Zasto se dijaspora ne vraca?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
rei

Post by rei »

ja evo samo malo svratila i procitah ovih par postova i padam od smijeha
sta ovo ljudi pisete :-) :lol: o ljubomori o zlobi o zubima zlatnim :lol:
ja necu dole jer mi je ovdje lijepo i tako :lol: crko :lol: :lol: :lol:
mostarac

Post by mostarac »

haris303 wrote:
Diona wrote:Ovo sto neko kaze dodje pa pravi zube u Bosni, jer je jeftinije ili sta ja znam. U zemlji gdje sam ja, postoji osiguranje koji to placaju da je svejedno gdje ces ti ici doktoru ili zubaru ili ne znam vec.
Ali neka ste vi tako sretni u Bosni! Da bog da da ste tako jos 100. god. sretni. :P Da vam nije nas iz dijaspore, tek bi ekonomija bila losa.
I tako i tako ce se Bosna jos malo zvati Sandzak Bosna, kad sandzaklije vec preuzimaju sve. :roll:
Veliš ekonomiju nam gurate :D :D :D :D

A za ovo drugo, pa vrati se pa da skupa ne dozvolimo da nam se zemlja zove Sandžak-Bosna... ne boj se ... i ovdje su ulošci kvalitetni jako :D
dokaz da samo fakultet od covjeka ne cini intelektualca
PR80.

Post by PR80. »

sanda29 wrote:Da mi je znati za kol'ko KM Diona radi...:D :D :D :D :D :D :D
Ja ti garantovat mogu da ne radi za KM, nego neku "jachu" i "poznatiju" valutu... :D :D

Ma pratim ovu temu, sta da kazem... mislim da je stvar i odluka jako individualna. A sto brate da se neko vrati ako uopste nema zelje???? Neka ih tamo gdje im je bolje...
Mene vise nerviraju oni koji su se totalno odrekli svoje domovine, a sto zive par milja od nje - to je kratko i jasno njihova stvar.
A drugi primjer sto me nervira su bash oni koji su u Bosni i uvijek kroje neke komentare protiv "dijasporaca" a da im se pruzi bilo kakva sansa kliznuli bi iz drzave.
Zato ljudi moji.... raspravljajte koliko hocete ali do nekog "pravilnog" zakljucka necemo doci. Ljude trebamo dijeliti na dobre i na zle, zatim skolovane i neskolovane.... sto znaci da takvih ima i van Bosne a i u Bosni... Ocekivati ne mozemo da Bosna kao Bosna dobije sve ono najbolje, jer kao sto napisah: svak odlucuje za sebe gdje ce svoje gnijezdo graditi!
dibo11

Post by dibo11 »

Larci wrote:
dibo11 wrote:Procitajuci sve i jedan post doso sam do zakljucka sljedece:
1. Da vas vecina s.ere
2. Da su u dijaspori sve sami direktori , inzinjeri , magistri itd.
3. Da se prema njima u Bosni ponasaju kao smecu( sto je laz ).
4. Da za dijasporu treba napravit specijalni program zaposljavanja ukoliko se odluce vratit.
5. Da im je sve strasno ljepo vani pa im rodjena domovina mora pruziti malo vise da bi se vratili.
6.Da dijasporu u vecini slucajeva interesuje samo lova (cast izuzetcima).
7.Da ih vani nikad niko nije pogledo ruzno a u Bosni to cine svakodnevno.
Da ne nabrajam vise.
Sad evo i zakljucak:
Dijasporac sam od 1999 dolazio sam 6 puta u Bosnu i nikad mi ama bas niko nije rekao ruznu rjec nit mi rekao kako da se ponasam ili bilo sta drugo tako da nemam jednu losu rjec da kazem u vezi nekog maltretiranja , sto se tice tih administrativnih problema s papirima nikad nikom nisam dao extra marku nit bi dao.
Ja sam odlucio da se vratim pa fdje svi tu i mali Mujo ako treba za lopatu vala idem i za lopatu nije me stid nista radit osim krast tudje .
A vi gospodo dijasporci uzivajte u svojim extra poslovima koje radite i pricajte svojoj raji kad dodjete u BiH kako vam je vani pravo dobro a vecina vas znate da lazete sami sebe.
Jer svi zivimo raskosnim zivotom vozamo auta na kredit , kupili smo kuce na kredit od 30 godina, a za skolu placamo Student Loans.
Ja da ne zaboravim da nam je praznik kad gostuje Sinan i Halid a svi smo urbani do vrazije matere.
To je to odaspite
Just my five cents
Viva Zeljo Viva Mania
Dje si ti bio u Dijaspori.. u Madjarskoj.. jeli??

e dabogda ti svaka dala... ali Raiffasen banka... i tebi i svima.. jer ce te uskoro morati kredit traziti kad u granap podjete hljeba kupiti!
Nisam u Madjarskoj nego u SAD , a to kome ce kredit trebat nemoj se puno brinut nevracam se suh ko lipa.
Sta znaci to DJE?
haris303

Post by haris303 »

sanda29 wrote:
Diona wrote:
Programer sam oko 6. god pa se ti raspitaj kolike su nam plate.

Lijep pozdrav vama ovdje, ja idem na hladjenje. :P :D
Ode ona na "hladjenje", a ne rece gdje da se raspitam :D :D :D :D :D
E viđel što je nepravda ... ja bijednik programiram u C++ - u i Visual Basicu, i sve za bijednih 500KM ... pih, .ebem ti nepravdu ..... i još mi na tu platu reket udari Reis i IVZ reći će neki :D ... pa vidi sada nesretnih sudbina :-)
mostarac

Post by mostarac »

haris303 wrote:
umro je mostar wrote:
haris303 wrote: Veliš ekonomiju nam gurate :D :D :D :D

A za ovo drugo, pa vrati se pa da skupa ne dozvolimo da nam se zemlja zove Sandžak-Bosna... ne boj se ... i ovdje su ulošci kvalitetni jako :D
dokaz da samo fakultet od covjeka ne cini intelektualca
Ma neeeee naravno ..... treba imati još i staža u propalom SDP-u i biti još propaliji lokalni političar....
o tome koliko cu i hocu li ja biti propao ili uspjesan poiticar sam neces vjerovat odlucio sam. Intelektualca naravno ne cini clanstvo u SDP-u, ali ni tvoje izjave, koje te miljama udaljuju od toga da se nazoves intelektualac.
Tvoja izjava koju sam citirao predstavlja bas jedan visoki intelektualni nivo. naprosto ti zavidim.
haris303

Post by haris303 »

PR80. wrote:
Ja ti garantovat mogu da ne radi za KM, nego neku "jachu" i "poznatiju" valutu... :D :D

Ma pratim ovu temu, sta da kazem... mislim da je stvar i odluka jako individualna. A sto brate da se neko vrati ako uopste nema zelje???? Neka ih tamo gdje im je bolje...Mene vise nerviraju oni koji su se totalno odrekli svoje domovine, a sto zive par milja od nje - to je kratko i jasno njihova stvar.
A drugi primjer sto me nervira su bash oni koji su u Bosni i uvijek kroje neke komentare protiv "dijasporaca" a da im se pruzi bilo kakva sansa kliznuli bi iz drzave.
Zato ljudi moji.... raspravljajte koliko hocete ali do nekog "pravilnog" zakljucka necemo doci. Ljude trebamo dijeliti na dobre i na zle, zatim skolovane i neskolovane.... sto znaci da takvih ima i van Bosne a i u Bosni... Ocekivati ne mozemo da Bosna kao Bosna dobije sve ono najbolje, jer kao sto napisah: svak odlucuje za sebe gdje ce svoje gnijezdo graditi!
Pa nije problem ... neka to onda tako i kažu .....
buhtelj

Post by buhtelj »

Nekako kuzim da vam je dolje u BIH zajebano ali zbilja mi nije jasno zasto sve sto radite ..... SAMO PLACETE DA JE SVE TEZE I TEZE.... Da profitiraju samo lopovi, kriminalci, sve je korumpirano, nema se za kruh, svi nas mrze.....NE ZNAM FAKAT KAKO SE VAM SAMO DA PLAKATI I KUKATI...... ili je to samo dio bosanskog mentalita....(Ako te ne zulja cipela, stavi kamen da te zulja :-) :-) )..... ne znam samo kako sami sebi niste dosadili od plakanja ...."Tesko ovo Zivote j...te" :lol: :lol: :lol: :lol:
haris303

Post by haris303 »

umro je mostar wrote:
haris303 wrote:
umro je mostar wrote: dokaz da samo fakultet od covjeka ne cini intelektualca
Ma neeeee naravno ..... treba imati još i staža u propalom SDP-u i biti još propaliji lokalni političar....
o tome koliko cu i hocu li ja biti propao ili uspjesan poiticar sam neces vjerovat odlucio sam. Intelektualca naravno ne cini clanstvo u SDP-u, ali ni tvoje izjave, koje te miljama udaljuju od toga da se nazoves intelektualac.
Tvoja izjava koju sam citirao predstavlja bas jedan visoki intelektualni nivo. naprosto ti zavidim.
E vjeruj da ja tebi nimalo ne zavidim .... nemam na čemu .... sam si isturio svoje beznađe i logiku "jebe se meni za sve" ....
haris303

Post by haris303 »

buhtelj wrote:Nekako kuzim da vam je dolje u BIH zajebano ali zbilja mi nije jasno zasto sve sto radite ..... SAMO PLACETE DA JE SVE TEZE I TEZE.... Da profitiraju samo lopovi, kriminalci, sve je korumpirano, nema se za kruh, svi nas mrze.....NE ZNAM FAKAT KAKO SE VAM SAMO DA PLAKATI I KUKATI...... ili je to samo dio bosanskog mentalita....(Ako te ne zulja cipela, stavi kamen da te zulja :-) :-) )..... ne znam samo kako sami sebi niste dosadili od plakanja ...."Tesko ovo Zivote j...te" :lol: :lol: :lol: :lol:

Nije "mi" nego @mostar plače ....
mostarac

Post by mostarac »

haris303 wrote:
umro je mostar wrote:
haris303 wrote: Ma neeeee naravno ..... treba imati još i staža u propalom SDP-u i biti još propaliji lokalni političar....
E vjeruj da ja tebi nimalo ne zavidim .... nemam na čemu .... sam si isturio svoje beznađe i logiku "jebe se meni za sve" ....
Nakon svega fakat mi se jebe. Ne isplati se jednostavno gubiti zivce i trositi zivot za narod koji nikad nece do pameti doc

OVAJ NAROD NIJE ZASLUZIO DA MU BUDE BOLJE
Last edited by mostarac on 12/08/2005 13:48, edited 1 time in total.
Larci

Post by Larci »

sanda29 wrote:
dibo11 wrote:
Larci wrote: Dje si ti bio u Dijaspori.. u Madjarskoj.. jeli??

e dabogda ti svaka dala... ali Raiffasen banka... i tebi i svima.. jer ce te uskoro morati kredit traziti kad u granap podjete hljeba kupiti!
Nisam u Madjarskoj nego u SAD , a to kome ce kredit trebat nemoj se puno brinut nevracam se suh ko lipa.
Sta znaci to DJE?
DJE-na crnogorskom skracenica od DJETIC jebiga sad ne znas ni sta je DJETIC :D :D :D :D :D :D :D
ne ne..DJE ti znaci da ti smrdi neka stvar na kilometar..idi okupaj se bolje ti je.. nego da svakom loncu budes poklopac!
Diona

Post by Diona »

haris303 wrote: E viđel što je nepravda ... ja bijednik programiram u C++ - u i Visual Basicu, i sve za bijednih 500KM ... pih, .ebem ti nepravdu ..... i još mi na tu platu reket udari Reis i IVZ reći će neki :D ... pa vidi sada nesretnih sudbina :-)
Evo malo sam se ohladila. :P
Koliko znam programeri u Bosni imaju oko 1200 KM.
haris303

Post by haris303 »

umro je mostar wrote:
haris303 wrote:
umro je mostar wrote: o tome koliko cu i hocu li ja biti propao ili uspjesan poiticar sam neces vjerovat odlucio sam. Intelektualca naravno ne cini clanstvo u SDP-u, ali ni tvoje izjave, koje te miljama udaljuju od toga da se nazoves intelektualac.
Nakon svega fakat mi se jebe. Ne isplati se jednostavno gubiti zivce i trositi zivot za narod koji nikad nece do pameti doc
... pa umri i ti onda sa Mostarom....vedri momče :D
mostarac

Post by mostarac »

haris303 wrote:
buhtelj wrote:Nekako kuzim da vam je dolje u BIH zajebano ali zbilja mi nije jasno zasto sve sto radite ..... SAMO PLACETE DA JE SVE TEZE I TEZE.... Da profitiraju samo lopovi, kriminalci, sve je korumpirano, nema se za kruh, svi nas mrze.....NE ZNAM FAKAT KAKO SE VAM SAMO DA PLAKATI I KUKATI...... ili je to samo dio bosanskog mentalita....(Ako te ne zulja cipela, stavi kamen da te zulja :-) :-) )..... ne znam samo kako sami sebi niste dosadili od plakanja ...."Tesko ovo Zivote j...te" :lol: :lol: :lol: :lol:

Nije "mi" nego @mostar plače ....
Mostar ne place. Mostar govori o Bosancima kao o onakvima kakvi stvarno jesmo. Sto se nekom ta slika ne svidja, to nije moj problem.
PR80.

Post by PR80. »

Diona wrote:
haris303 wrote: E viđel što je nepravda ... ja bijednik programiram u C++ - u i Visual Basicu, i sve za bijednih 500KM ... pih, .ebem ti nepravdu ..... i još mi na tu platu reket udari Reis i IVZ reći će neki :D ... pa vidi sada nesretnih sudbina :-)
Pa Diona, ne bi bona bila "bijednik" sa 500 KM, cak imas sansu za platu od 1200 KM. Ne vidim razloga da se ne vratis misha mu starog. Vidis sto nam lagis sa licnim podatcima. :D :D
Ma nece bosanci da prime dijasporce sto lazu bona. Propade ti sansa u pm. :D :D
mostarac

Post by mostarac »

haris303 wrote:
umro je mostar wrote:
haris303 wrote: E vjeruj da ja tebi nimalo ne zavidim .... nemam na čemu .... sam si isturio svoje beznađe i logiku "jebe se meni za sve" ....
... pa umri i ti onda sa Mostarom....vedri momče :D
ne zasto bi umro. Mostar je sam izabrao dosta toga u svojoj poslijeratnoj sudbini i takva mu je kakva mu je. Ja cu potraziti mjesto koje ce biti ugodnije za zivot mojoj djeci. Mostar to definitivno nije i ne zelim da moja djeca rastu u jednoj tako nakaradnoj sredini.
Last edited by mostarac on 12/08/2005 13:52, edited 1 time in total.
haris303

Post by haris303 »

Diona wrote:
....kako koji dušo moja, kako koji .... mislim kako gdje rade...zavisi to ....ojjjj sudbino kleta .... :D :-)

Aaaaa, što se ti brzo hladiš :D ....
dibo11

Post by dibo11 »

Larci wrote:
sanda29 wrote:
dibo11 wrote: Nisam u Madjarskoj nego u SAD , a to kome ce kredit trebat nemoj se puno brinut nevracam se suh ko lipa.
Sta znaci to DJE?
DJE-na crnogorskom skracenica od DJETIC jebiga sad ne znas ni sta je DJETIC :D :D :D :D :D :D :D
ne ne..DJE ti znaci da ti smrdi neka stvar na kilometar..idi okupaj se bolje ti je.. nego da svakom loncu budes poklopac!
Jeli to najbolji odgovor sto si mogla dat?
Daj molim te napisi jednu kostruktivnu recenicu i nauci se ponasat a ako nemas sta rec onda ti je bolje citat sta drugi napisu .
Last edited by dibo11 on 12/08/2005 13:55, edited 2 times in total.
rei

Post by rei »

edu wrote:dijasporu dijelim na:

1. one koji su otisli i koji mi ne pametuju sa ogromne prostorne distance kako sta da radim u mojoj drzavi

2. i na one koji su otisli i koji mi skoro svaki dan govore..ne valja to..to ste trebali uraditi ovako itd...

svako bira sebi put..pitt je izabrao da (trenutno) zivi u americi..i to je sasvim normalna stvar..ali pitt ne pametuje i ne govori vi ste seljaci..vi ne znate ovo..ne znate ono..on kaze uopsteno i ono sto je vec poznato..kriminal..stele..sise..guzovi..imao sam dijalog sa jednom forumasicom koja je pocela baljezgati kako mi u bosni veze nemamo..kako u sarajevu zive neki drugi ljudi..kako se ona nema gdje vratiti..kako je sarajevo postalo seljacki grad..jebo tu pricu..imam li ja pravo srati pittu sto je bush na vlasti..nemam..ovi gore navedeni pod rednim brojem 2 bosnu gledaju kroz prizmu nacionalizma..primitivizma..papanluka..najlakse je otici i srati..kazu u bosni su ljudi neobrazovani a ono je zavrsilo fakultet i nece da se vrati..prema tome..ponavljam..svako bira sebi put..ako ste vec izabrali da ne zivite u ovoj drzavi..i da se ne zelite vratiti..nemojte onda pametovati kako bi vi nesto uradili..jer mi tih koji pametuju a nece nista sami da urade imamo koliko hocete..prezivjeli smo rat..prezivjet cemo i mir...

ismaijah se malo pa reko da vidim ko sta pise slazem se sa edovim postom osim sto se ovako ljudi dijele uglavnom ovdje na forumu ali
u stvarnom zivotu najvaznije je kakav je ko' kao covjek a iz toga
proizilazi i sve ostalo.... I nemojte pricati nama ovdje u stilu "da ste mogli otici otisli bi"
to je tako glupo i necu da ulazim u takvu diskusiju... znam par lljudi koji su otisli da zarade i da se vrate eh sad hoce li se vratiti pitanje ali to im je zelja, znam neke koji su otisli i zive u Americi i svaki put kad dodju placu
kako im je tesko , jos ih komsije tjese da ovdje nije tako kako oni misle, dzaba ljudi placu , ovo najiskrenije vam pisem, neko se snasao neko nije, je li.... Sto se tice BiH ona treba da otvori vrata ljudima poduzetnicima , sa idejama, tako i mladim ljudima koji su se skolovali u visoko obrazovnim ustanovama , stekli znanja i imaju ideja a zele da ih
realizuju u svojoj domovini. Znam nekoliko ljudi koji studiraju vani i zele da se vrate u BiH, i koji i sada kada studiraju rade za dobro BiH.... recimo povezivanja tih fakulteta gdje oni studiraju sa fakultetima i institucijama ovdje u BiH, znaci trude se da pomazu na nacin kako oni mogu . Naravno svugdje se otvaraju vrata ljudima sa novim, svjezim,
kreativnim idejama i ne znam zasto bi neko bio skeptican da ne vidi tu sansu u svojoj drzavi pa i u BiH naravno pod uslovom da zeli to ovdje
realizovati.
Stari

Post by Stari »

Ja mislim ...a kao dijasporac sam naravno uvijek u pravu....da se stvar moze gledati i sa svijetlije (druge) strane. Dijasporcima kao i onima koji zive u BiH ali su skloni razmisljanju o skorom postajanju dijasporcem (ili dijasporkom u zenskom rodu jelte) treba omoguciti produzeni boravak u dijaspori kao i pomoc u smjestanju novih koji se odluce napustiti BiH. Dokle ...tako?....Jah sve dotle dok se ne ukloni debalans u proporciji izmedju ekonomije i broja stanovnika. Kad bosanaca i hercegovaca ostane taman toliko ...da svi imaju lijep posao (svi treba da budu sefovi, direktori politicari gazde ) a svi podli dijasporci trajno budu tamo gdje spadaju....u dijaspori...ukazace vam se lijepi moji rijesenje problema ...o kojem vise ni vasi praunuci nece imati potrebe razmisljati.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

I na ovu, a i na mnoge druge teme na kojima se ovako prepucava, vrlo dobro pashu Djoletove rijeci:

"Lajte kere"

Im'o bi ja sto god kasti i na konto ove vlasti... ali necu
djavo je tu da me tera, ja sam tu da ne pretera...
nemas jeda, odolecu...

Briga mene za postene sto zastrane,
za ministre, nadobudne i nastrane
Briga me za razne mustre, notarose, mlade zustre,
sto zanoce ko hetero, a osvanu na cetvero...

Im'o bi ja sto god kasti... ej, a cerez cega...
vidi jarca... slaba vajda od becarca...
ja sam ovde zadnja susa nema mene ko da poslusa...
a ni mene... sto bi mene, neko zarezivo...

O imo bi ja sto god kasti ne moz' od tog rep izrasti...
pa ne moze al' opet... al' izvinte...
Vec sam beg'o preko baste, ajd' jedared i vi kaz'te...
Il' se skin'te...

Marim ja za bezboznike prve vrste
sto corisu levom dok se desnom krste,
baska sto za nji' ne vredi nijedna od zapovedi donacije
vec otvore rajske dveri za zlotvore...

Im'o bi ja sto god kasti... ej
A s tim cu samo steci neke dusmane i jediveke,
beleznike sto se mite, cinovnike nezasite,
nacelnike i finanse... Okan'te se nema sanse...

Lajte kere varosanke, kera sam i sam,
odlicno vas znam, ne dam za vas zute banke,
lajte samo znajte da vas ne slusam.
Dok je meni moje Ljubice, moje bubice i golubice,
man'te me se gradski kerovi kad i niste neki zverovi

Im'o bi ja sto god kasti, bilo bi tu da se masti
Al' pre bi' ti ja rek'o sto sta
pa da ne znam kol'ko kosta sada...
duplo... kol'ko 'oces...

Da pominjem te sto su nas obrukali
i smesta nas zandarima odrukali,
dele zemlju i drumove na zaove i kumove,
zakunu se pa odaju, prepakuju pa prodaju

Al' nateracu na vrat bedu sve po redu...
prefarbane stare kante, promasene muzikante,
raznobojne liferante i berzanske spekulante...

... malo dzeza... dzezerica...
vadim bricu za dzezericu...

Im'o bi ja sto god kasti da se covek zaprepasti...
paz' da ne bi...
Svi to vide svima jasno, samo ja da kazem glasno...
ma dodj'te sebi...

Sto bi pric'o o dvolicnim barabama
o njima ce pisati po tarabama,
dok su krali, nisko pali, tudje snove prokartali,
sve spiskali, sve popasli i ispali nedorasli...

pa da mene stigne kazna, da crvenim kad se sazna,
da su mi pajtasi stari ordinarni sibicari,
prevaranti, zlatousti lezilebi jedni pusti...

dibo11

Post by dibo11 »

@Larsi
Ja sam i dosad bio svaki put dobro primljen jer nisam nikom drzo lekcije i k.urcio se bilo gdje da sam u Bosni a za tebe neznam .
@Sandja
Nisam se obraco tebi kad sam mislio na konstruktivan odgovor , naprotiv tvoj sam odgovor shvatio kao salu.
Mahalac

Post by Mahalac »

A vidi Lagumdziju kao jedinu dostojnu alternativu u BiH, eto kao on ima najmanje mana od svih :( (ja cime li te toliko zaduzi)!

Dok recimo npr. prof.Tanovic s liberalima "vri" od mana.
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Mene OPET cudi generalizacija i po ovom pitanju. Znam sigurno da je onaj ko je bio raja, ostao raja, bez obzira na mjesto boravka, posao koji obavlja, intelektualni nivo postignut u "dijaspori" (bljak) i finansijsku situaciju.
Medjutim ljudi se mijenjaju tokom vremena. Naravno, neki na bolje neki na gore. Po prici ovih u Bosni, izgleda da se vecina onih koji su otisli promijenio na gore, pa me bas zanima sa kakvom se vi rajom susrecete?
Post Reply