black wrote:"Bitan faktor evolucije zasigurno mora biti volja ili želja ka promjenama, koja je posljedica nekog tajanstvenog uzroka".
(Darvin)
I Lamark i Darvin, činjenica je koja se može provjeriti u njihovim radovima, jasno su osjećali da se bez učešća nekog tajanstvenog faktora procesi o kojima govore ne mogu odvijati.
Prije koliko godina?
...vise od 150 godina!?!
...hm....
Samo treba pretpostaviti koliki je naucni napredak ostvaren u domenu bioloske, hemijske i inih evolucija pa ce nam biti malo jasnije uvidjeti gdje smo dosli sa tim saznanjima, pretpostavkama, zakljuccima, empirijskim nalazima, dokazima, fosilima,...u zadnjih, tih 150 godina.
Kao sto rekoh, bilo bi mnogo lakse nama laicima shvatiti te procese kroz popularizaciju nauke (najsvjezijih saznanja) i priblizavanju iste svom covjecanstvu, kao i, sto je takodjer vrlo bitno, racionalizacija i pozitivizacija misli kod obicnog covjeka.
Nauka je davno opovrgnula postojanje duhova, magija, mitova, NLO i nadnaravnih fenomena, i mnogo drugih nebuloza u koje mnoga vecina ljudi i dan danas vjeruje u nedostatku gore navedenog.
Sto se tice Big Banga, sto i jeste u neku ruku tema, ima toliko tekstova (lekcija, predavanja, knjiga,...) prilagodjenih nama laicima da se informisemo do koje tacke su saznanja dosla i u kojem pravcu idu daljnja predvidjanja. Imamo inernet, biblioteke, knjizare, fakultete, kolege,... Toliko ima raznih, sto egzoticnih sto empirijski dokazanih naucnih teorija da ne mozemo ni zamisliti, a toliko smo lijeni da se informisemo (barem mi sto koristimo ovaj medij), pa radije ostajemo na stereotipnim i sirovim predajama i pogledima na svijet.
Nadam se i ubjedjen sam da je obican covjek, htio to ili ne, ipak korak blize tim saznanjima i nekom racionalnijem razmisljanju o svijetu sto nas okruzuje i problemima sto nasu nutrinu more.
Na gore postavljenom linku imate odlicne i prilagodjene tekstove (predavanja) o pocetku vremena, Velikom prasku, Warp brzinama (brzinama vecim od brzine svjetlosti), ekstraterestrijalnom zivotu,...
Zelim vam ugodno citanje (zao mi je sto nije na bosanskom, ali knjige autora na nasem jeziku su dostupne u nasim knjizarama).
Pozdrav...