Dakle nije naređeno direktno od Allaha nego je proizvod tumačenja objave. To sam ja i rekao. NIšta drugo a ti si samo potvrdio. NIsam ja sa strane ja sam odavde, domaći, prijeratni.mirza_15 wrote:Jesi li ti ikada procitao Kur'an? Znas li koliko sam ga puta ja procitao? Postoji ajet koji govori o tome samo se pojedinci uhvate polemisanja o tome na sta se odnosi. NE POSTOJI PRAVNA SKOLA u islamu koja kaze da zena moze biti otkrivena. Svaka, pa i ona koju slijede bosanski muslimani kaze da zena mora da se pokrije pred onima koji joj nisu blizi rod. Ne postoji ni ozbiljan islamski teolog koji ce reci suprotno. Samo vi sa strane mislite da ste pametniji od nas koji zivimo islam i da znate bolje od nas. Kazem ti ponovo, nemoj o stvarima o kojim pojma nemas!drunken tiger wrote: Daj mi ajet z Kur'ana gdje se spominje da MORA! Ne čitajte pojednostavljena tumačenja nekih kozojebaca. Pročitaj Kur'an i daj mi ajet u kojem stoji tako?? Moju slobodu ne ugrožava, rekao sam da mi ne smeta. Ovdje, s vama, muslimanima izgleda ne može se ni razgovarati na normalnom nivou nego se mora prepirati i svađati. Ako se ja ne slažem s tvojim mišljenjem ne znači da mrzim tebe zbog toga i ono u šta ti vjeruješ i predstavljaš. TU ste malo više zaostali.
Hidzab je ljudsko pravo!!
- drunken tiger
#201 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
- Bloo
- Globalna šefica
#202 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
ja ovdje vidim samo hrpu muškaraca koji se prepiru oko toga da li žena se treba/smije pokriti ili ne 
-
mirza_15
#203 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Na koji nacin je to javni interes? Mozda postoje takvi poslovi, ali nemoj da bude da se neko krije iza javnog interesa, a ustvari uopste nije to u pitanju._BataZiv_0809 wrote:Ako je javni interes da zena pod hidzabom ne moze obavljati odredjene javne funkcije onda se to mora postovati.mirza_15 wrote:
Kojeg je javni interes u konkretnom slucaju?
- arzuhal
#204 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Ja sam za to da se ta odluka prepusti svakoj ženi a da onda svi zajedno skočimo da branimo pravo i one koja odluči da se pokrije i pravo one da ne bude pokrivena nego da joj se kosa slobodno vihori na vjetru. I njena šaumaBloo wrote:ja ovdje vidim samo hrpu muškaraca koji se prepiru oko toga da li žena se treba/smije pokriti ili ne
- Bloo
- Globalna šefica
#205 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
arzuhal wrote:Ja sam za to da se ta odluka prepusti svakoj ženi a da onda svi zajedno skočimo da branimo pravo i one koja odluči da se pokrije i pravo one da ne bude pokrivena nego da joj se kosa slobodno vihori na vjetru. I njena šaumaBloo wrote:ja ovdje vidim samo hrpu muškaraca koji se prepiru oko toga da li žena se treba/smije pokriti ili ne
da, ali koja je svrha pokrivanja ovih što se odluče da se pokriju?
u tom kupusu leži zec za mene
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#206 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Istu stvar primijeni i na garancije za vjerska prava.mirza_15 wrote:
Na koji nacin je to javni interes? Mozda postoje takvi poslovi, ali nemoj da bude da se neko krije iza javnog interesa, a ustvari uopste nije to u pitanju.
- arzuhal
#207 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Moraš onda ići od žene do žene, svake pojedinačno, ne bi li otkrila tajnu!Bloo wrote:arzuhal wrote:Ja sam za to da se ta odluka prepusti svakoj ženi a da onda svi zajedno skočimo da branimo pravo i one koja odluči da se pokrije i pravo one da ne bude pokrivena nego da joj se kosa slobodno vihori na vjetru. I njena šaumaBloo wrote:ja ovdje vidim samo hrpu muškaraca koji se prepiru oko toga da li žena se treba/smije pokriti ili ne![]()
da, ali koja je svrha pokrivanja ovih što se odluče da se pokriju?![]()
u tom kupusu leži zec za mene
- Bloo
- Globalna šefica
#208 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
volim kad neko izbjegne odgovorarzuhal wrote:
Moraš onda ići od žene do žene, svake pojedinačno, ne bi li otkrila tajnu!
da generaliziram onda i igram se Sokrata - koja je pozadina propisa o pokrivanju žene?
-
mirza_15
#209 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Jasta. Ti znas bolje od muslimana svijeta. Cak znas i tumaciti Kur'an. Ni ajeti o namazu ne preciziraju kako cu klanjati koji namaz pa opet svi klanjamo dva rekjata sabaha, a 4 jacije. Isto tako svi tumacimo da spustanje vela i pokrivanje ukrasa (iz Kur'ana) podrazumjeva najmanje hidzab.drunken tiger wrote: Dakle nije naređeno direktno od Allaha nego je proizvod tumačenja objave. To sam ja i rekao. NIšta drugo a ti si samo potvrdio. NIsam ja sa strane ja sam odavde, domaći, prijeratni.
Ali vidim ima vas koji bolje znate. Sorbona fazoni i sl.
- drunken tiger
#210 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Samo ti svoje. Meni ne smeta. Pokrij se i ti, ni to mi ne smeta. Svoje ti ali ne traži da neko MORA da poštuje tvoje jer ti misliš da MORA. Poštovanje se dobije poštovanjem.mirza_15 wrote:Jasta. Ti znas bolje od muslimana svijeta. Cak znas i tumaciti Kur'an. Ni ajeti o namazu ne preciziraju kako cu klanjati koji namaz pa opet svi klanjamo dva rekjata sabaha, a 4 jacije. Isto tako svi tumacimo da spustanje vela i pokrivanje ukrasa (iz Kur'ana) podrazumjeva najmanje hidzab.drunken tiger wrote: Dakle nije naređeno direktno od Allaha nego je proizvod tumačenja objave. To sam ja i rekao. NIšta drugo a ti si samo potvrdio. NIsam ja sa strane ja sam odavde, domaći, prijeratni.
Ali vidim ima vas koji bolje znate. Sorbona fazoni i sl.
Uživaj.
- Connaisseur Karlin
#211 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Bloo wrote:da li je serijatsko pravo zasnovano na obicajima ili vice versa?mirza_15 wrote:
Da razlozimo: pricamo o demokratijama, bosni, evropi ili o serijatskom pravu?
U drzavama sa serijatskom zakonom postoje razlike u primjeni Zakona,jer je modificiran.
-
mirza_15
#212 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Ja nicije pravo nisam doveo u pitanje. Meni ne smetaju ni casne sestre, ni istetovirani likovi, ni hipici, ni ovi sto se furaju na dead metal....drunken tiger wrote: Samo ti svoje. Meni ne smeta. Pokrij se i ti, ni to mi ne smeta. Svoje ti ali ne traži da neko MORA da poštuje tvoje jer ti misliš da MORA. Poštovanje se dobije poštovanjem.![]()
Uživaj.
- drunken tiger
#213 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
I primjenjuje se samo na sirotinji. Šta bi s onim princom kojem su na aerodromu zaplijenili 2 tone droge?? Ništa, podmetnuo mu neko 2 tone drogeConnaisseur Karlin wrote:Bloo wrote:da li je serijatsko pravo zasnovano na obicajima ili vice versa?mirza_15 wrote:
Da razlozimo: pricamo o demokratijama, bosni, evropi ili o serijatskom pravu?
U drzavama sa serijatskom zakonom postoje razlike u primjeni Zakona,jer je modificiran.
A obični narod kamenuju, spaljuju...
- drunken tiger
#214 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
A čime sam ja doveo nečije pravo u pitanje? Stvar je jednostavna, ako si vjernik ne znači da ti je sve dopušteno i oprošteno.mirza_15 wrote:Ja nicije pravo nisam doveo u pitanje. Meni ne smetaju ni casne sestre, ni istetovirani likovi, ni hipici, ni ovi sto se furaju na dead metal....drunken tiger wrote: Samo ti svoje. Meni ne smeta. Pokrij se i ti, ni to mi ne smeta. Svoje ti ali ne traži da neko MORA da poštuje tvoje jer ti misliš da MORA. Poštovanje se dobije poštovanjem.![]()
Uživaj.
- arzuhal
#215 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Pa islam je nastao u Arabiji, u pustinji, gdje Sunce povazdan prži i toBloo wrote:volim kad neko izbjegne odgovorarzuhal wrote:
Moraš onda ići od žene do žene, svake pojedinačno, ne bi li otkrila tajnu!![]()
da generaliziram onda i igram se Sokrata - koja je pozadina propisa o pokrivanju žene?
- animals
#216 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Normalno da smije,to je svacije pravo..Bloo wrote:ja ovdje vidim samo hrpu muškaraca koji se prepiru oko toga da li žena se treba/smije pokriti ili ne
ali ja da se mene pita ,zabranio bi da maloljetnu djecu pokrivaju i tako salju u skole..
jer to je prisila..
Last edited by animals on 01/06/2016 20:24, edited 1 time in total.
- Connaisseur Karlin
#217 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
arzuhal wrote:Jel vi, kada govorite o hidžabu, pravu, slobodi, demokratiji, običajima i sl. imate na umu BiH i njene muslimane kao autohton evropski narod ili samo poredite jednu KSA i jednu Švedsku, jednu Francusku i jedan Iran, pa o tome eglenišete, nako, teoreCki?
Ja sam i musliman i pripadnik evropske civilizacije, konfesionalno možda "pripadam" Istoku, ali civilizacijski, kulturološki i pa etnički pripadam Zapadu, i nikada neću dozvoliti da mi neko kaže, zbog toga što sam musliman i što zahtijevam i borim se za svoje pravo i svoju slobodu (treba naglasati svaki put da se sloboda ne poklanja, za nju se svako mora uvijek boriti, slobode nema bez borbe i žrtve, nikad), da "odem onda u neku muslimansku ili šerijatsku zemlju" i slične ublehe. Ne. Ja sam već tu i zahtijevam svoje pravo, sa svim svojim identitarnim crtama, sa svim svojim specifičnostima i razlikama kojima se Evropa diči. Mi nismo doošle, niti treća generacija alžirske omladine koja se gubi u odgonetanju svog identiteta, mi tačno znamo ko smo...
E u tom kontekstu je demokratski i da žena bude kod nas, u Bosni i Hercegovini, i raspuštene kose i s maramom pokrivena, i jedno i drugo je naše, dio je naše kulture i civlizacije, dio naše slobode, dio naše posebnosti. Mi imamo pravo da budemo bolji i od Francuske i od KSA, barem što se mene tiče. A ja nemam ni pravo, ni snage, ni razloga da opravdavam, objašnjavam i smatram dobrim ili lošim što u nekoj zemlji hidžab potpuno nameću ili ga zabranjuju. Ne pripadam tim društvima i tim državama.
Ma naravno da u BiH mozete biti bolji od FRA ili KSA,ali trenutno niste,to je kluc problema! Kad u BiH pocnete razmisljati kao Amrkinaci,gdje jedna dan vidim zenu-popa,a drugi dan zenu pokrivenu u prodavnici i slicno.Nikoga od nas nije briga sto tako setaju u javnosti. Ja pripadam drustvu u kojem shiks nose male nozeve za pojasom, I sve je to OK,jer smo kao drzavljani jeden drzave sjesni da imamo jednaka gradjanska prava. Problem se desava u drustvima koja nisu rascistila sa proslosti i religjskom netrpljeivosti,a to je upravo pristuno u BiH. mislim da nije problem nosenje marame,vec religijska netpljivost, i sigurno jednom Srbinu ne bi bilo drago da mu sudi zena sa maramom. To je jednostavn tako.
da ponovim svoj post:
Mene vise zabrinjava cinjenica da su zene uvijek u kategorji "nerijesnih slucajeva" ! A takvom statusu mozemo zahvaliti i religjskim insitutcijama,a ne iskljucivo u drzavama u kojim zene zive!Connaisseur Karlin wrote:1966 International Covenant on Civil and Political RightsFreedom to manifest one’s religion or beliefs may be subject only to such limitations as are prescribed by law and are necessary to protect public safety, order, health, or morals or the fundamental rights and freedoms of others.
Article 18 of the Civil and Political Covenant —articles on freedom of religion or belief
izvor: Universtity of Minnesota LivraryThe 1981 UN Declaration was a compromise between states, drafted after twenty years of complex discussion and debate, and after final passage by the General Assembly. Though it represented a remarkable step forward, numerous issues remain to be addressed:
· National law versus international law; How will states incorporate the right to freedom of religion or belief into their national legal systems?;
· Proselytism;
· Conscientious objection to military service;
· Status of women in religion or belief;
· Claims of superiority or inferiority of religions and beliefs;
· Choosing and changing a religious commitment;
· Religious registration and association laws; and
· Public media and religion or belief, and the relationship of religion or belief to the state; and
· Religious extremism.
- Bloo
- Globalna šefica
#218 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
meni je žao što se običaj stavljanja turbana (da li i to ima veze sa suncem?) muškarce nije postao vjerska obaveza i pravo, ako ćemo vodu na taj mlinarzuhal wrote:Pa islam je nastao u Arabiji, u pustinji, gdje Sunce povazdan prži i toBloo wrote:volim kad neko izbjegne odgovorarzuhal wrote:
Moraš onda ići od žene do žene, svake pojedinačno, ne bi li otkrila tajnu!![]()
da generaliziram onda i igram se Sokrata - koja je pozadina propisa o pokrivanju žene?...U tim uslovima, naprimjer, svinjetina bi se brzo kvarila, ali je bila i veoma masno meso, ljudima je konzumacija svinjetine izazivala jaku žeđ u uvjetima i okolnostima koji su podrazumijevali nestašicu vode, pa je stoga zabranjena...
Također, žene su se hidžabom sakrivale od Sunca, čuvajući svoju ljepotu, ali i što su im marame lijepo stajale...
Barem se pretpostavlja, racionalno, da su to neki razlozi nekih vjerskih pravila u islamu, ali to je danas potpuno nevažno, ta pravila odavno postoje, praktikuju se i smatraju se sasvim normalnim, vjerskim obavezama i pravima koje treba poštovati...Kao kada bismo pitali za neke racionalne razloge obavljanja namaza ili obrede hadždža (godišnje druženje muslimana iz raznih dijelova svijeta u Meki radi razmjene iskustava raznih vrsta i sl)
Zato je poprilično nevažno zašto se neka muslimanka želi pokriti i pokušavati proniknuti u te vjerske, iracionalne razloge, ko će ga znati...
i vama lijepo stoje turbani
- nasa
#219 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
ali nikad ne otvore temu o tome, o muskarcima 
-
mirza_15
#220 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Tuzno je i to da se i na ovaj nacin ogranicavaju prava zena. Njeno pravo da se pokrije ili da pokrivena obavlja neki posao. Cesto i od samih zena.
- Connaisseur Karlin
#221 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Muskarci su nekad,davno,klanjali pokrivene glave ( turban/fes) u dzamiji,a decenijama se taj obicaj ne primjenjuje.
Danas,u pojedinim kulturama i relgijama,muskarci imaju pokrivenu glavu.
Ja sam primjetila da americki crnci muslimani nose svkadnevno kapice.
Jos nisma vijdela muslimana iz BiH da nosi svaki dan kapicu na glavi.
- Connaisseur Karlin
#222 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Pisala sam n ovoj temi,onako,komparativno,ali nisu "primjetili"nasa wrote:ali nikad ne otvore temu o tome, o muskarcima
Ako nece oni otvoriti temu,mozemo mi .
- Bloo
- Globalna šefica
#223 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
kontala sam nešto tipa ako su se žena pokrivale zbog sunca, pa to prešlo u vjersko pravilo i muške ćele su bile ugrožene suncem..ali avajConnaisseur Karlin wrote:Muskarci su nekad,davno,klanjali pokrivene glave ( turban/fes) u dzamiji,a decenijama se taj obicaj ne primjenjuje.![]()
ne postade pravilo, već samo običaj
- Connaisseur Karlin
#224 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Da,a nr. u islamskoj umjetnosti,je lice Muhameda uvijek pokriveno,to razumijem,ali je uvijek njegova glava pokrivena.Bloo wrote:kontala sam nešto tipa ako su se žena pokrivale zbog sunca, pa to prešlo u vjersko pravilo i muške ćele su bile ugrožene suncem..ali avajConnaisseur Karlin wrote:Muskarci su nekad,davno,klanjali pokrivene glave ( turban/fes) u dzamiji,a decenijama se taj obicaj ne primjenjuje.![]()
ne postade pravilo, već samo običaj
- nasa
#225 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Ova tema otvara jos jedan problem, predrasude. U razlicitim zemljama postoje razlicite predrasude prema razlicitim skupinama.Mi zivimo vrijeme u kojem su one prema muslimanima dosta izrazene te tako i taj hidzab zapinje za oci cesto.mirza_15 wrote:Tuzno je i to da se i na ovaj nacin ogranicavaju prava zena. Njeno pravo da se pokrije ili da pokrivena obavlja neki posao. Cesto i od samih zena.
Kod nas se one dolaze cesto i od samih muslimana zbog proslosti u kojoj su pokrivene zene u gradovima bile puno rijedje nego na selu te tako se nekako i hidzab ponekad poveze s necim sto na neki nacin pripada manjini, provinciji, a ne nesto sto se posmatra kroz prizmu vjerskih sloboda itd.
Mnoge zene u BiH to vrlo uspjesno demantaju sopstvenim primjerom ali treba vremena da se sve to poslozi....