sto se odlazaka tice,hajte vise
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
elk
#201 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
meni ova tzv. grupa bas tukne na dijasporu
.bolje dedi mevludinu dati pare za cudesni eliksir, koji mijenja zivot i lijeci 600 bolesti, nego za ove ublehe iz ulma.
.svako neka zivi svoj zivot i donosi odluke.na kraju,uvijek imate ovaj forum kad vas pukne nostalgija.sudeci po broju postova,ne samo na ovoj temi,puknuce vas cesto.sretno svima.
- konjislav
#202 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne znam zasto mislis da grupa tukne na dijasporu?elk wrote:meni ova tzv. grupa bas tukne na dijasporu.bolje dedi mevludinu dati pare za cudesni eliksir, koji mijenja zivot i lijeci 600 bolesti, nego za ove ublehe iz ulma.
sto se odlazaka tice,hajte vise.svako neka zivi svoj zivot i donosi odluke.na kraju,uvijek imate ovaj forum kad vas pukne nostalgija.sudeci po broju postova,ne samo na ovoj temi,puknuce vas cesto.sretno svima.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#203 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Evo ja koji sam u proceduri odlaska ovim dušebrižnicima da kažem da ne lupaju gluposti bez potrebe! Evo ja ću reći svoje viđenje Njemačke:
Kulturni život i druženje.
Koga zanima ima ih ko u priči, dosta muzeja vikendom ima besplatan ulaz i stalno neke izložbe priređuje, svako malo neki koncerti ozbiljne muzike. Na gradskom trgu kad je lijepo vrijeme i kad ne pada redovno su neke manifestacije i sajmovi: gastronomski, umjetnički, domaća radinost itd. Takođe svako malo se postavlja bina na trgu i budu pop rock svirke, bavarska folk muzika i šta ti ja znam. Ja dok sam bio bio sam na tri sajma i bilo je zanimljivo (najzanimljivije su bile konobarice iz Rumunije al dobro
). Pivnica, pubova, restorana i barova ko u priči za svakoga po nešto i da vikendom su kafane krcate, voli Švabo pojesti i popiti samo tako, a i kafenisati i gušterati po baštama. Šiša barova što vode Turci više nego u Sarajevu
U mjestu gdje sam ja bio ima lafo neki disko klub, po našim estetskim mjerilima ko adaptirana mjesna zajednica
, ali zato tu gostuje Eminem, Paul Van Dyk, Tiesto, Afrojack i sl pod normalno, a kod nas je vrhunac spektakla kad Ceca dođe za novu godinu....
Saobraćaj
Tu se ne treba puno pričati, javni prevoz tačan u minut, infrastruktura po njemački pedantna
plus što reče gore kolega kako sve možeš saznati putem aplikacije na telefonu, teško da se možeš zajebati ako si iole pismen. Sva mjesta su ispresjecana biciklističkim stazama i većina ljudi koristi bicikl kao prevozno sredstvo po gradu jer je tako najbrže i najjednostavnije stići na kraće relacije. Bicikala milion na sve strane više nego u Pekingu, gdje god se okreneš za ograde i stubove su zavezani bicikli. Prosječna starost auta je oko 5 godina, ali burazeru nema divljanja uletanja i kurčenja - gdje piše 30 voze svi 30. Drotove sam za mjesec dana jednom samo vidio, nigdje ih nema, ali zato kamera i radara na sve strane po gradu pa probaj nagaziti...stigne ti čestitka sa slikom, opali te po džepu samo tako. I to ako malo samo preko ograničenja pređeš, ako baš glumiš Doma Toreta dooobro si najebo
Ja lično za mjesec dana tamo nisam auta pogledao - samo bicikl
Nema divljih parkinga i ostavljanja auta na sred ceste i trotoara, svaki stanar zgrade ima obilježeno svoje parking mjesto pa ti se parkiraj tu, samo te pauk klepi pa se puši....Kazne za nepropisno parkiranje dolaze bez pardona i po kratkom postupku i nisu male.
Život
Porodici i slobodnom vremenu je posvećeno dosta pažnje. Na svakom ćošku su igrališta, parkovi i zeleni pojasevi. Zelenila po gradu više nego kod nas i sve se redovno uređuje i održava pod konac
Kad dođe ljeto imaš stalno neke manifestacije na rijekama i jezerima koja imaju uređene plaže i kupališta sa sve svlačionicama i Baywatch službom
Bazeni otvoreni i zatvoreni i porodične karte su jako jeftine i za naše pojmove. Velike firme npr Siemens imaju svoje sportske centre koji su na raspolaganju njihovim radnicima sa porodicama za cijenu od 50 eura godišnje članarine što je za njemačke prilike džabe! Tu se nalazi ogromna sala za rukomet, fudbal i odbojku, teretana i ostalo. U Erlangenu pored fakulteta za sport se nalaze dva velika fudbalska terena, atletska i trkačka staza, odbojka na pijesku, kavez za mali fudbal i teretana na otvorenom na podlozi od tartana i za ljubitelje extrema platforma za freeclimbing - sve je to besplatno za korištenje i poklon je kompanije Siemens gradu. Odmah pored tih terena je veliki otvoreni i zatvoreni bazen. Ukratko mjesto za život i uživanje
Bezbjednost
Ala SFRJ
Bicikli, motori i skuteri se ostavljaju ispred zgrade najnormalnije, kao i po gradu. Ispred svakog tržnog centra i neke ustanove je parkirano stotine skutera i bicikala samo vezanih sajlom oko točka. Ima bicikala koji stoje po nekoliko godine vezani, neko ih ostavio, zapekli i zahrđali ali jok - niko ni da dirne....
Kriminala gotovo i da nema uopšte, nema klošara i pijanaca po parkovima, razbijenih flaša i opušaka i ostalog dekora kao kod nas. Poslije deset naveče nema galame i dreke budala po naselju, mir i tišina, jer narodna milicija radi svoj posao noću i to dobro
samo špartaju patrolna vozila u kasnim satima.
Kasnije još imam posla ne da mi se pisati....
Koga zanima ima ih ko u priči, dosta muzeja vikendom ima besplatan ulaz i stalno neke izložbe priređuje, svako malo neki koncerti ozbiljne muzike. Na gradskom trgu kad je lijepo vrijeme i kad ne pada redovno su neke manifestacije i sajmovi: gastronomski, umjetnički, domaća radinost itd. Takođe svako malo se postavlja bina na trgu i budu pop rock svirke, bavarska folk muzika i šta ti ja znam. Ja dok sam bio bio sam na tri sajma i bilo je zanimljivo (najzanimljivije su bile konobarice iz Rumunije al dobro
Saobraćaj
Tu se ne treba puno pričati, javni prevoz tačan u minut, infrastruktura po njemački pedantna
Život
Porodici i slobodnom vremenu je posvećeno dosta pažnje. Na svakom ćošku su igrališta, parkovi i zeleni pojasevi. Zelenila po gradu više nego kod nas i sve se redovno uređuje i održava pod konac
Bezbjednost
Ala SFRJ
- ultima_palabra
#204 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
3 milje neto plata i ti se GRASom vozaš? Koja stipsakonjislav wrote:Vidiš i ja iz istog razloga idem, ne zato što ovdje nemam dinara, nego se ne želim da mislim da li ima vode ili nema, hoću li se moći okupati, da li ima struje ili nema, zašto nema interneta, zašto u bolnicu moraš ići sa svojim materijalom (za kojeg se moraš potruditi da nađeš), hoće li tramvaj doći nekad danas na stanicu, ili ako nestane struje u tramvaju hoće li doći nekad unutar sat vremena, itd. itd.seln wrote:E, vidis, to je ono sto mene drzi u Austriji... pare manje-vise, ali regulisano zdravstvo, skolstvo, uredna infrastruktura.ultima_palabra wrote:Ma dolazi sad vrijeme kad nemas hajra ni od dobrih para u Bosni... sta ce ti pare kad ih nemas gdje potrositi, osnovnu uslugu dobiti na normalnom nivou.
Ne nestaje vode, struje, ne nosim zavojni materijal u bolnicu, ne bojim se da ce mi psihoticni ucitelj maltretirati djecu... to je to.
Ali, bum se vrnul. Klinci ce vjerovatno ostati.
Jednostavno ne želim da se zamaram ovako trivijalnim stvarima. Zadnji put kada sam bio u Austriji 20 dana na treningu za Hybris prije 2 godine, koristio neku aplikaciju pomoću koje stigneš na željenu destinaciju najčešće u minut, dva od onoga što to aplikacija kaže (nekad i ranije), još te manevriše i govori ti gdje da presjedaš i iz kojeg tramvaja da uđeš u koji autobus, ili tramvaja u drugi tramvaj, itd.
Jure li ovo teško napraviti? Nije, mada nije ni lahko, ali je primarno potrebna ogromna količina koordinacije od strane raznih javnih službi, što je haman pa nemoguće u Bosni. U Njemačkoj ista aplikacija radi.
U normalnom razvijenom zapadu ovo nije nikakvo čudo, za Bosnu ovo je naučna fantastika. Tužno i žalosno.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#205 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Vala i pretjeruje, kako opisa, mora da živi u nekoj vukojebini.
U Austriji jeste to sve na većem nivou, ali opis konjislava je ko da se javlja negdje iz Centralne Afrike.
U Austriji jeste to sve na većem nivou, ali opis konjislava je ko da se javlja negdje iz Centralne Afrike.
-
Fudo387
#206 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Svaka cast, upravo si otkrio toplu vodu.Lajavikrelac wrote:Evo ja koji sam u proceduri odlaska ovim dušebrižnicima da kažem da ne lupaju gluposti bez potrebe! Evo ja ću reći svoje viđenje Njemačke:
Koga zanima ima ih ko u priči, dosta muzeja vikendom ima besplatan ulaz i stalno neke izložbe priređuje, svako malo neki koncerti ozbiljne muzike. Na gradskom trgu kad je lijepo vrijeme i kad ne pada redovno su neke manifestacije i sajmovi: gastronomski, umjetnički, domaća radinost itd. Takođe svako malo se postavlja bina na trgu i budu pop rock svirke, bavarska folk muzika i šta ti ja znam. Ja dok sam bio bio sam na tri sajma i bilo je zanimljivo (najzanimljivije su bile konobarice iz Rumunije al dobro). Pivnica, pubova, restorana i barova ko u priči za svakoga po nešto i da vikendom su kafane krcate, voli Švabo pojesti i popiti samo tako, a i kafenisati i gušterati po baštama. Šiša barova što vode Turci više nego u Sarajevu
U mjestu gdje sam ja bio ima lafo neki disko klub, po našim estetskim mjerilima ko adaptirana mjesna zajednica
, ali zato tu gostuje Eminem, Paul Van Dyk, Tiesto, Afrojack i sl pod normalno, a kod nas je vrhunac spektakla kad Ceca dođe za novu godinu....
![]()
Saobraćaj
Tu se ne treba puno pričati, javni prevoz tačan u minut, infrastruktura po njemački pedantnaplus što reče gore kolega kako sve možeš saznati putem aplikacije na telefonu, teško da se možeš zajebati ako si iole pismen. Sva mjesta su ispresjecana biciklističkim stazama i većina ljudi koristi bicikl kao prevozno sredstvo po gradu jer je tako najbrže i najjednostavnije stići na kraće relacije. Bicikala milion na sve strane više nego u Pekingu, gdje god se okreneš za ograde i stubove su zavezani bicikli. Prosječna starost auta je oko 5 godina, ali burazeru nema divljanja uletanja i kurčenja - gdje piše 30 voze svi 30. Drotove sam za mjesec dana jednom samo vidio, nigdje ih nema, ali zato kamera i radara na sve strane po gradu pa probaj nagaziti...stigne ti čestitka sa slikom, opali te po džepu samo tako. I to ako malo samo preko ograničenja pređeš, ako baš glumiš Doma Toreta dooobro si najebo
Nema divljih parkinga i ostavljanja auta na sred ceste i trotoara, svaki stanar zgrade ima obilježeno svoje parking mjesto pa ti se parkiraj tu, samo te pauk klepi pa se puši....Kazne za nepropisno parkiranje dolaze bez pardona i po kratkom postupku i nisu male.
Život
Porodici i slobodnom vremenu je posvećeno dosta pažnje. Na svakom ćošku su igrališta, parkovi i zeleni pojasevi. Zelenila po gradu više nego kod nas i sve se redovno uređuje i održava pod konacKad dođe ljeto imaš stalno neke manifestacije na rijekama i jezerima koja imaju uređene plaže i kupališta sa sve svlačionicama i Baywatch službom
Bazeni otvoreni i zatvoreni i porodične karte su jako jeftine i za naše pojmove. Velike firme npr Siemens imaju svoje sportske centre koji su na raspolaganju njihovim radnicima sa porodicama za cijenu od 50 eura godišnje članarine što je za njemačke prilike džabe! Tu se nalazi ogromna sala za rukomet, fudbal i odbojku, teretana i ostalo. U Erlangenu pored fakulteta za sport se nalaze dva velika fudbalska terena, atletska i trkačka staza, odbojka na pijesku, kavez za mali fudbal i teretana na otvorenom na podlozi od tartana i za ljubitelje extrema platforma za freeclimbing - sve je to besplatno za korištenje i poklon je kompanije Siemens gradu. Odmah pored tih terena je veliki otvoreni i zatvoreni bazen. Ukratko mjesto za život i uživanje
![]()
Bezbjednost
Ala SFRJBicikli, motori i skuteri se ostavljaju ispred zgrade najnormalnije, kao i po gradu. Ispred svakog tržnog centra i neke ustanove je parkirano stotine skutera i bicikala samo vezanih sajlom oko točka. Ima bicikala koji stoje po nekoliko godine vezani, neko ih ostavio, zapekli i zahrđali ali jok - niko ni da dirne....
Kriminala gotovo i da nema uopšte, nema klošara i pijanaca po parkovima, razbijenih flaša i opušaka i ostalog dekora kao kod nas. Poslije deset naveče nema galame i dreke budala po naselju, mir i tišina, jer narodna milicija radi svoj posao noću i to dobro
- insomnia78
#207 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Joj pogleda kroz ruzicaste naocare.

- seln
#208 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
U proceduri odlaska, a vec znas sve o zivotu u Njemackoj?Lajavikrelac wrote:Evo ja koji sam u proceduri odlaska ovim dušebrižnicima da kažem da ne lupaju gluposti bez potrebe! Evo ja ću reći svoje viđenje Njemačke:
Koga zanima ima ih ko u priči, dosta muzeja vikendom ima besplatan ulaz i stalno neke izložbe priređuje, svako malo neki koncerti ozbiljne muzike. Na gradskom trgu kad je lijepo vrijeme i kad ne pada redovno su neke manifestacije i sajmovi: gastronomski, umjetnički, domaća radinost itd. Takođe svako malo se postavlja bina na trgu i budu pop rock svirke, bavarska folk muzika i šta ti ja znam. Ja dok sam bio bio sam na tri sajma i bilo je zanimljivo (najzanimljivije su bile konobarice iz Rumunije al dobro). Pivnica, pubova, restorana i barova ko u priči za svakoga po nešto i da vikendom su kafane krcate, voli Švabo pojesti i popiti samo tako, a i kafenisati i gušterati po baštama. Šiša barova što vode Turci više nego u Sarajevu
![]()
Saobraćaj
Tu se ne treba puno pričati, javni prevoz tačan u minut, infrastruktura po njemački pedantnaplus što reče gore kolega kako sve možeš saznati putem aplikacije na telefonu, teško da se možeš zajebati ako si iole pismen. Sva mjesta su ispresjecana biciklističkim stazama i većina ljudi koristi bicikl kao prevozno sredstvo po gradu jer je tako najbrže i najjednostavnije stići na kraće relacije. Bicikala milion na sve strane više nego u Pekingu, gdje god se okreneš za ograde i stubove su zavezani bicikli. Prosječna starost auta je oko 5 godina, ali burazeru nema divljanja uletanja i kurčenja - gdje piše 30 voze svi 30. Drotove sam za mjesec dana jednom samo vidio, nigdje ih nema, ali zato kamera i radara na sve strane po gradu pa probaj nagaziti...stigne ti čestitka sa slikom, opali te po džepu samo tako. I to ako malo samo preko ograničenja pređeš, ako baš glumiš Doma Toreta dooobro si najebo
Život
Porodici i slobodnom vremenu je posvećeno dosta pažnje. Na svakom ćošku su igrališta, parkovi i zeleni pojasevi. Zelenila po gradu više nego kod nas i sve se redovno uređuje i održava pod konacKad dođe ljeto imaš stalno neke manifestacije na rijekama i jezerima koja imaju uređene plaže i kupališta sa sve svlačionicama i Baywatch službom
![]()
Bezbjednost
Ala SFRJBicikli, motori i skuteri se ostavljaju ispred zgrade najnormalnije, kao i po gradu. Ispred svakog tržnog centra i neke ustanove je parkirano stotine skutera i bicikala samo vezanih sajlom oko točka. Ima bicikala koji stoje po nekoliko godine vezani, neko ih ostavio, zapekli i zahrđali ali jok - niko ni da dirne....
Svaka cast!
- insomnia78
#209 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Hajd sad kad vec znas njemacki potrazi na googlu statistiku ukradenih bicikala, auta, sitnog kriminala
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#210 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Joj struja. Javljaju se dijasporaši uber bošnje, kod kojih do posla trešti balkanski seljakluk, koji traže "svoje" ljude i samo se s njiam druže. te forumaju po našim forumima 
S druge strane, rulja onih koji bi možda i otišli, ali radi porodice i sprčenih godina nemaju muda, pa ismijavaju druge
Ja vam kazem, otici je tesko, dosta odricanja, ali onaj ko ode, u normalnim uslovima se ne vraća. Bude izuzetaka koji se vrate, ali brzo skontaju da je i govno sladje bilo gdje samo ne u ovom čmaru od države.
S druge strane, rulja onih koji bi možda i otišli, ali radi porodice i sprčenih godina nemaju muda, pa ismijavaju druge
Ja vam kazem, otici je tesko, dosta odricanja, ali onaj ko ode, u normalnim uslovima se ne vraća. Bude izuzetaka koji se vrate, ali brzo skontaju da je i govno sladje bilo gdje samo ne u ovom čmaru od države.
- cyprus
#211 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja se vala ne bi maltretiro sa učenjem njemačkog, ne znam za kakve pare i uređenost...
-
izgubljena dusa
#212 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dobro je da postoji internet i da se informacije mogu naci.
U vrijeme kad sam ja trebala otici iz ove proklete zemlje – masovne upotrebe interneta nije bilo.
Do nas je da procitano i odredimo sta je tacno/netacno, logicno/nelogicno. Treba procitati. Uvijek se moze naci ideja vise.
Ima dosta dobrih i dobronamjernih. Ima i nebuloza. Na nama je da procjenimo.
Kamo srece da sam imala bilo kakvu informaciju.
Vrijeme je prolazilo, a oni koje sam molila da mi pomognu su lagali.
Za njih je pomoc bila odjeca, obuca i nesto novaca. I dan danas se ponose tim.
Za mene je to bilo ponizavajuce. Osjecala sam se kao bjednik, socijalni slucaj, prosjak.
Ja sam molila za savjet kako da odem iz ove proklete zemlje – to je bila pomoc koju sam trazila. Nije me bilo strah ni posla, ni pocetka od „nule“...svakako sam bila na nuli.
Jedni su me ubjedjivali da ne moze nikako, drugi su pricali o usvajanju zakona o spajanju porodica, treci su imali ozbiljnu namjeru da se vrate....a ljudi sa ovih prostora su odlazili, odlaze i danas.
Sve tvrdnje mojih bliskih rodjaka su bile laz. Niko od njih se nije vratio. I dan danas zive i rade u EU, u civilizaciji. Ja i dalje moram da zivim u nevidjenom cirkusu koji vozi u rikverc
Moze se otici, postoje nacini, postoje procedure....nije nemoguca misija
Prije svega, treba se potruditi i savladati jezik. Bar osnove jezika. To znanje ce se usavrsiti vremenom...neko prije, neko kasnije – svi propricaju.
Najpouzdanije informacije su na stranicama Ambasada, drzavnih institucija i konsultantskih kuca koje se bave procedurama i potrebnim dokumentima.
Znam da to kosta, ali znam da nije tako strasno skupo, obzirom da se rjesava nesto sto je jako vazno - rjesava se buducnost porodice, buducnost djece.
Svi ostali izvori (informacije) su dobrodosle. To je ideja vise, iskustvo drugih ljudi. Ozbiljne i jako korisne informacije su ipak na zvanicnim stranicama.
U vrijeme kad sam ja trebala otici iz ove proklete zemlje – masovne upotrebe interneta nije bilo.
Do nas je da procitano i odredimo sta je tacno/netacno, logicno/nelogicno. Treba procitati. Uvijek se moze naci ideja vise.
Za mene je to bilo ponizavajuce. Osjecala sam se kao bjednik, socijalni slucaj, prosjak.
Ja sam molila za savjet kako da odem iz ove proklete zemlje – to je bila pomoc koju sam trazila. Nije me bilo strah ni posla, ni pocetka od „nule“...svakako sam bila na nuli.
Jedni su me ubjedjivali da ne moze nikako, drugi su pricali o usvajanju zakona o spajanju porodica, treci su imali ozbiljnu namjeru da se vrate....a ljudi sa ovih prostora su odlazili, odlaze i danas.
Sve tvrdnje mojih bliskih rodjaka su bile laz. Niko od njih se nije vratio. I dan danas zive i rade u EU, u civilizaciji. Ja i dalje moram da zivim u nevidjenom cirkusu koji vozi u rikverc
Prije svega, treba se potruditi i savladati jezik. Bar osnove jezika. To znanje ce se usavrsiti vremenom...neko prije, neko kasnije – svi propricaju.
Najpouzdanije informacije su na stranicama Ambasada, drzavnih institucija i konsultantskih kuca koje se bave procedurama i potrebnim dokumentima.
Znam da to kosta, ali znam da nije tako strasno skupo, obzirom da se rjesava nesto sto je jako vazno - rjesava se buducnost porodice, buducnost djece.
Svi ostali izvori (informacije) su dobrodosle. To je ideja vise, iskustvo drugih ljudi. Ozbiljne i jako korisne informacije su ipak na zvanicnim stranicama.
- konjislav
#213 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Bio prodao svoje auto, a u zenino se auto dok sam nas vozio do punca i punice zabila neka budala i havarisala zenino auto.ultima_palabra wrote: 3 milje neto plata i ti se GRASom vozaš? Koja stipsa
Za pola godine uzeli drugo auto, u medjuvremenu se vozio GRASom, a i dan danas se vozim GRASom jer je lakse i brze mi stici na posao nego autom.
Probao sam se voziti dvije sedmice autom, samo budu vece guzve i vise se iznerviram ujutro, hem vise potrosim na gorivo, hem na parking.
Kada idem bilo gdje drugo, logicno da idem autom.
-
Fudo387
#214 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa eto, sad kad imas sve informacije,izgubljena dusa wrote:Dobro je da postoji internet i da se informacije mogu naci.
Dje je zapelo?
-
Nadzorna_ploca
#215 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja sam te smatrao modernim, obrazovanim covjekom.cyprus wrote:Ja se vala ne bi maltretiro sa učenjem njemačkog, ne znam za kakve pare i uređenost...
- konjislav
#216 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ima ljudi koji vec znaju nesto malo ili malo vise njemacki jezik. Oni nemaju te probleme.cyprus wrote:Ja se vala ne bi maltretiro sa učenjem njemačkog, ne znam za kakve pare i uređenost...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#217 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A zar je tesko shvatiti da ima veliki broj ljudi kojima je ovdje sasvim dobro i koji nemaju potrebu ni zelju ici? Ne znam sto si takve izbacio iz racunice, osim ako ne siljis na jednu stranuun1ted wrote:Joj struja. Javljaju se dijasporaši uber bošnje, kod kojih do posla trešti balkanski seljakluk, koji traže "svoje" ljude i samo se s njiam druže. te forumaju po našim forumima
-
Melbourne_Australia
#218 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Druze , to se zove psihicki problemi...vaučer wrote:Apsolutna glupost.Melbourne_Australia wrote: Samo lud covjek koji ima dobru platu i svoj stan ili kucu ce otici vani....Ali bas lud moras biti...A da ne pricam o ljudima i porodicama u kasnim tridesetim...Uglavnom idu ljudi koji tesko zive , kokuzluk ih sjeba...Ljudi rade za milju 1200 ili 1300 eura...To je gore plata ko kod nas 600 km....Nego ljudi nece da kazu da idu zbog kokuzluka, lakse je pricati o drugim stvarima....Ponudi tim ljudima milju i nesto platu , nikad nece otici..
Kuća, stan i plaća uopće nisu presudni elementi.
Ja sam ostavio otplaćen stan, plaću preko 1500KM i otišao sam s obitelji na polovici tridesetih.
Zašto?
Jer nisam mogao gledati svoje dijete kako odrasta u Bosni i Hercegovini.
Meni je svaki dan u BIH prije odlaska bio sve gori i gori. Bilo sunce, bila kiša, imao ili nemao novca - svaki dan je bio premazan istim beznađem. Ništa to nije moglo promjeniti - jer se ništa nije mjenjalo godinama (niti je u godinama otkad sam otišao). Ovaj val iseljavanja po meni je ponajviše motiviran sličnim profilom beznađa - koje nije isključivo ekonomske prirode, već je proizvod decenija izluđivanja ljudi u zdrav mozak, gdje ispadaš lud jer si normalan, gdje te se spotiče jer želiš napredovati i rasti.
- mirsek
#219 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kakvu ba zvanicnu statistiku i google, sta kaze fransoa i tekica koliko se krade u vasoj mahali, vrlo jednostavno i bez komplikacija do pravih informacija.insomnia78 wrote:Hajd sad kad vec znas njemacki potrazi na googlu statistiku ukradenih bicikala, auta, sitnog kriminala
-
Nadzorna_ploca
#220 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
To se zove pravo na izbor.
-
Melbourne_Australia
#221 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja kad sam zivio vani , vecina nije znala gdje je dijaspora_BataZiv_0809 wrote:A zar je tesko shvatiti da ima veliki broj ljudi kojima je ovdje sasvim dobro i koji nemaju potrebu ni zelju ici? Ne znam sto si takve izbacio iz racunice, osim ako ne siljis na jednu stranuun1ted wrote:Joj struja. Javljaju se dijasporaši uber bošnje, kod kojih do posla trešti balkanski seljakluk, koji traže "svoje" ljude i samo se s njiam druže. te forumaju po našim forumima
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#222 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa moze naravno, kako da ne moze? Isto tako moze se i fino zivjeti u 2-3 grada u BIH. Zaboravljate da imate raje kojoj nije se u kešu, pa im ovdje 5.000KM neće biti satisfakcija jer žive u orkuženju kojeg izjeda karcinom.
-
Fudo387
#223 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Mislim da imamo najvise robijasa po glavi stanovnika, zatvori nicu k’o gljive poslije kise, uglavnom privatni.mirsek wrote:Kakvu ba zvanicnu statistiku i google, sta kaze fransoa i tekica koliko se krade u vasoj mahali, vrlo jednostavno i bez komplikacija do pravih informacija.insomnia78 wrote:Hajd sad kad vec znas njemacki potrazi na googlu statistiku ukradenih bicikala, auta, sitnog kriminala
Imas pare, otvoris zatvor i drzava ti placa sto se zajebajes sa njima.
Ima dijelova grada u koje murija ulazi samo da pomete ulicu kad nekog umlate tamo, instalirali kamere i gledaju na televizoru sta se desava.
-
izgubljena dusa
#224 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne valja mi rodni listFudo387 wrote:Pa eto, sad kad imas sve informacije,izgubljena dusa wrote:Dobro je da postoji internet i da se informacije mogu naci.
Dje je zapelo?
- seln
#225 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Mozda ti ne valja nijjet?izgubljena dusa wrote:Ne valja mi rodni listFudo387 wrote:
Pa eto, sad kad imas sve informacije,
Dje je zapelo?
Desetine hiljada sa pogresnim rodnim listom otisli vani.