Sarajevo ljubavi moja.....

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
FortunaBela

Post by FortunaBela »

MAGRIBIJA

Magribija džamija nalazi se u blizini Marindvora, koji je, u vrijeme njenog nastanka, predstavljao zapadnu periferiju starog Sarajeva. Prema predanju, šejh Magribija je došao u Sarajevo sa Isa-begom, osnivačem grada i u njemu podigao džamiju. Prema nekim izvorima prvobitna Magribija je podignuta u vrijeme osnivanja Sarajeva u blizini današnje džamije, ali je izgorjela 1459. god. U današnjem obliku mogla je nastati između 1538-1565. god., kada se prvi put pominje u starim dokumentima. Ponovno je gorjela 1697. god. i tada su sačuvani samo zidovi i kamena munara. Današnji izgled džamije i sve bojene dekoracije potječu iz 1766. godine.

Stropna drvena konstrukcija iznad glavnog prostora, koja ima polubačvasti, koritasti oblik, razvijen u smjeru sjever- jug izdvaja ovaj objekat od brojnih drugih sarajevskih džamija. Podgled svoda je kasetiran daščicama sa polihromnim orijentaliziranim motivima, pretežno biljnog porijekla, a u njegovom središtu se nalazi okrugla rozeta ispunjena biljnim ornamentima.

Druga specifičnost u arhitektonskom rješenju je sistem stubova na sofama - baze i kapiteli su kameni, a sami stubovi drveni. Način na koji su oblikovani i dekorisani kapiteli ne srećemo više niti na jednom spomeniku tog perioda.

Posebnu zanimljivost ove džamije predstavljaju zidne dekoracije na mihrabu, bočnim zidovima i velikim plohama mahfila. Prilikom sanacije zidova džamije 1972. god. slike stabala u bojama i prirodnoj veličini nestale su sa bočnih zidova. Prethodno je izvršeno njihovo stručno kopiranje i postoji mogućnost restauracije.

Zbog svojih osobenosti Magribija džamija je pravno zaštićena 1962. godine kao izuzetno vrijedan spomenik kulture.

Image

Image
vesela

Post by vesela »

Ahmmed wrote:vesela, u mnogo čemu se ne slažem s tobom na ovom forumu, ali,tvoj posljednji post, rastužio me... :sad: Vratio neke stare slike, tvoje riječi tjeraju suze ne oči.....

Vesela ti meni bila,i živa i zdrava hiljadu godina!

i ti meni ahmmed!
vesela

Post by vesela »

@fortuna

moram ti poslati jedan :kiss: , posebno za magribiju...puno sam dzamija obisla u svijetu, ali ova ima nesto...

da li su vas ucili vasi stari kako se daje sedaka u sarajevu, ono u smislu nesto ti se ruzno desilo pa kazu ."uh, dobro si pros'o, sacuvala te neka velika sedaka!"...mene su moji ucili da krenem desnom stranom prema bistriku do sedam brace i da u svaki pendzer ubacim pare i pozelim rahmet...pa onda uzbrdo, do prve ulicice desno pa niz bistrik (jer se ne valja vracati istim putem) prema tunelu do crkve sveti anto...tu treba upaliti svijece i za zive i za mrtve...a odatle pravo preko carsije do pravoslavne crkve majka i dijete i dati sedaku...poslije toga se ne ide kuci, nego okolo opet do carsije na cevape, tulumbe i bozu...ja ovo uradim svaki put kad dodjem u sarajevo...mojih starih vise nema...iako ne znam da ucim i da se molim bogu, ovaj ritual mi ispuni dusu...nekako se, poslije fino osjecam...
senada

Post by senada »

vesela wrote: @fortuna

moram ti poslati jedan :kiss: , posebno za magribiju...puno sam dzamija obisla u svijetu, ali ova ima nesto...

da li su vas ucili vasi stari kako se daje sedaka u sarajevu, ono u smislu nesto ti se ruzno desilo pa kazu ."uh, dobro si pros'o, sacuvala te neka velika sedaka!"...mene su moji ucili da krenem desnom stranom prema bistriku do sedam brace i da u svaki pendzer ubacim pare i pozelim rahmet...pa onda uzbrdo, do prve ulicice desno pa niz bistrik (jer se ne valja vracati istim putem) prema tunelu do crkve sveti anto...tu treba upaliti svijece i za zive i za mrtve...a odatle pravo preko carsije do pravoslavne crkve majka i dijete i dati sedaku...poslije toga se ne ide kuci, nego okolo opet do carsije na cevape, tulumbe i bozu...ja ovo uradim svaki put kad dodjem u sarajevo...mojih starih vise nema...iako ne znam da ucim i da se molim bogu, ovaj ritual mi ispuni dusu...nekako se, poslije fino osjecam...
izgleda da smo svi prolazili skoro istim ritualnim putem... u mom slucaju, iz meni nepoznatih razloga, nikada nismo posjecivali pravoslavnu crkvu niti smo palili svijece u franjevackoj... ostalo je uglavnom sve isto.
black

Post by black »

Image[/img]

...stara razglednica.. :-)
vesela

Post by vesela »

ah! :-D
black

Post by black »

lijepa ova jel vesela :) imao sam jos starijih..ako nadzem postiram ih.. :-)
vesela

Post by vesela »

hvla ti :-D ...sve ih prebacujem na favorite :-D
zikamu

Post by zikamu »

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
A-ZO

Post by A-ZO »

Nesto jako, jako bitno za sve sarajlije:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=23084

:(
FortunaBela

Post by FortunaBela »

NACIONALNI MUZEJ BOSNE I HERCEGOVINE

Image

Građevina je monumentalnog kompleksa koja se sastoji od četiri neo-renesansna paviljona, koji leže u prelijepom botaničkom vrtu. Ovo arheološko područje ima prahistorijsku, klasičnu i srednjevjekovnu izloženu zbirku. Etnografski paviljon prikazuje kulturu i folklor Bosanskog naroda. U prirodno-historijskom paviljonu postoji zoološka, botanička i geo-mineralna zbirka.

Muzej je stekao svjetsku reputaciju i njegova zbirka je jedna od najbogatijih u jugo-istočnom dijelu Evrope.

[/img]
konyan

Post by konyan »

SARAJEVO nocu

Image
Slikao: konyan
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Milja s Cobanije, by H&D

Image
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Image

Od mene.... :)
horns&drums

Post by horns&drums »

I od mene :)

Ide vlak ide vlak ide vlaaak A U NJEMU MANIJAK!

Image
begefendija

Post by begefendija »

Image
Sarajevskim golubovima posvećujem.
begefendija

Post by begefendija »

1.
Ove planine kao da žele zaborav.
Po njihovim vrhovima hladni znoj magle.

Ove rijeke
u zapjenušanoj stalnoj žurbi
kao da žele što prije pobjeći oku.

Uz niske padine razapeta tišina
čudno lijepih grobišta.

6.
Ovdje nije jednostavno
govoriti o arheološkim iskopavanjima
o premjeravanju debljine antičkih bedema,
o onome što oni pamte, čije su pobune gušene,
moje je pero za to nedoraslo.

Nisam sanjao da turski bazari
mogu biti tako umirujuće tihi.
Ovdje je miris kafe kao uspomena
koju pamtimo iz nekog Prustovog romana
nasmiješio sam se djevojci na pitanje
šta to stalno zapisujem.
Sarajevo, lijepo maglovito.

7.
O Sarajevu sam znao
po pucnjima, ali samo iz knjiga.
Tek kada je prošlo
kroz moje vlastito srce
shvatih da je grad istorija,
sjedište nekdašnjih vezira, organizovaće
zimsku olimpijadu
Alah zna da će to i učiniti.

(Pentti Saartitsa, 1978 g. učestvovao na danima poezije u Sarajevu.U knjizi “Sol zadovoljstva” posvetio je Bosni ciklus od sedam pjesama)
FortunaBela

Post by FortunaBela »

SVRZINA KUĆA

Image

Bogatstvo, šarolikosti utjecaja različitih kultura i njihovo spajanje sa domaćom baštinom na našim prostorima, najviše je došlo do izražaja na osobitostima bosanske kuće, a posebno na rješenjima velikih stambenih kompleksa. Ta rješenja imaju svoje duboke korijene u tradicionalnoj i naslijeđenoj stambenoj kulturi, ali isto tako nose u sebi elemente osmanskih kuća sa širokih prostora Anadolije.

Vlastelinske feudalne porodice srednjovjekovne Bosne stanovale su u utvrđenim gradovima, zapravo u kamenim uskim višespratnim kulama sa puškarnicama, gdje je u nekim slučajevima drvena čatma bila isturena na vrhu, koja je osiguravala vidike i omogućavala odbranu. Ove kule su zbog sigurnosti imale ulaz na prvom spratu, gdje se dolazilo ljestvama ili mobilnim stepenicama. Kule su uvijek bile najbolje branjeni dio starog grada. Podrum u kome je ponekad bila tamnica, imao je zasvođenu kamenu konstrukciju ( ćemer ), kao i posljednji sprat, ispod čatme.

Image

Zbog njihove skučenosti i stambene neudobnosti, često su uz njih građene palate za stanovanje. Svaka soba palate imala je odžak, pa su u osmanskom periodu dobile po tome i ime. Kula je sa odžakom bila opasana zidom, a u oboru ( dvorištu ) je obično bio bunar. Ovi objekti bili su sjedišta alajbega, kapetana i spahija, a služili su za boravak u ljetnim mjesecima kao "ishodna kuća".

Još sredinom ovog vijeka bilo je 145 kula i palata u 115 mjesta širom Bosne, što govori o njihovoj brojnosti i rasprostranjenosti. Poznate su kule i palate nekih spahijskih i begovskih porodica: Ali-paše Rizvanbegovića u Trebižatu, Fadil-pašića u Dobrinji kod Sarajeva i u Bijeloj ( Brčko ), Sulejman-pašića u Bugojnu, Čurčića na Koševu u Sarajevu, Svrzina u Sarajevu, Čengića u Ratajima i Ustikolini, Rustem-pašića u Bugojnu, Kulenovića u Kulen Vakufu, Mustajbega Babića u Sarajevu.

Image

U Bosni i Hercegovini 45 sela i zaselaka imaju naziv Kula, 12 je Kulina i 35 sa imenom Odžak ili Odžaci.
Simbioza kula i odžaka, kao dvojnih stambenih sistema, gdje je kula osiguravala odbranu, a palata udobno stanovanje, svoj koncept dualizma prenijele su na gradske stambene komplekse. Tu se pojavljuju također dvije jedinice istog objekta, ali sa drugom namjenom i drugačijom formom.

Uspostavljanjem osmanske vlasti nastaju društvene promjene koje uvjetuju drugačiji način života i ispunjavanje normi koji zahtijevaju i drugi način organizacije stana. Prihvatanjem islama dalo je svoj utjecaj na stambenu kulturu. Ovo se prije svega odnosilo na status žene u društvu i porodici određen šerijatskim zakonima. Zbog toga je koncept kule i palate prešao u koncept muškog i ženskog dijela kuće, haremluka i selamluka, zapravo, javni i privatni dio. Uz ovakvo rješenje nametala se i potreba za održavanjem kućne i lične higijene, pa se često u svakoj sobi ovih kuća gradi banja-hamamdžik, te osigurava mjesto za pranje prije namaza (abdestluk).

Image

Uz pojavu dvojnih sistema, prisutan je i snažan utjecaj etnograditeljstva. On se ogleda prije svega u smještanju otvorenog ognjišta u središte kuće, pa se ta prostorija zove u nekim krajevima '' kuća ‘’, po ustaljenoj srednjovjekovnoj tradiciji. '' Kuća '' je zapravo kuhinja sa otvorenim ognjištem, a uz nju, u većini slučajeva je prostorija gdje se u kantama drži voda, '' vodnica '', također dio naslijeđenog koncepta. '' Kuća '' je u osmanskom periodu nazvana mutvak ( '' matbah '' – arap. kuhinja ) i imala je značajno mjesto u čitavom sistemu. Tu se vatra uvijek čuvala da se ne ugasi, u cilju očuvanja kontinuiteta života porodice. Kuhinja može biti u prizemlju i tada njena visina ide kroz dvije etaže ( dimluk ), ili je ona na posljednjem spratu ispod krova. Kod primjera osmanskih kuća kuhinja je uvijek u prizemlju bez dimluka.

"Kuća" sa vodnicom kao naslijeđeni element i dualizam kule i palate, koncept haremluka i selamluka, kao osmanski utjecaj, zavisno od statusnog položaja vlasnika u društvenoj strukturi tog vremena i njegovih sklonosti, dat će različita rješenja širom Bosne.

Image

Analizom različitih tipova bosanskih kuća uočavaju se dvije osnovne dispozicije i to: simetrična i asimetrična. Prva nosi utjecaje osmanske kulture stanovanja, a druga predstavlja interpretaciju tih utjecaja u našim okolnostima sa jakom domaćom tradicijom.

Po prvom sistemu građeni su konaci, zapravo rezidencijalne palate bosanskih namjesnika, kao i begler-saraji, dvorovi bosanskih begova. Simetrična rješenja pojedinačnih stambenih objekata najčešće se vide na kućama u Južnoj Srbiji i Makedoniji, a u Bosni se još mogu naći u Foči i Banjoj Luci. U ovim krajevima pojavljuje se još jedna specifičnost, a to je, da se kuhinja, '' kuća '' sa ognjištem, smješta na sprat. Ova prostorija je bez stropa, nalazi se direktno ispod krova, gdje je badža.

Konaci su imali u potpunosti osmanski simetrični koncept. Oba dijela i haremluk ( privatni dio ) i selmaluk ( rezidencijalni dio ), imali su hajate u prizemlju i divanhane na spratu, oko kojih se redaju sobe. O tome svjedoči sačuvana dokumentacija za Valijski konak u Travniku i Konak u Banjoj Luci. Svaki dio, i selamluk i haremluk, razvijaju svoju dispoziciju zasebno. Tako u prizemlju selamluka i haremluka nižu se sobe oko centralnog hajata koji je pokaldrmisan i odakle jednokrako drveno stepenište vodi na sprat. U muškom dijelu, u prizemlju se nalazi kahveodžak za spremanje kahve, a u ženskom je kuhinja. Oba dijela su čitavom svojom širinom odvojena debelim zidom, iako između njih postoji veza i u prizmelju i na spratu. Centralne prostorije sprata zapravo predstavljaju divanhane oko kojih su sobe.

Image

Druga vrsta simetričnih kompleksa su begler-saraji. Oni se sastoje od matičnog objekta, simetrične dispozicije, koji je povezan drvenim mostom – mabejnom sa mutvakom, gdje je kuhinja sa otvorenim ognjištem, “kuća” i vodnica..

Veza između ovih dijelova ostvarena je u nivou sprata, dok su u prizemlju to odvojene cjeline. Inače oba objekta pokrivena su posebnim krovovima. U prizmelju matičnog objekta je muški dio kuće sa kahveodžakom i posebnim ulazom za muške posjete. U prizemlju mutvaka je magaza i štala. Tako ovaj objekat nosi sve elemente tradicionalnog, a matična kuća – osmanskog. Mabejna, ili mabejnin uski drveni opkovani most – nazvan u nekim krajevima “ kubura ” ( Banja Luka ) ili araluk ( Srbija ), stvara mehaničku vezu između ova dva sistema. Preko mabejne se vrši posluživanje u matičnoj kući, gdje se živi. Prizemlje je od kamena i ima puškarnice, što podsjeća na srednjovjekovne kule. To je obično u slučaju kada su se ovakvi kompleksi gradili u blizini serhata ( primjeri – begler-saraj Kapetanovića – Bešlagića i Ibrahimbegovića iz Banje Luke ).

Image

Čitava kompozicija kompleksa Svrzine kuće, njen prostorni i arhitektonski sklop, gdje se pojavljuju tri cjeline, ukazuje na čvrstu vezu sa izloženim korijenima nastanka. Prema njihovom konceptu i dispoziciji moglo bi se pretpostaviti da su ove cjeline nastale etapno ali sa smišljenom i planiranom namjerom, koja ostaje u funkciji cjelovitosti ukupnog rješenja, iako je ono postupno realizirano u vremenu od preko sto godina.

Prvu cjelinu čini matična kuća sa prizemljem i spratom, gdje selamluk čine ahar sa čardakom, a haremluk, mutvak sa magazama, kuhinjom ili ljetnim mutvakom, gdje je bilo otvoreno ognjište. Danas je na tom mjestu baštica, pa bi se moglo pretpostaviti da je to imalo samo ulogu ljetnog mutvaka, ili je restauratorskim zahvatima autentična, prvobitna kuhinja uništena.

Selamluk i haremluk, iako strogo odijeljeni dijelovi, ipak su povezani na dva mjesta. Prva veza se ostvaruje mabejnom, uskim mračnim hodnikom, nastalim po uzoru na drveni most saraja, a druga čekme-dolafom. To je smišljeni način dostave hrane iz mutvaka u selamluk, okretanjem sofre u zidu, koji ih dijeli, a da ženski članovi kuće ostanu i dalje zaštićeni od pogleda muških posjetilaca. Središnje mjesto kompleksa ima ženska avlija oko koje se nižu objekti: matična kuća sa haremlukom i selamlukom i ženski kraj sa velikim halvatom. Oni su svojom funkcijom i komunikacijom, ali i vidicima, orijentirani na avliju. To je reprezentativni salon u prirodi koji jednim masivnim zidom zatvara i štiti i muški kraj, selamluk.

Image

Ovakvo rješenje ima svoje duboke korijene u arapskoj, ali i asirskoj i vavilonskoj ali i helenističkoj kući, gdje se sve orijentira prema dvorištu, centralnom prostoru kompleksa.

Analizom dispozicije Svrzine kuće uočava se izražena asimetričnost matične kuće, kao i čitave kompozicije. Ona se ogleda u nastojanju da se ostvari u prizemlju što bolja gospodarska funkcija i ne robuje se nikakvoj formi. Prostorije se nižu prema potrebi, dograđuju i smještaju onako kako je to najbolje za funkciju. Položaj magaza štale i mutvaka je posljedica slobodnog odnosa prema prostoru.

Na spratu se nastoje ostvariti što bolji vidici prema bašti, ulici i avliji. Zato divanhana nema centralno mjesto u dispoziciji kao kod simetričnih, osmanskih kuća, nego se ona pruža čitavom širinom objekta, kako kod haremluka, tako i kod selamluka. Kod ženskog kraja ona se ostvarivši istak pretvara u kameriju i otvara prema ženskoj avliji. Drveni stupovi što je nose obogaćeni su lozicama akšamčića, što u sjaj mjesečine, kameriju (kamer-mjesec) pretvara u najljepši kutak ovog dijela kuće. Slično se dešava i sa divanhanom selamluka, koji opet asimetrično prati dispoziciju i čija kamerija osigurava vizelne kontakte sa muškom avlijom.

Za drugu cjelinu, ženski kraj ili drugi haremluk, zbog njegove pozicije u kompleksu, ali i potpune odijeljenosti od matičnog objekta, moglo bi se pretpostaviti da je izgrađen kasnije. Kao da se za potrebe porodice Glođo zbog njenog statusa u onovremenom društvenom životu Sarajeva tražio posebno veliki prostor za prijem ženskih posjetilaca u vrijeme svadbi, hatmi ili mevluda.

Međutim, položaj mutvaka, kuhinje, “kuće” sa otvorenim i centralno postavljenim ognjištem ukazuje na mogućnost da je taj dio izgrađen u isto vrijeme kada i matični objekat. Njegova dispozicija je također asimetrična, sa velikim ženskim halvatom, bogato opremljenim i ukrašenim.

Muški kraj, selamluk, vjerovatno je izgrađen posljednji. Imao je ulogu musafirhane, za prijem muških posjetilaca sa halvatom i kahveodžakom.

Svojom ljepotom i proporcijama ova bosanska kuća ističe se prije svega humanim pristupom prema prirodi osigurane u svakom segmentu. Sinteza dviju kultura naslijeđene i osmanske je ostvarena, gdje jezgro tradicionalne kuće sa ognjištem i dalje ostaje srce kuće, a divanhana i kamerija kao elementi osmanske, postaju njena duša.

Osobitost ovog rješenja kao i sličnih begovskih kompleksa je u naglašenoj raščlanjenosti svakog elementa počevši od zida avlije, magaza, mutvaka, ženskih i muških dijelova kuće, divanhana i kamerija, gdje se svaki od njih ističe po svojoj individualnosti, ali ipak se spaja u jedinstvenu kompozicionu cjelinu.

Tu razigranost naglašavaju doksatni ostaci i ćoškovi i kamerije. Tu je i mnoštvo prozora koji uz kubičnu formu objekta, bijele fasade i duboke strehe, te osiguranu vezu kuće sa avlijom i baštom daju glavne karakteristike ovoj arhitekturi (kuća Alije Đerzeleza i Skopljakova kuća u Sarajevu, stambeni kompleks Rizvanbegovića, Begovina u Stocu, Kajtazova i Bišćevića kuća u Mostaru).

Simbioza jasno odvojenih cjelina, matične kuće, ljetnog haremluka i selamluka sa posebnim avlijama, čini ljepotu ove kuće, gdje oni svojim položajem i odnosom gabarita ostvaruju međusobnu vezu, prirodno i logično. Igra punih i praznih volumena, stvara dinamiku objekta, a bogatstvo istaka i prozora daje geometrijsku kompoziciju sjenki na bijelim zidovima. Svi ovi elementi međusobno se pitomo prožimaju postavljajući čovjeka u središte i uzimajući ga kao mjerilo.

Zahvaljujući svojoj prilagodljivosti, vrijednosti i praktičnosti ova kuća je opstala i pored svih promjena koje su se dešavale na ovom prostoru vijekovima i svojim postojanjem očuvanje našeg identiteta učinila mogućim.

Image
FortunaBela

Post by FortunaBela »

...samo nakupina ljubomornih slova
nagurala se u taj grad
čije ime sa sjetom dozivam
čija magla mi jedina paše
i glas sa minare budi u pet
a kafa miriše po cijele dane po ulici
pitam se koliko će još biti gradova
u kojima ću biti
'kao kod kuće'
kozmopolitka fina
eto priznajem
da se izdajem za te gradove
čije ulice uzdišu pod mojim koracima
dok adresa nestaje
i seli trajno
i samo
u tvoje srce

Image
zikamu

Post by zikamu »

Aleksandar Hemon

Sarajevo je...

Taksista koji me vozi sa aerodroma i na moju opasku da lišće već opada, odgovara riječima: "Ma ja, lubenica, učiteljica", što sam nakon podrobne analize shvatio da predstavlja magičnu formulu koja opisuje postepeni dolazak jeseni.

Trenutak kada se, nakon što pukne ramazanski top koji označava zalazak sunca, sa Jekovca vidi kako svjetla na svim minaretima Sarajeva istovremeno zaiskre.

Tandrkanje prvog jutarnjeg tramvaja koje odjekuje kroz prazne ulice grada.

Hladnoća zgrada iz austrougarskih vremena i stepenica u njima, sa rubovima izlizanim od đonova koji se već više od stoljeća njima pentraju.

Somun (sa ćurokotom) iz pekare na Kovačima.

Lopte koje se valjaju u plitkim virovima Miljacke.

Ljepota sarajevskih žena, koja uvijek u sebi nosi upisanu vlastitu prošlost i vlastitu budućnost, istoriju prošlih i budućih mijena: u licima se mogu prepoznati kako žgoljave djevojčice, tako i zrele žene, kako i djevojčuljci, tako i brižne starice.

Sfumato hladnog sarajevskog jutra, prije nego što sunce izmili iza planina, a izmaglica puže uz padine.

Škembići kod Hadžibajrića.

Plodovi koji rastu po grmlju diljem Sarajeva, znani kao "bijele bobice".

Vitka mačka, tigrasta čaršijanerka, koja se valja na brdu perzijskih ćilima u Morića-hanu.

Okrugla tacna koja rotira na vrhu konobarskog kažiprsta.

Miting golubova na Sebilju.

Miris sira, kajmaka, mesa i mramora u Tržnici.

Zvonjava crkvenih zvona u šest ujutro.

Način na koji sarajevski akcenat pući usne govornika, zbog mumlavih suglasnika i progutanih samoglasnika, što naročito lijepo izgleda kod žena sa punim usnama.

Jesenje lišće do zglobova na Vilsonovom šetalištu i zvuk zrelog kestenja kad otpadne, zasrlja kroz grane a onda udari u meki tepih od lišća.

Špricer kod Ramisa.

Miris starih podruma: ugalj, prašina, kace za kupus, memla.

Svjetla koja noću cakle u brdima oko Sarajeva, nalik na zvijezde koje, kao pahuljice, sporo padaju.

Zvuk ispuhane lopte koju djeca šutaju po prašini u parkovima Novog Sarajeva.

Šištanje kiše na ulicama pod točkovima automobila.

Izrezbarene topovske čahure u Kujundžiluku.

Pijukanje radiostanica u taksijima.

Reumatične ruke penzionera na leđima dok gledaju partije šaha sa džinovskim figurama pred avetinjskom Robnom kućom.

Sladoled sa ukusom "egipatske vanilije" (šta god da je to) u slastičarni Egipat.

Zelenilo terena na Željinom stadionu.

Asfalt pun udubljenja, rupa, barica i ruža, nikad savršen, uvijek šatiran.

Kratki trzaj glavom u stranu koji prati odgovor: "Pa evo…", na pitanje: "Šta ima?".

Bljesak uličnih svjetala na mirnoj, plitkoj Miljacki.

Ublažene jarke boje jesenjeg voća i povrća u sjeni strehe pijace na Markalama.

Ćevapi bilo gdje u gradu.

Kiseljak koji izlapi za manje od petnaest minuta.

Tvrdoća kamena koji dotakneš kad se nagneš da popiješ gutljaj vode na Gazi Husrev- begovoj česmi.

Huk Sarajeva koji se čuje na Hridu ili Trebeviću - svi zvuci grada stopljeni u jedno.

Tišina koja prati padanje prvog snijega, kao da sve i svi zamuknu od sjetnog uzbuđenja.

Duge sjenke drveća u Velikom parku u septembarsko poslijepodne.

Kolekcija prepariranih životinja u Zemaljskom muzeju.

Kipovi ispred Narodne banke, vječiti čuvari Čeke, koji drže svjetla-šljemove iznad svojih glava.

Ritam hoda penzionera na Ferhadiji koji se poklapa sa ritmom međusobnog razgovora - sintaksa koraka.

Dres dupljak sa imenom Zinedinea Zidanea na leđima musavog dječaka.

Titova slika u zlatari na Čaršiji.

Gaće i čarape u prolazu kraj Imperijala.

Miris koji odjeća nosi na sebi nakon boravka u Sarajevu: mješavina znoja, cigaretnog dima, ćevapa, pranja u sarajevskoj vodi i sušenja napolju.

Sarajevski svijet: pametni i papci, pohlepni i lijepi, umorni i mladi, mlađahni i mahniti, bogati i jadni, jedri i bolesni, visoki i trošni, ljuti i lavordžije, šaneri i geniji, dijaspora i jalijaši, željovci i pitari, djeca i odrasli, vjerni i nevjerni, moćni i pobožni - sve u svemu, skoro četiristo hiljada gradskih atoma.

I da se ne lažemo, tu nema kraja. Sarajevo se ili voli ili ne voli.
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Prvi tramvaj
Image

“Uoči Nove 1885. godine silan svijet, odjeven u svečane haljine, okupio se na malom trgu u Ferhadiji. Na tek položenim šinama, što su se svjetlucale na hladnoći, stajao je drveni vagon-tramvaj upregnut u konja bijelca. Vagon je sa svih strana bio uokviren prozorčićima na kojima su se kočoperile tanke zavjese pa je izgledalo kao da se veranda neke bogate kuće s Vratnika spustila u čaršiju. Objavljeno je da od tog dana u Sarajevu počinje saobraćati tramvaj - čudo još neviđeno u srednjoj Evropi - i da će vožnja od Ferhadije do Uzane željezničke stanice trajati trinaest minuta, što će koštati pet krajcera. Tramvaj je u jednoj vožnji mogao povesti 28 ljudi pa je kondukter, koji je po posebnim propisima gradske vlade bio "pristojno odjeven i nije zaudarao po alkoholu i bijelom luku", pozvao prve putnike u tramvaj. Kada se tramvaj napunio, zvonce je zazvonilo i brkati "tramvajdžija" Johan Hanke potjerao je svog bijelca po šinama. Tramvaj je otišao prema Marijin dvoru, a na Ferhadiji, mjestu gdje će se kasnije izgraditi prava gradska tramvajska stanica, ostalo je 28 pari cipela! “

Da ne bi uzalud izrovali bečke ili peštanske ulice, Austro-Ugari su odlučili "konjsku željeznicu" - kako se tada nazivao tramvaj - isprobati prvo u Sarajevu. Tako se u ljeto 1884. godine počelo sa kopanjem sarajevskih ulica i polaganjem tramvajskih šina. Tom prilikom Sarajevo je ostalo bez jednog od najljepših mostova - kamenog mosta koji je premošćavao Koševski potok kod Alipašine džamije, ali je dobilo i titulu prvog grada na Balkanu i u srednjoj Evropi koji je imao tramvaj. Prva tramvajska pruga u Sarajevu bila je duga 3,1 kilometar, a počinjala je od današnjeg Ekonomskog fakulteta, pružala se Ferhadijom i dalje glavnom gradskom ulicom (današnjom Titovom) preko Marijin dvora i završavala na uzanoj željezničkoj stanici. Tada je napravljena samo jedna traka, pa je tramvaj funkcionirao po sistemu "naprijed i curik", odnosno tako što se konj koji ga je vukao, kada bi došao do zadnje stanice, isprezao i ponovo uprezao, ali na suprotnu stranu vagona i vraćao se istim šinama kojim je i došao. Bilo je propisano da jedan konj ne smije voziti više od dva kruga, kako se ne bi iscrpio. Prvi tramvaj kretao je ujutro u pet sati, dakle sat prije nego je iz Sarajeva kretao prvi voz. Tramvajska karta bila je tamnocrvene boje i ispisana na srpskohrvatskom, njemačkom i turskom jeziku. U današnjoj Strossmayerovoj ulici bila je izgrađena i remiza - štala za konje i spremište za tramvaj. Tramvaj je malo koga ostavljao ravnodušnim. On je umjetnicima tog doba postao inspiracija za njihova djela, a sarajevskoj raji za izmišljanje priča o "zelenoj aždahi" i "šejtanu". Muzičar Š. Bosiljevac je za prvu vožnju sarajevskog tramvaja skladao brzu polku za klavir pod nazivom “Sarajevski tramvaj” , dok je jedan njemački slikar po imenu Kürchner u akvarelu naslikao "jurnjavu konjskog tramvaja sarajevskim ulicama". A za izvjesnog slikara Kereštešija moglo bi se komotno reći da je bio prva osoba zadužena za marketing i propagandu sarajevskog tramvaja. Ispod svoje slike konjske gradske željeznice on je napisao: "Dobar pješak ne može prije doći. Cijena 5 krajcera."
Prvi tramvaj je zvanično počeo s radom 1.1.1885. godine u 10 sati. Sva četiri kola za osobni promet stajala su pred stanicom u Ferhadiji, a pred njima su se okupili zemaljski poglavar Appel, civilni adlatus Nikolić, podmaršal Buvard, generali Haas i Arlow, predstojnici Zemaljske vlade i Gradsko poglavarstvo. Cijela ova svita je zatim sjela u kola i za 13 minuta odvezla se do gradskog kolodvora "glatko, čisto, nečujno, kao na dlanu". Društvo je nakon kratkog zadržavanja ponovo sjelo u kola i za 15 minuta vratilo se "isto tako lijepo i glatko" nazad do stanice u Ferhadiji. Gradonačelnik Fadilpašić nije zaboravio kome treba zahvaliti na ovom "vidljivom znaku blagovolenja" za grad i njegov napredak, te je od Appela zatražio da prenese posebne izraze zahvalnosti ministru Kalaju. Odmah nakon otvaranja otpočeo je promet, a kako to uvijek biva pri svakoj novini, posebno u Sarajevu, veliki broj ljudi vozio se tramvajem tamo-amo.
FortunaBela

Post by FortunaBela »

sve što je srcu drago daleko je
zaljubljene samo Bog razumije
lišće žuti, a ja ćutim
moja nisi srce sluti

je l' sarajevo gdje je nekad bilo
il' se mome srcu učinilo
je l' se šta promjenilo

je l' sarajevo gdje je nekad bilo
il' se mome srcu učinilo
jel' miljacka voda presušila
jel' me draga ostavila ...

Image
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Fudbal

Fudbalska lopta je donesena u Bosnu i Hercegovinu 1903, ali se fudbal u Sarajevu počeo igrati 1908 godine. Naime, te godine grupa đaka sarajevske Gimnazije boravila je u Zagrebu, gdje se upoznala sa pravilima fudbalske igre i zavoljela fudbal. Posmatrali su treninge zagrebačkih đaka, pa su i sami zaigrali. U Sarajevo su se vratili s loptom i odmah počeli vježbe iz fudbalske vještine na časovima gimnastike na igralištu Realne gimnazije. Iste godine učenici su osnovali svoj Srednjoškolski sportski klub, čiji su osnivači bili Emil Najšul, Feodor Lukač, Stevo Jokanović, Zdravko Jeftanović i drugi. Srednjoškolski sportski klub kasnije je dobio ime "Osman". To je bio prvi organizovani fudbalski klub u Sarajevu.
Prije prvog svjetskog rata bilo je pet klubova u Sarajevu: Srpski ŠK (kasnije Slavija), Hrvatski ŠK (kasnije SAŠK), Muslimanski ŠK (kasnije Sarajevski), Židovski ŠK (kasnije Barkohba) i Radničko športsko društvo "Hajduk" (osnovan 1912). "Osman" je ubrzo po osnivanju rasformisan. Poslije završetka prvog svjetskog rata, uz obnavljanje pomenutih, osnivaju se i novi klubovi: Troja, Šparta, Gradjanski i Željeznički športski klub "Željezničar" (1921).

Image
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Šerijatska sudačka škola - zgrada

Zgrada šerijatske sudačke škole sagrađena je 1887. godine po projektu Karla Paržika u bogatom pseudomaurskom dekorativnom maniru sa elementima i detaljima skupljenim iz raznih regionalnih škola islamske umjetnosti. Šerijatska sudačka škola (mektebi-nuvab) je otvorena 6.4.1889. kao petogodišnja viša škola. Ovdje je značajno sasvim tačno opažanje da se koncept organizacije osmansko-turskih medresa zasniva na principu unutarnjeg dvorišta, što potiče još iz helenističke arhitekture. To pravilo se ne odnosi samo na monumentalne objekte, već i one sasvim skromne izvedbe. Šerijatska sudačka škola prestala raditi aprila 1937. Naime, razloge prestanka rada ove škole neki tumače i činjenicom da je ona prerasla u Višu islamsku šerijatsko-teološku školu (u narodu poznata kao VIŠT, a njeni svršenici kao «vištovci»). Poslije drugog svjetskog rata u toj zgradi je bio smješten Muzej grada Sarajeva, a nakon posljednjeg rata u zgradi je smješten Fakultet islamskih nauka.

Image
horns&drums

Post by horns&drums »

Lubavi-lapsus, ovo je pravni fax, ovaj o kome ti pricas je iznad Carsije :kiss:
Post Reply