Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Altsa

#201 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Altsa »

vjeshalica wrote: 24/11/2021 11:15
Altsa wrote: 24/11/2021 11:14
Ok. Imaju platu oko 1500 KM. Kolko smatras da trebaju imati?
399,99KM :mrgreen:
Ko tebe sta pita?
ProgramskiJezik

#202 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by ProgramskiJezik »

Zakalwe wrote: 24/11/2021 11:11 Mnogo ex-komunistickih zemalja je preslo u kobnjagi kapitalizam ali jos uvijek nisu skontali najvaznije: stvari su vrijedne samo onoliko koliko je neko spreman da plati.

Znaci kopanje uglja pod zemljom nema nikakve "univerzalne" vrijednosti ako taj ugalj nece neko da otkupi. Termoelektrane se svugdje gase, vrijeme je mozda da promijene struku.
Gdje se gasi Termoelektrana??? Koja se to priprema za gasenje u BiH? Ti znas da 60% i vise nase energije dolazi iz tih TE. Sta ti je alternativa? Ostat bez struje.. molim te informisi se prije nego valjas gluposti. Process gasenja elektrane traje godinama, mi u BiH kako znam nismo ni poceli. Nije to, "eh sad idemo ugasit elektranu" i rijesen problem treba planski pristup a mi smo inace poznati po planskim pristupima pa cemo tako ugasiti TE kad nestane uglaj na planeti..
Mate_Miso_Kovac

#203 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Mate_Miso_Kovac »

Altsa wrote: 24/11/2021 11:14
KraljicaIzJajca wrote: 24/11/2021 10:50

Tupane, smeta ti plača zarađena ispod zemlje. Idi, radi ispod zemlje bez adekvatne opreme za zaštitu i rad. :-?

Ne smeta ti plača političara. :izet:
Ok. Imaju platu oko 1500 KM. Kolko smatras da trebaju imati?
Onoliko koliko zarade, bez da im se plaće finfasiraju iz budzeta. Ako mogu zaraditi i isplacivati sebi 5000km mjesecno, bujrum. 8)
invincible1921

#204 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by invincible1921 »

ProgramskiJezik wrote: 24/11/2021 11:19
Zakalwe wrote: 24/11/2021 11:11 Mnogo ex-komunistickih zemalja je preslo u kobnjagi kapitalizam ali jos uvijek nisu skontali najvaznije: stvari su vrijedne samo onoliko koliko je neko spreman da plati.

Znaci kopanje uglja pod zemljom nema nikakve "univerzalne" vrijednosti ako taj ugalj nece neko da otkupi. Termoelektrane se svugdje gase, vrijeme je mozda da promijene struku.
Gdje se gasi Termoelektrana??? Koja se to priprema za gasenje u BiH? Ti znas da 60% i vise nase energije dolazi iz tih TE. Sta ti je alternativa? Ostat bez struje.. molim te informisi se prije nego valjas gluposti. Process gasenja elektrane traje godinama, mi u BiH kako znam nismo ni poceli. Nije to, "eh sad idemo ugasit elektranu" i rijesen problem treba planski pristup a mi smo inace poznati po planskim pristupima pa cemo tako ugasiti TE kad nestane uglaj na planeti..
Ok...a sta je rijesenje, hajmo bit taoci? Radis u xy firmi, da bi ti se povecala plata mora se povrcat prihod..jel tako?

U ovom slucaju prihod ce se povecati ne proizvodnjom nego nametima koje cemo ja i ti platit...i kad vec spominjes ja ne vidjeh da se iko od njih previse otima za tu opremu, bitno je 1. Daj pare 2. Pusti me da radim koliko hocu a plata nek je sigurna

Svi ovi sto patetisu za borce, rudare, i ine su oni koji podrzavaju kolaps ionako loseg ekonomskog sistema...
no_sekirli

#205 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by no_sekirli »

Ne bih se čudio da sami vladajući nisu organizirali ovo sa rudarima.

Njihovi su i direktori, i predsjednici sindikata, i poslovođe i sav vladajući kadar.

Malo da se digne halabuka na ulici, prođe onaj Fadilov prijedlog zakona o oprezivanju plaća, a uz put poskupi struja, doda se neka nova akciza, taksa i slično...
KraljicaIzJajca

#206 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by KraljicaIzJajca »

no_sekirli wrote: 24/11/2021 11:24 Ne bih se čudio da sami vladajući nisu organizirali ovo sa rudarima.

Njihovi su i direktori, i predsjednici sindikata, i poslovođe i sav vladajući kadar.

Malo da se digne halabuka na ulici, prođe onaj Fadilov prijedlog zakona o oprezivanju plaća, a uz put poskupi struja, doda se neka nova akciza, taksa i slično...
Tupacima smetaju rudarske plate, a plate budžetlija i političara im ne smetaju, a nisu mit. :lol:
laik1981

#207 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by laik1981 »

gidra wrote: 24/11/2021 11:12
laik1981 wrote: 24/11/2021 11:02
Pa samo odgovori, ne znam u cemu je problem?

Mislim svi znamo odgovor, al eto posto si ti glasan u napadu na rudare i odbrani vlade i ep bilo bi lijepo cuti te odgovore od tebe.

Ponovicu:
Ko je vlasnik EP?
Koliko placaju po toni uglja, a koja je trzisna vrijednost?
Ko je vlasnik rudnika?

Ofirni ste..
Nije ofiran, čovjek je u pravu. Ofirni ste vi u branjenju ove nepismene rulje koja se krije pod terminom rudar. Čast poštenim radnicima, pravim rudarima, a takvih ovdje nema ili ih je vrlo malo.

Neka pristanu da izađu iz koncerna i neka pregovaraju preko javnih nabavki o svom proizvodu, jel pošteno?
Znaš li da je milijarda upumpana u rudnike iz EP nepovratno?
Znaš li koji je omjer administracije tj. uhljeba i proizvodnih radnika?
Znas li koji je procenat "bolovanja" u rudnicima, dok ti isti rade neke druge poslove preko leđa svojih kolega?
Zašto ne pristaju da im se ovaj uteg iz linka ispod skine sa vrata?
https://www.klix.ba/biznis/rudnik-kreka ... /210812107

Neka pometu prvo u svojoj aviliji i neka onda ucjenjuju, imaće pravo.

Savladaj osnovu terminologiju i diskutuj bez ad hominema.
Ko je zaposljavao tu silnu pekobrojnu administraciju u rudnicima?
Ko imenuje upravne odbore u tim rudnicima?
Ko imenuje direktore tih rudnika?
Ko treba da pomete te avlije?

Vecinski vlasnik EP je Vlada Federacije. Rudnici su u koncernu elektroprivrede. Ko je odgovoran sto rudnici nisu profitabilni?

A sto se tice nepismene rulje i teskih parazita, takvih najvise radi u elektroprivredi i vladi..
Altsa

#208 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Altsa »

KraljicaIzJajca wrote: 24/11/2021 11:26
no_sekirli wrote: 24/11/2021 11:24 Ne bih se čudio da sami vladajući nisu organizirali ovo sa rudarima.

Tupacima smetaju rudarske plate, a plate budžetlija i političara im ne smetaju, a nisu mit. :lol:
Rudari imaju vecu platu od inzenjera u drzavnim institucijama. Znam posao tezi ovo ono. Ali to je
fakat.
Haris.ba

#209 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Haris.ba »

Puna podrska rudarima za sve njihove zahtjeve, a isto i drzavnim sluzbenicima, nastavnicima i zdravstvenim radnicima.
statixx

#210 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by statixx »

Dolazi vrijeme dekarbonizacije i energetske tranzicije ili sto bi nas Guardian rekao, samo rudariti bigtoin. :D
no_sekirli

#211 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by no_sekirli »

Ispade rudar jedno od najpoželjnijih zanimanja u BiH. U šta ja sprdi godine školovanja i radnog staža...
_Reds_

#212 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by _Reds_ »

laik1981 wrote: 24/11/2021 11:28
gidra wrote: 24/11/2021 11:12
Nije ofiran, čovjek je u pravu. Ofirni ste vi u branjenju ove nepismene rulje koja se krije pod terminom rudar. Čast poštenim radnicima, pravim rudarima, a takvih ovdje nema ili ih je vrlo malo.

Neka pristanu da izađu iz koncerna i neka pregovaraju preko javnih nabavki o svom proizvodu, jel pošteno?
Znaš li da je milijarda upumpana u rudnike iz EP nepovratno?
Znaš li koji je omjer administracije tj. uhljeba i proizvodnih radnika?
Znas li koji je procenat "bolovanja" u rudnicima, dok ti isti rade neke druge poslove preko leđa svojih kolega?
Zašto ne pristaju da im se ovaj uteg iz linka ispod skine sa vrata?
https://www.klix.ba/biznis/rudnik-kreka ... /210812107

Neka pometu prvo u svojoj aviliji i neka onda ucjenjuju, imaće pravo.

Savladaj osnovu terminologiju i diskutuj bez ad hominema.

Vecinski vlasnik EP je Vlada Federacije. Rudnici su u koncernu elektroprivrede. Ko je odgovoran sto rudnici nisu profitabilni?

A sto se tice nepismene rulje i teskih parazita, takvih najvise radi u elektroprivredi i vladi..
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sindika ... /211110101

Samo poveži malo stvari, poveži dva članka. Ljudi otupuste administraciju, idu prostesti.
Last edited by _Reds_ on 24/11/2021 11:32, edited 1 time in total.
laik1981

#213 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by laik1981 »

_Reds_ wrote: 24/11/2021 11:07
laik1981 wrote: 24/11/2021 11:02
Pa samo odgovori, ne znam u cemu je problem?

Mislim svi znamo odgovor, al eto posto si ti glasan u napadu na rudare i odbrani vlade i ep bilo bi lijepo cuti te odgovore od tebe.

Ponovicu:
Ko je vlasnik EP?
Koliko placaju po toni uglja, a koja je trzisna vrijednost?
Ko je vlasnik rudnika?

Ofirni ste..
Ti ne znaš ni jedna postulat ekonomije i tržišta.
Ako misle da mogu bolje i skuplje prodati, bujrum neka izadju iz koncera, šta ti tu nije jasno? I prodaju po tržišnoj.
Federacija jeste većinski vlasnik, ali to ne znači da može tek tako namirivati dugove jedne firme sredstvima druge firme.
Taakvi kao ti bi uništili i još malo ovih prifabilnih firmi, jer nikada niste makli iz socijalizma.
Ne znam samo ko unisti silne kompanije u FBiH i to skoro na isti nacin kako se unistavaju rudnici? Ja? Marsovci? Ko?

Provjerena formula. Sto bi Brankovica rekao "po zakonu"..
_Reds_

#214 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by _Reds_ »

laik1981 wrote: 24/11/2021 11:32
_Reds_ wrote: 24/11/2021 11:07

Ti ne znaš ni jedna postulat ekonomije i tržišta.
Ako misle da mogu bolje i skuplje prodati, bujrum neka izadju iz koncera, šta ti tu nije jasno? I prodaju po tržišnoj.
Federacija jeste većinski vlasnik, ali to ne znači da može tek tako namirivati dugove jedne firme sredstvima druge firme.
Taakvi kao ti bi uništili i još malo ovih prifabilnih firmi, jer nikada niste makli iz socijalizma.
Ne znam samo ko unisti silne kompanije u FBiH i to skoro na isti nacin kako se unistavaju rudnici? Ja? Marsovci? Ko?

Hoćeš li ti početi malo da odgovaraš na pitanja?
Odgovori na pitanje što ne istupe iz koncerna, ako im Ep plaća malo ugalj ? pa možemo dalje.
malocvijece

#215 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by malocvijece »

zigzag wrote: 24/11/2021 10:09 Sigurno prosvjeta ne bi imala ovoliku podršku političara da sutra trajno obustave nastavu i da traže minimalnu platu od 2000 KM
Ne, nastavnici su vazda svima krivi i dužni. Ne znam ni ja zašto. Plata plus topli obrok profesora u srednjoj školi u TK, a koji ima 16 godina staža i bezbroj sati stručnog usavršavanja, izađe manje od 1500. Trenutno su pregovori oko povećanja plate nastavnicima, ali bezuspješno. Prethodno su povećane plate drugim zaposlenicima na budžetu.
laik1981

#216 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by laik1981 »

_Reds_ wrote: 24/11/2021 11:31
laik1981 wrote: 24/11/2021 11:28

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sindika ... /211110101

Samo poveži malo stvari, poveži dva članka. Ljudi otupuste administraciju, idu prostesti.
A hoce li otpustiti i ovih 1500 prekobrojnih u elektroprivredi? Treba rezati sve prekobrojne uhljebljene "administrativce" i u rudnicima i u svim ostalim sektorima gdje ih ima, pa neka se bune materi.. Naravno da to vlada nece uraditi jer ko bi onda glasao za njih..
_Reds_ wrote: 24/11/2021 11:34
laik1981 wrote: 24/11/2021 11:32

Hoćeš li ti početi malo da odgovaraš na pitanja?
Odgovori na pitanje što ne istupe iz koncerna, ako im Ep plaća malo ugalj ? pa možemo dalje.
A ti se slomi sa odgovorima :lol:

Vidis da sam ja laik? Zato i postavljam pitanja velikim strucnjacima, samo sto ti strucnjaci precesto eskiviraju odgovore.. Sto li boze?
azurna_obala

#217 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by azurna_obala »

Jel' moguće da političari godinama izvlače svaki jebeni dinar, plate se mjere u hiljadama maraka i dodje neki ovdje praznoglavac i sere po sindikatima, od rudara pa evo do prosvjete?

Slobodno se prekvalifikujte svi vi koji tako razmišljate i idite na njihovo mjesto. Kakva sramota i bezdušnst. Jebo te!
Uhljebi razni, ne znam ko drugi ovako može razmišljati
_Reds_

#218 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by _Reds_ »

Ti bi da postavljaš neka pitanja, a sam ne znaš odgovoriti na osnovna.

Tvoj razmišljanje je stalo na kraju osamdesetih. Eto ti rudari glasaju za marsovce.
vjeshalica

#219 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by vjeshalica »

Naprotiv, misljenje je da im takva plata i treba jelte ipak ze bave ozbiljnijim poslom, VSS zasluzili su maaaa odron
vjeshalica

#220 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by vjeshalica »

_Reds_ wrote: 24/11/2021 11:43 Ti bi da postavljaš neka pitanja, a sam ne znaš odgovoriti na osnovna.

Tvoj razmišljanje je stalo na kraju osamdesetih. Eto ti rudari glasaju za marsovce.
Ti najbolje znas za koga glasas
KraljicaIzJajca

#221 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Altsa wrote: 24/11/2021 11:29

Rudari imaju vecu platu od inzenjera u drzavnim institucijama. Znam posao tezi ovo ono. Ali to je
fakat.
Koji poslovi su fizički teži i opasniji, dal listu ugroženih inžinjera?

Da li su radiari krivci za niske plate ostalim radnicima u BiH?
vjeshalica

#222 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by vjeshalica »

azurna_obala wrote: 24/11/2021 11:40 Jel' moguće da političari godinama izvlače svaki jebeni dinar, plate se mjere u hiljadama maraka i dodje neki ovdje praznoglavac i sere po sindikatima, od rudara pa evo do prosvjete?

Slobodno se prekvalifikujte svi vi koji tako razmišljate i idite na njihovo mjesto. Kakva sramota i bezdušnst. Jebo te!
Uhljebi razni, ne znam ko drugi ovako može razmišljati
:thumbup:
Smatra rudare nizom rasom, u prevodu,njihove potrebe su nebitne. Prece je njima lelemudat vazdan sa radnih mjesta,udobno,dobro preseratorsko dok se neko valja u cumuru pod zemljom da bi klocurina imala toplo kad dodje kuci.
KraljicaIzJajca

#223 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Haris.ba wrote: 24/11/2021 11:29 Puna podrska rudarima za sve njihove zahtjeve, a isto i drzavnim sluzbenicima, nastavnicima i zdravstvenim radnicima.
:thumbup:
Altsa

#224 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Altsa »

KraljicaIzJajca wrote: 24/11/2021 11:45
Altsa wrote: 24/11/2021 11:29
fakat.
Koji poslovi su fizički teži i opasniji, dal listu ugroženih inžinjera?

Da li su radiari krivci za niske plate ostalim radnicima u BiH?
Da li su ostali radnici krivi za plate u rudnicima?
statixx

#225 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by statixx »

"Kada je u pitanju zatvaranje tih pogona iz podzmene eksploatacije koje će trajati kroz narednih 10ak do 15 godina kako je predviđeno naravno da će se tu pojaviti višak rudara ustvari ne višak nego će se prirodnim odlivom ti pogoni zatvoriti, međutim kada govorimo o današnjem stanju u rudnicima mi nažalost imamo previše administrativnog osoblja i upravo se ovaj program reorganizacije odnosi samo na te radnike", izjavio je Admir Andelija, generalni dikrektor EP BiH.

No, stvari nisu onakve kakvim ih nadležni javno predstavljaju. Napustili smo sastanak u Vladi 5. maja, kaže sindikalista iz rudnika Abid Lolić, Bahrudin Bišić, upravo zbog prijetnji otkazima. I to najugroženijim.

"Mi nemamo viška administrativnih radnika a mi imamo viška oko 66 ljudi. Ovdje se udara na invalide druge kategorije, vrlo bitno je spomenuti. Mi pored proizvodnje uglja vršimo i neplaniranu proizvodnju invalida druge kategorije, uz sam proces proizvodnje uglja, mi te ljude moramo socijalno zbrinuti", kazao je Bahrudin Bišić, predsjednik Sindikata RMU Abid Lolić.
https://www.akta.ba/vijesti/rudari-nisu ... iti/134887
Post Reply