Ko je od vas imao partnera druge vjere....
- cHupjahalic@
Pa sto trazis spas i nadu u onima sto ne znaju ili nece da sklope ni jedne kako treba recenice na bosanskom jeziku?krkan wrote:p.s. iskreno nemam nista protiv dijaspore ali iz iskustva veza sa istim primjetio sam da imam ogromnu provaliju u komunikaciji sa tim djevojkama
(tuzno je, ali dosta si i u pravu po pitanju njihovog komuniciranja na bosanskom...
-
edu
kako nekad dobro dodje sto se ne volim ljubiti 3x..krkan wrote:necuVingo wrote:Hoces eduov broj telefona?krkan wrote:na jednoj slicnoj temi sam napisao da meni ne smeta veza kao ni brak sa
osobom druge vjere ali pod uslovom da je bila u ratu ovdje
pa kad malo bolje razmislim cak bi prije ozenio djevojku druge vjeroispovjesti koja je bila u ratu ovdje nego djevojku koja nije dana osjetila rata
p.s. iskreno nemam nista protiv dijaspore ali iz iskustva veza sa istim primjetio sam da imam ogromnu provaliju u komunikaciji sa tim djevojkama![]()
on se ne voli ljubit tri puta
![]()
a meni kao sto vidis ne smeta
- kriticarka_nikova
a da nije bilo rata kako bi onda mislio,a?krkan wrote:na jednoj slicnoj temi sam napisao da meni ne smeta veza kao ni brak sa
osobom druge vjere ali pod uslovom da je bila u ratu ovdje
pa kad malo bolje razmislim cak bi prije ozenio djevojku druge vjeroispovjesti koja je bila u ratu ovdje nego djevojku koja nije dana osjetila rata
p.s. iskreno nemam nista protiv dijaspore ali iz iskustva veza sa istim primjetio sam da imam ogromnu provaliju u komunikaciji sa tim djevojkama
-
Max.Cherry
Mladenko, evo da vam odgovorim striktno i efikasno: Ovdje se radi o vlahinji tipa ne iz vlaske krajine ali nadasve o peksinu. I to peksinu najgore vrste - srpske, koje mi ovdje odmilja zovemo vlasi. Meni je draze zvati ih vlasima nego srbima jer "srbi" ima ljepsi prizvuk (nisam vjerovao da cu ovo ikada reci). I ne mislim kao vi gospodicna da sam fulio temu. Tema je da li bi imali partnera druge vjere. Mozda sa budistkinjom nekom, jer me oni nisu opsjednuli i karali u mozak 4 godine. Sa ovim okolo - nikada, jer sam imao lose iskustvo sa njima. I koliki sam hajvan bio, probao sam jednom, sto vec opisah, i dan danas se najezim sta sam sve i kojim sve culima osjetio na vrlo negativan nacin a sto je poticalo od nje. Mozda ih ima i cistih, u sto cisto sumnjam. Religije koje njeguju cistocu duha i tijela prihvatam, ove sve ostale su ubleha. Da, bas kao sto kazaste: hafi -zalafi...vesela wrote: mladicu,
je l' se ovdje radi o "vlainji" iz vlaske krajine ili o peksinu?...u oba slucaja si skroz fulio temu...jedino ako ne smatras da su svi druge vjere "hafi-zalafi"...onda si dibidus zalutao na temu
-
BECHO
Poznajem jedan par ovdje u Svici: on vjernik musliman a ona vjernik katolik. Ona isposti par dana ramazana sa njim a on ignorise ribu ili neznam ni ja sta za vrijeme predbozicnog posta. Ima tu jos vise primjera ali moram dodati da ni jedno ne ide u crkvu ili dzamiju (koliko mi je poznato) osim kad su vjencanja, sahrane, dzenaze, mevludi itd. Super funkcionisu, vec su 3 godine zajedno i ja im se stvarno divim..zmijaIzmaj wrote:u pitanju su kompromisi, hrana je gotovo i najmanji problem, al i to bi znacilo da se u kuci jedno odrekne "svoga" ili da postoji posebno posudje sto opet ukazuje na neku podjelu, a ne na jedinstvo...
- kriticarka_nikova
malo morgenBECHO wrote:Kriticarko, a kako bi bilo da ti nama ispricas tu ljubavnu pricu da i mi cujemo. Ko zna, mozda se nekad ponovo formira bratstvo i jedinstvo pa da mozemo djeci pricat kako su se jednoC voljeli ti i tvoj medo ili Aldin i Marija!
-
edu
iz ovoga zakljucujem..svi su srbi prljavi..svi muslimani cisti..hrvati?..'nako...Max.Cherry wrote:Mladenko, evo da vam odgovorim striktno i efikasno: Ovdje se radi o vlahinji tipa ne iz vlaske krajine ali nadasve o peksinu. I to peksinu najgore vrste - srpske, koje mi ovdje odmilja zovemo vlasi. Meni je draze zvati ih vlasima nego srbima jer "srbi" ima ljepsi prizvuk (nisam vjerovao da cu ovo ikada reci). I ne mislim kao vi gospodicna da sam fulio temu. Tema je da li bi imali partnera druge vjere. Mozda sa budistkinjom nekom, jer me oni nisu opsjednuli i karali u mozak 4 godine. Sa ovim okolo - nikada, jer sam imao lose iskustvo sa njima. I koliki sam hajvan bio, probao sam jednom, sto vec opisah, i dan danas se najezim sta sam sve i kojim sve culima osjetio na vrlo negativan nacin a sto je poticalo od nje. Mozda ih ima i cistih, u sto cisto sumnjam. Religije koje njeguju cistocu duha i tijela prihvatam, ove sve ostale su ubleha. Da, bas kao sto kazaste: hafi -zalafi...vesela wrote: mladicu,
je l' se ovdje radi o "vlainji" iz vlaske krajine ili o peksinu?...u oba slucaja si skroz fulio temu...jedino ako ne smatras da su svi druge vjere "hafi-zalafi"...onda si dibidus zalutao na temu
-
Pearl
onda tih vlaha u sarajevu ima puuuuno vise nego sto mi svi mislimo, jer kad ujutro udjem u tramvaje, autobuse ili trolejbuse, dodje mi da crknem od smrada - znaci, nije kraj radnog dana, pa se ljudi malo usmrdili, jel te..nego se ni ujutro ne operu, bar malo, kad izadju iz kuce.. toliko o religijama koje "njeguju cistocu duha i tijela".. jedan od razloga sto cim pocne ljeto pjeske na posao idem.. ti "izvorno cisti" mi i ne znajuci pomognu da dodjem u linijuMax.Cherry wrote:Mladenko, evo da vam odgovorim striktno i efikasno: Ovdje se radi o vlahinji tipa ne iz vlaske krajine ali nadasve o peksinu. I to peksinu najgore vrste - srpske, koje mi ovdje odmilja zovemo vlasi. Meni je draze zvati ih vlasima nego srbima jer "srbi" ima ljepsi prizvuk (nisam vjerovao da cu ovo ikada reci). I ne mislim kao vi gospodicna da sam fulio temu. Tema je da li bi imali partnera druge vjere. Mozda sa budistkinjom nekom, jer me oni nisu opsjednuli i karali u mozak 4 godine. Sa ovim okolo - nikada, jer sam imao lose iskustvo sa njima. I koliki sam hajvan bio, probao sam jednom, sto vec opisah, i dan danas se najezim sta sam sve i kojim sve culima osjetio na vrlo negativan nacin a sto je poticalo od nje. Mozda ih ima i cistih, u sto cisto sumnjam. Religije koje njeguju cistocu duha i tijela prihvatam, ove sve ostale su ubleha. Da, bas kao sto kazaste: hafi -zalafi...vesela wrote: mladicu,
kako rekoh, nema veze sa religijom, nego sa osnovnom kulturom i odgojem koje nosis od kuce..
-
edu
ma u sarajevu se samo srbi voze tramvajem..Pearl wrote:onda tih vlaha u sarajevu ima puuuuno vise nego sto mi svi mislimo, jer kad ujutro udjem u tramvaje, autobuse ili trolejbuse, dodje mi da crknem od smrada - znaci, nije kraj radnog dana, pa se ljudi malo usmrdili, jel te..nego se ni ujutro ne operu, bar malo, kad izadju iz kuce.. toliko o religijama koje "njeguju cistocu duha i tijela".. jedan od razloga sto cim pocne ljeto pjeske na posao idem.. ti "izvorno cisti" mi i ne znajuci pomognu da dodjem u linijuMax.Cherry wrote:Mladenko, evo da vam odgovorim striktno i efikasno: Ovdje se radi o vlahinji tipa ne iz vlaske krajine ali nadasve o peksinu. I to peksinu najgore vrste - srpske, koje mi ovdje odmilja zovemo vlasi. Meni je draze zvati ih vlasima nego srbima jer "srbi" ima ljepsi prizvuk (nisam vjerovao da cu ovo ikada reci). I ne mislim kao vi gospodicna da sam fulio temu. Tema je da li bi imali partnera druge vjere. Mozda sa budistkinjom nekom, jer me oni nisu opsjednuli i karali u mozak 4 godine. Sa ovim okolo - nikada, jer sam imao lose iskustvo sa njima. I koliki sam hajvan bio, probao sam jednom, sto vec opisah, i dan danas se najezim sta sam sve i kojim sve culima osjetio na vrlo negativan nacin a sto je poticalo od nje. Mozda ih ima i cistih, u sto cisto sumnjam. Religije koje njeguju cistocu duha i tijela prihvatam, ove sve ostale su ubleha. Da, bas kao sto kazaste: hafi -zalafi...vesela wrote: mladicu,
![]()
kako rekoh, nema veze sa religijom, nego sa osnovnom kulturom i odgojem koje nosis od kuce..
-
Pearl
hmmmm... kako mi to do sad nije palo na pamet...
pa logicno...
(sad mi fali smajli koji se udara po glavi;))
(sad mi fali smajli koji se udara po glavi;))
-
Pearl
ako si u mjesovitom braku, onda se razvedes radi nepomirljivih razlika vjerske prirode...
ako si u "cistom" braku, onda se razvedes radi neslaganja...
ima toga da ako se udas/ozenis "u svoj tor" imas manje razmisljanja sta sa djecom i familijom, ali nisu to jedini problemi
gotovo sva problematicna djeca koju znam dolaze iz "cistih" brakova.. jos nisam srela dijete iz mjesovitog da se osjeca "izgubljeno"..
poenta: ako ne ide, ne ide... u svakoj vezi/odnosu potrebno je ulagati, potrebni su kompromisi... meni bi vise smetalo da mi, banaliziram, muz ostavlja prljavi ves po kuci i to bi bio mozda veci uzrok svadja jer pogresno uci djecu da je uloga zene da rinta iza muza, nego da je druge vjere...
ako si u "cistom" braku, onda se razvedes radi neslaganja...
ima toga da ako se udas/ozenis "u svoj tor" imas manje razmisljanja sta sa djecom i familijom, ali nisu to jedini problemi
gotovo sva problematicna djeca koju znam dolaze iz "cistih" brakova.. jos nisam srela dijete iz mjesovitog da se osjeca "izgubljeno"..
poenta: ako ne ide, ne ide... u svakoj vezi/odnosu potrebno je ulagati, potrebni su kompromisi... meni bi vise smetalo da mi, banaliziram, muz ostavlja prljavi ves po kuci i to bi bio mozda veci uzrok svadja jer pogresno uci djecu da je uloga zene da rinta iza muza, nego da je druge vjere...
-
Pearl
ono sto mi kojima vjera nije bitna pokusavamo reci je da to nije nesto sto je presudno u odgoju djece - djete ne mora znati za obicaje da bi vjerovalo u boga... imam jaaako puno prijateljica i prijatelja koji su odgajani u obje tradicije roditelja, znali su da postoji bog ali ga nisu imenovali, niti su smatrali da je samo jedno "istinito" a drugo "ne valja".. a nije bilo sretnije djece u drustvu, koji su dobivali npr i bajramluke i uskrsnja jaja... i vecina te djece se u svojim 20-tim opredjelila za jednu religiju ili za nijednu - ljepota izbora.. a rasli su uz postovanje i poznavanje svih religija.. meni je to ipak bitnije... jer ne volim odvajanje "u torove" i nase i njihove...zmijaIzmaj wrote:pa mislim da je sasvim jasno da dijete doktora ne mora biti doktor kad poraste, a dijete rudara moze biti pjesnik..pitanje je opredjeljenja djeteta u vezi sa vjerom i religijom...kad je malo dijete, ne moze samo razluciti koji je put dobar za njega, niti samo birati taj put...roditelji u tom slucaju ne namecu "svoje" i dijete se nalazi u vakuumu...tada se postavljaju pitanja o bitku, zasto ljudi umiru i td. nije to stvar profesije koja se izabere poslije srednje skole npr... djeca se ne opredjeljuju ni za jednu opciju od svojih roditelja, da ne bi izdali ovo drugo...
- maccarona
nikad nisam imala takvu vezu…ne bih voljela ni u buducnosti…
prijateljstvo DA…veza i brak NE!
blokiram u istom momentu...a roditelji mi uopste nisu bili strogi po tom pitanju
do mene je
ali ima ona "nikad ne reci nikad" jah
prijateljstvo DA…veza i brak NE!
blokiram u istom momentu...a roditelji mi uopste nisu bili strogi po tom pitanju
ali ima ona "nikad ne reci nikad" jah
-
Pearl
da, ali ako mi je pri izboru presudna prvo vjera pa sve ostalo, smanjujem sebi izbor, pa samim tim mozda moram pristati na neke druge stvari, na koje inace ne bih "jer je moj"...zmijaIzmaj wrote:da..." muz ostavlja prljavi ves po kuci i to bi bio mozda veci uzrok svadja ", to ako ti je muz druge vjere ne znaci da ce se drugacije ponasati...al ako ti je muz i pored takvog bahatog ponasanja i jos plus druge vjere, moras praviti jos vise kompromisa...
rasprava svaka bespredmetna.. svako ima svoje razloge i razmisljanja.. nije mi cilj da ubijedim nikoga, samo obrazlazem svoj stav..
-
Pearl
realno, mislim da se nece desiti da dvije osobe kojima je njihova religija jako bitna stupe u brak... problem nastaje i ako je jedan roditelj istinski vjernik a drugi zakleti nevjernik..
to su razlike u stavovima, i zakve osobe i ne bi dosle do braka, jer ljubavi pretpostavljaju neke druge stavove" .. eventualno govorimo o "mild" vjernicima ili "formalnim" vjernicima i njihovim mijesanjima...
ja koja nisam neki vjernik ne bih mogla da nadjem zajednicki jezik vjerovatno ni sa osobom koja je veliki vjernik a moje je religijske skupine, jednostavno, nisu nam iste stvari jednako bitne..
to su razlike u stavovima, i zakve osobe i ne bi dosle do braka, jer ljubavi pretpostavljaju neke druge stavove" .. eventualno govorimo o "mild" vjernicima ili "formalnim" vjernicima i njihovim mijesanjima...
ja koja nisam neki vjernik ne bih mogla da nadjem zajednicki jezik vjerovatno ni sa osobom koja je veliki vjernik a moje je religijske skupine, jednostavno, nisu nam iste stvari jednako bitne..
-
FIKUS2
#225 Re: Ko je od vas imao partnera druge vjere....
slazem se i jos bih dodao MIJESAJTE SE, DJECA CE VAM BITI LJEPSA!senada wrote:... radi potencijalne opasnosti od incesta ja bih svojoj djeci preporucila da odaberu osobu iz "plemena onih drugih"....to je ujedno i prednost za domovnicu... da slobodno, bez viza putuju u Europu...kriticarka_nikova wrote:I...kako bi reagovali vasi roditelji da imate momka/djevojku druge vjere?A kako bi vi reagovali da vam sutra dijete ima partnera druge vjere?