(s)Republika Hrvatska 1990/1995

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
osa

#201 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by osa »

quote="osa"]
kv99 wrote:
osa wrote:
kako ti nazivaš progon hrvata iz kaknja, travnika, kraljeve sutjeske, vareša, iseljavanje iz sarajeva, tuzle, zenice itd. koje i dan danas traje. jel to posljedica politike čovjeka koji je htio svoj komad vjerski čiste bosne ili pojedinačni incidenti. i dan danas bošnjaci i hrvati imaju različite interese i različito gledaju na skoro pa sve što se tiče bih, danas nema rata, pa što je to tako, pa dva čovjeka pojedinca imaju različte interese a kamoli dva naroda.
Za taj "progon " zahvali Franji krivoustom koji je planirao da ako mu uspije plan da ce ti BiH Hrvati zivjeti u Hrvatskoj a a ko ne uspije da ce opet zivjeti u Hrvatskoj. Tako da kako god bude on je mislio da ce profitirati sa tim , samo sto bi u prvom slucaju Bosnjaci platili cijenu te avanture a u drugom BIH Hrvati..ali to je za njega bila mala cijena za projekat "humanog preseljenja", ima kiflu podebljanu sa teritorijom ili sa stanovnistvom. Kao sto su Hr Srbi mahali trobojnicom u Kninu i Vukovaru da bi zivjeli u Srbiji i to im se i ostvarilo samo ne na nacin na koji su mislili jer ih je Milosevic zrtvovao za svoje ciljeve, tako je na isti nacin i Tudzman kopirao i na taj nacin svoga mentora.
kako li ti tek trebaš zahvaliti mirotvorcu"rata neće biti, mirno spavajte", desetine tisuća mrtvih, stotine tisuća raseljenih i kontrola 23 % bih, oblik doduše nije kifla, ali ni uz najbolju volju ne mogu odgonetnuti što je, šta misliš tko je bolji političar, i tko je bolje vodo svoj narod krivousti ili mirotvorac, i tko je u globalu bolje uvjete za svekoliki razvoj ostavio svom narodu.[/quote]

Ko je bolji/gori politicar neka istorija odluci, ali koliko znam :
- A. Izetbegovic je u trenutku kad je Hrvatskoj bilo najteze pokusao da pomogne kako je u tom trenutku jedino mogao a kad je Bosni i Hercegovini bilo najteze tada nam je Franjo zabio noz u ledza.
- A. Izetbegovic je naivno pokusao da izbjegne rat i za to su ceh platili Bosnjaci , Tudzman je svirepo i podlo pokusao da podjeli i okupira dijelove Bosne i Hercegovine i za to su ceh platili BiH Hrvati.[/quote]

e, ali slabo znaš, zbog početne naivnosti, neaktivnosti i kalkuliranja, vjerojatno čekanja tko će prevladati i u kojem će smjeru ići raspad bivše juge, nakon 91. interesi bošnjaka i hrvata jednostavno više nisu bili isti, što je konstanta i dan danas, jer rat se nije mogao izbjeći kako rat sa srbima tako i rat u bih između bošnjaka i hrvata, ja osobno ne vjerujem u urote, utjecaj kos-a i zapadnih obavještajnih službi i sl., jer ako na istom terenu postoje dvije vojske sa dva različita zapovjedništva, iz dva različita naroda koji kako rekoh nemaju iste interese, šta još treba za rat, možda par pijanih neškolovanih budala i rat je tu.
Vedoni

#202 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Vedoni »

osa wrote:
Hrast wrote:Dodao bih i ovo: Ona saka Hrvata se iz srednje Bosne mogla protjerati ko sale, krivousti je ustvari i igro na tu kartu, ali se to nije ucinilo. Zasto? Sasvim jednostavno, da je bosanska armija oslobodila Vitez, dio Novog Travnika, Kiseljak, itd., onda ni kap humanitarne, a kamoli oruzja, nebi prosla kroz Hercegovinu i Hrvatsku. To je cinjenica, tako da politika etnickog ciscenja niposto nije bila u interesu bosanske vlade, nit ju je provodila. Vares je uzet jer je Vares morao pasti. Zasto? Pa potrebno je samo pogledati kartu i vidjeti na kojoj, za ARBiH vaznoj, vezi se taj gradic, selendra ustvari, nalazi, i moze se lako skontati.

Ustase, moram ih tako nazvati jer taj sljam nije bolje zasluzio, iz Kiseljaka su dosta zuluma napravili i opet taj gradic nije uzet, iako je bilo moguce. Logori, rusenje dzamija, zlocini vecih razmjera, su prakticirani u vecini slucajeva od strane raznih formacija HVO-a. Pocevs od heliodroma, preko Ahmica, do varvarskog rusenja "Starog Mosta" u Mostaru. Pojedini zlocini majmunsko-dlakavih mudzahedina nad hrvatskim civilima nisu bili u tom obimu.
mlad si ti i znanje o ratu crpiš s foruma, forum je virtualan medij i na njemu ljudi pričaju često ne ono što je bilo već ono što bi voljeli da je bilo, u ovom ratu svako je napravio što je mogao, maksimalistički, jer se ratovalo prvenstveno za teritorije, slavna armija u 4 godine rata nije bila u stanju zauzeti ništa iole ozbiljnije, pa 4 godine nisu bili u stanju uzeti donji vakuf, jednu običnu kasabu, kako vi to zovete.
Ne kontam ovu shooplju. Tvoji dozivljaji iz tog perioda predstavljaju 0.01% sveukupne realnosti.
Hrast

#203 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Hrast »

osa wrote:
Hrast wrote:Dodao bih i ovo: Ona saka Hrvata se iz srednje Bosne mogla protjerati ko sale, krivousti je ustvari i igro na tu kartu, ali se to nije ucinilo. Zasto? Sasvim jednostavno, da je bosanska armija oslobodila Vitez, dio Novog Travnika, Kiseljak, itd., onda ni kap humanitarne, a kamoli oruzja, nebi prosla kroz Hercegovinu i Hrvatsku. To je cinjenica, tako da politika etnickog ciscenja niposto nije bila u interesu bosanske vlade, nit ju je provodila. Vares je uzet jer je Vares morao pasti. Zasto? Pa potrebno je samo pogledati kartu i vidjeti na kojoj, za ARBiH vaznoj, vezi se taj gradic, selendra ustvari, nalazi, i moze se lako skontati.

Ustase, moram ih tako nazvati jer taj sljam nije bolje zasluzio, iz Kiseljaka su dosta zuluma napravili i opet taj gradic nije uzet, iako je bilo moguce. Logori, rusenje dzamija, zlocini vecih razmjera, su prakticirani u vecini slucajeva od strane raznih formacija HVO-a. Pocevs od heliodroma, preko Ahmica, do varvarskog rusenja "Starog Mosta" u Mostaru. Pojedini zlocini majmunsko-dlakavih mudzahedina nad hrvatskim civilima nisu bili u tom obimu.
mlad si ti i znanje o ratu crpiš s foruma, forum je virtualan medij i na njemu ljudi pričaju često ne ono što je bilo već ono što bi voljeli da je bilo, u ovom ratu svako je napravio što je mogao, maksimalistički, jer se ratovalo prvenstveno za teritorije, slavna armija u 4 godine rata nije bila u stanju zauzeti ništa iole ozbiljnije, pa 4 godine nisu bili u stanju uzeti donji vakuf, jednu običnu kasabu, kako vi to zovete.
U tom ratu je zauzimato onoliko koliko je politicki dozvoljeno..bar to sam uspio ukapirati u zadnjih 15 godina od kako se interesujem za tu temu.

Armija je naprosto rascijepala Srbe na zapadu Bosne. U Gorazdu, iz kog i sam poticem, je ucinjeno nemoguce - operaciju "Krug" i dan danas NATO analiticari smatraju cudom. Ali opet, da nije bilo politike, tj. da se rat vodio beskompromisno, JNA bi sa svim svojim arsenalom rasturila i Hrvate i Bosnjake...u to ne sumnjam ni sekunde.

A ona saka Hrvata iz srednje Bosne se sama odrzala nebi..niposto. Jednostavno te teritorije se nisu smjele uzeti jer da su uzete onda bi bio prekinut dotok humanitarne pomoci..a sta bi bilo da nije bilo humanitarne..mislim nije ni potrebno dalje izlagati. Ovo je valjda i tebi logicno.
kv99

#204 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by kv99 »

osa wrote:
osa wrote:
- A. Izetbegovic je u trenutku kad je Hrvatskoj bilo najteze pokusao da pomogne kako je u tom trenutku jedino mogao a kad je Bosni i Hercegovini bilo najteze tada nam je Franjo zabio noz u ledza.
- A. Izetbegovic je naivno pokusao da izbjegne rat i za to su ceh platili Bosnjaci , Tudzman je svirepo i podlo pokusao da podjeli i okupira dijelove Bosne i Hercegovine i za to su ceh platili BiH Hrvati.

e, ali slabo znaš, zbog početne naivnosti, neaktivnosti i kalkuliranja, vjerojatno čekanja tko će prevladati i u kojem će smjeru ići raspad bivše juge, nakon 91. interesi bošnjaka i hrvata jednostavno više nisu bili isti, što je konstanta i dan danas, jer rat se nije mogao izbjeći kako rat sa srbima tako i rat u bih između bošnjaka i hrvata, ja osobno ne vjerujem u urote, utjecaj kos-a i zapadnih obavještajnih službi i sl., jer ako na istom terenu postoje dvije vojske sa dva različita zapovjedništva, iz dva različita naroda koji kako rekoh nemaju iste interese, šta još treba za rat, možda par pijanih neškolovanih budala i rat je tu.
91 vec pokazano da su Bosnjaci protiv Hrvatske i da su zasluzili da im se zabije noz u ledza :? Pa sto ste vezali zastave 92 ? Sto vec 91 niste rekli da vam ne trebamo i da planirate podjelu BiH ? Kad je Hrvatskoj bilo najteze tad ste kukali i pjevali " u HV se bore i Muslimani " i tada je A.Izetbegovic pozivao Bosnjake da ne idu u JNA ( slabo znas da je bas zbog tog poziva bio prozivan na RTS " izdajnik Jugoslavije i da se stavio na stranu ustasa") u trenutku kad je bilo i te kako opasno da se odbije regrutacija/mobilizacija u njene redove. 91 je po Sarajevu skupljana krv za Hrvatsku, izbjeglice iz Hr su se sklanjale kod nas, dobrovoljci su isli da se bore za vas a ti kazes da su tada vec zasluzili da se napadnu ?
I naravno da ce dvije vojske na istom trenu zaratiti ako je jedna od vojski kvislinska koja saradzuje i bori se zajedno sa istom onom vojskom koja je klala i ubijala po Vukovaru . Mahao neko sa trobojnicom ili sa sahovnicom isti je kvisling ako on sa tim mahanjem smatra da je Bosna i Hercegovina dio Srbije ili Hrvatske. Da je ABiH istakla ljiljane po Zadru ili Osijeku i to proglasila kao dio BiH ja bi prvi rekao da je ABIH bila agresor ali kad kvisling mase sahovnicom u po Travnika , Bugojna, Varesa , Mostara i to proglasi Hrvatskom po cemu se razlikuju od cetnika koji mase trobojnicom po Kninu i Vukovaru i to proglasava Srbijom ?
Hrast

#205 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Hrast »

kv99 wrote:
osa wrote:
osa wrote:
- A. Izetbegovic je naivno pokusao da izbjegne rat i za to su ceh platili Bosnjaci , Tudzman je svirepo i podlo pokusao da podjeli i okupira dijelove Bosne i Hercegovine i za to su ceh platili BiH Hrvati.

91 vec pokazano da su Bosnjaci protiv Hrvatske i da su zasluzili da im se zabije noz u ledza :? Pa sto ste vezali zastave 92 ? Sto vec 91 niste rekli da vam ne trebamo i da planirate podjelu BiH ? Kad je Hrvatskoj bilo najteze tad ste kukali i pjevali " u HV se bore i Muslimani " i tada je A.Izetbegovic pozivao Bosnjake da ne idu u JNA ( slabo znas da je bas zbog tog poziva bio prozivan na RTS " izdajnik Jugoslavije i da se stavio na stranu ustasa") u trenutku kad je bilo i te kako opasno da se odbije regrutacija/mobilizacija u njene redove. 91 je po Sarajevu skupljana krv za Hrvatsku, izbjeglice iz Hr su se sklanjale kod nas, dobrovoljci su isli da se bore za vas a ti kazes da su tada vec zasluzili da se napadnu ?
I naravno da ce dvije vojske na istom trenu zaratiti ako je jedna od vojski kvislinska koja saradzuje i bori se zajedno sa istom onom vojskom koja je klala i ubijala po Vukovaru . Mahao neko sa trobojnicom ili sa sahovnicom isti je kvisling ako on sa tim mahanjem smatra da je Bosna i Hercegovina dio Srbije ili Hrvatske. Da je ABiH istakla ljiljane po Zadru ili Osijeku i to proglasila kao dio BiH ja bi prvi rekao da je ABIH bila agresor ali kad kvisling mase sahovnicom u po Travnika , Bugojna, Varesa , Mostara i to proglasi Hrvatskom po cemu se razlikuju od cetnika koji mase trobojnicom po Kninu i Vukovaru i to proglasava Srbijom ?
Ni po cemu.

Ali moramo napraviti vremensku diferencijaciju. Ako se to dogodilo nakon Vasingtonskog Sporazuma onda je legalno - HV-u je - kolko ja znam - dozvoljeno da sudjeluje u borbama koje su se vodile protiv VRS-a u Bosni. Posto je Vasingtonski Sporazum sklopljen tek 94. onda se HVO divljanje 93. godine moze samo jednom jedinom rijecju oznaciti, bilo je, kao sto si vec naglasio: kvislinsko.
dobar loš ja

#206 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by dobar loš ja »

Hrast wrote:
osa wrote:

U tom ratu je zauzimato onoliko koliko je politicki dozvoljeno..bar to sam uspio ukapirati u zadnjih 15 godina od kako se interesujem za tu temu.

Armija je naprosto rascijepala Srbe na zapadu Bosne. U Gorazdu, iz kog i sam poticem, je ucinjeno nemoguce - operaciju "Krug" i dan danas NATO analiticari smatraju cudom. Ali opet, da nije bilo politike, tj. da se rat vodio beskompromisno, JNA bi sa svim svojim arsenalom rasturila i Hrvate i Bosnjake...u to ne sumnjam ni sekunde.

A ona saka Hrvata iz srednje Bosne se sama odrzala nebi..niposto. Jednostavno te teritorije se nisu smjele uzeti jer da su uzete onda bi bio prekinut dotok humanitarne pomoci..a sta bi bilo da nije bilo humanitarne..mislim nije ni potrebno dalje izlagati. Ovo je valjda i tebi logicno.
Pa eto vidiš kako smo naivni narod vi nas ubijate a mi vam i dalje šaljemo pomoć i sl.... Možda ste i mogli da uzmete enklave u srednoj bosni ali niste smijeli radi mostara gdje ste sve kupovali od srba .ucjena je bila vi nama kiseljak mi vama mostar.a sa druge strane da ste mogli sigurno bi uzeli a istovremeno šaka hrvata se je branila od vas. a nas ucijenjivali da "okupiramo" mostar sa hvo-m a iz hvo-a dezerteri napravili najviše sranja sa hrvatima.
michaelvukovar

#207 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by michaelvukovar »

Hrast wrote:A ovo mi je najbolje:
O snazi JNA snaga oko Vukovara je opcenito glupo govoriti, po samim JNA podacima imali su na desetine hiljada vojnika na Vukovaru, sto JNA redovnih i rezervnih snaga, elitne proleterske brigade, gardijska iz Beograda, TO iz Srbije, paravojne trupe, snage nekoliko korpusa, sve sa ciljem brzog zauzimanja Vukovara i daljnjeg napredovanja kroz Slavonsku ravnicu ka Zapadu.
Kakva glupost. Pa da je JNA htjela, dogurala bi do Zagreba i bez Vukovara. Vukovar je mogao ostati u okruzenju a tenkovi, posto ih je bilo na stotine, su mogli lijepo produziti kroz slavonsku ravnicu. Vidi se bogami, sve vojni ekspert do eksperta. Pa zar moram ja, koji sam u to doba imo deset godina, da vas poducavam u ratnoj strategiji junacine moje? :D

Problem je bio u tome sto se Slobo u to vrijeme vec odlucio na krnju Jugoslaviju sa onim djelovima Hrvatske na kojima zive Srbe - sto je i uspio, samo poslije zaglavi u "bosanskom blatu" i morade trgovati.
Dakle mogao je cijelu Hrvatsku ali ga dobri Bošnjani poraziše?

Ma daj...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#208 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Chmoljo »

michaelvukovar wrote: Dakle mogao je cijelu Hrvatsku ali ga dobri Bošnjani poraziše?

Ma daj...
pročitaj sve postove pa onda izigravaj objektivnu žrtvu...

prvi sam ja ustvrdio da ni nas, a bogami ni vas ne bi bilo da je bio opći rat tj. da nije bilo politike koja je određivala tok rata...

Srbi su se precijenili u Bosni i previše politizirali, to je sve. kakvi crni dobri Bošnjani...
Rottweiler

#209 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Rottweiler »

Uh ja se dobro sjecam tog krvavov cetnickog pohoda na herojski Vukovar, iako sam bio jos balavac, svaki dan smo svi pomno pratili TV i desavanja u i oko Vukovara, ja kao neko ko je bio opcinjen partizanima i drugom Titom, a samim tim i Jugom i njenom armadom JNA, sam bio ponosan dok su pokazivali "nase" borce kako "oslobadjaju" Vukovar od tamo nekih ustasa koji su klali "nasu" nejac i silovali "nase" majke (koji paradoks), u to vrijeme na radio postaji Dvor na Uni su se orile cetnicke pjesme koje ja nisam konto. Tako da mi je zbog tih pjesama sve ovo mozda i ponajvise ostalo u sjecanju. Jedan dan ovako u aksamski vakat, poslala me mati da unesem neko povrce iz dvorista, ja izaso pa ko kakav junak iz Copisevog romana zapjevao onu, "Od topoloe, do topole", u tome se odnekud pojavi moj stari, pa me ko pravi otac zovnu da udjem u kucu, a kad sam usao, opalio mi je takav samar, da ga pamtim dok sam ziv, i da mi ta pjesma vise nikad ne padne na um. Ovo mozda sad zvuci kao sprdanje, ali ovo se sve ovako odigralo.
osa

#210 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by osa »

Rottweiler wrote:Uh ja se dobro sjecam tog krvavov cetnickog pohoda na herojski Vukovar, iako sam bio jos balavac, svaki dan smo svi pomno pratili TV i desavanja u i oko Vukovara, ja kao neko ko je bio opcinjen partizanima i drugom Titom, a samim tim i Jugom i njenom armadom JNA, sam bio ponosan dok su pokazivali "nase" borce kako "oslobadjaju" Vukovar od tamo nekih ustasa koji su klali "nasu" nejac i silovali "nase" majke (koji paradoks), u to vrijeme na radio postaji Dvor na Uni su se orile cetnicke pjesme koje ja nisam konto. Tako da mi je zbog tih pjesama sve ovo mozda i ponajvise ostalo u sjecanju. Jedan dan ovako u aksamski vakat, poslala me mati da unesem neko povrce iz dvorista, ja izaso pa ko kakav junak iz Copisevog romana zapjevao onu, "Od topoloe, do topole", u tome se odnekud pojavi moj stari, pa me ko pravi otac zovnu da udjem u kucu, a kad sam usao, opalio mi je takav samar, da ga pamtim dok sam ziv, i da mi ta pjesma vise nikad ne padne na um. Ovo mozda sad zvuci kao sprdanje, ali ovo se sve ovako odigralo.
nije pokušao dakle ništa objasniti, kod nas će stvarno izgleda ona "batina je iz raja izašla" ostati univerzalna.
Rottweiler

#211 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Rottweiler »

naravno da mi je objasnio, pa nije me tek tako odalamio, dobio sam i obrazlozenje ;)
osa

#212 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by osa »

Rottweiler wrote:naravno da mi je objasnio, pa nije me tek tako odalamio, dobio sam i obrazlozenje ;)
pozitivno, a ne kao danas, odmah klinci zovu plavi tlefon, pa za tili čas eto policije i socijalnih radnika na vratima.
bosna123

#213 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by bosna123 »

Rottweiler wrote:Uh ja se dobro sjecam tog krvavov cetnickog pohoda na herojski Vukovar, iako sam bio jos balavac, svaki dan smo svi pomno pratili TV i desavanja u i oko Vukovara, ja kao neko ko je bio opcinjen partizanima i drugom Titom, a samim tim i Jugom i njenom armadom JNA, sam bio ponosan dok su pokazivali "nase" borce kako "oslobadjaju" Vukovar od tamo nekih ustasa koji su klali "nasu" nejac i silovali "nase" majke (koji paradoks), u to vrijeme na radio postaji Dvor na Uni su se orile cetnicke pjesme koje ja nisam konto. Tako da mi je zbog tih pjesama sve ovo mozda i ponajvise ostalo u sjecanju. Jedan dan ovako u aksamski vakat, poslala me mati da unesem neko povrce iz dvorista, ja izaso pa ko kakav junak iz Copisevog romana zapjevao onu, "Od topoloe, do topole", u tome se odnekud pojavi moj stari, pa me ko pravi otac zovnu da udjem u kucu, a kad sam usao, opalio mi je takav samar, da ga pamtim dok sam ziv, i da mi ta pjesma vise nikad ne padne na um. Ovo mozda sad zvuci kao sprdanje, ali ovo se sve ovako odigralo.
:thumbup: za tatu. Nadam se da je prezivio.
Rottweiler

#214 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Rottweiler »

Stari je prezivio golgote cetnickog logora
bosna123

#215 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by bosna123 »

Hajde, hvala Bogu pa ste prezivjeli. Nedajte se!
Renta

#216 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Renta »

Evo čitam od početka temu i mogu izraziti žaljenje što se kolko vidim i dalje prepucavaju hrvatski i bošnjački članovi sajta.. a svi smo žrtve pa čak i srpski narod koji je stao uz agresore i Miloševića. Hrvatska i Bih htjeli to priznati posebno u Bosni jesu i jednostavno moraju biti prirodni saveznici jer ih na to upućuje geopolitički položaj. Dovoljno je pogledati na kartu BiH i Hrvatske i vidjeti da je to zapravo jedna cjelina. Time ne želim reći da to mora biti jedna država, da ne pomisle neki da aludiram na nekad NDH. Svatko ima pravo na svoj put i svoju državu pa tako i Bih i Hrvatska su htjele biti države i evo jesu.. ali ono što ja hoću reći da povijesno a to će se sigurno pokazati i u slijedećim stoljećima koji su pred nama (nas nažalost neće biti da tome svjedočimo) BIH i Hrvatska imat će isti put jer su ponavljam geopolitički nedvojive jedna od druge. Pustite sad ono što vidite pred nosom a to je eto nesretni ratni sukob bošnjaka/muslimana i hrvata i patnje svih pomalo(osobno Tuđmanu ne opraštam sukob s bošnjacima-velika nesreća i glupost) pa i ovu današnju nesređenu situaciju u Bih, pokušajte vidjeti malo dalje iza horizonta i pogledajte oko sebe tko vam u budućnosti može jedino biti saveznik?

Za mene je odgovor jednostavan i jasan. Hrvatskoj saveznik može samo biti BiH a Bosni i Hercegovini jedino Hrvatska!

A što se tiče Vukovara, ne krivim Aliju Izetbegovića ništa jer je bio nemoćan i u strahu za vlastiti narod. Jednostavno bio je u pat poziciji i čekao na potez Srba i Miloševića. Tako je jednostavno moralo biti.. ali neopisivo mi je drago da je BiH konačno se otrgla Jugoslavenstvu iliti srboslaviji. Nikad više neće Bošnjaci biti rame uz rame sa Srbijom niti u državnoj zajednici. I to nema nikakve veze sa Hrvatskom. Ono što je glavno da se Srbija nije proširila preko Drine.. ma kolko se narod u bih(Bošnjaci i poneki hrvati a cijela Hrvatska) bojali Dodika i RS. Nemajte straha nikad neće Hrvatska niti Federacija BiH pristati na odcjepljenje i pripojenje RS Srbiji. Ako se to i desi nekim povijesnim spletom događaja, vratit će se teritoriji kad tad! To budite 100% sigurni!

Zajedno smo jači!

Prijateljski pozdrav iz Zagreba. :thumbup:
michaelvukovar

#217 Oluja 1995.-2009.

Post by michaelvukovar »

Danas Hrvatska, obilježavaju dan pobjede nad Velikorpskim agrsorom,a i u Bosni bi se taj dan trebao slaviti jer je spriječeno da Bihać postane Srebrenica 2...

Da nije bilo obruča oko Bihaća, opet bi nam Britanci i Francuzi prijetili,kao što su nakon Mslenice 1993.

Da li će se išta od ovoga obilježiti u Bihaću ili nekom drugome dijelu BiH i kakav ej stav Bošnjaka prema Oluji...
osa

#218 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by osa »

neće, zar si očekivao nešto drugo.
revolver amidza

#219 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by revolver amidza »

@za michaela , nisam iz bihaća ali znam da ljudi iz tog kraja se sjećaju i sa simpatijama gledaju na "oluju",naravno da se neće obilježavati kao što je to u hrvatskoj,..općenit stva bošnjaka prema "oluji" je jako pozitivan,da nije bilo "oluje" ne bi se stvorili niti preduslovi za oslobađanje bos.krajine itd.,.dosta se toga govorilo na tu temu da se ne ponavljam,.
@osa,kud si bolan poletio,.tek je otvorena tema,sačekaj da neko od raje vidi (posebno iz bihaća i okoline),i dadne odgovor,..imam dojam da si htio provući onu o "nezahvalnim muslićima" kroz ironični ti post
osa

#220 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by osa »

čuj "imaš dojam", samo prođi po temama iz rata u kojima se verbalno sukobljavaju hrvati i bošnjaci, i vidjet ćeš da te dojam ne vara.
Bandierra Rossa

#221 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by Bandierra Rossa »

michaelvukovar wrote:Danas Hrvatska, obilježavaju dan pobjede nad Velikorpskim agrsorom,a i u Bosni bi se taj dan trebao slaviti jer je spriječeno da Bihać postane Srebrenica 2...

Da nije bilo obruča oko Bihaća, opet bi nam Britanci i Francuzi prijetili,kao što su nakon Mslenice 1993.

Da li će se išta od ovoga obilježiti u Bihaću ili nekom drugome dijelu BiH i kakav ej stav Bošnjaka prema Oluji...
Oluja je bila legitimna akcija Hrvatske vojske na Hrvatskome teritoriju.

Eto ti stav Bošnjaka.

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
revolver amidza

#222 Re: Oluja 1995.-2009.

volim kad sam u pravu,..možda sam neskroman,ali opet imam dojam da je to uvijek :D ,pogotovo kada se radi o temama koje si spomenuo,a i ja sam tu i tamo znao koju da razbacim
revolver amidza

#223 Re: Oluja 1995.-2009.

Bandierra Rossa wrote:
michaelvukovar wrote:Danas Hrvatska, obilježavaju dan pobjede nad Velikorpskim agrsorom,a i u Bosni bi se taj dan trebao slaviti jer je spriječeno da Bihać postane Srebrenica 2...

Oluja je bila legitimna akcija Hrvatske vojske na Hrvatskome teritoriju.

Eto ti stav Bošnjaka.

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
dobar odgovor,..konkretan i oficijelan,skrojen po mjeri. :thumbup:
donBeton

#224 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by donBeton »

osa wrote:čuj "imaš dojam", samo prođi po temama iz rata u kojima se verbalno sukobljavaju hrvati i bošnjaci, i vidjet ćeš da te dojam ne vara.
I ja sam Bošnjak. I to ne iz Krajine već iz Sarajeva.
I jako cijenim Oluju, i zbog činjenice što je oslobodila i dio moje države, ali više iz razloga zbog kojeg cijenim i recimo slijetanje na Normandiju.
said.sa

#225 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by said.sa »

Jah eto Oluja spriječila da Bihać postane druga Srebrenica... Eto nek ste vi "spasili" Bihać... Što ne mogu "supe, pardon juhe na viljušku"

Malo offtopic al' nema veze: Hrvati su trebali spriječiti one ustaše iz Hercegovine i Gojka Šupka da otpočnu sukobe protiv Bošnjaka 1993. I nemoj bezveze ulaziti sa mnom u polemiku oko toga koje započeo sukob u Hercegovini. Jer niko ovdje nije budala. Osobno sam intimno i poslovno vezan za prozorsku regiju i znam jako dobro šta se dešavalo na tom prostoru. Mostar i silne logore u okolici ne treba ni spominjati.

Da nije bilo tih sukoba ne bi bilo potrebe za Olujom. Sa četnicima bi se davno ranije završila sva priča.
Post Reply