Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dzenanalic22

#201 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by dzenanalic22 »

@starboy018 je li ti stigla Curve kartica? Ja još čekam, mada i virtualna je dovoljna. Sry za off topic.
starboy018

#202 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by starboy018 »

dzenanalic22 wrote: 01/09/2024 19:37 @starboy018 je li ti stigla Curve kartica? Ja još čekam, mada i virtualna je dovoljna. Sry za off topic.
nije jos ali kao sto i sam kazes i nije mi potrebna fizicka,, bitna mi je ova za cashback
starboy018

#203 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by starboy018 »

sarajevosa wrote: 01/09/2024 18:13 Ne dolazi mi notifikacija kad neko pošalje novac na iPhone a kad otvorim aplikaciju i ne piše da je nešto došlo (to je već do aplikacije). Tako da sad ne znam da li sam dobio novac osim ako ne pogledam historiju transakcija.
cudi me da za to ne postoji notifikacija
dzenanalic22

#204 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by dzenanalic22 »

starboy018 wrote: 01/09/2024 19:43
dzenanalic22 wrote: 01/09/2024 19:37 @starboy018 je li ti stigla Curve kartica? Ja još čekam, mada i virtualna je dovoljna. Sry za off topic.
nije jos ali kao sto i sam kazes i nije mi potrebna fizicka,, bitna mi je ova za cashback
Image

Meni je već prošao ovaj očekivani datum, valjda će mi je preusmjerit hr posta :lol:
sarajevosa

#205 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by sarajevosa »

Taj curve ne podržava BiH, ne može se skinuti preko google play
-Chesterfield-

#206 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by -Chesterfield- »

starboy018 wrote: 31/08/2024 19:04
sarajevosa wrote: 31/08/2024 18:56
starboy018 wrote: 19/08/2024 14:38

pa da.
u hrvatskoj najvise upravo koriste za placanje racuna i parkinga itd. zbog toga imaju 400.000 korisnika u Hrvatskoj (isto koliko i Revolut). smatram da bi izgubili puno korisnika kad bi digli naknade

s druge strane, ja ga u BiH koristim za Apple pay i za online placanja (jer je jeftiniji od nasih prepaid kartica). dakle ta isplata na bankomatima mi i ne treba
Online plaćanje jeftinije od naših kartica? Mislio sam da nema naknada kad se plaća online. Da li je apple pay besplatan što se tiče transakcija u trgovinama kod nas i za online? Dodao sam sad karticu nakon što sam region stavio na Hrvatska pa onda opet vratio na BiH. Valjda nije neka ilegala to raditi, mada svako može otići u hrvatsku na dan i da doda na apple pay. :-D
jeftinije izadje nego kod naših prepaid kartica, mislim opcenito jer npr Unicredit prepaid karticu naplacuje dodatnih 4.99 KM na cijenu već postojeceg paketa (5.49 KM osnovni + 4.99 KM prepaid kartica) i plus ti naplate 1% za svaku online transakciju koja je u stranoj valuti (EUR/USD…).

to je ako bas hoces posebnu prepaid karticu za online placanja, da ne koristis primarnu. mozes ti koristit i primarnu karticu za online placanja, tu onda imas i dalje onih 1% za sve transakcije (online i u trgovini u stranoj valuti). Npr kupis nešto na Aliexpresu tu ti je isto 1%.

edit: pitao si za apple pay, nema dodatnih naknada za AP, sve je isto kao i kad korsitis AC fizicku karticu online i u trgovini
Ne isplati se ova prepaid kartica. Bolje uzeti paket gdje dođe mastercard international. Izabereš eur valutu i dođe haman pa isto kao i ta aircash.
Minus je što ne može povlačenje sa paypal jer nije visa.
Ne znam da li može aircash za paypal jer je Hrvatska u pitanju?
dzenanalic22

#207 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by dzenanalic22 »

sarajevosa wrote: 01/09/2024 19:54 Taj curve ne podržava BiH, ne može se skinuti preko google play
Službeno rade samo u EEA/UK, ali prihvaćaju bh dokumente i bh broj telefona. Normalno plaćam tom karticom, BAM valuta. Povezao aircash na tu curve karticu, tako da mi vuče novac s aircasha i dobivam tih 1% nazad.

Image

Ovo mi je treći servis koji koristim. Wise je najneisplativiji, a curve koristim iz fore i zbog ovog cashbacka. Kad ga ukinu, samo ću koristi Aircash jer mi je najpovoljniji i taman dovoljno za ono sto mi treba - Apple Pay

Image
dzenanalic22

#208 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by dzenanalic22 »

-Chesterfield- wrote: 01/09/2024 20:03

Online plaćanje jeftinije od naših kartica? Mislio sam da nema naknada kad se plaća online. Da li je apple pay besplatan što se tiče transakcija u trgovinama kod nas i za online? Dodao sam sad karticu nakon što sam region stavio na Hrvatska pa onda opet vratio na BiH. Valjda nije neka ilegala to raditi, mada svako može otići u hrvatsku na dan i da doda na apple pay. :-D
jeftinije izadje nego kod naših prepaid kartica, mislim opcenito jer npr Unicredit prepaid karticu naplacuje dodatnih 4.99 KM na cijenu već postojeceg paketa (5.49 KM osnovni + 4.99 KM prepaid kartica) i plus ti naplate 1% za svaku online transakciju koja je u stranoj valuti (EUR/USD…).

to je ako bas hoces posebnu prepaid karticu za online placanja, da ne koristis primarnu. mozes ti koristit i primarnu karticu za online placanja, tu onda imas i dalje onih 1% za sve transakcije (online i u trgovini u stranoj valuti). Npr kupis nešto na Aliexpresu tu ti je isto 1%.

edit: pitao si za apple pay, nema dodatnih naknada za AP, sve je isto kao i kad korsitis AC fizicku karticu online i u trgovini
Ne isplati se ova prepaid kartica. Bolje uzeti paket gdje dođe mastercard international. Izabereš eur valutu i dođe haman pa isto kao i ta aircash.
Aircash Mastercard zasad ne može, ali su u aprilu najavili da će “u nadolazećim mjesecima” biti moguće povlačiti s paypala. Pisali smo o tome na prethodnim stranicama.
starboy018

#209 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by starboy018 »

-Chesterfield- wrote: 01/09/2024 20:03

i minus nedostatak apple pay usluge :(
ali opet, nije da svakome treba to
dzenanalic22

#210 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by dzenanalic22 »

Nova Banka i Atos Banka blokirale transakcije prema Aircash, uz Intesu i NLB.

Samo ne znam koja je korist od toga kad će ljudi dobiti licencu od Agencije za bankarstvo kroz 2-3 mjeseca, sto znaci da će poslovati kao domaća institucija :-)
acer5101

#211 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by acer5101 »

dzenanalic22 wrote: 01/09/2024 22:52 Nova Banka i Atos Banka blokirale transakcije prema Aircash, uz Intesu i NLB.

Samo ne znam koja je korist od toga kad će ljudi dobiti licencu od Agencije za bankarstvo kroz 2-3 mjeseca, sto znaci da će poslovati kao domaća institucija :-)
Intesa je blokirala odmah kad se pojavio Aircash, a kao razlog su mi naveli da je blokirano iz razloga što se sa Aircashom mogu kupovati kriptovalute :).
Ja koristim Aircash zbog applepay-a i odličan je
starboy018

#212 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by starboy018 »

odgovor Nove Banke povodom blokiranja Aircasha

Image

kljucno je ovo “prema stranim financijskim tržištima”.
kad dobiju licencu bit će domaci servis (odvojena firma od AC EU). vjerujem da će onda poslovati po nasim zakonima i onemogućit kupovinu crypta bh državljanima.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#213 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by gentoo »

Htjeli mi to priznati ili ne Aircash je iz ugla BIH trenutno idealna za pranje novca, finansiranje terorizma itd (i na sta se jos kace domace banke..). Dakle uplatis i raspolazes sa novcem bez da o tom postoji trag za domace fin. institucije i vlasti.

I ne, nije isto kad kupis leviske ili platis Netflix jer tu se tacno zna na sta je otisao novac. Aircash pretvara novac u novac sto je definicija pranja para :)

A BTW to da ce dobiti domacu licencu se vuce od pocetka godine i famoznih "6 mjeseci nakon objave u S.L.) pa evo prodje od tad 9 i nista
dzenanalic22

#214 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by dzenanalic22 »

gentoo wrote: 02/09/2024 13:10
A BTW to da ce dobiti domacu licencu se vuce od pocetka godine i famoznih "6 mjeseci nakon objave u S.L.) pa evo prodje od tad 9 i nista
Mislim da nisi detaljno čitao. Zakon je stupio na snagu polovinom ove godine, ali treba usvojiti i podzakonske akte (objavljeni 01.08. - prije roka - na stranici Agencije na uvid zainteresiranima do 31.08.), a u Q4 ide tek izdavanje licenci.

– Zakon stupa na snagu polovinom ove godine, a Agencija sigurno neće čekati do kraja 2024. godine za usvajanje podzakonskih akata. Naši timovi intenzivno rade i već početkom četvrtog kvartala ove godine bi mogli izdati prve licence. Jako je važno da novac uđe u sistem i u tokove – poručio je Šuput koji je bio moderator panela “Krenulo je”- elektronski novac u Republici Srpskoj.

https://digitalnakonferencija.ba/novost ... cka-firma/

https://abrs.ba/obavjestenje-o-dostupno ... ubjektima/
sarajevosa

#215 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by sarajevosa »

dzenanalic22 wrote: 02/09/2024 13:21
Mislim da nisi detaljno čitao. Zakon je stupio na snagu polovinom ove godine, ali treba usvojiti i podzakonske akte (objavljeni 01.08. - prije roka - na stranici Agencije na uvid zainteresiranima do 31.08.), a u Q4 ide tek izdavanje licenci.

– Zakon stupa na snagu polovinom ove godine, a Agencija sigurno neće čekati do kraja 2024. godine za usvajanje podzakonskih akata. Naši timovi intenzivno rade i već početkom četvrtog kvartala ove godine bi mogli izdati prve licence. Jako je važno da novac uđe u sistem i u tokove – poručio je Šuput koji je bio moderator panela “Krenulo je”- elektronski novac u Republici Srpskoj.

Ako možeš poslati novac anonimno na trafici, onda nema načina da se zna ko je toj osobi poslao novac?
probook

#216 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by probook »

dzenanalic22 wrote: 01/09/2024 22:52 Nova Banka i Atos Banka blokirale transakcije prema Aircash, uz Intesu i NLB.

Prebacio danas sa kartice Nove banke na Aircash bez problema?
dzenanalic22

#217 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by dzenanalic22 »

sarajevosa wrote: 02/09/2024 13:36
dzenanalic22 wrote: 02/09/2024 13:21

Ako možeš poslati novac anonimno na trafici, onda nema načina da se zna ko je toj osobi poslao novac?
Da.
Mada je to moguće i sada preko drugih servisa, nevezano za Aircash. Npr X-Bon, ABC Bon itd.
starboy018

#218 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by starboy018 »

probook wrote: 02/09/2024 13:41

Prebacio danas sa kartice Nove banke na Aircash bez problema?
ni oni ne znaju izgleda sta rade.
et vidis sta su meni odgovorili :lol:
last mohicans

#219 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by last mohicans »

gentoo wrote: 02/09/2024 13:10 Htjeli mi to priznati ili ne Aircash je iz ugla BIH trenutno idealna za pranje novca, finansiranje terorizma itd (i na sta se jos kace domace banke..). Dakle uplatis i raspolazes sa novcem bez da o tom postoji trag za domace fin. institucije i vlasti.

I ne, nije isto kad kupis leviske ili platis Netflix jer tu se tacno zna na sta je otisao novac. Aircash pretvara novac u novac sto je definicija pranja para :)

Dosta raje mi je u bankarstvu, vjerujem da će sve blokirati. Čudi me da ove velike nisu prve. Svaka transakcija sa nasih računa je upraćena, a prilivi također moraju biti jasni i porjeklo se mora znati. Do 30k mjesečno je limit da se moze imati priliva, a vrlo često se i za manje iznose trazi porijeklo.
Rubik

#220 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by Rubik »

dzenanalic22 wrote: 01/09/2024 20:04
sarajevosa wrote: 01/09/2024 19:54 Taj curve ne podržava BiH, ne može se skinuti preko google play
Službeno rade samo u EEA/UK, ali prihvaćaju bh dokumente i bh broj telefona. Normalno plaćam tom karticom, BAM valuta. Povezao aircash na tu curve karticu, tako da mi vuče novac s aircasha i dobivam tih 1% nazad.

Image

Ovo mi je treći servis koji koristim. Wise je najneisplativiji, a curve koristim iz fore i zbog ovog cashbacka. Kad ga ukinu, samo ću koristi Aircash jer mi je najpovoljniji i taman dovoljno za ono sto mi treba - Apple Pay

Image
Jel moze samo pitanje, po cemu je Wise najneisplativiji?
dzenanalic22

#221 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by dzenanalic22 »

Rubik wrote: 02/09/2024 14:03
dzenanalic22 wrote: 01/09/2024 20:04

Image

Image
Jel moze samo pitanje, po cemu je Wise najneisplativiji?
Pa po naknadama za top-up od 3% (+1% uzme domaća banka), znaci 4% za top-up i još na to sve 1% po svakoj transakciji u BAM valuti.
Kod aircasha nema naknada za plaćanja u BAM niti za top-up (samo naše domaće banke uzmu 1% prilikom nadopune i to je jedino trošak).
PlusSA

#222 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by PlusSA »

Kakvo je stanje sa Aircash karticom isplati li se uzimati ili ide totalna blokada?
Moze li se USDT sa binanca prebaciti na Aircash?
izbjeglica_iz_besmisla

#223 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Pa 5 KM je kartica. Da je sutra ukinu, nije ni peglancija ni neki trosak isprobati.

A radi OK s vecinom bh banaka, a eto i sa Apple/Google payom.
gidra

#224 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by gidra »

Aircash uz WWIN na svim BH fudbalskim terenima glavni sponzor, najveci logo. Njihova reklama u prvom planu pored golova, u fokusu citavih 90 minuta koliko traje utakmica..ne sumnjam da uskoro dolaze na BH tržište.
starboy018

#225 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by starboy018 »

PlusSA wrote: 03/09/2024 08:06 Kakvo je stanje sa Aircash karticom isplati li se uzimati ili ide totalna blokada?
Moze li se USDT sa binanca prebaciti na Aircash?
ne vjerujem da ce ostale banke blokirati jer svakako uskoro ulaze zvanicno na trziste a tad ce pored bankovne biti moguca i gotovinska uplata
Post Reply