Halid Bešlić - In Memoriam

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Locked
Osmi Socrates

#201 Re: Halid Bešlić - In Memoriam

Post by Osmi Socrates »

Mene ovo, iskreno, pomalo i fascinira.

Houra (Prljavo Kazalište) ga u oproštaju nazvali bratom. Zabranjeno Pušenje slično, ali to je valjda i očekivano.

Mnogi oni koji su kupili kartu za njegov decembarski koncert u Zagrebu neće povrat novca, nego traže od organizatora koncerta da skupi neke muzičare i da se u počast Bešliću održi humanitarni koncert gdje će se izvoditi njegove pjesme.
eurodancer

#202 Re: Halid Bešlić - In Memoriam

Post by eurodancer »

sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#204 Re: Halid Bešlić - In Memoriam

Post by sime_cipol »

Kad mogu blokirati pola grada zbog trkača nadam se da ce blokirati i 3 ulice od Begove do Bara zbog Halida i dzenaze.
mishic

#205 Re: Halid Bešlić - In Memoriam

Post by mishic »

Reakcije na vijest o preseljenju velikog čovjeka i dobrog pjevaća Halida Bešlića govore mnogo ne samo o njemu kao ljudskoj gromadi nego i o činjenici da se DOBRO kojeg je sve manje još uvijek prepoznaje i cijeni u društvu. Ona Halidova "da bi više volio da ga pamte kao dobra čovjeka nego kao dobra pjevaća" tako se potvrđuje diljem zemalja bivše Juge i dijaspore jer Halid je ostao upamćen po svojoj dobroti, vedrom duhu i ljubavi koju je širio i pronosio kuda god se kretao.

To ne znači da je bio manje dobar pjevać ali se među pjevaćima isticao po tome što ga niko ne pamti i ne spominje ni po čemu drugom izuzev po njegovoj dobroti, društvenosti, jaranstvu i solidarnosti. Da nam je više takvih kakav je bio Halid bili bi smo svi skupa bolji ljudi i bolje društvo. Rahmet duši ovome velikom čovjeku, bosancu, jaranu, dobričini i legendi!
emigrazione

#206 Re: Halid Bešlić - In Memoriam

Post by emigrazione »

Ateista wrote: 08/10/2025 13:03 Cuo sam price kako se znao naci u kafani kad neko nesto slavi, da li svadba ili nesto slicno, i neko ga zamoli da otpjeva pjesmu da mu nikad nije bio problem i da nije trazio da mu se plati, a ljudima je go bas znacilo. Ovo su price, nisu provjerene informacije, ali tako sam cuo. Sa druge strane, cuo sam da je Haris Dzinovic kad ga je neko zamolio negdje da nesto otpjeva odbio, u stilu nije placen da tu pjeva i zasto bi.

Nemam nikakvog dodira sa tom vrstom muzike, znam par njegovih pjesama koje sam nekad cuo ali ni za jednu nisam emotivno vezan ni na koji nacin. Pored svega, i meni je bas zao i sokirao sam se kad sam vidio vijest, nisam siguran da ima i jedan drugi izvodjac ove vrste muzike zbog kojeg bi mi bilo iskreno zao kad umre, za njega jeste.
Znao se slučajno zadesiti negdje kod nekog domaćina gdje su u toku građevinski radovi, zavrne rukave i čitav dan provede sa fanglom i mistrijom, informacija iz prve ruke...bio je vrhunski građevinac, mnogi to ne znaju...
suspect_zero

#207 Re: Halid Bešlić - In Memoriam

Post by suspect_zero »

Uh kako tezak utorak...hvala za sve "rane" koje su zacijelile I one koje nisu uz tvoje pjesme...."zaljubljen sam stara majko" I "zlatne strune" meni nekako posebno drage.
Odmori....tebi ce noge lagano preci preko Ćuprije.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#208 Re: Halid Bešlić - In Memoriam

Post by _BataZiv_0809 »

Ateista wrote: 08/10/2025 15:32
apsidejzi wrote: 08/10/2025 14:40
Ateista wrote: 08/10/2025 13:03 Cuo sam price kako se znao naci u kafani kad neko nesto slavi, da li svadba ili nesto slicno, i neko ga zamoli da otpjeva pjesmu da mu nikad nije bio problem i da nije trazio da mu se plati, a ljudima je go bas znacilo. Ovo su price, nisu provjerene informacije, ali tako sam cuo. Sa druge strane, cuo sam da je Haris Dzinovic kad ga je neko zamolio negdje da nesto otpjeva odbio, u stilu nije placen da tu pjeva i zasto bi.

Nemam nikakvog dodira sa tom vrstom muzike, znam par njegovih pjesama koje sam nekad cuo ali ni za jednu nisam emotivno vezan ni na koji nacin. Pored svega, i meni je bas zao i sokirao sam se kad sam vidio vijest, nisam siguran da ima i jedan drugi izvodjac ove vrste muzike zbog kojeg bi mi bilo iskreno zao kad umre, za njega jeste.
Vjerovatno nema osobe u ex Yu da ne zna otpjevat barem jednu njegovu pjesmu bez obzira kojem muzickom ukusu pripadali, koje vjere, nacije, religije i seksualnog opredjeljenja bili. Ne znam da li se isto moze kazati za nekog drugog pjevaca. (Mozda Saban i Balasevic mogu rangirati donekle) Mnogi su imali i imaju veliku publiku ali to je uglavnom ciljana publika. Ja takodjer nisam ljubitelj njegovog zanra ni njegovih pjesama i vrlo rijetko pustim neku njegovu pjesmu, al bih sad sigurno znao otpjevati jedno pet komada bez da gledam u stihove.

Koliko vidim iz socijalnih medija, i postova ovdje na forumu, bio je dosta cijenjen i vazio je za dobrog covjeka u privatnom zivotu. Cijenim i postujem mada nisam siguran koliko su ti ljudi iskreni a koliko zeljni samopromocije. Nadam se u svakom slucaju da su mu ove lijepe rijeci upucivali i dok je bio ziv. Ja sam uvijek pobornik da se nekome kaze nesto lijepo dok je ziv, i da ga se obidje dok je ziv. Kad umre, on nikakve koristi od toga nema, a ovi sto pisu hvalospjeve imaju tu samopromociju. Zato mi neke stvari djeluju malo bljutavo, posto nisam siguran u iskrenost. Sa ovoliko uspjeha i popularnosti, tesko ocekivati da nije imao neprijatelja i zavidnih ociju. Sad odjednom svi ga vole i cijene, a do jucer se mozda radovali njegovoj nesreci.

Helem, nadam se da su ovako lijepo o njemu pricali i pred njim kad je bio ziv. Ja ga nisam nikada sreo, niti sam bio na njegovom koncertu ali smatram da je imao dobar glas i karizmu na sceni. Znao je svoj posao i bio profesionalan. A njegove pjesme ce se jos dugo slusati i biti sastavni dio balkanskih veselja i svadbi.
Ja znam "u meni jesen je", to je jedina da se na prvu mogu sjetiti, a moguce da bih znao jos neku, kad bih pjevao naravno. :mrgreen:

Slazem se sa svim, i ja mislim da u ovom hvaljenju ima dosta samopromocije, inace mi je pravo bezveze kad neko poznat umre uvijek se izvlace ko ima svoju sliku sa njim, ko ga je upoznao i slicno, koristenje necije smrti za samopromociju, pod izgovorom da mu se tako salje zadnji pozdrav. I to isto se nadam da su mu to govorili dok je bio ziv, ako su stvarno svi to tako i mislili.
Sigurno je da je bilo i zavidnih, samo sto pogotovo sad to nece priznati niko ko je bio takav.
Taj rad

izvrsni direktor
Vozim: Premium

#209 Re: Halid Bešlić - In Memoriam

Post by izvrsni direktor »

_BataZiv_0809 wrote: 08/10/2025 18:35
Ateista wrote: 08/10/2025 15:32
apsidejzi wrote: 08/10/2025 14:40
Vjerovatno nema osobe u ex Yu da ne zna otpjevat barem jednu njegovu pjesmu bez obzira kojem muzickom ukusu pripadali, koje vjere, nacije, religije i seksualnog opredjeljenja bili. Ne znam da li se isto moze kazati za nekog drugog pjevaca. (Mozda Saban i Balasevic mogu rangirati donekle) Mnogi su imali i imaju veliku publiku ali to je uglavnom ciljana publika. Ja takodjer nisam ljubitelj njegovog zanra ni njegovih pjesama i vrlo rijetko pustim neku njegovu pjesmu, al bih sad sigurno znao otpjevati jedno pet komada bez da gledam u stihove.

Koliko vidim iz socijalnih medija, i postova ovdje na forumu, bio je dosta cijenjen i vazio je za dobrog covjeka u privatnom zivotu. Cijenim i postujem mada nisam siguran koliko su ti ljudi iskreni a koliko zeljni samopromocije. Nadam se u svakom slucaju da su mu ove lijepe rijeci upucivali i dok je bio ziv. Ja sam uvijek pobornik da se nekome kaze nesto lijepo dok je ziv, i da ga se obidje dok je ziv. Kad umre, on nikakve koristi od toga nema, a ovi sto pisu hvalospjeve imaju tu samopromociju. Zato mi neke stvari djeluju malo bljutavo, posto nisam siguran u iskrenost. Sa ovoliko uspjeha i popularnosti, tesko ocekivati da nije imao neprijatelja i zavidnih ociju. Sad odjednom svi ga vole i cijene, a do jucer se mozda radovali njegovoj nesreci.

Helem, nadam se da su ovako lijepo o njemu pricali i pred njim kad je bio ziv. Ja ga nisam nikada sreo, niti sam bio na njegovom koncertu ali smatram da je imao dobar glas i karizmu na sceni. Znao je svoj posao i bio profesionalan. A njegove pjesme ce se jos dugo slusati i biti sastavni dio balkanskih veselja i svadbi.
Ja znam "u meni jesen je", to je jedina da se na prvu mogu sjetiti, a moguce da bih znao jos neku, kad bih pjevao naravno. :mrgreen:

Slazem se sa svim, i ja mislim da u ovom hvaljenju ima dosta samopromocije, inace mi je pravo bezveze kad neko poznat umre uvijek se izvlace ko ima svoju sliku sa njim, ko ga je upoznao i slicno, koristenje necije smrti za samopromociju, pod izgovorom da mu se tako salje zadnji pozdrav. I to isto se nadam da su mu to govorili dok je bio ziv, ako su stvarno svi to tako i mislili.
Sigurno je da je bilo i zavidnih, samo sto pogotovo sad to nece priznati niko ko je bio takav.
Taj rad

Baho toplibecir je prekucao igrucu sa hvalisanjem ovim nakon halidove smrti
vladimir_spajkic

#210 Re: Halid Bešlić - In Memoriam

Post by vladimir_spajkic »

Siguran sam da je među onih 20-ak miliona jugoslovena 1980 g. kada je umro najveći sin naših naroda bilo onih kojima je bilo drago zbog njegove smrti, ali 45 godina kasnije, nakon smrti Halida Bešlića apsolutno sam siguran da su rijetki stanovnici Balkana kojima nije žao što Halida više nema. Zato je Halid Bešlić najveći sin Balkana, ljudina, poštenjačina i uzor kojeg treba staviti u čitanke za 1. razred i u sve vjerske knjige ovih plemena, da djeca uče kako voljeti, prihvaćati i poštovati različitosti.

Rahmet ti duši i hvala ti za sve, za svaku tvoju pjesmu, za svaku kafanu u kojoj sam bio i gledao te, za svaku onu birtiju koje su imale džubox na kojem sam pravio playliste isključivo sa tvojim pjesama, kako bih pio i uživao.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#211 Re: Halid Bešlić - In Memoriam

Post by anex »

Zamolit ću da ne kvarite temu komentarisanjem, pljuvanjem i glupostima drugih koji su nevažni ovdje.
LSD

#212 Re: Halid Bešlić - In Memoriam

Post by LSD »

Evo drugi dan me drzi ova vijest o Halidu, ne popusta, ko da mi je iz familije neko otisao bukvalno...zapravo i jesu mi odlazili neki blisku rođaci, ali ni blizu mi nije bilo zao...a i nisu bili neki ljudi, realno.

Prica mi amidza danas, pred rat mozda '90 otvarali neku prodavnicu na Ilidzi (gdje i radio), uposlenici zasjeli da to proslave, krenu dernek, neke lokalne pjevaljke tu pjevaju , odnekud izbi Halid, ovi ga zamolise samo da otpjeva koju pjesmu, otpjeva Halid jedno pola sata, pozdravi se sa svima i ode....kasnije da plate sta se pojelo i popilo, kaze konobar Halid vec sve platio.
Kralj.
muha_sa

#213 Re: Halid Bešlić - In Memoriam

Post by muha_sa »

Malo poznata priča da je Halid Bešlić jednom prilikom bio pozvan da posjeti nogometnu reprezentaciju BiH u kampu. Nije bio tamo samo kao slavna ličnost, već kao neko ko istinski voli svoju zemlju i njene sportiste.
Navodno, kad je ušao u prostoriju gdje su bili okupljeni igrači, rekao je nešto u svom stilu:
"Momci, vi igrate za narod, za ovu zemlju. Ja pjevam iz duše, vi igrajte iz srca!" ❤️⚽🎤
Nakon toga je, bez mnogo priče, zapjevao "Miljacku", a atmosfera se pretvorila u spontanu mini-feštu – igrači su pjevali s njim. 🇧🇦🥲

Image
kamberovica polje

#214 Re: Halid Bešlić - In Memoriam

Post by kamberovica polje »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 08/10/2025 10:29
Osmi Socrates wrote: 08/10/2025 10:24 Ovo je jedina situacija da sam primjetio totalni balkanski konsensuz.

Apsolutni.

Tri člana predsjedništva, Dodik, Čović, svi i u susjedstvu i u komšiluku.

Ja.

"Pjevač pogaženih zavičaja", kako ga nazva Jergović.
iskreno ne znam ima li ijedna druga javna licnost o kojoj regija ima ovakav konsenzus (pozitivni)
to vise nego ista govori o rahmetli Halidu :thumbup:
Toše Proeski možda
Edin H.

#215 Re: Halid Bešlić - In Memoriam

Post by Edin H. »

kamberovica polje wrote: 08/10/2025 19:32
Tvrtko II Kotromanić wrote: 08/10/2025 10:29
Osmi Socrates wrote: 08/10/2025 10:24 Ovo je jedina situacija da sam primjetio totalni balkanski konsensuz.

Apsolutni.

Tri člana predsjedništva, Dodik, Čović, svi i u susjedstvu i u komšiluku.

Ja.

"Pjevač pogaženih zavičaja", kako ga nazva Jergović.
iskreno ne znam ima li ijedna druga javna licnost o kojoj regija ima ovakav konsenzus (pozitivni)
to vise nego ista govori o rahmetli Halidu :thumbup:
Toše Proeski možda
:thumbup:
banjaluka078

#216 Re: Halid Bešlić - In Memoriam

Post by banjaluka078 »

Rasplaka me.
banjaluka078

#217 Re: Halid Bešlić - In Memoriam

Post by banjaluka078 »

popis :lol:

muha_sa

#218 Re: Halid Bešlić - In Memoriam

Post by muha_sa »

banjaluka078 wrote: 08/10/2025 19:58

Rasplaka me.
Mene i ovaj.

banjaluka078

#219 Re: Halid Bešlić - In Memoriam

Post by banjaluka078 »

muha_sa wrote: 08/10/2025 20:01
Mene i ovaj.
Da, gledala sam i njega. E ovo, kad plaču kao za rođenim, a nisu estrada i neko ko možda ima i neke drugačije motive za izvlačenje slika i priča o Halidu, to govori o veličini. Da je s tim "običnim" svijetom bio kao sa svojima.
pepeljara

#220 Re: Halid Bešlić - In Memoriam

Post by pepeljara »

Ja se samo iskreno nadam da ce nekad neko i napraviti zivotnu pricu kroz film.
Legenda
sumirprimus

#221 Re: Halid Bešlić - In Memoriam

Post by sumirprimus »

Ha bio je ljudina tako kazu oni najblizi njemu. A vidi se i po reakcijama drugih.
A ne mogu lagati uzivo sam ga najvise slusao onako preko mobilnog I uvijek sam se cudio kako pristane bez pogovra nije mu mrsko, da mene tako neko zovne I trazi lagano bi spustio. A on nikad. Nevjerovatan lik
muha_sa

#222 Re: Halid Bešlić - In Memoriam

Post by muha_sa »

Image
armin071

#224 Re: Halid Bešlić - In Memoriam

Post by armin071 »

LJUDINA…… U ovom kapitalističkom dobu ovakve se veličine neće više nikada roditi…. Lahka ti zemlja bosanska veliki čovječe…
armin071

#225 Re: Halid Bešlić - In Memoriam

Post by armin071 »

Paul Gascoigne wrote: 08/10/2025 20:36 Nadam se da ova iskrena analiza nece biti banovana i da imamo pravo na realno misljenje

53 je godiste, odrasto na selu u ambijentu gdje se zarko slusa narodna muzika u svim oblicima, a u periodu odrastanja i sevdalinka. Svi pjevaci te generacije formirali su svoju podlogu na tom zvuku sto je bilo potpuno prirodno. I 90% pjevaca "boljih" te generacije zabiljezili su barem nekoliko arhivskih snimaka sevdalinki ili pjesama u tom duhu, i ucestvovali na festivalima tih godina, bocnuvsi poneku nagradu za interpretaciju. Znaci to je bila norma 60ih 70ih pa i 80ih. Halid nema nijedan arhivski snimak i nikad nije osvojio nijednu nagradu. Vokalno skroman, boja glasa hrpava, kafanska, tenhika osrednja, falset nikad nije upotrijebio, zahtjevnih pjesama nema

Sto se tice ličnih pjesama, njegov autor je sve do rata bio Nazif Gljiva. Covjek koji je lezao u zatvoru zbog krađa, i covjek elementarno nepismen. Sad ce neko reci pa sta ima veze mozda je talentovan autor. Eh al to moze proci kad je pjevac nepismen (a la Saban Bajramovic) pa je dovoljan glas, al u pisanju je to tehnicki nemoguce. Kakve su to onda bile pjesme ... vrlo tanke, skoro banalne, dovoljno je poslusati dijamante , tu agresivnu jeku i bolno zavijanje. SLicno je i sa put me zove. Zbir banalnih stihova i grubog pjevanja imali su efekte i to su bili veliki hitovi. Bilo je tu i nekih finijih pjesama poput zlatnih struna, ali izuzev filmskog aranzmana to je i dalje dosta banalna pjesma. Nisu ni pjesme drugih pjevaca bile bogzna manje banalne, ali niko do njih ne uziva ovakav ugled. Primjera do rata je mnogo. Po banalnosti se posebno istice Beogradjanka, koja je dosegla status himne. Solidna pjesma iz tog perioda je Okuj me care, koja barem ima neku pricu

Nakon rata biljezi jednako banalne i ruzne pjesme, ali krajem 90ih dolazi do zaokreta i snima U meni jesen je, zaista pristojnu pop-folk pjesmu koja se moze slusati. Tu dolazi do preloma, halid se pogospodio, sve rjedje pjeva seljacke pjesme iz 80 ih, i snima maaasu dueta sa kurtom i murtom. Zatim dolazi prvi poljubac koji mu omogucava veliki koncert u skenderiji. Opet nista vise od solidne pjesme ali nekim cudom mega hit.

Osim modernih hitova za halida se sve naglasnije veze njegova skromnost i humanitarni rad, u sto ne treba sumnjati previse, sigurno je da je bio šire ruke od vecine naradonajcke gamadi, a KLJUC je izgleda lezao u tome sto se halid tokom svog uspona nije probahatio, sto nije "glumio zvijezdu" , nego je ostao naoko skroman i pristupacan obicnim ljudima, sto se pokazalo vrhunskim čipom ako se zna da skoro svi polude kad dohvate popularnost. Castio je ljude, kupovo radnicima gajbe piva, sjedio u radnickim jaknama kojekuda, i naravno pio kao 3 dobre pjandure kad se saberu. To se vremenom samo bustovalo, i halid je sredinom nultih vec dosegao kultni status.

Onda sljedi novi čekpoint, joksimoviceva miljacka i izgubljeno oko = dva koncerta u zagrebackoj areni. Tim koncertima halid kuca na vrata vjecne legende, jer se "dokazo" na tudjem terenu i na velikoj sceni. Ljudi pocinju da placu za halidom, i da ga zale ko da je alija sirotanovic. Za mitski status je bilo potrebno jos nesto, a to je ucesce u popularnih bh filmovima, gori vatra a pogotovo amidza idrzi, gdje halid dobija jednu od najvaznijih pjesama svoje karijere, zaista dobro skrojenu Malo je malo dana. Vjerovatno top 3 pjesme cjelokupnog opusa. Zasto su ga reziseri uzimali za to, koji su ipak pismeni i upuceni ljudi, ne znam, mozda jer su skontali da se dobro uklapa u te bosanske napacene price koje su snimali.

Time se halid definitivno legitimisao kao urban pjevac pitomih i blagih melodija, a dijamanti i put me zove i ostale bivaju u potpunosti izbacene iz repertoara. RSG pocinje da ga vrti, skoro kao jedinog narodnjaka. Mudro naravno. Sad vec kao apsolutna legenda, nize se jos banalnih pjesama, lijepa pa i pametna, pozuri, stari krov, cardak, koje su sve bili hitovi i ljudima dragi iz meni i dalje nerazumljivih razloga. Sa Romanijom ciji je sjaj trajao preko 10 godina, sto je za moderno vrijeme nevjerovatan staz jednog, hita, halid se ustoličuje na pet +, i podebljava to sve hitom iz serije ubice mog oca.

U srbiji nikada nije distigao slavu ravnu onoj u hrvatskoj, vjerovatno jer je srbija matica narodne muzike i tamo se ljudi mnogo bolje razumiju, dok je to za hrvate nekakva egzotika i kako oni kazu "sevdah", iako to veze sa mozgom nema

nultih i 10ih godina halida hvale svi, edo maajka, reziseri, miljenko jergovic, sociolozi, glumci, dajuci mu tako onu vrstu legitimiteta kakvu nikad nije imao nijedan narodni pjevac, izuzev safeta isovica. Zasto su to radili, do danas nije jasno.

Njegov status postaje toliko neprikosnoven, da mu se prastaju cak i ono zbog cega drugi dobiijaju polukensl kao sto je uzaludno moljenje za hrvatski pasos , kao sto je javno zaklinjanje da nikad ne bi pjevo dok ljudi umiru (korona), pa ga uhvate na privatnom partiju u jeku korone kako pjeva doktorima, zatim pjevanje draganu covicu, miloradu dodiku.... sve je bilo u medijima i ljudi su pisali "auuuu razocaran sam", ali sve bi kroz par dana pojela maca i kao da se nista nije desilo.

Zaboravili su i to sto mu je odvaljeni sin snimao zene po solarjima radi licnog uzbujenja, i zbog cega je bio procesuiran.
Tema ne zaslužuje da ti odgovorim ali količina “hrake” koju si skupio naći će se na drugim temama… Biće za bana sigurno…
Locked