HR Herceg Bosna / Udruženi zločinački poduhvat

Post Reply
Kitrona

#201 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Kitrona »

titinpionir wrote:Jos malo iz Varesa, sada je juli 1993:

Image

To smo već apsolvirali i utvrdili da niej nikakva tajna. Ali to je radilo i ABiH... Švercalo se i vojnički ispomagalo...

Daj ti koju potvrdu o tome da je to išlo do kraja 1994?
exliberal-ex

#202 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by exliberal-ex »

svi su saradjivali sa svima,svi su ratovali sa svima
ovo nije bio rat nego akumulacija prvobitnog kapitala na sve tri strane....sad kad gledam rat i razaranja po Sirij, ovo kod nas bila mala maca....
titinpionir

#203 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by titinpionir »

Poslije Varesa idemo na Zepce :

Image
Kitrona

#204 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Kitrona »

titinpionir wrote:Poslije Varesa idemo na Zepce :

Image

Kao što rekoh - o tome je pričano i na haškom sudu i iznijete su i cifre koje su plaćane srpskoj strani.

Ništa novo. No ako se to dešavalo tada, ne znači i da je ostatak tvoje tvrdnje točan. Prikaži dokaze za ostatak tvrdnji?
titinpionir

#205 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by titinpionir »

exliberal-ex wrote:svi su saradjivali sa svima,svi su ratovali sa svima
ovo nije bio rat nego akumulacija prvobitnog kapitala na sve tri strane....sad kad gledam rat i razaranja po Sirij, ovo kod nas bila mala maca....
Evo ga , jos jedan u plejadi velikana " Svi su Isti".
Bas mi je drago da si se javio jer sam iste takve velikane kao ti prije pitao ali velikani pojma nemaju ili im je maca pojela jezik ,pa nam ti odgovori :

A znas li da je je Armija prebacivala svoje jedinice u autobusima vrs preko teritorije vrs -a ?
A znas li da li je Armija prebacivala zarobljenje civile hrvate u autobusima vrs preko teritorije vrs-a ?
A znas li da li je Haris S. imao zajednicku sjednicu vlade sa Krajisnikom ?
A znas li da li je Armija cuvala artiljeriju i tenkove vrs u svojim skladistima da ih sakriju od UN ?
A znas li da je Armija predavala svoje polozaje vrs-u prema dogovoru sa njima ?
A znas li da su obavjestajci vrs-a sa dokumentima dobijenim od ARBIH, u uniformama dobijenim od ARBIH , u autima dobijenim od ARBIH 1995 obilazili polozaje hvo-a ?
A znas li da li je Armija 1995 , tajno ali zvanicno dostavljala podatke o hv-hvo srbima ?
A znas li da li je Armija pomagala srbima da ubace svoje diverzante u npr Grude kao sto je to hvo pomagao srbima u Tuzli ?

I na sve ovo da dodamo : Da li Armija Republike Bosne i Hercegovine jednu akciju nije izvela na vrs i obratno 2 duge godine, od oktobra 1992 pa sve do oktobra 1994 ?

Pa da vidimo kako su to svi saradjivali sa svima.
titinpionir

#206 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by titinpionir »

Hrvati kriju saradnju kao zmija noge ali srbi o tome potpuno otvoreno pricaju :

Image
exliberal-ex

#207 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by exliberal-ex »

titinpionir wrote:
Evo ga , jos jedan u plejadi velikana " Svi su Isti".
Bas mi je drago da si se javio jer sam iste takve velikane kao ti prije pitao ali velikani pojma nemaju ili im je maca pojela jezik ,pa nam ti odgovori :

A znas li da je je Armija prebacivala svoje jedinice u autobusima vrs preko teritorije vrs -a ?
A znas li da li je Armija prebacivala zarobljenje civile hrvate u autobusima vrs preko teritorije vrs-a ?
A znas li da li je Haris S. imao zajednicku sjednicu vlade sa Krajisnikom ?
A znas li da li je Armija cuvala artiljeriju i tenkove vrs u svojim skladistima da ih sakriju od UN ?
A znas li da je Armija predavala svoje polozaje vrs-u prema dogovoru sa njima ?
A znas li da su obavjestajci vrs-a sa dokumentima dobijenim od ARBIH, u uniformama dobijenim od ARBIH , u autima dobijenim od ARBIH 1995 obilazili polozaje hvo-a ?
A znas li da li je Armija 1995 , tajno ali zvanicno dostavljala podatke o hv-hvo srbima ?
A znas li da li je Armija pomagala srbima da ubace svoje diverzante u npr Grude kao sto je to hvo pomagao srbima u Tuzli ?

I na sve ovo da dodamo : Da li Armija Republike Bosne i Hercegovine jednu akciju nije izvela na vrs i obratno 2 duge godine, od oktobra 1992 pa sve do oktobra 1994 ?

Pa da vidimo kako su to svi saradjivali sa svima.
Bolan jesi naporan sa tim vise
jel znas da je dogovor bio kad je hapsen caco da srbi nepokrecu nikakve napade na grad, linije oko grada bile skoro pa prazne mogli su srbi da prodju pola linija bez iakkvih problema
jel znas da je armija iznajmljivala srpsku artiljeriju kad im je bilo gutavo u mostaru...isto kao sto su hrvati u kiseljaku.
Jel znas da su srpski obavjestajci spartali sarajevom bez pomoci hvo...naravno da neznas.
Problem je sto je alija krenuo u rat ko u svatove bez k***....samo jedna opcija ako ta neradi .....opsi...malo smo se zajebali.
Srbi I hrvati su imali svoje ciljeve kad su ih postigli onda je bilo samo mrcvarenje da se postigne sporazum o miru sto je nakraju I napravljeno dejtonom....

jedno pitanje .... koliko to je bilo godina kad je bio rat ?
exliberal-ex

#208 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by exliberal-ex »

titinpionir wrote:Hrvati kriju saradnju kao zmija noge ali srbi o tome potpuno otvoreno pricaju :

Image

nekriju

moje komsije hrvati su mi pricali odmah poslije rata da su kafu pili sa mojim daljim rodjacima u capljini u sred rata...kako su se nasli , ovi dosli u konvoju iz trebinja da pokupe naftu od hrvata , samo pokrili tablice da neko nebi slucajno zapucao....
titinpionir

#209 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by titinpionir »

exliberal-ex wrote:
titinpionir wrote:
jel znas da je dogovor bio kad je hapsen caco da srbi nepokrecu nikakve napade na grad, linije oko grada bile skoro pa prazne mogli su srbi da prodju pola linija bez iakkvih problema
jel znas da je armija iznajmljivala srpsku artiljeriju kad im je bilo gutavo u mostaru...isto kao sto su hrvati u kiseljaku.
Jel znas da su srpski obavjestajci spartali sarajevom bez pomoci hvo...naravno da neznas.
Problem je sto je alija krenuo u rat ko u svatove bez k***....samo jedna opcija ako ta neradi .....opsi...malo smo se zajebali.
Srbi I hrvati su imali svoje ciljeve kad su ih postigli onda je bilo samo mrcvarenje da se postigne sporazum o miru sto je nakraju I napravljeno dejtonom....

Jeste se uhvatili Mostara ko pijan plota, covjek bi rekao u Zapadnom Mostaru nije ostala cigla na cigli :lol: A znam i zasto ste toliko dosadni sa Mostarom ,nema nista drugo ko primjer pa se non-stop isto ponavlja.

I znam da su ulazili srbi bez pomoci hvo u Sarajevo ali ulazili su i sa njihovom pomoci, bilo je mnogo efikasnije ulaziti kroz razlicite kanale i tu im je hvo i te kako pomagao, sta ces komsije hrvati pomagale blizim i daljim rodjacima da se redovno sastaju, krv nije voda a pogotovo ista ideologija.
A da li znas za neku situaciju gdje je Armija pomagla isto tako srbima da obavjestajno isto tako ulaze ? Znas li za to ?

I znas li za sve ono sto sam te pitao pa da vidimo kako je islo to " svi su imali saradnju " umjesto da nam pricas kako su srbi ulazili u Sarajevo bez hvo, to ko fol da opravda sto su ulazili isto tako i preko hvo-a ili da nam objasnis da nije nista cudno to sto su ulazili i preko hvo-a jer su ulazili i bez njih ?

Znas li za sve ono sto je hvo radio zajedno sa srbima i da li je sve to i Armija radil, znas li za to ili " znas " samo kako su svi imali " istu saradnju "?

A za godine, imao sam dovoljno da znam tada a i danas sta je kvisling sa kamom i sta je kvisling sa olovkom.
exliberal-ex

#210 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by exliberal-ex »

Naporan si .....neznam sto se koji kurac naduravam sa tobom......
titinpionir

#211 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by titinpionir »

exliberal-ex wrote:Naporan si .....neznam sto se koji kurac naduravam sa tobom......
Kao sto sam rekao ranije, jos jedan u plejadi velikana " svi su isti " i kada ih pitas da navedu kako su to svi isti ...ponavljaju ko u horu: "Aj Mostar , Mostar" i to je to, poslije toga maca pojela jezik.

Pozdravi komsije i daljne i blize rodjake od raje sa Sax-a :-D
titinpionir

#212 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by titinpionir »

Jedna od karakteristika saveza agresora je i zajednička podrška Fikretu Abdiću.

Sklopio je sporazume s Radovanom Karadžićem i Matom Bobanom, kao dio prethodnog dogovora sa Slobodanom Miloševićem i Franjom Tuđmanom. U Zagrebu je 21. oktobra 1993. godine, u prisustvu Franje Tuđmana, Fikret Abdić potpisao sa Matom Bobanom "Zajedničku izjavu". gdju su dogovorili zajedničku saradnju. Mate Boban je poslije izjavio da su se jedinice HVO-a bihaćkog okruga pridružile snagama Narodne odbrane tj. vojsci Fikreta Abdića. Dan kasnije, dana 22. oktobra 1993, poslije potpisivanja sporazuma sa Bobanom, Fikret Abdić je otputovao u Beograd i sa Radovanom Karadžićem, u prisustvu Slobodana Miloševića, potpisao Deklaraciju koja obje strane obavezuje na mir.
Kao potvrda ovih dogovora i nastavak uspješne saradnje, uslijedio je 7 novembra 1993. godine sastanak premijera triju paradržava u Velikoj Kladuši: Jadranko Prlić, Vladimir Lukić i Zlatko Jušić.

Pored zajedničke političke podrške napravljena je i specializacija gdje je srpska strana pružala najviše podršku u vojno/obavještajnom planu dok je Hrvatska to najviše radila ekonomski. U cilju toga je od hrvatskih vlasti dobio status povlaštenog partnera i pravo na upotrebu bescarinske zone u Rijeci. Robni promet s Hrvatskom i inostranstvom obavljao je po odobrenju hrvatskih vlasti preko zagrebačke tvrtke "Voće" a preko Abdića je na taj način Hrvatska ekonomski pomagala i vrs i vrsk jer je ustvari Abdić i njima slao naftu, hranu i ostale proizvode koje je uvozio uz pomoć Hrvatske.

I poslije svega ovoga kvislinzi ponavljaju kao papagaji kako je Hrvatska ustvari pomagala odbrani Bihaća :-)
Rampage

#213 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Rampage »

Dvije strane iste medalje koje su imale zajednički cilj - uništiti Bosnu i Hercegovinu, nema se tu o čemu raspravljati.
Kitrona

#214 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Kitrona »

Rampage wrote:Dvije strane iste medalje koje su imale zajednički cilj - uništiti Bosnu i Hercegovinu, nema se tu o čemu raspravljati.
Da, eto to je uništavanje Bosne i Hercegovine a Alijino potpisivanje sa Krajišnikom osnivanje republika i traženje izlaza na more za srpsku i muslimansku republiku - nije...
Rampage

#215 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Rampage »

To sa slike ostavi svojoj zločinačkoj bratiji koju tako izdašno braniš a koja je osuđena za udruženi zločinački poduhvat.

Istoj bratiji koja je upravljala HVO-om koji je u mnogim bosanskohercegovačkim mjestima nadmašio četnike po količini i obimu zločina.
PM72

#216 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by PM72 »

Ne znam na čemu zasnivaš ove svoje tvrdnje (podvučeno)?

Caco kad je hapšen,26 ili 27 oktobra 1993 nisu bile prazne linije i ne znam odakle ti ova nebuloza? Nijednog momenta rovovi od Čoline kape do Vrbanje nisu bili prazni.U pripremi su bile armijske kao i jedinice MUP-a da popune sve linije za slučaj potrebe.

A o kakvim ti srpskim obavještajcima koji su navodno "špartali " Sarajevom tumačiš?
PM72

#217 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by PM72 »

Rampage wrote:To sa slike ostavi svojoj zločinačkoj bratiji koju tako izdašno braniš a koja je osuđena za udruženi zločinački poduhvat.

Istoj bratiji koja je upravljala HVO-om koji je u mnogim bosanskohercegovačkim mjestima nadmašio četnike po količini i obimu zločina.

sumnjam da se HVO igdje mogao uporediti sa četnicima.Četnici su za dan ubijali koliko HVO nije mogao "odraditi " za mjesec.
Rampage

#218 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Rampage »

Misliš? A šta je s Ahmićima, Stupnim Dolom, Han Pločom i ko zna još kojim selima?

Uglavnom je riječ o zločinima o kojima se danas malo ili gotovo ništa ne zna.

Naravno da se slažem da se ne mogu ukupno mjeriti s četnicima, ali je činjenica da nisu nimalo zaostajali sa zločinima tamo gdje su imali priliku.
PM72

#219 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by PM72 »

Rampage wrote:Misliš? A šta je s Ahmićima, Stupnim Dolom, Han Pločom i ko zna još kojim selima?

Uglavnom je riječ o zločinima o kojima se danas malo ili gotovo ništa ne zna.

Naravno da se slažem da se ne mogu ukupno mjeriti s četnicima, ali je činjenica da nisu nimalo zaostajali sa zločinima tamo gdje su imali priliku.
glupo je mjeriti količinu zločina ali ako je u pobrojanim kiseljačkim selima bilo recimo 100 ili 200 žrtava,četnici su toliko pobili na bar pedeset lokacija.
Rampage

#220 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Rampage »

Glupo je 100-200 bošnjačkih civilnih žrtava oko Kiseljaka a nije glupo dvadesetak "bojovnika" koji su poglinuli pod oružjem oko Konjica?

Nemoj me, molim te, tjerati da vodimo temu u tom smjeru.

Da, četnici i HVO su sarađivali, imali su zajednički cilj, šta sada tu nije jasno?
PM72

#221 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by PM72 »

Rampage wrote:Glupo je 100-200 bošnjačkih civilnih žrtava oko Kiseljaka a nije glupo dvadesetak "bojovnika" koji su poglinuli pod oružjem oko Konjica?

Nemoj me, molim te, tjerati da vodimo temu u tom smjeru.

Da, četnici i HVO su sarađivali, imali su zajednički cilj, šta sada tu nije jasno?
o čemu ti to? kakvih 20 bojovnika ?
Rampage

#222 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Rampage »

Nije to poenta mog posta.

Kao što rekoh, mnogo više se priča o 20 Hrvata koji su poginuli u borbama u Trusini nego o 80 civila mučki ubijenih na Han Ploči (Kiseljak).

Činjenica je da se zločini HVO-a nad Bošnjacima guraju pod tepih i to uglavnom od samih Bošnjaka. "Prvaci "u Bošnjaka bi najsretniji bili da niko od preživjelih članova porodica nad kojima su počinjeni zločini danas ne postoji, da se ti zločini u potpunosti zaborave....
PM72

#223 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by PM72 »

Mišljenja sam da ima prostora za tvrdnje koje idu u prilog saradnje HVO i VRS, ali ne svo vrijeme, već do proljeća 1994-te godine kada je ozvaničen vojni savez HVO-a i Armije BIH.
Uz svo poštovanje i simpatije prema tebi ali mislim da nisi u pravu.Njihova saradnja je trajala i do proljeća 1996.Rakovica je trebala biti reintegrisana u sastav federacije u martu 1996.Srbi su je temeljito opljačkali i napravljenja je svojevrsna pijaca u sred Rakovice kada su Hrvati iz Kiseljaka i Kreševa masovno dolazili da jeftino kupuju bijelu tehniku,šporete,frižidere,prozore,vrata,krovne konstrukcije,vozila itd.Mojoj rodici je ostao Jugo u garaži vikendice u koju su uselili Srbi koji su POBJEGLI (ne protjerani) iz Zenice.Nakon reintegracije ilidžanska policija zaustavi tog jugu kojeg je vozio bojovnik HVO-a natovaren česmama i tuš baterijama.Kupio ga za 200 DM.Jugo uspješno vraćen mojoj rodici. :thumbup:

Protjerani mještani Rakovice,njih desetak vojnosposobnih ,su dva ili tri dana pred samu reintegraciju preko šuma iz Visokog došli do Rakovice i sve to vidjeli.Ispalili su par rafala i razjebali im sijelo i pijacu.Hrvati pobjegli uz Kobiljaču a Srbi prema Ilidži.Srpska policija nije smijela da dođe ili je bila zauzeta pljačkom po Ilidži.

Akciju deblokade Sarajeva u junu 1995 detaljno su ofirali časnici HVO-a a imam i živog svjedoka koji mi je to potvrdio.Naime,on je bio vozač u II korpusu a vozio je VBR oRKAN 262 mm -jedan od dva koliko ih je bilo u Bosni i Hercegovini a zarobljen u fabrici u Travniku.Nisu imali niti jednu raketu ali to HVo i četnici nisu znali.Taj moj poznanik je dva puta vozio taj VBR preko Kiseljaka uz pratnju vojne policije i Armije i HVO-a sve radi zastrašivanja protivnika i pripremanja deblokade.Oba puta su mjenjane registarske tablice i dodato je par maskirnih detalja na karoseriji,da se stekne utisak kako imamo dva VBR-a.Taj moj poznanik nije došao ni do Igmana a preko prislušnih sistema upraćen je razgovor komande ilidžanske brigade u kojoj obavještavaju glavni štab VRS kao im je dojavljeno iz Kiseljaka o prolasku "muslimanskog VBR-a na Igman sa kojim mogu gađati i Sokolac".

da ne pominjem to kako smo mi sve do kraja rata prilikom prolaska kroz Kreševo i kiseljak morali sklanjati duge cijevi u kamione ili prtljažnike vozila,da kao ne izazovemo sukob dok su četnici komotno bili na Kobiljači sa Pragama i tenkovima sa Ilidže.

iskreno govoreći,jako mi je žao što je Ivo Komšić i Stjepan Kljujić izvršio pritisak na Aliju da zaustave napad na Kreševo i Kiseljak.Čisto da ih slupamo ko kantu.Uzeli su nam para koliko i Alijina halka...
Rampage

#224 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Rampage »

PM72 wrote:
iskreno govoreći,jako mi je žao što je Ivo Komšić i Stjepan Kljujić izvršio pritisak na Aliju da zaustave napad na Kreševo i Kiseljak.Čisto da ih slupamo ko kantu.Uzeli su nam para koliko i Alijina halka...
Meni nije. Hvala Bogu pa se nikada nije krenulo s oslobađenjem Kiseljaka i Kreševa, zamisli šta bi bilo s mnogobrojnim hrvatskim civilima.

Teško da bi se mogli iskontrolisati toliko na Kiseljak kivni pripadnici ARBiH i da bi moglo završiti bez zločina...
PM72

#225 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by PM72 »

Sve je to bilo spremno da spraši na Ilidžu,ne sekiraj se,završio je to davno Rajić sa Kovačem.
Post Reply