Ej covjece, Bog je ljude stvorio i On svojom voljom raspolaze njihovim zivotima jer On im zivot daje, uci ih, hrani i na kraju opet ga uzima od njih. Za covjeka je podredio cijeli jedan svijet kako bi Bogu se molio i zahvalan bio. A sta je covjek prema Bogu? Samo golemi nezahvalnik i prkosnikm i reci mi da takav ne zasluzuje kaznu.Ako ono sto je covjeku dato od Boga nije milost prema njemu, onda sta jest? Da o Islamu ista znas, svako dijete koje umre u muslimanskoj ili nemuslimanskoj porodici ide u raj. Samo oni koji su punoljetni ne jer sa punoljetnoscu ponesu i odgovornost za vjerovanje i nevjerovanje. To je Bozija milost prema dijeci. Pitanje koje mu je postavljeno. Govori o tome kako neko ko je BOG moze da dopusti da SINA KOJI JE TAKOĐER BOG UBIJE NEKO KO GA JE ON LICNO STVORIO? I KAKAV JE BOG KOJEM NEKO KOGA JE STVORIO MOZE NAUDITI? Po meni nikakav. Koji bi to otac dopustio da se desi njegovom dijetetu? Prvo znamo kakva je Pasija bila, nimalo ugodna. Tortura, tortura i tortura... sve dok nije predahnuo na krizu, nakon uboda rimskog vojnika.sistem wrote:da pojednostavim - ne cudi te da bog prstom ne makne kad zli ljudi muce tudju djecu, ali bi ocekivao da mrdne kad ti zli napadnu njegovo dijete. ok, tvoje vidjenje.BHF_Manijak wrote:Sto bi mrdno kad mi necemo da mrdnemo...kakvi smo mi to ljudi kad se nakon 13 genocida ne opametimo,kad se dvorana od 10.000 ljudi krcatom napuni kad dolazi pEvaljka koja ne zeli da kaze kojoj je roditelje htio masakrirati kako ti velis,kakvi smo mi to ljudi kad nam je grad pun prosjaka a balavurdija od 20-21-22 godine nove petice voza,pasate,audije itd,kakvi smo mi to ljudi bez svijesti da se ubije jedno neduzno dijete a na kojekakvim protestima se skupi 2000 ljudi u gradu od 700.000 stanovnika itd itd,imam jos milione pitanja koje veze sa Allahom nemaju vec iskljucivo sa ljudima i njihovim isppranim i poganim mozgovoima,pa mi niko ne moze dati odgovor sto je to tako,ne kazeti Allah ni ubij ni zakolji nit zive spali...mozel tebe iko sad natjerat da ubijes dijete od 5 godina?!ne moze sigurno...Bog jeste milostivi i najmilostiviji,samo sto su ljudi nakaradni...problem je sto ljudi ocekuju da se odmah,po automatizmu pravda ispuni,ja sam nekog ubio,eh sad odmah da Allah u isto vrijeme usmrti istom mjerom,ovo je naravno paramter kad su drugi u pitnaju,al kad sam ja,jok,eh tad necemo,neka se jos malo to odgodi....nerealni smo i nesamokriticni!sistem wrote:kakav je to bog koji pusti da se muci bilo koje nevino stvorenje na zemlji, da jedan talas u nekoliko minuta ubije 300'000 ljudi, da 600'000 nestane u zemljotresu? kakav to bog prstom ne pomakne dok traje masakriranje nevinih ljudi? vidis, ja se to uvijek pitam, kad cujem ono 'bog je milostiv'. a ti ideju da je bog dopustio da se pati njegov vlastiti sin smatras kao dokaz o netacnosti te cijele price.
zato ti preporucujem da sam sebi odgovoris ono sto meni vjernici odgovore na pitanje o patnjama covjecanstva - bog zna da je zivot samo priprema za pravi, vjecni zivot. tako je valjda mogao misliti i za ubijenu djecu ruande, kine, bosne, pa i svog sina.
a jos nesto da ti ispricam:
Kada je poslanik Junus izbacen iz utrobe ribe,onako gol i neobucen,pitao se kao i mnogi drugi ljudi,(a hej,jos je poslanik bio)pa sto je meni ovo Allah dao,sta sam pogrijesio itd i tako je kontao o tome u palminom hladu i gleda djecu kako se igraju a jedno dijete slijepo u cosku sjedi,poce razmisljati,boze dragi,pa sta je ovo ijete skrivilo,nije ono zasluzilo da bude slijepo i poce molit Gospodara da dijete progleda,kad mu je uslisena molba,dijete kad je progledalo,prvo mu je se pocelo rugati sto je gol i reklo drugoj djeci koja to nisu ni primjecivala do tad od igre....
razmisli malo o ovome,ne kazem da je sve idealno u svijetu,ali neke stvari mi ne znamo,ne znamo zasto je to tako dobro a zasto nije....
moje, kao vidjenje ateiste koji u tome vidi metaforu i poucnu pricu, kaze da je bog zelio i sam osjetiti, kroz svoje meso i krv, prvo misteriju radjanja, te i tu patnju koju nesavrsena ljudska bica cine drugima. i da kroz tu patnju bude blizi stvorenjima koje je stvorio, i dobre i zle.
Bog koji preispituje ljudsku patnju je Bog koji ne zna sve i koji u sebe sumnja. Kakav je Bog koji sve ne zna, ne cuje i ne vidi? Kakav je to Bog? Manjkav Bog, nikakav.
Bog neulazi u međuljudske odnose, nešto ljudi i sami moraju da spriječe. Bog će svima njima na Sudnjem danu odrijediti kaznu ili nagradu zbog onoga što su činili. Ne možete sve prirodne pojave uzeti kao Božiju kaznu, mnoge katastrofe koje su spomenute u Kur`anu kao kazna ljudima imaju uporište u vjeri jer su ljudi opominjani i dobijali prijekor za ono što rade i obično bi im poslanik koji bi im došao opominjao kako će ih kazna od Boga zadesiti ako ga neposlušaju. Danas više poslanika nema zadnji je stigao prije nešto više od 1400 godina. Niko ljude neopominje tako direktno kao sto su poslanici i niko od Boga ne prenosi njegove rijeci i opomenu.
Znaš da je u Islamu svako kome se nanese nepravda bez obzira na vjeru može da zamoli Boga da kazni nepravednika i da mu molba kao takva neće biti odbijena? Nisi sigurno. Pročitaj malo o toj vjeri više i vjerama uopšte. Možda ćeš uvidjeti koja više ima smisla i koja je bliža razumu. Ako tebi krščanska dogma ima smisla onda zaista ne znam šta da ti kažem.