Život s roditeljima poslije 30-te ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
MUNAFIK

#201 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by MUNAFIK »

vjeshalica wrote: 03/04/2022 14:39
Ateista wrote: 03/04/2022 11:09 Roditelje ne mozes birati, cak i ako su najbolji moguci, tu he eazlika u generacijama i uvijek ce biti stvari sa kojima se ne slazes. Zivotnog partnera biramo i logicno je odabrati osobu koja ti najvise odgovara, po nacinu razmisljanja i zivotnih ptincipa, sa kojom ces zajednicki odgajati dijete ili djecu.
Zivo me zanima sa kim izgrađujes zivotne principe i razmisljanja prije nego uooce udjes u ozbiljniju vezu koja ishodi brakom? Sa rajom sa termina ili na poslu? Ko te uopce odgojio i sa kim si zivio? Logicno je da ces imati razliku u generaciji sa svojim roditeljima,nece oni biti mladji od tebe! Isto tako tvog partnera je neko odgajao i podizao. Nije poenta u tome da si stalno zakacen za materinu sisu,nego je poenta u tome da ne mozes sve u zivotu podrediti svom braku a zaboraviti na svoje roditelje. Pricam o zdravom odnosu sa roditeljima koji bi neko trebao da ima. Ne govorim o patoloskim potrebama da se vucaras sa roditeljom za svaku glupariju u zivotu.
Kod mene lik na poslu kad se ozenio(zivi hajmo reci na periferiji-selu) odma je punica napravila kucu u blizini njegove da zivi.Glavni disciplinski komadant u njegovom braku.On ne vidi nikakav problem u tome sto zena i njena mater dominiraju u njegovom zivotu.Brine se on o svojim starim roditeljima nema govora,ali kompletan njegov odnos sa zenom koji ima je lohotan u odnosu na to koliko punica dominira.Ja msm da on trazi dozvolu punice da dodje na posao :lol:
Vikendom kako punica odluci se sjedi,ne druzi se nisakim mimo porodicnog okupljanja u kojem dolazi famElija od zene da sjedi vazdan i kasnije se cudi sto ga niko ne zove sa posla na bilo kakav izlazak i druzenje,jednostavno je izopcen iz obicnog druzenja. Volio bi on doci,ali mu punica ne dozvoljava,a da ne govorim da ga nije smjela baba pred smrt iz racunovodstva zovnuti za sluzbene stvari,kaze poklali se u kuci sto ga zove nesto se punica protivi.
S druge strane imas face koji ne znaju ni jesu li im roditelji zivi.
Dakle,samostalnost da, ali zaboraviti od koga si nastao i stavljati primat neciji ispred znacenja roditelja je van pameti.
Kad osvanete jedan dan bez roditelja,nebitno u kakvim ste odnosima,vidjecete sta ste izgubili. Niste svjesni znacenja svog roditelja, neki su se odrekli mnogo toga da bi vi danas imali a i od sebe davali.Doci cete u zivotne situacije da cete pozeliti da vas otac/mati nazove ali vam taj poziv nikad nece na telefon doci.

Taj kolega bas teski papucar, taj je umro samo mu niko nije javio.
vjeshalica

#202 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by vjeshalica »

MUNAFIK wrote: 03/04/2022 14:45
Taj kolega bas teski papucar, taj je umro samo mu niko nije javio.
Covjek je sto se tice posla korektan uljudan,vrijedan i posten radnik.Kao takav je ipak u nasim kolegijalnim krugovima pozeljan za druzenje,za kafu i slicno. Msm to su rega odnosi i druzenje nikakve orgije po kafanama i ludilo na nivou tinejdzera. Nemoguce je covjeka zovnuti. Imali smo jedan izlet cak i nas par je vodilo djecu svoju da idemo na rafting. Nismo ga zvali.Mi smo taj vikend tefericili na Tari sa djecom koju smo poveli i od kolega koji nisu mogli doci,a on je po ko zna koji put sjedio kuci sa zenom,njenom sestrom,bratom, sa svojim bratom,sa muzem od sestre i naprdzivali sve sto naprdzuju svaki dan jer tu u selu zive i kuce su im do kuce. A punica je vodja parade.I kad su vidjeli slike na FB druzenja onda hiljadu i jedno objasnjenje kako je to neprihvatljivo. Zalosno stvarno.
Kod mene je obratna situacija,mama mi se druzila sa roditeljima mog muza. Imali su super odnos. Kad su umrli od muza oba roditelja,mama mi je propala jer je izgubila to drustvo u kojem je uzivala,a uzivali su i njegovi.Uvijek sam bila pri ruci njima,gledala sam ih kao svoje,a i on moju mamu.Nisu nam se petljali u zivot,pomogli su koliko su mogli na razne nacine.Ja nikad nisam niti mi je palo na pamet da trazim od muza da radi mene ne vidi mater i oca ili ih ne zovne ili im ne skoci za neku potrebu,ako sam ja mogla potegliti umjesto njega rado sam to cinila.Ja nemam pravo da namecem njemu odnos sa njegovim roditeljima.Niti da ga izoblicavam po svojoj volji.A tako se i on ponasa prema meni.Ja ne vidim tu nikakav problem.
Last edited by vjeshalica on 03/04/2022 14:58, edited 1 time in total.
NediM17

#203 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by NediM17 »

Dobro je dok smije i svog brata pozvati. :mrgreen:
no_sikiriki

#204 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by no_sikiriki »

MUNAFIK wrote: 03/04/2022 13:54
no_sikiriki wrote: 03/04/2022 13:28

:thumbup:

Ne, nije nikakav problem voljeti svoju majku (tj. roditelje), poštovati ih i biti tu za njih čitav život.
Ali govoriti da ti je žena niko i ništa naspram toga, to je već patologija neka.
Ko je rekao da je ZENA NIKO I NISTA naspram toga?

Mislim mnogim zenama je problem ta iskljucivost (a i generalno i muskima) kazes da su ti roditelji najvaznije osobe na svijetu i odmah zakljucak zena je niko i nista... Kakva je to logika?
"Kolega", malo ste bukvalni. Ne mora se tim riječima napisati to, jasno je iz mnogih upisa na ovoj temi. "Žena te može prevariti, ostaviti, a majka ti je tu cijeli život." i sl. komentari.
Osoba sa zdravim razmišljanjem/odnosima neće reći da mu je mati najvažnija osoba na svijetu. Najvažnije osobe u životu su najuža porodica, a to ti je supružnik, dijete/ca ako ih imaš. i roditelji. S tim da nije "važnija" mati, podjednako su važne osobe, ali na različit način naravno.

Meni da muž kaže da mu je mati važnija od mene, ne bih bila s njim. Niti bi on bio sa mnom, da ja mrtva hladna njemu kažem da je meni moj otac važniji od njega.
Nismo u osnovnoj školi da se nadmećemo ko ti je najbolja prijateljica ili prijatelj. Normalni ljudi imaju dobre odnose i sa roditeljima i sa supružnikom i tu nema nadmetanja oko toga ko je "važniji". Svi su važni.
vjeshalica

#205 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by vjeshalica »

NediM17 wrote: 03/04/2022 14:54 Dobro je dok smije i svog brata pozvati. :mrgreen:
Brat mu se razveo od zene jer ga je doticna tajno klala i vadila kartice i zaduzivala se dok ga nije zovnula bankarska sluzbenica da ga upozori za dugove i saldo u minusu.Nalevatala ga ko idiota.Sreca pa se razveo po kratkom postupku. :mrgreen:
MUNAFIK

#206 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by MUNAFIK »

Smatra li se zivot sa roditeljima ako sam zivis u istoj kuci na spratu sve odvojeno?

Ili ako zivis u kuci pored ili kuca u komsiluku.

Da li je zivot sa roditeljima ako zivis u drugom stanu u istoj zgradi.

Mozel se to definisat malo?
Sydnor

#207 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by Sydnor »

Vjeshalica objasnila :thumbup:
vjeshalica

#208 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by vjeshalica »

MUNAFIK wrote: 03/04/2022 15:16 Smatra li se zivot sa roditeljima ako sam zivis u istoj kuci na spratu sve odvojeno?

Ili ako zivis u kuci pored ili kuca u komsiluku.

Da li je zivot sa roditeljima ako zivis u drugom stanu u istoj zgradi.

Mozel se to definisat malo?
To prvo ja bi smatrala zajednickim zivotom,dok god dijelis zivotni prostor fizicki isti
Ovo drugo i trece je neki blazi oblik zajednickog zivota gdje moze postojati neka zavisna veza a i ne mora,to je individualno od medjusobnih odnosa
Gray

#209 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by Gray »

Ono što ja mislim jeste da djeca nikada ne mogu voljeti roditelje kao roditelji djecu. I ne trebaju i to je normalno.

Neki kažu sta su sve roditelji uradili za vas... OK, jesu, hvala im, I ja ću za svoju djecu, ali apsolutno ne očekujem da djeca sada titraju oko mene, nego da sve što sam ja uradio za njih oni prenesu unaprijed i rade za svoju djecu.

I ja volim ženu i djecu više nego roditelje, nema tu nikakve priče. Isto tako sam i rekao svojima, sa nama neće niko živjeti, platit ćemo ako treba ko ce se brinuti ili najbolji dom, ali sa nama niko od njih neće živjeti.

I apsolutno isto očekujem od svoje djece jednoga dana, ništa drugo ni ja ne želim.
vjeshalica

#210 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by vjeshalica »

Ljubav prema roditelju i supruzniku nije ista. Niti se moze svrstati pod isto.
Tvoj izbor je tvoja volja tako da po mom misljenju potpuno je individualno ko ce koga voljeti i koliko, i mozda je rasprava sama od sebe besmislena. Ne mozemo nametati drugima svoje osjecaje i poteze na kontu toga ili smatrati neispravnim nesto sto je drugacije. Zapravo,nek radi u zivotu svako kako misli da treba.
no_sikiriki

#211 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by no_sikiriki »

Gray wrote: 03/04/2022 16:08 Ono što ja mislim jeste da djeca nikada ne mogu voljeti roditelje kao roditelji djecu. I ne trebaju i to je normalno.

Neki kažu sta su sve roditelji uradili za vas... OK, jesu, hvala im, I ja ću za svoju djecu, ali apsolutno ne očekujem da djeca sada titraju oko mene, nego da sve što sam ja uradio za njih oni prenesu unaprijed i rade za svoju djecu.

I ja volim ženu i djecu više nego roditelje, nema tu nikakve priče. Isto tako sam i rekao svojima, sa nama neće niko živjeti, platit ćemo ako treba ko ce se brinuti ili najbolji dom, ali sa nama niko od njih neće živjeti.

I apsolutno isto očekujem od svoje djece jednoga dana, ništa drugo ni ja ne želim.
Ovo sam baš primijetila, na Balkanu je drugačiji odnos, u poređenju sa Zapadom.

Ovdje nemaju ljudi taj mindset da rađaju djecu i da je njihova uloga da ih paze i maze i vole BEZUSLOVNO. A ne da to rade "jer onda kad ostarim ti ćeš mene maziti i paziti, da mi uzvratiš za ono što sam ja tebi mijenjao pelene i hranio i školovao te."
Na Zapadu ljudi nemaju takvo razmišljanje, znaju da ako će praviti djecu to treba da rade iz nesebične želje da gledaju/paze nekoga dok odrasta, bez očekivanja da će "dobiti" nešto zauzvrat.
suspect_zero

#212 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by suspect_zero »

Idete malo u krajnost, nije sve crno-bijelo :) ovisi sve o uzrastu/starosti osobe.
Kada si malo dijete sasvim je normalno da je mati glavna osoba, sve se vrti oko nje.
Kada odrasteš onda se stvari svakako trebaju mijenjati, majka se ne potiskuje samo dolaze druge osobe kojima daješ ljubav i oko kojih ti se vrti svijet.
Nekako mi je bolesna ta veza, pretjeranost sa roditeljima kada osnuješ svoju porodicu.
Sada, kada sam majka, dijete mi je ispred muža i mame,babe, sestre.....njemu sam ja na prvom mjestu trenutno zato što je mali.
Kada poraste neka druga ženska osoba će me skinuti sa "trona" i to je sasvim normalno....bilo bi mi baš blesavo da se cijeli život drži meni za suknju :-D
To su na kraju krajeva totalno različite vrste ljubavi, nenormalno ih je svrstavati u isti koš.

Vodila sam baš puno razgovora/ rasprava na ovu temu i primjetih da su obično svekrve dosta posesivnije od punica.
Jedna od rasprava je bila dali svekrvu zvati mamom, po meni lično suludo, onda mi je njen sin brat a sa bratom se ljubav ne vodi osim ko je sklon incestu.....nisam baš naišla na razumijevanje, ili nisu skontale šta sam željela reći ili nisu razumjele šta znači incest :oops: ...starije žene, po defaltu snaha je rospija 8-)
auspuhc

#213 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by auspuhc »

Ateista wrote: 03/04/2022 11:15
auspuhc wrote: 03/04/2022 02:58

:thumbup:

Krv nije voda.

Bracni odnosi su interesni odnosi. Ako se tvom bracnom partneru ukaze mnogo bolja prilika od tebe velike su sanse da bi joj bio bivsi.

Nekada je ako nista bilo tako da si svojoj zeni bio prvi i jedini. Sada si joj pedesetiprvi. Tesko se onda velika bliskost stvara.
Krv je tecnost koja prolazi kroz organizam i raznosi hranjive materije i kisik, nista drugo, mozes primiti krv od potpunog stranca ako krvna grupa odgovara.
Vjerovatno se misli na gene koji vec imaju neku ulogu, ali to je nesto sto ne mozes birati. Da li bi isto tako pricao da su ti roditelji ratni zlocinci, silovatelji ili tako nesto, ili bi se distancirao od "svoje krvi"?
Stvarno, kad vidim ovakva razmisljanja gdje se odnosi sa partnerrom tretiraju kao intetesni odmosi i nesto promjenjivo kao posao, ni malo me ne cudi toliki broj razvoda i povrsnih veza i brakova.
Postoje ekstremni primjeri i uzasni roditelji. Ali ako cemo govoriti o nekom generalnom stanju onda je sigurno da te roditelji vise vole i vise ce toga da ucine za tebe od zene.

Moze biti da si ti jedan od tih slucajeva koji je imao mnogo lose roditelje pa su onda tvoji upisi na temi razumljivi. Bolje to nego da si neki papucar kojeg je zena zavadila sa onima koji su te odgajali i brinuli o tebi. Nista gore od takvih muskaraca mi nema.
no_sikiriki

#214 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by no_sikiriki »

auspuhc wrote: 03/04/2022 20:36
Ateista wrote: 03/04/2022 11:15
Krv je tecnost koja prolazi kroz organizam i raznosi hranjive materije i kisik, nista drugo, mozes primiti krv od potpunog stranca ako krvna grupa odgovara.
Vjerovatno se misli na gene koji vec imaju neku ulogu, ali to je nesto sto ne mozes birati. Da li bi isto tako pricao da su ti roditelji ratni zlocinci, silovatelji ili tako nesto, ili bi se distancirao od "svoje krvi"?
Stvarno, kad vidim ovakva razmisljanja gdje se odnosi sa partnerrom tretiraju kao intetesni odmosi i nesto promjenjivo kao posao, ni malo me ne cudi toliki broj razvoda i povrsnih veza i brakova.
Postoje ekstremni primjeri i uzasni roditelji. Ali ako cemo govoriti o nekom generalnom stanju onda je sigurno da te roditelji vise vole i vise ce toga da ucine za tebe od zene.

Moze biti da si ti jedan od tih slucajeva koji je imao mnogo lose roditelje pa su onda tvoji upisi na temi razumljivi. Bolje to nego da si neki papucar kojeg je zena zavadila sa onima koji su te odgajali i brinuli o tebi. Nista gore od takvih muskaraca mi nema.
S obzirom na tvoje upise na ovoj, i drugim temama vezanim za muško-ženske odnose, prije će biti da ti nemaš, niti si imao, normalne veze/brak sa ženama. Tako da, u tom kontekstu, onda tvoji upisi imaju smisla.

Drago mi je vidjeti da bar (navodno) imaš poštovanje prema/voliš svoju majku, s obzirom na to da si pokazao da nisi neki "poštovalac" ženskog roda općenito. Bolje išta nego ništa. :mrgreen: :thumbup:
JohnnyS

#215 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by JohnnyS »

Ja, kao otac dva sina i jedne kćerke, a usput kao sin i muž da nešto kažem: mama je mama, ali jednom kad se ode od kuće i osnuje nova obitelj, njena uloga je maksimalno savjetodavna. Ja nju volim i dalje, i da treba ne bubreg nego plućno krilo bih dao, ali životni put nastavljam sa ženom i žena i ja donosimo sve odluke Ultimatume nikakve ne prihvaćam. Kad bi mi ili mater ili žena rekla "ili ona ili ja", bila bi "ona", dakle osoba koja ne nastupa impertivno.

Kao otac svjestan sam da nema teže stvari nego pustiti dijete od sebe, ali isto tako moja je zadaća da ih osposobim za samostalan život. Tako je u životinjskom svijetu, a za onog koji bi pisao prijave moderaciji, ljudi su životinje, možda malo produhovljenije (ratovi nas demantiraju), ali ipak životinje. Tako, doći će moment kad će otići od mene i neće mi biti lako, ali to je ko u Kralju lavova, circle od life. Školovanje su dobili, dobit će nešto i za start u životu kad se odluče na odlazak, meni će se uvijek moći vratiti, ali ako ih ne uspijem naučiti da se sami snalaze u životu, da misle svojom glavom, da imaju svoj sustav vrijednosti i da su samostalni, onda sam ja pobacio kao roditelj.
stubrijez

#216 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by stubrijez »

nema nista lose s roditeljima... bolje da mladi budu sami, nekad ne ide, tako je kod nas. Bitno je da se puno ne mijesaju gdje ne treba sve ima svoju mjeru. Ja sam sa zenom otisao kad sam se ozenio a imao sam 30. Bio sam u mogucnosti a da nisam ostao bih s njima, zavisi sta je kome bitnije, ako ti je bitan brak i ta tvoja zena nije bitno gdje zivite. Nema nista lose u tome ni da dijete (single) bude s roditeljima poslije 30, ne znam, valjda sam i sam roditelj pa gledam to pristrano..?
astala_vistala

#217 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by astala_vistala »

Sve je super dok ne odes kod punca i punice da zivis :D
NediM17

#218 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by NediM17 »

Uuu, taj je crnji od crnog gavrana. :(
astala_vistala

#219 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by astala_vistala »

NediM17 wrote: 03/04/2022 22:24 Uuu, taj je crnji od crnog gavrana. :(
Zato kažem,vidim raskukali se gore,kaze nije uspio zivi sa roditeljima, mladu doveo kod roditelja bla bla..kontam se kakvi se tek heroji koji odluče da zive kod punca i punice ja jednog poznajem koji čak puncu plaća kiriju 8-)
JohnnyS

#220 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by JohnnyS »

Zašto je prihvatljivije živjeti kod svekra i svekrve nego kod punca i punice?
Email83

#221 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by Email83 »

U pokušaju da u svemu, što više slijedite i pratite zapad jako se gubite.
Sve sa zapada nije i ne mora da bude dobro, a porodica je temelj svakog društva, vrijednost porodice na zapadu je minorna i manje bitna od bilo kojeg ličnog užitka, upravo to će zapad u budućnosti vratiti na tvornicke postavke.
Drazava bez jake porodice i morala nikad neće imati lijepu budućnost. A one zemlje koje njeguju te tradicionalne vrijednosti će vremenom postati vodece.
suspect_zero

#222 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by suspect_zero »

JohnnyS wrote: 03/04/2022 23:43 Zašto je prihvatljivije živjeti kod svekra i svekrve nego kod punca i punice?
Isti klinac ako su ljudi naopaki, poznajem primjera gdje se super slažu i sa puncem/punicom i svekrvom/svekrom a žive zajedno....dok ima i onih gdje je vječito rat ili su se razveli.

Ovo žive zajedno mislim na odvojeno po etažama, ne poznajem nikoga ko jednu halu i kuhinju dijeli a da su sretni.
Alles-Tamam

#223 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by Alles-Tamam »

Email83 wrote: 04/04/2022 00:14 U pokušaju da u svemu, što više slijedite i pratite zapad jako se gubite.
Sve sa zapada nije i ne mora da bude dobro, a porodica je temelj svakog društva, vrijednost porodice na zapadu je minorna i manje bitna od bilo kojeg ličnog užitka, upravo to će zapad u budućnosti vratiti na tvornicke postavke.
Drazava bez jake porodice i morala nikad neće imati lijepu budućnost. A one zemlje koje njeguju te tradicionalne vrijednosti će vremenom postati vodece.
Tako je. Njemačka neće nikad biti napredna kao BiH.
A Švedska i Danska mogu samo sanjati da ikada dostignu nivo BiH.

Jebes državu koja čitavo porodično stablo nije nagurala u tri sprata kuće u Ilijašu
suspect_zero

#224 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by suspect_zero »

Tri sprata kuće u Ilijašu :lol: :lol: :lol: još bez fasade.
vjeshalica

#225 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by vjeshalica »

Alles-Tamam wrote: 04/04/2022 00:48
Jebes državu koja čitavo porodično stablo nije nagurala u tri sprata kuće u Ilijašu
Pun pogodak! :thumbup:
Post Reply