USA - Izbori za predsjednika 2020
- karanana
#201 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Biden jedini moze poraziti trumpa.
A meni je u ovoj kampanji on totalno bezlican, bez stava i pomalo izgubljen u svemu. Ja sam licno mislio da je bolji chovo ali mi nekako ne lezi.
Ali na kraju ce vjerovatno on biti kandidat jer ce se okupiti oko onog ko ce jedini moci ugroziti trumpa.
A meni je u ovoj kampanji on totalno bezlican, bez stava i pomalo izgubljen u svemu. Ja sam licno mislio da je bolji chovo ali mi nekako ne lezi.
Ali na kraju ce vjerovatno on biti kandidat jer ce se okupiti oko onog ko ce jedini moci ugroziti trumpa.
- ultima_palabra
#202 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Otupio je totalno Biden, Sanders je istih godina ali mozak puno friskije djeluje. Warren isto solidna, Kamala nekakva prepotentna, ja pa ja... ostali nebitni.
- karanana
#203 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
kamila uvijek isto pocne pricu, na neki nacin poveze nesto iz njenog zivota, nekog koga zna i kao ona zna kako je to jer zna tog i tog i jer je bila s tim i s tim koji je prosao kroz to. kao personalizuje tematiku koju pitaju i kao ona je uvijek bila tu na licu mjesta.
warren ok, sanders ok, ali njihove politike nemaju sansu da prodju ni kod 50% demokrata a kamoli republikanaca koji nisu zadovoljni sa trumpom jer ce ih napasti da su komunjare ili socijalisti u najboljem slucaju.
biden i dalje izgubljen. zao mi je jer sam mislio da je on solidna alternativa trumpu. a sad, da je izmedju njega i trumpa, ne znam bi li glaso za njega. ako nista trump je zanimljiv i zabavan.
warren ok, sanders ok, ali njihove politike nemaju sansu da prodju ni kod 50% demokrata a kamoli republikanaca koji nisu zadovoljni sa trumpom jer ce ih napasti da su komunjare ili socijalisti u najboljem slucaju.
biden i dalje izgubljen. zao mi je jer sam mislio da je on solidna alternativa trumpu. a sad, da je izmedju njega i trumpa, ne znam bi li glaso za njega. ako nista trump je zanimljiv i zabavan.
- ultima_palabra
#204 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ma ne znam koliko postoji republikanaca nezadovoljnih Trumpom, i da li demokrati uopste ciljaju na to tijelo.
Cinjenica je da Trump mobilise i demokratsko biracko tijelo, i to bolje nego bilo koji od ovih kandidata.
Cinjenica je da Trump mobilise i demokratsko biracko tijelo, i to bolje nego bilo koji od ovih kandidata.
-
Sociolog
#205 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ima neka Slovenka Amy Kloubuchar...solidna joj je spika za zdravstvenu zastitu
- ljevoruki
#206 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Vrlo malo, vecinu obecanja je ispunio, ekonomija raste, nezaposlenost niska, retorika usmjerena na bijes bijelog covjeka zbog gubitka nadmoci nad manjinama, uzima drugi mandat lopatom.ultima_palabra wrote:Ma ne znam koliko postoji republikanaca nezadovoljnih Trumpom, i da li demokrati uopste ciljaju na to tijelo.
https://www.washingtonexaminer.com/wash ... se-keeping
Demokrati nemaju kandidata koji mu moze perke odbiti.
- karanana
#207 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Jedino Biden koji eventualno moze privuci dio desnog centra koji mozda nisu toliko odani trumpu. Bijela koledz edukovana muska i zenska populacija iz predgradja. Trumpova baza ostaje bez imalo izgubljenih glasova, ali to je nekih max 40% vjerovatno manje, mozda 35. Pitanje je i izlaznost jer moguce je da su neke demokrate naucile lekciju iz novembra 2016. kad su prespavali glasanje kontajuci da klintonka uzima bez problema i da njihov glas u recimo michiganu, wisconsinu i slicnim izjednacenim drzavama ne igra veliku ulogu.
Mada i ja mislim da trumponja uzima ponovo osim ako se ne desi neka kataklizma, mislim na ekonomiju.
Mada i ja mislim da trumponja uzima ponovo osim ako se ne desi neka kataklizma, mislim na ekonomiju.
- srce_ruke_lopata
#208 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Trump ih uzima lopatom opet.
Whether we like it or not...
Whether we like it or not...
- ultima_palabra
#209 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Jao clankaljevoruki wrote:Vrlo malo, vecinu obecanja je ispunio, ekonomija raste, nezaposlenost niska, retorika usmjerena na bijes bijelog covjeka zbog gubitka nadmoci nad manjinama, uzima drugi mandat lopatom.ultima_palabra wrote:Ma ne znam koliko postoji republikanaca nezadovoljnih Trumpom, i da li demokrati uopste ciljaju na to tijelo.
https://www.washingtonexaminer.com/wash ... se-keeping
Demokrati nemaju kandidata koji mu moze perke odbiti.
Ne radi se tu o obecanjima, njegova baza se lozi na "jest hin reko" pricu.
- alijagoro
#210 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Sanders i Warren to je taj pobjednicki duo 
- GandalfSivi
#211 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Jesi promijenio misljenje o Warren ili je jos ne podnosis?jeza u ledja wrote:aaaajmoo
- jeza u ledja
#212 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Pa eto recimo da je "nepodnosenje" suvise grubo. Recimo da je "blago iritirajuca".GandalfSivi wrote:Jesi promijenio misljenje o Warren ili je jos ne podnosis?jeza u ledja wrote:aaaajmoo
Medjutim, vise sam utvrdio svoj stav da navijam za Harris, Buttigiega ili Bidena. Volio bih da neko od ovo troje bude predsjednik. Isto vazi za Klobuchar ali ona nema sanse. Hocu reci da se moje misljenje manje podudara sa radikalnim stavovima koje zastupaju Sanders i Warren.
Konkretno, iako bih volio univerzalno zdravstveno osiguranje, mislim da bjeze od cinjenice da to jako puno kosta - konkretno bjezi se od ideje da se placaju vece takse za korist sviju, jer tu ideju vecina ne voli i ne shvata. Konkretno apsolutno sam protiv potpuno besplatnog javnog visokog obrazovanja i pogotovo brisanja dugova, sto je besmislena ideja i politicki trik za dobijanje glasova mladih. Dodatno, konkretno ne zelim ljude koji ce imati ne-intervencionisticku politiku na medjunarodnoj sceni. Ne zelim pacifiste i ljude bez muda. (no pun intended Elizabeth
E sad, ko bi od njih bio najbolji protivnik Trumpu to ne znam. Vjerovatno Biden, ali ko zna.
Trenutno sam misljenja da je za Ameriku najbolje rjesenje neka vrsta "ujedinitelja", za razliku od neke ideje gdje onaj ko uzme 51% vlada s izrazito nabrijanom opozicijom cijelo vrijeme, sto imamo slucaj sada i sto smo imali za vrijeme Obame.
Ne vjerujem da takav neko uopste postoji, jer je politika toliko polarizovana, ali ako postoji jedna takva osoba onda bi to valjda bio Biden.
Politicke odluke treba da se donose u Kongresu. Generalno smatram da pozicija predsjednika vise odgovara nekom sa, kako bih reko, "pricom" (tipa Obama ili Trump), a ne nekom sa konkretnim, detaljnim idejama, a bez te neke karizme.
Ako mene pitas Biden-Harris na ticketu, ili Harris-Buttigieg. Warren bi mnogo bolje pasala pozicija u Kabinetu, jer je ona policy wonk. Bernie u zasluzenu penziju.
Ovako kad sve saberem i oduzmem, Harris mi izgleda najvise predsjednicki. Nekako stav, elokventnost, znanje, nastup i energija mi djeluje kao najbolji balans od svih ovih.
...ma vidjecemo, mislim, kad dodje 2020-a mnoge stvari ce biti jasnije.
- GandalfSivi
#213 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Izgubila ba zena osam bodova u zadnjoj debati, ti jos uvijek navijas za nju. Draga je i meni, ali realno nema sanse. Mislim da ce se svesti na Bidena ili Warren, gdje bi Bernie mogao ogromnu ulogu odigrati...
- jeza u ledja
#214 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ne kontam, ko je izgubio 8 bodova u zadnjoj debati? Mislis u predzadnjoj? Imala je skok u prvoj debati i onda pala na brojeve koje je imala prije toga. Nakon zadnje debate (neki dan) i dalje su joj koliko vidim slicni brojevi u ovih par anketa. (nije bilo nekih velikih pomjeranja).GandalfSivi wrote:Izgubila ba zena osam bodova u zadnjoj debati, ti jos uvijek navijas za nju. Draga je i meni, ali realno nema sanse. Mislim da ce se svesti na Bidena ili Warren, gdje bi Bernie mogao ogromnu ulogu odigrati...
Medjutim, ne donosim bas odluke na osnovu toga ko je popularniji nakon koje ankete.
- GandalfSivi
#215 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Mislim od jula do danas...jeza u ledja wrote:Ne kontam, ko je izgubio 8 bodova u zadnjoj debati? Mislis u predzadnjoj? Imala je skok u prvoj debati i onda pala na brojeve koje je imala prije toga. Nakon zadnje debate (neki dan) i dalje su joj koliko vidim slicni brojevi u ovih par anketa. (nije bilo nekih velikih pomjeranja).GandalfSivi wrote:Izgubila ba zena osam bodova u zadnjoj debati, ti jos uvijek navijas za nju. Draga je i meni, ali realno nema sanse. Mislim da ce se svesti na Bidena ili Warren, gdje bi Bernie mogao ogromnu ulogu odigrati...
Medjutim, ne donosim bas odluke na osnovu toga ko je popularniji nakon koje ankete.

- jeza u ledja
#216 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Te bobe iz jula su bile nakon prve debate, nakon sto je napala Bidena za njegovu proslost. Sad se vratila na isto, tamo gdje je bila prije prve debate.
Medjutim kazem opet, ne krece mi se razmisljanje na osnovu trenda popularnosti. Jos je rano za to.
Medjutim kazem opet, ne krece mi se razmisljanje na osnovu trenda popularnosti. Jos je rano za to.
- ultima_palabra
#217 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Tolika razlika Warren-Sanders? Bili su poravnati dugo vremena... trebao bi mozda on odustati od kampanje i podrzati nju, mada su originalno ono njegove ideje na koje se ona pomalo slepa.
A Kamala je najarogantniji kandidat, uz Bookera i onog Azijata. Beto i Pete nit smrde nit mirisu, karizma nula. Klobuchar pristojna zena, ali Senat je njoj maksimum. Eh, od onog Castra bi mogao biti dobar kandidat u buducnosti, ako bude bio pametan...
A Kamala je najarogantniji kandidat, uz Bookera i onog Azijata. Beto i Pete nit smrde nit mirisu, karizma nula. Klobuchar pristojna zena, ali Senat je njoj maksimum. Eh, od onog Castra bi mogao biti dobar kandidat u buducnosti, ako bude bio pametan...
- Lincoln-Burrows
#218 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Tvamp je pvejak za konkuvenciju
- jeza u ledja
#219 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Izgleda nisi gledao zadnju debatuultima_palabra wrote:Tolika razlika Warren-Sanders? Bili su poravnati dugo vremena... trebao bi mozda on odustati od kampanje i podrzati nju, mada su originalno ono njegove ideje na koje se ona pomalo slepa.
- ultima_palabra
#220 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Jesam, najveci dio 
- jeza u ledja
#221 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Castro su sahranili nakon debate.
- ultima_palabra
#222 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Pretjerao je malo sa prozivanjem Bidena, ali nista sto se ne moze zaboraviti za 4 godine.
- GandalfSivi
#223 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Moras poceti racunati popularnost, barem za one ispod petog mjesta. Sada je pitanje love, jer ako nema rezultata, nece vise ni love biti, tu je frka sada. Ona se jos drzi, ali puse O'Rourke iza ledja a mogao bi i Booker skociti...jeza u ledja wrote:Te bobe iz jula su bile nakon prve debate, nakon sto je napala Bidena za njegovu proslost. Sad se vratila na isto, tamo gdje je bila prije prve debate.
U ostalim vijestima, Amy odradjuje oprostajnu turu po Rust Belt drzavama, ako tu ne skoci (a nece) za nju je hvala i dovidjenja...
- jeza u ledja
#224 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ama pitas me za koga navijam, ne za koga mislim da je favorit.
Ako bude stani pani, pa ono ako glasam za ovog onda onaj nece dobiti, o tome cu razmisljati kad dodje vrijeme za to. Sad je rano, a do tad ce se promjenit stosta. Nego bolje ti gledaj tamo da vam jedno od tih vasih komunjara odluci podrzati drugog, inace vam je taraba.

Ako bude stani pani, pa ono ako glasam za ovog onda onaj nece dobiti, o tome cu razmisljati kad dodje vrijeme za to. Sad je rano, a do tad ce se promjenit stosta. Nego bolje ti gledaj tamo da vam jedno od tih vasih komunjara odluci podrzati drugog, inace vam je taraba.
- GandalfSivi
#225 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Napisah ja gore da je sve do Bernie-ja. Ako vjeruje u ideju povuci ce se. Ne mora jos, ali poslije par prvih primariesa, definitivno prije super utorka...jeza u ledja wrote:Ama pitas me za koga navijam, ne za koga mislim da je favorit.
Ako bude stani pani, pa ono ako glasam za ovog onda onaj nece dobiti, o tome cu razmisljati kad dodje vrijeme za to. Sad je rano, a do tad ce se promjenit stosta. Nego bolje ti gledaj tamo da vam jedno od tih vasih komunjara odluci podrzati drugog, inace vam je taraba.![]()
BTW, Warren dugo vremena republikanac bila