Spor oko prikazivanja lika Muhammeda a.s.
- danas
ne znam zasto je tesko skontati razliku... zajabevanje na racun holokausta je ponizavanje mrtvih ljudi, zrtava fasizma i mrznje. sa druge strane, zezati se sa likom muhameda (od strane ljudi koji se zezaju sa svojim bogom isusom, bogorodicom, i slicno) je nesto sasvim drugo. negiranje ili zajebavanje sa holokaustom je poziv na mrznju; zajebavanje sa isusom ili muhamedom ipak to nije. sloboda izrazavanja se zaustavlja sa podstrekom na mrznju, pozivom na zlostavljanje, zlocin, ubojstvo... evo ti primjer: sloboda govora u USA stiti, izmedju ostalog, i pravo nacista da se okupe i da se "slobodno izrazavaju", sto oni i cine. imaju neki svoj sabor, sta ja znam. i marsiraju u uniformama, vicu sieg heil i sta ja znam vec sta rade. drze nekakve stupidne govore. drotovi su uvijek tu da vide sta oni rade, pa cak sta vise, da ih zastite od gnijeva drugih gradjana. ALI, onog trenutka kada ti neo-nacisti pocnu srati kako treba pobiti jevreje i crnce, sve ih se pohapsi. i gotovo. tu je granica. mozes pricati sta hoces, ALI do onog trenutka kada pocnes pozivati na nasilje i mrznju...mr2 wrote:... da li je karikatura bila poziv na neki dijalog..... koji je totalno promasijo svoj smisao...... ili svjesni pokusaj vrijedanja veceg broja ljudi ,pod palstom slobode govora..... mislim zajebaji se na racun holokosta u holandiji![]()
zaglavices samo tako ,a u drugu ruku ako napisu da je muhamed bio pedofil.......to vam je sloboda misljenja i govora.....ma nek su arapi jednom povukli granicu...dosta vise
![]()
![]()
PS kao sto sam vec spomenula, isus je bozji poslanik i muslimanima. kada je robert mapplethorpe stavio isusovo raspece u mokracu i nazvao to umjetnoscu, niko se od vas nije bunio, a kamoli palio necije ambasade ili povlacio diplomate u znak protesta.
- CiCiban
..danas wrote:
ne znam zasto je tesko skontati razliku... zajabevanje na racun holokausta je ponizavanje mrtvih ljudi, zrtava fasizma i mrznje.
zajebavanje sa isusom ili muhamedom ipak to nije. sloboda izrazavanja se zaustavlja sa podstrekom na mrznju, pozivom na zlostavljanje, zlocin, ubojstvo...
i njih dvojica su mrtvi ljudi .. nisu zrtve holokausta ..prema-tome-ne-moze-se-reCCi da je ovo ponizavanje
na sta poziva.. daklem.. ova sLloboda izrazavanja?<---?
da li je sira javnost bila upoznata sa mapplethorpeovimdanas wrote:PS kao sto sam vec spomenula, isus je bozji poslanik i muslimanima. kada je robert mapplethorpe stavio isusovo raspece u mokracu i nazvao to umjetnoscu, niko se od vas nije bunio, a kamoli palio necije ambasade ili povlacio diplomate u znak protesta.
-
merijem
Sve je ovo manipulacija,zasto sad nakon 4mjeseca od objavljivanja eskalacija ,sve jo to da se skrena paznja sa Irana,Izraela,i Amerike!!
I opet ce pored sve "solidarnosti muslimana " "šapatom pasti Iran"!!!
Teza da je musliman (Muhameda.s.)=bomba -terorizam je aktuelna od 11 septembra !!
I opet ce pored sve "solidarnosti muslimana " "šapatom pasti Iran"!!!
Teza da je musliman (Muhameda.s.)=bomba -terorizam je aktuelna od 11 septembra !!
- danas
dobro sad, jedno pitanje:The_Fluid wrote: ispod slika zapaljene Ambasade Kraljevine Danske u Damasku, u Siriji.
sta je veca uvreda za muslimane -- ta glupa i beznacajna karikatura u novinama (za koju, da nije bilo ovolike reakcije, niko nikad i ne bio cuo) ili ova slika na naslovnim stranicama svih svjetskih novina, na CNN-u, na BBC-u, itd?
jer vidis, mene nije uvrijedilo nikakvo segacenje sa muhamedom, ali ovo me vrijedja. i, da priupitam i ovo: hocemo li vidjeti proteste protiv ovakvih protesta, koji cini mi se ipak kaljaju ime islama? hoce li saudijska vlada povuci svoje diplomate iz sirije, zbog uvrede islama koju su sirijci nacinili paljenjem tudjih ambasada ili to eto, nije uvreda islama (koji za sebe kaze da je miroljubiva religija)? hoce li muslimani u evropi sutra imati bolji ili losiji status nakon ovakvih reakcija? hoce li se o njima misliti kao o miroljubivim i ozbiljnim, stalozenim ljudima, ili ce se o njima misliti kao osobama koje pale ambasade?
i sta je se na kraju postiglo? da li se povratio "naruseni ugled" islama? ili se desilo nesto drugo -- onima koji vec naginju na tu ksenofobnu stranu, ovakve reakcije su sada samo dokaz da su oni sto su nacrtali karikature bili u pravu kad prikazuju muslimane kao teroriste?!?!
- danas
jevreji ubijeni u holokaustu su UBIJENI! oni nisu samo neki obicni mrtvi ljudi, oni su NEDUZNE ZRTVE netolerancije i mrznje. muhamed, da te obavijestim, je ipak samo mrtav covjek, to je to. cak sta vise, zapad se ne bi trebao segaciti sa svojim bogom, isusom, jer je i on po njihovom vjerovanju mucki ubijen kao zrtva netolerancije i mrznje. pa se opet sa njim zajebavaju.CiCiban wrote:..danas wrote:
ne znam zasto je tesko skontati razliku... zajabevanje na racun holokausta je ponizavanje mrtvih ljudi, zrtava fasizma i mrznje.
zajebavanje sa isusom ili muhamedom ipak to nije. sloboda izrazavanja se zaustavlja sa podstrekom na mrznju, pozivom na zlostavljanje, zlocin, ubojstvo...
i njih dvojica su mrtvi ljudi .. nisu zrtve holokausta ..prema-tome-ne-moze-se-reCCi da je ovo ponizavanje?
na sta poziva.. daklem.. ova sLloboda izrazavanja?<---?da li je sira javnost bila upoznata sa mapplethorpeovimdanas wrote:PS kao sto sam vec spomenula, isus je bozji poslanik i muslimanima. kada je robert mapplethorpe stavio isusovo raspece u mokracu i nazvao to umjetnoscu, niko se od vas nije bunio, a kamoli palio necije ambasade ili povlacio diplomate u znak protesta.uradCima
preko dnevnih novina ? ? nesto ne vjerujem
a VJERUJ MI: mapplethorpovi radovi su objavljivani u malo vecim i malo vaznijim medijima (ukljucujuci i u mnogim svjetskim novinama), a ne u nekom prknu od danskih novina, koje citaju samo lokalni penzioneri. malo se katolici bunili (ko i vazda, nemaju preca posla), ali ne vidjeh spaljenih ambasada...
- danas
pa sto mislis da nisu? ima li smisla karikatura isusa sa 77 djevica koje je on ko biva, obecao bombasima samoubicama? ili nema?CiCiban wrote:sorry but ..zasto onda njih nisu prikazali..?
umjesto muhameda a.s. jer koliko vidim opus je upravo njemu posvecen
a sa isusom (a pogotovo sa katolickom crkvom) se zajebaju itekako, i to tamo gdje njih svrbi, ne sekiraj se ti nista... samo ti te zajebancije ne vidis. jer neces da vidis. i jer vidis samo ono sto tebe svrbi.
Last edited by danas on 05/02/2006 00:03, edited 1 time in total.
- CiCiban
jer ih jako boli briga za tog istog Boga, ko je on i sta on sad hoce?danas wrote:jevreji ubijeni u holokaustu su UBIJENI! oni nisu samo neki obicni mrtvi ljudi, oni su NEDUZNE ZRTVE netolerancije i mrznje. muhamed, da te obavijestim, je ipak samo mrtav covjek, to je to. cak sta vise, zapad se ne bi trebao segaciti sa svojim bogom, isusom, jer je i on po njihovom vjerovanju mucki ubijen kao zrtva netolerancije i mrznje. pa se opet sa njim zajebavaju.CiCiban wrote:..danas wrote:
i njih dvojica su mrtvi ljudi .. nisu zrtve holokausta ..prema-tome-ne-moze-se-reCCi da je ovo ponizavanje?
na sta poziva.. daklem.. ova sLloboda izrazavanja?<---?da li je sira javnost bila upoznata sa mapplethorpeovimdanas wrote:PS kao sto sam vec spomenula, isus je bozji poslanik i muslimanima. kada je robert mapplethorpe stavio isusovo raspece u mokracu i nazvao to umjetnoscu, niko se od vas nije bunio, a kamoli palio necije ambasade ili povlacio diplomate u znak protesta.uradCima
preko dnevnih novina ? ? nesto ne vjerujem
da ali koji radovidanas wrote: a VJERUJ MI: mapplethorpovi radovi su objavljivani u malo vecim i malo vaznijim medijima (ukljucujuci i u mnogim svjetskim novinama), a ne u nekom prknu od danskih novina, koje citaju samo lokalni penzioneri. malo se katolici bunili (ko i vazda, nemaju preca posla), ali ne vidjeh spaljenih ambasada...
ja ne vidjeh fotku s bicem u guzi i sl.?
- danas
ne razumijem sta zelis reci? amerikanci su jako, jako, jako religiozan narod.CiCiban wrote:
jer ih jako boli briga za tog istog Boga, ko je on i sta on sad hoce?
da ali koji radovidanas wrote: a VJERUJ MI: mapplethorpovi radovi su objavljivani u malo vecim i malo vaznijim medijima (ukljucujuci i u mnogim svjetskim novinama), a ne u nekom prknu od danskih novina, koje citaju samo lokalni penzioneri. malo se katolici bunili (ko i vazda, nemaju preca posla), ali ne vidjeh spaljenih ambasada...bo vjerovatno.. svijetli dio diptiha
a mapplethorpe (i pogotovo isus u urinu) su mnooooogoooooo poznatiji od ove neke danske mizerije... kojima se sada napravila reklama, a za koje nikad niko van danske ne bi cuo
- danas
PS
na ovoj temi je naslovnica iz Ferala, gdje je novi papa prikazan kao nacista. jesu li se neki nasli uvrijedjeni? svakako da neko jeste bio uvrijedjen... jesu li prosvjedovali? mozda, ne znam; vjerovatno da neko jeste...
ali, jesu li sad katolici sirom svijta i hrvati katolicke vjere povilenili kad su ovo vidjeli, i poceli kukakti kako ih se eto, jao, jao, smatra nacistima i fasistima. nisu. da li je sam papa reagovao? ne, koliko znam. da izvinete na izrazu -- ma jebe ih se zivo, jer nemaju komplekse inferiornosti i dovoljno su sigurni u svoju vjeru i svoj svjetonazor da im ne pada na pamet da histerisu oko nekih provincijskih novina i njihovih foto-montaza.
na ovoj temi je naslovnica iz Ferala, gdje je novi papa prikazan kao nacista. jesu li se neki nasli uvrijedjeni? svakako da neko jeste bio uvrijedjen... jesu li prosvjedovali? mozda, ne znam; vjerovatno da neko jeste...
ali, jesu li sad katolici sirom svijta i hrvati katolicke vjere povilenili kad su ovo vidjeli, i poceli kukakti kako ih se eto, jao, jao, smatra nacistima i fasistima. nisu. da li je sam papa reagovao? ne, koliko znam. da izvinete na izrazu -- ma jebe ih se zivo, jer nemaju komplekse inferiornosti i dovoljno su sigurni u svoju vjeru i svoj svjetonazor da im ne pada na pamet da histerisu oko nekih provincijskih novina i njihovih foto-montaza.
- CiCiban
zelim reci da iako su jako jako religiozni..u biti ih ne brine cinjenica da taj Bog postoji ..u smislu..postoji pa sta !1danas wrote:ne razumijem sta zelis reci? amerikanci su jako, jako, jako religiozan narod.CiCiban wrote:
jer ih jako boli briga za tog istog Boga, ko je on i sta on sad hoce?
da ali koji radovidanas wrote: a VJERUJ MI: mapplethorpovi radovi su objavljivani u malo vecim i malo vaznijim medijima (ukljucujuci i u mnogim svjetskim novinama), a ne u nekom prknu od danskih novina, koje citaju samo lokalni penzioneri. malo se katolici bunili (ko i vazda, nemaju preca posla), ali ne vidjeh spaljenih ambasada...bo vjerovatno.. svijetli dio diptiha
a mapplethorpe (i pogotovo isus u urinu) su mnooooogoooooo poznatiji od ove neke danske mizerije... kojima se sada napravila reklama, a za koje nikad niko van danske ne bi cuo![]()
![]()
mapplethorpeovi radovi.. nikada nisu tako dobro legli u datom trenutku ..kao dio aktuelne svjetske kampanje..( da ne kazemo hajke
jer ( guess what
Last edited by CiCiban on 05/02/2006 00:13, edited 1 time in total.
- danas
opet ne kontam prvi post... postoji bog, pa sta... pa nista...CiCiban wrote:
zelim reci da iako su jako jako religiozni..u biti ih ne brine cinjenica da taj Bog postoji ..u smislu..postoji pa sta !1
mapplethorpeovi radovi.. nikada nisu tako dobro legli u datom trenutku ..kao dio aktuelne svjetske kampanje..
jer ( guess what) TE kampanje u kojoj bi legiLo.. nije ni bilo
a mapplethorpe... bilo je kritika svakako, jer je rad i napravljen da provocira i iznukne reakciju...
ali -- da ponovim -- ne vidjeh diplomatskih skandala, masovnih demonstracija, globalne histerije, ni spaljenih gradjevina...
-
epilog
ja sam isto misljenja kako je ovaj nacin ponasanja (paljenje i unistavanje) stvarno reakcija ljudi koji su fanatici i to sa sustinskom vjerom nema nista zajednicko. sreca je velika sto su muslimani u BiH ljudi koji imaju bez obzira na vjeru ugradjen europski sistem vriejdnosti..Ovo je ali mozda i upozorenje na to kakva razmisljanja mogu imati neki nasi naturalizirani gradjani porijeklom iz zemalja u kojem se dogadjaju posljednja desavanja---

- CiCiban
upravo tako..postoji.. pa sta? pa nista tackadanas wrote:
opet ne kontam prvi post... postoji bog, pa sta... pa nista...
za****vajmo se na njegov racum..sta nam moze:?
jer Daa PoNNovim i Yadanas wrote:a mapplethorpe... bilo je kritika svakako, jer je rad i napravljen da provocira i iznukne reakciju...
ali -- da ponovim -- ne vidjeh diplomatskih skandala, masovnih demonstracija, globalne histerije, ni spaljenih gradjevina...
pa su i reakcije sporadicne
p.s. mislim da je to inace jedan od manje provokativnih radova te kolekcije
Last edited by CiCiban on 05/02/2006 00:21, edited 1 time in total.
- danas
pa sta mislis, kakva ce biti slika islama u medijima sada, poslije ovoga? poslije ove histerije i spaljenih ambasada?CiCiban wrote:jer ponavljam nije bilo medijske hajke na kriscanstvo u tim razmjerama..danas wrote:a mapplethorpe... bilo je kritika svakako, jer je rad i napravljen da provocira i iznukne reakciju...
nije je bilo u bilo kojim razmjerama ..kad bolje razmislim.. pa su i reakcije sporadicne
- CiCiban
nista gora nego do sad.. sto pojava samih karikatura pokazuje i dokazujedanas wrote:pa sta mislis, kakva ce biti slika islama u medijima sada, poslije ovoga? poslije ove histerije i spaljenih ambasada?CiCiban wrote:jer ponavljam nije bilo medijske hajke na kriscanstvo u tim razmjerama..danas wrote:a mapplethorpe... bilo je kritika svakako, jer je rad i napravljen da provocira i iznukne reakciju...
nije je bilo u bilo kojim razmjerama ..kad bolje razmislim.. pa su i reakcije sporadicne
sve je dozvoljeno... posluzite se gospodo
- danas
pa recimo... vijest je sutra na CNN-u mogla biti "dostojanstven protest odrzan u danskoj; muslimani pozvali na dijalog". ali nazalost, vijest ce biti "razularena rulja muslimana spalila dansku ambasadu"...CiCiban wrote:.. hoces reci moze i gore?
mislim da ne moze, jedino otvorenije..
- CiCiban
heh.. to ce onda vjerovatno biti.. do sad najobjektivniji cnn-ov prikaz neke situacije koja ukljucuje muslimane.danas wrote:pa recimo... vijest je sutra na CNN-u mogla biti "dostojanstven protest odrzan u danskoj; muslimani pozvali na dijalog". ali nazalost, vijest ce biti "razularena rulja muslimana spalila dansku ambasadu"...CiCiban wrote:.. hoces reci moze i gore?
mislim da ne moze, jedino otvorenije..
p.s. fino pajkite
- danas
a nisi tako mislila kad je CNN zvao bosanske muslimane zrtvama genocida, a cetnike sa brda fasistima... tad je valjo CNN...CiCiban wrote: heh.. to ce onda vjerovatno biti.. do sad najobjektivniji cnn-ov prikaz neke situacije koja ukljucuje muslimane.
PS ne vidjeh te draga da rece ijedne o licu i uGLeDDU islama, kako ga predstavljaju ovi "vatrogasci" iz sudana... to te nije uvrijedilo, koliko vidim...
allahimanet, ja odoh kuhat cojeku veceru...