Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post Reply
nosara

#201 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by nosara »

sda od dejtona radi na tome da Sarajevo bude baza bez poraza, zena se ibreti s pravom.

Cudim se sto ovi prihvataju funkciju, ne misli npr. Kristina Ljevak valjda da ce od tvsa napraviti gledljivu televiziju? Mozda ako ona bude stalno u kadru.

Neka vladaju ljudi, upravljaju svojim preduzecima, institucijama, skolama, univerzitetom... Svoji na svom. Bez "Kristina" kao alibija. Eno, nakon godina i godina, upravise vodovod, imamo vodu skoro po cijeli dan, uspjeh sto jes' jes'. Tako ce sve pomalo. Nije zurba. :bih:
Novak20

#202 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Novak20 »

Kikibombona wrote:Sto je dobro mora se pohvaliti :thumbup:

KO DF Sarajevo: Poštovana Zastupnice, Stidimo Se Vašim Stidom

Image

http://dfsarajevo.ba/2019/05/23/ko-df-s ... im-stidom/
Jbg, da se ovi iz DF stide ne bi umjesto Ankice, Ivana, Ivice, Renate imenovali Sidika, Elviru, Aidu i Tarika iz hrvatske kvote diplomatskih predstavnika BiH.

Oni u praksi rade upravo ono što hanuma Samra želi i za što je licemjerno kritiziraju.
nosara

#203 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by nosara »

Sad procitah ova Vera navodno raskrinkala neki kriminal, nesto nisu naplacivali ovi prije, pa sad kao ona rekla da se naplacuje. Zasto? Od koga su krali? To je njihovo, njihov narod, neka kradu, ko od svojih. Zasto da ne kradu, to narod ocekuje, da ga njegovi pljackaju, zato i glasaju za njih. Kakva, ba, Vera?

Samo se smutnja pravi.
Last edited by nosara on 24/05/2019 08:14, edited 1 time in total.
SmokingMan

#204 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by SmokingMan »

SDA bi voljela da ništa ne funkcionše u korist građana,samo kako bi za svoj nerad mogli okriviti druge. :bih:
kakavdanakneiskustvu

#205 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by kakavdanakneiskustvu »

Kikibombona wrote:Sto je dobro mora se pohvaliti :thumbup:

KO DF Sarajevo: Poštovana Zastupnice, Stidimo Se Vašim Stidom

Image

http://dfsarajevo.ba/2019/05/23/ko-df-s ... im-stidom/

nema ona stida,nije njoj ovo prvi ovakav ili slican gaf,ovo je matrica njenog razmisljanja
pustopoljina

#206 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by pustopoljina »

I sad ima i svoju temu...
Sta je s nama?
Zasto ono cega se pametan stidi u nasem drustvu dobija ovacije?
Mi smo svi jedna velika farma/parovi/ zadruga ili kako se vec zovu oni rijalitiji u kojoj je sva mraka iz regiona.
Omar500

#207 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Omar500 »

geralt wrote:
SaraFina wrote:To što Samra svira, zna se zbog čega radi. Da se nametne u budućnosti...
Ali da sada postoje neke realne prijetnje probosanskim orjentiranim Srbima i Hrvatima u Sarajevu... Ne postoje.
To treba isključiti bez obzira ogradio se ili ne SDA od njenih izjava. Sve drugo naduvavanje je priče i mogli bi se ljudi osjećati zbilja bespotrebno loše.
Sarajevo nikad neće biti Banjaluka, niti bilo koji dio RS, gdje Bošnjaci ne da ne uživaju pravo konstitutivnosti, nego je cilj svesti ih na statističku pogrešku (Hrvati to već jesu)

Također Bošnjaci i u kantonima sa većinskim HR življem nemaju nikakva prava.

I ovo je ustvari ono o čemu ona govori u tom boldiranom crnom tekstu. Sa imenima.
Realno u BL ovako nešto je nemoguća misija. Bez obzira na pozadinu ovih smjena. Dakle u to ne ulazim.
Nova vlast u KS smijenila je policijskog komesara Mevludina (Halilovića) i postavila Milorada (Bašića), otjerala Selima (Babića) sa mjesta direktora KJKP Rad, a postavila Veru Arnautović, smjenila predsjednika NO TV SA Hajrudina Hrvačić i postavila Vlastimira Mijovića, a tu je i umjesto direktorice Edine Fazlagić došla i Kristina Ljevak
Na vratima mog haustora na Grbavici prije par mjeseci osvanulo "Ubijam Vlaha u ime Allaha" napisano markerom. I jos uvijek stoji.
Pa precrtaj to sto pise. Pravi primjer mentaliteta naseg, vidi smece, a ne pokupi ga, nego kuka. Prekrizi flomasterom ako nemas sprej, pa ja.
Ova Samra je odron, dno dna.
pemanapemani

#208 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by pemanapemani »

Moja malenkost nema nikakvih problema kao neBošnjak u Sarajevu.
Čak sam imao više "problema" sa, uslovno rečeno, svojim. (BiH Hrvatima)

Isto tako, ne znam nekoga ko je imao baš neke velike probleme, jer nije Bošnjak.

Isto tako, moram konstatovati da se situacija malo promijenila u odnosu na prije 10 godina. Recimo, tada se baš nije poredilo Sarajevo sa BL ili zapadnim Mostarom. Jednostavno, vladao je stav da smo mi (građani Sarajeva i ostalih područja gdje su većina Bošnjaci) iznad neofašističkih mikro sistema koji su na snazi u većini područja gdje su Srbi većina i u više od pola područja gdje su Hrvati većina.

Danas se hladno od strane Bošnjaka Sarajevo poredi sa BL i zapadnim Mostarom, te se izvodi zaključak - šta hoćete, bolji smo od navedenih, pa makar za zeru.

To je danas osnovni problem Sarajeva i Bošnjaka kao naroda. Jednostavno, dopustili su da ih velikosrpska i velikohrvatska politika uvuče u svoju etničku baruštinu. To su objeručke prihvatili pojedinci pod isprikom kako je bošnjaštvo nerazvijeno i da sada treba isključivo raditi na razvoju svijesti kod građana o tome da su Bošnjaci. Iako je opstojnost države i dalje važna, ona kod dijela Bošnjaka zauzima neko treće četvrto mjesto, iza narodnosti i religije.
Onda se desi situacija da isplivaju na površinu ovakvi bilmezi poput Samre, Zahiragića, onog što se kune velikim Allahom da će ukinuti Titovu ulicu i sličnih.
gurabija78

#209 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by gurabija78 »

i ja sa prezirom odbacujem i sa gađenjem gledam na alijine i bakirove ezdea muslimane/bošnjake. šta sad? meni su oni glavni problem u Sarajevu.
leffe

#210 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by leffe »

Mi smo svi jedna velika farma/parovi/ zadruga ili kako se vec zovu oni rijalitiji u kojoj je sva mraka iz regiona.[/quote]
pustopoljina

#211 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by pustopoljina »

pemanapemani wrote:Moja malenkost nema nikakvih problema kao neBošnjak u Sarajevu.

Isto tako, ne znam nekoga ko je imao baš neke velike probleme, jer nije Bošnjak.

Isto tako, moram konstatovati da se situacija malo promijenila u odnosu na prije 10 godina. Recimo, tada se baš nije poredilo Sarajevo sa BL ili zapadnim Mostarom. Jednostavno, vladao je stav da smo mi (građani Sarajeva i ostalih područja gdje su većina Bošnjaci) iznad neofašističkih mikro sistema koji su na snazi u većini područja gdje su Srbi većina i u više od pola područja gdje su Hrvati većina.

Danas se hladno od strane Bošnjaka Sarajevo poredi sa BL i zapadnim Mostarom, te se izvodi zaključak - šta hoćete, bolji smo od navedenih, pa makar za zeru.

To je danas osnovni problem Sarajeva i Bošnjaka kao naroda. Jednostavno, dopustili su da ih velikosrpska i velikohrvatska politika uvuče u svoju etničku baruštinu.
To su objeručke prihvatili pojedinci pod isprikom kako je bošnjaštvo nerazvijeno i da sada treba isključivo raditi na razvoju svijesti kod građana o tome da su Bošnjaci Iako je opstojnost države i dalje važna, ona kod dijela Bošnjaka zauzima neko treće četvrto mjesto, iza narodnosti i religije.
Onda se desi situacija da isplivaju na površinu ovakvi bilmezi poput Samre, Zahiragića, onog što se kune velikim Allahom da će ukinuti Titovu ulicu i sličnih.
Bas tako.
Bosnjaci se jos uvijek trude dokazati kao nesto posebno: ne srbi i ne hrvati...a to je vec proslo...ne treba se to vise nikome dokazivati.
I ti sto se dokazuju, moraju unutar sebe uspostaviti hijerarhiju- ko je veci, ispravniji bosnjak.
Za to vrijeme...drzava na aparatima.
pemanapemani

#212 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by pemanapemani »

pustopoljina wrote:
pemanapemani wrote:Moja malenkost nema nikakvih problema kao neBošnjak u Sarajevu.

To je danas osnovni problem Sarajeva i Bošnjaka kao naroda. Jednostavno, dopustili su da ih velikosrpska i velikohrvatska politika uvuče u svoju etničku baruštinu.
To su objeručke prihvatili pojedinci pod isprikom kako je bošnjaštvo nerazvijeno i da sada treba isključivo raditi na razvoju svijesti kod građana o tome da su Bošnjaci Iako je opstojnost države i dalje važna, ona kod dijela Bošnjaka zauzima neko treće četvrto mjesto, iza narodnosti i religije.
Bas tako.
Bosnjaci se jos uvijek trude dokazati kao nesto posebno: ne srbi i ne hrvati...a to je vec proslo...ne treba se to vise nikome dokazivati.
I ti sto se dokazuju, moraju unutar sebe uspostaviti hijerarhiju- ko je veci, ispravniji bosnjak.
A bez BiH Bošnjaci su kao Kurdi ili Palestinci. I moja malenkost kao Bosanac iz katoličkog porodičnog backgrounda je bez BiH kao Kurd ili Palestinac. Prije će većina "mojih" Hrvata prihvatiti tvrdokornog Bošnjaka, nego mene Bosanca.

Stvarno ne razumijem kako neki ljudi to ne mogu ili ne žele shvatiti.
Hafis

#213 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Hafis »

palermo wrote:
Hafis wrote: Nema to veze sa tvojom tvrdnjom.
U prvom postu si samo mjesto nečijeg boravka poistovjetio s nkakvim ekdstrapatriotskim kvalitetama.
Vidiš, ja poznajem također nekoliko sarajevskih Hrvata. Veoma bi se iznenadio bi se kada bi ih čuo kada se otvoreno progovore što ih tišti (normalno, izuzimajući svakodnevne stvari koje tište i sve druge ljude).
Da budem otvoren: ipak je meni lakše biti Hrvat u Mostaru nego njemu u Sarajevu , ma koliko on bio ''proBiaH'' a ja ustaša.
Da opet ponovim - za najviše deset godina, to će sve biti svedeno na folklornu skupinu.
Ja prvi ne bih mogao živjeti u Sarajevu, a da si me to pitao prije 30 godina pristao bih bez oklijevanja.
Bogami Hafizaga, kako je krenulo ti za tridesest godina (da si nam živ i zdrav bio) ti ćeš pričati da u Mostaru ne bi mogao živjeti a nekad si mogao......al haj, nećemo o tome sada :D
Nisi daleko od istine, slažem se.
Ali to je drugi par opanaka. Ovdje nije riječ o katastrofalnom stanju u društvu koje nije zaobišlo niti jednu sredinu, pa ni Mostar, čakštoviše u velikoj mjeri.
Hoću reći, ako je situacija ionako katastrofalna za običnog čovjeka u BiH , neovisno o njegovoj etničkoj pripadnosti, samo bi mu još trebao i dodatni pritisak i osjećaj koje imaju svi ''manjinci'' u većinskim sredinama, a koje su sve jednake po tom pitanju bez iznimke.
Ali eto, ljudi koji se nose i s tim dodatnim otežavajućim faktorom za neke ljude u tim sredinama su po automatizmu ''proBiH'', a njihovo glavno jezgro je standardno ''antiBiH'' opcija.
pustopoljina

#214 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by pustopoljina »

pemanapemani wrote:
pustopoljina wrote:

Bas tako.
A bez BiH Bošnjaci su kao Kurdi ili Palestinci. I moja malenkost kao Bosanac iz katoličkog porodičnog backgrounda je bez BiH kao Kurd ili Palestinac. Prije će većina "mojih" Hrvata prihvatiti tvrdokornog Bošnjaka, nego mene Bosanca.

Same here :roll:
Mišo_Kovač

#215 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Mišo_Kovač »

Kakav je tačno pritisak u Sarajevu? Ja sam citav zivot tu. Sporadicnih izljeva bosnjacke tolerancije i multikultitutifrutiralnosti bude, al takvima ko jebe mater, ja sam svoj na svome, ako im se ne svidja nek odjebu u skokovima :P
Nikad se nisam osjecao ugrozeno i nikad me nije bilo strah reci bilo sta i biti to što jesam :P
A "proBiH" sam samo u smislu da mislim da drzava mora ostati u postojecim granicama bez secesija i cijepanja. Nisam "proBiH" u smislu da sanjam gradjanske i unitarne retardirane snove , naprotiv :P
Novak20

#216 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Novak20 »

pemanapemani wrote: A bez BiH Bošnjaci su kao Kurdi ili Palestinci. I moja malenkost kao Bosanac iz katoličkog porodičnog backgrounda je bez BiH kao Kurd ili Palestinac. Prije će većina "mojih" Hrvata prihvatiti tvrdokornog Bošnjaka, nego mene Bosanca.

Koliko ja znam nitko ne spori BiH. Država je to sa vlastima, granicama, vojskom, policijom... To što BiH nije isključivo bošnjačka nacionalna država i što su Srbi i Hrvati davno prošli kroz nacionalne preporode, a Bosanci (još) nisu je drugi padež.

Dakle, ti kao Bosanac katoličkog backgrounda imaš državu BiH. Ima i ona tebe.

Što se tu ima shvatiti i u kom smislu te kao Bosanca prihvatiti ?
pustopoljina

#217 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by pustopoljina »

Novak20 wrote:
pemanapemani wrote: A bez BiH Bošnjaci su kao Kurdi ili Palestinci. I moja malenkost kao Bosanac iz katoličkog porodičnog backgrounda je bez BiH kao Kurd ili Palestinac. Prije će većina "mojih" Hrvata prihvatiti tvrdokornog Bošnjaka, nego mene Bosanca.

Koliko ja znam nitko ne spori BiH. Država je to sa vlastima, granicama, vojskom, policijom... To što BiH nije isključivo bošnjačka nacionalna država i što su Srbi i Hrvati davno prošli kroz nacionalne preporode, a Bosanci (još) nisu je drugi padež.

Tu nista. Niti je o tome govorio.
Govorio je o tome kako bi bosnjacima drzava trebala biti na prvom mjestu, pa onda ni za koga, pa ni za njega, nema zime.
Drzava u smislu moderne, demokratske drzave.
A njoj se (takvoj drzavi) o glavi radi, dok samra proziva imena.
pemanapemani

#218 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by pemanapemani »

Novak20 wrote:

Kako niko ne spori BiH? Trenutni predsjedavajući Predsjedništva svaki dan spori BiH.
Ministri Vlade Srbije barem jednom mjesečno spore BiH i prijete ako ne bude kako oni kažu da postoji mogućnost da će se BiH raspasti.
Na pola teritorije BiH se negira pravo na naziv jezika bosanski.

Moja malenkost ne traži bilo kakvo prihvatanje od bilo koga. Samo sam zaključio da me kao Bosanca katoličkog backgrounda većina Hrvata pomalo prezire, ali to mi ne smeta, nego samo navodim.
Popis je pokazao da su moji i ja sa njima statistička greška. Prihvatio sam činjenično stanje i to je to.

Ono na šta želim ukazati jeste da je, nažalost, većina građana BiH prihvatila velikosrpsku etničku matricu i da ta politička matrica šteti državotvornosti BiH. Ne mogu to promijeniti, ali mogu ukazati na pogubnost takve politike.
pemanapemani

#219 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by pemanapemani »

pustopoljina wrote:
Novak20 wrote:

Tu nista. Niti je o tome govorio.
Govorio je o tome kako bi bosnjacima drzava trebala biti na prvom mjestu, pa onda ni za koga, pa ni za njega, nema zime.
Drzava u smislu moderne, demokratske drzave.
A njoj se (takvoj drzavi) o glavi radi, dok samra proziva imena.
:thumbup: :bih:
pustopoljina

#220 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by pustopoljina »

Ha ja. Sad mi je jasno sto se rade lektire...a ono par redova teksta i covjek promasi bit. :skoljka: :)
MarshalDodik

#221 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by MarshalDodik »

SaraFina wrote:
MarshalDodik wrote:

Nije ni narod toliko lud, pa svako ko iole prati politiku, prozreo bi njihove malverzacije prepisane od Dodika i ŽeljkA kad je "kupovina papaka u pitanju".

Zato su i forsirali one javne "patriotske vapaje" za formiranje vlasti i u dogovorima....a "žiranti" tražili kao "alibi" i dobro opravdanje u budućnosti za neuspjehe.
Prvu recenicu te ne razumjem.
Lijepo kazem bili gotovi papci iz NB-a plus, kao sto je kupljen izvjesni OMER SKALJO iz istog tog NB-a kada je rijec kantonalni nivo ZDK.
Takodjer na njihovu bi stranu pristupili i kandidati iz njihovih satelitskih partijica tipa ASDA, SBiH i dr.

Pozadina je da takva da bi u tom slucaju sa koalcijom sa HDZ-om i sa svojim satelitskim strankama znacilo da su vlast u samo par kantona kao sto su HNK, SBK, Posaviski, Livanjski, a izgubili bi svoj fildzan drzavu- Bosnjakistan
dječak sa šibicama

#222 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by dječak sa šibicama »

Ali meni je fascinantno kako Samri ne smetaju Zlatko Petrovic, Cedomir Lukic (jer su iz njene partije, naravno) niti se bunila kad je njena stranka imenovala Ivicu Sarica za ministra :D

Valjda Kristina i taj Vlastimir nisu dovoljno halal Srbi/Hrvati :D
Hafis

#223 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Hafis »

Mišo_Kovač wrote:Kakav je tačno pritisak u Sarajevu? Ja sam citav zivot tu.
Sindrom žabe u kuhajućoj vodi.
To što govoriš upravo je slično uobičajenim kliničkim fenomenima u medicini.
Većina ljudi ne zna da imaju visook šećer ili visok tlak, sve dok im ga jednog dana netko ne izmjeri.
U tvom slučaju, ti vjerojatno prilagodio svoje ponašanje sukladno očekivanju većine koja te okružuje. Pod tim mislim da ti ne pada na pamet negdje javno iznijeti neke nepravilnosti kojih vjerojatno ima u svakoj homogenoj nacionalnoj sredini.
Vidiš, ja bih se tu osjećao sputan, ali naravno ne i fizički ugropžen ili neke druge gluposti.
pustopoljina

#224 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by pustopoljina »

Hafis wrote:
Većina ljudi ne zna da imaju visook šećer ili visok tlak, sve dok im ga jednog dana netko ne izmjeri.
U tvom slučaju, ti vjerojatno prilagodio svoje ponašanje sukladno očekivanju većine koja te okružuje. Pod tim mislim da ti ne pada na pamet negdje javno iznijeti neke nepravilnosti kojih vjerojatno ima u svakoj homogenoj nacionalnoj sredini.
Vidiš, ja bih se tu osjećao sputan, ali naravno ne i fizički ugropžen ili neke druge gluposti.
A ne bi se osjecao sputan. Mozda ti jedino fali odredjena doza tersluka da neko shvati da dzaba ulazi u raspravu.
Ovo sto ovaj miso kovac :lol: napisa...ta vrsta tersluka.
Sporadicnih izljeva bosnjacke tolerancije i multikultitutifrutiralnosti bude, al takvima ko jebe mater, ja sam svoj na svome, ako im se ne svidja nek odjebu u skokovima :P
Nikad se nisam osjecao ugrozeno i nikad me nije bilo strah reci bilo sta i biti to što jesam
Last edited by pustopoljina on 24/05/2019 12:49, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#225 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Tomahawk11 »

Hafis wrote:
Normalno, bolje ti znaš od njega koji tu živi.
Izvini, ali meni iz ovog tvog pršti teorija potkovana neznanjem i generalizacijom.
I podsjeti me na kolegicu sa fakulteta iz Kreševa koja je nakon godinu dana smogla hrabrosti da me pita kako to da u Sarajevu ne skidaju sabljom glave, a njoj to pričali...šta da joj odgovorim, nasmijao se :-D vidiš i sama, tu si godinu, trebam li ti ja davati odgovor.
Post Reply