ko je bio bolji za Bosnu i narod,Tito ili Alija?

Post Reply
Dezze

Post by Dezze »

Sto me nesto *ebe racunar.... :D
nendertalac

Post by nendertalac »

Miki1 wrote:Daj bolan da je evropa nesto garantovala i da je on to nesto sa evropom stvrdio kod abi evropa ostavila dole holandzane svoje. Nemoj izmisljati i pricati bajke. Alija heroj nikada nije bio nit ce ikada biti za mene! I ovako nerazmisljam samo ja nego i sve one zrtve Srebrenice i mn ogi drugi Bosanci!
nije on ni za mene heroj. vecina heroja ovog rata nisu docekali mir. drugi su pobijeni tik nakon rata. treci su u izbjeglistvu. ima ih jos i po Bosni i Hercegovini - ali nijedan od njih nije u vasti.

ali nemoj pricat price o krivici Alije za Srebrenicu. Zna se ko ih je pobio i uz cije "posmatranje" Osam dana. Nisu ni pripreme trajale 1 dan. nisu ni ubijanja trajala jedan dan.

koji mu je izbor bio? alija je vecinu rata morao plesat kako zapad svira inace bi nas ostavili nasim dragim komsijama da nas rastrgnu.

nego sjecam se da je za vrijeme rata okrivljivan za "mutljanje" i da je govorio "neke stvari moramo raditi ovako kako radimo. ne mozemo vam to sada objasnjavati. objasnit cemo vam to jednog dana".

jeli se ikad vratio tome pa objasnio?
Dezze

Post by Dezze »

samir.konic wrote:
hary68 wrote:JOSIP BROZ TITO
Za Bosnjake bolji Alija.

Za cetnike i ustase Tito.
Ili se salis ili si ogranicen. :lol:
Dezze

Post by Dezze »

Prf wrote:bezveze pitanje

jedan je region zaduzio kreditima ne primjecujuci kakvu bagru ima sto ce drugog kostati hiljada pobijenih i razvaljene zemlje

s dr. strane, drugi je sabrao narod, odbranio zemlju i sacuvao sto se moglo sacuvati od hordi sa dvije strane i lokalnih firauna

inace nas Aljo mi je idealan lakmus karaktera ljudi-ne samo bh gradana vec i stranaca sa kojima kontaktiram

ponajbolje se vidi s kim radis kroz stav i objektivnost o velicini r. Izetbegovica ;)
Tipicno selektivno posmatranje cinjenica. (Sto mi odgovara vidim, sto ne odgovara, ne vidim.)

Respect Aliji, za mene je on LIK kojem je pola zapada i pola istoka dolazilo i doslo i na posljednji ispracaj sa stotinama hiljada bh gradana

A Titi je dosao cijeli Zapad i cijeli Istok :lol:
danas

Post by danas »

Kratko i jasno Alija Izetbegovic
"Velikim Bogom se kunemo da robovi biti necemo"

za one koji nikad nisu zastali i procitali: na postolju vjecne vatre je isklesano "NIKAD ROBOM" . pod titovim vodjstvom, nismo bili niciji robovi, a pogotovo nismo bili robovi domacih izdajnika.
tito se borio protiv cetnika i ustasa, a nije sa njima "saradjivao" jer eto, tako je "svijet htio"... sa kime vam je alija svo vrijeme bio -- i dan-danas je SDA -- u koaliciji? sa najvecim cetnicima, za koje ste i sami glasali!
wandy

Post by wandy »

danas wrote:

za one koji nikad nisu zastali i procitali: na postolju vjecne vatre je isklesano "NIKAD ROBOM" . pod titovim vodjstvom, nismo bili niciji robovi, a pogotovo nismo bili robovi domacih izdajnika.
tito se borio protiv cetnika i ustasa, a nije sa njima "saradjivao" jer eto, tako je "svijet htio"... sa kime vam je alija svo vrijeme bio -- i dan-danas je SDA -- u koaliciji? sa najvecim cetnicima, za koje ste i sami glasali!
Koliko je cetnika preslo u partizane?
Koliko je cetnika pocinilo zlocin nad bosnjacima prije nego sto su presli u partizane?
Koliko je cetnika poslije kao "partizani" dobijalo penzije?
danas

Post by danas »

wandy wrote:
danas wrote:

Koliko je cetnika pocinilo zlocin nad bosnjacima prije nego sto su presli u partizane?

ovo ubrajam u jednu od najvecih titovih gresaka -- trebalo se sve to pobiti i gotovo, kao sto su i francuzi pobili svoje izdajnike. ali tito in nije pobio, ali im je skresao krila (vidi kako srbi kukaju kako im je bilo "pod titom").

ali da ja sad tebi kazem "morao" je tito tako (jer kako ces pobiti tolike ljude), tebi to ne pije vode. kao sto ni meni ne pije vode kad ti meni kazes kako je alija "morao" da sjedi i krcmi bosnu sa radovanom; kako je "morao" da im napravi RS i slicno!
wandy

Post by wandy »

danas wrote:
wandy wrote:
danas wrote:

ovo ubrajam u jednu od najvecih titovih gresaka -- trebalo se sve to pobiti i gotovo, kao sto su i francuzi pobili svoje izdajnike. ali tito in nije pobio, ali im je skresao krila (vidi kako srbi kukaju kako im je bilo "pod titom").

ali da ja sad tebi kazem "morao" je tito tako (jer kako ces pobiti tolike ljude), tebi to ne pije vode. kao sto ni meni ne pije vode kad ti meni kazes kako je alija "morao" da sjedi i krcmi bosnu sa radovanom; kako je "morao" da im napravi RS i slicno!
Pa "toliki ljudi" kad su opet dosli na scenu 92(Raspitaj se malo cetnicke familije sto su bile aktivne za vrijeme drugog svjetskog rata koliko su bile aktivne 92-95)sta su onda radile.
Kriv je za to rahmetli Alija Izetbegovic.
danas

Post by danas »

wandy wrote: Pa "toliki ljudi" kad su opet dosli na scenu 92(Raspitaj se malo cetnicke familije sto su bile aktivne za vrijeme drugog svjetskog rata koliko su bile aktivne 92-95)sta su onda radile.
znam sta su radili i 41-45 i 92-95, ne brini o tome. i nije alija kriv sto su se oni povampirili, ali nije morao sa njima u koaliciju, nije se morao sa njima ljubiti i rukovati istih tih 92-95, i za kraj, nije morao njima "slucajno" da napravi RS... i onda mi neko pise kako je alija heroj, kako herojski rece "nikad robom" poslije pokolja. ma daj.

tito je suzbio srpski nacionalizam; mozda ne u mjeri u kojoj bih ja voljela to da vidim, ali ih je suzbio. kao i sve ostale nacionalizme, on im se suprotstavljao. sad ce mi se javiti neki hrvat i reci kako je tito koljac, jer je pobio ustase na blajburgu; ti mi govoris kako je bio popustljiv, jer nije pobio dovoljno cetnika... ne znam, sama cinjenica da se i cetnici i ustase bune cim se pomene njegovo ime mi dovoljno govori kako ih je tretirao. mozda su mu metode bile upitne ponekad, ali nisu cetnici imali tada RS ni ustase HB; bosna je bila cjelovita drzava u kojoj su svi bili ravnopravni... sada bosanci imaju oko trecinu prijasnje teritorije, svedeni su na nivo geta ili rezervata; bjezi ko stigne iz zemlje...
pa ko je bio bolji za bosnu i bosanski narod?
Last edited by danas on 02/07/2005 19:08, edited 1 time in total.
Toozla

Post by Toozla »

wandy wrote: Pa "toliki ljudi" kad su opet dosli na scenu 92(Raspitaj se malo cetnicke familije sto su bile aktivne za vrijeme drugog svjetskog rata koliko su bile aktivne 92-95)sta su onda radile.
...pa po tvojoj logici, bice kriv za 20-30 godina ako te iste familije opet stupe na scenu...
wandy

Post by wandy »

Toozla wrote:
...pa po tvojoj logici, bice kriv za 20-30 godina ako te iste familije opet stupe na scenu...
Nije to moja logika,to je njihova logika.I to ce se nastaviti sve dok oni nerijese pitanje "turaka"
wandy

Post by wandy »

danas wrote:
znam sta su radili i 41-45 i 92-95, ne brini o tome. i nije alija kriv sto su se oni povampirili, ali nije morao sa njima u koaliciju, nije se morao sa njima ljubiti i rukovati istih tih 92-95, i za kraj, nije morao njima "slucajno" da napravi RS... i onda mi neko pise kako je alija heroj, kako herojski rece "nikad robom" poslije pokolja. ma daj.

tito je suzbio srpski nacionalizam; mozda ne u mjeri u kojoj bih ja voljela to da vidim, ali ih je suzbio. kao i sve ostale nacionalizme, on im se suprotstavljao. sad ce mi se javiti neki hrvat i reci kako je tito koljac, jer je pobio ustase na blajburgu; ti mi govoris kako je bio popustljiv, jer nije pobio dovoljno cetnika... ne znam, sama cinjenica da se i cetnici i ustase bune cim se pomene njegovo ime mi dovoljno govori kako ih je tretirao. mozda su mu metode bile upitne ponekad, ali nisu cetnici imali tada RS ni ustase HB; bosna je bila cjelovita drzava u kojoj su svi bili ravnopravni... sada bosanci imaju oko trecinu prijasnje teritorije, svedeni su na nivo geta ili rezervata; bjezi ko stigne iz zemlje...

Kad je se Alija ljubio sa cetnicima?
Pa sta bi sa Titovim bratstvom i jedinstvom.Odakle smo znali da nam braca spremaju vako nesto sto se desilo 92.
Kapetan Fazla

Post by Kapetan Fazla »

nisam jos uvijek postovo...uglavnom ne mogu se uporedit.

Alija ne bi mogao nadmoci Tita u njegove vrijeme,ali Tito nebi uspio da uradi ono sto jeAlija uradio za nas 92-95.

Obadvojici,vjecna im slava i hvala!
nendertalac

Post by nendertalac »

danas wrote:

tito je rekao VOZDRA ISTOK I ZAPAD - MI SMO FUKARA KOJA SE TEK OSLOBODILA OD VASIH IMPERIJA I NAJBOLJE NAM JE DA SMO JEDNI S DRUGIMA. ALI JE TITO PREDSTAVLJAO LJUDE - A NE MUSLIMANE I HRVATE I SRBE I SLOVENCE I MEKEDONCE I CRNOGORCE I PRAVOSLAVCE I JEVREJE

TITO JE BIO TITO - TINO NIJE BIO JOSIP FRANJO ALIJA SLOBODAN ZRINKO ... TITO JE BIO TITO NA CELU SOCIJALISTICKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE. NA TITOVIM GRBOVIMA I ZASTAVAMA SU BILI LJUDI, PSENICA, FABRIKE... A NE KRSTOVI MJESECI I ZVIJEZDE. ZA TITOM JE MOGAO POCI SVAKI COVJEK KOJI ZELI DA RADI I STVARA.

E ZATO JE TITO BIO TITO A ALIJA ALIJA
danas

Post by danas »

Image

haman, kako se lijepo smiju jedan drugome...
e, ja ne bih pruzila milosevicu ruku 1995-e godine, pa makar mi je odsjekli.

evo ti jos jedan link, http://www.diplomatie.gouv.fr/photos/di ... nie04.html

kako se fino rukuje sa krajisnikom...
wandy

Post by wandy »

danas wrote:Image

Ja sam bio u "zasticenoj enklavi" za vrijeme rata. I sa cetnicima se pregovaralo naprimjer u vezi zarobljenika.Sad ljude sto su pregovarali treba im staviti slike na internet. Ovaj se rukovao sa cetnicima.Po tvojoj logici.

Ti nevolis rahmetli Aliju.Ja to tvoj misljenje nemogu promjeniti.Ja znam kad su cetnici navalili na nas 92 samo su nastavili sto su njihove poceli 41.Da Alija 95 nije potpisao rat bi se nastavio.Neznam sta bi se desavalo da se rat nastavio samo znam da bi bilo zrtava.
fruit

Post by fruit »

Tito je uspio držati kerove na lancu,kad je umro Tito Alija nas je sačuvao od tih kerova.
samir.konic

Post by samir.konic »

danas wrote:Image

Zapad je pokusao da unisti jedino jezgro muslimana u Evropi, posto nisu uspjeli napravili od Bosne protektorat.

Izetbegovic je morao pristat i dzavolu rukovat ruku, samo da dobije komad zemlje na kome bi Bosnjaci opstali.

Image
mosor1

Post by mosor1 »

danas wrote:
wandy wrote:

ovo ubrajam u jednu od najvecih titovih gresaka -- trebalo se sve to pobiti i gotovo, kao sto su i francuzi pobili svoje izdajnike. ali tito ih nije pobio, ali im je skresao krila (vidi kako srbi kukaju kako im je bilo "pod titom").

Samo nekoliko napomena:

Pricao mi je jedan stari partizan kako su partizani sve do kraja 1943. imali strogu direktivu da sa zarobljenim cetnicima postupaju obazrivo, jer su ih zapadni Saveznici tretirali kao regularnu kraljevsku vojsku. Strijeljalo se samo dokazane krvnike.

Sto je za Mladinu 2002. izjavio Vladimir Velebit:

"Če bi imel Draža Mihajlović malo pameti, bi vsaj zadnje leto z nami osnoval zvezo, pa bi imel mogoče celo več možnosti od nas. Imel bi še legitimacijo opolnomočja vlade in kralja. On je to na idiotski način zamudil, angleška misija pri njem ga je mesece prepričevala, naj izpelje vsaj eno večjo akcijo, toda on je vztrajal."

Usto, nije svaki seljak isao u cetnike, ili ustase da postane kvisling ili kolaboracionist, cesto je na to bio primoran, kao sto nisu svi pripadnici tih jedinica cinili zlocine.

Partizani nisu mogli pobijediti i formirati vlast a da ne mobiliziraju i one koji se u pocetku nisu svrstali s njima, otud Titov poziv iz 1944. pripadnicima regularnih kvislinskih jedinica da se do odredenog roka predaju partizanima uz zagarantiran cin i prava, pod uvjetom da nisu cinili zlocine. Mnogi su se zlocinci provukli, a mnoge je neduzne nezasluzeno pojeo mrak.

Mimo pragmatike, mislim da je dobro sto partizani ipak nisu "sve to pobili", i sto su ubrzo po zavrsetku rata obustavili masovne likvidacije, iako sam i ja cesto u afektu rekao sto i Danas. To je bila gadna staljinisticka praksa, koja je ostavila veliku ljagu na njima, jednako kao i poslijeratni zlocini nad vojvodanskim i slavonskim Nijemcima, kao i izivljavanja na Golom otoku. I to je bilo ono "prljavo rublje" koje je prijecilo da se kaze potpuna istina, sto je na kraju dijelom doprinijelo ovolikom zamahu neoustastva i neocetnistva. Npr. pazi ovo smece, ovo je ispisao 17-godisnjak: http://fakju.blog.hr/ .
wandy

Post by wandy »

mosor1 wrote:
danas wrote:
wandy wrote:

ovo ubrajam u jednu od najvecih titovih gresaka -- trebalo se sve to pobiti i gotovo, kao sto su i francuzi pobili svoje izdajnike. ali tito ih nije pobio, ali im je skresao krila (vidi kako srbi kukaju kako im je bilo "pod titom").

Samo nekoliko napomena:

Pricao mi je jedan stari partizan kako su partizani sve do kraja 1943. imali strogu direktivu da sa zarobljenim cetnicima postupaju obazrivo, jer su ih zapadni Saveznici tretirali kao regularnu kraljevsku vojsku. Strijeljalo se samo dokazane krvnike.

Sto je za Mladinu 2002. izjavio Vladimir Velebit:

"Če bi imel Draža Mihajlović malo pameti, bi vsaj zadnje leto z nami osnoval zvezo, pa bi imel mogoče celo več možnosti od nas. Imel bi še legitimacijo opolnomočja vlade in kralja. On je to na idiotski način zamudil, angleška misija pri njem ga je mesece prepričevala, naj izpelje vsaj eno večjo akcijo, toda on je vztrajal."

Usto, nije svaki seljak isao u cetnike, ili ustase da postane kvisling ili kolaboracionist, cesto je na to bio primoran, kao sto nisu svi pripadnici tih jedinica cinili zlocine.

Partizani nisu mogli pobijediti i formirati vlast a da ne mobiliziraju i one koji se u pocetku nisu svrstali s njima, otud Titov poziv iz 1944. pripadnicima regularnih kvislinskih jedinica da se do odredenog roka predaju partizanima uz zagarantiran cin i prava, pod uvjetom da nisu cinili zlocine. Mnogi su se zlocinci provukli, a mnoge je neduzne nezasluzeno pojeo mrak.

Mimo pragmatike, mislim da je dobro sto partizani ipak nisu "sve to pobili", i sto su ubrzo po zavrsetku rata obustavili masovne likvidacije, iako sam i ja cesto u afektu rekao sto i Danas. To je bila gadna staljinisticka praksa, koja je ostavila veliku ljagu na njima, jednako kao i poslijeratni zlocini nad vojvodanskim i slavonskim Nijemcima, kao i izivljavanja na Golom otoku. I to je bilo ono "prljavo rublje" koje je prijecilo da se kaze potpuna istina, sto je na kraju dijelom doprinijelo ovolikom zamahu neoustastva i neocetnistva. Npr. pazi ovo smece, ovo je ispisao 17-godisnjak: http://fakju.blog.hr/ .
Nek ti isprica neka starija nena ili dedo sto su prezivjeli cetnicke pokolje u istocnoj Bosni svoju verziju.

Danas 2005, vlada srbije organizuje skup cetnika.Sta imam ti vise reci.
mosor1

Post by mosor1 »

wandy wrote:
Nek ti isprica neka starija nena ili dedo sto su prezivjeli cetnicke pokolje u istocnoj Bosni svoju verziju.

Mislis da ja branim zlocince?
wandy

Post by wandy »

mosor1 wrote:
wandy wrote:

Kad sam tako nesto reko.Nego da cujes sta su sve ljudi prezivjeli.
mosor1

Post by mosor1 »

wandy wrote:
mosor1 wrote:
wandy wrote:

Kad sam tako nesto reko.Nego da cujes sta su sve ljudi prezivjeli.
Uglavnom sam o tome citao. Imali smo i mi cetnika, tu oko Knina. O ovoj Vladi Srbije nista dobra. A sto hoces reci?
Ivy

Post by Ivy »

Image
SD-6

Post by SD-6 »

...nije treb'o ostavjati ni cetnike...mnogima je doduse i (pre)sudio u brdima i dolinama,po kratkom postupku...naravno nije isto kada titin partizan ubije nenaurozanog cetnika i kada isto ucini pripadnik Ar BiH dakle alijin/dzihadski vojnik
...prvi gest je pozeljan i moralan dok je drugi teroristicki cin i treba hitno procesuirati njegovog izvsioca ako ne i likvidiratii(cinjenica da se radilo o pojedinacnim incidentima je zanemariva,za razliku od kolektivnog streljanja cetnika,koja se nisu mogla vrisiti bez narebe samog vrha)...izgleda da nas je progutala i pregazila moralna i patritoska evulucija,sto je najgore lekcije nam djele njihovi,titini nasljednici i sljedbenici
...Titini partizani koji su streljali na stotine četnika(nije da ga krivim ) i dan danas su heroji dok se alijin vojnik mora stiditi svog ucesca u svojoj samoodbrani...pošteno
P.S.ovo je mahsuz za "smrtnog fašistu" :D
Post Reply