Bošnjaci, islam i Evropa
- DaysleepeR
#201 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Sramota da bošnjaci kao muslimani obilježavaju božić
Isto muslimani:
Isto muslimani:
-
moimoi
#202 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Lako je bilo zabraniti krmetinu tamo gdje krme nije prirodna pojava 
-
mishic
#203 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Sinkretizam, stapanje, prožimanje i uticaji među kulturama i civilizacijama postoje od njihova nastanka do dana današnjeg. Mnogo puteva i načina toga uticaja je bilo i ima kroz povijest i pored svih drugih faktora koji utječu na to je i trenutna dominacija neke kulture i civilizacije. Možda nam današnja pozicija Engleskog jezika najbolje odgovara na to pitanje.
No pored generalne superiornosti neke kulture na određenom prostoru danas su i komunikacijske tehnologije moćno sredstvo toga uticaja ali uz njih je svakako i dominacija neke kulture i civilizacije na određenom prostoru. Onaj ko je brojniji, dominantniji, raspolaže dominantnijim sredstvima utjecaja ostavlja veći utjecaj na onoga inferiornijeg.
To je jedan od bitnih razloga zbog kojeg danas muslimani generalno na Zapadu prihvataju sve veći broj običaja i tekovina koje nisu iz njihova civilizacijskog kruga isto kao što i druge zajednice koje su manjinske i inferiorne u nekim sredinama potpadaju pod uticaj muslimana i njihove civilizacije, običaja i tradicije.
Uz pobrojano bitna je i privrženost, odnos i posvećenost svakoga pojedinca vlastitom identitetu i civilizacijskim tekovinama a mi na ovim prostorima sebi moramo priznati da smo prilično dug vremenski period bili prilično indiferentni, odvojeni, nemarni i neposvećeni vlastitom identitetu, tradiciji, običajima, kulturi i civilizaciji koja je samo pukim čudom opstala, preživjela i zadržala se i to zahvaljujući malom broju (procentu) onih koji su držali do nje i malom broju siromašnih institucija koje su je njegovale i čuvale.
Bolji poznavaoci i pratitelji rekli bi da se stanje, što je iznenađujuće, popravlja a ne ide onom negativnom tendencijom koja je dugo bila dominantna.
No pored generalne superiornosti neke kulture na određenom prostoru danas su i komunikacijske tehnologije moćno sredstvo toga uticaja ali uz njih je svakako i dominacija neke kulture i civilizacije na određenom prostoru. Onaj ko je brojniji, dominantniji, raspolaže dominantnijim sredstvima utjecaja ostavlja veći utjecaj na onoga inferiornijeg.
To je jedan od bitnih razloga zbog kojeg danas muslimani generalno na Zapadu prihvataju sve veći broj običaja i tekovina koje nisu iz njihova civilizacijskog kruga isto kao što i druge zajednice koje su manjinske i inferiorne u nekim sredinama potpadaju pod uticaj muslimana i njihove civilizacije, običaja i tradicije.
Uz pobrojano bitna je i privrženost, odnos i posvećenost svakoga pojedinca vlastitom identitetu i civilizacijskim tekovinama a mi na ovim prostorima sebi moramo priznati da smo prilično dug vremenski period bili prilično indiferentni, odvojeni, nemarni i neposvećeni vlastitom identitetu, tradiciji, običajima, kulturi i civilizaciji koja je samo pukim čudom opstala, preživjela i zadržala se i to zahvaljujući malom broju (procentu) onih koji su držali do nje i malom broju siromašnih institucija koje su je njegovale i čuvale.
Bolji poznavaoci i pratitelji rekli bi da se stanje, što je iznenađujuće, popravlja a ne ide onom negativnom tendencijom koja je dugo bila dominantna.
Last edited by mishic on 29/12/2023 23:02, edited 1 time in total.
- MujkicHaris
#204 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
DaysleepeR wrote: ↑28/12/2023 15:33 Sramota da bošnjaci kao muslimani obilježavaju božić
Isto muslimani:
Za muslimane je haram obilježavati i slaviti taj praznik. Tako je.
Ali ni kršćani ga ne bi trebali obilježavati i slaviti jer je paganski.
-
moimoi
#205 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Svinja je zabranjena jer je svezder. Isto kao sto su zabranjeni skoro svi mesozderi. Sve sto ima ocnjake i kandze.swanfilter wrote: ↑27/12/2023 14:44 Svinja je zabranjena zbog probavnog trakta.
Rekli su, pa i kokos jede sve sto joj pod kljun dođe.
Razlika je upravo u probavi ...
Neka logika bi bila jer jedu i leseve… paraziti tj veca sansa od nekih bolesti. A i po anatomiji je najslicnija covjeku
-
hamos
#206 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Nisu svi Bosnjaci muslimani, postoje ateisti,kulturoloski musimaniDaysleepeR wrote: ↑28/12/2023 15:33 Sramota da bošnjaci kao muslimani obilježavaju božić
Isto muslimani:
Ovi kulturoloski muslimani ce prihvatit kulturoloski bozic jer u Evropi krscanstvo dominira totalno, i u Bosni takodjer je bar 50%
-
mishic
#207 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Postoji i postoje ali ne samo muslimani nego je tako u svakoj religiji. Tamo gdje se taj dio identiteta naglašava, gdje se iz domena ličnog, intimnog i privatnog opredjeljenja prave politikantske, političke i druge smicalice i gdje se religija koristi kao maska za brojne druge rabote i time maksimlno zloupotrebljava pa i paušalnim iznošenjem neprovjerenih procenata još dugo će mešetari imati posla i ugrožavati i istinske vjernike i one druge i drugačije. Mnogima ništa nije sveto i sve bi zloupotrijebili, prodali, iskoristili...
Daleko je vjera od takvih a i oni još dalje od vjere.
-
Piaty
#208 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
@mishic
poentiraš jako dobro
poentiraš jako dobro
- auspuhc
#209 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Zasto je bosanskim muslimanima, poznatim kao bosnje, normalno piti alkohol ali nije jesti svinjetinu?
- desni
#210 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Kako kojim
Mislim da bi bili zanimljivi podaci o prodaji svinjskog mesa u mjestima gdje gotovo isključivo žive Bošnjaci.
Pojam bosanski muslimani mi ide na qurtz, jer valjda uključuje sve muslimane koji žive u Bosni. Može to biti i neki migrant jučer došao iz Lahorea ili Marakeša
Oni koji jedu svinjetinu i konzumiraju alkohol valjda po defaultu ne mogu bit muslimani, pa čak ni bosanski
Malo si mi zlonamjeran, ali evo i Fatmiru je bilo nešto čudno
Mislim da bi bili zanimljivi podaci o prodaji svinjskog mesa u mjestima gdje gotovo isključivo žive Bošnjaci.
Pojam bosanski muslimani mi ide na qurtz, jer valjda uključuje sve muslimane koji žive u Bosni. Može to biti i neki migrant jučer došao iz Lahorea ili Marakeša
Oni koji jedu svinjetinu i konzumiraju alkohol valjda po defaultu ne mogu bit muslimani, pa čak ni bosanski
Malo si mi zlonamjeran, ali evo i Fatmiru je bilo nešto čudno
- Hajvan
#211 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
zasto je zlocinocko-silovteljsko-genocidnim srpskohrvatskim (ortodoksno-hrishchanskim) i hrvatskosrpsklim (katolichko-krshchanskim) plemenima, te ostalim dupeuvlakacima i pushiqurcima dvojepomenutih. a pripadnici su bosanskog govrnog podrucja (od Kumrovca do k
Kumanova), draga bijelachka, judeo-krshcanska genocidno-zlochinachka propagnadna agenda??
- auspuhc
#212 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Nisam ti ja pripadnik tih grupa.
Izvinjavam se kako sam formulisao pitanje jer jeste uvrjedljivo za prave vjernike. Zna se na koje se odnosilo.
Izvinjavam se kako sam formulisao pitanje jer jeste uvrjedljivo za prave vjernike. Zna se na koje se odnosilo.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#213 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Nije normalno, već je lakše, i to baš u pravom smislu te riječi.
Dobrom dijelu onih koji potiču iz muslimanskih porodica se nekako razvija odbojnost prema toj vrsti mesa, i to ne u glavi, nego baš u okusu/nosu.
Dobar dio nas na vratima može nanjušiti da se svinjsko meso prži. Jednom smo kao škola imali neku ekskurziju na neku farmu, i baš tamo gdje su bile svinje nismo mogli izdržat više od 2 minute.
Iz nekog razloga, svakome ko je musliman je to nesnošljivo smrdilo, a nismo ni znali da su tamo svinje. Stvarno ne mogu objasniti taj fenomen.
- desni
#214 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Zanimljivo, ove hanume pokrile glavice, a utegleDaysleepeR wrote: ↑28/12/2023 15:33 Sramota da bošnjaci kao muslimani obilježavaju božić
Isto muslimani:
- Quaresma
#215 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
davno prije 20ak godina otprilike, sa svojima kao dijete sam obilazio jednu rodicu u Prijedoru, ne znam tacno kuda smo prolazili kroz Prijedor, ali u jednom trenutku je tako svinjetina zasmrdila nenormalno, u autu se osjetilo dok smo vozili. Vjerovatno je neka farma bila u blizini ili nesto. Ali to pamtim i dan danas.sehohari wrote: ↑29/12/2023 01:57Nije normalno, već je lakše, i to baš u pravom smislu te riječi.
Dobrom dijelu onih koji potiču iz muslimanskih porodica se nekako razvija odbojnost prema toj vrsti mesa, i to ne u glavi, nego baš u okusu/nosu.
Dobar dio nas na vratima može nanjušiti da se svinjsko meso prži. Jednom smo kao škola imali neku ekskurziju na neku farmu, i baš tamo gdje su bile svinje nismo mogli izdržat više od 2 minute.
Iz nekog razloga, svakome ko je musliman je to nesnošljivo smrdilo, a nismo ni znali da su tamo svinje. Stvarno ne mogu objasniti taj fenomen.
- desni
#216 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Meni svinjetina smrdi i vako dok čitam o njoj
Kokoš je muslimansko krme
Kokoš je muslimansko krme
-
hamos
#217 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Dobar dio bosnja jede i svinjetinu ,ali najzanmljivije kad kazu jedem samo kobasice,nebi nikada u kuci to pripemati mogao smrdi me,ali kobasice su ukusnesehohari wrote: ↑29/12/2023 01:57Nije normalno, već je lakše, i to baš u pravom smislu te riječi.
I rekao bi da vecina oko Banja Luke jede svinjetinu od bosnjaka,bar svi koje sam upoznao,takodjer Bosanska Kostajnica,dio Hercegovine
- dr_Evil
#218 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Pricao stari, a ja ne znam jel istina, prije rata se kupovala zimnica preko preduzeca nesto jeftinije bilo. Kaze nisu mogli Srbi doci do krmetine od Bosnjaka. Ne znam zasto bi mi lagao.hamos wrote: ↑29/12/2023 06:44
Dobar dio bosnja jede i svinjetinu ,ali najzanmljivije kad kazu jedem samo kobasice,nebi nikada u kuci to pripemati mogao smrdi me,ali kobasice su ukusne
I rekao bi da vecina oko Banja Luke jede svinjetinu od bosnjaka,bar svi koje sam upoznao,takodjer Bosanska Kostajnica,dio Hercegovine
Jebo covjeka sta jede krme, i jebo covjeka sta ne voli domacu lozu popit
-
hamos
#219 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Itekako istine ima ,jedne godine s 19ak godina smo u drustvu slavili novu godinu, bilo nas je 10-ak sve bosnjaci , u vikendici jednog druga. U jednom trenutku dolazi otac tog prijatelja i nosi svinjsko pecenje ,,bar pola nas je jelo bez problema...ja nisam doduse,a cak nisam vjernikdr_Evil wrote: ↑29/12/2023 08:23Pricao stari, a ja ne znam jel istina, prije rata se kupovala zimnica preko preduzeca nesto jeftinije bilo. Kaze nisu mogli Srbi doci do krmetine od Bosnjaka. Ne znam zasto bi mi lagao.hamos wrote: ↑29/12/2023 06:44
Dobar dio bosnja jede i svinjetinu ,ali najzanmljivije kad kazu jedem samo kobasice,nebi nikada u kuci to pripemati mogao smrdi me,ali kobasice su ukusne
Bosnjaci su u vjeri nesto poput jevreja, citam da u Americi danas 60% jevreja jede pork,ali u smislu kobasice,rijetko ko pravi kuha u kuci svinjetinu.Tako i kod nas ispada
- dr_Evil
#220 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Tako je i kod mene, kjafir sam prve klase, davno sam zavrsio sa vjerom, mada postujem tradicije nemam problem ni na dzumu otici ako raja ide mada svi znaju da sam zakleti ateist. Klempu ne diram, ostalo mi otkad sam bio klinac pa me nena odgajala.hamos wrote: ↑29/12/2023 08:26
Itekako istine ima ,jedne godine s 19ak godina smo u drustvu slavili novu godinu, bilo nas je 10-ak sve bosnjaci , u vikendici jednog druga. U jednom trenutku dolazi otac tog prijatelja i nosi svinjsko pecenje ,,bar pola nas je jelo bez problema...ja nisam doduse,a cak nisam vjernik![]()
Iskreno jedan sam od onih sta mi smeta i jelka, ne vani u gradu kad se okiti grad to volim, nego jelka u kucama Bosnjaka.
Mes cini imam dobre sanse da budem kvalitetan vehabija.
- Ateista
#221 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Ja sam cuo za slucajeve da su neki znali u prodavnicama krisom traziti neke svinjske proizvode, da ih niko ne vidi. Svidja im se a nezgodno im zbog toga sta ce svijet reci.dr_Evil wrote: ↑29/12/2023 08:23Pricao stari, a ja ne znam jel istina, prije rata se kupovala zimnica preko preduzeca nesto jeftinije bilo. Kaze nisu mogli Srbi doci do krmetine od Bosnjaka. Ne znam zasto bi mi lagao.hamos wrote: ↑29/12/2023 06:44
Cuo sam i za vise ljudi koji su je prije rata sasvim normalno jeli i od rata prestali.
- dr_Evil
#222 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Znaci kupuju klempu ko ja kondome kad mi je bilo 19
- Ateista
#223 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Tako je.
Podsjeti me to na jednu situaciju kad smo bili klinci i kupovali kondome u nekoj samoposluzi, uzeli jos par stvari da ne bude samo to, htjeli sto prije da zavrsimo i zbrisemo kad nesto ne mogu da prodju na kasi, ova kasirka zove kolegicu - ne moze ovo da prodje, mi propadamo u zemlju.
- sinuhe
#224 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Nije li vec ocigledno da muslimani imaju neke probleme sa Zapadom dok su ovakve price svakodnevne. I po samom islamu musliman ne moze zivjeti negdje kao manjina pa se svijet dijeli na Dar al-Islam i Dar al-Harb.
-
hamos
#225 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Evo u gradu gdje mi roditelji zive, bosnjaci cine preko 95% a klempa uredna u Bingu, i ide superAteista wrote: ↑29/12/2023 08:30Ja sam cuo za slucajeve da su neki znali u prodavnicama krisom traziti neke svinjske proizvode, da ih niko ne vidi. Svidja im se a nezgodno im zbog toga sta ce svijet reci.dr_Evil wrote: ↑29/12/2023 08:23Pricao stari, a ja ne znam jel istina, prije rata se kupovala zimnica preko preduzeca nesto jeftinije bilo. Kaze nisu mogli Srbi doci do krmetine od Bosnjaka. Ne znam zasto bi mi lagao.hamos wrote: ↑29/12/2023 06:44
Jebo covjeka sta jede krme, i jebo covjeka sta ne voli domacu lozu popit![]()
Cuo sam i za vise ljudi koji su je prije rata sasvim normalno jeli i od rata prestali.
Mama prica da su prije rata u nekom selu na brdu kod grada bosnjaci bili poceli drzati krmadi