Greta Thunberg
-
The 51st State
#202 Re: Greta Thunberg
Niko nece da kaze zasto je co2 problem kada je to glavna hrana vegetaciji?
- jeza u ledja
#203 Re: Greta Thunberg
A jebo ga ti guglaj.The 51st State wrote:Niko nece da kaze zasto je co2 problem kada je to glavna hrana vegetaciji?
https://en.wikipedia.org/wiki/Greenhouse_effect
Da se ne pravim strucnjak, jer nisam, pa da pokusavam sam objasnit.
-
Maxxtro
#204 Re: Greta Thunberg
Jesi li barem pokusao naci odgovor na ovo pitanje? Ovo je retoricko pitanje, znam da nisi. Napisah gore da ovakav pitanja nisu glupa sama po sebi, stavise vrlo su razumna, ali da mi je apsolutno nepojmljivo misliti da eto naucnici to nisu uzeli u obzir ili im nije palo na pamet, te da nemaju odgovor na pitanja koja su mala djeca u stanju postaviti, o necemu sto je jedna od polaznih stavki kada se prica o ovoj temi. Ubitacna kombinacija arogancije i i samonametnute ignorantnosti.The 51st State wrote:Niko nece da kaze zasto je co2 problem kada je to glavna hrana vegetaciji?
Kao prvo, nije CO2 jedini problem. Pogledaj ovaj link gore da se informises koji su sve staklenicki gasovi. Da, CO2 je hrana vegetaciji i povecana koncentracija istog ce imati i pozitivne efekte i negativne efekte. Sto je taj porast veci, posljedice sezu od toga negativni efekti pocinju nadjacavati pozitivne, pa sve do globalne ekoloske katastrofe.
U 3.poglavlju ovog izvjestaja IPCC-a se specificno govori o tome zbog cega je recimo bitno drzati zatopljenje ispod 1,5C (mada je to sada, ako sam u toku, gotovo sigurno nemoguce), pa mozes recimo tu poceti: https://www.ipcc.ch/sr15/
-
The 51st State
#206 Re: Greta Thunberg
a frajera isecira mene kao licnost ali dobro to je vec mirror klasicni, a vrlo malo rece.
ja kroz zajebanciju kazem da se nista planeti nece desiti jer ce to priroda reciklirati na ovaj ili onaj nacin, nego sasro se zapad da ce se njima poremetiti way of life pa udri drz fataj, moze komforno, ali prvo neka daju pare ostatku planete za to.
ja kroz zajebanciju kazem da se nista planeti nece desiti jer ce to priroda reciklirati na ovaj ili onaj nacin, nego sasro se zapad da ce se njima poremetiti way of life pa udri drz fataj, moze komforno, ali prvo neka daju pare ostatku planete za to.
-
The 51st State
#207 Re: Greta Thunberg
pa dobro otopice se polovi, atlantik ce se ohladiti i ulazimo u novo ledeno doba.jeza u ledja wrote:A jebo ga ti guglaj.The 51st State wrote:Niko nece da kaze zasto je co2 problem kada je to glavna hrana vegetaciji?
-
Maxxtro
#208 Re: Greta Thunberg
Sta sam secirao, rekao sam da se nisi potrudio potraziti odgovor na elementarno pitanje, i to je fakt jer u protivnom ne bi postavio pitanje i prozivao ljude da ti odgovore.The 51st State wrote:a frajera isecira mene kao licnost ali dobro to je vec mirror klasicni, a vrlo malo rece.
Malo rekao? Bukvalno sam ti poslao link na opsezan izvjestaj najveceg institucionalnog autoriteta po tom pitanju u kojem se specificno odgovara na tvoje pitanje Planeta ce reciklirati ovako-onako? Volio bih ako mozemo da se drzimo onoga sto kaze nauka a ne nekih voodoo bullshit proricanja. Planeta ce ostati tu gdje jeste ali ovo je pitanje naseg opstanka (i kakvog opstanka!). Treba gledati da se izganja fer rjesenje, u pravu si, i zapad treba da najvise povuce od svih, ali prvi prioritet treba biti iznalazenje rjesenja a ne svaljivanje krivice.
- charvel.
#209 Re: Greta Thunberg
Izvinite jer nisam procito svih 9prethodnih stranica ove teme, al zar stvarno ima ljudi koji ozbiljno shvataju ovu Gretu i slusaju sta ova prica?
Mislim, ne vjerujem da ima, al opet pitam jer se nesto dosta gura po medijima.
Pa ljudi pobogu ona ima ocitih psihickih problema. Takodje ima 16 godina... Ja imam 34 godine i varim metal, i ko takav sam 1000x strucniji u svemu od ove Grete, al opet mene niko nije vodio Trumpu i na televiziju... ccc...
Ko misli da ova mentalno oboljela osoba od 16 godina ima ista vrijedno za saslusati... ne znam stvarno...
Eto sto demokratija ne funkcionise...
Pa ljudi pobogu ona ima ocitih psihickih problema. Takodje ima 16 godina... Ja imam 34 godine i varim metal, i ko takav sam 1000x strucniji u svemu od ove Grete, al opet mene niko nije vodio Trumpu i na televiziju... ccc...
Ko misli da ova mentalno oboljela osoba od 16 godina ima ista vrijedno za saslusati... ne znam stvarno...
-
The 51st State
#210 Re: Greta Thunberg
U principi si ti u pravu, samo meni nije jasna #histerija# po tom pitanju nekog Iz bosne, niti se sta pitamo niti sta uticemo, da se energija I resursi usmjere na poboljsavanje uslova ekoloske sredine kod Nas, to bih podrzo u potpunosti, a inace mi je Sega paljevina na gretu I agendaski aktivizam Iz ove nase uslovno receno rupe.Maxxtro wrote:Sta sam secirao, rekao sam da se nisi potrudio potraziti odgovor na elementarno pitanje, i to je fakt jer u protivnom ne bi postavio pitanje i prozivao ljude da ti odgovore.The 51st State wrote:a frajera isecira mene kao licnost ali dobro to je vec mirror klasicni, a vrlo malo rece.
Malo rekao? Bukvalno sam ti poslao link na opsezan izvjestaj najveceg institucionalnog autoriteta po tom pitanju u kojem se specificno odgovara na tvoje pitanje Planeta ce reciklirati ovako-onako? Volio bih ako mozemo da se drzimo onoga sto kaze nauka a ne nekih voodoo bullshit proricanja. Planeta ce ostati tu gdje jeste ali ovo je pitanje naseg opstanka (i kakvog opstanka!). Treba gledati da se izganja fer rjesenje, u pravu si, i zapad treba da najvise povuce od svih, ali prvi prioritet treba biti iznalazenje rjesenja a ne svaljivanje krivice.
- Lincoln-Burrows
#211 Re: Greta Thunberg
Netko je postavio na prethodnoj stranici i dobar je tekst,charvel. wrote:Izvinite jer nisam procito svih 9prethodnih stranica ove teme, al zar stvarno ima ljudi koji ozbiljno shvataju ovu Gretu i slusaju sta ova prica?
mislim da bi bilo dobro da pročitaš.
https://analiziraj.ba/2019/09/26/narod- ... mMcOqyRPIU
- ioannes
#212 Re: Greta Thunberg
IPCC je u prvom slučaju politički motivirana organizacija koja lobira biznis sa CO2 certifikatima... to sam u jednom postu pokušao pojasniti.
Taj IPCC je u zadnjih 30 godina više puta korigirao svoje rezultate na prema dole.... toliko o njihovim "kompjuterskim modelima".... to nije nikakav dokaz niti može trenutno biti naučno dokazan
ne trebaš biti stručnjak da bi kao lajik uvidio glupost u ovoj kolektivnoj histeriji...
CO2 nivo je prije 100 000 godina uveliko bio veći nego danas ali danas se stvara slika da će zemlja propasti ako se globalna temperatura sa 14.6 stepeni pomjeri na 14.8.
(što sugerira korelaciju između CO2 i temperature, koje nema}
Taj IPCC je u zadnjih 30 godina više puta korigirao svoje rezultate na prema dole.... toliko o njihovim "kompjuterskim modelima".... to nije nikakav dokaz niti može trenutno biti naučno dokazan
ne trebaš biti stručnjak da bi kao lajik uvidio glupost u ovoj kolektivnoj histeriji...
CO2 nivo je prije 100 000 godina uveliko bio veći nego danas ali danas se stvara slika da će zemlja propasti ako se globalna temperatura sa 14.6 stepeni pomjeri na 14.8.
(što sugerira korelaciju između CO2 i temperature, koje nema}
- jeza u ledja
#213 Re: Greta Thunberg
Samo sto bar pola ljudi na ovoj temi i forumu politika uopste ne pise iz Bosne.The 51st State wrote:
U principi si ti u pravu, samo meni nije jasna #histerija# po tom pitanju nekog Iz bosne, niti se sta pitamo niti sta uticemo, da se energija I resursi usmjere na poboljsavanje uslova ekoloske sredine kod Nas, to bih podrzo u potpunosti, a inace mi je Sega paljevina na gretu I agendaski aktivizam Iz ove nase uslovno receno rupe.
Ovi Svedjani se pogotovo popalili na Gretu.
- jeza u ledja
#214 Re: Greta Thunberg
Ako se otope polovi, bukvalno, to znaci da ce nivo mora porasti za 50-100 metara. Nesto ovako trecina svjetskog stanovnistva zivi na priobalnom podrucju ispod 100m nadmorske visine. A cirka 10% zivi na 10m i nize. Sad ti skontaj gdje ce svi ti ljudi.The 51st State wrote:pa dobro otopice se polovi, atlantik ce se ohladiti i ulazimo u novo ledeno doba.jeza u ledja wrote:A jebo ga ti guglaj.The 51st State wrote:Niko nece da kaze zasto je co2 problem kada je to glavna hrana vegetaciji?
Pa naravno. Samo sto, naravno, mijenjanje way of life Zapadu, tj. smanjenje komfora bi vjerovatno znacilo nesto mnogo gore, preneseno, nekom u nekoj siromasnoj zemlji, jer sve je to povezano.The 51st State wrote: nego sasro se zapad da ce se njima poremetiti way of life pa udri drz fataj, moze komforno, ali prvo neka daju pare ostatku planete za to.
- cyprus
#215 Re: Greta Thunberg
Ma naravno, slažem se... Mislio sam na ove koji nastupaju sa pričom kako borba protiv klimatskih promjena prvenstveno ide na štetu zemalja u razvoju...jeza u ledja wrote:Ne razumijem ovo? Povecanje temperature na planeti ce ipak imati najveci uticaj na zemlje treceg svijeta. Naravno, nije na Bangladesu ili Maldivima odgovornost da rjesavaju ovaj problem, ali bojim se da ce na njih najvise uticati.cyprus wrote: Pa ovaj društveni aktivizam oko smanjenja emisija CO2 i jeste primarno usmjeren na SAD, kao najbahatijeg zagađivača... Zato mi je smješno kad se jave kontra delegati sa 'argumentima' u kojima se pozivaju na dobrobit zemalja trećeg svijeta
Last edited by cyprus on 26/09/2019 19:31, edited 1 time in total.
- cyprus
-
detroit-mercy
#217 Re: Greta Thunberg
Sta se mi koji k.... imamo bunit, ja sam cuo da ce Mostar za koju godinu biti na morujeza u ledja wrote:Samo sto bar pola ljudi na ovoj temi i forumu politika uopste ne pise iz Bosne.The 51st State wrote:
U principi si ti u pravu, samo meni nije jasna #histerija# po tom pitanju nekog Iz bosne, niti se sta pitamo niti sta uticemo, da se energija I resursi usmjere na poboljsavanje uslova ekoloske sredine kod Nas, to bih podrzo u potpunosti, a inace mi je Sega paljevina na gretu I agendaski aktivizam Iz ove nase uslovno receno rupe.![]()
Ovi Svedjani se pogotovo popalili na Gretu.
Moze zamislit, podjes na more a ljudi te pitaju gdje ces, " odo na sirkokobrijseku rivijeru"
-
The 51st State
#218 Re: Greta Thunberg
Gdje se cize podvlace? Evo amerika naprasno prihvati sporazum o emisiji co2, sta mislite ko je sljedeci? Buranija I zemlje koje pokusavaju dici standard, meni je to nepravedno, ne vidim nacina za radikalnu redistribuciju moci koja bi progurala ovu agendu na nacin da zadovolji maksimalisticke zahtjeve eko fasera.
- charvel.
#219 Re: Greta Thunberg
E jbg drug, ne mogu ja odvojit vikend da citam nekakav blog od 2 metra...Lincoln-Burrows wrote:Netko je postavio na prethodnoj stranici i dobar je tekst,charvel. wrote:Izvinite jer nisam procito svih 9prethodnih stranica ove teme, al zar stvarno ima ljudi koji ozbiljno shvataju ovu Gretu i slusaju sta ova prica?
Moras priznat da stoji ovo moje da ako ti mentalno bolesna osoba predstavlja ikakav uvid i u sta, u tebi je problem.
- Lincoln-Burrows
#220 Re: Greta Thunberg
Ja sam pročitao za dvije minute.charvel. wrote:E jbg drug, ne mogu ja odvojit vikend da citam nekakav blog od 2 metra...Lincoln-Burrows wrote:
Netko je postavio na prethodnoj stranici i dobar je tekst,
Moras priznat da stoji ovo moje da ako ti mentalno bolesna osoba predstavlja ikakav uvid i u sta, u tebi je problem.
- charvel.
#221 Re: Greta Thunberg
Bravo tiLincoln-Burrows wrote: Ja sam pročitao za dvije minute.
- jeza u ledja
#222 Re: Greta Thunberg
Nije pitanje sta se moze uraditi, vec hoce li se uraditi, i kada. I naravno od strane koga.The 51st State wrote:Gdje se cize podvlace? Evo amerika naprasno prihvati sporazum o emisiji co2, sta mislite ko je sljedeci? Buranija I zemlje koje pokusavaju dici standard, meni je to nepravedno, ne vidim nacina za radikalnu redistribuciju moci koja bi progurala ovu agendu na nacin da zadovolji maksimalisticke zahtjeve eko fasera.
To je sustina sve price, ali mnogi jos nisu ni do toga nadosli.
Uglavnom se i radi o naprednim zemljama, ali i velikim zemljama u razvitku poput Kine i Indije. Niko ne pita Zimbabve da se malo dovedu u red.
U Indiji takodje imas ogromna zagadjenja, njima je kao i u Kini zastita okolisa bitnija, i tako reci pred nosom. Zacudio bi se koliko su toga svjesni i mnogo manje obrazovani nego na Zapadu, te vec na tome rade.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#223 Re: Greta Thunberg
Bole ga oci od varenja pa ne moze tako brzo.Lincoln-Burrows wrote:Ja sam pročitao za dvije minute.charvel. wrote:E jbg drug, ne mogu ja odvojit vikend da citam nekakav blog od 2 metra...Lincoln-Burrows wrote:
Netko je postavio na prethodnoj stranici i dobar je tekst,
- Haris.ba
#224 Re: Greta Thunberg
Kako se mogu kakve pare zaraditi od ove price?
- jeza u ledja
#225 Re: Greta Thunberg
Posto vidim da ovo ponavljas "mentalno bolesna osoba"...a ocigledno ne znas o cemu je rijec. To je poremecaj sa kojim ljudi sasvim normalno funkcionisu, ukljucujuci i mnoge poznate licnosti iz nauke, politike, umjetnosti.charvel. wrote:
Cak sta vise, vjeruje se da nadprosjecan broj naucnika (u odnosu na generalnu populaciju) ima neku formu autizma.