Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Bascarsija1

#201 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Bascarsija1 »

Dobri Bosanac wrote: 21/12/2019 14:34
Bascarsija1 wrote: 21/12/2019 07:38
Dobri Bosanac wrote: 20/12/2019 21:23

Znate li zasto trenutno Bosna ne funkcionira? Olako ste pustili sarajevske Srbe i Hrvate da se rasele sirom svijeta. Da su njihovi najsposobniji, najinteligentiji i najbolji pojedinci jos uvijek stanovnici Sarajeva, normalno da bi oba ta naroda ovaj grad jos uvijek smatrali svojim centrom.

Ako osjete da ih ne volite, zasto bi se druzili sa vama i zivjeli u istoj drzavi?
Pa oni su otisli jer im je Karazic obecao da ce rat trajati 2 mjeseca. Masa njih je otisla na izlet dok "JNA" sa cetnicima zauzme grad pa se onda vrate u "Oslobodzeno Sarajevo". Oni su I prije rata smatrali Zagreb i Beograd svojim centrima (Mnogi su dolazili ovamo iz crne gore, srbije I nikad nisu osijecali Bosnu kao svoju zemlju ukoliko nebi bila pod Srbijom, Karadzic je klasican primjer. ... Primili ga iz one vukojebine, obrazovali, dali lijep posao ... nije bilo dovoljno ... nebeski narod mora da vlada)

Kako da ih zadrzis? Oni imaju rezervnu drzavu u koju mogu otici. Bosanci nemaju nista slicno. I pored toga sto Bosanci nemaju rezervnu drzavu tesko je i njih zadrzati. Rat je unistio industriju.

Ljudima su ubijene citave porodice a ti zahtijevas da se to zaboravi kao da nisu ljudi ubijeni (totalno obezvredivanje Muslimanskih zivota). Najgore je sto ne priznaju da su ucinili ista lose. Bez tog priznanja nemozemo naprijed. Kako to kad nas toliko vole su bili u stanju da urade ono sto su uradili? Zasto se nepitas o tome. Majke mi imam osijecaj da sijedis u nekoj kancelariji u Beogradu ili Banja luci I posao ti je da pises ovakve fakinske postove.

Mozda bi ti trebao da prvo naucis vrijednost ljudskog zivota pa onda pisati postove. Bez toga samo utrljavas so u rane (a mozda ti je to i cilj).
Mozda bi se vi prvi trebali nauciti vrijednosti ljudskog zivota. Mozda bi vi trebali nauciti prepoznati sopstvene greske i gluposti. Da li ste vi shvatili sta ste lose ucinili? Zasto ocekujete od drugih da budu bolji od vas?

Gdje su to bili Karadzic i cetnici za Titinog vakta? Ko ih je doveo na vlast? Ko je zajedno sa njima srusio komuniste sa vlasti? Da se ne mucite previse evo odgovora: Alija, SDA, te hodze i hodzice, a to su uradili za saku vlasti i para!

Ko je naglavacke izasao iz Jugoslavije te time ostavi kompletno naoruzanje JNA u Milosevicevim rukama, dakle ko je predao sopstvene tesko naoruzanje u ruke neprijatelja bez ispaljenog metka?

Evo tacnog odgovora: Slovenija, Hrvatska i BiH!

E da je Tito tako predao kontrolu partizanske vojske Drazi Mihajlovicu 1945 godine, Broz bi visio objesen na sred Terazija od strane cetnika.

Kljucno je bilo sprijeciti cetnike da dodju na vlast.

Dakle, ko je razbio jedinstvo Bosanaaca i Hercegovaca na nacionalnoj osnovi i time ih gurnuo u klanje i samounistavanje?

Nacionalne stranke za koje glasate i dan danas!

Dakle, da li ste upravo vi licno neko ko ne cijeni sve te pobijene, zaklane i protjerane?
Sta smo lose ucinili? Vjerovali u bratstvo i jedinstvo je broj jedan. Nije bilo bratstva ni jedinstva.

Pa nije bilo hodza u Sloveniji i Hrvatskoj. Sta je SDA kriva tamo bila. ti pricas nebuloze.

Jna je bila u Milosevicevim rukama i prije rata sa slovenijom. Zato se sve I desilo.

Ti kazes:
Dakle, da li ste upravo vi licno neko ko ne cijeni sve te pobijene, zaklane i protjerane?

Pa to je klasika. Mi smo se sami granatirali. Padali na metke u srebrenici ... sve je se desilo slucajno. mi smo krivi sto smo dozivjeli genocid.
Imal te igdije na nekom portalu u srbiji da avako pricas? Sto malo ne popricas sa seseljem, da malo cujes te ideje?
Molim te prestani kriviti zrtve. Upitaj one u srbiji jeli u Srebrenici bio genocid. Odgovori ce ti odma reci zasto se sve ovo desilo.

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/c ... i-20090713
Dobri Bosanac

#202 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

Bascarsija1 wrote: 21/12/2019 14:58
dobro lako je bilo poslie drugog svijetskog rata graditi jugu na bogatstvu koje je oteto pa podjeljeno. Poslije ovog rata nije se imalo sta oteti. Sada se borci bune... neobicno im da ovog puta nema velikih penzija. Nemamo se od koga oteti. Sada imamo ratne profitere koji su isplivali na vlast.

Nije se puno promijenilo. Umijesto crvene mafije vladaju razne mafije.

Mani se jugo nostalgije. U jugoslaviji su muslimani bili zestoko zaslepljeni ideama koje nikako nisu imale veze sa stvarnoscy.

Komunizam je samo tezak put iz kapityalizma u kapitalizam. Nije radio u Jugoslaviji I na kraju je zbog te ne-funkcionalnosti sve zavrsilo ratom.
Koje crno bogatstvo u Jugoslaviji poslije Drugog Svjetskog Rata? Pa to je bila jedna od nasiromasnijih i najrazrusenijih zemalja u Evropi!

Ne lazite sami sebe, stetno je!

Ako komunizam nije radio u Jugoslaviji (a bila je neupitni lider pokreta nesvrstanih, imala jedno dvadeset posto stanovnistva vise nego danas, i narodi su u Bosni zivjeli slozno, pomijesano i jedinstveno), kako onda moze funkcionirati u Kini (drzi na okupu preko milijardu ljudi i napravice je najvecom ekonomskom silom u cetvrt vijeka)?
Dobri Bosanac

#203 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

Bascarsija1 wrote: 21/12/2019 15:10
Sta smo lose ucinili? Vjerovali u bratstvo i jedinstvo je broj jedan. Nije bilo bratstva ni jedinstva.

Pa nije bilo hodza u Sloveniji i Hrvatskoj. Sta je SDA kriva tamo bila. ti pricas nebuloze.

Jna je bila u Milosevicevim rukama i prije rata sa slovenijom. Zato se sve I desilo.

Ti kazes:

Pa to je klasika. Mi smo se sami granatirali. Padali na metke u srebrenici ... sve je se desilo slucajno. mi smo krivi sto smo dozivjeli genocid.
Imal te igdije na nekom portalu u srbiji da avako pricas? Sto malo ne popricas sa seseljem, da malo cujes te ideje?
Molim te prestani kriviti zrtve. Upitaj one u srbiji jeli u Srebrenici bio genocid. Odgovori ce ti odma reci zasto se sve ovo desilo.

Ne pravite se blesavi.

SDA je djelomicno odgovorna za probleme u Bosni. Hodze su direktno odgovorne za stvaranje i popularnost SDA. HDZ je odgovoran za probleme u Hrvatskoj.

Da je ostatak Juge bio slozan, Slovenija bi nastradala sto je pokusala izaci iz SFRJ, bas kao sto je i jug Amerike nastradao 1861 kada se pokusao otcijepiti iz zajednicke drzave.

Nisam rekao da si sam sebe granatirao. Ne izvrci mi rijeci, vjerom ti je zabranjeno biti lazni svjedok.

Pitao sam vas kako je Titina vojska mogla zavrsiti pod Milosevicevom i Seseljevom komandom.

Neko je olako prodao citavo tesko naorizanje JNA koje je pripadalo svim narodima.

Ko je odgovoran za taj katastrofalni propust?

Milosevic i Seselj sigurno nisu...
Dobri Bosanac

#204 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

Zasto ste podijelili Jugoslaviju 1991 godine?

Zato sto vam je tako rekla “medjunarodna zajednica”, to jeste SAD i Velika Britanija.

Pa pogledajmo njihova dostignuca tokom zadnjeg stoljeca!

Za sada podijelili i zavadili Palestinu, Indiju, Koreju, Vijetnam, Afganistan, Jugoslaviju, Irak, Siriju, Libiju i Ukrajinu…

Evo ih na kraju ce podijeliti i sami sebe. Zar ne vidite svu tu svadju i netrpeljivost u Washingtonu i Londonu?

I koga onda slusate, Knjigu koja vam propisuje zajednistvo, slogu i toleranciju sa vasim bliznjim ili svjetske mocnike?

U sta vjerujete?
Bascarsija1

#205 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Bascarsija1 »

Dobri Bosanac wrote: 21/12/2019 15:39

Ti kazes:

Ne pravite se blesavi.

SDA je djelomicno odgovorna za probleme u Bosni. Hodze su direktno odgovorne za stvaranje i popularnost SDA. HDZ je odgovoran za probleme u Hrvatskoj.

Da je ostatak Juge bio slozan, Slovenija bi nastradala sto je pokusala izaci iz SFRJ, bas kao sto je i jug Amerike nastradao 1861 kada se pokusao otcijepiti iz zajednicke drzave.

Nisam rekao da si sam sebe granatirao. Ne izvrci mi rijeci, vjerom ti je zabranjeno biti lazni svjedok.

Pitao sam vas kako je Titina vojska mogla zavrsiti pod Milosevicevom i Seseljevom komandom.

Neko je olako prodao citavo tesko naorizanje JNA koje je pripadalo svim narodima.

Odgovor: SDS Nije kriv nigdije. Ok sad mi je jasno sve.

Odgovor: Znaci nevaljaju Slovenci, Hrvati, Bosnjaci, Makedonci I Albanci.

Odgovor: Jasno je da je kriv Alija tu ko dan. On je drzao sve konce u svojim rukama. Od Slovenije do Makednoije. On je imao svu silu, naoruzanje, infrastrukturu, medije.
Nivelacija

#206 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Nivelacija »

Najbitnije je da se Srboslavija raspala a Bosna ce se izgraditi bolja i ljepsa nego ikada.
Dobri Bosanac

#207 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

Nivelacija wrote: 21/12/2019 16:57 Najbitnije je da se Srboslavija raspala a Bosna ce se izgraditi bolja i ljepsa nego ikada.
A sta ste do sada cekali? Zasto takva nije postala prije pola milenija?
Dobri Bosanac

#208 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

Pa oni su otisli jer im je Karazic obecao da ce rat trajati 2 mjeseca. Masa njih je otisla na izlet dok "JNA" sa cetnicima zauzme grad pa se onda vrate u "Oslobodzeno Sarajevo". Oni su I prije rata smatrali Zagreb i Beograd svojim centrima (Mnogi su dolazili ovamo iz crne gore, srbije I nikad nisu osijecali Bosnu kao svoju zemlju ukoliko nebi bila pod Srbijom, Karadzic je klasican primjer. ... Primili ga iz one vukojebine, obrazovali, dali lijep posao ... nije bilo dovoljno ... nebeski narod mora da vlada)

Kako da ih zadrzis? Oni imaju rezervnu drzavu u koju mogu otici. Bosanci nemaju nista slicno. I pored toga sto Bosanci nemaju rezervnu drzavu tesko je i njih zadrzati. Rat je unistio industriju.

Ljudima su ubijene citave porodice a ti zahtijevas da se to zaboravi kao da nisu ljudi ubijeni (totalno obezvredivanje Muslimanskih zivota). Najgore je sto ne priznaju da su ucinili ista lose. Bez tog priznanja nemozemo naprijed. Kako to kad nas toliko vole su bili u stanju da urade ono sto su uradili? Zasto se nepitas o tome. Majke mi imam osijecaj da sijedis u nekoj kancelariji u Beogradu ili Banja luci I posao ti je da pises ovakve fakinske postove.

Mozda bi ti trebao da prvo naucis vrijednost ljudskog zivota pa onda pisati postove. Bez toga samo utrljavas so u rane (a mozda ti je to i cilj).

Ti kazes:

Bascarsija,

Vama nedostaje mentalitet istinskog vjernika.

Vjera vjernika cini jacim od obicnog covjeka, stoga vjernik nikada ne moze biti nicija zrtva.
Jednostavno receno, ko vjeruje da je zrtva i slabiji i ne moze biti vjernik.

I vjerniku se mogu desiti lose stvari ali on odmah analizira gdje je i kako pogrijesio jer ga je to pretvorilo u gubitnika.

Stoga pravi vjernik razmislja da li je bilo potrebno razrusiti zajednicku drzavu, zar se nije moglo dogovoriti sa bliznjim kako da se bolje suradjuje, zasto se problemi nisu preventivno razrijesili, ko je dozvolio da nama zavlada mrznja i nepovjerenje, kako smo mogli izgubiti kontrolu nad zajednickim naoruzanjem, te kako su nase komsije i susjedi mogli poci za zlocincima a ne ostati sa nama.

Da smo mi doista propagirali suzivot, zajednistvo, toleranciju, slogu i suradnju, nama bi vise vjerovali.

Takvo ponasanje nam je direktno vjerom propisano.

Da smo bili vjernici, nista nam se lose ne bi ni dogodilo.

Vjera nas uvijek pomogne da propoznamo sopstvene greske, zablude i gluposti.

Obicni smrtnici krive citav svijet za sopstvene tekoce.

Radi toga vjernici i napreduju protokom vremena a ostali tapkaju u mjestu.
Raigor Stonehoof

#209 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Raigor Stonehoof »

Dobri Bosanac wrote: 21/12/2019 17:28

jest, radi toga su GDP i procenat vjernika u drzavi u svijetu obrnuto proporcionalni

zatucanost, to ti je.
Dobri Bosanac

#210 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

Raigor Stonehoof wrote: 21/12/2019 17:44
Dobri Bosanac wrote: 21/12/2019 17:28

jest, radi toga su GDP i procenat vjernika u drzavi u svijetu obrnuto proporcionalni

zatucanost, to ti je.
Procitajte sve komentare od pocetka teme da bi razumjeli sta podrazumijevam pod vjerom.

Knjiga se nikada ne cita od kraja.
Dobri Bosanac

#211 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

Vas pristup, razmisljanje i djelovanje mora projecirati snagu, uvjerenje, prijateljstvo i samopuzdanje.

Nemate pravo hronicno kukati i cekati da vam svijet rijesi probleme.

Ne mozete zaliti se cetvrt vijeka na Dodika i Covica da vas oni blokiraju jer ste u tom slucaju identicni njima ili cak i slabiji.

To nije ponasanje istinskog vjernika.

Ili konkretni rezultati ili se sklonite sa vlasti onima koji su sposobniji, poduzetniji i znaju bolje.

Ako niste dio rjesenja, onda ste dio problema.

Treba imati vjere u srcu i dusi da bi se to razumjelo.
Raigor Stonehoof

#212 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Raigor Stonehoof »

Jasta cu, osam strana vjerskih ubleha citat :-)
Sanjarko

#213 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Sanjarko »

Raigor Stonehoof wrote: 21/12/2019 17:52 Jasta cu, osam strana vjerskih ubleha citat :-)
Ja sam nesto procitao. Nije o vjeri pisao, nego kako nas je vjera sve podijelila. Ako sam dobro razumio. Ali on mijesa vjeru i religiju. Sinonimi su ove rijeci ako se nevaram ali nisu iste definicije. Jedno je vjera, a drugo je religija.
Dobri Bosanac

#214 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

Raigor Stonehoof wrote: 21/12/2019 17:52 Jasta cu, osam strana vjerskih ubleha citat :-)
Prijatelju,

ako si sretan u zivotu i sve ti potaman, ne trebas ni citati.

S vama je sve u redu…

Pisem za one koji imaju problema a ne znaju kako da ih se rijese...
Bascarsija1

#215 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Bascarsija1 »

Dobri Bosanac wrote: 21/12/2019 17:25
Nivelacija wrote: 21/12/2019 16:57 Najbitnije je da se Srboslavija raspala a Bosna ce se izgraditi bolja i ljepsa nego ikada.
A ko smo to mi a ko smo to vi? "Dobri Boasnac" kako da sa takvim imenom ti nisi navijao da ona takva stvori?
"Dobri Boasnac" ne zeli bosnu ljepsu I bolju nego ikada? Kakvu bi ti bosnu? Srbosnu mozda (bosnu kao plan RAM koji je postojao)? Pa kako su krenuli u takvoj Bosni bi Seseljevci divljao sa kamama do danasnjeg dana. Bila bi srebrenica svaka 2 mijeseca.
Dobri Bosanac

#216 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

Bascarsija1 wrote: 21/12/2019 19:25
A ko smo to mi a ko smo to vi? "Dobri Boasnac" kako da sa takvim imenom ti nisi navijao da ona takva stvori?
"Dobri Boasnac" ne zeli bosnu ljepsu I bolju nego ikada? Kakvu bi ti bosnu? Srbosnu mozda (bosnu kao plan RAM koji je postojao)? Pa kako su krenuli u takvoj Bosni bi Seseljevci divljao sa kamama do danasnjeg dana. Bila bi srebrenica svaka 2 mijeseca.
Brkate kruske i jabuke.

Unaprijed se vidite nemocnim i porazenim.

A zasto nikada niste pomislili da bi vi njima mogli nametnuti svoj sistem vrijednosti, bas kao sto je to Tito uradio prije 75 godina?
Dobri Bosanac

#217 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

Cujte,

samo pametni ljudi razumiju kada im treba savjet i pomoc.

Isto ovako kao vama, poslao sam i americkoj vladi savjet poslije 11/9/2001.

Savjetovao sam da se nakon tri mjeseca okupacije Afganistana povuku sto prije mogu da ne bi izgubili rat time sto ce zavrsiti u beskrajnom sukobu.

Savjetovao sam im poslije i da ne zapocinju iracki, libijski i sirijski rat jer su lokalne polusocijalisticke vlade bile najbolja brana sirenju radikalnog fundamentalizma u regionu.

Rekao sam im da ce se mrznja stvorena u ratu na kontra kraju svijeta prije ili poslije prenijeti nazad kod njih na domaci teren jer mrznja ne moze ostati ogranicena u nasoj dusi u nekom cosku nego se siri poput raka dok potpuno ne ovlada citavim drustvom i duhom.

Zasto sam im dao takav savjet?

Pa vidio sam da ne razumiju sta rade.

Napala ih je bila Al Kaida, teroristicka organizacija koju su formirali, ideoloski koncipirali, finansirali, popunili ljudstvom i njome upravljali radikalne vehabije saudijske nacionalnosti a koje je americka vlada pokusala poraziti time sto ce okupirati Afganistan, te time bespotrebno zavrsiti u ratu sa afganskim narodom?!

Vidite, ja uopste nisam pametniji od americke vlade.

Danas su oni dosli do potpuno identicnog zakljucka.

Ja sam samo brze i jeftinije dosao do tacnog rjesenja - jedno 18 godina ranije a time bi im ustedio nekoliko triliona dolara.

Ali Bijela Kuca, bas kao i vi, nije imala ni vremena ni volje da procita tih nekoliko stranica teksta te razumije kljucne poruku i pouku…
oaza85

#218 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by oaza85 »

Jarane...
Dobri Bosanac

#219 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

Molite se Bogu po vazdan da vam pomogne ali nije do Boga nego do vas.

Posalje vam savjet ali ga vi svjesno ignorisete.

U cemu je problem?

Pa tisucu ljudi vam dadne hiljadu razlicith savjeta, ali vi ne znate koji treba poslusati.

Preduslov da pravilno izaberete je da ste vjernici te da vjerujete iskljucivo u ono sto vam je Bog propisao.

Ali vi bi da istovremeno budete i vjernici ali i da se ne zamjerite svjetovnim vladarima.

Normalno da vasa konacno odluka bude u skladu sa voljom zemaljske vlasti.

Tek poslije razumijete da vas je takva pogresnan odluka kostala izuzetno skupo, ali je tad vec kasno za proslost nego pomaze iskljucivo u buducnosti.

Problem je sto i iduci put zgrijesite na identican nacin…

I tako proteknu vijekovi i mileniji…
Dobri Bosanac

#220 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

Molite se Bogu po vazdan da vam pomogne ali nije do Boga nego do vas.

Posalje vam savjet ali ga vi svjesno ignorisete.

U cemu je problem?

Pa tisucu ljudi vam dadne hiljadu razlicith savjeta, ali vi ne znate koji treba poslusati.

Preduslov da pravilno izaberete je da ste vjernici te da vjerujete iskljucivo u ono sto vam je Bog propisao.

Ali vi bi da istovremeno budete i vjernici ali i da se ne zamjerite svjetovnim vladarima.

Normalno da vasa konacno odluka bude u skladu sa voljom zemaljske vlasti.

Tek poslije razumijete da vas je takva pogresnan odluka kostala izuzetno skupo, ali je tad vec kasno za proslost nego pomaze iskljucivo u buducnosti.

Problem je sto i iduci put zgrijesite na identican nacin…

I tako proteknu vijekovi i mileniji…
Dobri Bosanac

#221 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

oaza85 wrote: 21/12/2019 20:07Jarane...
Znam, znam..

Nego, poslusaj ti mene!

Isprintaj ti sve ovo pa procitaj za jedno dvije decenije.

Mozda ces tada bolje razumjeti...
Bascarsija1

#222 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Bascarsija1 »

Dobri Bosanac wrote: 21/12/2019 20:01
Bascarsija1 wrote: 21/12/2019 19:25
Brkate kruske i jabuke.

Unaprijed se vidite nemocnim i porazenim.

A zasto nikada niste pomislili da bi vi njima mogli nametnuti svoj sistem vrijednosti, bas kao sto je to Tito uradio prije 75 godina?
Titov sistem vrijednosti je otmi od bogatih pa daj sirimasnima. Sad svi siromasni a oni bogati svoje cuvaju vani.
Tito je prvih 30 godina hermeticki zatvorio granice. Nije se moglo sale otici.
Bascarsija1

#223 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Bascarsija1 »

"Dobri Bosanac" idi ti da zivis u Sjevenu Koreju tamo jos uvijek imaju Titu. Matere mi sve isto.
L3D3NA

#224 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by L3D3NA »

moonca wrote: 17/12/2019 21:35 Problem je za bilo koju zemlju- kada se uputi kritika ili ne slaganje s bilo cim- proglasava se neprijateljem/ ili mrziteljem.

Tako i dijasporci- u zemlji gdje borave- ne bih preporucila da sa domacim stanovnistvom- ista kritikuju. Ne tolerise im se to.
:thumbup:

Nemojte se slagati sa ustavstvom države u kojoj obitavate, glasujte se tamo, fala na pažnji...

Neki su voljeli Bosnu dovoljno da ne pobjegnu iz nje, sad izgledaju kao budale koje su ostale da bi im dijaspora krojila budućnost...TAK DA :D
Dobri Bosanac

#225 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

Bascarsija1 wrote: 21/12/2019 22:36 Titov sistem vrijednosti je otmi od bogatih pa daj sirimasnima. Sad svi siromasni a oni bogati svoje cuvaju vani.
Tito je prvih 30 godina hermeticki zatvorio granice. Nije se moglo sale otici.
Ponavljate kao papagaj ono sto vas je neko pogresno naucio.

Jugoslavija je bila jedna od najsiromasnijih zemalja Evrope, tako da su komunisti morali stvarati sve iz temelja - od elektromreze, hidrocentrala, zeljeznica i skola do industrijskih postrojenja, puteva, fabrika i bolnica.

S druge strane, agrarnom reformom je oduzimana zemlja od onih koji su je i dobili macem i otimanjem. Zemlju nisu mogli stvoriti velikoposjednici nego jedino Bog, sto znaci da je ta zemlja bila oteta od naroda. Kako doslo, tako i otislo...

Mozete li prepoznati da vam je prva recenoca suprotna drugoj? Ako su otimali od bogatih i davali siromasnima, onda niko nije ostao bogat da svoje cuva vani.

To znaci da je nova vlast opljackala radnu klasu i drzavu i obogatila se preko noci.

Sa Titinim pasosem ste mogli putovati slobodnije nego danas. Nisu vam trebale vize jer su ljudi dobro zivjeli pa nisu ostajali vani kao izbjeglice...
Locked