Heretička razmišljanja (I)
- danas
hvala na pojasnjenju,
znaci, ja nisam u vjeri jer ne vjerujem da postoji ikakav bog, pa tako ni allah. OK, to sam znala -- da sam izvan vjere. da provjerim onda i ovo -- i allahu je onda miliji vjernik koji (ponekad i opasno) zgrijesi od osobe koja zivi posteno ali ne vjeruje u njega? da li je ovo moje shvatanje ispravno?
meni je nekako vaznije da je neko dobar covjek, da pomaze druge i ne cini im zlo... a sta on u sebi vjeruje, to je njegovo...
znaci, ja nisam u vjeri jer ne vjerujem da postoji ikakav bog, pa tako ni allah. OK, to sam znala -- da sam izvan vjere. da provjerim onda i ovo -- i allahu je onda miliji vjernik koji (ponekad i opasno) zgrijesi od osobe koja zivi posteno ali ne vjeruje u njega? da li je ovo moje shvatanje ispravno?
meni je nekako vaznije da je neko dobar covjek, da pomaze druge i ne cini im zlo... a sta on u sebi vjeruje, to je njegovo...
- Fair Life
Svaki gospodar voli one koji mu ponizno sluze, i oprasta im zloce ucinjene drugome... ne njemu.danas wrote:hvala na pojasnjenju,
- avicena
Znam da neki ne vole da im se citiraju ajeti ili hadisi , ali kako argumentovano demantovati ili kako hana reče....Fair Life wrote: Svaki gospodar voli one koji mu ponizno sluze, i oprasta im zloce ucinjene drugome... ne njemu.
.....pa ću ja citirati jedan hadis ipak:"Čuvajte se ogovaranja, jer je ogovaranje gore od bluda. Čovjek počini blud pa se pokaje, i Allah mu oprosti. A onom čovjeku, koji se bavi ogovaranjem, Allah nećehananah wrote: Oprosti ali ti bi Drahmu nepravilno shvatio kao laik i bez podloge, to sam ti tisucu puta rekla. Nemas osnovu djecace, tablica mnozenja se nikad ne moze uciti prije no sto naucis sabiranje.
oprostiti dok mu ne oprosti osoba koju je ogovarao." Da ne bih dalje citirao to je pravilo za sve ostalo što čovjek čini čovjeku.
-
T
Avicena, ispravi me ako grijesim, jer cu sada napisati tumacenje u vezi napisanog, onako kako sam ja to shvatio.avicena wrote:Znam da neki ne vole da im se citiraju ajeti ili hadisi , ali kako argumentovano demantovati ili kako hana reče....Fair Life wrote: Svaki gospodar voli one koji mu ponizno sluze, i oprasta im zloce ucinjene drugome... ne njemu.
Koliko se sjecam objasnjenja, (sve napisano je iz perspektive vjernika, uostalom i samo pitanje zalazi u tu oblast), u vezi oprosta, odgovor koji sam dobio, isao je otprilike ovako:
Na Sudnjem danu, svi ljudi ce ustati i stati prvo jedni pred druge. Tada ce svi grijesi, koje su ljudi cinili jedni drugima, biti poznati onima koji stoje jedni naspram drugih (bez obzira koliko su neke stvari za vrijeme zemaljskog zivota bile sakrivene) i tada ce jedni drugima te grijehe oprastati ili ne oprastati. Ukoliko neko nesto ne oprosti nekome, onda taj grijeh ni Allah nece oprostiti onome ko ga je pocinio, a ukoliko jedan drugom oproste grijehe, ne znaci da ce ih oprostiti Allah. Po onome kako sam ja shvatio, "zloce pocinjene drugome" nece biti oprastane tek tako, a takodjer, cak ako te zloce mi sami oprostimo, ne znaci da ce ih oprostiti Allah. Po odgovoru koji sam dobio, postoji neki dvostruki kljuc koji vodi ka oprostu, a gdje je prva odluka o oprostu na nama samima.
- danas
unaprijed se zahvaljujem na pojasnjenju -- ako ko moze da mi kaze sta bi se desilo u ovom slucaju: covjek je zivio cestito i posteno, nikome se zamjerio nije za zivota i sudnjeg dana mu niko nema sta oprostiti, jer zaista nikome nije nanio nikakvo zlo (ovo je hipoteticko pitanje, nemojmo sada ulaziti u to da li je ovako pravican covjek ikako i moguc)...
ali eto, uzmimo da jeste -- znaci, covjek koji nikome nije ucinio zlo nego samo dobro i nema mu se sta oprastati od strane njegovih bliznjih. da li taj covjek ide u dzennet ako nije vjernik, tj. izricito i svjesno ne vjeruje da ima (ikakvog) boga? i da li ta osoba ide u dzennet ako je vjernik ali neke druge religije, recimo, ta osoba je rodjena kao ribar negdje u tajlandu ili kao eskim na sjevernom polu, i zivjela je zivot ispravno i posteno, ali se molila nekom svom (cak i paganskom) bogu.
ali eto, uzmimo da jeste -- znaci, covjek koji nikome nije ucinio zlo nego samo dobro i nema mu se sta oprastati od strane njegovih bliznjih. da li taj covjek ide u dzennet ako nije vjernik, tj. izricito i svjesno ne vjeruje da ima (ikakvog) boga? i da li ta osoba ide u dzennet ako je vjernik ali neke druge religije, recimo, ta osoba je rodjena kao ribar negdje u tajlandu ili kao eskim na sjevernom polu, i zivjela je zivot ispravno i posteno, ali se molila nekom svom (cak i paganskom) bogu.
- CiCiban
ako nas On stvara upravo ovakvim kakvi jesmo..neko ce biti manje izlozen previranjima u sebi, a neko vise..nekome ce biti lakse da zivi posteno.. nekome teze..(sto bi se reklo..od razlicitog smo materijala)danas wrote:hvala na pojasnjenju,
bivamo postavljeni u razlicite situacije ..i podvrgnuti razlicitom stepenu iskusenja, a niko ne biva opterecen preko mjere koju moze podnijeti..
sad .. razumjeces da je tesko ovako zavaljen u fotelju
jer samo On zna sta je u srcima i koje ga kada doziva.. i niko drugi osim njih dvoje..roba i gospodara
u ova 2 slucaja gore koja si navela, trud cini razliku
a niko od nas ne zna zasto neko nema potrebu truditi se..opet osim njih dvoje..
pa ti meni sada objasni ko je Miliji?
- danas
ja ne znam ko je miliji, zato pitam nekoga ko je vjernik da mi pojasni sta svete knjige kazu o tome.CiCiban wrote:ako nas On stvara upravo ovakvim kakvi jesmo..neko ce biti manje izlozen previranjima u sebi, a neko vise..nekome ce biti lakse da zivi posteno.. nekome teze..(sto bi se reklo..od razlicitog smo materijala)danas wrote:hvala na pojasnjenju,
bivamo postavljeni u razlicite situacije ..i podvrgnuti razlicitom stepenu iskusenja, a niko ne biva opterecen preko mjere koju moze podnijeti..
sad .. razumjeces da je tesko ovako zavaljen u fotelju..jeduci sladoled, shvatiti ko je miliji ???!
jer samo On zna sta je u srcima i koje ga kada doziva.. i niko drugi osim njih dvoje..roba i gospodara
u ova 2 slucaja gore koja si navela, trud cini razliku
a niko od nas ne zna zasto neko nema potrebu truditi se..opet osim njih dvoje..
pa ti meni sada objasni ko je Miliji?
ako su allahu oba covjeka isto mila -- i onaj koji mu se moli i onaj koji mu se ne moli -- onda nema razloga za molitvu i vjerovanje, jer dovoljno je i potrebno biti "samo" dobar covjek da se zasluzi allahova milost (ako allaha ima). ako je allahu miliji onaj koji mu se moli (makar i zlo cinio), onda allah bira ljubimce po onome sta mi vjerujemo (tj. allah voli samo one koji vole njega, tj. bira dobre vjernike ispred dobrih ljudi) a ne po onome sta radimo, te meni licno takav bog ne treba.
- danas
nije mi stalo nista, vjeruj mi. samo me zanima kako to vide vjernici -- jer na kraju se sve svede na ovo pitanje: da li bog nagradjuje tvoju vjeru u njega ili tvoja dobra djela.CiCiban wrote:onda ti je bogdu previse stalo![]()
za heretika
ja sam daaaaavnoooo odlucila da bog koji stavlja sopstveno obozavanje (tj. samo vjerovanje) ispred ljudskih djela nije za mene. stoga kao deklarisani heretik dolazim na ovu temu...
- pitt
experience......danas wrote:pa kako je uhvati u ruku, ziv bio??!pitt wrote:ma sta cuo.......drzo u rucizmijaIzmaj wrote:pitt, ti ko da nisi cuo za "vaginalnu manipulaciju" od atomskog sklonista:D:D
![]()
![]()
![]()
![]()
- pitt
fakat je zalosno....citao sam nedavno clanak sa jednim Izraelskim expertom za terorizam koji kaze da jedno od sredstava za prepoznavanje bombasha samoubica je miris. Naime, prema ovooj teoriji, vecina tih jadnika se namaze ruzinim uljima i raznim parfemima jer ocekuju djevice.

- pitt
interview
:D:D
Among the things IPC learned from its studies of the Israeli approach was to teach employees to use all their senses when looking out for bombers, not just their sight. Often suicide bombers will anoint themselves with perfume, fragrant soap or rosewater in preparation for what they believe will be their martyrdom -- which leaves a flowery tell-tale scent.
-
Kwaheri
e sad malo i ozbiljno... ideja i plan mogu biti odlicni...realizacija vrlo cesto ode u vraga...
ponavljamo se u nekim odgovorima ...bar ja...il- sam samo predugo na ovom forumu...
@Danas...
Pitanja koja postavljas nisu nimalo lahka, a trebala bi biti...jer se svaki odgovor moze vrlo lahko izmanipulisati cuvenim "šbbkbb"... sto se iz tvojih navezanih postova jasno moglo i vidjeti...
Za nas vjernike postoji Bog. I postoje ljudi. Bog ima svoja pravila. Covjek ih nekada postuje, nekada ne. Posto su to pravila koja je dao Bog, On ce suditi o tome sta je za oprost, a sta ne. Njegova pravila, Njegov sud. E sad, dobar dio ljudske populacije uopce nije briga za Njegova pravila. Svjesno su izabrali da ih nije briga. Imaju svoja pravila i igraju po njima. "Ako bude bilo Boga", oni su presudili sami sebi, i opet "Ako bude bilo Boga" i vjernici su presudili sami sebi. Stvar je izbora. Ne neznanja. Ne poznavanje zakona ili pravila nije kaznjivo.
I jos nesto, stvarno mi je indikativna ova "briga" za vjernicki sistem vrijednosti... Pomalo me podsjeca na diskusiju o "born again" ljudima... potreba za moralnom superiornoscu... ko zna...
ponavljamo se u nekim odgovorima ...bar ja...il- sam samo predugo na ovom forumu...
@Danas...
Pitanja koja postavljas nisu nimalo lahka, a trebala bi biti...jer se svaki odgovor moze vrlo lahko izmanipulisati cuvenim "šbbkbb"... sto se iz tvojih navezanih postova jasno moglo i vidjeti...
Za nas vjernike postoji Bog. I postoje ljudi. Bog ima svoja pravila. Covjek ih nekada postuje, nekada ne. Posto su to pravila koja je dao Bog, On ce suditi o tome sta je za oprost, a sta ne. Njegova pravila, Njegov sud. E sad, dobar dio ljudske populacije uopce nije briga za Njegova pravila. Svjesno su izabrali da ih nije briga. Imaju svoja pravila i igraju po njima. "Ako bude bilo Boga", oni su presudili sami sebi, i opet "Ako bude bilo Boga" i vjernici su presudili sami sebi. Stvar je izbora. Ne neznanja. Ne poznavanje zakona ili pravila nije kaznjivo.
I jos nesto, stvarno mi je indikativna ova "briga" za vjernicki sistem vrijednosti... Pomalo me podsjeca na diskusiju o "born again" ljudima... potreba za moralnom superiornoscu... ko zna...
- danas
nije nikakva briga i ne slicim bona nimalo born again likovima... a moralnu superiornost svi dijelimo -- svako od nas (u sustini) smatra da je njegov svjetonazor najbolji i da bi svijet bio bolji da ostatak ljudi vjeruje i radi bas to sto i ja (ili ti) vjerujes i radis. po tome ne se ljudi ne razlikuju, ali se razlikuju po tome koliko i kako reklamiraju svoj svjetonazor. born again-e nisi vidjela u akciji, pa mi ih nemoj spominjatizena wrote: I jos nesto, stvarno mi je indikativna ova "briga" za vjernicki sistem vrijednosti... Pomalo me podsjeca na diskusiju o "born again" ljudima... potreba za moralnom superiornoscu... ko zna...
ja -- ako nisi primjetila -- samo kazem da nisam religiozna, i mogu detaljno pojasniti svoj stav. ipak je ovo "hereticka tema" i na takve se javljam uglavnom. potezem pitanja morala, jer mi se cini da svaka religija potencira "dobrog vjernika" ispred "dobrog covjeka". zasto biti "dobar covjek" nije potrebno i dovoljno za bozju milost? to bih bila veoma zahvalna kada bi mi neko objasnio. prvi krug danteovog pakla je rezervisan za "dobre i pravedne nevjernike" -- iako su dobri i pravedni, opet oni zavrsise u paklu (ja se naravno pakla ne bojim, ali mi nije jasno zasto i kako neko dobar i pravedan moze tu da zavrsi po hriscanskom vjerovanju)...
ja ne vjerujem u boga jer mnogi od ovih bozijih zakona koje spominjes nemaju puno veze sa moralom kao takvim, vec imaju veze samo sa organizacijim religije kao institucije. zasto je neko moralniji ili bolji covjek ako klanja ili ide na misu? nije i nema potrebnog i dovoljnog razloga zasto bi to bio samim cinom klanjanja ili mise. mnogo puta sam spomenula da su od 10 bozjih zapovjedi svega 2 zakoni (ne lazi i ne ubij) dok se ostatak zapovjedi odnosi uglavnom na instrukcije (kako obozavati toga boga). slicno je sa islamom -- ici na hadz ili klanjati 5 puta nije svjetovni zakon i nema razloga zasto bi to bio jer ovi cinovi nemaju veze sa moralom kao takvim, vec imaju veze sa organizacijom religije i njenim ritualima. ja nemam nista protiv tih rituala, mnogi su mi cak i veom alijepi, ali mene vise zanima moral -- koji kao kategorija postoji mnogo duze od bilo koje monoteisticke religije.
-
T
Oni koji vjeruju u Boga, smatraju da Bog nagradjuje i vjeru u Njega i dobra djela. Takodjer, vjernici smatraju da Bog i kaznjava nevjeru u Njega, kao i losa djela.danas wrote: nije mi stalo nista, vjeruj mi. samo me zanima kako to vide vjernici -- jer na kraju se sve svede na ovo pitanje: da li bog nagradjuje tvoju vjeru u njega ili tvoja dobra djela.
Danas, ne znam da li sam najbolje razumio ovo sto si napisala, ali u kontekstu onoga kako sam ja to shvatio, pokusat' cu da dam tumacenje vjernika, kakvo sam i ja dobio. Kvotirani odlomak, u odredjeni konteskt stavlja Boga, teistu i heretika. Ja cu se privremeno zadrzati samo na teistima. U kontekstu price nije uopste vazno da li je ta njegova vjera u Boga na prvom, petom ili desetom mjestu. Sustina je da samim svojim vjerovanjem u Njega, on (vjernik) prihvata postojanje tog Boga. Poslije ovoga, tj. nakon prihvatanja vjerovanja da taj neki odredjeni Bog postoji, slijede naredni koraci, a to su neke stvari koje se u cestom govoru nazivaju kao Bozije zapovjedi. Pratimo li i hronologiju, necijeg ulaska u vjeru, prvo uslijedi prihvatanje Boga, a onda Njegove zapovjedi. Dakle, iz pozicije vjernika, Bog je polazna tacka. Bozije zapovjedi, koje se kasnije stavljaju pred vjernika, su nesto sto ima smisla tek nakon sto se neko izjasnio da prihvata tog Boga. Ovdje naravno, ne znaci da neki tek stasali teista, prije odlaska u teizam, nije bio osoba koja ne laze, ne krade, ne ubija i slicno. Ne, naravno da to ne znaci. Sustina ovoga sto sam pisao je, da kako god tumacili Bozije knjige, i po samoj hronologiji desavanja, Bog i u onom prakticnom smislu, jeste polazna tacka od koje krece svaki vjernik, ma kojoj religiji pripadao. Ljudska djela, su nesto sto prate i teiste i ateiste, bez obzira da li razgovaramo o dobrim ili losim djelima. Sa teisticke strane, dobra djela su stavljena kao obaveza svakog vjernika (osim sto su na neki nacin i naslijedjena kroz odgoj, sazrijevanje itd) pa samim tim, ni Bogu nisu dragi oni koji Mu prkose. To je onako, ugrubo, kako sam ja shvatio odgovor na isto pitanje.danas wrote: ja sam daaaaavnoooo odlucila da bog koji stavlja sopstveno obozavanje (tj. samo vjerovanje) ispred ljudskih djela nije za mene. stoga kao deklarisani heretik dolazim na ovu temu...![]()
![]()