnu vecinu njegovih kriticara na ovom forumu jednostavno bio - nesposoban politicar, sto je nespojivo sa proglasavanjem istoga za tamo neki rat![/b]
Mozda im dopre u ovom formatu, ja se zaista iskreno nadam.
- Vodenjak
Vi ste izabrali one za koje ste mislili da su bolji od onih koji misle kao ja. A vlast donosi odluke, znas ti to!nedim_uk wrote:Pa eto popravi nam ga malo....kad vec znas.Stara komunjaro svedska.
A to oko "komunjara", procitaj objasnjenje o mom stavu vezanog za Izetbegovicevu "krivicu" za rat... Isto vazi i za etiketiranje drugacijeg misljenja proglasavajuci ga komunistickim, bezboznickim, protunarodnim i sl.
Ako imas sta reci, onda odgovori svojim argumentima na moj post.
@Jastreb, covjek koji ne dijeli moje misljenje, ali koji je izuzetno korektan sagovornik, moze da ti bude uzor za to!
A nasa diskusija pak moze da bude primjer kako se u pravoj demokratiji iznose argumenti pa onda... kom opanci kom obojci!
-
nedim_uk
Cekaj malo vodeni,sta si se odmah postavio u borbeni stav,covjek te etiketira (malo) komunjarom i ti bi sad sve digao na noge,nemoj bjezati od onoga sto jesi.Nisam ja druze nikog birao,oni su birali mene,ti nisi htjeo da biras imao si svoj izbor.Deset puta si u boljoj poziciji od mene.Imas snage, imas potencijala,hajd bolan spusti se malo do ove vukohebine i popravi nam stanje ovdje.Dobro zboris ali radis li kao sto zboris? Vise tebe cijenim kao "komunjaru" i "neprijatelja" nego ove ovdje, a znas sto? Zato sto si iskrena komunjara....
-
Bosnian Gangsta
Vjecni respekt nasem Predsjedniku!
Da ga Allah nagradi Dzennetom! Na koga da budemo ponosni ako ne na njega??
-
Bosnian Gangsta
Paja Patku_BosanaC wrote:Kojem, Radmanovicu?Bosnian Gangsta wrote:Vjecni respekt nasem Predsjedniku!
-
Peca
Samo ovaj narod moze da pljuje po covjeku koji je bio prvi predsjednik BiH. Ne kazem da ni on nije grijesio ali je sigurno bio pod pritiskom i radio je ono sto je mislio da je najbolje za ovaj narod i ovu drzavu!!!!
Ugledajte se malo na ˝susjede˝ ili ti ga ˝komsije˝. Njihovi su predsjednici u pravom smislu te rijeci zlocinci koji su izvrsili agresiju i genocid, a u narodu su heroji!!!
Samo glupi bosnjaci ili bosanci mogu pljuvati po covjeku koji je branio i sebe i narod od tih zlocinaca!!!
A Seferu svaka cast bio je jedan od rijetkih generala koji se istinski zalagao za oslobodjenje Bosne dok su ostali (npr. Rasim Delic) guzice trljali u foteljama!!!
Malo gledajte stvari iz razlicitih uglova, a ne da vjerujete samo u ono sto vam ˝nezavisni˝ novinari serviraju!!!
Ugledajte se malo na ˝susjede˝ ili ti ga ˝komsije˝. Njihovi su predsjednici u pravom smislu te rijeci zlocinci koji su izvrsili agresiju i genocid, a u narodu su heroji!!!
Samo glupi bosnjaci ili bosanci mogu pljuvati po covjeku koji je branio i sebe i narod od tih zlocinaca!!!
A Seferu svaka cast bio je jedan od rijetkih generala koji se istinski zalagao za oslobodjenje Bosne dok su ostali (npr. Rasim Delic) guzice trljali u foteljama!!!
Malo gledajte stvari iz razlicitih uglova, a ne da vjerujete samo u ono sto vam ˝nezavisni˝ novinari serviraju!!!
-
kub lajkan
A kad ih on zbuni, onda je bilo dovoljno da samo jedan lud uleti i dovrsi pos'o...Dolina avalona wrote:Ma da svakakostickitout wrote:To ti je i alija radio u najgorim vremenima za BiHDolina avalona wrote:Uh ala smo danas svi pametni!
Kako je ugodno sjediti u vrucem i prosipati pamet iz rahatluka.![]()
Bio co'jk u Austriji.![]()
Za tvoju informaciju, AI je bio civilna vlast i ostao u Sarajevu u najtezim momentima, svaki njegov ured je pogodjen granatom, isao je u posjete borcima na frontove sto je posebno zbunjivalo dusmane itd...
- Vodenjak
Samo mala upadica, ako moze...Peca wrote: Samo ovaj narod moze da pljuje po covjeku koji je bio prvi predsjednik BiH. Ne kazem da ni on nije grijesio ali je sigurno bio pod pritiskom i radio je ono sto je mislio da je najbolje za ovaj narod i ovu drzavu!!!!
Covjek o kome pricas bio je poslednji predsjednik Predsjednistva cjelovite i jedinstvene Republike Bosne i Hercegovine i prvi predsjednik predsjednistva podijeljene i posvadjane Bosne i Hercegovine za koju jos uvijek ne znamo sta je po uredjenju. (Za razliku od one koja je bila Republika - primjetio si, zar ne?)
Susjedi i komsije slave svoje predsjednike jer su brinuli o drzavi ciji su bili predsjednici i po svaku cijenu (pa cak i po cijenu nas dvojice i ostalih oko nas!) joj cuvali granice. To sto ti i ja ne dijelimo tu ljubav prema njima (a NE DIJELIMO!), nase susjede i komsije ponajmanje zanima - a jos manje nasljednike njihovih predsjednika!Peca wrote:Ugledajte se malo na ˝susjede˝ ili ti ga ˝komsije˝. Njihovi su predsjednici u pravom smislu te rijeci zlocinci koji su izvrsili agresiju i genocid, a u narodu su heroji!!!
Ovo sto sam ti ja gore napisao vjerovatno bi, po svemu sudeci, napisao i sam Sefer Halilovic da je na forumu, pa nikako da ukapiram gdje si se ti u stvari izgubio?Peca wrote: A Seferu svaka cast bio je jedan od rijetkih generala koji se istinski zalagao za oslobodjenje Bosne dok su ostali (npr. Rasim Delic) guzice trljali u foteljama!!!
A sta velis da malo, svi od reda, mucnemo sopstvenom glavom bez da citamo i "zavisne" i "nezavisne" novinare?Peca wrote: Malo gledajte stvari iz razlicitih uglova, a ne da vjerujete samo u ono sto vam ˝nezavisni˝ novinari serviraju!!!![]()
- manijak1
-
Bosnian Gangsta
@kekec
Ne bjezi od teme, a ona je AI ne ja ili ti. je li ti to posljedna linija odbrane zajedno sa "ja sve znam ja sam sveznajuci ne mogu s´ tobom pricat jer ne znas", izvini ako ovo nije istina o tebi ali sam primjetio da se tvoji istomisljenici ponasaju na isti nacin prema svakome ko voli Aliju.
Ne bjezi od teme, a ona je AI ne ja ili ti. je li ti to posljedna linija odbrane zajedno sa "ja sve znam ja sam sveznajuci ne mogu s´ tobom pricat jer ne znas", izvini ako ovo nije istina o tebi ali sam primjetio da se tvoji istomisljenici ponasaju na isti nacin prema svakome ko voli Aliju.
- kekec
Cak naprotiv, ja znam da mnogo toga ne znam. Vrlo maloBosnian Gangsta wrote:@kekec
komentarisem o stvarima koje slabo poznajem.
Ali, ti, odnosno tvoj stil pisanja, me naveo na pomisao
da sam te citao na ovom forumu, ali pod drugim nickom,
jer tvoj sadasnji je star samo 2 dana.
Cemu sakrivanje, promjena "identiteta" ?
A sto se tice teme, neko nekad za istog rece: "Kao dedo
je dobar, ali kao politicar nikakav".
Volio ga ne volio, ocijeni ga pogledom oko sebe, sirom BiH. Jad i bijeda.
-
Jastreb35
Sto je rezultat zamrsene politicke situacije i zaledjenosti stanja rata. Situacija danas ne bi bila nista bolje da je na celu Bosnjaka pocetkom devedesetih bio Filipovic, Abdic ili Durakovic.Volio ga ne volio, ocijeni ga pogledom oko sebe, sirom BiH. Jad i bijeda.
Za danasnje stanje drustva su krivi agresori i pobunjenici. Ne mozes zbog nekoliko taktickih gresaka Izetbegovica, istog porediti sa arhitektima projekta kovanog u Karadjordjevu.
- Vodenjak
@Jastrebe, zasto i ti poput mnogih drugih svaku kritiku Izetbegovica smatras, ako ne velicanjem Slobe ili Franje, a ono barem izjednacavanjem njihovih uloga sa Izetbegovicevom?Jastreb35 wrote:Sto je rezultat zamrsene politicke situacije i zaledjenosti stanja rata. Situacija danas ne bi bila nista bolje da je na celu Bosnjaka pocetkom devedesetih bio Filipovic, Abdic ili Durakovic.Volio ga ne volio, ocijeni ga pogledom oko sebe, sirom BiH. Jad i bijeda.
Za danasnje stanje drustva su krivi agresori i pobunjenici. Ne mozes zbog nekoliko taktickih gresaka Izetbegovica, istog porediti sa arhitektima projekta kovanog u Karadjordjevu.
Mislis li da se o politicaru Izetbegovicu ne moze govoriti odvojeno od dvojice pomenutih?
Nadam se da ne mislis tako jer ako je suprotno, onda si zapravo ti taj koji ga stavlja u isti kosh s njima...
- kekec
Jastreb35 wrote:Sto je rezultat zamrsene politicke situacije i zaledjenosti stanja rata. Situacija danas ne bi bila nista bolje da je na celu Bosnjaka pocetkom devedesetih bio Filipovic, Abdic ili Durakovic.Volio ga ne volio, ocijeni ga pogledom oko sebe, sirom BiH. Jad i bijeda.
Kakva bi danas situacija bila, mi mozemo samo nagadjati, bez mogucnosti da se provjeri ko bi bio u pravu.![]()
Nekoliko taktickih gresaka znace pogresna strategija, a pogresna strategija u konacnici znaci izgubljen rat.
Tako bar kazu vojne nauke. A tvorac i odgovoran i za strategiju i za taktiku je bio/bila...
-
forUMASH
....ovo fakat prelazi u bezobrazluk...pa mozel' se izreci negativno misljenje o ulozi i djelu AI, a da se diskutantu ne priljepi etiketa izdajnika i nekoga ko zrtvu i agresora gura u isti kos....Izetbegovic je bio predsjednik, a to je posao i nakon zavrsetka svakog posla moze se i treba se uraditi analiza postignutog....kad to uradim za slucaj prvog predsjednika moj sud o njegovom ucinku je katastrofalan....i sad mi reci gdje ja njega ovdje poredim sa Franjom i Slobom...ja sam od '92 do '95 pokazao i rekao sta mislim o njima dvojici sa puskom u ruci i na suprotnoj strani od vojnih jedinica koje su sprovodile njihove strategije, sto se danas izgleda uopste ne pika samo ako spomenem da moj predsjednik nije bio "zao" al' je bio "los", a ja samo priznam "dobar"....Jastreb35 wrote:Za danasnje stanje drustva su krivi agresori i pobunjenici. Ne mozes zbog nekoliko taktickih gresaka Izetbegovica, istog porediti sa arhitektima projekta kovanog u Karadjordjevu.
....vrijeme je da se sa Izetbegovica skine andjeoski oreol i da ga se analizira kroz njegova djela i ucinak za uradjeni posao i preuzetu odgovornost....prvi korak u takvoj analizi je da se okrenes oko sebe i vidis sta i kakav je rezultat njegovog obavljenog posla.....ja kad to uradim, dolazim samo do jednog zakljucka, a to je katastrofa....
-
Jastreb35
Tvrditi da se Izetbegovica treba ocjenjivati na osnovu danasnjeg stanja drustva, jeste izjednacavanje istog s nekoliko hiljada drugih koji su isto tako ucestvovali u transformaciji stabilne SFRJ u postojecu fragmentiranost torova.zasto i ti poput mnogih drugih svaku kritiku Izetbegovica smatras, ako ne velicanjem Slobe ili Franje, a ono barem izjednacavanjem njihovih uloga sa Izetbegovicevom?
Izetbegovica se moze kritikovati po pitanju taktickih poteza, strategija mu je bila ispravna i jedina koja je usvajala realnosti okrutnog postjugoslovenstva. Takticki, bila je greska ne pruziti Siberu i Divjaku mogucnost koju se pruzilo Halilovicu. Ali i Linkoln i Mandela i Broz su pravili greske, no strategija im je generalno (za dati prostor i vrijeme) bila ispravna.
Kada neko kaze; "Volio ga ne volio, ocijeni ga pogledom oko sebe, sirom BiH. Jad i bijeda.", u najboljem slucaju ignorise one koji su planirali stvaranje Velike Srbije, a u najboljem, ne zna sabrati dva i dva.
Naravno da moze, ali kontekst teze "pogledaj oko sebe, jad i bijeda" ga bjesomucno vuce u drustvo nacionalistickog dvojca, koji je glavni i kljucni krivac za tu bijedu i jad.Mislis li da se o politicaru Izetbegovicu ne moze govoriti odvojeno od dvojice pomenutih?
Kada neko optuzi Izetbegovica za nesposobnost, ja pitam za alternativu (njemu kao covjeku i njegovim potezima). Ali kada ga neko optuzi za nesto za sto su krivi vizionari s Pantovcaka i Dedinja, ja nisam taj koji ga delegira u njihovo drustvo.
- Vodenjak
Prije mnogo godina bio Dzemal Bijedic kod "velikog" Mao Ce Tunga...Jastreb35 wrote:Tvrditi da se Izetbegovica treba ocjenjivati na osnovu danasnjeg stanja drustva, jeste izjednacavanje istog s nekoliko hiljada drugih koji su isto tako ucestvovali u transformaciji stabilne SFRJ u postojecu fragmentiranost torova.zasto i ti poput mnogih drugih svaku kritiku Izetbegovica smatras, ako ne velicanjem Slobe ili Franje, a ono barem izjednacavanjem njihovih uloga sa Izetbegovicevom?
Izetbegovica se moze kritikovati po pitanju taktickih poteza, strategija mu je bila ispravna i jedina koja je usvajala realnosti okrutnog postjugoslovenstva. Takticki, bila je greska ne pruziti Siberu i Divjaku mogucnost koju se pruzilo Halilovicu. Ali i Linkoln i Mandela i Broz su pravili greske, no strategija im je generalno (za dati prostor i vrijeme) bila ispravna.
Kada neko kaze; "Volio ga ne volio, ocijeni ga pogledom oko sebe, sirom BiH. Jad i bijeda.", u najboljem slucaju ignorise one koji su planirali stvranje Velike Srbije, a u najboljem, ne zna sabrati dva i dva.
Naravno da moze, ali kontekst teze "pogledaj oko sebe, jad i bijeda" ga bjesomucno vuce u drustvo nacionalistickog dvojca, koji su glavni i kljucni krivci za tu bijedu i jad.Mislis li da se o politicaru Izetbegovicu ne moze govoriti odvojeno od dvojice pomenutih?
Kada neko optuzi Izetbegovica za nesposobnost, ja pitam za alternativu (njemu kao covjeku i njegovim potezima). Ali kada ga neko optuzi za nesto za sto su krivi vizionari s Pantovcaka i Dedinja, ja nisam taj koji ga delegira u njihovo drustvo.
I tako odrzao Mao Djemi predavanje o komunizmu, a ovaj ce mu na kraju, kao korektan gost dobrom domacinu:
"Cijenim vase misljenje, ali se ne slazem s njim!"
Evo i ja cu tebi ko Djemo Mau iako niti sam ja Djemo niti ti Mao...
- Topla voda
eto sad ko ne izjednacavate njega sa ovom dvojicom.
mozda ne ti ,ali kad se, tebi u podrsku,prikace raznorazni likovi,onda to dobija drugi izgled.
ako se razgovara o dogovorenoj razmjeni teritorija,o tome kako nismo htjeli uci na grbavicu,kako je neka curica na punktovima vidjela nase borce sa oruzjem,pa kao mi naoruzani..otkud to da se mi nismo spremali za rat..
pa kako se zove tema?
jok, eto oni su u talu,al ih ne izjednacavate.
i shvatam da je drugacija percepcija okoncanja rata bosancima sa okupiranih teritorija od onih koji su sa teritorija koje su odbranjene.
ja mislim da tu dolazi do podjele u podrsci "opstajanja bih po svaku cijenu,makar se neko nikad kuci ne vratio"
i vjerujem da bi i ja da mi je dom ostao u modrici,zvorniku ili banjaluci bio bijesan na sve "branioce interesa ispravne politike A.I."
ali tako je kako je,mozda bi bilo konstruktivno,a po meni i najnormalnije i najljudskije da se taj bijes usmjeri ka onima koji su za te stvari i odgovorni,a to sigurno nije A.I.
mozda ne ti ,ali kad se, tebi u podrsku,prikace raznorazni likovi,onda to dobija drugi izgled.
ako se razgovara o dogovorenoj razmjeni teritorija,o tome kako nismo htjeli uci na grbavicu,kako je neka curica na punktovima vidjela nase borce sa oruzjem,pa kao mi naoruzani..otkud to da se mi nismo spremali za rat..
pa kako se zove tema?
jok, eto oni su u talu,al ih ne izjednacavate.
i shvatam da je drugacija percepcija okoncanja rata bosancima sa okupiranih teritorija od onih koji su sa teritorija koje su odbranjene.
ja mislim da tu dolazi do podjele u podrsci "opstajanja bih po svaku cijenu,makar se neko nikad kuci ne vratio"
i vjerujem da bi i ja da mi je dom ostao u modrici,zvorniku ili banjaluci bio bijesan na sve "branioce interesa ispravne politike A.I."
ali tako je kako je,mozda bi bilo konstruktivno,a po meni i najnormalnije i najljudskije da se taj bijes usmjeri ka onima koji su za te stvari i odgovorni,a to sigurno nije A.I.