mjesoviti brakovi i djeca iz mjesovitih brakova

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vesela

Post by vesela »

Shoba wrote:
ja ne bi imao nista protiv da moj sin promijeni i ime i prezime samo nek je sretan, zdrav i veseo.....
pozdravljam i podrzavam tvoj nacin razmisljanja i tvoj izbor!...i necu reci da je to nasa "primitivna realnost"!

a moj sin je sretan, zdrav i veseo i odgojen da je svedski drzavljanin i ponosno nosi svoje srpsko ime i prezime!...jer nije repa bez korijena...iako je iz "mijesanog braka"....
winetou

Post by winetou »

A što mali nema muslimansko ime? Ono ne tiče me se, ali pravo patrijarhalno to što ima srpsko ime. :D
senada

Post by senada »

...prvo mahalski, primitivno i krajnje nekulturno se mijesati u tudju bracnu intimu, jer oni koji su u "mijesanim" brakovima nisu bruka ali jesu svjetska bruka i sramota oni koji se mijesaju u tudje "mjesavine"... a drugo i Vuk Karadjic po starim predanjima je opstao u zivotu jer je njegova majka vjerovala da ce samo sa tako cudnim, kratkim i jakim imenom prezivjeti... evo moja ce kcerka sebi radi zdravlja i srece dati ime Vucica... to je njeno licno pravo jer je punoljetna (45god.) i neka sama odlucuje u svoje ime o svome imenu...
zzzzz

Post by zzzzz »

Shoba wrote:
I ovo je jedan od primjerna nase primitivne realnosti. Samo se brinemo o spoljasnjosti i nekom glupom patrijarhalnom ponosu.

ne znam sta je lose u mijenjanju prezimena?? Sta mislite da li bi George Michael uspio u svojoj karijeri da se odazivao na svoje pravo ime koje je Georgios Kyriacos Panayiotou. Smijesno,,,

ja ne bi imao nista protiv da moj sin promijeni i ime i prezime samo nek je sretan, zdrav i veseo.....
Daj Shoba nemoj zezat, ti sve okreno na svoju USA perspektivu. Mnogi su promijenili prezime u Americi da bi lakse napravili karijeru ali kad neko svoje prezime koje pocinje sa Hadzi... u Zagrebu promijeni u majcino prezime, sasvim su jasni razlozi.

Patrijahalno ili ne, on jasno odabrao stranu u tom mjesovitom braku.
Shoba

Post by Shoba »

zzzzz wrote:
Shoba wrote:
I ovo je jedan od primjerna nase primitivne realnosti. Samo se brinemo o spoljasnjosti i nekom glupom patrijarhalnom ponosu.

ne znam sta je lose u mijenjanju prezimena?? Sta mislite da li bi George Michael uspio u svojoj karijeri da se odazivao na svoje pravo ime koje je Georgios Kyriacos Panayiotou. Smijesno,,,

Daj Shoba nemoj zezat, ti sve okreno na svoju USA perspektivu. Mnogi su promijenili prezime u Americi da bi lakse napravili karijeru ali kad neko svoje prezime koje pocinje sa Hadzi... u Zagrebu promijeni u majcino prezime, sasvim su jasni razlozi.

pa sta ako je odabrao? covjeku je dobro u zagrebu i hoce da zivi u sredini u kojoj nema tolerancije za muslimane. Da je htio obratno otisao bi u saudijsku Arabiju gdje nema tolerancije za zidove, hriscane i sl..........
Shoshana

Post by Shoshana »

zzzzz wrote: ali kad neko svoje prezime koje pocinje sa Hadzi... u Zagrebu promijeni u majcino prezime, sasvim su jasni razlozi.
Meni to vise govori o Zagrebu nego o mladicu... Mladic ispade sasvim realan i svjestan cinjenice gdje zivi. A nabijem ti cacu kome je vaznije da mu se plemensko ime "ne zatre" nego sreca i dobrobit njegovog djeteta.

Nek' se zovu kako hoce, nek su mi samo zivi i zdravi!
buzzer

Post by buzzer »

zzzzz wrote:
Shoba wrote:

Vec neko vrijeme pratim diskusije na forumu i nemam pojma sto sad bas odlucih da se ukljucim, valjda zato sto sjedim za trpezarijskim stolom dok moja mjesovita zena sjedi u obliznjoj fotelji i gleda televiziju dok nam se nas mjesoviti brak polagano raspada pucajuci po svim savovima osim po nacionalnom. htjedoh rec' da losi ili neuspjeli brakovi pucaju svakako bili oni mjesani ili nemjesani i onda ljudi cine gluposti i vrijedjaju jedni druge i uvijek naravno nadju neki razlog, tako da ove price o promjeni prezimena itsl i nisu bogzna sta, nadje se uvijek mjesto neslaganja....kad je dobre volje...je*ooo, jesam zacrnio...
zzzzz

Post by zzzzz »

Shoshana wrote:
zzzzz wrote: ali kad neko svoje prezime koje pocinje sa Hadzi... u Zagrebu promijeni u majcino prezime, sasvim su jasni razlozi.
Meni to vise govori o Zagrebu nego o mladicu... Mladic ispade sasvim realan i svjestan cinjenice gdje zivi. A nabijem ti cacu kome je vaznije da mu se plemensko ime "ne zatre" nego sreca i dobrobit njegovog djeteta.

Nek' se zovu kako hoce, nek su mi samo zivi i zdravi!
Sad bi ja kogao kontrirati sa "jebo sina koji se stidi svog cace" ali necu, prepusticu svakom da da svoj sud.
Ne radi se tu samo o prezimenu, zasto bas Zagreb, zasto hrvatska reprezentacija, zasto protiv oceve volje?? Zato sto mu je majka to sto jeste i zato sto ga je okrenula protiv oca.....a otac je taj ko je birao sebi zivotnog "druga"

Mogu i ja poceti pisati politicki korektne i dopadljive postove ali svi znamo da je ovo kako shoshana rezonuje daleko od realnog razmisljanja

ps.
ovdje bi se prije moglo reci da je u pitanju izbor izmedju Sarajeva i Zagreba, Saud. Arabija i nema bas puno veze s ovim
H

Post by H »

I ja sam dijete miješanog braka. Tata muško, mama žensko. :D
Shoshana

Post by Shoshana »

Ako cujes da nesto puca - to meni puca i za politikom, a boga mi i za dopadljivoscu.

Ali objasni mi, molim te, kako to stavljas znak jednakosti izmedju selidbe, Zagreba i promjene imena i odricanja oca? Pa sve i da se mladic zaista osjeca 100% Hrvatom, valjda ima pravo na vlastiti izbor? Bil' bilo drukcije da se sin odselio u Ameriku i uzeo americko drzavljanstvo i promijenio ime u John Smith?
buzzer

Post by buzzer »

Ljudi se razvode iz najrazlicitijih razloga. Ili ljubav zgasne ili se predugo svadjaju pa se nakupi jala ili se ne slazu u sexu ili ovo ili ono i, koliko sam informisan, cesto se razidju u neprijateljskoj atmosferi i onda podmecu jedni drugima i cesto se kola lome preko djece.

Htjedoh reci da smo mi malo previse osjetljivi na nacionalne teme. Mogla je mama onog reprezentativca obrlatiti da umjesto Zelje navija (nedajboze) za Sarajevo i da to bude zesce oruzje protiv tate pitara ili stajaznam...koliko se nemjesovitih brakova raspadne bez puno pompe, a raspad mjesovitih se obavezno smjesta u nas nesretni etnicko/politicki nategnuti, zajebani kontekst.
zzzzz

Post by zzzzz »

Shoshana wrote:Ako cujes da nesto puca - to meni puca i za politikom, a boga mi i za dopadljivoscu.

Ali objasni mi, molim te, kako to stavljas znak jednakosti izmedju selidbe, Zagreba i promjene imena i odricanja oca? Pa sve i da se mladic zaista osjeca 100% Hrvatom, valjda ima pravo na vlastiti izbor? Bil' bilo drukcije da se sin odselio u Ameriku i uzeo americko drzavljanstvo i promijenio ime u John Smith?
Za nijansu bi, jer je ovdje jasno kako se on odlucio i odakle vjetar puse. Ovo nije bio i jedini primjer koji sam ja naveo, gdje se djeca direktno okrecu protiv jednog od roditelja ili ne gaje bas visoko misljenje o naciji iz koje dolazi jedan od roditelja.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

vesela wrote:
Shoba wrote:
pozdravljam i podrzavam tvoj nacin razmisljanja i tvoj izbor!...i necu reci da je to nasa "primitivna realnost"!

a moj sin je sretan, zdrav i veseo i odgojen da je svedski drzavljanin i ponosno nosi svoje srpsko ime i prezime!...jer nije repa bez korijena...iako je iz "mijesanog braka"....
Po tebi jel´? :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Shoba wrote:Ja vjerujem da su mjesoviti brakovi buducnost bosne. sve sto ujedinjuje ljude u Bosni je dobrodoslo, a sve sto dijeli ljude po vjerskim i nacionalnim principima je negativno. imamo primjere sredina u kojima se niko ne mijesa (sjeverna irska, kipar, itd.) i stvari se ne mijenjaju desetljecima.

Ljude treba pustiti da zive kako hoce i da se mijesaju kako hoce. To je jedna od najzdravijih stvari za svaku naciju.

Otkako zivim u americi, naucio sam dosta toga o ovim stvarima, i mogu vam reci da smo mi totalno konzervativna sredina. Da vidim ciji bi roditelji u Bosni mogli udati svoju kcer za nekog muskarca koji je crnoput (rijec crnac je u sustini rasisticka). Svi bi odmah tu jadnu curu razapeli. Pored toga, muka mi je od naseg laznog "kosmopolitizma" i "tolerancije", mi smo sredina ljudi koji lazu sami sebe do daske. Mi smo izrazito mono-kulturalno drustvo i to je reanost.

Dolazak kineza u BiH je za mene super stvar, i treba pustiti jos vise stranaca da dodju da zive kod nas. Ako vec mi ne mozemo(ili necemo) u svijet, onda treba pustiti svijet kod nas.

Image
U principjelnim stavovima potpuno se slazem s tobom @Shoba, ali ako je taj mladic promjenio svoje (ocevo) prezime i uzeo MAJCINO kao vec formiran covjek, onda sam definitivno protiv toga! Za mene je to izdaja samog sebe i vrijednosti s kojima sam rastao i formirao se, ne samo kao kosarkas u tamo nekoj Ciboni, vec prije svega kao covjek! U ovom slucaju, vrlo nezreo covjek!
Zovite me i patrijarhalnim ako hocete, ali porodica mi je bitnija i od vjere i od nacije i od drzave, a samim tim i od sredine u kojoj zivim i postivanje tradicija iste je kamen temeljac za moj dalji razvoj!
I u svemu ovome je naravno VRLO BITNO praviti razliku izmedju mijenjanja imena na koji se neki odlucuju u nekoj dalekoj tudjini u kojoj se ima namjera ostati, od toga da se to sve radi u nasim krajevima!

I inace, po mom misljenju, "mjesoviti" brakovi koji se raspadaju bas zato sto su "mjesoviti", cine to iskljucivo zbog uticaja sredine a vrlo, vrlo rijetko zbog dvoje koji cine taj brak!

To je dakle ono sustinsko u cemu se slazem s tobom @Shoba kad kazes da mi u stvari sami sebe lazemo kad kazemo da smo multi ovo-ili-ono...
Nismo! Mijenjanje prezimena da bi se lakse zivjelo u Zagrebu, ili u nekom drugom slucaju u Sarajevu ili Beogradu to samo potvrdjuje!

Prije ovog rata smo mozda i imali sansu da jednog dana izrastemo u multikulturno drustvo koje jos, zapravo, nigdje na svijetu nije do kraja zazivjelo i samo je ideal onih (nas) koji smo raskrstili sa mnogobrojnim dogmama, ali nakon svega ovoga, ne vjerujem puno u to.

Mi smo u sustini sredina koja je zapravo zavisna od tracheva svakakvih vrsta, a "mjesoviti" brak kod komsije je neiscrpna tema za ispiranje mnogobrojnih budjavih usta i uz jutarnju i uz popodnevnu kaficu!
Kick off

Post by Kick off »

zzzzz wrote:
Shoshana wrote:Ako cujes da nesto puca - to meni puca i za politikom, a boga mi i za dopadljivoscu.

Za nijansu bi, jer je ovdje jasno kako se on odlucio i odakle vjetar puse. Ovo nije bio i jedini primjer koji sam ja naveo, gdje se djeca direktno okrecu protiv jednog od roditelja ili ne gaje bas visoko misljenje o naciji iz koje dolazi jedan od roditelja.
Shoshana.. nemoj se praviti da si slijepa ,kad nisi.. hahaha ko sto bi moja nan rekla.. :D Ako ti odgovor zzzzzzzz-a :D nije jasan.. pokusaj ga naci u postu iznad.. btw.. dobar komentar mr. Vodenjak ..
Vodenjak

Post by Vodenjak »

zzzzz

Post by zzzzz »

Vodenjak wrote:
Aferim! :thumbup:
Ipak zna ko je i sta je :D mozda se stidi :D al ne krije :D :thumbup: ko sto vesela rece, nije repa bez korijena :D

naravno, odnosi se na lik iz romana
Last edited by zzzzz on 14/05/2006 00:44, edited 1 time in total.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

zzzzz wrote:
Vodenjak wrote:
Aferim! :thumbup:
Ipak zna ko je i sta je :D mozda se stidi :D al ne krije :D :thumbup: ko sto vesela rece, nije repa bez korijena :D
Ponajvise mi se dopao stil i duhovit nacin iznosenja onog, sto u trenucima desavanja - jasno je svima kao dan, nije bilo nimalo duhovito!
Ejvala!
Shoshana

Post by Shoshana »

Vodenjak wrote: ...porodica mi je bitnija i od vjere i od nacije i od drzave...
Obicno jako cijenim vecinu onoga sto @Vodenjak napise, ali ovo me je malo...zbunilo! Zar bi moglo drukcije? Zar bi moglo prezime (plemenska pripadnost), nacija, vjera i tradicija biti vaznije od vlastitog djeteta?

Mozda ja to malo naopako shvatam, posto vjere nemam, nacinalno sam neosvijestena, a drzavu smatram granicom medju ljudima.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Shoshana wrote:
Vodenjak wrote: ...porodica mi je bitnija i od vjere i od nacije i od drzave...
Obicno jako cijenim vecinu onoga sto @Vodenjak napise, ali ovo me je malo...zbunilo! Zar bi moglo drukcije? Zar bi moglo prezime (plemenska pripadnost), nacija, vjera i tradicija biti vaznije od vlastitog djeteta?

Mozda ja to malo naopako shvatam, posto vjere nemam, nacinalno sam neosvijestena, a drzavu smatram granicom medju ljudima.
Mozda, ovako izvadjeno iz konteksta onoga cemu pripada i zvuci, blago receno - cudno...
Ali mislim da ipak dobija drugacije znacenje unutar cijelog teksta. :)

Osim toga, naravno da se u potpunosti slazem za ono oko djeteta.
Ali, ja sam govorio o porodici.
Dakle, ne samo o odnosu roditelja prema djetetu vec i obrnuto.
I mi odrasli smo necija djeca i po meni je jednako bitno kako se MI odnosimo prema nasim starijima kao sto mi je bitno kako se ja odnosim prema svojoj djeci.
Nadam se da je sad barem malo jasnije? :)
Shoshana

Post by Shoshana »

Dakle, da se vratim na onog momka (prica koju, usput zaista prvi put cujem), posto se porodica vec raspala, on sad, ispade nekako, treba da bira izmedju mame i tate....

da je ostao u Bosni sa ocem (a majka k'o sto rekosmo Hrvatica koja izgleda zivi u Hrvatskoj), izdao bi majku...

Ne znam. Ja i dalje mislim da je to stvar njegovog licnog izbora, i samo osoba kojoj je vjera/drzavljanstvo/pripadnost visoko na skali vrijednosti moze to gledati kroz prizmu istog.
zzzzz

Post by zzzzz »

Shoshana wrote:Dakle, da se vratim na onog momka (prica koju, usput zaista prvi put cujem), posto se porodica vec raspala, on sad, ispade nekako, treba da bira izmedju mame i tate....

da je ostao u Bosni sa ocem (a majka k'o sto rekosmo Hrvatica koja izgleda zivi u Hrvatskoj), izdao bi majku...

Ne znam. Ja i dalje mislim da je to stvar njegovog licnog izbora, i samo osoba kojoj je vjera/drzavljanstvo/pripadnost visoko na skali vrijednosti moze to gledati kroz prizmu istog.
Ja sam vec rekao da je dosao iz dijaspore (mozda je Vodenjakov komsija) znaci nisu se odselili iz BiH za Hrvatsku, bili su izbjeglice u Skandinaviji.

Spomenuo sam ga jer je vec bila rasprava o tome na forumu, kako zbog promjene prezimena tako i zbog odabira nacionalnog dresa
Shoshana

Post by Shoshana »

E, to sa Skandinavijom nisam upratila, izvinjavam se.

Ali mi, s tim novim saznanjem, jos manje izgleda da prica ima veze s mijesanim brakom.

Moze se momak optuziti da je oportunista, da ide linijom manjeg otpora, da bira lakse u zivotu, ali ne moze svako ni Supermen biti :)
zzzzz

Post by zzzzz »

Shoshana wrote:E, to sa Skandinavijom nisam upratila, izvinjavam se.

Ali mi, s tim novim saznanjem, jos manje izgleda da prica ima veze s mijesanim brakom.

Moze se momak optuziti da je oportunista, da ide linijom manjeg otpora, da bira lakse u zivotu, ali ne moze svako ni Supermen biti :)
Ja nebi da iznosim misljenje sta stoji iza toga mada mi je prilicno jasno.

Tebi nije bitna drzava nacionalnost ili vjera ali je problem ako neko tvom djetetu usadi u glavu da je pravo bitno i da dodje do te mjere da te se dijete stidi ili da te mrzi. Ja ovo nisam navodio kao pravilo vec kao primjer.

Mozda da pogledas jedan jos ekstremniji primjer, dokumentarac koji je radio BBC prije utakmice BiH-SCG u Sarajevu. To je isto kruzilo po netu pa mozda pronadjes.

Snimali su navijace s obje strane, slucajno ili ne, obojici momaka su ocevi Bosnjaci a majke Srpkinje, sto ne bi trebalo biti toliko bitno da ne zaprepascuje kolicina mrznje koju ovaj lik iz Lukavice ispoljava prema Bosnjacima. Na repertoaru cetnickih pjesama pozavidio bi mu i Seselj.

Da ti sad ne prepricavam cijeli dokumentarac, na kraju su se trebali sastati sto je ovaj momak iz Sarajeva odbio nakon sto mu je novinar BBC pokazao snimku.

Opet kazem da nije pravilo ali da rizici postoje da te rodjeno dijete mrzi. Kako tada zanemariti vjeru/naciju/drzavu kad je to tvom djetetu primarna stvar u zivotu, kako ga voliti a znas da te mrzi samo zbog onog sto si....a s druge strane znas da to nije iz njegove glave vec iz glave onog koga si ti odabrao za zenu/muza

ps.
koliko se sjecam, ovaj bar nije promijenio prezime.
Post Reply