Shoba wrote:Ja vjerujem da su mjesoviti brakovi buducnost bosne. sve sto ujedinjuje ljude u Bosni je dobrodoslo, a sve sto dijeli ljude po vjerskim i nacionalnim principima je negativno. imamo primjere sredina u kojima se niko ne mijesa (sjeverna irska, kipar, itd.) i stvari se ne mijenjaju desetljecima.
Ljude treba pustiti da zive kako hoce i da se mijesaju kako hoce. To je jedna od najzdravijih stvari za svaku naciju.
Otkako zivim u americi, naucio sam dosta toga o ovim stvarima, i mogu vam reci da smo mi totalno konzervativna sredina. Da vidim ciji bi roditelji u Bosni mogli udati svoju kcer za nekog muskarca koji je crnoput (rijec crnac je u sustini rasisticka). Svi bi odmah tu jadnu curu razapeli. Pored toga, muka mi je od naseg laznog "kosmopolitizma" i "tolerancije", mi smo sredina ljudi koji lazu sami sebe do daske. Mi smo izrazito mono-kulturalno drustvo i to je reanost.
Dolazak kineza u BiH je za mene super stvar, i treba pustiti jos vise stranaca da dodju da zive kod nas. Ako vec mi ne mozemo(ili necemo) u svijet, onda treba pustiti svijet kod nas.

U principjelnim stavovima potpuno se slazem s tobom @Shoba, ali ako je taj mladic promjenio svoje (ocevo) prezime i uzeo MAJCINO kao vec formiran covjek, onda sam definitivno protiv toga! Za mene je to izdaja samog sebe i vrijednosti s kojima sam rastao i formirao se, ne samo kao kosarkas u tamo nekoj Ciboni, vec prije svega kao covjek! U ovom slucaju, vrlo nezreo covjek!
Zovite me i patrijarhalnim ako hocete, ali porodica mi je bitnija i od vjere i od nacije i od drzave, a samim tim i od sredine u kojoj zivim i postivanje tradicija iste je kamen temeljac za moj dalji razvoj!
I u svemu ovome je naravno VRLO BITNO praviti razliku izmedju mijenjanja imena na koji se neki odlucuju u nekoj dalekoj tudjini u kojoj se ima namjera ostati, od toga da se to sve radi u nasim krajevima!
I inace, po mom misljenju, "mjesoviti" brakovi koji se raspadaju bas zato sto su "mjesoviti", cine to iskljucivo zbog uticaja sredine a vrlo, vrlo rijetko zbog dvoje koji cine taj brak!
To je dakle ono sustinsko u cemu se slazem s tobom @Shoba kad kazes da mi u stvari sami sebe lazemo kad kazemo da smo multi ovo-ili-ono...
Nismo! Mijenjanje prezimena da bi se lakse zivjelo u Zagrebu, ili u nekom drugom slucaju u Sarajevu ili Beogradu to samo potvrdjuje!
Prije ovog rata smo mozda i imali sansu da jednog dana izrastemo u multikulturno drustvo koje jos, zapravo, nigdje na svijetu nije do kraja zazivjelo i samo je ideal onih (nas) koji smo raskrstili sa mnogobrojnim dogmama, ali nakon svega ovoga, ne vjerujem puno u to.
Mi smo u sustini sredina koja je zapravo zavisna od tracheva svakakvih vrsta, a "mjesoviti" brak kod komsije je neiscrpna tema za ispiranje mnogobrojnih budjavih usta i uz jutarnju i uz popodnevnu kaficu!