Novak20 wrote:pemanapemani wrote:
A bez BiH Bošnjaci su kao Kurdi ili Palestinci. I moja malenkost kao Bosanac iz katoličkog porodičnog backgrounda je bez BiH kao Kurd ili Palestinac. Prije će većina "mojih" Hrvata prihvatiti tvrdokornog Bošnjaka, nego mene Bosanca.
Stvarno ne razumijem kako neki ljudi to ne mogu ili ne žele shvatiti.
Koliko ja znam nitko ne spori BiH. Država je to sa vlastima, granicama, vojskom, policijom... To što BiH nije isključivo bošnjačka nacionalna država i što su Srbi i Hrvati davno prošli kroz nacionalne preporode, a Bosanci (još) nisu je drugi padež.
Dakle, ti kao Bosanac katoličkog backgrounda imaš državu BiH. Ima i ona tebe.
Što se tu ima shvatiti i u kom smislu te kao Bosanca prihvatiti ?
Kako niko ne spori BiH? Trenutni predsjedavajući Predsjedništva svaki dan spori BiH.
Ministri Vlade Srbije barem jednom mjesečno spore BiH i prijete ako ne bude kako oni kažu da postoji mogućnost da će se BiH raspasti.
Na pola teritorije BiH se negira pravo na naziv jezika bosanski.
Moja malenkost ne traži bilo kakvo prihvatanje od bilo koga. Samo sam zaključio da me kao Bosanca katoličkog backgrounda većina Hrvata pomalo prezire, ali to mi ne smeta, nego samo navodim.
Popis je pokazao da su moji i ja sa njima statistička greška. Prihvatio sam činjenično stanje i to je to.
Ono na šta želim ukazati jeste da je, nažalost, većina građana BiH prihvatila velikosrpsku etničku matricu i da ta politička matrica šteti državotvornosti BiH. Ne mogu to promijeniti, ali mogu ukazati na pogubnost takve politike.