Odlazak iz BiH?
-
edu
tacan odogovr ne zna niko..to je ono..sta bi bilo kad bi bilo..ipak na pitanje sta bi bilo sa sarajevom da su svi njegovi gradjani zbrisali kad je prva granat pala..logican odgovor bio bio..u njega bi usli oni koji su ga napadali..znaci vojska jna i domaci izdajnici..i zaveli svoju vlast..sto ce reci sad bi sarajevo..vjerovatno..bilo srpsko sarajevo..sa 100% srpskim stanovnistvom koje se doselilo iz boga ti pitaj kojih krajeva...
-
edu
da..ali ja ne provodim vrijeme na berlin-x forumu i ne palamudim o problemima u zemlji u kojoj ne zivim niti o zemlji u koju se ne namjeravam vratiti..i ne glasam hoce li angela melker biti novi kancelar njemacke...A wrote:To je nesto kao kad ti palamudis o tome kako dijaspora zivi "otamo negdje iz Bosne"edu wrote:pucaj stari..i nisam mislio samo na njega da palamudi..niti sam to mislio kao nesto lose..svi mi palamudimo..samo razlika je palamuditi iz bosne i palamuditi "otamo negdje"...
-
Stari
Eh bojim se da nam se odgovori ne razlikuju ..barem ne puno. Ti gledas sve kroz Sarajevo ja opet gledam i malo sire ...da su svi otisli..dakle i Tuzlaci i Zenicani i Biscani i Gorazdanci ...eh onda bi imali dva entiteta i dva konstitutivna naroda ...matematika bi (ako nista drugo ) pocela stimati...kad bi se jednom ustimala ta matematika ...drzava bi bila stabilna...A oni koji su otisli bi uzivali sva svoja gradjanska prava u Nizozemskoj, Svajcarskoj...i svuda pomalo.edu wrote:tacan odogovr ne zna niko..to je ono..sta bi bilo kad bi bilo..ipak na pitanje sta bi bilo sa sarajevom da su svi njegovi gradjani zbrisali kad je prva granat pala..logican odgovor bio bio..u njega bi usli oni koji su ga napadali..znaci vojska jna i domaci izdajnici..i zaveli svoju vlast..sto ce reci sad bi sarajevo..vjerovatno..bilo srpsko sarajevo..sa 100% srpskim stanovnistvom koje se doselilo iz boga ti pitaj kojih krajeva...
To se eto... nije desilo i ...sta sad?
- Fair Life
Ovako djecace...edu wrote:vidim da ti je tesko odgovoriti na prvo pitanje..pa evo ja cu ti odgovoriti.....da smo svi razmisljali k'o vi (oni koji su zdusili '92)..ti danas ne bi mogao palamuditi o tome je li sefer dobar komandant ili nije..ti danas ne bi mogao palamuditi o seadi palavric i sumraku bh pravosudja..ti danas ne bi mogao palamuditi aferi energopetrol..ti danas ne bi mogao palamuditi danisovom oskaru..ti danas ne bi mogao palamuditi o barbarezu..jer to sve ne bi se ni desilo da smo svi zbrisali '92. k'o velika vecina dijaspore..ti bi sada vjerovatno na nekom australskom forumu pricao o klokanima ili neredima u sidneju...Fair Life wrote:Prestar sam da bih mislio tudjom glavom. Previse sam vremena u zivotu izgubio zbog tudje gluposti na koju nisam imao ni sec. uticaja.edu wrote:pitam se..sta bi bilo da smo svi tako razmisljali k'o vi?
i vjerujem da su australski cevapi bolji od onih iz petice..garant!
Ja nemam vremena da "projebem" svoju sadasnjost... ali ni namjeru da to uradim sa buducnoscu onih za koje sam odgovoran...
Cevapi... ? Zar se oni moraju jesti?
A ima ih... i boljih i gorih nego onih u BiH.
Prvo pitanje... i odgovor:
Ja sam 42 godine mislio nacinom na koji ti mislis. Onda su me pocetkom rata odbranili sa "spavajte mirno rata nece biti"... i Cenginom puskom koja se placala visestruko skuplje od cijene koja je njega kostala. Mojih cetrdeset dvije godine zivota je otislo u vjetar.
Tokom ovog rata sam dosao tobe seljakajuci se kroz pet konc. logora. I rekoh sebi... NIKAD VISE.
Spominjes... "da smo svi razmisljali k'o vi (oni koji su zdusili '92)".
Ja sam stupio na tlo Australije 1995. godine...
I jos nesto... nismo svi iz rajvoSa.
PS. . .Stari ljudi imaju pravo samostalno odluciti... za kojim ce grmom pishati. Ako sam se odlucio doci u meni do tada nepoznatu zemlju, bez elementarnog poznavanja engleskog jezika, sa jednom plasticnom vrecicom na kojoj je pisalo IOM, doci sa samo 40 DM u dzepu... i startovati s 0 (nule)... trebalo bi znaciti da sam imao i te kako 'debele' razloge.
Mnogi od onih koje sam poznavao a vratili su se... danas su mrtvi, jer kola hitne pomoci nisu im uspjela stici na vrijeme (i pruziti im ono sto ovdje nije upitno) poslije prezivljenog srcanog udara...
Uostalom Edu... izabrao si svoj grm.
Last edited by Fair Life on 12/12/2005 12:32, edited 2 times in total.
-
edu
znaci ovi sto su ostali oni su bili za rat?wanderer wrote:Tacno. Ima li onda i ova mjesta: "da su svi razmisljali kao dobar dio ovih sto su zbrisali 92, do rata ne bi ni doslo"?
stari grijesis..ne bi imao 2 konstitutivna naroda..nego bi imao dvije drzave..tzv veliku srbiju i veliku hrvatsku..a bosna bi nestala...
-
Stari
Da su svi 92 zbrisali...onda zasigurno ne bi doslo do rata izmedju onih koji hoce jedistvenu i nedjeljivu drzavu BiH sa jedne strane i Hrvata tj Srba sa druge strane....Da su jednog dana Srbi i Hrvati ostali sami u BiH bez onih trecih na licu mjesta ...Jel ti mislis da bi oni tada imali problema zdogovoriti se o teritorijalnom razgranicenju?Tacno. Ima li onda i ova mjesta: "da su svi razmisljali kao dobar dio ovih sto su zbrisali 92, do rata ne bi ni doslo"?
- daduli_sa
Nadam se da si tek ustao pa da jos spavas... ne znam kako drugacije da shvatim ovu izjavu nego kao pomanjkanje aktivnosti mozgawanderer wrote:Tacno. Ima li onda i ova mjesta: "da su svi razmisljali kao dobar dio ovih sto su zbrisali 92, do rata ne bi ni doslo"?
Bilo bi "veni vidi vici" Powered by SCG!
-
edu
..ne samo stari..svako ima pravo samostalno odlucivati..ali ne volim kad neko nagovara drugog da radi ono sto nije dobro...Fair Life wrote:Ovako djecace... ja tebi trebam reci starče..ili kako???edu wrote:vidim da ti je tesko odgovoriti na prvo pitanje..pa evo ja cu ti odgovoriti.....da smo svi razmisljali k'o vi (oni koji su zdusili '92)..ti danas ne bi mogao palamuditi o tome je li sefer dobar komandant ili nije..ti danas ne bi mogao palamuditi o seadi palavric i sumraku bh pravosudja..ti danas ne bi mogao palamuditi aferi energopetrol..ti danas ne bi mogao palamuditi danisovom oskaru..ti danas ne bi mogao palamuditi o barbarezu..jer to sve ne bi se ni desilo da smo svi zbrisali '92. k'o velika vecina dijaspore..ti bi sada vjerovatno na nekom australskom forumu pricao o klokanima ili neredima u sidneju...Fair Life wrote: Prestar sam da bih mislio tudjom glavom. Previse sam vremena u zivotu izgubio zbog tudje gluposti na koju nisam imao ni sec. uticaja.
Ja nemam vremena da "projebem" svoju sadasnjost... ali ni namjeru da to uradim sa buducnoscu onih za koje sam odgovoran...
Cevapi... ? Zar se oni moraju jesti?
A ima ih... i boljih i gorih nego onih u BiH.
Prvo pitanje... i odgovor:
Ja sam 42 godine mislio nacinom na koji ti mislis. Onda su me pocetkom rata odbranili sa "spavajte mirno rata nece biti"..da..i mom su ocu to isto govorili..uostalom kao i svakom nomralnom gradjanu... i Cenginom puskom koja se placala visestruko skuplje od cijene koja je njega kostala. da..to su te iste puske o kojim ti pricas..ljudi su ih kupovali da bi..prvenstveno odbranili svoju porodicu..sebe..niko nije ratovao da bi branio aliju..ili cengu..
Tokom ovog rata sam dosao tobe seljakajuci se kroz pet konc. logora. I rekoh sebi... NIKAD VISE...naravno da mi je zao sto ti se to desilo..
Spominjes... "da smo svi razmisljali k'o vi (oni koji su zdusili '92)".
Ja sam stupio na tlo Australije 1995. godine...trenutno polemiziram sa onim koji su zdusili na pocetku rata..(kao sto si vidio nisam svu dijasporu strpao u isti tor..ti spadas u neku drugu pricu..onu nakon zavrsetka rata..)
I jos nesto... nismo svi iz rajvoSa..nismo..kad kazem da smo svi napustili sarajevo onda mislim i sta bi bilo da se isto uradilo u tuzli..zenici..tj da su drzavu napustili svi ljudi koji rat nisu zeljeli..
PS. . .Stari ljudi imaju pravo samostalno odluciti... za kojim ce grmom pisati.
-
wanderer
Hrvati su se izjaslini za takvu BiH pa se u po frke predomislili. Ali neise, ne bi imali previse problema, mada bi ih opet napravili.Stari wrote:Da su svi 92 zbrisali...onda zasigurno ne bi doslo do rata izmedju onih koji hoce jedistvenu i nedjeljivu drzavu BiH sa jedne strane i Hrvata tj Srba sa druge strane....Da su jednog dana Srbi i Hrvati ostali sami u BiH bez onih trecih na licu mjesta ...Jel ti mislis da bi oni tada imali problema zdogovoriti se o teritorijalnom razgranicenju?Tacno. Ima li onda i ova mjesta: "da su svi razmisljali kao dobar dio ovih sto su zbrisali 92, do rata ne bi ni doslo"?
-
wanderer
Posto si se ti probuila, vjerovatno vidis da razgovaramo u cisto hipotetickim kategorijama, u kojima se ne radi o izjavi.daduli_sa wrote:Nadam se da si tek ustao pa da jos spavas... ne znam kako drugacije da shvatim ovu izjavu nego kao pomanjkanje aktivnosti mozgawanderer wrote:Tacno. Ima li onda i ova mjesta: "da su svi razmisljali kao dobar dio ovih sto su zbrisali 92, do rata ne bi ni doslo"?![]()
- daduli_sa
Spavas, spavas... ja sam se probudio poodavno...wanderer wrote:Posto si se ti probuila, vjerovatno vidis da razgovaramo u cisto hipotetickim kategorijama.daduli_sa wrote:Nadam se da si tek ustao pa da jos spavas... ne znam kako drugacije da shvatim ovu izjavu nego kao pomanjkanje aktivnosti mozgawanderer wrote:Tacno. Ima li onda i ova mjesta: "da su svi razmisljali kao dobar dio ovih sto su zbrisali 92, do rata ne bi ni doslo"?![]()
I te tvoje "hipoteticke kategorije" - stagod da to trebalo da znaci - moraju imati osnove u realnosti, inace spadaju u domenu bajki ili SF, a meni se cini da ne govorimo ni o jednom od to dvoje ovdje...
- Fair Life
Dijaspora ima barem jedno iskustvo vise od tebe.edu wrote:(...)
svako ima pravo samostalno odlucivati..ali ne volim kad neko nagovara drugog da radi ono sto nije dobro...
Dijaspora zna kako je u BiH (kao i ti), ali zna i kako je vani (za razliku od tebe).
-
wanderer
OK, probudi me kada uvidis da ni "ispalivanje svih" 1992 nije bas imalo osnove u realnosti.daduli_sa wrote:Spavas, spavas... ja sam se probudio poodavno...wanderer wrote:Posto si se ti probuila, vjerovatno vidis da razgovaramo u cisto hipotetickim kategorijama.daduli_sa wrote: Nadam se da si tek ustao pa da jos spavas... ne znam kako drugacije da shvatim ovu izjavu nego kao pomanjkanje aktivnosti mozga![]()
I te tvoje "hipoteticke kategorije" - stagod da to trebalo da znaci - moraju imati osnove u realnosti, inace spadaju u domenu bajki ili SF, a meni se cini da ne govorimo ni o jednom od to dvoje ovdje...
-
schnjufko
#217 Eh fair life vazda kazes sto ja mislim al evo jos malo
Prvo kad mi neko kaze da su svi zdusili. od ove stare predratne raje ja imam jos dva jarana koji su ovdje od prije rata i jos su ovdje. ostali ( ima ih 15 su zdusili.
Od tih 15 ni jedan nemisli da se vraca.
Neki od njih zarajuju nosanjem pice ono sto ja zaradim kao IT i web dizajner.
Pola familije mi je razgulilo svuda po planeti isvi su mnogo sretniji nego ja ovdje.
Kopam i ja varijantu no to je individualno ko ce iskopat a ko nece. Ako nesto znas i mozes to da prodas napolje onda si dobro dosao svuda. Ako neznas nista a samo znas supljat onda nevaljas nigdje. Puno njih znam koji su zavrsili fakultete napolje ulozili su u svoje znanje . Prosle godine sam na jednom ntervijuu za posao rekao tipu a sta cete kad vas mali od dajdze nebude znao postavit ruter a svi mi koji znamo razgulili napolje. Tip mi je odgovorio ih pa uvjek ce biti neko ko zna. E super sad za ilustraciju neka raja odu mlo na http://www.posao.ba. i nek pogledaju pod kategoriju software developers . Ima preko 15 pouda ( ili je barem bilo neki dan) za asp net programere. u oglasima nepise politicka i nacionalna podobnost al se ona kod nas podrazumjeva.
Uskoro ce tako biti i sa ljekarima pa sa inzenjerima pa i sa svim drugim strucnim kadrom koj nema hljeba da jede i ide da raznosi pice po kanadi.
ja se radujem tom danu ne zbog toga sto ja necu imati konkurencije nego zbog toga sto se i ja nadam da cu jednog dana i ja doci na ovaj forum i smijati se ljudima koji vele da nigdje nismo dobro dosli.
Svim onima koji su u procesu ganjanja pomenute papirologije zelim puno srece a onima koji slucajno misle da se vrate preporucujem kupovinu vece kolicine razglednica i ljepljenje po zidovima da bi se osjecali ko kod kuce . o dolasku nemojte ni sanjati ovdje nema hljeba a od mahale se ne zivi .
Od tih 15 ni jedan nemisli da se vraca.
Neki od njih zarajuju nosanjem pice ono sto ja zaradim kao IT i web dizajner.
Pola familije mi je razgulilo svuda po planeti isvi su mnogo sretniji nego ja ovdje.
Kopam i ja varijantu no to je individualno ko ce iskopat a ko nece. Ako nesto znas i mozes to da prodas napolje onda si dobro dosao svuda. Ako neznas nista a samo znas supljat onda nevaljas nigdje. Puno njih znam koji su zavrsili fakultete napolje ulozili su u svoje znanje . Prosle godine sam na jednom ntervijuu za posao rekao tipu a sta cete kad vas mali od dajdze nebude znao postavit ruter a svi mi koji znamo razgulili napolje. Tip mi je odgovorio ih pa uvjek ce biti neko ko zna. E super sad za ilustraciju neka raja odu mlo na http://www.posao.ba. i nek pogledaju pod kategoriju software developers . Ima preko 15 pouda ( ili je barem bilo neki dan) za asp net programere. u oglasima nepise politicka i nacionalna podobnost al se ona kod nas podrazumjeva.
Uskoro ce tako biti i sa ljekarima pa sa inzenjerima pa i sa svim drugim strucnim kadrom koj nema hljeba da jede i ide da raznosi pice po kanadi.
ja se radujem tom danu ne zbog toga sto ja necu imati konkurencije nego zbog toga sto se i ja nadam da cu jednog dana i ja doci na ovaj forum i smijati se ljudima koji vele da nigdje nismo dobro dosli.
Svim onima koji su u procesu ganjanja pomenute papirologije zelim puno srece a onima koji slucajno misle da se vrate preporucujem kupovinu vece kolicine razglednica i ljepljenje po zidovima da bi se osjecali ko kod kuce . o dolasku nemojte ni sanjati ovdje nema hljeba a od mahale se ne zivi .
- daduli_sa
... i jedno iskustvo manje - dijaspora zna samo iz "nakicenih" 15-dnevnih ljetnih boravaka u BiH kako je to kao u BiH! Zaista "vrijedno" iskustvo! I takvo iskustvo eto neki sakupljaju vec duze vrijeme, u rasponu od 0 do 13 godina... kad pomnozim sa 15 dana... podobro iskustvo!Fair Life wrote:Dijaspora ima barem jedno iskustvo vise od tebe.edu wrote:(...)
svako ima pravo samostalno odlucivati..ali ne volim kad neko nagovara drugog da radi ono sto nije dobro...
Dijaspora zna kako je u BiH (kao i ti), ali zna i kako je vani (za razliku od tebe).
-
stella_sa
cuj ti matematicaradaduli_sa wrote:... i jedno iskustvo manje - dijaspora zna samo iz "nakicenih" 15-dnevnih ljetnih boravaka u BiH kako je to kao u BiH! Zaista "vrijedno" iskustvo! I takvo iskustvo eto neki sakupljaju vec duze vrijeme, u rasponu od 0 do 13 godina... kad pomnozim sa 15 dana... podobro iskustvo!Fair Life wrote:Dijaspora ima barem jedno iskustvo vise od tebe.edu wrote:(...)
- Fair Life
Dijaspora ima i telefon... ali i saznanje o posiljkama preko "Western Union Bank" za izdrzavanje mnogih u BiH.daduli_sa wrote:... i jedno iskustvo manje - dijaspora zna samo iz "nakicenih" 15-dnevnih ljetnih boravaka u BiH kako je to kao u BiH! Zaista "vrijedno" iskustvo! I takvo iskustvo eto neki sakupljaju vec duze vrijeme, u rasponu od 0 do 13 godina... kad pomnozim sa 15 dana... podobro iskustvo!
Zna dijaspora mnogo vise o stanju u BiH nego sto ti znas o situaciji u dijaspori..
Last edited by Fair Life on 12/12/2005 12:50, edited 1 time in total.
-
edu
dijaspora koja nije provela rat u sarajevu ocigledno nema ratno iskustvo..Fair Life wrote:Dijaspora ima barem jedno iskustvo vise od tebe.edu wrote:(...)
dijaspora koja je otisla nakon rata ocigledno nema postratno iskustvo...
dijapora koja je otisla u po' rata ima nepotpuno ratno iskustvo..jer nije isto kada buba minobacac i kada buba vbr..
dijaspora koja je otisla u po' postratnog stanja nema potpuno postratno iskustvo..jer nije isto kada ti je visoki predstavnik petrich a kada ti je ashdown..kada je na vlasti alijansa a kada nacionalne stranke...
prema tome..ako mislis da si ti/vi u nekoj prednosti..tj da imate nekog iskustva vise..grijesis..ovdje niti jedan dan nije isti...
- Fair Life
Ovo crveno je dovoljno procitati... pa da se odustane od besmislene diskusije s tobom.edu wrote:dijaspora koja nije provela rat u sarajevu ocigledno nema ratno iskustvo..
dijapora koja je otisla u po' rata ima nepotpuno ratno iskustvo..jer nije isto kada buba minobacac i kada buba vbr..
dijaspora koja je otisla u po' postratnog stanja nema potpuno postratno iskustvo..jer nije isto kada ti je visoki predstavnik petrich a kada ti je ashdown..kada je na vlasti alijansa a kada nacionalne stranke...
prema tome..ako mislis da si ti/vi u nekoj prednosti..tj da imate nekog iskustva vise..grijesis..ovdje niti jedan dan nije isti...
-
edu
e eto mi nemamo telefon..neka ga vi imate...Fair Life wrote:Dijaspora ima i telefon... ali i saznanje o posiljkama preko "Western Union Bank" za izdrzavanje mnogih u BiH.daduli_sa wrote:... i jedno iskustvo manje - dijaspora zna samo iz "nakicenih" 15-dnevnih ljetnih boravaka u BiH kako je to kao u BiH! Zaista "vrijedno" iskustvo! I takvo iskustvo eto neki sakupljaju vec duze vrijeme, u rasponu od 0 do 13 godina... kad pomnozim sa 15 dana... podobro iskustvo!
Zna dijaspora mnogo vise o stanju u BiH nego sto ti znas o situaciji u dijaspori..
izdrzavanje mnogih?..jesu li "mnogi" roditelji?..rodbina?..bujrum brate..eno akcije na diskusijama pa iskoristi to tvoje saznanje o posiljkama preko western union banka-a..
ja znam da je u dijaspori tesko..posebno u periodu 92-95..ja mislim da smo vam cak spremali neku pomoc..ali dusmani je zaplijenise...
-
edu
lupio glupost..znas na sta sam mislio!Fair Life wrote:Ovo crveno je dovoljno procitati... pa da se odustane od besmislene diskusije s tobom.edu wrote:dijaspora koja nije provela rat u sarajevu ocigledno nema ratno iskustvo..
-
vodolija_33
Sve u svemu, bilo bi najbolje za nas koji smo u BiH, da nam i predsjedništvo bude u dijaspori jer je očito da dijaspora najbolje zna, šta, gdje i kako...
Mi smo ipak bili u ratu i nismo sposobni da realno i objektivno razmišljamo (postratni sindrom i ostalo) i taakoo...
Mi smo ipak bili u ratu i nismo sposobni da realno i objektivno razmišljamo (postratni sindrom i ostalo) i taakoo...