Naravno.Travnički Noćni Šetač wrote:Znači opravdavaš postupak taksiste?
Hajd ovako i da zavrsimo.
Zamisli da je sad taxista spucao ovog kamermana ili obratno, sta ti mislis ko bi bio kriv?
Znaci bomba bi bila na ovom dijelu kruznog.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Naravno.Travnički Noćni Šetač wrote:Znači opravdavaš postupak taksiste?
Ok. Zavrseno.Travnički Noćni Šetač wrote:Taksista... kamerman zadržava pravac kretanja a taksista čini radnju promjene saobraćajne trake odnosno skretanja i čini to a da se nije uvjerio da neće ugroziti ostale...
Mislim da koncept saobracajne trake ovdje ne vrijedi. Vrijedi koncept puta, a put moze biti sa vise saobracajnih traka, samim tim, ovaj kamerman je trebao cekati da obje trake budu slobodne. Neko je vec postavljao a to je ovaj dio ZOBSa:Travnički Noćni Šetač wrote:Ja ću još konačno dopuniti svoje mišljenje sa čestitkom vozilu sa kamerom na odličnom praćenju saobraćaja i pravovremenim reakcijama...
...
Kod ulaska je koristio slobodnu saobraćajnu traku čime nikome nije oduzeo prednost a nije bez potrebe usporavao na ulazu čime je iskoristio prednost kružnog toka na raskrsnici u smislu efikasnijeg protoka saobraćaja što je jedan od osnovnih razloga izgradnje kružnih tokova, i odlično je pratio ostale učesnike u saobraćaju te je na vrijeme primijetio grešku koju čini taxi vozilo i pravovremenom reakcijom spriječio saobraćajni udes....
Na ono tvoje pitanje "ako je 5 vozila u unutrašnjoj trci kružnog toka i nijedno u vanjskoj, da li to znači da e ne smijem uključiti u vanjsku iako izlaim odmah na slijedećm izlazu" - mislim da ovo gore znaci da se ne smijes ukljuciti, ali jer i sljedeci izlaz moze imati jednu traku.(4) Vozač koji ulazi vozilom na put koji je saobraćajnim
znakom označen kao put s prvenstvom prolaza dužan je da
propusti sva vozila koja se kreću tim putem.
sto taj slucaj ovdje nije, tako da ovo ne mozes primjeniti.(2) Vozač vozila koje na raskrsnici skreće ulijevo dužan je
da propusti vozilo koje, dolazeći iz suprotnog smjera, na
raskrsnici zadržava pravac svog kretanja ili skreće udesno, osim
ako postavljenim saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.
Ne bi bilo ni video klipa, da je sacekao par sec da vidi gdje ce taxista i udje normalno nema srkleta i to je toTravnički Noćni Šetač wrote:Ja ću još konačno dopuniti svoje mišljenje sa čestitkom vozilu sa kamerom na odličnom praćenju saobraćaja i pravovremenim reakcijama...
...
Kod ulaska je koristio slobodnu saobraćajnu traku čime nikome nije oduzeo prednost a nije bez potrebe usporavao na ulazu čime je iskoristio prednost kružnog toka na raskrsnici u smislu efikasnijeg protoka saobraćaja što je jedan od osnovnih razloga izgradnje kružnih tokova, i odlično je pratio ostale učesnike u saobraćaju te je na vrijeme primijetio grešku koju čini taxi vozilo i pravovremenom reakcijom spriječio saobraćajni udes....
Otvori ti Pandorinu kutiju. Pod broj jedan ja ne vidim u ovom kruznom ni vanjsku ni unutrasnju traku, valjda se izbrisale linije. Po mom misljenju ovdje je kamerman pogrijesio jer nije propustio sva vozila koja se vec nalaze u kruznom toku, medjutim bojim se da je doslo do kontakta izmedju vozila da bi takso bio kriv, hajde ti dokazuj kako i gdje je ovaj usao u kruzni tok. Takso njemu sijece putanju i bojim se za nasu inteligentnu muriju to bi bilo rjesenje.van Basten wrote:E hvala na rijesenoj dilemi, i pretpostavio sam da je greska na stranici bihamka.
A takođe ne bi bilo video kipa da je taksista prije radnje u saobraćaju: prestrojavanje odnosno skretanje provjerio može li to uraditi bez opasnosti po druge učesnike u saobraćaju...l33t wrote: Ne bi bilo ni video klipa, da je sacekao par sec da vidi gdje ce taxista i udje normalno nema srkleta i to je to
Hehe, znao sam da ce ovako biti. Voznja u kruznom je rak rana nasim vozacima, al moradoh upitati da sam spreman. A neka rasprave, moze samo koristiti razmjena misljenja.NediM17 wrote:Otvori ti Pandorinu kutiju.van Basten wrote:E hvala na rijesenoj dilemi, i pretpostavio sam da je greska na stranici bihamka.
u tom slučaju nema svrhe izgradnja kružnog toka u funkciji ubrzavanja protoka saobraćaja što mu je primarni cilj...Horcrux wrote: Na ono tvoje pitanje "ako je 5 vozila u unutrašnjoj trci kružnog toka i nijedno u vanjskoj, da li to znači da e ne smijem uključiti u vanjsku iako izlaim odmah na slijedećm izlazu" - mislim da ovo gore znaci da se ne smijes ukljuciti, ali jer i sljedeci izlaz moze imati jednu traku.
Koncept saobraćajne trake vrijedi uvijek ZOBS ga nigdje nije suspednovao... ovdje je riječ o eventualnom oduzimanju prednosti ali saobraćaja u toj saobraćajnoj traci nije bilo... definicija saobraćajne trake je data u članu 9 tačka 57 ZOBS-a... prebacite ovo u ravnu cestu sa dvije trake kroz npr. centar Sarajeva i dobićete isti zaključak... da li čekate da prođe svih 10 vozila u lijevoj traci ako vam je desna prazna a obavezni ste se po zakonu uključiti u desnu traku ?Horcrux wrote: Mislim da koncept saobracajne trake ovdje ne vrijedi. Vrijedi koncept puta, a put moze biti sa vise saobracajnih traka, samim tim, ovaj kamerman je trebao cekati da obje trake budu slobodne. Neko je vec postavljao a to je ovaj dio ZOBSa:.(4) Vozač koji ulazi vozilom na put koji je saobraćajnim
Ovo bih volio da pojasniš... znači da li hoćeš da kažeš da to što taksista izlazi sa puta sa pravom prvenstva i to na način da mijenja saobraćajnu traku ispred kamermana koji nastavlja pravo po putu sa prvenstvom prolaza, pri tome ga prislijavajući da u potpunosti zaustavi svoje vozilo, nema veze i da je krivac onaj koji nastavlja pravo po putu sa pravom prvenstva, a ne onaj koji mu siječe putanju ?Horcrux wrote:
Obzirom da koristis izraz "zdrazavanja pravca kretanja", taj izraz se koristi samo u:sto taj slucaj ovdje nije, tako da ovo ne mozes primjeniti.(2) Vozač vozila koje na raskrsnici skreće ulijevo dužan je
da propusti vozilo koje, dolazeći iz suprotnog smjera, na
raskrsnici zadržava pravac svog kretanja ili skreće udesno, osim
ako postavljenim saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.
Kvalitetna razmjena mišljenja je najbolji put da se nešto nauči...van Basten wrote: Hehe, znao sam da ce ovako biti. Voznja u kruznom je rak rana nasim vozacima, al moradoh upitati da sam spreman. A neka rasprave, moze samo koristiti razmjena misljenja.
To je ono što je i meni u principu malo problematično ne za ovaj slučaj nego generalno...NediM17 wrote: Pod broj jedan ja ne vidim u ovom kruznom ni vanjsku ni unutrasnju traku, valjda se izbrisale linije.
Ovdje ima još jedna zanimljiva stvar... zakonodavac ovdje kod izraza: " propusti sva vozila koja se kreću tim putem" nije naveo smjer kretanja svih vozila pa tako ako se zanemari postojanje saobraćajne trake onda se može i protumačiti da se moraju propustiti i vozila iz suprotnog smjera odnosno "SVA vozila koja se kreću tim putem" ( bez obzira na pravac kretanja jer isti nije naveden ) ... tako da ipak mislim da se mora uzeti u obzir postojanje saobraćajne trake za određeni pravac kretanja inače cijeli član zakona postaje besmislen...Horcrux wrote: Mislim da koncept saobracajne trake ovdje ne vrijedi. Vrijedi koncept puta, a put moze biti sa vise saobracajnih traka, samim tim, ovaj kamerman je trebao cekati da obje trake budu slobodne. Neko je vec postavljao a to je ovaj dio ZOBSa:(4) Vozač koji ulazi vozilom na put koji je saobraćajnim
A to je uradio mijenjajući saobraćajnu traku neposredno ispred kamermana i izlazeći sa puta sa pravom prvenstva, natjerajući kamermana da potpuno zaustavi svoje vozilo bez obzira što nastavlja kretanje putem sa pravom prvenstva....konektovan wrote:Mozda je grubo izgledalo, ali mislim da je taxo htio da nauci pameti kameramana, da mu ukaze da je pogriješio....
Ja do sada nisam ni upratio da si dao svoj stav...un1ted wrote:Nigdje nisam rekao da opravdavam taksistu. Ukoliko ovaj koji ulazi u kruzni tok krsi pravila, to ne opravda taksistu.
Vec je ranije bila rasprava na ovom forumu, ukljucivanje na saobracajnicu s pravom prvenstva, koja ima dvije trake. U slucaju saobracajne nesrece, uvijek je kriv onaj sto se ukljucuje, nebitno da li je ovaj u krajnoj lijevoj tranci, a ti se ukljucivao u desnu.
Za kruzni tok vazi ista pravila, tek kada vozila s prvenstvom prodju i ti se ukljucujes. Ovaj s kamerom se trebao ukljuciti prateci zdravu logiku, ali na isti nacin propustiti i vozila iz unutrasnje trake, ako je vec "napravio prekrsaj ukljucenjem".
Da ponovim, da se ovaj s kamerom nije ni ukljucio, ne bi bilo posljedica za iskljucenje taksiste.
Ovaj dio ovdje mi baš i nije jasan... praćenje zdrave logike koja je očigledno kod različitih ljudi različita umjesto pravila Zakona može samo napraviti problem... a nejasno mi je zašto da kamerman "ako je napravio prekršaj uključenjem" to kompenzira propuštajući vozila iz unutrašnje trake i na taj način bez vidljivog razloga usporavati sva vozila iza sebe nenadano, rizikujući saobraćajnu nezgodu... ne vidim logiku u kompenzaciji eventualnog počinjenog prekršaja sa nekim drugim postupkom koji se kosi normalnim i zakonski propisanim načinima vožnje... naročito što i dalje zaista ne vidim grešku kod uključivanja kamermana, odnosno cijenim postojanje saobraćajnih traka i oduzimanja prednosti kojeg ovdje nije bilo u saobraćajnoj traci u koju se kamera uključila... za razliku od taksiste koji je oduzeo prednost kameri...un1ted wrote:Ovaj s kamerom se trebao ukljuciti prateci zdravu logiku, ali na isti nacin propustiti i vozila iz unutrasnje trake, ako je vec "napravio prekrsaj ukljucenjem".
Ovo si editovao nakon mog komentara... jeste rečeno bilo je prije komentara da je taksista u pravu...un1ted wrote:Nigdje nije receno da se opravdava taksista. .
Da li u bilo kojoj varijanti koju vidiš postoji greška taksiste ?muha_sa wrote:NEMA ukljucenja u kružni dok god vozilo/a koje je u kružnom ne prodje tvoj "ulaz" u kružni i ENDE![]()
pošto smo mi vecinom bahati krkani koji sve mogu onda nema pravila--kod nas je pravilo ko brže ufura ufura
nevezano za ovaj snimak koji sam jednom pogledo odgovor sam dao u postu kojeg si citiroTravnički Noćni Šetač wrote:Da li u bilo kojoj varijanti koju vidiš postoji greška taksiste ?muha_sa wrote:NEMA ukljucenja u kružni dok god vozilo/a koje je u kružnom ne prodje tvoj "ulaz" u kružni i ENDE![]()
pošto smo mi vecinom bahati krkani koji sve mogu onda nema pravila--kod nas je pravilo ko brže ufura ufura