Doso iz RogaticeThrottle wrote:Odakle iz Vranduka, imam ja neke familije u Sehicimabeni-bu-man wrote: Ja nisam sarajlica nego iz vranduka
"Tips & Tricks" za vožnju
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- beni-bu-man
#201 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#202 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
jesil chirom dosho il pjeshe?beni-bu-man wrote: Doso iz Rogatice
- beni-bu-man
#203 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
naso doratog konja pa s njimbitanga_sa_otesa wrote:jesil chirom dosho il pjeshe?beni-bu-man wrote: Doso iz Rogatice
- bitanga_sa_otesa
#204 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
DŽe ga vezesh? na darivi?beni-bu-man wrote: naso doratog konja pa s njim
- Altsa
#205 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
svaka praonica ima toplu vodu sa samponom. barem na kojim sa ja bio.kabal1337 wrote:Slazem se, bez nekog mehanickog dodira sa autom nemoguce ga je oprati da je cisto na dodir. Jedino neka praonica sa toplom vodom kao sto je na Anexu ili kod Zetre je pravo jak pritisak vode pa dobro sapere.
Inace bolje imati svoju spuzvu, nego onim cetkama na praonicama prat.
- madner
#206 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Dorata nema svako, dakle covjek sa pedigrom.
Ima garant i svoj grb.
Ima garant i svoj grb.
- bitanga_sa_otesa
#207 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
tu smo od 74-te,stara piljarska familija 
- beni-bu-man
#208 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
i njega operem na samouzluznoj za 2KM, naravno bRez voskamadner wrote:Dorata nema svako, dakle covjek sa pedigrom.
Ima garant i svoj grb.
- djkurt
#209 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Watch out we have a specail snowflake here, he thinks he the center of the world. Fuk that he tthinks hes the center of the universe. Plačipička jedna mala.bitanga_sa_otesa wrote:moraces se prebacit na brzi net,nije vam protok na selu dobardjkurt wrote: To mi je nova informacija.
-
condy
#210 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
On topic,
Kad se parkirate nemojte druga auta udarati svojim vratima kad izlazite....please
Ne prilazi pješačkom prelazu nikad brzo i kad nema nikog pored ceste...nikad ne žuri i ne jurcaj gradom
Ima prije Tešnja odnosno Jelaha, jedna zanimljiva tabla pored ceste. Ovi što voze dosta poput @travničkog i @bakira, vidjeli su, ide ovako parafraziram " uspori, neko te voli "
Kad se parkirate nemojte druga auta udarati svojim vratima kad izlazite....please
Ne prilazi pješačkom prelazu nikad brzo i kad nema nikog pored ceste...nikad ne žuri i ne jurcaj gradom
Ima prije Tešnja odnosno Jelaha, jedna zanimljiva tabla pored ceste. Ovi što voze dosta poput @travničkog i @bakira, vidjeli su, ide ovako parafraziram " uspori, neko te voli "
- madner
#211 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Hapa, Hapabitanga_sa_otesa wrote:tu smo od 74-te,stara piljarska familija
- Radio Sarajevo
#212 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Ne znam jesi li vozio kroz Njemačku kad su gužve, ali vožnja od 220 km/h je tada totalna glupost, iz više razloga.madner wrote:Jajane savjet ne moze biti gori.Radio Sarajevo wrote:Kada putujete preko 1.000 km u cugu, ne vozite brže od 140 km/h jer nećete stići brže, a glava vam je u torbi.
Nećete stići brže jer ćete sasvim sigurno naletjeti na neki zastoj. Kada izračunate prosječnu brzinu, ona će se rapidno smanjiti jer ste guslali u koloni jedno vrijeme.
Potrošićete bruku goriva, posebno ako vozite benzinca.
Rizikovaćete kazne, osim na nekim dijelovima njemačkog autoputa, a one su u Evropi prilično velike.
O sigurnosti da ne pričam, nema tog vozača i tog automobila koji su stabilni s brzinom od 200 km/h. Možda jedino Damon Hill
Naletio na zastoj ili ne nije vezano za brzinu kretanja prije.
Upaliti navihaciju i kada se tacno zna put, pa zastoji budu prikazani.
Da bi se smanjilo vrijeme putovanja, kljucno je imati sto manje stajanja, da bi se imalo manje stajanja treba voziti sto brze brzinom koja ne umara.
Nekom je to 120 nekom 220.
I da, vecina auta su sasvim stabilna i na tim brzinama, osim Korejanaca koji ugrade blokadu.
Sto se tice potrosnje, minoran faktor za put. Kosta manje od jedne pauze na autoputu.
1. To je brzina koju većina vozača ne može obuzdati ukoliko nešto krene naopako (možemo se složiti o tome ili ne)
2. Potpuno je nemoguće imati stabilnu brzinu od 220 km/h kad su gužve. Jedino moguće stabilno je 120-130 km/h, a i to je upitno.
3. Potrošnja je itekako veća, i nikako nije minorna kada voziš 1000 km. Benzinac koji pri brzini od 120 km/h troši šest litara, trošiće 15 litara pri brzini od preko 200 km/h.
4. Auta su možda stabilna, ali nije vozač.
Mnogo puta sam vidio ljude koji me preteknu kod Kelna idući duplo brže, a ja ih onda stignem u Frankfurtu tokom zastoja, i zadesim se u bržoj traci, pa ih samo prođem.
Google Maps u većini slučajeva javi gdje su zastoji, ali to nije uvijek tako. Nekad se zna desiti da jednostavno izračuna pogrešno, i da misli da si i dalje na najbržoj ruti, a nekad se desi i da promašiš skretanje jer ti javi prekasno i onda opet zaglaviš, a na autoputu ne možeš nazad. U svakom slučaju ga treba gledati i otvoriti četvere oči, da bi se gužva izbjegla. Ipak, imaš nekad zastoje koje ne možeš izbjeći, pogotovo u Austriji, gdje od dvije trake naprave jednu, ili te preusmjere na običnu cestu. Džaba ti je tad Google Maps, ti gubiš sat vremena.
Kazne sam već spomenuo, u Njemačkoj su minorne, ali u drugim zemljama su velike.
Slažem se da je broj stajanja vrlo bitan, i treba ih svesti na minimum, međutim ako ti se piša, ne možeš baš na to utjecati
-
condy
#213 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
beni-bu-man wrote:i njega operem na samouzluznoj za 2KM, naravno bRez voskamadner wrote:Dorata nema svako, dakle covjek sa pedigrom.
Ima garant i svoj grb.
Jednom dođe čovjek sa sela sa prljavim autom, sve blato po autu. Zemljoradnik neki...parkira auto, izašao iz auta, i lijepo one gumene seoske čizme pod vodu i trlja, pere,....završi sjede i ode
-
Throttle
#214 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Ja sam znao na samousluznim praonicama oprati biciklo, svi me cudno gledaju 
-
condy
#215 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Jesu napravili više one dodatne trake treća i četvrta kad se prilazi Frankfurta iz pravca Ašafenburga...radovi na cesti 15 kilometara, pa ide suzenje pa od jedne trake naprave dvije, a kad se poravnaš u tom suženju sa teretnjakom pogotovo noću, ma milimetri su u pitanju prestaneš disati dok ga pređeš ako voziš šire autoRadio Sarajevo wrote:
Mnogo puta sam vidio ljude koji me preteknu kod Kelna idući duplo brže, a ja ih onda stignem u Frankfurtu tokom zastoja, i zadesim se u bržoj traci, pa ih samo prođem.
Last edited by condy on 15/11/2018 14:40, edited 1 time in total.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#216 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
kanta voska u istobalu što servisira i održava praonice preko 150KM.. pisao sam davno nekad o tome
dok je nova i u garanciji može
jel pošteni vlasnik preuzeo, prelazi se na svašta što nije orginal
dok je nova i u garanciji može
jel pošteni vlasnik preuzeo, prelazi se na svašta što nije orginal
-
tempuser
#217 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Nema neko posebno iskustvo, a da li si ti, koji imas vise iskustva, ikad uspio oprati auto kako treba samo spricanjem, a da ga nisi morao necim istrljati?condy wrote:Dobar je šampon na ovoj što perem. Nemam nikakvih zamjerki...imam osjećaj da baš i nemaš puno iskustva sa samouslužnim praonicama. Ja sam ih probao gdje god su bile pod ruku, tri četri sam probao u Zenici, jednu u Sarajevu, jednu u Vitezu, par u Njemačkoj, jednu u Hrvatskoj...i ima razlike među njima. Nešto je i @Bakir pisao nisam sve upratio, sad ću pročitati.tempuser wrote:Ok, whatever...
To za vadjenje kanti i spuzvi sam karikirao, jer mi nije bilo jasno kako onda bez trljanja opres auto bolje nego klasicna praona. Samponima iz samolusluznih praonica bez spuzve i trljanja ne mozes auto oprati kako treba, a ti si na to nadodao 3 vrste spuzvi i sampon za koji po pravilu treba kanta,...
Slusajuci price o samousluznim praonama sam probao nekoliko po Sarajevu, i to razne kombinacije, za marku samponiraj, za marku saperi, na kraju sam za dvije samponirao i za dvije ispirao i nikad nisam uspio da operem auto kako treba, a izgleda nisam jedini. Zato od pocetak ponavljam, mozda nesto radim kako ne treba.
-
condy
#218 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Throttle wrote:Ja sam znao na samousluznim praonicama oprati biciklo, svi me cudno gledaju
Samo da ne krenu nosit tepihe na pranje
- madner
#219 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Sta vozio, presao u brisucem letu.Radio Sarajevo wrote:Ne znam jesi li vozio kroz Njemačku kad su gužve, ali vožnja od 220 km/h je tada totalna glupost, iz više razloga.madner wrote:Jajane savjet ne moze biti gori.Radio Sarajevo wrote:Kada putujete preko 1.000 km u cugu, ne vozite brže od 140 km/h jer nećete stići brže, a glava vam je u torbi.
Nećete stići brže jer ćete sasvim sigurno naletjeti na neki zastoj. Kada izračunate prosječnu brzinu, ona će se rapidno smanjiti jer ste guslali u koloni jedno vrijeme.
Rizikovaćete kazne, osim na nekim dijelovima njemačkog autoputa, a one su u Evropi prilično velike.
O sigurnosti da ne pričam, nema tog vozača i tog automobila koji su stabilni s brzinom od 200 km/h. Možda jedino Damon Hill
Da bi se smanjilo vrijeme putovanja, kljucno je imati sto manje stajanja, da bi se imalo manje stajanja treba voziti sto brze brzinom koja ne umara.
I da, vecina auta su sasvim stabilna i na tim brzinama, osim Korejanaca koji ugrade blokadu.
Sto se tice potrosnje, minoran faktor za put. Kosta manje od jedne pauze na autoputu.
1. To je brzina koju većina vozača ne može obuzdati ukoliko nešto krene naopako (možemo se složiti o tome ili ne)
2. Potpuno je nemoguće imati stabilnu brzinu od 220 km/h kad su gužve. Jedino moguće stabilno je 120-130 km/h, a i to je upitno.
3. Potrošnja je itekako veća, i nikako nije minorna kada voziš 1000 km. Benzinac koji pri brzini od 120 km/h troši šest litara, trošiće 15 litara pri brzini od preko 200 km/h.
Google Maps u većini slučajeva javi gdje su zastoji, ali to nije uvijek tako. Nekad se zna desiti da jednostavno izračuna pogrešno, i da misli da si i dalje na najbržoj ruti, a nekad se desi i da promašiš skretanje jer ti javi prekasno i onda opet zaglaviš, a na autoputu ne možeš nazad. U svakom slučaju ga treba gledati i otvoriti četvere oči, da bi se gužva izbjegla. Ipak, imaš nekad zastoje koje ne možeš izbjeći, pogotovo u Austriji, gdje od dvije trake naprave jednu, ili te preusmjere na običnu cestu. Džaba ti je tad Google Maps, ti gubiš sat vremena.
Kazne sam već spomenuo, u Njemačkoj su minorne, ali u drugim zemljama su velike.
Slažem se da je broj stajanja vrlo bitan, i treba ih svesti na minimum, međutim ako ti se piša, ne možeš baš na to utjecati.
Zadnji put kada sam vozio 130 zaustavila me policija da vidi treba li mi pomoc ili imam samo specijalne potrebe pa ne mogu brze.
Na tempomatu 180 stavim ako mi se ne forsira, slusam Halida i Wagnera i gledam u retrovizor da ne ometam ljude.
Zastoji nemaju veze sa brzinom.
- Travnički Noćni Šetač
#220 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Ima... i na još par mjesta sam vidio... a to piše i na više jezika na displejima po autoputu u Srbiji... a imam takav privjesak i u autu... i kod sebe na Youtube kanalu sam to postavio...condy wrote:On topic,
Kad se parkirate nemojte druga auta udarati svojim vratima kad izlazite....please![]()
Ne prilazi pješačkom prelazu nikad brzo i kad nema nikog pored ceste...nikad ne žuri i ne jurcaj gradom![]()
- Travnički Noćni Šetač
#221 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Na mene navikli ja to redovno radim... fino sačekaju...Throttle wrote:Ja sam znao na samousluznim praonicama oprati biciklo, svi me cudno gledaju
- Bakir1
#222 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
@hanilitlbubu

-
suntek
#223 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Radio Sarajevo wrote:Ne znam jesi li vozio kroz Njemačku kad su gužve, ali vožnja od 220 km/h je tada totalna glupost, iz više razloga.madner wrote:Jajane savjet ne moze biti gori.Radio Sarajevo wrote:Kada putujete preko 1.000 km u cugu, ne vozite brže od 140 km/h jer nećete stići brže, a glava vam je u torbi.
Slažem se da je broj stajanja vrlo bitan, i treba ih svesti na minimum, međutim ako ti se piša, ne možeš baš na to utjecati.
Ima i ona, šta ako izleti nešto na putu i ti ne možeš zakočiti?
Šaban, 20m ispred u desnoj traci, se prestroji bez da pogleda, odjednom ti furaš 200, a labudan gusla lagano na 80..
Znači pogibija zagarantovana, nije mi jednom izletio jedan takav biser...
Evo jedna lagana formula za izračunavanje kočionog traga:
Prekrizi jednu 0 brzine, ta cifra na kvadrat x 0.4 ( dobre gume, suha cesta).
Recimo da voziš 80:
8 * 8=64
64*0,4= 25,6m
Vozi 180 i kocioni trag je već 130m, a gdje je reakcija, tu dodaj još 45m koje odu na reakciju, znači 175m od momenata kad si vidio Šabana do momenata kad si stao..
- Radio Sarajevo
#224 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
Radovi su uvijek i svugdje u Njemačkoj, nema tu pravilacondy wrote:Jesu napravili više one dodatne trake treća i četvrta kad se prilazi Frankfurta iz pravca Ašafenburga...radovi na cesti 15 kilometara, pa ide suzenje pa od jedne trake naprave dvije, a kad se poravnaš u tom suženju sa teretnjakom pogotovo noću, ma milimetri su u pitanju prestaneš disati dok ga pređeš ako voziš šire autoRadio Sarajevo wrote:
A to se samo tako čini da su milimetri, kad pogledaš drugo auto koje prelazi, vidi se da ima možda i 2-3 cm
- bitanga_sa_otesa
#225 Re: "Tips & Tricks" za vožnju
hajde pripazi malo koze i ovce da koja ne uteknedjkurt wrote: Watch out we have a specail snowflake here, he thinks he the center of the world. Fuk that he tthinks hes the center of the universe. Plačipička jedna mala.
u meDŽuvremenu utvrDŽUj gradivo i plaĆi za seherom
premotaj na 6:20 ako ti radi FF