HYUNDAI & KIA all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
condy

#201 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by condy »

Jednom prosjecnom norvezanu svedu ili svabi je kupit audi iz salona ko nama dačiju. Njima te cijene nisu skupe. Jbg kad smo zadnja rupa u svemu. A i Slovenci su dva svijeta u odnosu na nas. Govorim o materijalnom smislu...u ovom duhovnom mi smo daleko bolji u prevodu hebo njih i njihova avta :mrgreen:
ado-šampion

#202 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by ado-šampion »

Za 4 k neto mjesecno trebas zaradjivati minimum 90 k godisnje bruto, to kao inzinjer u Njemackoj mozes sanjati, svudje osim u Minhenu, a i tu treba preko 10 gofina iskustva i da si jako dobar u svom poslu, i da imas dosta odgovornosti, u prevodu nema te nigdje. Prosjecna inzinjerska plata je oko 50% manja od toga. To ti kaze inzinjer koji radi u Njemackoj. :)

Nebitno, uglavnom, jest relativno je lako kupiti taj Audi, ali ne bas posve lako, posebno ko nema stan. Stanovanje je jako skupo, a kupiti stan je isto jako skupo.
nepass1

#203 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by nepass1 »

amar1994 wrote:jasta radi , a one se i dalje prodaju , poznanik je dao 26000e za 1.6 dizel oktaviju :izet: (nije full oprema)
Pa imam i ja u familiji covjeka koji samo oktavije uzima, vozio je svaku kako su pocele izlaziti. Samo zamjeni staro za novo. Moze priustiti sigurno audia 6 novog, ili neko auto iz tog cjenovnog razreda. Ali nece, ni da se exponira nit mu treba vise. O polovnim autima da ne pricamo sta bi mogao uzeti, ali mu polovno ne smijes ni spomenuti.
golfiista

#204 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by golfiista »

Tuđim kurcem je nalakse gloginje mlatiti.

@ado
Nisam gledao daciju, jer je fakat presuplja i dizajnerski meni nedopadljiva, sto.ne znaci da je lose auto, naprotiv, mislim da bi kao drugo auto bila odlican izbor. Sportage je ljepsi deset puta, a licno i subjektivno je ljepsi od svakog BMW X-a ( samo ljepsi, naravno ), kao i ekvivalentnog Mercedsa ili WV-a, a o Skodinim sirocadima ne bih ni pricao. Dakle, kljucnu stvar je odigrao dizajn, cijena, prostor, sigurnost, kvalitet pod rukom, dozivljaj voznje, motorizacija, garancija, odrzavanje, krađa, dakle redom, prema meni bitnim stvarima. Imidz, postprodaja, komsija, vozne karakteristike, kurac palac, meni nebitno. Cinjenica je da ima mjesta za napredovanje, i mogao bih pisati o tim stvarima, ali tada to ne bi bio auto kakav je zamisljen, tada bi presao stepenicu vise i nama bi postao teze dostupan. Ovako, za novac koji traze, nude taman. Uglavnom, znacku jos uvijek ne naplacuju, za razliku od sponenutih u tekstu naprijed.
ado-šampion

#205 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by ado-šampion »

Ma razumijem sve ne moras mi objasnjavati, ali isto tako bude kad se gleda auto za malo vecu cifru. Svako ko gleda auto za 50 k eura ili vise, gledace na taj Sportage kao sto ti gledas na Daciju. Veci novac - veci apetiti. Slazem se, za novac koji traze za Sportage na akciji, nije pljacka, vrijedi toliko. S tim da njegovi konkurenti koji kostaju nesto vise, a pritom ne mislim na X1 posto je to ipak druga kategorija i cijenom, takodjer vrijede nesto vise. Makar meni. Zagledao sam te kompaktne SUVove malo, neke i probao (uklj. i Sportage), moguce da i ja budem zainteresovan za nekog od njih, mada kako sad stoje stvari tesko. :) X1 kosta ko Serija 3, X2 skuplji od Serije 3. Ne bih rekao da vrijedi. X2 unutra nista vise mjesta nego kec.
amar1994

#206 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by amar1994 »

nepass1 wrote:
amar1994 wrote:jasta radi , a one se i dalje prodaju , poznanik je dao 26000e za 1.6 dizel oktaviju :izet: (nije full oprema)
Pa imam i ja u familiji covjeka koji samo oktavije uzima, vozio je svaku kako su pocele izlaziti. Samo zamjeni staro za novo. Moze priustiti sigurno audia 6 novog, ili neko auto iz tog cjenovnog razreda. Ali nece, ni da se exponira nit mu treba vise. O polovnim autima da ne pricamo sta bi mogao uzeti, ali mu polovno ne smijes ni spomenuti.
:thumbup:
vozio accord i 6 prije skode , oba ga sluzila odlicno :-) , pali se coek na displaye i slicne gluparije :D

sam ce da vidi da je imao boljeg izbora 8-)
golfiista

#207 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by golfiista »

ado-šampion wrote:Ma razumijem sve ne moras mi objasnjavati, ali isto tako bude kad se gleda auto za malo vecu cifru. Svako ko gleda auto za 50 k eura ili vise, gledace na taj Sportage kao sto ti gledas na Daciju. Veci novac - veci apetiti. Slazem se, za novac koji traze za Sportage na akciji, nije pljacka, vrijedi toliko. S tim da njegovi konkurenti koji kostaju nesto vise, a pritom ne mislim na X1 posto je to ipak druga kategorija i cijenom, takodjer vrijede nesto vise. Makar meni. Zagledao sam te kompaktne SUVove malo, neke i probao (uklj. i Sportage), moguce da i ja budem zainteresovan za nekog od njih, mada kako sad stoje stvari tesko. :) X1 kosta ko Serija 3, X2 skuplji od Serije 3. Ne bih rekao da vrijedi. X2 unutra nista vise mjesta nego kec.
Hm. Vrijedi li vise jedan Kaskaji? Jesi se vozio u njemu? Ja jesam. Zaostaje osjetno vanjskim dizajnom, ali i vise sa unutrasnjim. Kvalitet multimedije je ocajan. Suzuki? Kod Suzukija jedina gumirana povrsina su gumeni podmetaci za noge. Prevjesi divovski. Napominjem da su oba redizajnirana, stu su promijenili ne znam. Skoda kompaktni SUV? Sporet dizajn, nisam ga probao, ali u 2018 dizajnirati onako nesto, pa jbm mu majku. Renault, koleos jel? Koliko ostrih i cistih povrsina ima Skoda, toliko ovaj reno ima oblih i kicastih, kica ne mogu nikako, a reno dizajn se bas trudi da kic ugura na mala vrata, mislim fuj. Tucson, za one sto ne znaju i nisu ga vozili, unutrasnjost je neshvatljivo lose odrađena i ne ulijeva povjerenje. Ne kontam ni ja zasto je tako.
Mozda sam subjektivan, ali od pobrojanog Suv programa, za priblizne novce, izbor je bio kakav je bio.
Da ne bude da sad ja nesto Kiju forsirsm, favoriziram i to, samo kazem da nije nista bolja, ali ni losija od konkurencije, negdje je ispred, negdje iza, sve u svemu, kao proizvođac su definitivno sazreli i savjet je svima da, ako nista, odu na probnu voznju, besplatna je.
Rockefeller

#208 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Rockefeller »

Jesu li pohvalni benzinci od Kia-e? Mislim na ovaj 1.2 benzinac u Kia-i Rio godiste 2014 i mladje. Pitam cisto informativno jer planiram nekada iduce godine uzimati drugo auto. Ipak benzinci od Pezoa nisu pohvalni.
NediM17

#209 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by NediM17 »

Kia/Hyundai benzinci su super. Neces pogrijesiti sa njima sigurno.

I dizeli su dobri. Generalno nema zajeba sa Hyundai/Kia motorima.
Rockefeller

#210 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Rockefeller »

NediM17 wrote:Kia/Hyundai benzinci su super. Neces pogrijesiti sa njima sigurno.

I dizeli su dobri. Generalno nema zajeba sa Hyundai/Kia motorima.
Auto koje otprilike gledam jest Rio, 2014 godina benzinac. Oko 30000-40.000 presao. Ako mozes napisati kada mu se radi veliki servis a mali servis pise 15.000 ili nakon 1 godine. Svakako ce biti i garancija jos 3-4 godine.

Auto treba za grad i nekad autoput na relaciju 200-300 kilometara.

NediM17

#211 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by NediM17 »

ta masina ima lanac tako da sto se tice velikog servisa miran si dugo, odnosno moze se reci da ga nema.

na oko 90.000km promijenis mikro remen sa rolnicama i gas.
amar1994

#212 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by amar1994 »

koji motor , 1.2 iz nekog razloga pojede lamelu do 80000km :?
NediM17

#213 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by NediM17 »

ne mislim ja da pojede motor, nego strucnjaci.

ako zelim ne treba mi 80.000km da je poderem, poderacu je necu s mjesta krenuti. ali nikada nisam kvacilo mijenjao na bilo kojem autu.

ustvari jesam na starom nissanu, ali vec kad sam ga kupio lamela je htjela proklizati i kvacilo nije valjalo.
amar1994

#214 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by amar1994 »

ia na to mislim , vjerovatno ga drze puno na kvacilu jer nema kubika :izet: , al nije to neki trosak 250-300KM s rukama .

sto se tice auta , sasvim solidno ide , jedino u brdu malo moras zalaufat al boze moj , nece se raspast :)
NediM17

#215 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by NediM17 »

ma ne znaju ljudi voziti. misle sve je dizel i krece sa ler gasa. a onda kada im se dva puta ugasi napucavaju gas na 4000rpm i to postane navika. i onda kaze crklo kvacilo na 80.000km.

ko ima osjecaja moze i s benzincem efektivno krenuti sa 1200rpm.
amar1994

#216 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by amar1994 »

ma sa tih obrtaja treba odma pustat kvacilo , jer ako drzis na pola istopi se :D

da se vratimo na rio , auto je dobar samo mi je smetalo sto se sam zakljucava(mrzim to) i mjenjac nije nesto , lagano se vozi i moze se vozit petom od 80 do 130 bez naprezanja , preticanja vratis 2 nize i ici ce 85ks 8-)
Last edited by amar1994 on 05/08/2018 19:51, edited 1 time in total.
NediM17

#217 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by NediM17 »

zajebano je jedino s tim malim motorima kada moras krenuti u jebenom brdu jos pod teretom. tada ili moras malo "ispeci" lamelu ili zaslajdrati... drugacije tesko ide.

sve drugo je neznanje.
amar1994

#218 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by amar1994 »

ja sam misljinje da je bolje gume poderat nego lamelu :lol: , najmrze mi je kad prerano u brdu iz prve u drugu prebacim , pa cekaj onda godinu da se turbo zavrti :D
NediM17

#219 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by NediM17 »

ima brda gdje ne smijem ni presaltati u drugu... ugasio bi se. :lol:
ovo narocito vrijedi za suzukija koji ima izuzetno duge brzine, i o. momenat visoko... tom bi nakon 10 min terenske voznje lamela ispala na makadam.

kod turbaka treba obratiti paznju da ga zavrtis dovoljno da kad ga gurnes u brzinu vise obrtaji ne padnu u turbo rupu.
Last edited by NediM17 on 05/08/2018 19:56, edited 1 time in total.
Nadzornik

#220 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Nadzornik »

Ja zenama preporucujem samo automatik... :thumbup:
NediM17

#221 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by NediM17 »

pratim ja i muske... rijetko ko zna sta radi. samo samaraju mjenjac bez da pojma imaju sta uopce rade.

i misle da stepen prenosa treba da zavisi iskljucivo od brzine kretanja vozila, ne uzimaju u obzir je li uzbrdo, nizbrdo i sl... ima svakakvih lopata kojima je vrhunac voznje zenica-sarajevo autocestom i misle da sve znaju.
Nadzornik

#222 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Nadzornik »

NediM17 wrote:pratim ja i muske... rijetko ko zna sta radi. samo samaraju mjenjac bez da pojma imaju sta uopce rade.

i misle da stepen prenosa treba da zavisi iskljucivo od brzine kretanja vozila, ne uzimaju u obzir je li uzbrdo, nizbrdo i sl... ima svakakvih lopata kojima je vrhunac voznje zenica-sarajevo autocestom i misle da sve znaju.

Kad smo vec kod brzina,u mog Sprtage se pali lampica sa brojem brzine koja se u datom momentu preporucuje.
Ne obracam paznju na to jer vjerujem da je data brzina na displeju vise radi potrosnje goriva... :?

Sta vi mislite...???
amar1994

#223 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by amar1994 »

Nadzornik wrote:
NediM17 wrote:pratim ja i muske... rijetko ko zna sta radi. samo samaraju mjenjac bez da pojma imaju sta uopce rade.

Kad smo vec kod brzina,u mog Sprtage se pali lampica sa brojem brzine koja se u datom momentu preporucuje.
Ne obracam paznju na to jer vjerujem da je data brzina na displeju vise radi potrosnje goriva... :?

Sta vi mislite...???
imam i ja to , da samo radi potrosnje , kod mene se pali broj i strelica prema gore na 1500 obrtaja :-) , a 285NM je na 1750 :lol:
Nadzornik

#224 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Nadzornik »

amar1994 wrote: imam i ja to , da samo radi potrosnje , kod mene se pali broj i strelica prema gore na 1500 obrtaja :-) , a 285NM je na 1750 :lol:
Mislis da to ipak ne radi na principu kao i automatski mjenjac.
On (automatski mjenjac) vjerovatno radi na principu obrtaja motora a imam osjecaj da bi bas sinhronizovano sa lampicom na displeju automatski mjenjac prebacivao brzine... :?
adis204

#225 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by adis204 »

Rockefeller wrote:Jesu li pohvalni benzinci od Kia-e? Mislim na ovaj 1.2 benzinac u Kia-i Rio godiste 2014 i mladje. Pitam cisto informativno jer planiram nekada iduce godine uzimati drugo auto. Ipak benzinci od Pezoa nisu pohvalni.
1.6 GDI fenomenonalan :D . Probaj se uklopiti, doduse nije Rio, nego Cee'd. Jako štedljiv za snagu, poslušan, lineran moment. Lijep zvuk. I tih i rezak. Ovisno od režima. Rentabilan. Bez frke u održavanju. Kreše kratko po zimskom kijametu i onom jutarnjem okovu kad se disati ne može. Fabrički akumulator izdržljiv. Bez lampica, greskica, trzavica. Ništa bihamk, ništa hauba.

Plastika - proradi vremenom. Nek pričaju ovi, švabo je tu :izet:

Ja sam se uvjerio s tim autom da kad imaš duel samo kW igraju ulogu, ništa moment. Uzme te 3m stigneš ga dok usalta traktora. Dobar motor, dobra tehnologija, duge brzine, što visočiji rpm, veći torqueić... :mrgreen: itd itd.

Preporuka za Kiju svakako. Ovaj 1.2 ti je ko kamen u cipeli.
Post Reply