decembar2017 wrote:vrapcic wrote:
Kod mene je skoro pa obrnuto, ja ne gledam ko pravi sve dok je proizvod stvarno kvalitetan, kupis Madi pileca prsa za tri dana se uscuju a i nekakva ljepljiva smjesa se pojavi.. e vala ih ne kupih vise, samo taj jedini put.. imaj ona Noeplanta cini mi se puno bolja i nju kupujem. Previse cijenim svoj novac koji tesko zaradjujem da bi neki ko fol patriotizam bio glavni kriterij-uvijek pomislim na Binog brend povrca koje je iz Srbije- da li je to onda lokalni priozvod ili ne? Ali svakako postujem i one koji za svoj novac kupuju lokalno, njihove pare njihova odluka (kao i moja).
Uglavnom, probaj (ako vec nisi), cini mi se da se proivod zove Vita (nije Nova vita) pakuje se (a pretpostavljam i pravi) u Blazuju, Pak centar. Mi ga odavno kupujemo jer nam je stvarno bolji od Cedevite, prirodniji mi nekako dodje okus u ustima. Pakovanje vrlo slicno onom hrvatskom proizvodu slicnog imena ali je razlika u tom Nova i bar kodu

: )

A kada je obrnuto, kada poslodavac gleda svoje pare i ne zeli da daje vise za javasluk, lijenost ili nesposobnost onda je " pomagaj drzavo, pomagaj narode , solidarnost nam treba , dole kapitalizam " ali kada se trebaju te pare da trose ni grama od solidarnosti ili pomisli na domace radnike, samo kapitalizam se gleda

Sami smo odlucili zivjeti u sistemu koji omogucava izbor

. Ja iskreno ali i svojim i novcem podrzavam kvalitetne domace proizvode koji se godinama ne mijenjaju. Pri kupovini se vodim ovim: kvalitet, rok trajanja, cijena, porijeklo. Rado kupim nase ali nisam od onih sto misle da je nase najbolje, cak ponekad pomislim da se sa ovim silnim odsustvom kontrole, uvozom mesa od kengura i iz Aregntine mozda bolje hraniti prizvodima koji nisu nasi. Mi smo svakako smetljiste Evrope pa jos koja tona mesa ili neceg sto je staro, nema veze. Ovi strani proizvodu, puni antibiotika i ko zna cega su prosli barem neke kontrole.
Violeta proizvodi, Pudja sir, Padjeni, Zlatna dzezva, Klasov lokum to je nesto sto nemam ni potrebe ni zelje mijenjati. Domace a kvalitetno. Mozda jos ponesto, ne pada mi na pamet. I Bingo neko smrznuto povrce ali to u stvari kupujem srbijansko zar ne, samo upakovano ovdje?
Cesto se pri kupovini sjetim jedno druga Turcina ponudjenog nasim rahatlokumom.. gleda covjek i kaze od cega je a mi kao iz topa sa orasima.. neki nas loko proizvodjac bio.. kaze on ovo orah dodje kao statisticka greska. i sljedeci put on nama donese lokum iz Turske - tada nije bilo ovih silnih turskih radnji sto ih prodaju.. gledam ja lokum pun pistacija i jos nekih dzidza.. E to je to i kada budemo u stanju ponuditi i taj sa ozbiljnim tragovima oraha (da je jeftiniji) i taj kvalitetniji koji je standardan godinama a ne sada dobar pa sve manje kvalitete, onda cu ga rado kupiti i nositi u goste, imati kuci da pocastim.. platit cu malo skuplje ali znam da je to to. Do tada cu nositi Kraseve cokolade (Mak Zara je zara za ,moj novcanik). Mozda udavih o hrani i higijeni, ali nije bolje ni u drugim bransama. Ili ja ne znam za to jer ne ulazu u marketing. I opet nije do mene, osim ako sada ne trebam za neku potrepstinu radi temeljito istrazivanje i pretrazivanje po internetu.
I opet velim, moj novac moja odluka, Vas novac Vasa odluka i ja je doboko postujem. Mozda ne razumijem, ali zaista postujem.
I nisam snob i ne idem u Merkator da se slikam, i tudje g..no mi ne mirise nista bolje od naseg, samo cijenim svoj dinar i biram kako cu ga i na sta potrositi.
Ne planiram bojkotovati mrske nam neprijatelje a ni njihove proizvode