Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
allem_77

#201 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by allem_77 »

Malo mi je kontradiktorno reći: "Da, Isus je samo čovjek. Ali čovjek koji je začet bez oca, rođen od djevice, činio svakakve nadnaravne stvari, činio samo dobro, uskrisavao mrtve, liječio bolesne, otpuštao grijehe, ljudima pokazao put prema Nebesima, mučili ga i ubili jer se predstavljao Božijim Sinom... I DA, ON JE SAMO OBIČAN ČOVJEK" ?
Ako vjeruješ u barem dio ovih stvari vezanih za Isusa, on nikako ne može biti običan čovjek. To mi je neshvatljivo totalno!
Ili ćeš proglasiti sve za laž, ili ćeš ga smatrati najluđim pacifistom i idealistom u povijesti, ili ćeš prihvatiti da je po svemu NEOBIČAN i da nema sličnog :ovjeka u povijesti.

To mene čudi kod ovakvog parcijalnog prihvaćanja Isusa. Kakva priroda kakvi bakrači.[/quote]

Humljanin,
Da li si ti uopće pročitao šta piše u Kur'anu o Isusu? Pa ima čitava Sura, poglavlje o tome. Nema negacije da je Isus radio čuda, od govora kao novorođenče pa nadalje. Ali sve je to radio Allahovom, a ne svojom voljom. Kao što je i Mojsije imao čuda, od čarobnog štapa, pa nadalje. I većina naroda kojima su poslani Poslanici su tražili da im pokažu neko čudo. I kada bi im bilo pokazano, oni u njih nisu povjerovali.
Bloo
Globalna šefica

#202 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

Koji poslanik je dizao iz mrtvih?
BHCluster

#203 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by BHCluster »

Bloo wrote:
Molitav Gospodnja iz "Psaltira" biskupa Šimuna Kožičića Benje, objavljenog u Rijeci 1530. godine:
Otče naš ki jesi na nebesih:
sveti se ime Tvoje
Pridi cesarastvo Tvoje.
Budi volja Tvoja: kako na nebesi: i na zemlji.
Hleb naš vsagdašnji daj nam danas.
I otpusti nam dlgi naše:
kako i mi otpušćamo dlžnikom našim.

I ne vavedi nas v napast.
Na izbavi nas od zla.
Amen.
A Papa Franjo 2017 rece da je to pogresan prijevod. Znac svi se molili pogresno.
Bloo
Globalna šefica

#204 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

BHCluster wrote:
Bloo wrote:
Molitav Gospodnja iz "Psaltira" biskupa Šimuna Kožičića Benje, objavljenog u Rijeci 1530. godine:
sveti se ime Tvoje
Pridi cesarastvo Tvoje.
I otpusti nam dlgi naše:

Na izbavi nas od zla.
Amen.
A Papa Franjo 2017 rece da je to pogresan prijevod. Znac svi se molili pogresno.
Boldirani dio je bio predmetom rasprave. Da te Bog dovodi u napast, a ne ti sam sebe.
BHCluster

#205 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by BHCluster »

Bloo wrote:
BHCluster wrote:
Bloo wrote:
sveti se ime Tvoje
Pridi cesarastvo Tvoje.
I otpusti nam dlgi naše:

Na izbavi nas od zla.
Amen.
Boldirani dio je bio predmetom rasprave. Da te Bog dovodi u napast, a ne ti sam sebe.
Razumio sam ja to samo sam se nadovezao da se molitve mogu jednim ovozemaljskim dekretom proglasiti pogeresnim.
Smrcak15

#206 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:Koji poslanik je dizao iz mrtvih?
Valjda poslanik ILIJAS

1. Kraljevima 17,17 Poslije toga dogodi se, da se je razbolio sin žene, kojoj je pripadala kuća. Kako je bolest njegova tako okrenula na gore, da je izdahnuo dušu svoju,
1. Kraljevima 17,18 Reče ona Iliji: "Što ja imam s tobom, čovječe Božji? Ti si samo došao k meni, da u pamet dozoveš moje grjehote i da mi umoriš sina?"
1. Kraljevima 17,19 On joj odgovori: "Daj mi sina svojega!", uze ga tada iz naručja njezina, odnese ga u gornju sobu, gdje je stanovao, i položi ga na postelju svoju.
1. Kraljevima 17,20 Tada se pomoli Gospodu ovako: "Gospode, Bože moj, hoćeš li doista tako ucvijeliti udovicu, kod koje sam gost, da joj umoriš sina?"
1. Kraljevima 17,21 Nato se pruži triput nad dječakom i pomoli se glasno Gospodu: "Gospode, Bože moj, daj ipak da se život dječakov opet vrati u njega!"
1. Kraljevima 17,22 I Gospod usliši vapaj Ilijin. Život dječakov vrati se opet u njega, i posta živ.
1. Kraljevima 17,23 I Ilija uze dječaka, donese ga iz gornje sobe u kuću i predade ga materi njegovoj i reče: "Evo, tvoj sin opet živi!"
Bloo
Globalna šefica

#207 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Valjda poslanik ILIJAS

1. Kraljevima 17,17 Poslije toga dogodi se, da se je razbolio sin žene, kojoj je pripadala kuća. Kako je bolest njegova tako okrenula na gore, da je izdahnuo dušu svoju,
1. Kraljevima 17,18 Reče ona Iliji: "Što ja imam s tobom, čovječe Božji? Ti si samo došao k meni, da u pamet dozoveš moje grjehote i da mi umoriš sina?"
1. Kraljevima 17,19 On joj odgovori: "Daj mi sina svojega!", uze ga tada iz naručja njezina, odnese ga u gornju sobu, gdje je stanovao, i položi ga na postelju svoju.
1. Kraljevima 17,20 Tada se pomoli Gospodu ovako: "Gospode, Bože moj, hoćeš li doista tako ucvijeliti udovicu, kod koje sam gost, da joj umoriš sina?"
1. Kraljevima 17,21 Nato se pruži triput nad dječakom i pomoli se glasno Gospodu: "Gospode, Bože moj, daj ipak da se život dječakov opet vrati u njega!"
1. Kraljevima 17,22 I Gospod usliši vapaj Ilijin. Život dječakov vrati se opet u njega, i posta živ.
1. Kraljevima 17,23 I Ilija uze dječaka, donese ga iz gornje sobe u kuću i predade ga materi njegovoj i reče: "Evo, tvoj sin opet živi!"
Znači za sada dvojica... što se nije češće dizalo iz mrtvih?
JEdnom u SZ, par puta u NZ...
Ne zagovaram zombie apokalipsu...
BHCluster

#208 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by BHCluster »

Smrcak15 wrote:
Valjda poslanik ILIJAS

A na koji nacin se to radi ako mozes objasniti detaljno?
allem_77

#209 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by allem_77 »

Smrcak15 wrote:
Valjda poslanik ILIJAS

49
Mlivo : I poslanikom sinovima Israilovim: "Ja vam doista dolazim sa znakom od Gospodara vašeg da ću vam ja napraviti od gline (nešto) kao lik ptice, pa ću puhnuti u njega, te će biti ptica s dozvolom Allahovom; i ozdraviću slijepe i gubave, i oživiti mrtve s dozvolom Allahovom; i obavijestiću vas o onome šta jedete i šta gomilate u kućama vašim. Uistinu u tome je znak za vas, ako ste vjernici -
BHCluster

#210 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by BHCluster »

allem_77 wrote:
Smrcak15 wrote:
Valjda poslanik ILIJAS

49
Mlivo : I poslanikom sinovima Israilovim: "Ja vam doista dolazim sa znakom od Gospodara vašeg da ću vam ja napraviti od gline (nešto) kao lik ptice, pa ću puhnuti u njega, te će biti ptica s dozvolom Allahovom; i ozdraviću slijepe i gubave, i oživiti mrtve s dozvolom Allahovom; i obavijestiću vas o onome šta jedete i šta gomilate u kućama vašim. Uistinu u tome je znak za vas, ako ste vjernici -
Kako se dobiva Allahova dozvola, ako moze detaljni opis?
Smrcak15

#211 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Humljanin wrote: Hajde baš bi volio da mi dokažeš kako je Biblija dijelom istinski od Boga a dijelom laž.

Malo mi nepošteno djeluje tvoja konstatacija da ti je "skaner" za Bibliju Kuran ?
Ja sam očekivao da ćeš uvesti neke nove povijesne dokaze koji bacaju novo svjetlo na događaje opisane u Evanđelju. Ili da ćeš prezentirati neovisne povjesničare, znanstvenike ili kroničare tog vremena koji će dati druge činjenice vezane za život Isusa. Čak sam se nadao i nekim "ateističkim" objektivnim pristupom.

Ovako, kada mi kažeš da ti je skaner i referenca za određivanje točnosti i istinitosti Biblije sveta knjiga muslimana - Kuran, to mi djeluje vrlo pristrano i navijački.

Kako možemo uzeti Bibliju i Kuran za referencu ili skaner kako ti kažeš jedno za drugo, ako su u nekim stvarima međusobno suprotstavljeni i kontradiktorni. To su dvije svete knjige koje imaju svoj nauk i uzimati jednu da tvrdiš točnost druge mi je pomalo smiješno. Pa ne pricamo o znanstvenim radovima nego pobogu o svetim knjigama!

Na kraju, meni je zanimljivo još ovo... Kako i zašto bi Kuran bio referenca ili skaner za istinitost Biblije, ako je Kuran nastao približno 600 godina nakon Biblije? Zdravorazmuski gledano, kako bi i zašto vjerovao autoru knjige nastale oko 600 godina nakon Isusovog života, a ne bi vjerovao autorima Evanđelja od kojih su većina bili Isusovi, suvremenici, učenici i direktni svjedoci njegovog života, ponašanja, čudesa, riječi, djela, kalvarije, smrti i ukazanja nakon smrti?

Zašto bi kao točniji zapis i izvješće o nekom događaju (Isusovom životu) uzeo djelo nastalo 600 godina nakon tog događaja, a ne bi vjerovao zapisu nastalom u vrijeme i neposredno nakon tih događaja?

Ovo su neka zdravorazumska pitanja koja se meni motaju po glavi.
Ja znam da ti kao musliman moraš vjerovati Kuranu i njega uzimati kao savršenu svetu knjigu bez mane. Ali meni kao običnom čovjeku koji se trudi prosuditi neke stvari malo izmaknuto i sa upaljenom zdravorazumskom logikom, nije nimalo uvijerljiv argument tipa "zato jer u Kuranu tako piše i to mora biti točno, a sve ostalo je laž".
Oprosti, ne zelim te uvrijediti, ali meni to ne pije vode. Ja ne vidim apsolutno nikakvog razloga da bi po pitanju života i djela Isusa Krista prednost dao Kuranu ispred Biblije. Čak, logičan mi se zaključak nameće da je logičnije vjerovati knjizi i izvješćima neposrednih i posrednih sudionika tih događaja , nego izvještaju nakon čitavih 600 godina.
Ovo govorim, kao običan čovjek, ne kao vjernik.

Hajde mi malo protabiri o tome.
Hajde baš bi volio da mi dokažeš kako je Biblija dijelom istinski od Boga a dijelom laž.

kad citam detalje kako opisiva Muhameda, kakve detalje iznosi shvatim da te informacije moraju doci od Boga, samim tim te infomracije u bibliji su bozanskog porijekla.

a da je dijelom laz, Biblija sama kaze sebe to:

Jeremija 8,8 Kako možete tvrditi: `Mi smo mudri, u nas je Zakon Jahvin!` Zaista, u laž ga je pretvorila lažljiva pisaljka pisara!

i jos pavle zabiberi
Pavle kaze da te laze:
Rimljanima 3,7 Ako je, doista, istina Božja po mojoj lažljivosti obilno zasjala njemu na slavu, zašto da ja još budem suđen kao grešnik?

Malo mi nepošteno djeluje tvoja konstatacija da ti je "skaner" za Bibliju Kuran ?
Ja sam očekivao da ćeš uvesti neke nove povijesne dokaze koji bacaju novo svjetlo na događaje opisane u Evanđelju. Ili da ćeš prezentirati neovisne povjesničare, znanstvenike ili kroničare tog vremena koji će dati druge činjenice vezane za život Isusa. Čak sam se nadao i nekim "ateističkim" objektivnim pristupom.

Ovako, kada mi kažeš da ti je skaner i referenca za određivanje točnosti i istinitosti Biblije sveta knjiga muslimana - Kuran, to mi djeluje vrlo pristrano i navijački.

Kako možemo uzeti Bibliju i Kuran za referencu ili skaner kako ti kažeš jedno za drugo, ako su u nekim stvarima međusobno suprotstavljeni i kontradiktorni. To su dvije svete knjige koje imaju svoj nauk i uzimati jednu da tvrdiš točnost druge mi je pomalo smiješno. Pa ne pricamo o znanstvenim radovima nego pobogu o svetim knjigama!
Ako je Kuran od Boga, a znamo biblija je pisana 50-70 godina poslije isusova zivota

sta mislis sta je vjerodostojnije

BOzija knjiga, koja direktno dolazi od njega

ili knjige koje su ljudi pisali na osnovu prica drugih ljudi i to nakon 50-70 godina nakon uzdignuca isusa

Sta mislis sta je vjerodostojnije, zapitaj se.

Na kraju, meni je zanimljivo još ovo... Kako i zašto bi Kuran bio referenca ili skaner za istinitost Biblije, ako je Kuran nastao približno 600 godina nakon Biblije? Zdravorazmuski gledano, kako bi i zašto vjerovao autoru knjige nastale oko 600 godina nakon Isusovog života, a ne bi vjerovao autorima Evanđelja od kojih su većina bili Isusovi, suvremenici, učenici i direktni svjedoci njegovog života, ponašanja, čudesa, riječi, djela, kalvarije, smrti i ukazanja nakon smrti?

nema veze kad je Kuran nastao, nego je vazno od koga dolazi

Kuran dolazi direktno od Boga, ne od muhammeda , ne od njegovih prijatelja, ne od ikakvog covjeka, nego direktno od Boga , objava koja je trajala 23 godine za vrijeme Muhammeda.

pa ako je zaista Kuran od Boga onda je daleko vjerodostojnija nego knjige ljudi koji su pisali na osnovu prica drugih ljudi o bogu i bozijim poslanicima...jednostavno sebe upitaj sta je vjerodostojnije

Knjiga direktno od Boga ili knjige od ljudi koji govore o BOgu i bozijim poslanicima?

Zašto bi kao točniji zapis i izvješće o nekom događaju (Isusovom životu) uzeo djelo nastalo 600 godina nakon tog događaja, a ne bi vjerovao zapisu nastalom u vrijeme i neposredno nakon tih događaja?

druze biblija koju citas , tj. Novi zavjet je nastao 50-70 godina poslije isuova uzdignuca , dok Kuran je direktna objava BOga, koji najbolje od sviju ljudi zna sta se tacno desavalo.

Ali meni kao običnom čovjeku koji se trudi prosuditi neke stvari malo izmaknuto i sa upaljenom zdravorazumskom logikom, nije nimalo uvijerljiv argument tipa "zato jer u Kuranu tako piše i to mora biti točno, a sve ostalo je laž".

ne prvo se treba provjeravati Kuran da li je on stvarno od Boga, a ne uzima se stvari zdravo za gotovo, samo sto sam ja istrazivao i uvjerio se da Kuran moze jedino doci od boga nikako od ljudi.

Hajde mi malo protabiri o tome

ovo te najiskrenije pitam

Sta je vjerodostojnije

Knjiga koja je direktno od Boga koja dodje 600 godina poslije isusa, ili knjige ljudi koji pisu o Isusu nakon 50-70 godina od kad je isus uzdignut na nebesa? zapitaj se.
allem_77

#212 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by allem_77 »

BhCluster,

On, Allah odabere čovjeka kojem će tu dozvolu dati.
Smrcak15

#213 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

dacha bosanac wrote:Koju si glupost sada izrekao. Pošto sam usput pčelar, da ti objasni čiko par stvari. Maticu oplođava trut i to jednom, onog trenutka kada ona izađe iz matičnjaka. Od tog trenutka maticu više niko ne oplođava nego je ona ta koja u vrijeme proljeća, ljeta i jeseni zalježe mladu pčelu, ali i trutovsko leglo. Znači, matica jednom oplođena će zaljeći i žensku i mušku pčelu, a dosta toga zavisi od voska tj. satnih osnova.
Prema tome, ne lupaj oko toga, života ti.

"Trutovi su muške jedinke kod pčela. Njihov zadatak je oplođivanje matice. Trutovi imaju snažna krila i velike oči, a to im je potrebno da za vrijeme leta mogu opaziti i dostići maticu."

O tome da je Biblija pola istinita, pola pogrešna, okači mački o rep.
Dobro moj vrli pcelaru, nemoj mene sitnu dusu tako korit :)

U pčelinjoj zajednici trutovi imaju važnu ulogu mužjaka, ali ne samo to. Trutovi se razvijaju iz neoplođenih jaja. To znači, trutovi nemaju oca, već samo majku.
https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9F%D ... 0%BB%D0%B5

A honey bee drone has no father, but he does have a grandfather!
https://www.buzzaboutbees.net/dronebee.html

The drone has no father but has a grandfather. How is that?
https://articles.extension.org/pages/73 ... ow-is-that

zato Allah sporedi Isus i Mariju sa svijetom pcela i mrava na jedan numericki strukturisan nacin u Kuranu.
BHCluster

#214 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by BHCluster »

allem_77 wrote:BhCluster,

Kako na koji nacin?
Smrcak15

#215 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Humljanin wrote: To mi vala isto nije jasno u islamu... Pokušava se Isusov (ni po čemu običan) život objasniti prirodom. Ne ide mi u glavu to.
Meni je (možda je glupo reći) puno normalnije ili proglasiti sve za laž i izmišljotinu, ili prihvatiti cjelokupno izvješće kao istinito, i onda odlučiti što ćeš sa time... Ili prihvatiti ili odbaciti.

Malo mi je kontradiktorno reći: "Da, Isus je samo čovjek. Ali čovjek koji je začet bez oca, rođen od djevice, činio svakakve nadnaravne stvari, činio samo dobro, uskrisavao mrtve, liječio bolesne, otpuštao grijehe, ljudima pokazao put prema Nebesima, mučili ga i ubili jer se predstavljao Božijim Sinom... I DA, ON JE SAMO OBIČAN ČOVJEK" ?
Ako vjeruješ u barem dio ovih stvari vezanih za Isusa, on nikako ne može biti običan čovjek. To mi je neshvatljivo totalno!
Ili ćeš proglasiti sve za laž, ili ćeš ga smatrati najluđim pacifistom i idealistom u povijesti, ili ćeš prihvatiti da je po svemu NEOBIČAN i da nema sličnog :ovjeka u povijesti.

To mene čudi kod ovakvog parcijalnog prihvaćanja Isusa. Kakva priroda kakvi bakrači.
Da on je obican covjek preko koga je Bog cinio cuda...a sta mislis zasto je davao cuda??

Pa svakom poslaniku daje cuda da bude verifikacijsko sredstvo da je to uistinu poslanik od Boga a ne sharlatan.
Smrcak15

#216 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Humljanin wrote:
To mi vala isto nije jasno u islamu... Pokušava se Isusov (ni po čemu običan) život objasniti prirodom. Ne ide mi u glavu to.
Meni je (možda je glupo reći) puno normalnije ili proglasiti sve za laž i izmišljotinu, ili prihvatiti cjelokupno izvješće kao istinito, i onda odlučiti što ćeš sa time... Ili prihvatiti ili odbaciti.

Malo mi je kontradiktorno reći: "Da, Isus je samo čovjek. Ali čovjek koji je začet bez oca, rođen bez majke, činio svakakve nadnaravne stvari, činio samo dobro, uskrisavao mrtve, liječio bolesne, otpuštao grijehe, ljudima pokazao put prema Nebesima, mučili ga i ubili jer se predstavljao Božijim Sinom... I DA, ON JE SAMO OBIČAN ČOVJEK" ?

To mene čudi kod ovakvog parcijalnog prihvaćanja Isusa. Kakva priroda kakvi bakrači.
Ako mene pitaš, ja ne vjerujem u to da je Isus bio Sin Božji niti išta od tog što vi vjerujete jer ja nisam vjernik. Mene interesuje osim sa filozofko-religijskog pointa i kroz prizmu historijskog kriticizma.

Generalno mi je ova vaša prepiska zanimljiva kada pogledam sličnosti (Bog koji oprašta i Bog koji kažnjava - dok se međusobno negirate da su vaši Bogovi takvi).

A što se tiče Smrčka - do sada si valjda mogao dokučiti da je to borba protiv vjetrenjača.

On je nešto što ja zovem antidaija - neko ko uspješno ljude odbija od islama.
sta necu sve postati na ovom forumu, od Don Kihota do majke Tereze i cega sve ne :-) :lol: :lol: :lol:
Bloo
Globalna šefica

#217 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

Nisi ti Don Quixote, ti si vjetrenjača.
allem_77

#218 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by allem_77 »

BHCluster wrote:
allem_77 wrote:BhCluster,

Kako na koji nacin?
Pa vidiš ja kada sebi nešto tražim, gledam da je po mom ukusu, ali dosta puta se i zeznem.

Allah je naš Tvorac, On sigurno zna ko je od nas najbolji.
Bloo
Globalna šefica

#219 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

Da je ovaj convo borba mutanata, Dzizuz vodi...diže iz mrtvih...i to par puta...
Smrcak15

#220 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote: A na koji nacin se to radi ako mozes objasniti detaljno?
dizanje iz mrtvih je bilo jedno od BOzanskih cuda koje je Bog davao poslanicima kao dokaz da dolaze od Boga, jer madjionicari nemogu mrtvace dizati....

Bog kaze u Kuranu ovo:

3. Zar čovjek misli da kosti njegove nećemo sakupiti?
4. Hoćemo, Mi možemo stvoriti jagodice prsta njegovih ponovo.

77 Kako čovjek ne vidi da ga Mi od kapi sjemena stvaramo, i opet je otvoreni protivnik,
78 i Nama navodi primjer, a zaboravlja kako je stvoren, i govori: 'Ko će oživiti kosti kad budu truhle?'
79 Reci: 'Oživiće ih Onaj koji ih je prvi put stvorio; On dobro zna sve što je stvorio,

31:28 Stvoriti sve vas i sve vas oživiti isto je kao stvoriti i oživiti jednoga čovjeka; Allah, zaista, sve čuje i sve vidi.

Znas kako Bog stvara ponovo covjeka nakon sto istruhne??

Stvaranje covjeka je poput stvaranje biljaka koje nicu u proljece iz zemlje, tako isti princip ce biti u stvaranju ljudi na sudnjem danu, u zemlji ce covjekovo tijelo da raste kao sto rastu biljke i kad se ponovo stvori dusa se udahne ponovo i covjek otvara oci i budi se poput budjenja iz sna.
ali covjek nema osjecaj za protok vremena dok je mrtav, kao sto nema osjecaj za protok vremena dok spava.
Bloo
Globalna šefica

#221 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

Dao je do sada samo 2 poslanika moć da kontrolišu Mayu....
Koliko je poslanika bilo u totalu od početka do danas?
BHCluster

#222 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by BHCluster »

Smrcak15 wrote:
BHCluster wrote: A na koji nacin se to radi ako mozes objasniti detaljno?
dizanje iz mrtvih je bilo jedno od BOzanskih cuda koje je Bog davao poslanicima kao dokaz da dolaze od Boga, jer madjionicari nemogu mrtvace dizati....

Bog kaze u Kuranu ovo:

3. Zar čovjek misli da kosti njegove nećemo sakupiti?
4. Hoćemo, Mi možemo stvoriti jagodice prsta njegovih ponovo.

77 Kako čovjek ne vidi da ga Mi od kapi sjemena stvaramo, i opet je otvoreni protivnik,
78 i Nama navodi primjer, a zaboravlja kako je stvoren, i govori: 'Ko će oživiti kosti kad budu truhle?'
79 Reci: 'Oživiće ih Onaj koji ih je prvi put stvorio; On dobro zna sve što je stvorio,

31:28 Stvoriti sve vas i sve vas oživiti isto je kao stvoriti i oživiti jednoga čovjeka; Allah, zaista, sve čuje i sve vidi.

Znas kako Bog stvara ponovo covjeka nakon sto istruhne??

Stvaranje covjeka je poput stvaranje biljaka koje nicu u proljece iz zemlje, tako isti princip ce biti u stvaranju ljudi na sudnjem danu, u zemlji ce covjekovo tijelo da raste kao sto rastu biljke i kad se ponovo stvori dusa se udahne ponovo i covjek otvara oci i budi se poput budjenja iz sna.
ali covjek nema osjecaj za protok vremena dok je mrtav, kao sto nema osjecaj za protok vremena dok spava.
Znaci za ponovno stvaranje covjeka na "sudnjem danu" su potrebni seksualna ili aseksualna oplodnja onda minerali tj (N, P, K, Ca, Mg, S te Fe, Mn, Cu, Zn, B, Mo) voda i sunceva svjetlost?
allem_77

#223 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by allem_77 »

Bloo wrote:Dao je do sada samo 2 poslanika moć da kontrolišu Mayu....
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Proroci_u_islamu
Bloo
Globalna šefica

#224 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

allem_77 wrote:
Bloo wrote:Dao je do sada samo 2 poslanika moć da kontrolišu Mayu....
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Proroci_u_islamu
Na to dodaj i one iz SZ koji nisu pobrojani a smatraju se poslanicima/prorocima...i broj bude veći...

Indikativno je možda da su od tog broja samo 2 imala moć da dižu ljude iz mrtvih?
Jedan u SZ poslan svom narodu, drugi u NZ poslan Izraelćanima?
Ništa poslije? A poslan čitavom svijetu kao što piše u tabelici?

Kao čudo nad čudima...oživljavanje mrtvih.
Bloo
Globalna šefica

#225 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

Ovo ko The Prestige :mrgreen:
Locked