Bošnjaci sa Kosova traže pomoć BiH

Post Reply
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

davno ja rekoh da pitanje Kosova ne bi smjelo biti rjesavano izvana...
davno rekoh da u Srbiji vlada misljenje: Oteto ce biti vraceno, potpisano gubis zauvijek.

Tako, kad se upetlja medjunarodna zajednica, kad se upetljamo i mi (srbija i albanja vec jesu) pa se to na silu uzme, samo je pitanje vremena kada ce borba za VEKOVNO OGNJISTE opet poceti...

i opet ce poraz pretvoriti u veliku pobjedu i opet ce tudja djeca ginuti dok ce djeca onih koji "mozgaju" huda i jadna studirat po americi, austriji i zimbabveu...
Duh bez sjekire

Post by Duh bez sjekire »

Dobrusky wrote:
papak_eliminator wrote:
Dobrusky wrote:
Nase vrijeme tek dolazi.
a da te pitam nesto.....
hoces li se i ti vratiti, ili ces kao i ostatak sa tvog sajta da vodis politiku i branis domovinu i bosnajstvo na daljinski ?
Ja sam se skoro vratio. Kupio sam nepokretnu imovinu u Bosnu, ako Bogda dogodine jos jedan plac za sinove.

Zasto da ne ?

Jedinstvo Bosnjaka od Dobruse do Kladuse!!!

DOBRODOSAO U BOSNU(SARAJEVO)

A treba kupiti i nesto da se radi,da se okrece.Nadam se da ce nam jos dosta ljudi poput tebe doci.
To su ljudi koji,trebaju ovoj zemlji.Od ovih'nit su vino,nit su voda' ,nema hajra u olovnim vremenima.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Izgleda da su ljudi malo zbunjeni. Pa evo jednog objasnjavajuceg citata:

U svijetu postoje narodi, narod su zato sto imaju iste obicaje ili jezik ili se vezu za neku teritoriju ili su izrasli iz nekog plemena ili iz vise sastavljanih plemena. Kako god oni sada narod ili u modernom smislu nacija i nose jedno nacionalno ime. Kao naprimjer Bosnjak. Narod zatim obicno po sebi ili po svojoj drzavi naziva svoj jezik, kulturu i tako. Svaki pripadnik tog naroda je pripadnik jer se tako izjasnjava. A obicno je naslijedzena pripadnost ali moze se i neko sa strane pridruzit jednom narodu odnosno naciji.

Sto znaci da su narodi odnosno nacije Bosnjaci, Srbi, Hrvati, Crnogorci, Albanci...

Mnogi narodi su rano na podrucjima gdje zive formirali drzavu. Tako su to uradili i Bosnjaci ili tacnije njihovi preci Bosnjani koji su se nazvali po podrucju od kojeg su onda napravili drzavu da bi kasnije njihovo narodno ime preslo u moderni oblik Bosnjaci.
Svaki pripadnik jedne drzave nemora pripadat njenom autohtonom stanovnistvo znaci naciji njenoj, nego je dosta da imaju njeno drzavljanstvo sa cime joj izreknu lojalnost. A vecina tih koji imaju drzavljanstvo jedne drzave isto nose njen regionalni oznacitelj odnosno u slucaju Bosne Bosanci. U BiH primjeri pripadnika ili bar trebali biti pripadnici BiH su Srbi i Hrvati koji iako nepripadaju njenom bosnjackom narodu imaju njeno drzavljanstvo sto ih cini u neku ruku Bosancima.
Onda nemora i svaki pripadnik jednog naroda pripadati drzavi tog naroda. On moze zivjeti izvan nje i odrec se njenog drzavljanstva sa cime se odrice nje ali ostaje pripadnik njene narodnosti kao da kazemo Bosnjak sa autrijskim drzavljanstvom, ili moze zbog historijskih cinjenica odavno biti izvan domovine te ne imati njeno drzavljanstvo ali pripadati njenoj narodnosti kao Bosnjaci Sandzaka, oni imaju drzavljanstvo Srbije sto ih cini regionalno Srbijancima ali nisu dio srpske narodnosti sto ih ne cini Srbima. U nekim drzavama nepostoji regionalni oznacitelj(kao Hrvatska) pa se tamo onda kaze samo pripadnik Hrvatske npr. albanske nacionalnosti.

Znaci stvar je inace dosta jednostavna. Na Kosovu zivi oko 60.000 Bosnjaka znaci autohtonog stanavnistva BiH plus dio tih koji su tamo autohtoni pa se prikljucili bosnjackoj naciji. Iako je Kosovo njihova rodna gruda njihova maticna domovina je Bosna i Hercegovina koja zato bi trebala pomoc njima npr. lobiranjem. Nazalost ima puno ljudi(Bosnjaka) iz BiH koji ih odbacuju. Velika zalost stvarno. Ali zelim dobrodoslicu dobroskya ili nesto tako i pozdrav svim ostalim bosnjackim patriotima.
Da jos dodam ovima koji govore da su Bosnjaci Sandzaka nasatli kao takvi u 1993. godini: Cak 1951. godine su stanovnicic Plavo-Gusinjskog kraja govorili da su Bosnjaci i da govore bosanskim sto je cak medzu Srbima i Crnogorcima potvrdzeno. Mnogi od njih su vise nacionalno osvjesceni nego Bosnjaci u Bosni i Hercegovini kojima bi mogli biti uzor. Mnogi su i dali krv za bosnjacku maticu dok je na nju trajala agresija kao Sefer Halilovic i mnogi...
POZDRAV

A vjera je opet nesto skroz drugo, to je necije licno ubjedzenje i nevidi nacionalne i drzavne granice ali zato vjera zna postat dio kulture nekog naroda ali naravno to je licno ubjedzenje i nije kolektivno. Zato se nemoze govoriti o nekom vjerskom osjecaju kao nacionalnom osjecaju jer tu nema patriotizma i takvih stvari nego iskljucivo ucenje koje je neko izabrao slijedit. Ili moze se neko i totalno odrec vjere i zivjeti bez ubjedzenja sto tu osobu cini ateistom. Komunisti su ko prave neznalice htjeli to sa drzavnim sistemom i cijelom jednom ideologijom da izjednace.

A sto se tice himna, drzave imaju himnu i zato Hrvati sa drzavljanstvom BiH trebaju da slijede himnu BiH kao i Bosnjaci sa drzavljanstvom Hrvatske njenu himnu. Nepostoje ikakve "narodne himne" to je rezultat fasisticke politike Srba i Hrvata.

I kada vec pricam mogu reci da postoje i drzavni, narodni i vjerski simboli. Narod obicno ima svoj simbol i obicno ga i stavlja kao simbol svoje drzave sto znaci da to onda bude i drzavni simbol. Ali opet BiH da kazemo ima drzavnu zastavu koja nema veze sa nekim narodnim simbolom. Vjerski simboli su opet nesto drugo sto se obicno stavlja na vrhove vjerskih objekata dok ih neki i stavljaju na zastavu, to opet obicno ima uticaj da se pripadnici drugih vjera te drzave u njoj neosjecaju dobro. Dok narodni simbol na simbolu drzave je okej ako je to domovina tog naroda. Onda to znaci da bi i drugi pripadnici drzave trebali ako su ponosni na drzavu da slijede i njene autohtone simbole.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Izgleda da su ljudi malo zbunjeni. Pa evo jednog objasnjavajuceg citata:

U svijetu postoje narodi, narod su zato sto imaju iste obicaje ili jezik ili se vezu za neku teritoriju ili su izrasli iz nekog plemena ili iz vise sastavljanih plemena. Kako god oni sada narod ili u modernom smislu nacija i nose jedno nacionalno ime. Kao naprimjer Bosnjak. Narod zatim obicno po sebi ili po svojoj drzavi naziva svoj jezik, kulturu i tako. Svaki pripadnik tog naroda je pripadnik jer se tako izjasnjava. A obicno je naslijedzena pripadnost ali moze se i neko sa strane pridruzit jednom narodu odnosno naciji.

Sto znaci da su narodi odnosno nacije Bosnjaci, Srbi, Hrvati, Crnogorci, Albanci...

Mnogi narodi su rano na podrucjima gdje zive formirali drzavu. Tako su to uradili i Bosnjaci ili tacnije njihovi preci Bosnjani koji su se nazvali po podrucju od kojeg su onda napravili drzavu da bi kasnije njihovo narodno ime preslo u moderni oblik Bosnjaci.
Svaki pripadnik jedne drzave nemora pripadat njenom autohtonom stanovnistvo znaci naciji njenoj, nego je dosta da imaju njeno drzavljanstvo sa cime joj izreknu lojalnost. A vecina tih koji imaju drzavljanstvo jedne drzave isto nose njen regionalni oznacitelj odnosno u slucaju Bosne Bosanci. U BiH primjeri pripadnika ili bar trebali biti pripadnici BiH su Srbi i Hrvati koji iako nepripadaju njenom bosnjackom narodu imaju njeno drzavljanstvo sto ih cini u neku ruku Bosancima.
Onda nemora i svaki pripadnik jednog naroda pripadati drzavi tog naroda. On moze zivjeti izvan nje i odrec se njenog drzavljanstva sa cime se odrice nje ali ostaje pripadnik njene narodnosti kao da kazemo Bosnjak sa autrijskim drzavljanstvom, ili moze zbog historijskih cinjenica odavno biti izvan domovine te ne imati njeno drzavljanstvo ali pripadati njenoj narodnosti kao Bosnjaci Sandzaka, oni imaju drzavljanstvo Srbije sto ih cini regionalno Srbijancima ali nisu dio srpske narodnosti sto ih ne cini Srbima. U nekim drzavama nepostoji regionalni oznacitelj(kao Hrvatska) pa se tamo onda kaze samo pripadnik Hrvatske npr. albanske nacionalnosti.

A vjera je opet nesto skroz drugo, to je necije licno ubjedzenje i nevidi nacionalne i drzavne granice ali zato vjera zna postat dio kulture nekog naroda ali naravno to je licno ubjedzenje i nije kolektivno. Zato se nemoze govoriti o nekom vjerskom osjecaju kao nacionalnom osjecaju jer tu nema patriotizma i takvih stvari nego iskljucivo ucenje koje je neko izabrao slijedit. Ili moze se neko i totalno odrec vjere i zivjeti bez ubjedzenja sto tu osobu cini ateistom. Komunisti su ko prave neznalice htjeli to sa drzavnim sistemom i cijelom jednom ideologijom da izjednace.

A sto se tice himna, drzave imaju himnu i zato Hrvati sa drzavljanstvom BiH trebaju da slijede himnu BiH kao i Bosnjaci sa drzavljanstvom Hrvatske njenu himnu. Nepostoje ikakve "narodne himne" to je rezultat fasisticke politike Srba i Hrvata.

I kada vec pricam mogu reci da postoje i drzavni, narodni i vjerski simboli. Narod obicno ima svoj simbol i obicno ga i stavlja kao simbol svoje drzave sto znaci da to onda bude i drzavni simbol. Ali opet BiH da kazemo ima drzavnu zastavu koja nema veze sa nekim narodnim simbolom. Vjerski simboli su opet nesto drugo sto se obicno stavlja na vrhove vjerskih objekata dok ih neki i stavljaju na zastavu, to opet obicno ima uticaj da se pripadnici drugih vjera te drzave u njoj neosjecaju dobro. Dok narodni simbol na simbolu drzave je okej ako je to domovina tog naroda. Onda to znaci da bi i drugi pripadnici drzave trebali ako su ponosni na drzavu da slijede i njene autohtone simbole.

Znaci stvar je inace dosta jednostavna. Na Kosovu zivi oko 60.000 Bosnjaka znaci autohtonog stanavnistva BiH plus dio tih koji su tamo autohtoni pa se prikljucili bosnjackoj naciji. Iako je Kosovo njihova rodna gruda njihova maticna domovina je Bosna i Hercegovina koja zato bi trebala pomoc njima npr. lobiranjem. Nazalost ima puno ljudi(Bosnjaka) iz BiH koji ih odbacuju. Velika zalost stvarno. Ali zelim dobrodoslicu dobroskya ili nesto tako i pozdrav svim ostalim bosnjackim patriotima.
Da jos dodam ovima koji govore da su Bosnjaci Sandzaka nasatli kao takvi u 1993. godini: Cak 1951. godine su stanovnicic Plavo-Gusinjskog kraja govorili da su Bosnjaci i da govore bosanskim sto je cak medzu Srbima i Crnogorcima potvrdzeno. Mnogi od njih su vise nacionalno osvjesceni nego Bosnjaci u Bosni i Hercegovini kojima bi mogli biti uzor. Mnogi su i dali krv za bosnjacku maticu dok je na nju trajala agresija kao Sefer Halilovic i mnogi...
POZDRAV
MedoX

Post by MedoX »

Bosnjaci Kosova moraju:

1. Stvoriti jedinstvenu Bosnjacku stranku, buduci da se 20 000 Bosnjaka, koliko ih realno ima, ne mogu djeliti kao sto su to na nedavnim izborima ucinili na 4-5 stranaka...

2. Prbiliziti sve Bosnjake na Kosovu Bosni, suradnja sa kulturnim zajednicama u Bosni i Hercegovini, a prije svega stvaranje ogranka BZK Preporod,ako toga dosada nema na podrucju Kosova.

3. Stvaranje uslova za obrazovanje bosnjacke djece na bosanskom jeziku, ne na srpskom,ne na albanskom jeziku.

4. Zaustvaljanje albaniziranja,srbiziranja i dijeljenja Bosnjaka na "Gorance", "Torbese",a pogotovo ne njihovo "Muslimaniziranje" u nacionalnom pogledu...

5. Bilo bi znacajno povezati Bosnjake Kosova sa Bosnom,za koga postoje realna objasnjenja prije svega:

a) djelimicno obrazovano stanovnistvo iz Bosne koja je dolazila na podrucja Kosova u vrijeme Osmanskog carstva

b) Bosnjaci koji sa povlacenjem Osmanskog carstva isli iz Bosne

c) Bosnjaci koji su u vrijeme SFRJ dosli na Kosovo,kao sto su isli u druge djelove SFRJ

d) te objasnjenje za jedan dio tog stanovnistva,kojim su Srbi objasnjavali i nastanak cijele bosnjacke nacije...Kako i u Bosni i na Kosovu je dio stanovnistva pravoslavne vjere (glupo je reci srpske nacionalnosti, buduci da je danasnji termin nacije u to vrijeme bio potpuno stran) presao na islam... S tzv. periodom "nacionalizma" koji se desavao sirom Evrope,kako su se Bosansko-hercegovacki pravoslavci priklonili Srbima, tako su i Srbijanski(danas) kosovski muslimani priklonili Bosnjacima... kada Srbi Bosanske pravoslavce smatraju bracom, zasto i mi ovaj dio bosnjackog naroda ne bi tretirali isto?
zlata

Post by zlata »

Kada Srbi Bosanske pravoslavce smatraju bracom, zasto i mi ovaj dio bosnjackog naroda ne bi tretirali isto?Mislim da bi precizno treb'o reci..."ovaj dio Srpskog muslimanskog naroda" ne bi tretirali isto!

Pozivas nas da budemo ISTI Srbi! Je'l'tako?
nebi

Post by nebi »

mIRCerka wrote:davno ja rekoh da pitanje Kosova ne bi smjelo biti rjesavano izvana...
davno rekoh da u Srbiji vlada misljenje: Oteto ce biti vraceno, potpisano gubis zauvijek.

Tako, kad se upetlja medjunarodna zajednica, kad se upetljamo i mi (srbija i albanja vec jesu) pa se to na silu uzme, samo je pitanje vremena kada ce borba za VEKOVNO OGNJISTE opet poceti...

i opet ce poraz pretvoriti u veliku pobjedu i opet ce tudja djeca ginuti dok ce djeca onih koji "mozgaju" huda i jadna studirat po americi, austriji i zimbabveu...
a mi,rodoljubi,pustamo da nas levati sa strane pale...pa kad pocne rat,fino ce iz skandinavije proljevati krokodilske suze nad...koji ono bijase?...desteim genocidom.
nebi

Post by nebi »

Duh bez sjekire wrote: A treba kupiti i nesto da se radi,da se okrece....
....volj ti sverc,volj ti reket....
Duh bez sjekire

nebi wrote:
Sta je to ???Jal,ljubomora,zavist.Nema Bosnjaka iz Sandzaka ili Kosova da je kokuz a kako vidis nema ih ni za racunarima da dangube. :-D
Ljudi rade,zaradzuju,ma razvaljuju. :-D
Samo tako naprijed,svako dobro. :)
nebi

Post by nebi »

Duh bez sjekire wrote:
nebi wrote:
Sta je to ???Jal,ljubomora,zavist.Nema Bosnjaka iz Sandzaka ili Kosova da je kokuz a kako vidis nema ih ni za racunarima da dangube. :-D
moro bi te pitat za porijeklo.... :evil:
BECHO

Post by BECHO »

Nebi ih nemEre organski! :D
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

Duh bez sjekire wrote: Nema Bosnjaka iz Sandzaka ili Kosova da je kokuz a kako vidis nema ih ni za racunarima da dangube. :-D
Od kud onda dolazi prica o ugrozenosti. Malo ne logicno, zar ne.
Ja bih ipak rekao da tvoja teza nije u skladu sa stvarnom situacijom.
BECHO

Post by BECHO »

zlata wrote:Kada Srbi Bosanske pravoslavce smatraju bracom, zasto i mi ovaj dio bosnjackog naroda ne bi tretirali isto?Mislim da bi precizno treb'o reci..."ovaj dio Srpskog muslimanskog naroda" ne bi tretirali isto!

Pozivas nas da budemo ISTI Srbi! Je'l'tako?
Ne, najbolje je da budemo Merhametli Bosnje pa da mogu po nama gazit i ovi Babini 'Rvati' iz Cazina! :D
Dobrusky

Post by Dobrusky »

Duh bez sjekire wrote:
DOBRODOSAO U BOSNU(SARAJEVO)

A treba kupiti i nesto da se radi,da se okrece.Nadam se da ce nam jos dosta ljudi poput tebe doci.
To su ljudi koji,trebaju ovoj zemlji.Od ovih'nit su vino,nit su voda' ,nema hajra u olovnim vremenima.
Hvala ti "Duh bez sjekire", svake godine sam tamo sa porodicom, koja je u medjuvremenu povecana za jos jednog muskog clana. Svaki Bosnjak treba prosiriti porodicu barem za jos po jedno celjade, radi pobolsanja nataliteta i vitalnosti nacije, ali i saniranja genocida koji je izvrsen nad Bosnjacima. Naravno da se spremamo i za obrt, vremenom ce i to doci na red. Najprije se mora stvoriti zdrava baza jer mi imamo strategiju "use i u svoje klljuse"^, jer smo svjesni da od tamosnjih "gradjana" ne mozemo ocekivati drzavnu pomoc. Procitaj him samo komentare na ovom topiku.
mr__bosnjak wrote: Nazalost ima puno ljudi(Bosnjaka) iz BiH koji ih odbacuju. Velika zalost stvarno. Ali zelim dobrodoslicu dobroskya ili nesto tako i pozdrav svim ostalim bosnjackim patriotima.
Ne pridajemo mi znacaj tim "Bosnjacima" sto nas odbacuju. Mi njih ignorisemo i oni su za nas obicne vasi za koje smatramo da ih treba odstranjivati, radi cistoce drustva.
Hvala na dobrodoslici i pozdrav tebi.

BECHO wrote: Ne, najbolje je da budemo Merhametli Bosnje pa da mogu po nama gazit i ovi Babini 'Rvati' iz Cazina! :D
Glupi merhamet je Bosnjake kostao 200 000 zrtava, razaranja i svakog zla. Cudi me kako se neki nijesu jos uvijek opametili.
Duh bez sjekire

BECHO wrote:Nebi ih nemEre organski! :D
Jah,vidim da ih ne gotivi ali grijesi.Dobri su to ljudi,skroz. :D

Dobrusky wrote:Ne pridajemo mi znacaj tim "Bosnjacima" sto nas odbacuju. Mi njih ignorisemo i oni su za nas obicne vasi za koje smatramo da ih treba odstranjivati, radi cistoce drustva.
Vec je bio jedan sto je pokusao praviti cistu naciju i drustvo. Imao malo sega brkove.
Dobrusky

Post by Dobrusky »

nebi wrote:
Pa nece biti da je tako. Raspitaj se malo o nasim poslovima po Sarajevu i BiH. Podji na kahvu u Avazov poslovni centar. :D

Mozes i na Ilidzu ... u "Holiwud" da popijes "Ilidzanski dijamant"... :D

:roll:
danas

Post by danas »

Dobrusky wrote:
Ne pridajemo mi znacaj tim "Bosnjacima" sto nas odbacuju. Mi njih ignorisemo i oni su za nas obicne vasi za koje smatramo da ih treba odstranjivati, radi cistoce drustva.
hajde sto si kao neki bosnjak, nego si sad preko noci postao i bosanac, doseljavas se... ali neka -- merhametli smo mi sto rece becho...

eto, ja ti dajem prijedlog: mozes direkt da se doselis u RS; politika ti je ista ko i njihova... odstranjivao bi ljude sa njihovih vjekovnih ognjista... i cistio bi ti nesto... tako nam je i karadzic dosao odozdo iz tvojih krajeva, da niste komsije?
Dobrusky

Post by Dobrusky »

OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:
Dobrusky wrote:Ne pridajemo mi znacaj tim "Bosnjacima" sto nas odbacuju. Mi njih ignorisemo i oni su za nas obicne vasi za koje smatramo da ih treba odstranjivati, radi cistoce drustva.
Vec je bio jedan sto je pokusao praviti cistu naciju i drustvo. Imao malo sega brkove.
Nemoj biti toliki paranoik i u svakoga gledati Hitlera. Sta ce ti to ?

Moj komentar nema veze sa tvojim losim mislima.
:(
Dobrusky

Post by Dobrusky »

danas wrote: hajde sto si kao neki bosnjak, nego si sad preko noci postao i bosanac, doseljavas se... ali neka -- merhametli smo mi sto rece becho...

eto, ja ti dajem prijedlog: mozes direkt da se doselis u RS; politika ti je ista ko i njihova... odstranjivao bi ljude sa njihovih vjekovnih ognjista... i cistio bi ti nesto... tako nam je i karadzic dosao odozdo iz tvojih krajeva, da niste komsije?
Nemoj da podmeces !!!!

Ja sam svoju imovinu debelo platio nemackim markama i eurima. Nisam nikog protjerao sa njegovog ognjista. Naprotiv, taj sa kim sam napravio posao veoma je zadovoljan i zahvalan.

Zato vodi racuna sta pricas.

P.S.

Bosnjak se pise velikim slovom. :(
St.Germain

Post by St.Germain »

Dobrusky, hajde uozbilji se i ne vrijedjaj ostale clanove foruma.
Dobrusky

Post by Dobrusky »

St.Germain wrote:Dobrusky, hajde uozbilji se i ne vrijedjaj ostale clanove foruma.
Koga ja to uvrijedih ???
danas

Post by danas »

Dobrusky wrote: Bosnjak se pise velikim slovom. :(
ako nisi primjetio -- sve pisem malim slovom, mrzi me da kapsiram na forumu. a ne podmecem ti ja nista -- sam izletis o vaskama koje treba cistiti, pa samo komentarisem kad me prozivas...
Dobrusky

Post by Dobrusky »

danas wrote:
ako nisi primjetio -- sve pisem malim slovom, mrzi me da kapsiram na forumu. a ne podmecem ti ja nista -- sam izletis o vaskama koje treba cistiti, pa samo komentarisem kad me prozivas...
Primjetio sam, samo rijec Bosnjak se pise uvijek velikim slovom i kad te mrzi da kapsiras.

8-)

Dobrusky wrote:
danas wrote:
Primjetio sam, samo rijec Bosnjak se pise uvijek velikim slovom i kad te mrzi da kapsiras.

8-)
Kad vec dijelis lekcije iz gramatike, mogao si i sam malo poraditi na "padezi" i na ne mjesanju ekavice i ijekavice!!!
Post Reply