Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Neelix

Post by Neelix »

Amazonka27 wrote:Neelix, trebal' ti apostrofa....

...sto ne mogu ove lektore...al' nikako...
:lol: I tebi kvačica i velikih slova... Pih :lol:
ploska

Post by ploska »

Ma Grbavica zakonn :D iako sam pitar,eh jebiga niko nije perfektan....
ninja-san

Post by ninja-san »

Sticajem zivotnih okolnosti, imao sam priliku, tamo 1996. odmah nakon rata, kada nije bilo "emancipovanih" papaka i papanki, stanovati u Vogosci i raditi na Grbavici.

Vogosca je tada bila ekstra poseljacena ljudima iz Istocne Bosne, mogao si u centru naselja vidjeti djevojku od 15-ak godina regularno u dimijama.

Grbavica mi je tad bila odmor za dusu jer je zadrzala taj neki gradski "smek" kulturu i normalno ophodjenje i svako ce vam reci da si se '96. kad dodjes u grad osjecao kao da si dosao u New York.

Sada ne znam kakva je situacija, ali vidim likove koji su prije rata u grad dolazili, samo ako slucajno tu vojsku sluze ....
Patron of Formello

Post by Patron of Formello »

Nekad prije rata najbolje naselje je bila Grbavica 2. :)
Danas je sve isto.Svugdje se go seljak naselio. :roll:
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Neelix wrote:al su zato stanovnici polupismeni :P
slušaj flashkko možemo se zajebavat do određene granice, a generalno ako nemaš šta pametno reći bolje šuti
stari_sarajevski_gospodin

Post by stari_sarajevski_gospodin »

Patron of Formello wrote:Nekad prije rata najbolje naselje je bila Grbavica 2. :)
Danas je sve isto.Svugdje se go seljak naselio. :roll:
Postpisujem!!!
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

ninja-san wrote:Sticajem zivotnih okolnosti, imao sam priliku, tamo 1996. odmah nakon rata, kada nije bilo "emancipovanih" papaka i papanki, stanovati u Vogosci i raditi na Grbavici.

Vogosca je tada bila ekstra poseljacena ljudima iz Istocne Bosne, mogao si u centru naselja vidjeti djevojku od 15-ak godina regularno u dimijama.

Grbavica mi je tad bila odmor za dusu jer je zadrzala taj neki gradski "smek" kulturu i normalno ophodjenje i svako ce vam reci da si se '96. kad dodjes u grad osjecao kao da si dosao u New York.

Sada ne znam kakva je situacija, ali vidim likove koji su prije rata u grad dolazili, samo ako slucajno tu vojsku sluze ....
Ja ovo boldovano ne znam pročitati !
Neelix

Post by Neelix »

DaysleepeR wrote:
slušaj flashkko možemo se zajebavat do određene granice, a generalno ako nemaš šta pametno reći bolje šuti
ne slusam nego citam, al ne kontam sta je to pametno u ovom tvom postu, pa ga nisi "odsutio" kako meni preporucujes?
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Neelix wrote:
DaysleepeR wrote:
ne slusam nego citam, al ne kontam sta je to pametno u ovom tvom postu, pa ga nisi "odsutio" kako meni preporucujes?
perfektan si primjer computer geek-a, beznadezni bukvalista

prijateljski savjet je ono sto je pametno, mozda se trebas malo vise kretati medju pravim ljudima
Babsy

Post by Babsy »

I Dobrinja je prije rata bila lovely.. više nije.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

DaysleepeR wrote:
Neelix wrote:
DaysleepeR wrote: slušaj flashkko možemo se zajebavat do određene granice, a generalno ako nemaš šta pametno reći bolje šuti

prijateljski savjet je ono sto je pametno, mozda se trebas malo vise kretati medju pravim ljudima
Komsija, slazem se za Kosevo :D Nego, naljutise me ljetos onoliki opusci i razbijene flase na onom novoizgradjenom djecijem igralistu kod austrijske kuce :( Jos fino stoji natpis sta se sve ne smije, ali izgleda da djecu niko ne ferma.
Medjutim, vise nikad ne bih zivjela u centru. Jebi ga u medjuvremenu je zivot dobio neke nove dimenzije, pa bih radije na padine poput Hotonja, onog dijela iza Pionirske, ili mahale Mejtas, Visnjik... I to bih kupila neku staru bosnansku kucu, pa renovirala po svojoj volji :oops:
Alipasino mi se nikad nisje svidjalo, kao ni Mojmilo, Vojnicko, Dobrinja... Nekako mi presivo i previse zgradurina :oops: ( uvrijedjeni nek oproste :D )
Neelix

Post by Neelix »

DaysleepeR wrote:
Neelix wrote:
DaysleepeR wrote: slušaj flashkko možemo se zajebavat do određene granice, a generalno ako nemaš šta pametno reći bolje šuti

:lol: hvala ti sto si me prosvijetlio. poslusat cu te iz ovih stopa, idem medju prave ljude. a ti ako zelis poslusat mene, ponovi pravopis.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Cvako wrote:Ne znam vala ljudi, ne zivim vec dugo u Sarajevu, ali iz onoga sto vidim, na Alipasinu je najbolje. Seljaci sto su dosli kao da su se emancipovali, nema vise prljavstine i bacanja smeca sa 16og. Zelenila ima, uvijek se nadje parking, eto Mercatora iza ledja i mir navece. Fala Bogu i jalijasa sto je bilo se pozatvaralo, tako da se moze smatrati mirnim kvartom, C faza. Sto se tice Visnjika, Marijin Dvora, grada samog po sebi, ne bih nikad dole zivio, nikad parking naci, po danu haos, a seljaka vise nego na periferiji, majkemi, i to onih najgorih, prigradskih. Dzaba, ostaje stereotip komunistickog uvjerenja da sve sto je iz grada valja, sve sto je sa periferije ne valja. A za informaciju, jedino naselje na kojem ima jos malo pravih Sarajlija je Dobrinja, to mi mati kaze, jer su dole poslane familije koje nisu imale vojne i partijske stele, dok je krema dobijala stanove po Ciglanama, Breci i karingtonkama.
Potpis
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Neelix wrote:
DaysleepeR wrote:
Neelix wrote: ne slusam nego citam, al ne kontam sta je to pametno u ovom tvom postu, pa ga nisi "odsutio" kako meni preporucujes?

:lol: hvala ti sto si me prosvijetlio. poslusat cu te iz ovih stopa, idem medju prave ljude. a ti ako zelis poslusat mene, ponovi pravopis.
moze burazeru pa kad utvrdim zovem te da se nadjemo pa da me ispitas
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

saviola wrote:najgori sedrenik

najbolji dobrinja4 :D
Dobrinja 4? :shock: Pljuc! :D :D

Dobrinja 2 Tito. :D :D
pike

Post by pike »

rajvosa^ wrote:
saviola wrote:najgori sedrenik

najbolji dobrinja4 :D
Dobrinja 4? :shock: Pljuc! :D :D

Dobrinja 2 Tito. :D :D
Tako je :D nego fakat svak za svoje naselje glasa...al zato se svi mozemo sloziti da je Svrakino najgore od svih.
StupskaBitanga

Post by StupskaBitanga »

ma vi se svađajte
moj friend živi u istočnom sarajevu kupio stan od 70 kvadrata za 80 hiljada i kaže da je dole fino. prave se nove zgrade oko 300 TUŠ market svašata
a ja njemu :shock: i to među istočnjake
jedino što mi jako smeta u mom naselju (stupu) je autobuska stanica kada sva gamad i papanluk dođe iz: Zabrđa, Dobroševića, Ahatovića, Sokolja, Vogošće, Dogloda, Osika
a + nedeljom ore se kalesijski zvuci :shock:
ali imam wisu i moj najbolji butik UR
sibelius

Post by sibelius »

pričajte vi šta hočete, i novokomponovane i stare sarajlije, no preko marin dvora, sarajevo i svaki njegov naredni kvart su obična....piiii....
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

eto ja sam nekako znala da ce ova tema vec na prvoj stranici poceti svadjom :D mIRCerka je dala dobar kratak opis sarajevskih naselja.

e sad, svaki period u zivotu - odgovara ti drukcije naselje. kad ides uskolu dok si dijete, kad pocnu izlasci, pa faks, posao, pa kad dobijes svoju djecu - od tzv. "porodicnih" naselja do ovih sa ispusnim gasovima i bukom za umrijet :D ljudi koji zive cijeli zivot u gradu to znaju, a samo se malogradjani trpaju makar u spajz - ali u centru. to nema nigdje, samo kod nas.

inace, mislim da je jako neukusno i jadno pricati o 2500 KM po 1m kv. u gradu u kojem ljudi jedva spajaju kraj s krajem, koliko ja znam busanje je te vrste bilo krkansko u svakoj gradjanskoj sredini, pa i u ovoj mikroskopskoj sarajevskoj (jer, budimo malo realniji, nije ovo metropola ni povrsinski ni kvalitativno). eno malogradjana pun Central pa pred njima rastvarajte novcanike, a i uslikajte svoj stan i po mogucnosti ugovor da lijepo svi vide cifru za koju ste ga kupili. ako vam je to jedan od nacina da dokazete drugima da ste vi pravo dobri, ali ono bas.

ono sto je najtuznije od svega je da oni koji ne upoznaju sve dijelove grada, zapravo ne poznaju svoj grad. poznaju ono sto oni misle da je taj grad. deponije, kriminal, mafijaski obracuni, radioaktivni otpadi, gradska sirotinja - sve je to grad... to sto je nekom lakse "vladati" manjim svijetom nego biti sudionik veceg svijeta, to je druga stvar.

zivjela sam i prijavljena u centru, zivjela sam kasnije u novom gradu, gdje sam sad. ujutro je tiho - vikendi se ubili za spavati, u posljednje vrijeme je opasnije zivjeti i vracati se kasno. ali nije to do obicnih stanovnika, vec do postratne mafije koja divlja SVIM dijelovima grada. imam prijateljicu na grbavici, kad izlazim cesto prenocim kod nje, to mi je druga kuca.

no, ipak se radije vratim svojoj kuci, uvijek ima prevoz, uvijek neko ide u tom smjeru - pa ne izlazim sama niti sa nekim ljudima koje nije briga kako cu dospjeti kuci. tako da, vani ostajem onoliko dugo koliko mi je lijepo.

inace, moju su prijateljicu napali nozem u samom centru, u haustoru, kad se vracala kuci. toliko o sigurnosti.

da mi neko ne zamjeri, ovo je samo moje misljenje, ali vrijeme je da naucite kako nije nimalo ljudski niti civilizirano ponizavati ljude zbog mjesta gdje im je DOM.
baxus

Post by baxus »

.
Last edited by baxus on 07/07/2017 22:23, edited 1 time in total.
sesalmir

Post by sesalmir »

Sve zavisi od potreba onoga ko kupuje stan, mislim da se ne moze porediti recimo cetveroclana porodica sa jednim djetetom koje ide u vrtic i jednim koje mora u osnovnu skolu, kojima treba da imaju blizu neki parking koliko toliko siguran za auto, mir i tisinu, prostor gdje djeca mogu izaci da se igraju a da ih ne zgazi odmah kakvo auto i sl. za njih bi smrt bila imati stan u ferhadiji ili recimo jedne osobe od 20-30 godina koja svako vece izadje u grad i u cilju joj je da je sto blize samom centru, da se lakse vratit kuci, kojoj je svejedno imali u blizini vrtic, osnovna skola, prostor za parking i sl.
O sigurnosti je tesko govoriti, jer danas je u sarajevu podjednako (ne)siguran svaki dio grada.
Moja lista: najbolji - visnjik,
pa dalje skenderija,kosevsko,m.dvor, mejtas
nikad ne bi buljakovo, buca p., svrakino, aneks, stup, alipasino.
Ostalo neka sredina, naravno vjerovatno sam previdio neki dio, ali to je u sustini to.
tavijapi

Post by tavijapi »

Bogami je Gazin Han zakon,sve sto treba blizu a sto ne treba daleko!!!
angel26

Post by angel26 »

Nisam u pocetku mislila nista napisati...razmisljam tema je toliko povrsna i sazvakana i vec do sada znamo bolje.. i da ce se ugasiti nakon par postova...:)
ovo je 10 stranica...
To samo govori koliko smo svi iskompleksirani, uplaseni i zeljni prihvacanja u drustvu u kojem je jos uvijek najvaznije kako se oblacis, sta vozas, gdje zivis, jesi li pravi Sarajlija il' ne. E sad nama u Sarajevu nije vise bitno jel ko Sarajlija il ne, vec iz kojeg djela grada si...i to podize rejting....grozno...i onda isti sipaju ublehe na drugim temama, onim malo 'dubokoumnijim', kako ne treba biti povrsan, kako treba da vaze neke druge vrijednosti....
Mi smo tako mala sredina...svi koji su imali priliku da zive vani znaju kako su ovo tako nebitne stvari... Ali nazalost kod nas ovakva vrsta klasifikacije ne jenjava nego jos postaje sve vise izrazenija medju novim generacijama.. Ma vec nas vidim u nasminkanim odjelima, dobra auta, stanovi u 'prihvatljivim' kvartovima kako palamudimo o propaloj ekonomiji, zemlji u krizi, doktorima na biroima, penzionerima na rubu egzistencije, korupciji kao necem normalnom i nacinu da se zavalimo u kredit koji necemo isplatiti narednih 25 godina, jer ipak ja kao Sarajlija moram ziviti u stanu, pa ako treba platiti i 5000 km/m2....ma skontace se nesto..
Bože dragi... :(
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Ja sam rodjeni sarajlija, zivim na Alipasinom.
Ne bih se mijenjao ni sa jednim likom iz Centra, ukljucujuci i sve padinske dijelove grada.
Prednosti kooje imam na Alipasinom su visestruke.
Jos uvijek postoje zelene povrsine i parkici za djecu gdje mogu da se igraju. Skola je udaljena 50 metara. Imam parking za auto u svako doba dana i noci. Svi shopping centri su na kilometar. Ne drnda mi tramvaj po glavi, ukljucujuci i ostali saobracaj. Sve je jeftinije nego u centru.
Sto se kriminala tice, nije tacno da je opasnije na ALipasinom nego bilo gdje drugo u Sarajevu, sve je to u 5 deka. A da ne spominjem cijenu kvadrata. Mislim, suludo je davati 2000 i vise ojra za kvadrat u centru. Gluposti.
obuca

Post by obuca »

chuchumbamayumbe wrote:Ja sam rodjeni sarajlija, zivim na Alipasinom.
Ne bih se mijenjao ni sa jednim likom iz Centra, ukljucujuci i sve padinske dijelove grada.
Prednosti kooje imam na Alipasinom su visestruke.
Jos uvijek postoje zelene povrsine i parkici za djecu gdje mogu da se igraju. Skola je udaljena 50 metara. Imam parking za auto u svako doba dana i noci. Svi shopping centri su na kilometar. Ne drnda mi tramvaj po glavi, ukljucujuci i ostali saobracaj. Sve je jeftinije nego u centru.
Sto se kriminala tice, nije tacno da je opasnije na ALipasinom nego bilo gdje drugo u Sarajevu, sve je to u 5 deka. A da ne spominjem cijenu kvadrata. Mislim, suludo je davati 2000 i vise ojra za kvadrat u centru. Gluposti.
mojmilo :) iako zivim na dobrinji
ovo sto je chuchu napisao mogu samo vezati za dio dobrinje gdje stanujem :)
Post Reply