Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hakiz

#201 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

allem_77 wrote:
Hakiz wrote:Nije ti to dobar izvor.
Jeste, sada bih ti mogao navesti ajet koji daje odgovor na tvoje pitanje. Ali bi bilo fino kada bi se ti potrudio i pronašao odgovor.
Ne, nije.
allem_77

#202 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Hakiz wrote:
allem_77 wrote:
Hakiz wrote:Nije ti to dobar izvor.
Jeste, sada bih ti mogao navesti ajet koji daje odgovor na tvoje pitanje. Ali bi bilo fino kada bi se ti potrudio i pronašao odgovor.
Ne, nije.
Jeste, jeste..
beni-bu-man

#203 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by beni-bu-man »

allem_77 wrote:
beni-bu-man wrote:
Zato sto je sadista
Mosa incest, sadista... ti samo to ponavljaš? Ko' izgrebana ploča od gramofona. Ispucaj sve što imaš u jednom postu.
zvuci bolestno, al istinito
Hakiz

#204 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

allem_77 wrote: Jeste, jeste..
OK. Ti pročitaš i prihvatiš kao istinu sve šta piše u Manifestu komunističke partije.
exampLe.

#205 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Ljudi su u stanju opravdati udaranje zena, ubijanje djeteta, ubijanje onih koji napuste vjeru i to sve u ime religije.

Nevjerovatno.
Sara03

#206 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Sara03 »

Nemoj tako, mi to jednostavno ne razumijemo, sve je to mudrost božja...
Dope_Man

#207 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dope_Man »

Mi ljudi tako funkcionisemo. Ne samo u ime religije. Ljudi ce recimo poceti obozavati nekog glumca, pjevaca.. i onda kad se desi da nesto pogrijese tipa neplacanje poreza, kakvi seksualni prijestupi i slicno, ti ljudi ce slijepo braniti nevinost te osobe iako je mozda nikada nisu ni vidjeli uzivo a kamoli sta vise. A religija je nesto daleko vise, za sto te jace vezuju od malih nogu i prijete strasnim kaznama ako ne vjerujes.. nije onda ni cudo da ce ljudi opravdati sve sto je u ime religije uradjeno i potpuno izbjegavati da preispitaju logiku iza tih (ne)djela.
exampLe.

#208 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

allem_77 wrote:Imam osjećaj kao da nikada niste čitali Kur'an? I ono baš, zaključak na prvu. :D

Evo jedno pitanje,
Šta bi ste uradili da znate nekog dječaka i poznata vam je njegova budućnost, odnosno vi već znate da će taj dječak za tridesetak godina postati predsjednik države i pritisnuti dugme koje će odaslati nekih 20-ak nuklearnih bojevih glava širom planete?
Da li bi ubili tog dječaka ili čekali da pogine milijardu ljudi?
Slično pitanje, kao i sa onim vozićem. :D
“što se onoga dječaka tiče - roditelji njegovi su vjernici, pa smo se pobojali da ih on neće na nasilje i nevjerovanje navratiti”
(Kur’an 18:80)

Ovdje nije rijec o djecaku koji bi kad odraste aktivirao atomsku, pretvorio se u novog Hitlera niti bilo cemu sto ima ikakve povezanosti sa tolikim grijehom i nevoljom kao sto je ubistvo milijardu ljudi ili nekoj katastrofi slicnoj tome.

Ovdje je rijec o djecaku koji bi, da je ostao ziv MOZDA okrenuo svoje roditelje ka nevjerovanju.

Ti znaci uporedjujes ubijanje milijardu ljudi sa ovim?
Dope_Man

#209 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dope_Man »

Pa kad ne mozes, tj. ne smijes da preispitujes logiku necega sto je bog u kog vjerujes ucinio, onda prebacujes loptu na drugu stranu, pri tom potpuno preuvelicavajuci stvar, s ciljem da natjeras drugu stranu da pod bilo kakvim uvjetom samo kazu da bi ucinili isto. E onda si "pobjednik", jer ako i neko ko kritikuje tog boga zbog ubistva djeteta kaze da bi takodjer ubio dijete onda si ti upravu... Nebitno sto su situacije potpuno razlicite, sto je bog sveznajuci i naravno imao je boljih nacina da to rijesi, a nije... Ali to se ne smije preispitivati, to je sumnja, a sumnja je zabranjena. Zato baci loptu dalje od sebe. Navedi ih da kazu da bi ucinili i oni isto.. sto ni u ludilu nije isto.
exampLe.

#210 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Dope_Man wrote:Pa kad ne mozes, tj. ne smijes da preispitujes logiku necega sto je bog u kog vjerujes ucinio, onda prebacujes loptu na drugu stranu, pri tom potpuno preuvelicavajuci stvar, s ciljem da natjeras drugu stranu da pod bilo kakvim uvjetom samo kazu da bi ucinili isto. E onda si "pobjednik", jer ako i neko ko kritikuje tog boga zbog ubistva djeteta kaze da bi takodjer ubio dijete onda si ti upravu... Nebitno sto su situacije potpuno razlicite, sto je bog sveznajuci i naravno imao je boljih nacina da to rijesi, a nije... Ali to se ne smije preispitivati, to je sumnja, a sumnja je zabranjena. Zato baci loptu dalje od sebe. Navedi ih da kazu da bi ucinili i oni isto.. sto ni u ludilu nije isto.
Da, samo sto te fazone moze nekom drugom prosipat’. :)

Taj djecak je imao roditelje koji su bili u vjeri + svi znamo da smo svi mi rodjeni kao muslimani + Allah pokaze pravi put onome kome on hoce.

Rezultat toga? Ubijeno neduzno dijete.

Kako je bio nevjernik ako su mu roditelji u vjeri i ako je rodjen kao musliman?

Zasto mu Allah nije pokazao pravi put?

Bilo mu mrsko pa naredio da ga se ubije?

Ako je jedan djecak u stanju poljuljati tvoje vjerovanje, da li to znaci da je tvoja vjera u Boga slaba jer svi znamo da cak ni toliko mocni Iblis sa svojom vojskom ne moze poljuljati vjeru osobe koja istinski vjeruje?

Ako je njihova vjera slaba, zasto je Allah zastitio roditelje cija je vjera toliko slaba da je jedan djecak u stanju da je poljulja i ponisti?
Last edited by exampLe. on 10/07/2019 22:42, edited 7 times in total.
Dope_Man

#211 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dope_Man »

Na ta savrseno logicna pitanja ne ocekuj odgovor od vjernika. Ali ocekuj odgovor kako nemas pojma, kako je odgovor tamo negdje u knjizi, a ti je trebas procitati ponovo.. pa ako ga ne nadjes, to nije zato sto ga nema, vec zato sto nisi otvorio srce knjizi kad si je citao.. logika.
allem_77

#212 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

exampLe. wrote:
Dope_Man wrote:Pa kad ne mozes, tj. ne smijes da preispitujes logiku necega sto je bog u kog vjerujes ucinio, onda prebacujes loptu na drugu stranu, pri tom potpuno preuvelicavajuci stvar, s ciljem da natjeras drugu stranu da pod bilo kakvim uvjetom samo kazu da bi ucinili isto. E onda si "pobjednik", jer ako i neko ko kritikuje tog boga zbog ubistva djeteta kaze da bi takodjer ubio dijete onda si ti upravu... Nebitno sto su situacije potpuno razlicite, sto je bog sveznajuci i naravno imao je boljih nacina da to rijesi, a nije... Ali to se ne smije preispitivati, to je sumnja, a sumnja je zabranjena. Zato baci loptu dalje od sebe. Navedi ih da kazu da bi ucinili i oni isto.. sto ni u ludilu nije isto.
Da, samo sto te fazone moze nekom drugom prosipat’. :)

Taj djecak je imao roditelje koji su bili u vjeri + svi znamo da smo svi mi rodjeni kao muslimani + Allah pokaze pravi put onome kome on hoce.

Rezultat toga? Ubijeno neduzno dijete.

Kako je bio nevjernik ako su mu roditelji u vjeri i ako je rodjen kao musliman?

Zasto mu Allah nije pokazao pravi put?

Bilo mu mrsko pa naredio da ga se ubije?

Ako je jedan djecak u stanju poljuljati tvoje vjerovanje, da li to znaci da je tvoja vjera u Allaha i Kur’an slaba jer svi znamo da cak ni toliko mocni Iblis sa svojom vojskom ne moze poljuljati vjeru osobe koja istinski vjeruje?

Ako je tvoja vjera slaba, zasto je Allah zastitio roditelje cija je vjera toliko slaba da je jedan djecak u stanju da je poljulja i ponisti?
Blizu si rješenja. Neki ljudi jednostavno ne žele pravi put.
Da, djeca se rađaju kao muslimani, barem tako u hadisima piše? Ne sjećam se da li i Kur'an to potvrđuje?

Nisam psiholog, ali istraži sam sve teorije o oblikovanju ličnosti. Za početak evo jedne teorije, a ima ih više.

BIHEVIORISTIČKI PRISTUP (teorija socijalnog učenja):
Glavni teoretičari su Burrhus Frederic Skinner i Albert Banudra . Smatrali su da se čovjek rađa kao tabula rasa i da mu ličnost oblikuju okolinu i učenje (a ne i genotip).

Burrhus Frederica Skinner smatrao Je da se oblikuje ličnost Preko okoline i Preko operantnog uvjetovanja (pozitivno i negativno potkrepljenje, kazna).

Albert Bandura proširio je Skinnerovu teoriju pa je na zapravo začetnik neobiheviorizma . Smatrao je da se ličnost obvezivanja preko okoline i učenja, učenja i uloge socijalnog učenja (učenje po modelu, učenje promatranja) i njegova teorija naziva teorija socijalnog učenja. On je autor i autoricasamoefikasnosti = samoprocjena pojedinca o vlastitim sposobnostima za uspješno udovoljavanje zahtjevima.

Pozitivne Strane teorije:
+ naglašava ulogu u formiranju okoline ličnosti
+ naglašava ulogu socijalnog učenja (promatranjem)

Negativne Strane:
- zanemaruje genotip
- NE predviđa ponašanje
exampLe.

#213 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

“I kad je Gospodar tvoj iz kičmi Ademovih sinova izveo potomstvo njihovo i zatražio od njih da posvjedoče protiv sebe: "Zar Ja nisam Gospodar vaš?" - oni su odgovarali: "Jesi, mi svjedočimo" - i to zato da na Sudnjem danu ne kažete: "Mi o ovome ništa nismo znali."
(Kur’an 7:172)

“Ili da ne kažete: "Naši preci su prije nas druge Allahu ravnim smatrali, a mi smo pokoljenje poslije njih. Zar ćeš nas kazniti za ono što su lažljivci činili?"
(Kur’an 7:173)

"No babe is born but upon Fitra (as a Muslim). It is his parents who make him a Jew or a Christian or a Polytheist."
(Sahih Muslim, Book 033, Number 6426)

Ta tvoja teorija ne opravdava Allahovu naredbu da se ubije neduzno dijete niti garantuje da ce ono izrasti u sejtana u ljudskom obliku.

Vidim i da, kad god ste stjerani u cosak govorite kako je ta i ta tvrdnja “samo hadis”, a kada hadisi idu u vasu korist odjednom se pozivate na iste.

Takodjer, zaobisao si odgovor na prethodno postavljeno pitanje iz posta iznad.
Last edited by exampLe. on 10/07/2019 23:01, edited 1 time in total.
Dope_Man

#214 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dope_Man »

Ocekivano izbjegavanje hvatanja u kostac sa pitanjima, a kao diplomirani psiholog, mada me licnost nije nikad zanimala, mogu samo reci da je ono najgori moguci izbor za ikakvu pricu od dosta raznih teorija licnosti. Jer teorije koje naglasavaju ulogu okoline u ovoj situaciji gdje dijete raste u okolini gdje su muslimani (s obzirom da roditelji jesu vjerovatno je i sira okolina) ce od te okoline nauciti da zivi kao musliman. Dakle totalni fail u pretpostavci da ce to dijete odrasti suprotno od svoje okoline, gledano kroz prizmu bilo koje teorije koja naglasava ulogu okoline :lol: .. al bitno je nesta reci.. nebitno sto to veze nema sa temom :-)
King Theoden

#215 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

Dope_Man wrote:trebas procitati ponovo
Odličan prijedlog s kojim se u potpunosti slažem.
De još jednom pročitaj priču o poslaniku musau i hidru i sve bi ti se trebalo samo kazati.
Dakle, sve ubaciti u kontekst, kako kur'an, tako i hadise.
Ako negdje zapne, stojim vam na raspolaganju. Ovo ne mislim ironično niti je u pitanju sarkazam.
exampLe.

#216 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Dope_Man wrote:Ocekivano izbjegavanje hvatanja u kostac sa pitanjima, a kao diplomirani psiholog, mada me licnost nije nikad zanimala, mogu samo reci da je ono najgori moguci izbor za ikakvu pricu od dosta raznih teorija licnosti. Jer teorije koje naglasavaju ulogu okoline u ovoj situaciji gdje dijete raste u okolini gdje su muslimani (s obzirom da roditelji jesu vjerovatno je i sira okolina) ce od te okoline nauciti da zivi kao musliman. Dakle totalni fail u pretpostavci da ce to dijete odrasti suprotno od svoje okoline, gledano kroz prizmu bilo koje teorije koja naglasava ulogu okoline :lol: .. al bitno je nesta reci.. nebitno sto to veze nema sa temom :-)
Lik je sam sebe ukopao onim dijelom posta, odnosno sam sebi rekao kako nije u pravu, samo sto to izgleda nije skont’o. :D
Dope_Man

#217 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dope_Man »

Upravo tako :D
allem_77

#218 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

exampLe. wrote:
Koje pitanje?
exampLe.

#219 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

allem_77 wrote:
exampLe. wrote:
Koje pitanje?
“Ovdje nije rijec o djecaku koji bi kad odraste aktivirao atomsku, pretvorio se u novog Hitlera niti bilo cemu sto ima ikakve povezanosti sa tolikim grijehom i nevoljom kao sto je ubistvo milijardu ljudi ili nekoj katastrofi slicnoj tome.

Ovdje je rijec o djecaku koji bi, da je ostao ziv MOZDA okrenuo svoje roditelje ka nevjerovanju.

Ti znaci uporedjujes ubijanje milijardu ljudi sa ovim?”
zagortenej

#220 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by zagortenej »

Ja mislio da roditelji mogu da iskvare dijete, a ono obrnuto.
Zato ima ona izreka:"ne pada klada daleko od ivera".
allem_77

#221 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

exampLe. wrote:
allem_77 wrote:
exampLe. wrote:
Koje pitanje?
“Ovdje nije rijec o djecaku koji bi kad odraste aktivirao atomsku, pretvorio se u novog Hitlera niti bilo cemu sto ima ikakve povezanosti sa tolikim grijehom i nevoljom kao sto je ubistvo milijardu ljudi ili nekoj katastrofi slicnoj tome.

Ti znaci uporedjujes ubijanje milijardu ljudi sa ovim?”
Ja postavio pitanje niko nije odgovorio? Eto ne mora biti milijarda ljudi, neka budu dva čovjeka? Da li bi ubio njih ili dječaka?
exampLe.

#222 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

zagortenej wrote:Ja mislio da roditelji mogu da iskvare dijete, a ono obrnuto.
Ma joj suti, Islam ti je “religion of peace”...da zivim negdje gdje se primjenjuje serijat dosad bi bio mrtav tako da me ova prica o ubijanju djeteta, udaranju zena i sl. uopste i ne cudi. :lol:
allem_77

#223 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

exampLe. wrote:
zagortenej wrote:Ja mislio da roditelji mogu da iskvare dijete, a ono obrnuto.
Ma joj suti, Islam ti je “religion of piece”...da zivim negdje gdje se primjenjuje serijat dosad bi bio mrtav tako da me ova prica o ubijanju djeteta, udaranju zena i sl. uopste i ne cudi. :lol:
Znaš li možda koliko dnevno djece umire, bez obzira kako? Da li ga je auto udarilo, od neke bolesti, odmah nakon rođenja.... i ti i ja će mo umrijeti.

I šta je po tebi nasilje i nevjerovanje?
exampLe.

#224 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Zasto Allah dopusta da djeca umiru na rukama roditelja svakodnevno ako je toliko samilostan?

Odgovor vjernika: “A Allah zna najbolje”

Seems legit.
allem_77

#225 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

exampLe. wrote:Zasto Allah dopusta da djeca umiru na rukama roditelja svakodnevno ako je toliko samilostan?

Odgovor vjernika: “A Allah zna najbolje”

Seems legit.
Ja bih volio da sam umro na rukama roditelja. Ne bih se sada raspravljao ovdje s tobom. :D
Post Reply