Novi Izborni zakon BiH

Post Reply
Hemel

#201 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Hemel »

Kolinda wrote: 07/03/2021 23:10
Hemel wrote: 07/03/2021 23:06
Kolinda wrote: 07/03/2021 23:01

Propast preglasavanja, nametanja????
Je li trenutni sastav CIK po tebi legalan i legitiman?
Pa i oni koji površno prate politiku u BiH znaju da je izbor odrađen mimo zakona, mogli su iste izabrati u predviđenoj proceduri i rugati se Mili i Draganu a ovako im njih dvojica svako malo nabiju na nos iste, koliko su legalni pokazuje da su ih izbacili iz "komisije" koja se bavi pripremom novog IZ.
:lol: :lol:

Ko je rek'o, Dragan i Mile rekli. Pa sto ih ne tuze nego se vama zale. Toliko o legalnosti i legitimnosti po mjeri Dragana i Mile.
:izet:

Jarane, lose karte su vas opet pripale. Bolje se spustite na zemlju i hodajte normalno a ne budite i vi nebeski narod, mi pa mi.
ako te pitaju

#202 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ako te pitaju »

Uvijek u 1993 godini..... A prošlo skoro 30 godina.....

Jedan zanimljiv stav Europskog suda iz Odluke Sejdić-Finci:
Mogućnost imenovanja kandidata treba ostaviti članovima Predstavničkog doma, izbor kandidata može se vršiti u tri etnička kluba delegata u Domu naroda što bi osiguralo zastupljenost interesa sva tri konstitutivna naroda, a listu kandidata potvrdila bi većina delegata iz
sastava Predstavničkog doma, i tako osigurala da sva tri člana imaju legitimitet kao predstavnici naroda Bosne i Hercegovine u cjelini
E sad..... Zanima me.... Tko Bošnjake naloži da odluke Europskog suda ukazuju na potrebu stvaranja građanake države???
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#203 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

horkesh wrote: 07/03/2021 23:11
Black swan wrote: 07/03/2021 13:48 :lol: u vrrmenu iseljavanja govoriti o povratku u rs je spin
A ostalo su izlizane floskule
Je li ovo neki odgovor meni? Pitam jer si ovo postao odmah nakon mene, mada tvoj odgovor nema, naizgled, nikakve logicke poveznice s mojim odgovorom.

Nastaviću s pretpostavkom da je tvoj lični stil to da konfuzno odgovaraš i preskačeš stvari koje ti ne odgovaraju.

Znači, po ko zna koji put - izdajice koje su se u maju 1992. godine dogovorile s Karadžićem da je rat između Srba i Hrvata gotov i koje su nakon toga izdale dotadašnjeg saveznika bi stvarno trebali da prestanu da prozivaju Bošnjake - ne SDA, jer s tim bih se mogao složiti - za nekakvo odustajanje od RS-a.

Pristajanje da budete podguzne muve Dodikovog projekta je vaša stvar. Prestanite to da projicirate na druge.

Stvarno nije preteško za shvatiti :roll:
21% od 21.stoljeca je proslo ne znam sto je tu konfuzno
Prazna je odbranjena hrvatska
Ko u ovom trenutku spominje posavinu je ili dodrinas i cvjecar ili onaj ko zeli totalnu posavinizaciju bih
Dakle neprijatelj hrvata
Posavinu ostavite pjesmi, proslosti i knjigama
Idemo dalje pomutiti nam misli spinovanjem necete
Hemel

#204 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Hemel »

ako te pitaju wrote: 07/03/2021 23:17 Uvijek u 1993 godini..... A prošlo skoro 30 godina.....

Mogućnost imenovanja kandidata treba ostaviti članovima Predstavničkog doma, izbor kandidata može se vršiti u tri etnička kluba delegata u Domu naroda što bi osiguralo zastupljenost interesa sva tri konstitutivna naroda, a listu kandidata potvrdila bi većina delegata iz
sastava Predstavničkog doma, i tako osigurala da sva tri člana imaju legitimitet kao predstavnici naroda Bosne i Hercegovine u cjelini
E sad..... Zanima me.... Tko Bošnjake naloži da odluke Europskog suda ukazuju na potrebu stvaranja građanake države???
Pa ovaj model odavno Covke izbjegava.
Truba

#205 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

Sve narod treba birati
Nikakve komisije i vijeca
Samo izravno
Nacelnici gradonacelnici predsjednistvo...
Sve sto moze treba birati izravno
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#206 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by konektovan »

Nisam znao da je labud Hrvat,....fakat....bas si me razocarao, ja kont'o ti iz Vojkovića... :lol:
ako te pitaju

#207 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ako te pitaju »

Hemel wrote: 07/03/2021 23:22
ako te pitaju wrote: 07/03/2021 23:17 Uvijek u 1993 godini..... A prošlo skoro 30 godina.....

Da budem iskren ja u ne znam koji model Čović traži.
To što si povukao..... Znači da predstavnički dom predlaže.... A Dom naroda bira..... Dakle BIRA kako bi se zaštiti interesi naroda a u Domu naroda moraju sjediti legitimni predstavnici naroda.
Naravno.... u ovom slučaju Fikret iz Gora da ne bi bio legitiman predstavnik hr. naroda.... A ni Željko Komšić
Hemel

#208 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Hemel »

ako te pitaju wrote: 07/03/2021 23:31

To što si povukao..... Znači da predstavnički dom predlaže.... A Dom naroda bira..... Dakle BIRA kako bi se zaštiti interesi naroda a u Domu naroda moraju sjediti legitimni predstavnici naroda.
Naravno.... u ovom slučaju Fikret iz Gora da ne bi bio legitiman predstavnik hr. naroda.... A ni Željko Komšić
...a ni Covic ne bi mogao proci ako nisu svi za to I zato mu ne odgovara,
On bi direktno/izravno ali po nekom njegovom modelu.
Hemel

#209 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Hemel »

konektovan wrote: 07/03/2021 23:30 Nisam znao da je labud Hrvat,....fakat....bas si me razocarao, ja kont'o ti iz Vojkovića... :lol:

On je do 4 u rajvoSa a popodne u Vojkovicima. Ima pravo. :D
ako te pitaju

#210 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ako te pitaju »

Hemel wrote: 07/03/2021 23:39
ako te pitaju wrote: 07/03/2021 23:31

...a ni Covic ne bi mogao proci ako nisu svi za to I zato mu ne odgovara,
On bi direktno/izravno ali po nekom njegovom modelu.
Kad bi Hrvatima bilo omogućeno da bez straha od drugih naroda biraju svoje predstavnike..... Čović ne bi imao šanse.
Ne trebaju biti svi za to.... Treba imati podršku naroda koji ga je izabrao da predstavlja.

Ako su Bošnjaci izabrali za svoje predstavnine Bakira.... Ili Komšića...... Zašto bi to smetalo Srbima ili Hrvatima?
Hemel

#211 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Hemel »

Gdje ti vidis Bakira?

Mi Bakira poslali na biro ali ga eto stranka uvalila gore u parlament.
Truba

#212 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

Hemel wrote: 07/03/2021 23:40
konektovan wrote: 07/03/2021 23:30 Nisam znao da je labud Hrvat,....fakat....bas si me razocarao, ja kont'o ti iz Vojkovića... :lol:

Ljudi rade ljudi grade
Ima se moze se
horkesh

#213 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by horkesh »

Black swan wrote: 07/03/2021 23:21
horkesh wrote: 07/03/2021 23:11
Black swan wrote: 07/03/2021 13:48 :lol: u vrrmenu iseljavanja govoriti o povratku u rs je spin
A ostalo su izlizane floskule
Je li ovo neki odgovor meni? Pitam jer si ovo postao odmah nakon mene, mada tvoj odgovor nema, naizgled, nikakve logicke poveznice s mojim odgovorom.

Nastaviću s pretpostavkom da je tvoj lični stil to da konfuzno odgovaraš i preskačeš stvari koje ti ne odgovaraju.

Znači, po ko zna koji put - izdajice koje su se u maju 1992. godine dogovorile s Karadžićem da je rat između Srba i Hrvata gotov i koje su nakon toga izdale dotadašnjeg saveznika bi stvarno trebali da prestanu da prozivaju Bošnjake - ne SDA, jer s tim bih se mogao složiti - za nekakvo odustajanje od RS-a.

Pristajanje da budete podguzne muve Dodikovog projekta je vaša stvar. Prestanite to da projicirate na druge.

Stvarno nije preteško za shvatiti :roll:
21% od 21.stoljeca je proslo ne znam sto je tu konfuzno
Prazna je odbranjena hrvatska
Ko u ovom trenutku spominje posavinu je ili dodrinas i cvjecar ili onaj ko zeli totalnu posavinizaciju bih
Dakle neprijatelj hrvata
Posavinu ostavite pjesmi, proslosti i knjigama
Idemo dalje pomutiti nam misli spinovanjem necete
Ma ja, voda ispod mosta, bilo pa prošlo, nećemo im sad zlopamtiti, realnost na terenu, bla bla bla...

Vaša indoktrinacija kojom sami sebi objašnjavate kapitulaciju je, pa, vaša stvar. Hoćete da zaboravite Briševo i Posavinu? Go right ahead.

Samo prestanite projicirati te gubitničke komplekse, OK? Hvalaaa :thumbup:
Truba

#214 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

Jajce vise niko oslobadjati nece
Ako nadjete kojeg usraskog krilnika idite ginuti za svoje interese
Vise niko nije lud
Hemel

#215 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Hemel »

Black swan wrote: 07/03/2021 23:50
Hemel wrote: 07/03/2021 23:40

Ljudi rade ljudi grade
Ima se moze se
:thumbup:

Ostade li ona tresnja?
Truba

#216 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

Ni gajina motorka nije pomogla
Metoda ciscenja karijesa ne funkcionira na drvetu ko na zubima :D
Novak20

#217 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Novak20 »

Leverage wrote: 07/03/2021 23:14 Najveći izazov će biti dogovor oko dvije stvari. Prva je ta koje konkretno političke pozicije trebaju biti ekskluzivno etnički zastupljene i kakve nadležnosti će te pozicije imati. A druga je koje konkretno teme će moći biti blokirane od strane ekskluzivnih etničkih predstavnika, tj. šta će, a šta neće biti vitalni nacionalni interes.

Kao pripadnik najbrojnijeg i većinskog naroda razumijem da drugi narodi imaju potrebu biti zaštićeni od etničke majorizacije Bošnjaka. Ali bi oni također trebali razumjeti da se ta zaštita ne može odnositi na baš svaku instituciju ili zakonsko rješenje niti može biti povod da se blokira formiranje izvršne a pogotovo zakonodavne vlasti.

SDA i HDZ ne žele nikakav dogovor jer žele imati ovu temu otvorenom za homogenizaciju biračkog tijela. Ostali koji budu imali kapacitet za promjene izbornog zakona nakon narednih izbora, imaju i odgovornost da na osnovama koje sam ranije pomenuo pronađu kompromisno rješenje koje neće biti diskriminatorno i koje će u nekoj mjeri zadovoljiti apetite svih.
Slažem se s tobom u ovome oko redukcije vitalnog nacionalnog interesa ali suprotno uvriježenom mišljenju, hrvatska politika je i po ovome do sada pu.ila. Ovo za osnivanje RTV kanala na hrvatskom je nešto poput toga da u Švicarskoj netko bude protiv kanala na retoromanskom ili u Belgiji protiv kanala na njemačkom u sklopu javnog RTV servisa.

Generalno, treba se osloboditi želje za političkom i svakom drugom dominacijom da bi se našao kompromis koji je nemoguće izigrati, a imajući u vidu ubacivanje političkih Bošnjaka u hrvatski klub Doma naroda.

Rješenje se mora naći još ove godine. Čekati izbore 2022. i nekakvu političku odgovornost nakon toga je najobičnija ubleha.

https://www.vecernji.ba/vijesti/evo-zbo ... ta-1176657
Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak potvrdio je za Hrvatski Medijski Servis kako je od ustroja ovog Doma pa do danas ukupno 15 puta korišten mehanizam vitalnog nacionalnog interesa, a od tog broja Klub Bošnjaka je koristio 13 puta, Hrvati dva, dok Srbi nisu posezali za ovom mogućnošću. Čolak objašnjava kako su Hrvati pokretali mehanizam na zakonsko rješenje o visokom obrazovanju kao i zakonsko rješenje o RTV sustavu.
Klub Bošnjaka pak pokretao je nacionalni veto, kao što smo već naveli, i na pitanja koja drugom narodu daju ista prava kao i ostalim narodima u BiH, a jedan od primjera je i blokada usvajanja zaključaka kojim je Dom naroda Parlamenta BiH obvezivao Vijeće ministara da pokrete postupak osnivanja RTV kanala na hrvatskom jeziku. Ustavni sud BiH na kraju je odlučio kako se ne smatra nadležnim za ocjenu o tomu ugrožava li zahtjev za uspostavom radijskog i televizijskog kanala na hrvatskom jeziku vitalne nacionalne interese Bošnjaka.
Leverage

#218 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Leverage »

Uvriježeno mišljenje među i jednim i drugim jeste da su oni više zakinuti, a da su oni drugi bolje prošli.

Što se tiče kanala na hrvatskom jeziku smatram da je pravo pitanje ko će voditi uređivačku politiku na tom kanalu, a ne pitanje samog jezika. Blokirati osnivanje takvog kanala isključivo radi jezika je ksenofobno.

Ubleha je misliti da će SDA i HDZ napraviti dogovor oko toga prije izbora pred koje već ionako loše stoje. Bilo kakav dogovor, koji opet mora biti kompromis, opozicija s obje strane bi iskoristila da ih sahrani i takav luksuz oni neće sebi priuštiti. Nema od toga ništa.
Novak20

#219 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Novak20 »

Leverage wrote: 08/03/2021 00:23 Uvriježeno mišljenje među i jednim i drugim jeste da su oni više zakinuti, a da su oni drugi bolje prošli.

Što se tiče kanala na hrvatskom jeziku smatram da je pravo pitanje ko će voditi uređivačku politiku na tom kanalu, a ne pitanje samog jezika. Blokirati osnivanje takvog kanala isključivo radi jezika je ksenofobno.

Ubleha je misliti da će SDA i HDZ napraviti dogovor oko toga prije izbora pred koje već ionako loše stoje. Bilo kakav dogovor, koji opet mora biti kompromis, opozicija s obje strane bi iskoristila da ih sahrani i takav luksuz oni neće sebi priuštiti. Nema od toga ništa.
Što su nacionalisti zajednički započeli, treba zajednički i da dovrše. Tek onda če opozicija imati smisla i mogućnosti da zajaše vlast.
Leverage

#220 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Leverage »

Novak20 wrote: 08/03/2021 00:59
Leverage wrote: 08/03/2021 00:23 Uvriježeno mišljenje među i jednim i drugim jeste da su oni više zakinuti, a da su oni drugi bolje prošli.

Što su nacionalisti zajednički započeli, treba zajednički i da dovrše. Tek onda če opozicija imati smisla i mogućnosti da zajaše vlast.
To bi bilo idealno, ali bojim se da od dostojanstvene predaje vlasti nema ništa.
BHCluster

#221 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by BHCluster »

Novak20 wrote: 08/03/2021 00:02
Leverage wrote: 07/03/2021 23:14 Najveći izazov će biti dogovor oko dvije stvari. Prva je ta koje konkretno političke pozicije trebaju biti ekskluzivno etnički zastupljene i kakve nadležnosti će te pozicije imati. A druga je koje konkretno teme će moći biti blokirane od strane ekskluzivnih etničkih predstavnika, tj. šta će, a šta neće biti vitalni nacionalni interes.

Kao pripadnik najbrojnijeg i većinskog naroda razumijem da drugi narodi imaju potrebu biti zaštićeni od etničke majorizacije Bošnjaka. Ali bi oni također trebali razumjeti da se ta zaštita ne može odnositi na baš svaku instituciju ili zakonsko rješenje niti može biti povod da se blokira formiranje izvršne a pogotovo zakonodavne vlasti.

SDA i HDZ ne žele nikakav dogovor jer žele imati ovu temu otvorenom za homogenizaciju biračkog tijela. Ostali koji budu imali kapacitet za promjene izbornog zakona nakon narednih izbora, imaju i odgovornost da na osnovama koje sam ranije pomenuo pronađu kompromisno rješenje koje neće biti diskriminatorno i koje će u nekoj mjeri zadovoljiti apetite svih.
Slažem se s tobom u ovome oko redukcije vitalnog nacionalnog interesa ali suprotno uvriježenom mišljenju, hrvatska politika je i po ovome do sada pu.ila. Ovo za osnivanje RTV kanala na hrvatskom je nešto poput toga da u Švicarskoj netko bude protiv kanala na retoromanskom ili u Belgiji protiv kanala na njemačkom u sklopu javnog RTV servisa.

Generalno, treba se osloboditi želje za političkom i svakom drugom dominacijom da bi se našao kompromis koji je nemoguće izigrati, a imajući u vidu ubacivanje političkih Bošnjaka u hrvatski klub Doma naroda.

Rješenje se mora naći još ove godine. Čekati izbore 2022. i nekakvu političku odgovornost nakon toga je najobičnija ubleha.

https://www.vecernji.ba/vijesti/evo-zbo ... ta-1176657
Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak potvrdio je za Hrvatski Medijski Servis kako je od ustroja ovog Doma pa do danas ukupno 15 puta korišten mehanizam vitalnog nacionalnog interesa, a od tog broja Klub Bošnjaka je koristio 13 puta, Hrvati dva, dok Srbi nisu posezali za ovom mogućnošću. Čolak objašnjava kako su Hrvati pokretali mehanizam na zakonsko rješenje o visokom obrazovanju kao i zakonsko rješenje o RTV sustavu.
Klub Bošnjaka pak pokretao je nacionalni veto, kao što smo već naveli, i na pitanja koja drugom narodu daju ista prava kao i ostalim narodima u BiH, a jedan od primjera je i blokada usvajanja zaključaka kojim je Dom naroda Parlamenta BiH obvezivao Vijeće ministara da pokrete postupak osnivanja RTV kanala na hrvatskom jeziku. Ustavni sud BiH na kraju je odlučio kako se ne smatra nadležnim za ocjenu o tomu ugrožava li zahtjev za uspostavom radijskog i televizijskog kanala na hrvatskom jeziku vitalne nacionalne interese Bošnjaka.
Sta je RTV HB? Zar bakir nije dao svoj blagoslov za ovo?
BHCluster

#222 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by BHCluster »

Image
Grean

#223 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Grean »

BHCluster wrote: 08/03/2021 15:08
To je privatni kanal, oni hoce budzetni.
BHCluster

#224 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by BHCluster »

Grean wrote: 08/03/2021 16:36
BHCluster wrote: 08/03/2021 15:08
To je privatni kanal, oni hoce budzetni.
Kako privatni kad se finansira iz budzeta Opstine Zepce + drugi gradovi sa hrvatskom vecinom?
Općinsko vijeće Žepče krajem septembra (2019) je usvojilo odluku o preuzimanju osnivačkih i vlasničkih prava i obaveza nad društvom Radio-televizija Herceg-Bosne d.o.o. Mostar.

Mi imamo većinu u Vijeću i naša je odluka legalna i legitimna“, kaže Ivica Penić
Kolinda

#225 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Kolinda »

RTV HB treba preko BH Telekoma početi naplaćivati pretplatu...kad može bošnjačka FTV zašto ne bi mogla i hrvatska RTV HB...
Post Reply