moje skromno misljenje...
najbolji specijaliteti su - krajishnice
Moderator: Chloe
dodala bih i izraz ljevušazagazaga wrote:Mutuša je kad umutiš tijesto kao za slane palačinke i u to dodaš šta hoćeš, razliješ u vrelu namašćenu
tepsiju i ispečeš. Negdje zovu mutuša, livača, kvrguša (ako stavljaš veće komade mesa, krompira,šampinjona isl.)
Zaliješ po želji.
Negdje je zovu i lijena pita ili lezibaba:lol:
znam iz price,meni se ne svidja ideja...Je li ikom poznata popara?
Sta je poparaProsvijetli me zivotati, sve kontam sta bi to moglo da bude, al nikakva ideja da mi padne na pamet
Popara se pravi od starog kruha. Kruh iskomsaš, preliješ ga vrelom vodom i vegetom ili mesnom juhom ( ima vise verzija ). Nakon toga, preliješ vrelim maslacem ( ili zagriješ na vrelom ulju ) i dodaš vrhnje, kajmak, bijeli luk, biber... šta ti volja!
za to jelo cujem prvi puta ali je interesantno kakvi jela sve ima
da se usudim pronaci porijeklo rijeci popara...sheilak wrote:...
I nije tacno da je naziv " popara " u upotrebi samo " s one strane Drine ". Moji su iz Banja Luke i uvijek su upotrebljavali taj naziv, kao i rodbina iz Sane.
walkabout wrote:da se usudim pronaci porijeklo rijeci popara...sheilak wrote:...
I nije tacno da je naziv " popara " u upotrebi samo " s one strane Drine ". Moji su iz Banja Luke i uvijek su upotrebljavali taj naziv, kao i rodbina iz Sane.
od glagola pariti, popariti - zagrijavati nesto vrucom/vrelom vodom...![]()
a u vezi jela, jedno pitanje...
da li vam naziv nutma ishta znaci?