jelde smeta ezan kad krenePM72 wrote: ..u ovoj Alijinoj džamahiriji nikad neće doći svjetlo.
Da li je vrijeme za podjelu BiH?
-
dezurni_ucenik
#201 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?
-
155_mm
#202 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?
ne brini se ti za srbiju i hrvatsku. ima njih ko djeliti. i to mnogo zajebani igraci. ima da leti perje na sve strane.Kaligrafija wrote:A Srbiju i Hrvatsku kako cemo dijeliti, jel vrijeme sad ili je bilo!???155_mm wrote:vrijeme za podjelu BiH je nastupilo jos 1918. samo se nekako neda i to ti je.
a razlog je isti zbog kojeg i pored toliko stranica napisanih ni jedan jedini zemljovid te podjele ili bar karta ili kakva mapa.
-
seldzuk
#203 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?
Wikipedija nije ni približno loš izvor kao što je to prije bila. Pogotovo mislim na velike, poput engleske itd.SaraFina wrote:Amateri, ne pucajte se Wikipedia-ama
Jojjj dječije
-
seldzuk
#204 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?
a evo ti enciklopedija, ako hoćeš
http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=25105
http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=25105
- Kejn
#205 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?
Nije Hercegovina samo Neretvaseldzuk wrote: Nemanjići i kompanija nikad nisu prebacili preko Neretve, tako da ti to jedno s drugim nema veze.
- Kikibombona
#206 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?
Jbg, brkam pojmove, ejalet, sandzak, pasaluk, nahija, valja mi ponovo obnoviti gradivo.seldzuk wrote:Prvo da definišemo termine, jer si ih sve pobrkao. Kakav pašaluk u 15. stoljeću.
Carstvo
Ejalet
Sandžak
ima i ispod - nahija ili nešto drugo
Hercegovina je najduže bila sandžak. Ejalet je bila kratko na kraju. Na čelu ejaleta je paša. Zato se zove i pašaluk.
Znači nema pašaluka u 15. stoljeću. Za detalje otiđi na našu, a ne na komšijsku wikipediju:
https://bs.wikipedia.org/wiki/Hercegovački_sandžak
a i na hrvatskoj je pisalo od '833. do '851.
I nasa wiki govori isto. Davno sam o tome citao, malo ozbiljniju literaturu, pa sam pisao po sjecanju i kada si insistirao cupao dokaze sa wiki...
Uglavnom, poenta ostaje ista, Hercegovina je puno vise od 'obicne regije'. Tu cinjenicu su uvazili Otomani koji su imali senzibilitet za prilike na terenu. Stoljecima prije toga Hercegovina je uzivala poseban status u mnogim carstvima.
I danas su Hercegovci narod za odredjenim specificnostima u odnosu na Bosance. Jos ne vidjeh Hercegovca koji za sebe kaze da je Bosanac. Mozda ima neki al' je rijetka pojava.
Ime nase drzave, Bosna i Hercegovina, itekako ima uporiste u historiji.
- Kaligrafija
#207 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?
Najzajebaniji su igraci za podjelu Srbije Kosovari i Sandzaklije...sto godina i komsije preko Drine ce nam pricati albanski i bosanski...A Hrvatsku ce dijeliti Italijani, Madjari, a i mi cemo pokusati klepit makar od Dubrovnika, do Makarske, jebaji ga vise nam i ne treba...!155_mm wrote:ne brini se ti za srbiju i hrvatsku. ima njih ko djeliti. i to mnogo zajebani igraci. ima da leti perje na sve strane.Kaligrafija wrote:A Srbiju i Hrvatsku kako cemo dijeliti, jel vrijeme sad ili je bilo!???155_mm wrote:vrijeme za podjelu BiH je nastupilo jos 1918. samo se nekako neda i to ti je.
a razlog je isti zbog kojeg i pored toliko stranica napisanih ni jedan jedini zemljovid te podjele ili bar karta ili kakva mapa.
-
seldzuk
#208 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?
kažem da nisu prebacili preko Neretve. otvaramo previše tema.Kejn wrote:Nije Hercegovina samo Neretvaseldzuk wrote: Nemanjići i kompanija nikad nisu prebacili preko Neretve, tako da ti to jedno s drugim nema veze.
-
kockakockica
#209 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?
Mirno spavajte, na redu je Srbija. Kosovo za 2-3 godine ce biti zavrsena prica, a onda se pokrece pitanje Sandzaka u svrhu demontaze manjeg entiteta kod nas
Ne zbog nas sto nas neko voli, vec zbog NATO koji je dobio tesku samarcinu u Siriji i okolnim drzavama. Namirit ce se na Balkanu. Sad je na redu Makedonija, a onda BiH. Nakon ovih izbora ce se staviti tacka na izmisljeno takozvano "hrvatsko pitanje u BH", a onda se ide dalje.
Ne zbog nas sto nas neko voli, vec zbog NATO koji je dobio tesku samarcinu u Siriji i okolnim drzavama. Namirit ce se na Balkanu. Sad je na redu Makedonija, a onda BiH. Nakon ovih izbora ce se staviti tacka na izmisljeno takozvano "hrvatsko pitanje u BH", a onda se ide dalje.
- SaraFina
#210 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?
Hr Wikipediu uredjuje jedan bolesni purger Ceha. Član je Mensa i bolesni zaljubljenik u povijest....On je loš i nerelevantan izvor. I Karte koje nadješ su proizvod njegove mitomanije. Pomjera ljude poput pijuna. Dio Hrvata takodjer se slaže da lik mitoman.seldzuk wrote:Wikipedija nije ni približno loš izvor kao što je to prije bila. Pogotovo mislim na velike, poput engleske itd.SaraFina wrote:Amateri, ne pucajte se Wikipedia-ama
Jojjj dječije
-
seldzuk
#211 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?
Da su Hercegovci specifični u odnosu na stanovnike ostalih regija, to priznajem. Mnogo je tu umnih ljudi bilo. Da ime ima uporište u historiji - ne slažem se. Al' nam ga je svejedno trpiti. Znam više Hercegovaca Bošnjaka, i rahmetlija i živih koji su za ukidanje "i Hercegovina", ali su oni manjina.Kikibombona wrote:Jbg, brkam pojmove, ejalet, sandzak, pasaluk, nahija, valja mi ponovo obnoviti gradivo.seldzuk wrote:Prvo da definišemo termine, jer si ih sve pobrkao. Kakav pašaluk u 15. stoljeću.
Carstvo
Ejalet
Sandžak
ima i ispod - nahija ili nešto drugo
Hercegovina je najduže bila sandžak. Ejalet je bila kratko na kraju. Na čelu ejaleta je paša. Zato se zove i pašaluk.
Znači nema pašaluka u 15. stoljeću. Za detalje otiđi na našu, a ne na komšijsku wikipediju:
https://bs.wikipedia.org/wiki/Hercegovački_sandžak
a i na hrvatskoj je pisalo od '833. do '851.
I nasa wiki govori isto. Davno sam o tome citao, malo ozbiljniju literaturu, pa sam pisao po sjecanju i kada si insistirao cupao dokaze sa wiki...
Uglavnom, poenta ostaje ista, Hercegovina je puno vise od 'obicne regije'. Tu cinjenicu su uvazili Otomani koji su imali senzibilitet za prilike na terenu. Stoljecima prije toga Hercegovina je uzivala poseban status u mnogim carstvima.
I danas su Hercegovci narod za odredjenim specificnostima u odnosu na Bosance. Jos ne vidjeh Hercegovca koji za sebe kaze da je Bosanac. Mozda ima neki al' je rijetka pojava.
Ime nase drzave, Bosna i Hercegovina, itekako ima uporiste u historiji.
- Kejn
#212 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?
Bilo kako bilo, prva teritorijalna osvajanja Hercegovine od strane bosanske države bila su za vrijeme rata Stjepana II Kotromanića i Dušana.seldzuk wrote:kažem da nisu prebacili preko Neretve. otvaramo previše tema.Kejn wrote:Nije Hercegovina samo Neretvaseldzuk wrote: Nemanjići i kompanija nikad nisu prebacili preko Neretve, tako da ti to jedno s drugim nema veze.
Također ime Hercegovine će kad tad da ide iz naziva države. Za 50, 100 ili 500 godina.
-
seldzuk
#213 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?
Nisam ni rekao da je HR wikipedija dobra. Na njoj ima masa hrvatskih nacionalističkih stavova.SaraFina wrote:Hr Wikipediu uredjuje jedan bolesni purger Ceha. Član je Mensa i bolesni zaljubljenik u povijest....On je loš i nerelevantan izvor. I Karte koje nadješ su proizvod njegove mitomanije. Pomjera ljude poput pijuna. Dio Hrvata takodjer se slaže da lik mitoman.seldzuk wrote:Wikipedija nije ni približno loš izvor kao što je to prije bila. Pogotovo mislim na velike, poput engleske itd.SaraFina wrote:Amateri, ne pucajte se Wikipedia-ama
Jojjj dječije
Ali sam ti dao i link ozbiljne institucije, istina u Hrvatskoj, jer mi po pitanju nauke slabo šta imamo na raspolaganju. BiH mnogo štotša u vezi nauke nije završila.
Jedino ne potpisujem ovo oko pritiska na islamizaciju.
Last edited by seldzuk on 16/07/2018 22:24, edited 1 time in total.
-
seldzuk
#214 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?
Ne znam sve te detalje.Kejn wrote:Bilo kako bilo, prva teritorijalna osvajanja Hercegovine od strane bosanske države bila su za vrijeme rata Stjepana II Kotromanića i Dušana.seldzuk wrote:kažem da nisu prebacili preko Neretve. otvaramo previše tema.Kejn wrote:
Nije Hercegovina samo Neretva
Također ime Hercegovine će kad tad da ide iz naziva države. Za 50, 100 ili 500 godina.
Za zadnje dvije rečenice: AMIN!
- Kejn
#215 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?
AMIN!seldzuk wrote: Ne znam sve te detalje.
Za zadnje dvije rečenice: AMIN!
- fosna2014
#216 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?
Jbt. kako je lijepo kada ti ona na salteru kaze/upita: Pa vi ste Bosanac!?
Jok, ja sam Spanjolac sakom i kapom! Zar Bihac nije u Andaluziji?
Jok, ja sam Spanjolac sakom i kapom! Zar Bihac nije u Andaluziji?
-
BezDlakeNaTastaturi
#217 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?
Da li je vrijeme da Bosanci imaju jasan nacionalni plan?
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#218 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?
bosna je podijeljena na berlinskom kongresu
-
palermo
#219 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?
vid što je postalo in među krugom sarajevske dvojke ovo ukidanje hercegovine, aman jarabi
- BarbaDue
#220 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?
nekada mi pukne film pa pomislim "podjelite je više samo da ih ne slušam i ne gledam" pa nedugo poslije toga proradi inat i kažem "e ne dam, ne dam to je moja zemlja, i krv dam ali Bosne ne dam"!!!
nije vrijeme, niti će ikada biti!
nije vrijeme, niti će ikada biti!
-
BezDlakeNaTastaturi
#221 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?
Meni je stvarno smiješno da nekome podjela može pasti na um u ovom momentu. Karadžić je u jednom intervjuu pri kraju rata, još kada je postojala srpska krajina, rekao da bi pješke preko Hrvatske otišao u Hag za nezavisnost RS. Tad mu je bilo jasno da od tog posla nema ništa. Smiješno da raspravljamo o ovome, ali hajde, dogovorili smo se da se pravimo da smo nasjeli na trollovanje.
- insomnia78
#222 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?
Jeste al ne na tri djela no izmedju srbije i hrvatske. Bosnjo ne zasluzuje drzavu
- SaraFina
#223 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?
Daj yootube tog interviju-a? Ili link neki? Otkud je znao da će Hag biti nadležan za ratne zločine na tlu EX Yu? Kad je bila Oluja i nestala RSK?BezDlakeNaTastaturi wrote:Meni je stvarno smiješno da nekome podjela može pasti na um u ovom momentu. Karadžić je u jednom intervjuu pri kraju rata, još kada je postojala srpska krajina, rekao da bi pješke preko Hrvatske otišao u Hag za nezavisnost RS. Tad mu je bilo jasno da od tog posla nema ništa. Smiješno da raspravljamo o ovome, ali hajde, dogovorili smo se da se pravimo da smo nasjeli na trollovanje.
- SaraFina
#224 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?
Jesu ti u Parizu? Zapališe ti aVto!insomnia78 wrote:Jeste al ne na tri djela no izmedju srbije i hrvatske. Bosnjo ne zasluzuje drzavu
-
BezDlakeNaTastaturi
#225 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?
Ima dva sata, preslušaj i kada naiđe taj dio, zabilježi i pošalji ovdje. https://www.youtube.com/watch?v=yrTg95KiN1kSaraFina wrote:Daj yootube tog interviju-a? Ili link neki? Otkud je znao da će Hag biti nadležan za ratne zločine na tlu EX Yu? Kad je bila Oluja i nestala RSK?BezDlakeNaTastaturi wrote:Meni je stvarno smiješno da nekome podjela može pasti na um u ovom momentu. Karadžić je u jednom intervjuu pri kraju rata, još kada je postojala srpska krajina, rekao da bi pješke preko Hrvatske otišao u Hag za nezavisnost RS. Tad mu je bilo jasno da od tog posla nema ništa. Smiješno da raspravljamo o ovome, ali hajde, dogovorili smo se da se pravimo da smo nasjeli na trollovanje.