Identitet Bosnjaka
-
pero72
#201 Re: Identitet Bosnjaka
obrazuj se, čitaj knjige, guglaj, nemoj bit u 21, vijeku zatucan
šra ti nije jasno
ukucaš Nikola Barbuči pismo papi 1456. i nađi neki svoj srpski ili hrvatski izvor koji će ti isto reći
by the way neobrazovani, čitaj knjigu Sime Ćirkovića istorija srednjovjekovne Bosne koja je osnovna knjiga svih fakulteta
nađi stranu 311. i vidi šta piše
nemoj bolan bit zatucan i u 21.vijeku
šra ti nije jasno
ukucaš Nikola Barbuči pismo papi 1456. i nađi neki svoj srpski ili hrvatski izvor koji će ti isto reći
by the way neobrazovani, čitaj knjigu Sime Ćirkovića istorija srednjovjekovne Bosne koja je osnovna knjiga svih fakulteta
- General War
#202 Re: Identitet Bosnjaka
pero72 wrote:obrazuj se, čitaj knjige, guglaj, nemoj bit u 21, vijeku zatucan
šra ti nije jasno
Kad "Pero" poducava istoriju-povijesti znam koliko je sati...pa i to da mu je jednako prodor otomanske imperije i religija unutar zemlje i pitanje bosanskih kraljeva, i koji u 21 vijeku mjesa Bosanjak i Musliman.
Last edited by General War on 03/04/2019 19:58, edited 1 time in total.
-
pero72
#203 Re: Identitet Bosnjaka
1461.pismo Tomaševića papi Piu II
Turci su mom kraljevstvu podigli nekoliko tvrđava i PREMA SELJACIMA POKAZUJU DA SU DOBRI,
OBEĆAVAJUĆI im da će svaki od njih BITI SLOBODAN koji NJIMA PREĐE. Neki seljaci u sve to vjeruju
i ne razumiju da je to turska prijevara, te misle da će pod njima zaista biti slobodni. NAROD će se
zaveden tim obećanjima lako ODMETNUTI OD MENE. Ni vlastela se neće moći održati dugo u svojim
gradovima ako bude OSTAVLJENA OD SELJAKA.
- General War
#204 Re: Identitet Bosnjaka
To me podsjeca na ovaj vakat, seljaci se priklonili SDA i pokaza im se dobra, a komunisticka vlastela propade ko kaucpero72 wrote:1461.pismo Tomaševića papi Piu II
Turci su mom kraljevstvu podigli nekoliko tvrđava i PREMA SELJACIMA POKAZUJU DA SU DOBRI,
OBEĆAVAJUĆI im da će svaki od njih BITI SLOBODAN koji NJIMA PREĐE. Neki seljaci u sve to vjeruju
i ne razumiju da je to turska prijevara, te misle da će pod njima zaista biti slobodni. NAROD će se
zaveden tim obećanjima lako ODMETNUTI OD MENE. Ni vlastela se neće moći održati dugo u svojim
gradovima ako bude OSTAVLJENA OD SELJAKA.
-
pero72
#205 Re: Identitet Bosnjaka
1461.g. pismo kralja Tomaševićaa papi Piu II
"Tvoj prethodnik Eugen nudio je mome ocu krunu i htio je u Bosni podići biskupske crkve. Otac je TO ODBIO kako protiv sebe ne bi izazvao mržnju Turaka, pošto je bio TEK ODNEDAVNO katolik, a NIJE JOŠ BIO IZGNAO HERETIKE iz kraljevstva. Ja sam, pak, kao dijete kršten i učio sam latinsku knjigu i čvrsto sam prihvatio kršćansku vjeru pa se ne plašim ČEGA SE PLAŠIO MOJ OTAC"
-
pero72
#206 Re: Identitet Bosnjaka
U Glasniku Zemaljskog muzeja iz 1893.g. na temi o kraljici Katarini, na strani 472. piše:
A na strani 473./474.Na kraju godine 1443. skončao je bosasnki kralj Tvrtko II Tvrtković, a kraljem bosanskim postane Tomaš Ostojić, nezakoniti sin negdašnjeg kralja Ostoje, koji novi kralj prethodnika svoga, kralja Tvrtka II svojim stricem nazivlje.Tomaš je prije toga živio kao PATAREN skrovito i u zabiti, i već je bio oženjen i od žene svoje prosta roda, koja se, kao što kažu, zvala Vojača, imao je sina Stjepana, koji će naslijediti oca na prijestolu kraljevstva bosanskoga.
Da se utvrdi na prijestolu mnogo je pripomogao Tomašu slavni ugarski vojvoda Janko Hunjadi u mladoga ugarskoga kralja Vladislava Leđanina, koji je Tomaša i potvrdio za kralja bosanskoga godine 1444. Tomaš se približio i rimskoj stolici, i pošto je Tomaš izjavio i uvjerio papu, da se ODREKAO PATARENSKE vjere, u kojoj SE RODIO, a prigrlio nauk i zakon rimski a ujedno molio papu, da mu pomogne u nevolji njegovoj, pošto je on van braka rođen i pošto bosanska gospoda ne trpe, da uz kralja sjedi kraljica od priprosta roda – i papa Evđenije IV pomogao je Tomašu kralju. «Rješen papinom dozvolom – veli Klaić na strani 289 - sveze sa Vojačom, ogledaše se Tomaš za suprugom, dostojnom po rodu svom da ju resi kraljevski vijenac. Ne zna se, da li ga je ljepota očarala, ili su ga vodili državni obziri: on poište za ženu mlađahnu Katarinu, kćerku velikoga Stjepana Vukčića, svoga neharnoga podanika i pobornika. Stjepan mu je dade rado, te mlada Katarina, ODREKNE SE PATARENSKE vjere i prigrliv rimski zakon postade kraljica bosanska.»
Ta i sam bosanski kralj Tomaš, premda se već od godine 1444. smatrao kršćaninom, NIJE BIO sve do godine 1457. KRŠTEN, a u ljeto te godine KRSTIO ga je legat papin, kardinal Ivan Karvajal, kao što piše Enej Silvije (potonji papa Pije II) u svom djelu «Europa» dovršenom 1458., na osnovu izvještaja istoga legata kardinala Karvajala.
- insomnia78
#207 Re: Identitet Bosnjaka
Znaci ako dam dobro shvatio Bosnjaci zgrozeni napadima srpskohrvatskog agresora na bogumilstvo odlucuju svi prihvatiti islam kako bi hin zajebali?
- insomnia78
#208 Re: Identitet Bosnjaka
Zasto se o ovom brilijantnom taktickom potezu ne uci na West Pointu, zasto sute Wesley Clark i sudija May?
-
pero72
#209 Re: Identitet Bosnjaka
izdvojeno iz knjiga:
Sima Ćirković: Istorija srednjovjekovne Bosne, strana 319.
20.juna 1459. sultan Mehmed II je dobio u ruke Smederevo, a na Bošnjake je pala teška ljaga izdaje. Bosanskog kralja i njegovog brata je naročito žestoko osuđivao Matija Korvin. On je tvrdio da su Bošnjaci za novac prodali Osmanlijama tvrdi grad do kojeg mu je toliko bilo stalo. Glasovi o bosanskoj izdaji su se raširili po čitavoj Evropi i kralj Tomaš je imao dosta muke da uvjeri papu Pija II, koji je još tog proljeća tražio da se u Bosnu šalju krstaši i pomoć, da je Smederevo moralo da se preda iz nužde.U samoj zemlji, da bi pokazao svoju odanost hrišćanskoj stvari, ZAPOČEO JE S PROGONOM bosanskih patarena.
Očigledno su bili sazreli uslovi za likvidaciju oslabljene i izolovane bosanske crkve. U posljednjim godinama se «krstjani» više i ne osjećaju u Bosni. Oko sredine 15.vijeka je POKRŠTAVANJE bosanskog stanovništva UZELO VELIKOG MAHA. Nisu ga sprovodili samo franjevci, za koje je hvarski biskup, inače dobro upoznat o bosanskoj situaciji, tvrdio da pred njima heretici iščezavaju «kao vosak pred vatrom», već i PRAVOSLAVNO sveštenstvo, koje je u međuvremenu takođe PREŠLO U OFANZIVU. Negdje na teritoriji hercega Stefana, došlo je čak do KONKURENTSKOG SUKOBLJAVANJA PRAVOSLAVLJA I KATOČANSTVA u borbi o duše bosanskih vjernika.
Bosanki franjevci su se 1455.g. žalili Ivanu Kapistranu, a on je te žalbe prenosio papi, da ih raški mitropolit sprječava da POKRŠTAVAJU one koji su držali patarensku vjeru, tako da mnogi umiru «izvan vjere», jer NEĆE DA PRIME PRAVOSLAVLJE. Tu je u 18 tačaka nabrojeno šta su sve pravoslavni činili na štetu katolika i kako su se u sovjim vjerskim obredima i običajima vladali.
Sima Ćirković: Istorija srednjovjekovne Bosne, strana 319.
20.juna 1459. sultan Mehmed II je dobio u ruke Smederevo, a na Bošnjake je pala teška ljaga izdaje. Bosanskog kralja i njegovog brata je naročito žestoko osuđivao Matija Korvin. On je tvrdio da su Bošnjaci za novac prodali Osmanlijama tvrdi grad do kojeg mu je toliko bilo stalo. Glasovi o bosanskoj izdaji su se raširili po čitavoj Evropi i kralj Tomaš je imao dosta muke da uvjeri papu Pija II, koji je još tog proljeća tražio da se u Bosnu šalju krstaši i pomoć, da je Smederevo moralo da se preda iz nužde.U samoj zemlji, da bi pokazao svoju odanost hrišćanskoj stvari, ZAPOČEO JE S PROGONOM bosanskih patarena.
Očigledno su bili sazreli uslovi za likvidaciju oslabljene i izolovane bosanske crkve. U posljednjim godinama se «krstjani» više i ne osjećaju u Bosni. Oko sredine 15.vijeka je POKRŠTAVANJE bosanskog stanovništva UZELO VELIKOG MAHA. Nisu ga sprovodili samo franjevci, za koje je hvarski biskup, inače dobro upoznat o bosanskoj situaciji, tvrdio da pred njima heretici iščezavaju «kao vosak pred vatrom», već i PRAVOSLAVNO sveštenstvo, koje je u međuvremenu takođe PREŠLO U OFANZIVU. Negdje na teritoriji hercega Stefana, došlo je čak do KONKURENTSKOG SUKOBLJAVANJA PRAVOSLAVLJA I KATOČANSTVA u borbi o duše bosanskih vjernika.
Bosanki franjevci su se 1455.g. žalili Ivanu Kapistranu, a on je te žalbe prenosio papi, da ih raški mitropolit sprječava da POKRŠTAVAJU one koji su držali patarensku vjeru, tako da mnogi umiru «izvan vjere», jer NEĆE DA PRIME PRAVOSLAVLJE. Tu je u 18 tačaka nabrojeno šta su sve pravoslavni činili na štetu katolika i kako su se u sovjim vjerskim obredima i običajima vladali.
- insomnia78
#210 Re: Identitet Bosnjaka
U biti ovo ti je ona prica kako je bogumilstvo u stvari haman pa isto islam i zato su oni pohrlilo da prime novu vjeru?
Ta nemojte molim vas
Ta nemojte molim vas
-
pero72
#211 Re: Identitet Bosnjaka
bravoinsomnia78 wrote:Znaci ako dam dobro shvatio Bosnjaci zgrozeni napadima srpskohrvatskog agresora na bogumilstvo odlucuju svi prihvatiti islam kako bi hin zajebali?
sreća brzo kontaš
i mala ispravka
glavni krivac su dva poslljednja šupka kralja Tomaš i Tomašević koji su se prodali papi, prešli na katoličanstvo i krenuli u krstaški pohod protiv vlastitog naroda Bošnjaka bogumila
- insomnia78
#212 Re: Identitet Bosnjaka
Pa dobro. Nas Perica je samo na tragu onih silnih Adisa, Ahmeda, Edina i Smajila koji nam uzmu tumaciti Srebrenicu i 90-eGeneral War wrote:pero72 wrote:obrazuj se, čitaj knjige, guglaj, nemoj bit u 21, vijeku zatucan
šra ti nije jasno
nemoj bolan bit zatucan i u 21.vijeku![]()
Kad "Pero" poducava istoriju-povijesti znam koliko je sati...pa i to da mu je jednako prodor otomanske imperije i religija unutar zemlje i pitanje bosanskih kraljeva, i koji u 21 vijeku mjesa Bosanjak i Musliman.
-
pero72
#213 Re: Identitet Bosnjaka
ma kako tebi to izgledalo neprihvatljivo er si učio srpsko-hrvatake verzije istorije, mada evo i knjiga Sime Ćirkovića je bila doatupna, izgleda da je zbilja tako biloinsomnia78 wrote:U biti ovo ti je ona prica kako je bogumilstvo u stvari haman pa isto islam i zato su oni pohrlilo da prime novu vjeru?
Ta nemojte molim vas
Bošnjaci bogumili su očigledno više voliki preći turcima i na islam nego na katoličanstvo i pravoslavlje
pa sve govore brojke, za samo 130 godina turske vladavine već je 70% Bošnjaka bilo islamske religije
nigdje nije zabilježen takav masovan prelazak u tako kratkom vremenu
- insomnia78
#214 Re: Identitet Bosnjaka
I sta to govori o Bosnjacima?
PS: bogumila a ni vragu mrskih je bilo i drugdje
- General War
#215 Re: Identitet Bosnjaka
Ma to je radi onih turskih serija...pero72 wrote:ma kako tebi to izgledalo neprihvatljivo er si učio srpsko-hrvatake verzije istorije, mada evo i knjiga Sime Ćirkovića je bila doatupna, izgleda da je zbilja tako biloinsomnia78 wrote:U biti ovo ti je ona prica kako je bogumilstvo u stvari haman pa isto islam i zato su oni pohrlilo da prime novu vjeru?
Ta nemojte molim vas
Bošnjaci bogumili su očigledno više voliki preći turcima i na islam nego na katoličanstvo i pravoslavlje
pa sve govore brojke, za samo 130 godina turske vladavine već je 70% Bošnjaka bilo islamske religije
nigdje nije zabilježen takav masovan prelazak u tako kratkom vremenu
- Nadzornik
#216 Re: Identitet Bosnjaka
General War wrote: Ma to je radi onih turskih serija...
Mora da je OBN TV u tom vremenu odigrao veliku ulogu...
- Nadzornik
#217 Re: Identitet Bosnjaka
Da im je Pero kao Nickname prvo padne na pamet pri registraciji...insomnia78 wrote:I sta to govori o Bosnjacima?
- General War
#218 Re: Identitet Bosnjaka
Ja se najvise bojim Pinka sad, sta ako krenu da se masovno posrbljavaju?Nadzornik wrote:General War wrote: Ma to je radi onih turskih serija...
Mora da je OBN TV u tom vremenu odigrao veliku ulogu...
- General War
#219 Re: Identitet Bosnjaka
Nadzornik wrote:Da im je Pero kao Nickname prvo padne na pamet pri registraciji...insomnia78 wrote:I sta to govori o Bosnjacima?
Kazem ja, Pink je zlo, kao i onomad.
-
pero72
#220 Re: Identitet Bosnjaka
što lupaš lončiće i gubiš se kao onaj prethodni stručnjakinsomnia78 wrote:I sta to govori o Bosnjacima?
počeo si šuplju kako Bošnjaci nisu prešli na islam uglavnom zbog krstaškog progona za koji si se našao začuđen, sasvim ubjeđen da nije ni postojao, tj. našao si se prozvan i prokomentarisao o "turcima spasiocima"
insomnia78 wrote:Jao teksta. Jao Bosnjaka i turaka kao spasilaca Bosne
- insomnia78
#221 Re: Identitet Bosnjaka
Serbi bi rekli PeraGeneral War wrote:Nadzornik wrote:Da im je Pero kao Nickname prvo padne na pamet pri registraciji...insomnia78 wrote:I sta to govori o Bosnjacima?
Kazem ja, Pink je zlo, kao i onomad.
- Dozer
#222 Re: Identitet Bosnjaka
Ovaaaaj... Moze jedno pitanjce...? Gdje ti u ovim tekstovima koje si postavio, a ticu se perioda prije 19. vijeka, vidis da pise "Bosnjak" ili "BosnjaCi"?pero72 wrote:ope pametuješ a nemaš pojmaDozer wrote: 3. Bosnjaci svoj etnicki identitet, kakav je danas, imaju vec 200-injak godina, i nemaju nikakve potrebe da ga grade u odnosu na BH Srbe ili BH Hrvate, ciji je etnicki identitet u BiH star tacno koliko i bosnjacki. Istorijska cinjenica.
Bošnjaci su svjesni svog identiteta vjekovima, dok pak o srbima i hrvatima se može govoriti tek od kraja 19.vijeka kad su Ilija Garašanin i Stjepa Radić pokrenuli proces posrbljavanja i pohrvaćivanja tadašnjih pravoslavaca i katolika, koje su susjedi vidjeli koa Bošnjake, ranije pokazani dokumenti
evo šta kaže srpski istoričar !!
Vladislav Skarić (Sarajevo u drugoj polovini 19.vijeka strana 246/247)Bošnje su svjesne svog identiteta vjekovima !!Već od 1846. započela je propaganda u Bosni, isprva prosvjetna, a poslije i revolucionarna. Te godine je Ilija Garašanin, ministar unutarnjih djela kneževine Srbije, pridobio Ristu Bogdanovića, trgovca iz Sarajeva, koji je prešao u Slavonski Brod, pa tu otvorio kafanu i bavio se pomalo i špediterskim poslovima za bosanske trgovce. Ko je god išao iz Sarajeva ili u Sarajevo svraćao je Bogdanoviću. Poslije njegove smrti nastavio je taj posao sin mu Stevo, koji je od 1860-1878. učinio mnogo usluga vladi u Beogradu u POSLOVIMA PROPAGANDE i REVOLUCIONISANJU Bosne.
U Sarajevu je, poslije 1863.g., osnovano među sarajevskim Srbima društvo, koje je uzelo sebi za zadatak da ISKORJENJUJE PODRUGLJIVO IME Vlah, a da UVODI ime Srbin[.
Društveni članovi su izlazili na sarajevske carine, pa dočekivali seljake, kojima su govorili da oni NE TREBA DA SE ZOVU RIŠĆANI, nego Srbi.[/b]
obrazuj se,čitaj, guglaj
Tomislav Raukar (knjiga Hrvatsko srednjovjekovlje)Sandalj Hranić je govorio dubrovačkom poslaniku:Prva pojava na koju valja upozoriti jest bosansko ime u vrelima 14. i 15.stoljeća. Ono se javlja u ćirilskim ispravama srednjovjekovne Bosne, u latinskim spisima o dualisitčkoj Crkvi bosanskoj i u notarijatu dalmatinskih gradova. U svakoj od te tri skupine izvora naziv BOŠNJANI ima zaseban sadržajni opseg, svaka o njih upućuje na ZASEBNU RAZINU NARODNOSNE PRIPADNOSTI.
Bosansko ime se najprije javlja u ćirilskim ispravama, od kojih je naznačajnija isprva iz 1322. gdje je ban Stjepan II «Dubrovčaninu» suprostavio «Bošnjanina». Taj NAJSTARIJI IZVORNI NAZIV za stanovnika Bosne razmjerno se rijetko pojavljuje u ispravama bosanskih vladara, nejčešće u obliku «dobri Bošnane». Nakon bana Stjepana II, i Tvrtka I susrećemo ga i u nekim kralejvskim ispravama 15.vijeka.
SAMO je naziv «Bošnjanin» bio u skaldu s društvenom i državnom samostalnošću Bosne , pa njega i poznaju isprave 14. i 15. vijeka
"Ko počini izdajstvo u Dubrovniku tome se siječe glava, tako činim i JA sa drugim vjernim
BOŠNJANIMA"
(knjiga Sima Ćirković,Istorija srednjovjekovne Bosne, str.243)
1461.g. kralj Tomašević u pismu papi Piu IIAko moji BOŠNJANI vide da neće u ovom ratu biti sami, jer će im i drugi pomoći, hrabrije će se boriti,
a ni Turci se neće usuditi krenuti na moju zemlju, pošto su prilazi u nju veoma teški,
a tvđave na mnogim mjestima neosvojive i sprečavaju da se lako uđe u moje kraljevstvo.
Ja vidim "Bosnjani"
Jarane, fino ti ja rekoh da ti nisi bas u vinklu, a ti mi slobodno nemoj vjerovati
I, ne odgovori ti meni - jel' fakat mislis da ona 3 Nasera nisu braca?!
Pih...a ja mislio ti sve znas, a svi ostali ovdje talasike
-
hAZNADAR
#223 Re: Identitet Bosnjaka
Pa to ti stvarno ozbiljno!? Znaci umjesto historije Hadzijahica, Imamovica, Jalimama, Sljive,... ako cemo samo autore muslimanskog imena - uzecemo jednu Biseru Suljic iz Tutina sto pored dupeuvlakackog pisma nekolicne domacih nacista slaze s'brda, s'dola toboze veze sa gotskim arijanima i Vulfilom.pero72 wrote:prvenstveno o tome da su svjesni da su Bošnjaci i vrlo dobar kratak pregled istorije s tim da umjesto Gota, riječ je o Ilirima, potomcima slavnog BatonahAZNADAR wrote:
Koja je poenta stavljanja teksta bosnjackih nacista Hitleru i to na ekavici? Nesto generalno za Bosnjake kako vide svoju historiju, ili kriticki osvrt na mitove i krajnosti par pojedinaca iz 40 i neke?
sve ostalo apsolutno tačno i fascinira takav tekst 1942. !!!
što se tiče ekavice, učinio si mi se obrazovaniji
teks je preuzet iz knjige Dedijera
Tekst jedino fascinira kolicinom neznanja o historiji(potpisnici niti su historicari niti se pozivaju na nekog historicara), i uvlacenjem u guzicu nacistima.
A ti frisko registrovani - koliko si dugo mislio ovdje glumiti nesto sto nisi? Halo ba, zar mislis stvarno da si jedini koji je ovako nastupao pod krinkom nekog patriotizma a sa ciljem degradiranja. Nesto mi govori da cemo od tebe cuti jos koji ekstremisticki biser. Taman ko kec na desetku nekima. sve je moguce.
Ovo je posao za moderaciju uostalom. Svako ima pravo vjerovati u gluposti ali nacizam nebi trebao ovdje prolaziti.
Last edited by hAZNADAR on 03/04/2019 22:31, edited 1 time in total.
- insomnia78
#224 Re: Identitet Bosnjaka
Pa ovaj je neki od prije poznat moderaciji. Da nije onaj ‘olandjanin? Velical Turke i pisel na “namjenskoj”?
-
hAZNADAR
#225 Re: Identitet Bosnjaka
Meni jedino lici na jednog sa hercegbosne.org imenom luidji sto ovo ismijava a ima isti sizofrenican stil fontova slova.insomnia78 wrote:Pa ovaj je neki od prije poznat moderaciji. Da nije onaj ‘olandjanin? Velical Turke i pisel na “namjenskoj”?