Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post Reply
Fudo387

#201 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Fudo387 »

Stipo od Stefan?
Moglo bi proci k’o muslimansko ime.
Posti frajer za ramazan, al’ satro.
breuer

#202 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by breuer »

Fudo387 wrote:Stipo od Stefan?
Rekoh Stjepan il Stefan, u našem slučaju zanimljivo jer se preklapaju te dvije inačice istog imena.

Što ne bi Stipo bio musliman, kad može Denis i Aljoša? Ne može jer ima biblijsku konotaciju. Ovo za Aljošu je također interesantno jer je umanjenica od Aleksandar :D al et može Iskandar.

Mi pričamo o slavenskim imenima.

Ne znam ni jednog Bošnjaka, tada Muslimana, koji je djetetu dao biblijsko ime, možda ima slučajeva.
Last edited by breuer on 10/05/2018 00:25, edited 1 time in total.
piupiu

#203 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by piupiu »

Fudo387 wrote:Pa haj prevedi sta znaci Stipo?
Mojne satrovackog.
:lol:

Stipe ti je čovjek s lulom. Iliti na bosanskom, Stjepan Kljujić. :D Mog'o bi bit' i neki Stefan prvovenčani na dalmatinski način... Vijenac, kruna, ovjenčan, tako nešto? Pišta na madjarskom. Štef na kajkavskom. Stipica, the Grk.
Fudo387

#204 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Fudo387 »

breuer wrote:
Rekoh Stjepan il Stefan, u našem slučaju zanimljivo jer se preklapaju te dvije inačice istog imena.

Što ne bi Stipo bio musliman, kad može Denis i Aljoša? Ne može jer ima biblijsku konotaciju. Ovo za Aljošu je također interesantno jer je umanjenica od Aleksandar :D al et može Iskandar.

Ne znam ni jednog Bošnjaka, tada Muslimana, koji je djetetu dao biblijsko ime, možda ima slučajeva.
Ima, Ibrahim.
Biblijsko da nemre bibliskije.
breuer

#205 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by breuer »

piupiu wrote:
Fudo387 wrote:Pa haj prevedi sta znaci Stipo?
Mojne satrovackog.
:lol:

Stipe ti je čovjek s lulom. Iliti na bosanskom, Stjepan Kljujić. :D Mog'o bi bit' i neki Stefan prvovenčani na dalmatinski način... Vijenac, kruna, ovjenčan, tako nešto? Pišta na madjarskom. Štef na kajkavskom. Stipica, the Grk.
Misliš Stefan Tvrtko Kotromanić? ili Herceg Stjepan/Stefan Kosača?

:D

i zar nije mađarski Ištvan?
breuer

#206 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by breuer »

Fudo387 wrote:
breuer wrote:

Ima, Ibrahim.
Biblijsko da nemre bibliskije.
nije istina, to je arapska varijanta imena Abraham, da vidim tog ko će dati to ime djetetu

Al ima Benjamin i Sara par :)
Fudo387

#207 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Fudo387 »

Trazio si bibliju dobio si bibliju.
Jedan te isti frajer, razlika dva samoglasnika.
piupiu

#208 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by piupiu »

breuer wrote:
piupiu wrote: :lol:

Pišta kao pištaljka. :D Ne znam odakle mi to. :lol:

Eh, eh, to, to, Stipe Kotromanić i Stipo Kosača. :lol:
Fudo387

#209 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Fudo387 »

piupiu wrote:
breuer wrote:
piupiu wrote: :lol:

Pišta kao pištaljka. :D Ne znam odakle mi to. :lol:

Ispade Stipo fudbalski sudija.
piupiu

#210 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by piupiu »

Fudo387 wrote:
piupiu wrote:Pišta kao pištaljka. :D Ne znam odakle mi to. :lol:

Stipe Dabliživ Trtiša PIšto.

Praaaaavo bosansko ime. :D
Fudo387

#211 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Fudo387 »

piupiu wrote:
Fudo387 wrote:
piupiu wrote:Pišta kao pištaljka. :D Ne znam odakle mi to. :lol:

Stipe Dabliživ Trtiša PIšto.

Praaaaavo bosansko ime. :D
To Doubleziv je englesko.
I oni gledali NBA.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#212 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Chmoljo »

mogao sam i pretpostaviti.

od teme gdje se mogla razviti konkretna rasprava o nečemu što je dio aktuelnog revizionizma, rasprava se svela na MIRCanje o ličnim kompleksima i kako će ko dati ime svom djetetu.

ne može mahalaština iz ljudi koliko god puta promijenili pasoš. jer, jebiga, da parafraziram onu srpsku izdajicu - iskustvo nam je mahalsko.

kad skontaš, nije ni onaj polupoznati sin rahmetli Bahe Kurta toliko lud: Sin, eto jebemvammahalskićerpić, tako će se zvati. SIIIIIIIIIIIIIIIIIIN.
insomnia78

#213 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by insomnia78 »

Ne trolaj
Jesu tvoji slusali indekse i ludovali pa se sad zoves Avram il su čučali u zapećku uz hadise i radio BiR pa si Ahmo?
piupiu

#214 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by piupiu »

insomnia78 wrote:Ne trolaj
Jesu tvoji slusali indekse i ludovali pa se sad zoves Avram il su čučali u zapećku uz hadise i radio BiR pa si Ahmo?
Ti si opet fulio poentu. Namjerno, naravno. Ljudi nisu sjedili 100 godina pateći za turskim carstvom dok su im Srbi i Partija silom mijenjali njihova 'tradicionalna' imena. Većinom su živjeli potpuno neopterećeni identitetom, bavili se drugim stvarima i davali djeci imena kakva su im padala na pamet. Haj' sad nastavi.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#215 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Chmoljo »

uživali u životu.

jedini zajeb su napravili što nisu otišli na vrijeme. pri tom ne misleći nužno na devedesete. s tim što bi ih stvarno bolio kurac za onim što su ostavili ovdje, tako da bi im i djecu još više bolio kurac. jer im iskustvo nije bilo mahalsko.
kiligonzales

#216 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by kiligonzales »

hAZNADAR wrote:
kmirsad wrote:
hAZNADAR wrote: Da upravo tako. I logisticki i ideoloski.
Znači skidamo odgovornost s njih... Sud u Hagu treba produžiti mandat...
Takav glup zakljucak nisi mogao izvuci na osnovu mopg pisanja vec samo na osnovu svog kontanja.

Svi koji su vrsili zlocine bilo direktno ili kao planeri, naredbodavci,.... treba da se sude.

A ovdje govorimo o korijenu zlocina - sta je razlog da je najveci dio zlocina pocinjen bas 92-ge na samom pocetku rata ili u mjestima do kojih rat nije ni dosao. I bas prema Bosnjacima? A nisu to cinile samo specijalne jedinice, bivsi krimosi,.... vec poput Prijedora - svi.

Ocito je postojao preduslov za to jer nikakvi mediji i nacionalisticke direktive ne mogu za kratko vrijeme od obicnog covjeka stvoriti zlocinca.
Ocito je da je vrijednost Bosnjaka kao ljudskog bica bila i ostala manja u ocima onih koji u Bosnjacima nikada nisu vidjeli narod svog ranga.

Pocetkom krize 80-tih su Srbi, Hrvati, Slovenci jedni drugima bili respektabilni protivnici. Albanci i Bosnjaci predmet sprdnje i malo drugacijih arsina rjesavanja tog problema.
Boldirano stoji. To su bolesti srpskog naroda koje ni mnogi istaknuti partizani nisu mogli izlijeciti, taj osjecaj samodapodljivosti, samobitnosti i superiornosti nad drugima koji je uvijek koketirao sa nacionalizmom i fasizmom. Zato se ta generacijski iskrivljena slika sopstvenog naroda i historije uvijek lako pretvarala u vampirske pirove protiv onih koji su im bili protivnici. Bosnjaci i Albanci su zbog svoje historije bili omalovazavani, jedino je za velikosrbe od Turcina, bio gori poturica, u njima nije bilo covjeka, pa ni razloga da se ostave zivim. Posto je tesko preodgojiti narod, onda je nesto i u Srbima moralo ostati velikosrpstva iako je ta ideja djelom bila porazena i kaznjena u drugom svijetskom ratu. Cim u danasnjoj Srbiji rehabilituju cetnike i daju im na vaznosti koju u Titovoj Jugoslaviji nisu imali, to govori samo o tome ko je i kako i u kojoj mjeri ideju Titove Jugoslavije bio lojalan.

Code: Select all

Đilas je još 1942 zapisao:
"Četnici su na mostovima na Drini klali jednog po jednog, po stotine i hiljade žicom povezanih Muslimana – ljudi, žena i djece. Pod vođstvom londonske izbjegličke vlade i Draže Mihailovića u zemlji, oni su se u zločinima takmičili sa ustašama, a u izdaji su ih prevazišli. Oni su u Srbiji pošli na partizane kao u lov na divljač, oni su klali, ubijali najmilije sinove srpskog naroda i predavali ih u ruke Nijemaca. Oni su Bati Jankoviću u Čačku kidali živo meso i trpali mu u usta. Oni su u Crnoj Gori i Hercegovini pobili stotine, hiljade boraca za slobodu. Oni su prešli na posao da unište čitave mlade borbene generacije srpskog naroda i najbolje narodne borce, srčiku narodne borbe. Djecu boraca za slobodu iz Crne Gore predavali su u ruke italijanskim fašistima da skrnave i unakazuju njihove mlade duše. Oni po Hercegovini siluju partizanke, lome staračke kosti partizanskih očeva i majki, sravnjuju sa zemljom čitava sela koja su se digla u borbu za slobodu. Nema izdaje, nema podlosti, nema zločina pred kojim bi prezao četnik, nema izdaje i zločina koje četnička izbjeglička “vlada” ne bi nagradila i okovala u zvijezde. U njoj se probudila velikosrpska zvijer koja nema mjere ni kraja u izdaji i zločinu, koja u moru krvi guši – iz klasnih pobuda – borbu vlastitog naroda ne bi li obezbijedila za budućnost svoju krvavu hegemonističku vladavinu. Četnik – to je najpodmukliji, najprljaviji izdajnik i zločinac, to je grobar srpskog naroda i svih naroda Jugoslavije. Četnici i ustaše, to nijesu ni Srbi, ni Hrvati, ni ljudi.

(Izvor: Milovan Đilas i Antun Miletić, Genocid nad muslimanima 1941 – 1945 - Zbornik dokumenata i svjedočenja, Svjetlost, Sarajevo, 1990)
insomnia78

#217 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by insomnia78 »

Chmoljo wrote:
uživali u životu.

jedini zajeb su napravili što nisu otišli na vrijeme. pri tom ne misleći nužno na devedesete. s tim što bi ih stvarno bolio kurac za onim što su ostavili ovdje, tako da bi im i djecu još više bolio kurac. jer im iskustvo nije bilo mahalsko.
A ne znam da l je do mahalskog zivota al mi je tesko osjecati bol u predjelu kurca prema necemu sto mi je uveliko uticalo na zivot i promjenilo mu tok
Fudo387

#218 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Fudo387 »

piupiu wrote:
Ti si opet fulio poentu. Namjerno, naravno. Ljudi nisu sjedili 100 godina pateći za turskim carstvom dok su im Srbi i Partija silom mijenjali njihova 'tradicionalna' imena. Većinom su živjeli potpuno neopterećeni identitetom, bavili se drugim stvarima i davali djeci imena kakva su im padala na pamet. Haj' sad nastavi.
Proziva te moderator, veli da imas strani pasos i da si mahalusa. :D
kiligonzales

#219 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by kiligonzales »

hAZNADAR wrote:
lajkujMe wrote:Da nije Jugoslavije ove Titove danas ne bi bilo bosne da se odmah razumijemo. Tito je insistirao na SR BIH i da imamo jednaka prava kao svi ostali u Jugi. Tito je natjerao dosljake da se obrazuju, dao zenama prava uveo je zapad u BIH. Izgradio je drzavu neki dan mi nana prica kako je tito zabranio burke i to joj olaksalo zivot samo tako. Kako je radnim akcijama doveo puteve do svakog sela do mnogih sela samo si na konjima kroz sumu mogao. Zeljeznice i fabrike i mnogo toga jos.
Mi i dan danas uzivamo u blagodatima Titine drzave.
Prije Tita nismo se razlikovali od mozambika.
Nema gore stvari nego kad neko tvrdi nesto na osnovu stereotipne predstave a ne cinjenica. I to ubjedjeniji od doktora historije.
Cuj kraljevina YU bila ko Mozambik. :lol:
I taj mit gdje su samo SFRJ vlasti bile sposobne u po Evrope u po XX vjeka graditi skole, puteve, pruge,... i niko drugi je posebna prica.

Stupidno taman toliko da recimo sad Zahiragic ustanovi da BiH gradjani nebi imali ni kilometra autoputa, internet, stranu robu u radnjama, vise kanala na TV od samo par,.... da nije bilo SDA :lol:

A dijagnoza tvrdnja da nebi bilo Bosne da nije bilo YU. Sto pretpostavljam ne vazi za Srbiju - samo za BiH. Jugosloveni nikada nece moci prevazici omalovazavanje BiH i Bosnjaka. Jednostavno na taj nacin dokazuju da nisu papci, da su neka fora, klasa,.. i to fakat vjeruju. A nisu svjesni sta ustvari dokazuju.
Do pred dolazak Austrougara, u BiH mnogo sto sta nije stimalo, necemo govoriti o Latasovoj sjeci Bosnjaka koji su zeljeli da se svi u BiH malo vise pitaju, o samom odlivu najbogatijeg i najpismenijeg dijela populacije sa najavom aneksije BiH, o tome nekom otporu Bosnjaka Austrougarima, pa smo imali pojedince poput Hadzi Loje, koji su po Sarajevu pokusavali afirmisati otpor Austroguarima, bivali maltretirani, zarobljavani, zatvarani i na kraju opet izgnani po osluzenju kazne iz BiH.

Jeste tada bilo Bosne i Bosnjaka, ali nacionalna svijet im je bila odumrla sa svim nedacama i odlivima elite i nije to omalovazavanje Bosnjaka, nego njihovo vlastito lutanje izmedju sopstvenih prioriteta, svjesti o sopstvenom narodu i naciji i svijesti o osmanskoj drzavi kao hilafetu ili drzavnoj zajednici mnogih muslimanskih naroda i privilegijama u toj drzavi. Ni u Austrougarskoj sa MNO nije bilo mnogo bolje. Ni kasnije sa JMO i Kraljevinom Jugoslavijom, nisu mogli Bosnjacima pomoci da smiri necije ambicije za podjelom BiH, na kraju nisu se ni mnogo pitali u vladi te kraljevine, suti ako dobijes koje ministarstvo i ne buni se mnogo ako sta Srbi i Hrvati kazu. Zongliraj politicki i to je napor, kao i neki drugi napori koji su dosli sa drugim svijetskim ratom i nakon rata, cak sta vise drugi svijetski rat je opet pokazao sve bolesti toga bosnjackog nejedinstva, jedni u ustasama, drugi partizanima, treci malobrojni u cetnicima, cetvrti sa vlastitim muslimanskim milicijama, peti nigdje neutralni, vele fitna je velika, gdje je u toj prici Bosna?

I onda Titova Jugoslavija, nije tu moglo bez drame, ono djes u politiku sine, ako ces morati biti ili glumiti ateistu, ziv nemoj, pa onda oni koji su usli od Bosnjaka i postadose faktorom u BiH, pa i narodom koji je oslobadjao svoju zemlju i gradove i udario temelj necemu sto ce postati opet nezavisna BiH, a male muslimane BiH, ucinio prvo muslimanima sa veliko M, pa je neko drugi ponjeo drugi dio borbe i za ovog danasnjeg Bosnjaka. Ali eto nekome su nebitni Dzemica i Nurija, ali su bitni Alija i Cengic.

Na kraju smo se i sami sprdali sa sobom "ode turska, ode majka, dodje svabo, ode babo, dodje bre, da uzme sve, dodje druze, da sve postruze".

Jugoslavija se izgradila sto je blizu Zapadnoj Evropi, nije sto je opet Tito bio malo veci drzavnik i pametnija glava od onih koji su ga naslijedili. Ocito u Evropi tada nije bilo gorih rezima od njegovog, niti goreg naslijedja od Titovog, niti drzavnika kojih je njihov narod obezglavio. Bas se pitam zasto.
kiligonzales

#220 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by kiligonzales »

Chmoljo wrote:mogao sam i pretpostaviti.

od teme gdje se mogla razviti konkretna rasprava o nečemu što je dio aktuelnog revizionizma, rasprava se svela na MIRCanje o ličnim kompleksima i kako će ko dati ime svom djetetu.

ne može mahalaština iz ljudi koliko god puta promijenili pasoš. jer, jebiga, da parafraziram onu srpsku izdajicu - iskustvo nam je mahalsko.

kad skontaš, nije ni onaj polupoznati sin rahmetli Bahe Kurta toliko lud: Sin, eto jebemvammahalskićerpić, tako će se zvati. SIIIIIIIIIIIIIIIIIIN.
Jugoslavija se raspala, kako i Atif Dudakovic kaze, nesto u njoj nije valjalo, ali ne mozemo reci da u njoj nije bilo i dobrih stvari. Upravo se da pricati i o tim dobrim i losim stvarima, konkretnije, racionalnije i s razbijanjem mnogih mitova, ali pohvalom necega sto je valjalo.

https://www.youtube.com/watch?v=incZcKZrrOc
Cherry-Cherry

#221 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Cherry-Cherry »

Realno, Jugoslavija je bila jedna od boljih stvari, koja se desila Bošnjacima, ali nemaju ljudi dovoljno pameti da to shvate.
insomnia78

#222 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by insomnia78 »

Kako ti to znas?
kiligonzales

#223 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by kiligonzales »

piupiu wrote:
Preferiram imena iz domaće jezičke radionice, koijma razumijem značenje bez konsultacije. Postoji razlog zašto se najveći napredak u Zapadnoj civilizaciji desio nakon demistifikacije crkvenog jezika i prevodjenje istog na narodni. Ali to je malo šira tema. Draga, Dragan, Zoran, Maja, Nevena, Gorčin, Dunja, Damir, Bojan... svima razumijem značenje na sopstvenom jeziku. Al' eto, ispade da su Muhamed, Emrah, Ensar i Habiba bolja imena, štaviše 'naša tradicionalna imena', iako niko od nas ne zna šta ona znače dok ih sebi ne prevede i ne nadje njihovo značenje, a Dragan i Nevena, koje imaju nama sasvim jasno značenje, su znak 'tlačenja'. Znači, od imena skovanih na sopstvenom jeziku bolja je kulturološka samokolonizacija tudjim imenima. Ok.
Ono preferiram imena iz domace radionice, pa kad je tako objasni mi molim te ime Lazar, Aleksandar, Miloš, Stefan, Ivan, Luka, Matej, Marko i td i njihovo znacenje? Jesu i to imena iz domace radionice? Posto se ovdje po imenima sudi ljudima, vjeri, nevjeri i necemu desetom, a ne po dijelima, molim te me uputi sto to neko za 500 godina necije okupacije na ovim prostorima odjednom zaboravi sva ta silna znacenja imena njihovih komsija, a bome i more turcizama, arabizama, naziva i znacenja tolikih rijeci? Sad ko fol ne znaju sta znace rijeci Kalemegdan, Gazimestan, Dorćol, Karaburma i more rijeci koje svakodnevno upotrebljavaju i nose kao naslijedje toga vremena ...
kiligonzales

#224 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by kiligonzales »

insomnia78 wrote:Kako ti to znas?
Insomnia, a kako ti znas da je bilo samo lose? Po njenome kraju?
insomnia78

#225 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by insomnia78 »

kiligonzales wrote:
insomnia78 wrote:Kako ti to znas?
Insomnia, a kako ti znas da je bilo samo lose? Po njenome kraju?
Nikad ja nidje nisam rek’o da je bilo samo lose. Cak mislim da je bilo puno boljih nego losih stvari
Post Reply