Spasa nam... ipak, IMA !?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li biste podrzali/prikljucili se pokretu za REBOOT BiH?

DA
32
70%
NE
14
30%

Total votes: 46

medvjed23

#201 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by medvjed23 »

teoretski sve to manje-više lijepo zvuči, al kad praksa nametne činjenicu da je politika umjetnost mogućeg a ne spisak želja te sujetu članova čije ideje nisu uvažene, doći će il do raspada il do mirenja sa dejtonskom stvarnošću.. dakle, ili gašenje ili naša stranka 2.. no dobro, ja sam pesimista i programiran sam da ovako razmišljam, a na optimistima je da guraju svijet naprijed.. sretno :D
akaunt

#202 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by akaunt »

Godina 2097. Forum Klikx , podforum istorija povijest. Tema: Dozer! Heroj ili zlocinac?
Insomnia: Dozer , Dozer dje ce ti duša?
LWBVIEV: Nemojte relativizirati Dozerove zločine
WOODY: (pictures) Dozer iz doba kad je obecavao rijesit problem pasa lutalica
Fudo: Dodji Dozeru čekam te u kafani da ti ja nos razbijem
Sarajmen: Malo ste se udaljili od teme....
Rizo: zajebomeje dozer ali necevise

...
PM: Dozer je stašan čovjek i veliki borac. Sjećam se kad smo 1993 napadali...... zzzz....zzzz...
triconja

#203 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by triconja »

Nema ovdje na forumu materijala za lidera, mozemo mi misliti o nama sta hocemo ali to je tako. Lider se ne pravi, lider se radja.
Dozer

#204 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by Dozer »

mishic wrote: Spisak lijepih želja je jedno a stvarnost nešto sasvim drugo.
Neko je već dobro primjetio "promjene u glavama ljudi zahtijevaju godine pa i decenije vremena" a bez njih se ništa ne može uraditi.
Svaka od ovih reformi je ponaosob samo fraza. Za svaku treba vremena, ljudi, novca i još koječega uključujući i polizičku ( ne pojedinačnu ) nego političku ( a to znači volju većine građana) volju.
Ne prepisuju se reforme ili modeli društvenog uređenja iz države u državu kao pitanja na kontrolnom u školi.
Prepisivali smo mi BOLONJU i dobili *ranje!!! Za bolonju trebaju bolji uslovi (objekti i oprema), bolji kadar (u nas su u prosvjetu preko 80% došli oni kojima je to zadnji izbor, nužda), puno puno više para nego što mi ulažemo u školstvo, itd. itd...
Dakle ovoj sredini (Balkan općenito) sada treba nekoliko decenija ozbiljnog, skoro pa revolucionarnog, pregnuća, i to u svim sferama života i društva da se saniraju višedecenijske mazohističke destrukcije koje su napravljene.
Pa, spisak zelja mora postojati. Zapravo to nije spisak zelja, nego eventualni spisak namjera.
Ali, kako je vec par puta receno, da bi se te namjere mogle i psrovesti u djelo, potrebno je ostvariti neke preduslove. Finansijske na prvom mjestu, a zatim i osvajanje dovoljne kolicine glasova kako bi se preuzela vlast u kolicini da je moguce samostalno donositi i sprovoditi odluke. Dakle 51+ %, odnosno 66,7+% za neke stvari.

Sve sto kazes je tacno, i mislim da smo svi ovdje svjesni toga. Ali, sve se u zivotu mora poceti od necega. Jbg, nismo se ni rodili bez nekih prethodnih radnji, zar ne?
Isto tako ni postojece vladajuce politicke opcije nisu pale s neba (iako je u datom momentu izgledalo kao da jesu), nego su krenule od nule, cime su stvorile prvo preduslove za rat, a onda im je rat bio preduslov za poslijeratni status, da bismo na kraju stiglo ovdje gdje jesmo. U 3 pm...

Ali, poenta je da je za sve uvijek postojao neki preduslov.
Tako ja danas mislim da su ostvareni neki preduslovi za formiranje jedne ovakve opcije o kojoj pricamo, a ti preduslovi su:
1. Evidentno veliko nezadovoljstvo vecine naroda postojecim vlastima i politickim opcijama (samo molim da se ovdje sad ne ulazi u sferu price o tome ko je koliko osvojio na izborima, jer ce i to opet pokazati da ovi vladaju s manje od 15% glasova).
2. Narod, iako to nekima mozda tako ne izgleda, zapravo vapi za nekom opcijom za koju ce glasati, a koja ce s vlasti pomesti postojece.
3. Gornje je uzrokovano ocitim nebulozama u ekonomji, obrazovanju, zdravstvu, sigurnosti.
4. Veliki odljev mladih ljudi iz zemlje ce sigurno aktivirati mnoge da glasaju za opciju koja ce pokrenuti stvari s mrtve tacke i zaustaviti ovo desavanje.
5. Evidentna ogromna kolicina korupcije na svakom koraku smeta vecini naroda.
6. Tajkunizacija u sprezi s vlastima je odavno dodijala svima.
itd.
Dozer

#205 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Dozer »

akaunt wrote:Godina 2097. Forum Klikx , podforum istorija povijest. Tema: Dozer! Heroj ili zlocinac?

...
PM: Dozer je stašan čovjek i veliki borac. Sjećam se kad smo 1993 napadali...... zzzz....zzzz...
:lol: :lol: :lol:
Dozer

#206 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Dozer »

triconja wrote:Nema ovdje na forumu materijala za lidera, mozemo mi misliti o nama sta hocemo ali to je tako. Lider se ne pravi, lider se radja.
Pa i ne pricamo mi ovdje o liderima, nego o politickoj opciji koja bi se pozabavila popravljanjem opsteg stanja u zemlji. Ili sam nesto fulio...

Ali, ako pricamo o liderima kao takvima, ko je to danas od postojecih politicara zaista lider, po svim uzusima kakve jedan lider treba da ima?
Bakir? Karikaturalni lik koji moc crpi iz babinog naslijedja, kao i raznoraznih sumnjivih kreatura oko njega. Koliko je zaista sposoban za bilo sta, svi mozemo vidjeti...
Dodik? Klasicni primjerak neotesane harlovine, koji iskljucivo silom postize ciljeve. Rezultate tog liderstva, takodjer, svi vidimo...
Covic? Lik koji niti smrdi niti mirise, klasicna hinjara, interesni poltron spreman za uvlacenje u paksu bilo kome za koga procijeni da mu moze donijeti licnu korist. I njegovi "liderski rezultati" su svima vidljivi i poznati...

Mozemo ih ovako nabrojati sve redom, i cisto sumnjam da cemo iskopati ijednog jedinog za kojeg se moze reci da ima bar 50% osobina jednog lidera. Eto, pokusajte...
Last edited by Dozer on 21/02/2018 13:02, edited 1 time in total.
O'zone
Globalni moderator

#207 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by O'zone »

triconja wrote:Nema ovdje na forumu materijala za lidera, mozemo mi misliti o nama sta hocemo ali to je tako. Lider se ne pravi, lider se radja.
Misliš da bi smo bili ovdje da smo neki materijal :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
512MB

#208 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by 512MB »

akaunt wrote:Godina 2097. Forum Klikx , podforum istorija povijest. Tema: Dozer! Heroj ili zlocinac?

...
Zaboravio si reci da Dozer more dic nogu uz stok :lol:
triconja

#209 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by triconja »

O'zone wrote:
Misliš da bi smo bili ovdje da smo neki materijal :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
To si u pravu 100% :lol: :thumbup:
Dozer

#210 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Dozer »

Grijesite oko toga, al' hajd' :D
triconja

#211 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by triconja »

Dozer wrote:
Pa i ne pricamo mi ovdje o liderima, nego o politickoj opciji koja bi se pozabavila popravljanjem opsteg stanja u zemlji. Ili sam nesto fulio...
Onaj sto to pokrene bi trebao biti neko ko ima osobine vodje.

Zamisli skupis 100k maraka i pokrenes stranku i dodje par sda cobana i smjene te u tvojoj stranci :lol: :lol: :lol: , eto na sta bi to licilo.
Dozer

#212 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Dozer »

triconja wrote:
Dozer wrote:
Onaj sto to pokrene bi trebao biti neko ko ima osobine vodje.

Zamisli skupis 100k maraka i pokrenes stranku i dodje par sda cobana i smjene te u tvojoj stranci :lol: :lol: :lol: , eto na sta bi to licilo.
Eh... iako ne bih da pricam u svoje ime ovdje, ali vjeruj mi - ovo mi se nikad ne bi desilo. Ko me licno poznaje, zna da je ovo istina.
Da ne pricamo o tome da bih i ja oko sebe imao ljudi od kojih i ti "SDA cobani" i te kako zaziru i zaobilaze ih.

Jedini je problem ono sto navedoh na samom pocetku - zasto bih se ja zajebavao oko svega toga i remetio mir sebi i svojoj porodici, kad je meni u zivotu sasvim dobro. :D
Ali, tu niko ne kaze da ne smijem ili ne mogu pisati i pricati o stvarima koje ne valjaju i ponuditi neke modele za njihovo rjesavanje.
Drugim rijecima, ja licno mogu bez ikakvih problema biti savjetnik za mnoge stvari. I sprovesti mnoge stvari takodjer, ukljucujuci i one rigidne koje vecina ne moze.
512MB

#213 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by 512MB »

Neznam ja jel pametno sa vama ptspovcima se kacit :D
O'zone
Globalni moderator

#214 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by O'zone »

512MB wrote:Neznam ja jel pametno sa vama ptspovcima se kacit :D
Nikad. U jednom trenutku te ljubi.."brat moj lijepi" u drugom pokušavaš da sabereš svoje iznutrice sa poda...I sve to samo zato što si mu rekao da je agda u kadafiu preslatka :roll:
Dozer

#215 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
Znaju to isto sve i "SDA cobani" ;)
E, zamisli sad da udju medju 10-15 takvih. Svi k'o hljeb, dok ih se ne "nagazi".

Ali, opet zajebanciju na stranu - svima ovdje je jasno da bi do tih stvari sigurno doslo, pogotovo ako bi se pokazalo da ta nova opcija ima podrsku u narodu. Tada bi se zakuhalo, i to ne malo, jer bi postojeci postali svjesni da gube. A gubitak u njihovom slucaju nije samo gubitak vlasti, nego i gubitak moci, novca, nedodirljivosti, a i svijest o skorom odlasku u zatvor, ili bijegu iz zemlje.
Kazu, a to je tacno, ranjena zvijer je najopasnija.

E, tu se onda dolazi do pitanja - kako se postaviti i ponasati u toj situaciji? Opcija bas i nema puno tu, logicno, i svode se na dvije - ignorisati njihovo nasilje i boriti se kroz medije, ili uzvratiti istom mjerom, tj. jos rigidnije...
Last edited by Dozer on 21/02/2018 15:19, edited 1 time in total.
512MB

#216 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by 512MB »

Slozit dva cobana je mozda privremeno rjesenje :D al u BiH se mora mijenjati sistem i mindset ljudi, a to vec zahtjeva sofisticiranije i dugotrajnije metode. U sustini sta ovi blogeri u RS Vaske i kompanija rade je dobar pocetak, samo bi ja to zacinio sa fake-news social media propagandom do bola. Eto tesko narodu dole naci zicu...
sumirprimus

#217 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by sumirprimus »

slaganje majndesta u strategiji ekonomskih, obrazovnih i dr. reformi.
stranka pi ti es piovaca.
dozere vodjo povedi narod u pobjede novee :izet:
O'zone
Globalni moderator

#218 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by O'zone »

Ođe bi se narod više opirao promjenama nego trenutna vlast :mrgreen:
triconja

#219 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by triconja »

sumirprimus wrote:slaganje majndesta u strategiji ekonomskih, obrazovnih i dr. reformi.
Taman more sastavit paravojnu stranacku armiju i uzet drzavu na prepad ko musolini :lol: :lol: :lol:
triconja

#220 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by triconja »

O'zone wrote:Ođe bi se narod više opirao promjenama nego trenutna vlast :mrgreen:
Kod nas je takav mentalni sklop da je sve narodu smijesno i sa svim se sprda pa tesko da ista i uspije.
medvjed23

#221 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by medvjed23 »

inače, meni je "farbanje klupa" dobar indikator namjere i svrhe stranke.. ta svrha može biti dobrobit društva ili borba za fotelje i pogodnosti koje uz njih idu.. kako razlučiti jedno od drugog? upravo kroz farbanje klupa; čišćenje smeća, sađenje drveća, pomoć humanitarno ugroženim (bez propagandnog materijala) i sl.. te aktivnosti predstavljaju malu ali opipljivu pozitivnu razliku, čine društvo boljim, ne koštaju nužno mnogo i ne donose korist u vidu izvlačenja budžetskog novca.. dakle, radi se o čistom i lako ostvarivom altruizmu koji govori mnogo o ljudima i organizacijama..

naravno, svaka ozbiljnija stranka ima i treba da ima predstavnike u tijelima vlasti.. uzećemo da su oni svojim funkcijama posvećeni 24/7.. no oni čine manjinu članstva, mnogo je više članova mimo institucija i dobar dio njih je besposlen, ima višak vremena.. na šta se to vrijeme troši? na farbanje klupa? :D ako da, to je, bar u mojim očima, veliki + za stranku
Dozer

#222 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Dozer »

sumirprimus wrote:slaganje majndesta u strategiji ekonomskih, obrazovnih i dr. reformi.
Znas ti vrlo dobro da se ne prica ovdje o tome i na taj nacin. :-)
Dozer

#223 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Dozer »

O'zone wrote:Ođe bi se narod više opirao promjenama nego trenutna vlast :mrgreen:
Koliko god ova recenica izgledala kao sega, ona je zapravo vrlo istinita.

Ostavimo po strani vladajuce stranke i njihove ljude na pozicijama.
Ovdje bi daleko veci problem nastao kada bi se dirnulo, a sto je neminovnost za bilo kakve realne akonomske, socijalne i politicke promjene, u uhljebe.
Zamislite haosa kada bi se pocele ukidati kantonalne vlade i pripadajuca ministarstva, i kada bi ljudi iz svega toga ostali bez budzetskog posla. :D

Medjutim, a sto sam takodjer pisao ovdje prije ko zna koliko godina, i za to postoji rjesenje.
supercali

#224 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by supercali »

Zasto odmah osnivati stranku?
Meni je veca mogucnost uspjeha da se organizuje neka organizacija ili sl koja ce raditi konkretno stvari kao recimo stopham u rusiji otpor na pocetku u srbiji i sl
Svi oni pocinju rjesavati male probleme koji smetaju ljudima a kasnije to prerasta u pokret politicku stranku ili sl koja iza sebe ima rezultate

Kao sto rekoh mozemo poceti sa saobracajem jer nas to sviju dotice od parkiranja do divljanja
Zatim smece oko nas
O'zone
Globalni moderator

#225 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by O'zone »

supercali wrote:Zasto odmah osnivati stranku?
Meni je veca mogucnost uspjeha da se organizuje neka organizacija ili sl koja ce raditi konkretno stvari kao recimo stopham u rusiji otpor na pocetku u srbiji i sl
Svi oni pocinju rjesavati male probleme koji smetaju ljudima a kasnije to prerasta u pokret politicku stranku ili sl koja iza sebe ima rezultate

Kao sto rekoh mozemo poceti sa saobracajem jer nas to sviju dotice od parkiranja do divljanja
Zatim smece oko nas
Zato što je to neprofitno...fali nam filantropa. Ovdje se odmah ide u politiku.
Post Reply