Bakšiš

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Boemica

#201 Re: Bakšiš

Post by Boemica »

ExNihilo wrote:Tačno se zapitaš u kakvim se krugovima insomnia kretao i s kim se družio kada je mu je primarni kulturološki šok po dolasku u Francusku bilo postojanje zubnog niza u ustima sagovornika.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Edin H.

#202 Re: Bakšiš

Post by Edin H. »

moonca wrote:Frizer ti radi o glavi, covjece..... :-) :roll:
Pa ne ides ti kod brice na brijanje pa da ti vrslja po vratu britvom? :D
biggrin

#203 Re: Bakšiš

Post by biggrin »

Edin H. wrote:
moonca wrote:Frizer ti radi o glavi, covjece..... :-) :roll:
Pa ne ides ti kod brice na brijanje pa da ti vrslja po vratu britvom? :D
...or do you?! :shock:
VenomousV

#204 Re: Bakšiš

Post by VenomousV »

Frizerki 5KM
Konobarima, ako je samo kafa, ne ostavljam nista. Eventualno 50kf kad narucimo kafu na poslu pa nam iz kafica pored donesu. Ako je bio rucak obavezno ostavim konobaru, osim ako se on posebno potrudi da bude namcor i da ga non stop cekam da me usluzi :roll:

Nikad nisam ostavljala napojnicu stomatologu, al' ima smisla to sto ostavljate...
addy_sa

#205 Re: Bakšiš

Post by addy_sa »

ostavljam ali po simpatijama, kako mi se ko svidi i usluga i kako sam raspolozen :D
kod frizera obavezno, ne samo frizeru nego i ucenicima/praktikantima ako ih ima e to mi je vec nekako stvar opste kulture.
Restorani i kafici nismo u Americi da se podrazumijeva, kakva usluga takav i baksis.
moonca

#206 Re: Bakšiš

Post by moonca »

:shock:
-daj ne kvarite -stomatologe --njima se ne daje - babicama ok :-)
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#207 Re: Bakšiš

Post by un1ted »

Opsta kultura ostaviti nekome dodatni novac? Jesam nekulturan :lol:

Kao sto sam pisao, frizer dobija jedino zbog termina, a ne usluge.
addy_sa

#208 Re: Bakšiš

Post by addy_sa »

un1ted wrote:Opsta kultura ostaviti nekome dodatni novac? Jesam nekulturan :lol:

Kao sto sam pisao, frizer dobija jedino zbog termina, a ne usluge.
jbg termin opsta kultura je individualan, ne postoji pisani akt vec svi radimo najbolje kako mislimo da treba
Ne ostavlja baksis ko ima, nego ko je naucio, stara narodna. :thumbup:
HAVANA

#209 Re: Bakšiš

Post by HAVANA »

Ja najvise dam tamburasima,nikad nemam para sutra kad se probudim.
macchiato

#210 Re: Bakšiš

Post by macchiato »

Navodno je prema bontonu ostaviti bakšiš uslužnim djeltanicima. :D
Mada bonton je prepun zastarjelih i besmislenih pravila tako da mi se glupo voditi prema tome, pogotovo kad se 50% stvari ne pridržavaš. I upravo zato me nerviraju etikete nekulturnog, ako ne ostaviš bakšiš.

Vala frizeri te pošteno oderu po džepu, ne pada mi na pamet tu davati bakšiš. A tek zubaru, to da ni ne spomiljem. :mrgreen:

Nisam cicija niti škrta, baš suprotno, ali neću ba nikome da dajem (osim ako je humanitarne prirode), ne padaju ni meni pare sa neba niti bi meni neko od njih oprostio da mi fali i fening, a kamo li šta više. Ostavi bakšiš tamo, ostavi bakšiš ovamo, nabere se to pofino na godišnjem nivou... pa radije to volim potrošiti na sebe ili na bližnje osobe, a ne neznance koji samo rade ono što im je u opisu posla i za šta uostalom dobijaju platu kao sav normalan puk.
moonca

#211 Re: Bakšiš

Post by moonca »

Pojedini servisi su 'navikli da dobijaju baksis' - kafane, frizeri, pedikeri , maseri -- to je vec nekako uhodano-ako im mi kao muterije to uskratimo - bolje da im se ne pojavljujemo vise u njihovim djelatnostima.
U Starbucku - narucujem kafu na putu, telefinom i ona me ceka na mjestu za te narudjbe- vecina musterija ne ostavlja baksis, ako je ovakva narudja- ja ostavljam -- i nedavno mi djevika koja je cesto u isto vrijem tu --zahvaljuje- mislila sam da oni to ne primjecuju - ne mislim da cu biti znatno bogatija ako radnicima/studentima uskratim taj baksis..... nece se ni oni obogatiti, takodje ali im pokazemo respekt za posao koji rade.
iceman ze

#212 Re: Bakšiš

Post by iceman ze »

ja samo vidjao i u McDonaldsu baksis za osoblje, cini mi se u Holandiji, ne znam ovdje da li ima takva kutija
insomnia78

#213 Re: Bakšiš

Post by insomnia78 »

Ima i u Fr
Edin H.

#214 Re: Bakšiš

Post by Edin H. »

Dajete li tetama na salteru napojnicu? :skoljka:
insomnia78

#215 Re: Bakšiš

Post by insomnia78 »

Mada ovi po brzogrizima ne zasluzuju ni ono malo plate. Kompletni debili. Uvijek nesto ne radi, nesto cekas ili nesto zaborave a uvijek ih se sedamsto vrti u krug
Danas me dijete nagovori da udjemo u Quick a zaboravio sam da sam tu vec imo incident s njima na kraju sam im ostavio narudzbu i morali su mi vratiti pare
I sad narucila ona nekake pilece gluposti. Kaze treba nije to jos gotovo idite vi sjedite pa cu vam donijeti ka kad bude. Pet, deset minuta nje nidje. Mala pojela pomfrit i ceka :-D Ja sidjem dole. Pa dje su? Joj ja zaboravila evo ovdje. A do mene je zaboravio sam da ste kompletni debili
Kad onaj menadzer, sta je bilo? Nije nista bilo najgoriste moguci restoran u Francuskoj. Gori sam ja sto dolazim kod vas jebo me otac
she+

#216 Re: Bakšiš

Post by she+ »

iceman ze wrote:ja samo vidjao i u McDonaldsu baksis za osoblje, cini mi se u Holandiji, ne znam ovdje da li ima takva kutija
pisala sam za njih vec
she+ wrote:naletih, staro je al ajde
"Napojnice kod nas nisu dobrodošle, no ako netko ipak i ostavi novac, on se mora automatski staviti u blagajnu. To se na kraju prijavljuje kao dobit i na to se plaća porez. Ako netko odluči prisvojiti taj novac, to se naziva krađom. Zato su tamo i kamere koje, među ostalim, provjeravaju rad zaposlenika." - izjavila je Jutarnjem listu glasnogovornica McDonaldsa Deana Stipanović.

Na pitanje zašto "pravilo" da gosti ne ostavljaju napojnice, nigdje nije jasno istaknuto, glasnogovornica je rekla: "To se smatra općepoznatom činjenicom."
https://www.index.hr/vijesti/clanak/tko ... 76538.aspx
i skontam da nikad nisam ni razmisljala o oporezivanju napojnica.. i kako bi se to rjesavalo ako ostanu radniku?
promijenila se politika?

ja ni ne zalazim tamo, ne znam kako ostali, da li ostavljaju baksis.. da li znaju ide li radnicima ili sta, kako?
clio_dci120

#217 Re: Bakšiš

Post by clio_dci120 »

Jednom davno, prije desetak godina, svratim tamo u Jabalnici u Zdravu Vodu, i stol do mene sjedi covjek, neke dvije zene sa njim i mala djeca, i ostavi frajer hladno 250KM, kaze pocastite se i vi momci, cak i konobar krenu za njim i vice nemojte ovoliko baksisa gospodine..racun bio pravo velik...sjede u skormno auto i ode...to je gospoda koja ne odaje utisak da imaju, a imaju :izet: To je najveci baksis koji sam vidio da neko daje :D
A cijeli lokal ko "neofirno" isprati frajera pogledom. :lol:
Last edited by clio_dci120 on 24/12/2018 19:12, edited 2 times in total.
Edin H.

#218 Re: Bakšiš

Post by Edin H. »

insomnia78 wrote:Mada ovi po brzogrizima ne zasluzuju ni ono malo plate. Kompletni debili. Uvijek nesto ne radi, nesto cekas ili nesto zaborave a uvijek ih se sedamsto vrti u krug
Danas me dijete nagovori da udjemo u Quick a zaboravio sam da sam tu vec imo incident s njima na kraju sam im ostavio narudzbu i morali su mi vratiti pare
I sad narucila ona nekake pilece gluposti. Kaze treba nije to jos gotovo idite vi sjedite pa cu vam donijeti ka kad bude. Pet, deset minuta nje nidje. Mala pojela pomfrit i ceka :-D Ja sidjem dole. Pa dje su? Joj ja zaboravila evo ovdje. A do mene je zaboravio sam da ste kompletni debili
Kad onaj menadzer, sta je bilo? Nije nista bilo najgoriste moguci restoran u Francuskoj. Gori sam ja sto dolazim kod vas jebo me otac
Jesi li im ostavio bozicni baksis?
iceman ze

#219 Re: Bakšiš

Post by iceman ze »

dao je i moj prijatelj tamburasima 50 km.... :-D
insomnia78

#220 Re: Bakšiš

Post by insomnia78 »

Edin H. wrote: Jesi li im ostavio bozicni baksis?
Jasta sam. Nek im da gazda jebo ih on. Nek poslusa preporuku predsjednika
Sapna_TZ

#221 Re: Bakšiš

Post by Sapna_TZ »

Ne ostavljam nikome baksis, cak ni frizeru. Dam mu 5 maraka ukrupno, i kad nemam 5 maraka ukrupno uvijek rasitnim da mu dam tacno 5, nikad vise.
Za svaki racun trazim svaki fening nazad. Htio sam prijaviti jednog debila iz BH Telecoma jer me je zakinuo za 5 feninga, placam racun 22,45 KM i dajem mu 23 KM i on mi vraca pola marke.
Pitam ja njega gdje mi je 5 feninga, on mi je dao 10 feninga bez ikakvog komentara. Nisam ga zelio prijaviti dalje, nije mi se dalo.
Jesam jednom dao kcerki od komsije marku baksisa, ali to je bilo za Bajram.
moonca

#222 Re: Bakšiš

Post by moonca »

Dobro ti nije zahvalila i rekla- neka - tebi je potrenije... :-) :lol:
Santic_Aleksa

#223 Re: Bakšiš

Post by Santic_Aleksa »

Frizeru i konobarima u "matičnoj" kafani obavezno. Ostalima po raspoloženju. :D
CrayOn

#224 Re: Bakšiš

Post by CrayOn »

Nisam ljubitelj bakšiš "kulture", čisto iz primjera USA, daj dovoljno vremena bakšiš će ići kao plata. Brate zacjeni koliko vrijedi i mani me se.
A davanjem bakšiša doktorima i stomatolozima samo sebi i populaciji koja to ne može priuštiti problem pravimo, nisu u njih tako plitki džepovi.
focko

#225 Re: Bakšiš

Post by focko »

ne dajem .. jedino mi je fetis ako je dobra konobarica kafu platit sa dvije stoje ... i cekat da mi vrati 198.5 km kusura. nabacim kez i namignem uz komentar da je ljubazna
Post Reply